Στην τελική ευθεία περνούν οι ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, καθώς το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Ανάπτυξης βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση με την Τράπεζα της Ελλάδος, τις τράπεζες και βέβαια την τρόικα, η οποία αν και έχει ενημερωθεί από τις 14 Αυγούστου μέχρι σήμερα δεν έχει απαντήσει.
Χθες αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ επισκέφθηκε τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα για το θέμα, ενώ την ερχόμενη Τρίτη θα συναντηθεί με τον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια, προκειμένου να ενημερωθεί για τις νέες ρυθμίσεις.
Το σχέδιο φέρνει διαγραφές προσαυξήσεων και προστίμων από δάνεια τραπεζών και χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και πολλές δόσεις αποπληρωμήςπου μπορεί να υπερβαίνουν και τις 100, απαιτεί όμως προηγούμενη συναίνεση των οφειλετών με τους πιστωτές, με τις τράπεζες να είναι εκείνες που θα καθορίσουν τα «εργαλεία» που θα χρησιμοποιηθούν για τη ρύθμιση. Ο ρόλος των δικαστηρίων περιορίζεται, παρότι η δικαστική απόφαση είναι απαραίτητη για την εφαρμογή της ρύθμισης.
Στόχος είναι το μέτρο να λειτουργήσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα, ώστε να διασωθούν οι υγιείς και βιώσιμες επιχειρήσεις και να επανεκκινήσει η οικονομία.
Στις προθέσεις του υπουργείου είναι να πλαισιώσει το μέτρο και με άλλες δράσεις, όπως η αναχρηματοδότηση παλαιών δανείων με κονδύλια του ΕΣΠΑ. Αφορά ουσιαστικά στην επιδότηση επιτοκίου, που για να πραγματοποιηθεί θα πρέπει να τροποποιηθεί ο κανονισμός της Ε.Ε. που απαγορεύει τη χρήση κοινοτικών κονδυλίων για τον σκοπό αυτό.
Ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Γερμανία έθεσε το θέμα στον υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε, ο οποίος ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα, ενώ ανάλογη στάση έδειξε και Επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης Γ. Χαν. Η στήριξή τους μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στην προσπάθεια της Ελλάδας για να αλλάξει ο ευρωπαϊκός κανονισμός.
Το μέτρο αυτό πάντως, αν υλοποιηθεί, δεν προβλέπεται να αφορά τις επιχειρήσεις με προβληματικά δάνεια, αλλά εκείνες που είναι ενήμερες και πληρώνουν υψηλό επιτόκιο, μία επιβάρυνση που θα πρέπει να μειωθεί για να γίνουν ανταγωνιστικές.
Ορος η συμφωνία
Για τα κόκκινα δάνεια η πρόταση του υπουργείου προβλέπει τη συμφωνία των δύο μερών, πιστωτών και οφειλετών για τη ρύθμιση του επιχειρηματικού χρέους, με τον όρο ότι το σχέδιο εξυγίανσης φέρνει την έγκριση του 60% των πιστωτών, στο οποίο περιλαμβάνεται το 40% των τυχόν εμπράγματων εξασφαλίσεων. Η συμφωνία αυτή θα δεσμεύει το σύνολο των πιστωτών της επιχείρησης, ακόμα και εκείνων που δεν είναι συμβαλλόμενοι.
Προβλέπεται πάντως και η δυνατότητα υπαγωγής στη διαδικασία ρύθμισης των οφειλών επιχειρήσεων, χωρίς δεσμευτική ισχύ για το σύνολο των πιστωτών με την προϋπόθεση ότι στη ρύθμιση συναινεί το 50% του συνόλου των απαιτήσεων, στο οποίο περιλαμβάνεται το 30% των τυχόν εμπράγματων απαιτήσεων, καθώς και ένα ή περισσότερα πιστωτικά ιδρύματα.
Οι τράπεζες είναι εκείνες που θα κρίνουν την βιωσιμότητα της επιχείρησης και το είδος της ρύθμισης, αν δηλαδή θα αφορά κεφαλαιοποίηση χρεών, ρύθμιση δανείου σε συνδυασμό με διαγραφή των προσαυξήσεων ή μέρους της οφειλής, τον αριθμό των δόσεων για την αποπληρωμή του υπόλοιπου ποσού κ.λπ.
0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ:
Δημοσίευση σχολίου