Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Τί σημαίνει “κούρεμα” του Ελληνικού Δημοσίου

SHARE
Η Ελλάδα, δηλ οι Τράπεζές της, θα λάβουν από 30 δισ. ευρώ έως 45 δις για το PSI, θα τα λάβουν διακριτικώς και “εν τη παλάμη”. Τα ομόλογα συνολικής ονομαστικής αξίας περίπου 200 δισ. Ευρώ, τα οποία αποτελούν εν πολλοίς το μεγαλύτερο μέρος του “χρέους”, το οποίο βρίσκεται σε χέρια ιδιωτών-πιστωτών, θα υποστούν «κούρεμα» 50% στην ονομαστική τους αξία. Μετά το «κούρεμα» θα εκδοθούν νέα ομόλογα ώστε να καλύψουν το υπόλοιπο 50% του χρέους. Κάθε ένα ευρώ που θα ανταλλάσσεται για τα νέα «κουρεμένα» ομόλογα ο πιστωτής θα παίρνει 30 λεπτά σε ομόλογα του EFSF (προσωρινού μηχανισμού διάσωσης της ευρωζώνης), και τα υπόλοιπα 70 λεπτά σε νέα ελληνικά ομόλογα, αποπληρωτέα σε 30 χρόνια με μέσο επιτόκιο 3.7% και "ρήτρα εξάρτησης" !!!
Το ποσό των 30 ή 45 δισ. ευρώ το οποίο θα δανειστεί η χώρα μας και θα ξεπληρώσει ο Έλλην πολίτης, θα καλύψει τη συμμετοχή του EFSF στο περιβόητο πλέον PSI.
Ακόμη θα δοθούν επιπλέον 35 δισ. ευρώ στίς Τράπεζες, για όσο διάστημα διαρκέσει η ανταλλαγή των ομολόγων, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών. Οπως κατέστησε σαφές η Standart&Poors, προχθές, με το που η Ελλάδα θα θεσπίσει με νόμο τις ρήτρες συλλογικής δράσης (Collective Action Clauses), κάτι που πρέπει να αναμένεται ακόμη και εντός της εβδομάδας, τα ελληνικά ομόλογα θα υποβαθμιστούν σε καθεστώς selective default, «μπλοκάροντας» τη δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να κρατά και να δέχεται ελληνικά ομόλογα.
Με άλλα λόγια για το διάστημα που η χώρα θα είναι σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας τα ελληνικά ομόλογα δεν θα μπορούν να είναι χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία θα χρησιμοποιήσει αυτό το ποσό των 35 δισ. (Credit Enhancement) για να μπορεί να τα δέχεται και να τα κρατά, διασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργία (σ.σ την ομαλή λειτουργία του Ελληνικού κράτους πότε θα διασφαλίσουν είμαι περίεργος να δώ) του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, τα οποία όμως πάλι θα ξεπληρώσει η χώρα μας και θα πληρώσει ο Έλλην πολίτης.
Θα δοθούν 5,7 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή δεδουλευμένων τόκων των ελληνικών ομολόγων που θα οφείλονται μέχρι να ανταλλαγούν τα ομόλογα αυτά.
Το PSI, όπως προκύπτει μετά από σχετική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, θα αφορά σε ομόλογα περίπου 200 δισ. ευρώ. Με τις διατάξεις του ήδη ψηφισμένου νόμου απο την πλειοψηφία των 199, ρυθμίζεται επίσης και η κάλυψη των ζημιών που θα υποστούν τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία από το PSI, με τη σύσταση ειδικού ταμείου για το σκοπό αυτό, ενώ διευκρινίζεται πως οι διοικήσεις απαλλάσσονται από κάθε είδους ποινική και αστική ευθύνη για την απόφαση συμμετοχής τους στο “κούρεμα”!!!
Από τις συμβάσεις που επικυρώθηκαν προχθες από τη Βουλή προκύπτει επίσης πως για τα νέα δάνεια που θα λάβει η Ελλάδα από το EFSF για το PSI για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, παραιτείται από κάθε είδους ασυλία, που ήδη έχει ή μπορεί να δικαιούται έναντι δικαστικών ενεργειών, όπως αγωγών, δικαστικών αποφάσεων ή ασφαλιστικών μέτρων στο μέτρο που αυτό δεν απαγορεύεται από αναγκαστικό νόμο.
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλος προειδοποίησε, ότι πρέπει πάση θυσία το Δημόσιο να εκκινήσει επίσημα τη διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων, για να έχει ολοκληρωθεί έως τις 5 Μαρτίου 2012, ώστε τεχνικά να είναι εφικτή η διευθέτηση των ομολόγων αξίας 14,4 δισ. ευρώ που λήγουν μεταξύ 14 - 20 Μαρτίου και τα οποία εάν δεν πληρωθούν η χώρα πτωχεύει.!!! Για να μπορέσει να ενεργοποιηθεί το PSI, για το οποίο το IIF εμφανίζεται αισιόδοξο πως θα καταστεί εφικτό να συγκεντρώσει υψηλά ποσοστά συμμετοχής ιδιωτών σε εθελοντική βάση (όλοι της γής ομολογιούχοι …...ενωθείτε !!!), πρέπει πρώτα να δοθεί έγκριση από το Eurogroup, το οποίο συνεδριάζει την επόμενη Δευτέρα, εκτός απροόπτου.
Χωρίς την καταβολή μετρητών, αλλά μόνο με νέα ομόλογα, τα οποία θα συνδέονται με το ελληνικό ΑΕΠ με ρήτρα εξάρτησης (έχω γράψει για αυτήν την ρήτρα εξάρτησης, σε προηγούμενο άρθρο μου), από κάποιο έτος και μετά, ενώ θα υπάγονται στο βρετανικό δίκαιο, που σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι η όποια μελλοντική αντιδικία που θα ανακύψει με τους πιστωτές θα εκδικάζεται στα δικαστήρια του Λουξεμβούργου, και κατʼαυτόν τον τρόπο θα εκτελεστεί το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
Οπως προβλέπει το νομοσχέδιο, οι τράπεζες θα αντλήσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια, για να εξασφαλίσουν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 9%, τόσο από την αγορά (με αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου) όσο και από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), αφού υπάρξουν αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο που το διέπει. Το ποιός θα πληρώσει αυτά τα δάνεικά, θεωρείται αυτονόητα δεδομένο(!), φυσικά ο Έλλην πολίτης, το σύνηθες “υποζύγιο”.
Παράλληλα ενισχύεται και το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) σε ό,τι αφορά τον κλάδο των καταθέσεων. Συγκεκριμένα αναφέρεται στο νόμο ο οποίος ψηφίστηκε την κυριακή:
Θα δοθεί χρόνος στις τράπεζες να συγκεντρώσουν κεφάλαιο στην αγορά. Το ύψος αυτών των κεφαλαίων θα ανακοινωθεί από την ΤτΕ, στην κάθε τράπεζα μέχρι το τέλος Απριλίου. Και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Με ομόλογα του EFSF ύψους 30 έως 45 δισ. ευρώ θα χρηματοδοτηθεί το «κούρεμα» των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου. Θα εκδοθούν νέοι τίτλοι και για κάθε 1 ευρώ που θα ανταλλάσσεται οι ομολογιούχοι θα εισπράττουν 30 λεπτά σε ομόλογο του EFSF και τα άλλα 70 λεπτά σε ελληνικά ομόλογα.
Θα διατεθούν 35 δισ. ευρώ -σε ομόλογα του EFSF- στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία θα τα δώσει στην ΕΚΤ για την εξασφάλιση της ομαλής χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών το επόμενο δίμηνο. Διότι από τη στιγμή που θα ψηφιστούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs) από την ελληνική Βουλή, τα ελληνικά ομόλογα θα τοποθετηθούν στην κατηγορία του selective default (επιλεκτική χρεοκοπία) και δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ενέχυρα.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: