Αρχίζει το σίριαλ της… επόμενης δόσης

Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2011

(της Μαρίκας Λυσιάνθη)
Δείτε μόνο πόσοι μήνες χρειάστηκαν για να επουλωθεί το τραύμα από την κόντρα του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Πολ Τόμσεν και τους υπόλοιπους αξιωματούχους της τρόικας, που στις αρχές Σεπτεμβρίου, έφυγαν περίπου… διωκόμενοι από την Ελλάδα, για να τους παρακαλάμε στη συνέχεια να επιστρέψουν.
Το θρίλερ διαρκείας έληξε απόψε, με το Eurogroup να εγκρίνει την εκταμίευση της 6ης δόσης προς την Ελλάδα. Έτσι, … κουνάμε όλοι μαζί το μαντίλι στο Μνημόνιο Ι, που θα παραχωρήσει, καλώς εχόντων των πραγμάτων τη θέση του στο Μνημόνιο ΙΙ. Επομένως, η επόμενη δόση-μαμούθ δεν θα είναι η 7η, αλλά η 1η της νέας δανειακής σύμβασης.
Για να μην ξεχνιόμαστε βέβαια, για να φτάσουμε στο αποψινό θετικό νεύμα των Ευρωπαίων, η χώρα υπέστη...
μια πρωτοφανή εθνική διαπόμπευση. Με πρόδηλη σύγχυση ανάμεσα στο τι ήταν αλήθεια, και που ξεκινούσε ο εκβιασμός.
Θα ευχόταν κανείς να ανήκαν όλα αυτά στο παρελθόν. Δυστυχώς, δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Και τη σκυτάλη παίρνουν πλέον οι διαπραγματεύσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Νέες αγωνίες, νέες πιέσεις, νέα τελεσίγραφα, νέο θρίλερ. Η Ελλάδα στα χρόνια του Μνημονίου, είναι μια χώρα… στην πρίζα. Μάλλον θα πρέπει να το συνηθίσουμε. Μέχρι να αποφασίσουμε να επαναστατήσουμε, φυσικά.

Αλήθειες και ψέματα για την δραχμή

Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2011

Τι θα γίνει έτσι και επιστρέψουμε στη δραχμή; Προφανώς θα πέσει ο ουρανός να μας πλακώσει. Η Ελλάδα θα γίνει Αλβανία του Εμβέρ Χότζα, Βόρεια Κορέα του Κιμ Ιλ Σουνγκ, ή θα γυρίσουμε στην λίθινη εποχή. Ακριβώς δηλαδή όπως ήταν πριν αποκτήσουμε το ευρώ. Διότι, αν δεν με γελά η μνήμη μου, οι Έλληνες πριν το ευρώ κατοικούσαν στις σπηλιές και στα δέντρα, φορούσαν δέρματα, ζεσταίνονταν με κοπριές και έτρωγαν κουκουνάρια. Μιας και ποιος δεχόταν τότε την ξεφτιλισμένη πληθωριστική δραχμούλα;
Η αλήθεια είναι ότι η ελληνική οικονομία επιβίωνε – με όλα τα προβλήματά της – πολύ καλύτερα εκτός ευρώ παρά με το «ισχυρό ευρώ». Είχε διεθνείς σχέσεις και πριν το ευρώ και μάλιστα καλύτερες, με περισσότερες χώρες και πιο προσοδοφόρες. Και παρά το γεγονός ότι το... εθνικό νόμισμα, δηλαδή τη δραχμή, την μεταχειρίζονταν οι κυβερνήσεις με κύριο σκοπό να διευκολυνθεί η κερδοσκοπία και να αυξηθεί η λεγόμενη ανταγωνιστικότητα με διαρκείς υποτιμήσεις, τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:
§ Τα εξωτερικά ελλείμματα της χώρας ποτέ δεν έφτασαν στα ύψη που βρέθηκαν επί ευρώ. Μάλλον ήταν αδιάφορο σ’ όλους όσοι εμπορεύονταν με την χώρα η κατάσταση της δραχμούλας. Οι εξωτερικές σχέσεις της χώρας ήταν σαφώς πιο εκτεταμένες και πιο πολύπλευρες απ’ ότι σήμερα που 3 χώρες ελέγχουν ουσιαστικά το εξωτερικό εμπόριό της.
§ Παρά τον πληθωρισμό και τις διαρκείς υποτιμήσεις οι εξωτερικοί όροι εμπορίου της χώρας ήταν πολύ καλύτεροι απ’ ότι την δεκαετία του ευρώ. Το ίδιο και η εσωτερική αγοραστική δύναμη της οικονομίας.
§ Χάρις στη δραχμούλα το χρέος ήταν απολύτως διαχειρίσιμο και παρά την εκτίναξή του επί Μητσοτάκη και Σημίτη δεν μας οδήγησε σε χρεοκοπία. Κι ούτε θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε στη σημερινή χρεοκοπία, όσο διατηρούσαμε τη δραχμή.
Αυτά είναι τα γεγονότα. Να θυμίσουμε μόνο ότι από την υποτίμηση της δραχμής έναντι του δολαρίου επί Μαρκεζίνη (1954), το εθνικό νόμισμα έχασε πάνω από 10 φορές την αξία του έως ότου μπήκαμε στο ευρώ. Στην μεταπολίτευση χάρις στις τρεις επίσημες υποτιμήσεις και την τακτική της διολίσθησης, η δραχμή έχασε το 90% της αξίας της. Καταστράφηκε η οικονομία; Μήπως χρεοκόπησε και δεν το γνωρίζουμε; Χάθηκαν οι καταθέσεις; Εξαφανίστηκε το νόμισμα; Κατέρρευσαν οι εξωτερικές οικονομικές δοσοληψίες; Τίποτε απ’ όλα αυτά. Γιατί άραγε;
Επιπλέον, μήπως χρεοκόπησε ποτέ η Ελλάδα λόγω εθνικού νομίσματος; Ποτέ! Το 1893 η Ελλάδα χρεοκόπησε λόγω υπερδανεισμού σε χρυσό φράγκο, λόγω της ένταξης στην νομισματική Λατινική Ένωση, η οποία διαφημίστηκε και τότε ως ιδανική για φτηνά δάνεια προς το δημόσιο. Το 1932 η Ελλάδα χρεοκόπησε λόγω χρυσής δραχμής και υπερδανεισμού σε χρυσές λίρες, μιας και τότε ανήκε στην νομισματική ένωση της χρυσής λίρας στερλίνας.
Δεν υπάρχει «διεθνής λύση»
Το ίδιο και αμέσως μετά την απελευθέρωση όταν η Βρετανία επέβαλε την συμφωνία του Λονδίνου (1944) στην Ελλάδα με βάση την οποία η χρυσή λίρα λειτουργούσε ως βασικό γενικό ισοδύναμο της ελληνικής οικονομίας. Έτσι φτάσαμε να στοιχίζει ένα καρβέλι ψωμί μερικά εκατομμύρια δραχμές και ο μαυραγοριτισμός να σαρώνει. Αυτή η συμφωνία του Λονδίνου και η έκδοση κατόπιν της στρατιωτικής βρετανικής λίρας για το εσωτερικό της Ελλάδας, σηματοδότησε την δεύτερη περίοδο της κατοχής, την βρετανική κατοχή.
Οι παγκόσμιες κρίσεις του οικονομικού στερεώματος της αγοράς δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν σε διεθνές επίπεδο. Εκτός κι αν αποζητάμε εμπόλεμες συρράξεις ανάμεσα στους ισχυρούς με οικονομικούς, είτε πολιτικούς όρους. Μόνο έτσι ξέρει η παγκόσμια αγορά να αναζητά διεθνείς λύσεις. Αυτό αποτελεί θέσφατο για όποιον έχει στοιχειωδώς μελετήσει τις μεγάλες περιόδους παγκόσμιας κρίσης από την εποχή της πρώτης Μεγάλης Ύφεσης του 1873-1896.
Η ανάγκη εθνικού νομίσματος, ειδικά για τις πιο ασθενικές οικονομίες, γεννήθηκε ως αδήριτη ανάγκη αντιμετώπισης και θωράκισης των εθνικών οικονομιών από τις παγκόσμιες κρίσεις και αναταράξεις των αγορών. Εντελώς ενδεικτικά μόνο, θα άξιζε τον κόπο να αναφέρουμε ότι ο Τζον Μέϊναρτ Κέϊνς, που παπαγαλίζουν ορισμένοι σύγχρονοι idiotus ignoramus με πανεπιστημιακούς τίτλους, όταν βρέθηκε σε μια ανάλογη παγκόσμια κρίση χρέους, τι πρότεινε; Όταν μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, όλα τα εμπόλεμα κράτη βρέθηκαν καταχρεωμένα κυρίως προς την μόνη χώρα πιστωτή που είχε απομείνει, τις ΗΠΑ, ο Κέϊνς ξάφνιασε το αστικό κατεστημένο με δυο καίριες προτάσεις: Αφενός, ισχυρίστηκε ότι τα χρέη είναι αδύνατο να εξυπηρετηθούν και προκειμένου να επιβάλλουν οι εξεγερμένοι λαοί τη διαγραφή τους, θα έπρεπε να πειστούν οι ΗΠΑ να προβούν αυτές σε διαγραφή των χρεωστικών της απαιτήσεων. Αφετέρου, να καταργηθεί ο χρυσός κανόνας, οι σταθερές ισοτιμίες και το ιδιωτικά εκδιδόμενο χρήμα και οι οικονομίες να μεταβούν τάχιστα σε εθνικό νόμισμα που εκδίδει το οικείο κράτος με βάση τις ανάγκες του.

Στην κόψη του ξυραφιού Ελλάδα και Ευρωζώνη

Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2011

Δύο είναι τα κρίσιμα ραντεβού για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη. Το ένα είναι την Τρίτη όπου το Γιουργκρούπ θα αποφασίσει να θα δώσει την 6η δόση στη χώρα μας ή θα πάμε σε χρεοκοπία.
Το δεύτερο ραντεβού είναι στις 8 Δεκεμβρίου όπου στη Σύνοδο Κορυφής θα συζητηθεί το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης, κι αν υπάρχει αυτό. Θα παρουσιαστούν πιθανότατα τα σχέδια των Γερμανών για το πώς αυτοί αντιλαμβάνονται την ΕΕ αν και μέχρι τότε έχουμε να δούμε πολλά μπρα ντε φερ με τις άλλες χώρες και κυρίως με το μέτωπο που έχουν συγκροτήσει Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία.
Εκτός σοβαρού απροόπτου λοιπόν την Τρίτη η Ελλάδα θα πάρει την 6η δόση, εκτός κι αν έχουν αποφασίσει να μας πετάξουν έξω από την ΕΕ. Άλλωστε τα λεφτά θα τα πάρουμε μεταξύ άλλων και από τους Ισπανούς και τους Ιταλούς που δανείζονται πλέον επιτόκια – φωτιά.
Αλλά απ’ ότι φαίνεται θα είναι ένα «δώρο» στην κυβέρνηση Παπαδήμου η 6η δόση έτσι ώστε να συμφωνήσει στα όσα έρχονται το αμέσως επόμενο διάστημα. Για παράδειγμα κάτι ακούγεται ότι μπορεί η Ελλάδα να αποδεχθεί μεγαλύτερο κούρεμα του χρέους της με αντάλλαγμα τη μεταφορά των ομολόγων από το ελληνικό στο αγγλικό δίκαιο το οποίο επιτρέπει την κατάσχεση κρατικής περιουσίας.
Ωστόσο, ακόμη κι αν δοθεί η 6η δόση, στον αέρα βρίσκεται η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου και το PSI. Η κίνηση Γάλλων, Ισπανών και Ιταλών να αρνηθούν συμμετοχή των ιδιωτών στο κούρεμα, ουσιαστικά τινάζει στον αέρα τη συμφωνία ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο να ζητήσουν κούρεμα κι άλλες χρεοκοπημένες χώρες.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, η Ευρωζώνη βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. Σύμφωνα με δηλώσεις της Γαλλίδας υπουργού Προϋπολογισμού, Β. Πεκρές, έκανε λόγο για νέο σύμφωνο διακυβέρνησης το οποίο θα προβλέπει πολύ αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες, κυρώσεις για τις απείθαρχες χώρες ή και αποβολή χώρας – μέλους με αντάλλαγμα πιθανότατα ευρωομόλογο και αγορά ομολόγων με μεγαλύτερη άνεση από την ΕΚΤ.
«Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία θέλουν να είναι η κινητήρια δύναμη μιας περισσότερο ολοκληρωμένης Ευρώπης, πολύ πιο συμπαγούς με πιο σωστούς κανόνες που δεν θα επιτρέπουν δολοπλοκίες», δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός.
Αλλά και η εφημερίδα Welt am Sontag αποκαλύπτει σχέδιο της Μέρκελ και του Σαρκοζί το οποίο θα καταθέσουν τις επόμενες ημέρες. Αυτό θα προβλέπει τη δημιουργία ουσιαστικά μιας ευρωζώνης στην οποία θα μπορούν να συμμετέχουν μόνο οι πειθαρχημένες χώρες, οι οποίες θα βάζουν κανόνες για περιορισμό του δημοσίου χρέους ενώ θα πρέπει να αποδεχθούν και μια ομάδα που θα ελέγχει τον προϋπολογισμό τους. Μάλιστα κάνουν λόγο τα ξένα μέσα ενημέρωσης για μια Ευρώπη που θα λειτουργεί στα πρότυπα της συνθήκης Σένγκεν.
Πρόκειται όπως είναι ξεκάθαρο για γερμανικό σχέδιο με την αποδοχή της Γαλλίας και με αντάλλαγμα το ευρωομόλογο για το οποίο δείχνει να υποχωρεί η Μέρκελ. Έτσι, δε θα χρεοκοπήσει καμιά χώρα, δε θα διαλυθεί το ευρώ αλλά θα δημιουργηθεί ένα διαφορετικό τοπίο στην Ευρώπη η οποία θα κινείται με τρεις ταχύτητες.

Εισαγγελέας στην Τράπεζα της Ελλάδας

Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2011

Μήνυση στην Τράπεζα κατέθεσε το Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων για αυθαίρετες επενδύσεις αποθεματικών του ύψους 6 δις ευρώ σε ομόλογα του Δημοσίου.
Tην επείγουσα ποινική διερεύνηση του τρόπου διαχείρισης από την Τράπεζα της Ελλάδος των αποθεματικών του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) ζητά με μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών κ. Ι.Σακελλάκο ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Χρήστος Σπιρτζής.
Αντικείμενο της προσφυγής στον Εισαγγελέα είναι τα ποσά που επενδύθηκαν , όπως τονίζεται στην αναφορά, "με ανεξέλεγκτο τρόπο εκ μέρους της Τράπεζας της Ελλάδος σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια αρκετών δις ευρώ χωρίς την παραμικρή άδεια και ενημέρωση των διοικήσεων του ΕΤΑΑ".
Η μηνυτήρια αναφορά υπογράφεται από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών , την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, το Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου και Δωδεκανήσου, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, την Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος και τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής.
Ζητείται μάλιστα η ανάθεση της έρευνας για την υπόθεση σε εφέτη ανακριτή.
Σύμφωνα με τα όσα περιγράφονται στην μηνυτήρια αναφορά, χρήματα από τα αποθεματικά ,που υπολογίζεται πως φτάνουν τα 6 δις ευρώ, χρησιμοποιήθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος για την αγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από το 1997 χωρίς να έχουν ενημερωθεί οι δικαιούχοι. Εκτιμάται επίσης πως το 85% των αποθεματικών είναι σε ομόλογα και όπως επισημαίνεται στην αναφορά: "σε μια εποχή που από το μεσοπρόθεσμο προβλέπεται τεράστια αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών η Τράπεζα της Ελλάδος ,ως αποκλειστικός διαχειριστής των αποθεματικών των ταμείων μας, προωθεί τόσο να ενταχθούν στο "κούρεμα" όσο και να χαθεί ένα κομμάτι από αυτά".
Σε ανακοίνωση του για το θέμα ο ΔΣΑ αναφέρει : "η εν λόγω επένδυση προήλθε ως αποτέλεσμα του προφανώς, αντισυνταγματικού νόμου 2469/1977, βάσει του οποίου το ΕΤΑΑ εξαναγκαστικά κατέθετε τα αποθεματικά του στην Τράπεζα της Ελλάδος και η τελευταία τα "επένδυε" - ανεξέλεγκτα και χωρίς καμιά προσοχή και επιμέλεια - σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου".
Το ΕΤΑΑ, όπως υπογραμμίζει ο ΔΣΑ , προέκυψε, από τη συνένωση τριών υγιέστατων Ταμείων (Ταμείο Νομικών, ΤΣΜΕΔΕ και ΤΣΑΥ) και παρέμενε εύρωστο και ισχυρό, αφού μεταφέρθηκαν σ' αυτό οι ασφαλιστικές εισφορές των μελών των ταμείων αυτών, μαζί με τα αποθεματικά και του λοιπούς πόρους τους.

Κόβουν μισθούς αλλά ψάχνουν και για νέα μέτρα 13,7 δισ. ευρώ!

Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2011

Θυσίες που ξεπερνάνε τα 16 δισ. ευρώ, με νέες αυξήσεις στους φόρους αλλά κυρίως περικοπές στους μισθούς, φέρνει το επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο για την τετραετία 2012 – 2015.
Το νέο Μεσοπρόθεσμο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών κρύβει πρόσθετα μέτρα ύψους13,74 δισ. ευρώ για την τριετία 2013 -2015, τα οποία μέχρι στιγμής παραμένουν αδιευκρίνιστα.
Στόχος είναι να εισπράττονται 53-56 δισ. κάθε χρόνο από φόρους (τα περισσότερα το 2015 με 55,8 δισ. έναντι 54,4 δισ. το 2012 και 51,3 δισ. φέτος). «Φωτιά» παίρνουν οι άμεσοι φόροι στο εισόδημα που προβλέπεται να αυξηθούν κατά 3,6 δισ. ευρώ το 2012 (στα 24,2 δισ. ευρώ).
Μικρότερα έσοδα (κυρίως λόγω ύφεσης και λιγότερο από φοροελαφρύνσεις) αναμένονται τη διετία 2013-2014, όπου οι άμεσοι φόροι θα μειωθούν σε περίπου 22,5 δισ. ευρώ ενώ θα απογειωθούν και πάλι στα 24 δισ. ευρώ το 2015.
«Τσεκούρι» πέφτει στις κρατικές δαπάνες, με το λειτουργικό κόστος του να περιορίζεται στα 13,7 δισ. ευρώ το 2015, έναντι 17,5 δισ. ευρώ το 2011. Οι ΔΕΚΟ θα συνεχίσουν όμως να παράγουν υψηλά ελλείμματα, της τάξεως των 572 εκατ. το 2012, 453 εκατ. το 2013, 396 εκατ. το 2014 και 388 εκατ. το 2015. Οι αμοιβές των εργαζομένων τους όμως θα μειωθούν από 490 εκατ. ευρώ φέτος σε 460 το 2012, σε 380 εκατ. το 2013, σε 275 το 2014 και 330 εκατ. το 2015.
Οι Κοινωνικός Προϋπολογισμός αποκαλύπτει ότι επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά Ταμεία μειώνονται κατά 3,7 δισ. ευρώ. Το κονδύλι της κοινωνικής ασφάλισης καταλήγει στα 13,7 δισ. ευρώ το 2015 από 17,5 δισ. ευρώ φέτος.
Το νέο Μεσοπρόθεσμο ενσωματώνει και τις ελαφρύνσεις από το «κούρεμα» 50% των ομολόγων: οι δαπάνες για τους τόκους προβλέπεται να μειωθούν στα 13,2 δισ. ευρώ το 2015, έναντι 16,38 δισ. ευρώ φέτος.
Την ίδια στιγμή με την εφαρμογή του Προγράμματος Ανταλλαγής Ομολόγων (PSI+) μειώνεται και κατά 50% το χαρτοφυλάκιο ομολόγων των 206 δισ. ευρώ που διατηρούν τράπεζες και ασφαλιστικά Ταμεία.

Μισό εκατομμύριο νοικοκυριά δεν έχουν κανένα εισόδημα!

Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2011

Δραματική είναι η αύξηση της ανεργίας καθώς κανένα εργαζόμενο δεν έχουν περισσότερα από 500.000 νοικοκυριά κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011, όταν στο αντίστοιχο διάστημα του 2010 ήταν περίπου 400.000.
Τα πράγματα όμως δεν είναι καλύτερα ούτε για εκείνους που έχουν το «προνόμιο» να δουλεύουν καθώς προβλέπεται ότι θα καταγράψουν μισθολογικές απώλειες φέτος κατά 6,3%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο πρώτο εξάμηνο του έτους το ποσοστό των νοικοκυριών που όλα τα μέλη του ήταν άνεργα ανήλθε στο 12,9%, ενώ ένα χρόνο πριν ήταν μόλις 9,8%. Για το 2011 η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι οι μέσες ακαθάριστες πραγματικές αποδοχές στο σύνολο της οικονομίας (ιδιωτικός και δημόσιος τομέας) θα μειωθούν κατά 6,3%, ύστερα από πτώση 9,1% πέρυσι.
Μάλιστα, στο πρώτο εξάμηνο του έτους οι αμοιβές των μισθωτών μειώθηκαν κατά 9,4%, εξαιτίας τόσο της περικοπής των αμοιβών τους κατά 3,1%, όσο και των απολύσεων κατά 6,5%, μία κατάσταση που εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί το 2012. Εκτός από τις μειώσεις, εξίσου σημαντική είναι και η απώλεια των θέσεων εργασίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το ποσοστό ανεργίας και υποαπασχόλησης ανήλθε στο δεύτερο τρίμηνο του 2011 στο 21%, όταν το ποσοστό ανεργίας ήταν 16,3%. Μάλιστα η Τράπεζα της Ελλάδας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ενίσχυση της διαρθρωτικής ανεργίας, δεδομένου ότι οι μακροχρόνια άνεργοι αυξάνονται διαρκώς.
Σημαντική επιδείνωση σημειώθηκε στο μέτωπο των καθυστερήσεων στα δάνεια κατά τη διάρκεια του α΄ εξάμηνου του 2011, καθώς όσο περνά ο καιρός η κατάσταση χειροτερεύει, ως αποτέλεσμα της ύφεσης που πλήττει την ελληνική οικονομία.
Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζας της Ελλάδος μέσω της ενδιάμεσης έκθεσης για τη νομισματική πολιτική, είναι ενδεικτικά του μεγέθους του προβλήματος, καθώς από τις αρχές του χρόνου έως και το τέλος Ιουνίου στο «κόκκινο» είναι δάνεια συνολικού ύψους άνω των 6 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, όσα βρέθηκαν σε καθυστέρηση άνω των 3 μηνών ανήλθαν στο 12,8% επί του συνολικού χαρτοφυλακίου των τραπεζών, έναντι 10,5% στο τέλος του 2010.
Εν μέρει η άνοδος αυτή είναι αποτέλεσμα και της υποχώρησης των υπολοίπων των δανείων, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης προέρχεται από τη στάση πληρωμών στην οποία έχουν προχωρήσει χιλιάδες δανειολήπτες.

Δίνουν δάνεια στην Ελλάδα με αντάλλαγμα αγορές όπλων

Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2011

Μία απίστευτη συμφωνία εις βάρος των Ελλήνων πολιτών αποκαλύπτει ιστοσελίδα πολιτκού περιεχομένου. Γερμανοί και Γάλλοι παραχωρούν δάνειο 110 δις ευρώ στη χώρα, με αντάλλαγμα την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού, ύψους 10,5 δις ευρώ. Διαβάστε πώς εκμεταλλεύτηκαν τον Γιώργο Παπανδρέου Ευρωπαίοι εταίροι.
Αποκαλυπτικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας neweurope.online,φέρνει στο φως της δημοσιότητας μυστικές συμφωνίες του Γιώργου Παπανδρέου με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.
Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται ότι τα δανεικά προς την Ελλάδα και η επιμονή για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης από τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά, συνδέεται άμεσα με πωλήσεις οπλικών συστημάτων ύψους 10.5 δις ευρώ. Η αγορά φέρεται να έρχεται ως αντάλλαγμα για τα δάνεια που η Ευρώπη παραχωρεί "απλόχερα" στη χώρα μας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, όταν στα τέλη Οκτωβρίου, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί συμφώνησαν με τον τότε Έλληνα Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να χορηγήσουν στην Ελλάδα 110 δις ευρώ, το Συμβούλιο αποφάσισε αντίστοιχα ως αντάλλαγμα να συναινέσει η Ελλάδα στην αγορά στρατιωτικών προμηθειών από τη Γερμανία και τη Γαλλία, αξίας 10.5 δις ευρώ.

Οι αγορές θα γίνονταν ισότιμα, ώστε καμία από τις ηγετικές δυνάμεις να μην μείνει παραπονεμένη. Σύμφωνα με στελέχη της ΝΔ, η αγορά θα περιελάμβανε φρεγάτες, Leopard τανκς από τη Γερμανία και Rafale μαχητικά αεροσκάφη από τη Γαλλία και άλλα.
Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι εκείνη την εποχή, ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν πρωθυπουργός και θεωρητικά είχε το δικαίωμα να αναλάβει τη δέσμευση εκ μέρους της Ελλάδας.
Τον ίδιο άλλωστε δελέασε ο γαλλογερμανικός άξονας, τονίζοντας ότι θα μπορούσε να μείνει στην εξουσία για δύο ακόμη χρόνια τουλάχιστον. Το διάστημα θα ήταν αρκετό για να νομιμοποιηθεί και η άτυπη συμφωνία αγοράς οπλικών συστημάτων.
Αφού πραγματοποιεί ανασκόπηση στα αίτια της πτώσης της κυβέρνησης Παπανδρέου, αλλά και στις ανεπίσημες τότε διαρροές περί διεξαγωγής δημοψηφίσματος με το φόβο πραξικοπήματος, το δημοσίευμα της ιστοσελίδας καταλήγει στην ανάγκη της υπογραφής του Α. Σαμαρά στο "μαγικό χαρτί" της δανειακής σύμβασης, εξηγώντας ότι:
"Αφού παραιτήθηκε ο κ. Παπανδρέου και δεν υπάρχει καμία επίσημη δέσμευση από την Ελλάδα, η εντολή αγοράς του υλικού άμυνας παραμένει εντελώς στον αέρα".
Πράγματι, κανείς δεν αναμένει ότι η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις προσεχείς εκλογές Φεβρουαρίου, το πιθανότερο με επικεφαλής τον Αντώνη Σαμαρά, θα θέσει στο τραπέζι πιθανές αγορές στρατιωτικού υλικού, όταν στο δημόσιο οι απολύσεις είναι μαζικότατες και μισθοί και συντάξεις έχουν μειωθεί στο ελάχιστο.
Η υπογραφή, την οποία Γερμανία και Γαλλία ζητούν επίμονα από τον Σαμαρά έρχεται ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα.
"Ωστόσο, αποτελεί την ασφαλιστική δικλείδα για την Μέρκελ και τον Σαρκοζί, ώστε ο πρόεδρος της ΝΔ να εκπληρώσει τις υποσχέσεις που δεν τήρησε ο Παπανδρέου", καταλήγει το δημοσίευμα.

Εκτόξευση του δημόσιου χρέους στα 360,3 δισ ευρώ

Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2011

Νέο άλμα στα 360,379 δισ. ευρώ έκανε το δημόσιο χρέος στο τέλος Σεπτεμβρίου από 353,693 δισ. ευρώ τρεις μήνες νωρίτερα, στα τέλη Ιουνίου. Τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι τα δάνεια από το Μηχανισμό Στήριξης φτάνουν τα 65,166 δισ. ευρώ, ενώ 276,308 δισ. ευρώ χρέους είναι εκπεφρασμένα σε ομόλογα και βραχυπρόθεσμους τίτλους.
Ποσοστό 37% του δημοσίου χρέους έχει διάρκεια μικρότερη του ενός έτους, ποσοστό 28,6% διάρκεια μικρότερη ή ίση με τρία χρόνια και ποσοστό 34,4% του χρέους αφορά σε διάρκειες άνω των 5 ετών. Πέραν του ύψους του δημοσίου χρέους που υποδηλώνει αδυναμία διαχείρισής του, το πρόβλημα βιωσιμότητας γίνεται περισσότερο ευκρινές από τις λήξεις ομολόγων τις οποίες θα πρέπει να καλύψει το δημόσιο την ερχόμενη τετραετία. Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι το 2012 λήγουν ομόλογα ύψους 35,1 δισ. ευρώ και έντοκα ύψους 4,6 δισ. ευρώ, το 2013 οι λήξεις ομολόγων φτάνουν τα 37,6 δισ. ευρώ, το 2014 τα 60,2 δις ευρώ και το 2015 τα 45,3 δισ. ευρώ διαμορφώνοντας το «λογαριασμό» σε 182,2 δισ. ευρώ και υποδεικνύοντας το «κούρεμα» ως μόνη λύση.

Λουκέτα σε ξενοδοχεία λόγω κρίσης

Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2011

Τουλάχιστον 80 ξενοδοχειακές μονάδες έβαλαν λουκέτο πανελλαδικά το 2011, ενώ αναμένεται και νέο κύμα λουκέτων στα ξενοδοχεία της επικράτειας.
Βάσει έρευνας που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), το 2011 έβαλαν λουκέτο πανελλαδικά τουλάχιστον 80 ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ τα δωμάτια που αφαιρέθηκαν από το συνολικό ξενοδοχειακό δυναμικό ανέρχονται σε 1500.
Όπως τόνισε σε σημερινή συνέντευξη τύπου, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Τσακίρης, τα ξενοδοχεία που έκλεισαν είναι μικρές μονάδες οι οποίες επλήγησαν από το δυσβάστακτο γι' αυτές μετρό της υποχρεωτικής ασφάλισης στον ΟΑΕΕ.
Ο κ. Τσακίρης εκτίμησε ότι αναμένεται "κύμα λουκέτων" στα ξενοδοχεία της επικράτειας και συμπλήρωσε ότι μόνο φέτος στην Αθήνα έχουν χαθεί ήδη περί τις 2000 κλίνες.
Πληγή οι παράνομοι
Πληγή για την ελληνική ξενοδοχεία, σύμφωνα με τον κ. Τσακίρη αποτελούν και οι ενοικιάσεις αυτόνομων κατοικιών που πραγματοποιούνται από ιδιοκτήτες οι οποίοι δεν είναι επαγγελματίες ξενοδόχοι και στην ουσία λειτουργούν παράνομα. Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας εκτιμά ότι τουλάχιστον 50.000 σπίτια διατίθενται μέσω του διαδικτύου και ανέφερε παράδειγμα ιστοσελίδας με τουλάχιστον 7000 σπίτια τα οποία προσφέρονται για ενοικίαση. Σε ό,τι αφορά στον κύκλο εργασιών στα ελληνικά ξενοδοχεία φέτος, αυτός θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 2010, σύμφωνα πάντα με το ΙΤΕΠ.
Μικρή αύξηση της μέσης πληρότητας
Την ίδια στιγμή η μέση πληρότητα στο σύνολο της επικράτειας αυξήθηκε ελαφρά κατά το 2011 με τη μέση πληρότητα να φτάνει στο 48,28% το Μάιο, αυξημένη κατά 2% έναντι πέρυσι. Παράλληλα η μέση πληρότητα τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στο 77,8% ελαφρά χαμηλότερη σε σχέση με 2008-2009. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έρευνας του ΙΤΕΠ, οι τιμές διάθεσης των δωματίων στα ελληνικά ξενοδοχεία παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητες κατά το 2011. Η μέση σταθμισμένη τιμή διάθεσης των δωματίων στο σύνολο της χώρας εμφανίζεται μειωμένη κατά 0,78% κατά το Μάιο και αυξημένη κατά 0,74% τον Αύγουστο.

Όλοι σε λίγο θα πανηγυρίζουν για τη σταθεροποίηση των τραπεζών..

Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2011

ΕΥΤΟΛΜΟΙ ΛΟΓΟΙ
Νέα αφήγηση.
Το σενάριο συνεχίζει να γράφεται στους σκοτεινούς διαδρόμους της βουλής και στις πιο σκοτεινές ερμηνείες των παραγράφων ενός Συντάγματος που άλλοι φτιάξανε κάποτε για λογαριασμό μας. Μια νέα αφήγηση αρχίζει για το χρέος που δεν πληρώσαμε, το καλό πρωθυπουργό που πήρε ψήφο εμπιστοσύνης να παραιτηθεί, τον αγαθό τραπεζίτη που θυσιάστηκε να βοηθήσει, κυβερνώντας, αυτή τη χώρα.
Σε λίγο, θα δούμε γνωστές φυλλάδες και τηλεοπτικούς παρουσιαστές «να κλείνουν πονηρά το μάτι» εξηγώντας μας πως ξεγελάσαμε πάλι τους κουτόφραγκους να μην πληρώσουμε τόκους και χρωστούμενα.
Όλοι σε λίγο θα πανηγυρίζουν για τη σταθεροποίηση των τραπεζών, τον ορυκτό πλούτο που δώσαμε αντάλλαγμα, τις υποδομές και την ενέργεια που πουλήσαμε συμψηφίζοντας πανωτόκια. Μόνο κάτι υπάλληλοι της «εργασιακής εφεδρείας», άνεργοι, συνταξιούχοι, μαθητές, φοιτητές και εργάτες θα συνεχίσουν να σκούζουν στους δρόμους παλεύοντας να γλυτώσουν από τα νύχια γερμανικών αρπακτικών και γάλλων βρικολάκων.
Δημήτριος Ν Ζέρβας

6,3 δισ. τα νέα βάρη στις πλάτες μας

Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2011

Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ
Νέα βάρη 6,3 δισ. ευρώ πέφτουν στις πλάτες των φορολογουμένων, οι οποίοι το 2012 καλούνται να πληρώσουν 3,6 δισ. ευρώ παραπάνω φόρους και να χάσουν 2,7 δισ. ευρώ -κυρίως μέσω της περικοπής των μισθών και των συντάξεων.
Ο προϋπολογισμός του 2012, που προβλέπει δημοσιονομικό έλλειμμα 9% φέτος και 5,4% ή 11,43 δισ. ευρώ το 2012 (χωρίς PSI 6,7% ή 14,2 δισ. ευρώ), περιλαμβάνει δέσμη «16» μέτρων - μεταξύ των οποίων και η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.
Με την κυβέρνηση να φιλοδοξεί να πετύχει το 2012 τον πρώτο πλεονασματικό προϋπολογισμό 2,4 δισ. ευρώ ή 1,1% του ΑΕΠ (αυξάνει στα 3,5 δισ. ή 1,6%, αν δεν γίνει το PSI, λόγω της άσπρης τρύπας 1,3 δισ. στα ασφαλιστικά ταμεία), ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, τον παρέδωσε χθες στον πρόεδρο της Βουλής, αμέσως μετά την έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο.
Ψήφιση στις 7 Δεκεμβρίου
Η ψήφιση του προϋπολογισμού στις 7 Δεκεμβρίου αποτελεί ένα από τα ισχυρά διαπραγματευτικά χαρτιά της κυβέρνησης με τους δανειστές της. Ως προς το επίμαχο ζήτημα των εγγυήσεων, ο κ. Βενιζέλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας διαπραγμάτευσης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα δούμε από την επίσκεψη της τρόικας και από τη συζήτηση που θα γίνει στο επίπεδο του Eurogroup και από τις συναντήσεις που θα έχει και ο κ. Παπαδήμος τη Δευτέρα και την Τρίτη στις Βρυξέλλες και στο Λουξεμβούργο πώς ακριβώς πρέπει να μορφοποιηθούν όλα αυτά». Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών ξεκίνησαν χθες με τους επικεφαλής της τρόικας Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ, που αφίχθησαν στην Αθήνα και με τους οποίους είχαν συζητήσεις πολιτικού επιπέδου και όχι τεχνικού χαρακτήρα.
Τα κυριότερα χαρακτηριστικά του προϋπολογισμού του 2012, που κατατίθεται από τη νέα κυβέρνηση συνεργασίας, είναι τα εξής:
1Το 2012 θα είναι η τέταρτη χρονιά βαθιάς ύφεσης 2,8% από 5,5% φέτος -αν και υπάρχουν ακόμα δυσμενέστερες προβλέψεις για 5,8% και παραπάνω το 2011.
2Εκτίναξη της επίσημης ανεργίας στο 17,1% του χρόνου, από 15,4% φέτος, έναντι 2% και 5,7%, αντίστοιχα.
3Το εισόδημα, τα ακίνητα και τα αυτοκίνητα σηκώνουν το μεγαλύτερο φορολογικό βάρος.
Στο εισόδημα η μείωση του αφορολογήτου ορίου στα 5.000 ευρώ, ο περιορισμός ή η κατάργηση φοροαπαλλαγών και η αλλαγή της φορολογικής κλίμακας οδηγούν σε αύξηση κατά 29,1% του φόρου εισοδήματος από τα φυσικά πρόσωπα. Στον αντίποδα βρίσκονται τα νομικά πρόσωπα, τα οποία, λόγω της μείωσης των κερδών, θα πληρώσουν φόρους μειωμένους κατά 22%. Σε σύνολο περίπου 7 εκατ. δικαιούχων φοροαπαλλαγών και εξαιρέσεων, το κόστος φτάνει στα 82,8 εκατ. ευρώ για τον προϋπολογισμό.
Στην περιουσία η αύξηση των φόρων φτάνει στο 217,6% και προέρχεται κυρίως από την επιβολή του ειδικού τέλους ακινήτων και την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, που θα πραγματοποιηθεί μέσα στο 2012.
Στα αυτοκίνητα έχουμε αύξηση 25,4% του τέλους ταξινόμησης, ενώ σε ποσοστό 5,8% κινείται η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, απόρροια της εξίσωσης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης τον Οκτώβριο του 2012.
Ερχονται ριζικές αλλαγές στη φορολογία με το νέο νόμο για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, που θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τέλη Φεβρουαρίου.
4Το κονδύλι για τους μισθούς και τις συντάξεις μειώνεται 3,3% ή 672 εκατ. ευρώ στα 19.415 εκατ., από 20.087 εκατ., λόγω της μείωσης των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, της εφαρμογής του μισθολογίου, του περιορισμού των προσλήψεων, του επαναπροσδιορισμού θέσεων ευθύνης, την υιοθέτηση ευέλικτων μορφών απασχόλησης, την παροχή άδειας άνευ αποδοχών για εργασία εκτός Δημοσίου. Σημειώνεται ότι η δαπάνη για καταβολή συντάξεων αυξάνει κατά 77 εκατ. ευρώ ή 1,2%, λόγω της αύξησης του αριθμού των αποχωρήσεων το 2011.
Ως θετικό στοιχείο καταγράφεται η βελτίωση κατά 826 εκατ. του λειτουργικού αποτελέσματος των ΔΕΚΟ, ενώ για το 2012 αναμένουν βελτίωση 414 εκατ. ευρώ.
5Αναθεωρούνται οι στόχοι του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο επισπεύδεται, καθώς, εκτός του 1,5 δισ. ευρώ φέτος (έναντι 5 δισ. αρχικά), στο πρώτο τρίμηνο πρέπει να έχουν πιαστεί 3,3 δισ., στα τέλη Ιουνίου 5,3 δισ. (σωρευτικά), τέλη Σεπτεμβρίου 7,3 δισ. και τέλη 2012 9,3 δισ. ευρώ. Στο σχέδιο του προϋπολογισμού επισημαίνεται ότι «αρνητικές εξελίξεις διεθνώς» και «διευρυνόμενη ύφεση στην Ελλάδα θα έχουν σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στα προβλεπόμενα έσοδα».
6Το όφελος τόκων από το PSI υπολογίζεται στα 3,63 δισ. ευρώ το 2012 (αλλιώς θα πληρώνονταν τόκοι 5,1 δισ.) -χρονιά κατά την οποία θα πληρωθούν τόκοι 12,75 δισ., έναντι 16,38 δισ. φέτος. Αποτέλεσμα αυτού, η μείωση του δημόσιου χρέους στα 309,3 δισ. το 2012, από 352,05 δισ. Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι η ανταλλαγή ομολόγων είναι εθελοντική, όπως προβλέπει και η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, και για πρώτη φορά απέκλεισε το ενδεχόμενο να ενταχθούν οι μεμονωμένοι ιδιώτες. Εντούτοις, τα ασφαλιστικά ταμεία θα υποστούν «κούρεμα» ομολόγων περίπου 13 δισ. ευρώ.

Μέχρι το 2010 όλο το χρέος ήταν σε ... δραχμές!

Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2011

Ένα τεράστιο εθνικό σκάνδαλο σε σχέση με το εθνικό χρέος, ένα πραγματικό έγκλημα αποκαλύπτεται τώρα ότι συντελέστηκε με την πρώτη σύμβαση του Μαϊου του 2010 και τείνει να ολοκληρωθεί τώρα με την δανειακή σύμβαση που έχουν συμφωνήσει να την υπογράψουν όλα τα κόμματα πλην ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ:
Η μετατροπή του είδους του νομίσματος αποπληρωμής του χρέους, από "εθνικό νόμισμα", αόριστα, σε... ευρώ!
Κάτι που έγινε σαφές όταν μιλώντας στην Βουλή ο πρωθυπουργός Λ.Παπαδήμος για τα πιθανά αποτελέσματα της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, είπε την φράση «Και το δημόσιο χρέος θα είναι εκπεφρασμένο σε ευρώ’’ δηλαδή ότι εάν βγούμε από το ευρώ στα αρνητικά της όλης υπόθεσης θα πρέπει να προστεθεί και το ότι ενώ θα έχουμε π.χ. δραχμές ως εθνικό νόμισμα, θα πρέπει να πληρώνουμε σε ευρώ!
Σε καμία δανειακή σύμβαση όμως μέχρι τον Μάιο του 2010 δεν υπήρχε αυτός ο όρος. Μέχρι τότε, όλες οι δανειακές συμβάσεις που είχε συνάψει το ελληνικό δημόσιο για το σύνολο του ποσού των 300 δισ. ευρώ ανέφεραν ότι θα αποπληρωθούν βάσει του ελληνικού δικαίου και με… εθνικό νόμισμα. Που όταν είχαν συναφθεί ήταν σε δραχμές και εν συνεχεία σε ευρώ.
Δεν απέκλειε τίποτα να επιστρέψουμε στην δραχμή ή εν πάση περιπτώσει να βγούμε εκτός ευρωζώνης και να επιστρέψουμε τα δάνεια στο νέο εθνικό νόμισμα. Χαρακτηριστικό είναι ότι τον Μάιο του 2010, το δάνειο το οποίο έπρεπε να αποπληρωθεί είχε συναφθεί το 1981 και βέβαια είχε συναφθεί σε… δραχμές.
Άρα οποιοδήποτε ήταν το εθνικό νόμισμα την ημέρα της αποπληρωμής, με αυτό θα γινόταν η αποπληρωμή του χρέους.
Εκτός και… αν μια ελληνική (;) κυβέρνηση θα αντάλλασσε τα παλαιά ομόλογα με νέα, για τα οποία όχι μόνο θα υπάρχουν εγγυήσεις δημόσιας περιουσίας, αλλά και όρος με τον οποίο οποιαδήποτε νομισματική μεταβολή δεν θα αγγίξει τα συγκεκριμένα ομόλογα, τα οποία θα πληρώνονταν με το νόμισμα στο οποίο έγινε η δανειακή σύμβαση.
Πριν λίγο καιρό σε τηλεοπτική εκπομπή στο MEGA, ένας Βρετανός δικηγόρος που συμμετείχε στην δανειακή σύμβαση του 2010 αποκάλυψε ότι η υπαγωγή του συνόλου του δημόσιου χρέους της σύμβασης του Μαΐου του 2010, έγινε υπό το βρετανικό δίκαιο το οποίο αναφέρεται ρητά σε χρέος που πρέπει να πληρωθεί σε ευρώ και αυτό αποτελούσε πρόταση “καλής θέλησης” της κυβέρνησης ΓΑΠ, προκειμένου έτσι να δηλώσει στους πιστωτές της, ότι “η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να εξοφλήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της προς τους πιστωτές της”!
Και τα 110 δις της τότε δανειακής σύμβασης από τα 300 δις του συνολικού χρέους έχασαν τον προσδιορισμό «αποπληρωτέα σε εθνικό νόμισμα» και απέκτησαν τον προσδιορισμό «αποπληρωτέα σε ευρώ»!
Αλλά το έγκλημα δεν σταματά εδώ: Και στη νέα δανειακή σύμβαση που πρόκειται να υπογραφεί αντικαθίσταται με την λέξη «ευρώ» η φράση «εθνικό νόμισμα». Το οποίο, όπως είπαμε σήμερα είναι το ευρώ, αλλά αύριο δεν ξέρεις ποιο θα είναι. Και άλλο να πληρώνεις π.χ. σε δραχμές και άλλο σε ευρώ, ως γνωστόν…
Η έκδοση των ομολόγων διέπεται από το ελληνικό δίκαιο, οπότε σε περίπτωση επιστροφής στην δραχμή το ελληνικό δίκαιο θα αποφάσιζε σε ποιο νόμισμα θα γινόταν η αποπληρωμή τους και σε περίπτωση μη αποπληρωμής ποια περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσαν να εκποιηθούν.
Με την νέα όμως σύμβαση για το "κούρεμα", τα νέα ομόλογα θα διέπονται από το αγγλικό δίκαιο, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.
Κάποια απάντηση σε αυτά υπάρχει; Και ερωτούμε τη Ν.Δ. αρχικά και δευτερευόντως το ΛΑΟΣ (δευτερευόντως λόγω μεγέθους Κ.Ο.), αν θεωρήσουμε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη διαπράξει το δικό του έγκλημα.
defencenet.gr

Το έλλειμμα, οι φοροφυγάδες και οι 256 κροίσοι!

Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2011

της Ελ. Λάσκαρη
Τις δύο όψεις μιας και μεγάλης αλήθειας αναδεικνύουν τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού σε αντιπαραβολή με τη στατιστική επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων.
Η φοροδιαφυγή οργιάζει και το κράτος αδύναμο να επιβάλλει φορολογική συμμόρφωση απλώς κάθε χρονιά παρακολουθεί έσοδα και ελλείμματα να εκτρέπονται των στόχων, τρέχοντας την τελευταία στιγμή να διορθώσει τα αδιόρθωτα και φτάνοντας εν τέλει στις πύλες της χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας.
Τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού δείχνουν ότι στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου, τα καθαρά έσοδα αντί να αυξάνονται κατά 1,4%, εμφανίζουν μείωση 4,1% με αποτέλεσμα να έχουν εισπραχθεί 39,230 δισ. ευρώ (από 40,913 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα).
Για να κλείσει ο προϋπολογισμός εντός στόχων, το τελευταίο δίμηνο του έτους θα πρέπει να εισπραχθούν 12 δισ. ευρώ. Παρά το εκτεταμένο φοροκυνηγητό των τελευταίων ημερών από ΣΔΟΕ και Οικονομική Αστυνομία με συλλήψεις και αυτόφωρο για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο, παρά την επικείμενη δημοσιοποίηση της μαύρης λίστας των μεγαλοοφειλετών, παρά τη βροχή από ειδοποιητήρια με χαράτσια και φόρους που αναμένεται τις επόμενες ημέρες, το άνοιγμα φαίνεται δύσκολο να κλείσει.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ήδη εγκαταλείπουν το στόχο για είσπραξη 12 δισ. ευρώ, λένε όμως ότι θα εισπραχθούν περισσότερα από 10 δισ. ευρώ!
Τα δύο δισεκατομμύρια όμως έχουν φτάσει (μετά τη βουτιά του ΑΕΠ λόγω ύφεσης) ναισοδυναμούν με περίπου 1% του ΑΕΠ ( 220 δισ. ευρώ υπολογίζεται το ΑΕΠ με ύφεση 5,5% η οποία μάλλον κι αυτή θα είναι μεγαλύτερη), άρα η απόκλιση 2 δισ. ευρώ στα έσοδα φορτώνει το έλλειμμα με έναν επιπλέον…πόντο.
Ηδη από τον Οκτώβριο άλλωστε το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν φαίνεται να έχει τις καλύτερες προοπτικές. Το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού στο δεκάμηνο άγγιξε τα 20,104 δισ. ευρώ με αύξηση 11,2% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα όταν στο σύνολο του έτους με αύξηση 5,1% θα πρέπει να διαμορφωθεί στα 22,558 δισ. ευρώ για να βγει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 8,5% του ΑΕΠ. Ο στόχος ήδη μεταφέρεται προς το 8,9% του ΑΕΠ αν όχι παραπάνω, διότι πέραν της απόκλισης των εσόδων υπάρχει και η υπέρβαση των δαπανών. Οι πρωτογενείς δαπάνες σε περίοδο πρωτοφανούς λιτότητας αντί να μειώνονται κατά 0,7% (σε ετήσια βάση) αυξάνονται κατά 2,4%.
Από το σκηνικό γίνεται κατανοητή η οργή της κοινωνίας. Το κράτος από τη μια πλευρά κόβει ανελέητα μισθούς και συντάξεις και όμως οι πρωτογενείς δαπάνες – χωρίς τόκους- έχουν και πάλι ξεφύγει ενώ μετά από μια ανελέητη φοροκαταιγίδα το ίδιο κράτος δεν μπορεί να εισπράξει τους φόρους που οφείλονται (οι επιπτώσεις της ύφεσης έχουν προφανώς εξαλειφθεί σε επίπεδο στόχων μετά από τρεις αναθεωρήσεις).

Στα 20,1 δισ. ευρώ το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο δεκάμηνο

Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2011

Σε 20,104 δισ. ευρώ ανήλθε το έλλειμμα τουκρατικού προϋπολογισμού την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου σε δημοσιονομική βάση, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσής του. Τα συνολικά έσοδα παρουσιάζονται μειωμένα κατά 1,1 δισ. ευρώ έναντι των νέων στόχων, ενώ οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμούεμφανίζουν αύξηση 5,7% σε σχέση με πέρυσι εξαιτίας της αυξημένες δαπάνες για τόκους και των αυξημένων επιχορηγήσεων για ασφάλιση, περίθλαψη και επιδόματα ανεργίας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης για το δεκάμηνο, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώνεται στα 20.104 εκατ. ευρώ έναντι του νέου στόχου 20.362 εκατ. ευρώ, όπως προσδιορίστηκε μετά το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2012, και ελλείμματος 18.081 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2010.
Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού (Τακτικός και ΠΔΕ) είναι μειωμένα έναντι του νέου στόχου κατά 1.103 εκατ. ευρώ ενώ οι συνολικές δαπάνες (Τακτικός και ΠΔΕ) παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1.360 εκατ. ευρώ.
Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 39.230 εκατ. ευρώ και εμφανίζονται μειωμένα κατά 4,1% έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2010.
Το υπουργείο αποδίδει την υστέρηση των εσόδων κυρίως στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη, κατά την περίοδο σύνταξης του προϋπολογισμού, ύφεση, στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου και στη μείωση των εισοδημάτων.
Επιπλέον, το υπουργείο αναφέρει ως επιβαρυντικούς παράγοντες τις καθυστερήσεις είσπραξης των φορολογικών εσόδων που προέκυψαν από την απεργία του προσωπικού της ΓΓΠΣ και του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, ττη μετάθεση, λόγω καθυστερήσεων στις διαδικασίες είσπραξης ορισμένων εσόδων από την εκχώρηση αδειών και δικαιωμάτων του Δημοσίου στο απομένον δίμηνο του έτους και, τέλος, τις αυξημένες επιστροφές φόρων λόγω συμψηφισμού εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών.
Τα έσοδα του ΠΔΕ είναι αυξημένα κατά 38,1% ή κατά 521 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το δεκάμηνο του 2010.
Στην ανακοίνωση του υπουργείου τονίζεται «ότι η παρούσα υστέρηση των εσόδων αναμένεται να αντιμετωπισθεί στο απομένον δίμηνο, με την απόδοση των φορολογικών ρυθμίσεων που περιέχονται στους εφαρμοστικούς νόμους του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2011 - 2015».
Επισημαίνεται επίσης ότι τα έσοδα του δεκαμήνου βάσει του δελτίου εκτέλεσης του Π/Υ είναι σε ταμειακή βάση, όμως το συνολικό αποτέλεσμα των εσόδων του 2011, σε εθνικολογιστική βάση, καθορίζεται και από την πορεία των εσόδων έως το πρώτο δίμηνο του 2012, ενώ μέρος των εσόδων της τρέχουσας περιόδου λογίζονται εθνικολογιστικά στα έσοδα του 2010.
Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 3.121 εκατ. ευρώ ή 5,7% έναντι του 2010. H αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως:
-στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 2.483 εκατ. ευρώ ή 19,5% σε σχέση με το αντίστοιχο δεκάμηνο του 2010
-στην αύξηση των πρωτογενών δαπανών κατά 2,4% ή 970 εκατ. ευρώ συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2010 που δικαιολογείται από την αύξηση των επιχορηγήσεων για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία κατά 2.767 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2010 που υπερέβη την μείωση κατά 1.796 εκατ. ευρώ των υπολοίπων κατηγοριών δαπανών.
Βασικοί αποδέκτες των αυξημένων επιχορηγήσεων ήταν:
-τα Ασφαλιστικά Ταμεία κατά 1.838 εκατ. ευρώ (κυρίως ο ΟΓΑ κατά 380 εκατ. ευρώ και το ΙΚΑ κατά 1.348 εκατ. ευρώ εξαιτίας της μείωσης των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές
-ο ΟΑΕΔ για την καταβολή επιδομάτων ανεργίας κατά 313 εκατ. ευρώ
-τα νοσοκομεία κατά 794 εκατ. ευρώ (700 εκατ. ευρώ για την πληρωμή προμηθειών του έτους 2011 και 94 εκατ. ευρώ για την καταβολή οφειλών από προμήθειες παρελθόντων ετών).
-Οι δαπάνες του ΠΔΕ, τέλος, παρουσιάζουν μείωση κατά 37,4% ή 2.260 εκατ. ευρώ.

Τι αλλάζει στη φορολογία από το 2012

Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2011

Σε δύο φάσεις η διαμόρφωση του φορολογικού συστήματος. Καθιερώνεται πόθεν έσχες για όλους.
Αλλάζουν οι όροι των συναλλαγών με φοροκάρτα και point system. Καταργούνται τα βιβλία β' και γ' κατηγορίας

Στις αρχές του 2012 αναμένονται να τεθούν σε εφαρμογή το νέο φορολογικό σύστημα, ενώ το οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης προωθεί σε πρώτη φάση και αλλαγές στον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ).
Σε άμεση προτεραιότητα του αρμόδιου υπουργείου φαίνεται ότι τίθεται η αλλαγή στη σχέση φορολογουμένων με τους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς, προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στα εκτεταμένα φαινόμενα φοροδιαφυγής.
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο:
* Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η επιβολή προστίμου 100 ευρώ σε βάρος των φυσικών προσώπων που θα διαπιστώνεται κατά τη διάρκεια ελέγχου ότι δεν ζητούν αποδείξεις για τις αγορές τους. Το πρόστιµο θα καταβάλλεται εντός 10 ηµερών σε οποιαδήποτε ∆ΟΥ, µε έκπτωση 50%.
Για τα πρόστιμα, θα προβλέπεται έκπτωση 40% αν το ποσό θα δίνεται σε δόσεις, 60% αν καταβληθεί εφάπαξ, ενώ θα δίνεται επιστροφή έως και 30% σε όσους πληρώνουν τα πρόστιμα.
* Σε περίπτωση μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης των στοιχείων που έχει ως αποτέλεσμα την απόκρυψη συναλλαγής άνω των 5.000 ευρώ θα επιβάλλεται πρόστιμο για κάθε παράβαση ίσο με 25% της συναλλαγής ή μέρους αυτής που αποκρύφτηκε. Το συνολικό ανώτατο πρόστιμο ανά φορολογικό έλεγχο δεν θα μπορεί να υπερβεί τις 100.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση υποτροπής θα προσαυξάνεται κατά 50%.
* Η έκδοση πλαστών ή εικονικών φορολογικών στοιχείων και η λήψη εικονικών, θα επισύρει πρόστιμο ίσο με το 30% της αξίας κάθε στοιχείου ή καταχώρησης μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, εφόσον αυτή είναι μεγαλύτερη των 5.000 ευρώ. Το συνολικό ανώτατο πρόστιμο ανά φορολογικό έλεγχο που αφορά την ίδια διαχειριστική περίοδο δεν θα μπορεί να υπερβεί τις 300.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση υποτροπής θα προσαυξάνεται κατά 50%.
Τα πρόστιμα που βεβαιώνονται θα καταβάλλονται σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις με τον περιορισμό ότι κάθε δόση δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη των 300 ευρώ εκτός της τελευταίας. Κατά την εμπρόθεσμη καταβολή των προστίμων, εφάπαξ ή σε δόσεις θα παρέχεται έκπτωση 60% για την εφάπαξ καταβολή, 40% για την καταβολή σε δόσεις, για κάθε δόση, εκτός της πρώτης για την οποία δεν παρέχεται έκπτωση. Επισημαίνεται ότι δεν θα είναι δυνατή η πληρωμή με έκπτωση επόμενης δόσης αν δεν έχει εξοφληθεί η προηγούμενη αυτής.
* Επίσης, καθιερώνεται νέο point system για τις παραβάσεις, όπου θεσπίζονται για πρώτη φορά "κίνητρα συμμόρφωσης", ενώ υπάρχουν ελαστικότερα πρόστιμα για τυπικές φορολογικές παραβάσεις.
* Ακόμα, καταργείται η διάκριση των βιβλίων σε β΄και γ΄κατηγορίας. Τα βιβλία που σήμερα ονομάζονται β΄κατηγορίας μετονομάζονται σε απλογραφικά, ενώ τα γ΄κατηγορίας σε διπλογραφικά. Οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα δεν υπερβαίνουν το 1,5 εκατ. ευρώ τηρούν απλογραφικά βιβλία, ενώ οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με ετήσια ακαθάριστα έσοδα μεγαλύτερα του 1,5 εκατ. ευρώ τηρούν διπλογραφικά βιβλία.
* Μεταξύ των αλλαγών που θα περάσουν σε πρώτη φάση θα είναι η υποχρεωτική χρήση της φοροκάρτας από τις αρχές του 2012, καθώς και το πόθεν έσχες για όλα τα εισοδήματα.
Η δήλωση εισοδημάτων

Επτά Μύθοι για την Κρίση του Ελληνικού Χρέους

Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2011

Του Στέργιου Σκαπέρδα
Καθηγητή Οικονομικών στο University of California, Irvine

Αρχική έκδοση στην Αγγλική, 28 Οκτωβρίου, 2011
Πηγή: www.iskra.gr
Το να έχεις το δικό σου νόμισμα συγκεντρώνει αρκετά πλεονεκτήματα που είχαν υποτιμηθεί κατά τα χρόνια της μεγάλης ανάπτυξης της Ευρωζώνης.
Πρώτα απ' όλα, οι οικονομολόγοι συμφωνούν πως ο ευκολότερος μηχανισμός για να αποκτήσει μια χώρα διεθνή ανταγωνιστικότητα είναι η υποτίμηση του νομίσματός της. Με έξοδο από την Ευρωζώνη, αυτοκίνητα και i-phones θα ακριβύνουν αλλά τα τρόφιμα θα μπορούσαν και να φθηνύνουν. Για την ακρίβεια, η εισαγωγή του ευρώ έφερε στρεβλώσεις στις σχετικές τιμές που οι οικονομολόγοι ακόμη και σήμερα δυσκολεύονται να κατανοήσουν και η εισαγωγή μιας νέας δραχμής ίσως εν μέρει βοηθήσει στη διόρθωση αυτών των στρεβλώσεων. Ανεξάρτητα από αυτό, πάντως, τα οφέλη από το να έχεις δικό σου νόμισμα ως έναν τρόπο προσαρμογής στους διεθνείς κραδασμούς και τον διεθνή ανταγωνισμό είναι πολύ γνωστά και ποσοτικά καθόλου ευκαταφρόνητα.
Δεύτερον, η ύπαρξη δικού σου νομίσματος υποδηλώνει ότι εναρμονίζεις τη νομισματική σου πολιτική με τις άμεσες ανάγκες της χώρας, αντί να αποφασίζεται σύμφωνα με τις ανάγκες της πιο ισχυρής χώρας της νομισματικής ένωσης οι οποίες είναι μάλλον απίθανο να ευθυγραμμίζονται με τις δικές σου. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε περιόδους ύφεσης και κρίσης σαν αυτή που βιώνει σήμερα η Ελλάδα.
Τρίτον, η εμπειρία των δεκαοχτώ τελευταίων μηνών έδειξε με σαφήνεια πως το να είσαι στην Ευρωζώνη δεν είναι απαραίτητα συμβατό με τη δημοκρατία στην Ελλάδα και με την εθνική κυριαρχία10. Όπως συζητήσαμε και παραπάνω (Μύθος 5ος), αν ακολουθηθεί ο σημερινός δρόμος, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. Η μόνη περίπτωση να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη και οι Έλληνες να έχουν κάποιον λόγο στα τεκταινόμενα είναι να έχουμε πολιτική ενοποίηση ολόκληρης της Ευρωζώνης με πλήρη δημοκρατικά δικαιώματα για όλους τους πολίτες των συμμετεχόντων χωρών. Κάτι τέτοιο θα έδινε δημοκρατική νομιμοποίηση στην Ευρωζώνη, αν και θα σήμαινε το τέλος όλων των εθνικά κυρίαρχων κρατών. Ωστόσο, ούτε καν απλή πολιτική ενοποίηση δεν είναι πιθανή, πόσω μάλλον πολιτική ενοποίηση με δημοκρατία σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.
Η δημοκρατική νομιμοποίηση και η εθνική αυτοδιάθεση δεν είναι απλώς κάποιες αφηρημένες έννοιες που δεν σχετίζονται με την καθημερινότητα των ανθρώπων και την εργασία τους. Για τον έμπορο υποδηλώνουν πως η κυβερνητική πολιτική για τις τράπεζες και τη ρευστότητα γενικά παίρνει υπόψη της τα συμφέροντά του. Για τον εργαζόμενο ότι η ανησυχία του για την ανεργία και τον πληθωρισμό θα γίνει ακουστή στην Αθήνα αντί (να μην ακουστεί) στο Βερολίνο, στη Φρανκφούρτη ή στις Βρυξέλες. Οι βιομήχανοι θα έχουν επίσης την ευκαιρία να γίνουν ακουστοί και να επηρεάσουν τα πολιτικά πράγματα.
Έτσι, οικονομικοί λόγοι, δημοκρατική νομιμοποίηση, εθνική αυτοδιάθεση, ακόμη και στοιχειώδης αξιοπρέπεια, όλα σχετίζονται μεταξύ τους και δείχνουν προς ένα εθνικό νόμισμα. Οι περισσότεροι από όσους εναντιώνονται στην έξοδο από την Ευρωζώνη ανησυχούν κυρίως για το κόστος της μετάβασης. Δεν θα γίνει ακόμη πιο βαρύ το εξωτερικό χρέος λόγω υποτίμησης; Πώς θα προσαρμοστούν οι τράπεζες στη νομισματική αλλαγή; Πώς θα εισάγει η χώρα είδη πρώτης ανάγκης όπως πετρέλαιο και φαρμακευτικά προϊόντα; Τι θα συμβεί με τις τραπεζικές καταθέσεις; Δεν θα δημιουργήσουν όλα αυτά ένα απόλυτο χάος;
Οι παραπάνω, και πολλές άλλες, είναι όλες δικαιολογημένες ερωτήσεις. Το σημαντικό είναι τώρα να δούμε πόσο ικανοί, έντιμοι και έτοιμοι να υπερασπιστούν τα ελληνικά συμφέροντα θα είναι εκείνοι που θα χειριστούν τη μετάβαση. Πόσο γρήγορα και ευέλικτα θα προσαρμόζονται στα απρόβλεπτα προβλήματα που θα ανακύπτουν. Κατά πόσο θα μπορούν να εξηγήσουν στον ελληνικό λαό της πράξεις τους έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές αντιδράσεις. Μια εντελώς ανεξέλεγκτη και απρογραμμάτιστη έξοδος από την Ευρωζώνη θα είναι χαοτική και πολύ πιο οδυνηρή από μια ελεγχόμενη και προγραμματισμένη αποχώρηση.
Ας επιστρέψουμε στις ερωτήσεις για τη μεταβατική περίοδο, αρχίζοντας από το ζήτημα του βάρους του χρέους. Όπως προαναφέρθηκε, σχεδόν όλο το εκτός τρόικας χρέος διέπεται από τους ελληνικούς νόμους και συνάφθηκε στο εθνικό νόμισμα της χώρας το οποίο ήταν το ευρώ πριν τη μετάβαση αλλά, μετά την μετάβαση, όλα τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία και χρέη θα εκφραστούν στο νέο νόμισμα στην ισοτιμία που θα θεσπιστεί την πρώτη μέρα της μετάβασης. Θα υπάρξουν επιχειρήματα υπέρ και κατά της έκφρασης των παλιών χρεών σε «νέες δραχμές» αλλά η τελική διευθέτηση της διαφωνίας θα είναι στην αρμοδιότητα των ελληνικών δικαστηρίων. Αφού τα άλλα χρέη και τα τραπεζικά διαθέσιμα θα εκφραστούν επίσης σε νέες δραχμές, θα είναι δύσκολο να βρει κανείς επιχειρήματα για να μη γίνει το ίδιο με το δημόσιο χρέος. Αυτή η μετονομασία των χρεών θα είναι ένα κίνητρο για τις άλλες χώρες να μην ενθαρρύνουν μιαν άκαιρη και αδικαιολόγητη υποτίμηση της νέας δραχμής.
Η προσαρμογή του τραπεζικού συστήματος θα πάρει κάποιον χρόνο με πολλές περιπλοκές που δεν μπορούν να προβλεφθούν προκαταβολικά, αλλά τίποτα δεν θα είναι αξεπέραστο. Όπως ανέφερε ο πρώην πρόεδρος της Τσεχίας Βάκλαβ Κλάους, με βάση την εμπειρία του από τη διάλυση της Τσεχοσλοβακίας και τη νομισματική μετάβαση εκεί, η έξοδος από την Ευρωζώνη δεν θα παρουσιάσει ανυπέρβλητα τεχνικά προβλήματα.
Φυσικά, θα πρέπει να επιβληθούν κεφαλαιακοί έλεγχοι και να παρθούν άλλα μέτρα ώστε να καταμεριστεί ξένο συνάλλαγμα για την εισαγωγή ειδών πρώτης ανάγκης.
Οι τραπεζικές καταθέσεις θα προσαρμοστούν αυτόματα στο νέο νόμισμα όπως θα γίνει και με όλα τα εγχώρια χρέη. Αναπόφευκτα, οι καθαροί πιστωτές [net creditors] θα χάσουν λίγο και οι καθαροί οφειλέτες [net debtors] θα κερδίσουν βραχυπρόθεσμα αλλά ακόμη και οι καθαροί πιστωτές ίσως αποκομίσουν κέρδη μακροπρόθεσμα καθώς η οικονομία θα αναπτυχθεί ταχύτερα παρά αν παρέμενε η χώρα στην Ευρωζώνη.
Η μετάβαση θα είναι δύσκολη και οδυνηρή αλλά, αν γίνουν σωστοί χειρισμοί, η οδύνη θα είναι βραχυπρόθεσμη. Με το δικό τους νόμισμα η Τράπεζα της Ελλάδος και η κυβέρνηση θα μπορέσουν να χορηγήσουν την απόλυτα αναγκαία ρευστότητα σε μια εγχώρια αγορά που αυτή τη στιγμή πεθαίνει εξ αιτίας της σοβαρότατης έλλειψης πιστώσεων και ρευστότητας. Η αυξημένη ρευστότητα μαζί με τα ευεργετικά αποτελέσματα της υποτίμησης μέσω της υποκατάστασης των εισαγωγών, της μείωσης των εισαγωγών και της αύξησης των εξαγωγών θα ξαναζωντανέψουν την οικονομία και θα αυξήσουν την απασχόληση. Βέβαια, η κυβέρνηση θα πρέπει να διαπραγματευτεί μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην αυξημένη ρευστότητα και τη συγκράτηση του πληθωρισμού σε λογικά επίπεδα.
Ενώ πολύ οικονομολόγοι που βρίσκονται εκτός της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων προσωπικοτήτων όπως ο Πολ Κρούγκμαν και ο Μάρτιν Φέλντσταϊν, αναγνωρίζουν τα οφέλη ή ακόμη και την αναγκαιότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, οι περισσότεροι οικονομολόγοι εντός αυτής αποφεύγουν επιμελώς ακόμη και να αναφερθούν στο ζήτημα. Μερικές μελέτες τραπεζών παρουσιάζουν μάλλον ζοφερά σενάρια. Η UBS (2011), παραδείγματος χάρη, υποστηρίζει ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα μειωθεί στο μισό αν βγει από την ευρωζώνη. Αφήνοντας κατά μέρος το γεγονός πως το ελληνικό ΑΕΠ θα μπορούσε να πάει στο μισό αυτού που ήταν το 2009 ακολουθώντας τον δρόμο που συνιστά η τρόικα, η υπόθεση που κάνει η μελέτη είναι πως οποιαδήποτε υποτίμηση της νέας δραχμής θα συνοδευτεί αμέσως από αυξημένους δασμούς εκ μέρους των χωρών της ΕΕ. Τέτοια απειλή αντεκδίκησης αναφέρεται και από άλλους.
Το ερώτημα είναι ποιος θα είχε συμφέρον να εφαρμόσει μια τέτοια αντεκδικητική τακτική, να τη συντονίσει σε όλη την ΕΕ και τι θα υποδήλωνε κάτι τέτοιο για το σημερινό διεθνές εμπορικό σύστημα; Για να εμπλακούν σε μια τέτοια διαδικασία αντεκδίκησης, θα έπρεπε να συμφωνήσουν όλες οι χώρες της ΕΕ, τη στιγμή που κάποιες από αυτές σκέπτονται σοβαρά να βγουν από την Ευρωζώνη οι ίδιες. Γιατί να θέλουν στην ουσία να αποκλείσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο για τους εαυτούς τους; Επιπλέον, τέτοιοι αντεκδικητικοί δασμοί θα είχαν σοβαρές επιπλοκές όχι μόνο για το μέλλον της ΕΕ αλλά για το σημερινό παγκοσμιοποιημένο διεθνές σύστημα εμπορίου. Θα ήταν η αρχή του τέλους για τον κόσμο όπως τον ξέρουμε σήμερα και κάθε χώρα θα ήθελε να προστατεύσει τον εαυτό της και τον λαό της από το επερχόμενο τσουνάμι.
Αυτό στην πραγματικότητα θα μπορούσε να είναι ένα πρόσθετο επιχείρημα στο να έχει η Ελλάδα το δικό της νόμισμα, έτσι ώστε να διατηρήσει τη μέγιστη δυνατή ευελιξία στην οικονομική της πολιτική, σε έναν πολύ λιγότερο παγκοσμιοποιημένο και πιθανόν φτωχότερο κόσμο.
Τελικά, θα πρέπει να σημειωθεί πως η Ευρωζώνη μπορεί να διαλυθεί ανεξάρτητα από το τι θα κάνει η Ελλάδα Οι πραγματικές εναλλακτικές λύσεις είναι είτε η πολιτική ενοποίηση ή η διάλυση. Οτιδήποτε ανάμεσο δεν θα είναι βιώσιμο, ούτε πολιτικά ούτε οικονομικά. Εφ' όσον η ενοποίηση δεν φαίνεται στον ορίζοντα, το ζήτημα είναι κατά κύριο λόγο πότε και πώς θα συμβεί η διάλυση.
Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από το ποιος έχει την κυβέρνηση, είναι επιτακτική ανάγκη η Τράπεζα της Ελλάδος και το Υπουργείο Οικονομικών να έχουν ομάδες που να επεξεργάζονται ένα σενάριο εξόδου από την Ευρωζώνη, Αυτό θα μπορούσε πραγματικά να κάνει τη διαφορά ανάμεσα σε μια χαοτική και μια οργανωμένη έξοδο.
Τέλος, μια στάση πληρωμών και έξοδος από την Ευρωζώνη δεν θα έπρεπε να γίνει με ανοιχτή αντιπαράθεση απέναντι στη Γερμανία και τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Άπαξ και μια τέτοια κίνηση γίνει ξεκάθαρη ή αναπόφευκτη από τις περιστάσεις όπως πολύ πιθανά θα συμβεί, θα είναι προς το συμφέρον όλων των εμπλεκομένων μερών οι εξελίξεις να είναι όσο πιο ομαλές γίνεται. Υπάρχουν πολλοί οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες στη Γερμανία που θα εύρισκαν μια τέτοια πιθανότητα ευπρόσδεκτη και αμοιβαία επωφελή για την Ελλάδα, τη Γερμανία και για το μέλλον μιας πιο συνεκτικής και βιώσιμης Ευρωζώνης. Επίσης, δεν θα υπήρχε λόγος να εγκαταλείψει η Ελλάδα την ΕΕ ή κάποια άλλα μέλη να απαιτήσουν την αποπομπή της. Τα σενάρια Αποκάλυψης που κυκλοφορούν κάποιοι είναι κάποιες φορές απλώς μέρος μιας διαπραγματευτικής τακτικής ορισμένων για να εμποδίσουν μία πλευρά να κάνει αυτό που δεν θέλει να κάνει, αλλά δεν έχουν απαραίτητα και πολλή σχέση με την πραγματικότητα.

Μειωμένες κατά 30%-50% οι συντάξεις λόγω των παρακρατήσεων Read more: http://www.trelokouneli.gr/2011/11/30-50.html#ixzz1detLJgQX

Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2011

Μειωμένες από 30% έως και 50% θα είναι οι συντάξεις για περισσότερους από 500.000 συνταξιούχους μετά την παρακράτηση των διπλών εισφορών στις κύριες και τις επικουρικές, αλλά και τη μείωση του εφάπαξ από αυτό τον μήνα και εφεξής. Στόχος, η κάλυψη ελλειμμάτων των ταμείων και η εξοικονόμηση τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ από....
τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι μειώσεις έρχονται να προστεθούν στις ήδη παρακρατούμενες εισφορές τύπου ΛAΦKA – ανάλογα με το ύψος της σύνταξης, την ηλικία του συνταξιούχου και το ταμείο από το οποίο συνταξιοδοτείται.
Για τις κύριες συντάξεις προβλέπεται μείωση 20% για το τμήμα πάνω από τα 1.200 ευρώ και 40% για το τμήμα πάνω από τα 1.000 ευρώ για όσους είναι κάτω των 55 ετών. Στις επικουρικές συντάξεις του ΙΚΑ επέρχεται μείωση 30% για το τμήμα της σύνταξης από τα 150 ευρώ και πάνω.
Στα ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών η μείωση της επικουρικής είναι 15% και στο Mετοχικό Tαμείο Πολιτικών Υπαλλήλων 20% ανεξαρτήτως ποσού και επιπλέον 50% για τα ποσά των μερισμάτων πάνω από τα 500 ευρώ μετά την πρώτη περικοπή. Στα ταμεία των τραπεζοϋπαλλήλων που χορηγούν επικουρική σε υποκατάσταση της κύριας η παρακράτηση γίνεται στο 50% της σύνταξης.
Για το εφάπαξ προβλέπεται μείωση 15% στο Tαμείο Πρόνοιας Δημοσίων Yπαλλήλων για όσους εξήλθαν από την υπηρεσία το 2010 και 20% για όσους βγήκαν σε σύνταξη το 2011.
Kατά 25% είναι η μείωση του εφάπαξ για υπαλλήλους της ΔEH που συνταξιοδοτήθηκαν το 2010 και 30% για όσους βγήκαν σε σύνταξη φέτος, ενώ 30% στο Tαμείο Πρόνοιας των εργαζομένων στην Eμπορική Tράπεζα. Από τις μειώσεις εξαιρούνται οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας ή γήρατος που λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα ή απολύτου αναπηρίας ή πρόκειται για θύματα τρομοκρατικών ενεργειών ή βίαιων συμβάντων, καθώς και οι ορφανικές οικογένειες αυτών και όσοι έχουν σύζυγο ή τέκνο με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%. Από τις περικοπές εξαιρούνται μόνο τα εφάπαξ για τα οποία έχει ήδη εκδοθεί η απόφαση χορήγησης.

"STOP" στο ρωσικό πετρέλαιο για την Ελλάδα

Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2011

«Κομμένα πια τα δανεικά» διαμήνυσε η Μόσχα στην Αθήνα αναφορικά με τις πωλήσεις πετρελαίου (το 46% εισάγεται από την Ρωσία) και μετά από ένα ευμεγέθες «φέσι» ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων (μια πηγή αναφέρει ότι ξεπερνά το 1 δισ. δολάρια η οφειλή το οποίο "φόρεσε" στην Ρωσία η κυβέρνηση Παπανδρέου. Αυτό μετά το «πάγωμα» από την Αθήνα της ελληνορωσικής αμυντικής συνεργασίας και το «κόκκινο» που άναψε η Μόσχα στην έλευση του υπουργού Εξωτερικών Σ.Λαμπρινίδη. Όταν για πρώτη φορά στην ιστορία των δύο χωρών του αρνήθηκαν την επιθυμία να επισκεφθεί την Μόσχα με το αιτιολογικό ότι «Δεν έχουμε να συζητήσουμε τίποτα»!
Η αδυναμία της χώρας να πληρώσει το πετρέλαιο που αγοράζει από την Ρωσία σε προνομιακές τιμές και με τους καλύτερους όρους αποπληρωμής στην αγορά (γι αυτό άλλωστε έφτασε η Ρωσία να προμηθεύει την χώρα σχεδόν με το ήμιση των αναγκών της χώρας σε πετρέλαιο) είχε γίνει αντιληπτή από την περασμένη άνοιξη όταν «το τεφτέρι» είχε γεμίσει στην Μόσχα, αλλά με προσωπική εντολή του πρωθυπουργού της Ρωσίας Βούτον συνεχίστηκε ο εφοδιασμός της Ελλάδας
Η Ελλάδα εισάγει για τις ανάγκες της το 2010, το 46% των εισαγωγών αργού πετρέλαιου από την Ρωσία και το 16% από το Ιράν. Η Σαουδική Αραβία και το Καζακστάν παρείχαν από 10% έκαστο, ενώ η Λιβύη και το Ιράκ από 9 και 7% αντίστοιχα.
Αυτό που έκανε «το ποτήρι να ξεχειλίσει» ήταν οι πληροφορίες που είχε η Μόσχα ότι η Ελλάδα αγόραζε ποσότητες πετρελαίου σχεδόν τοις μετρητοίς από το Ιράν, το οποίο λόγω των εμποδίων που έχουν επιβάλει πολλές χώρες στην Δύση στην διακίνηση του πετρελαίου δεν λαμβάνει πίστωση από δυτικές τράπεζες και το ίδιο ισχύει πλέον, βέβαια και για την Ελλάδα, η οποία λόγω της «επιλεκτικής» χρεοκοπίας στην οποία έχει εισέλθει, αδυνατεί να εξασφαλίσει την σχετική χρηματοδότηση.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν με δηλώσεις του αναφορικά με το θέμα της αδυναμίας ή άρνησης της Ελλάδας εξοφλήσει το χρέος της δήλωσε ότι «Η Ρωσία είναι πολύ ανήσυχη εξαιτίας της παράτασης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Όλοι μας είμαστε πολύ ανήσυχοι από την κρίση στην ευρωζώνη. Εάν επειγόντως δεν ληφθούν μέτρα, στο επόμενο χρονικό στάδιο το πρόβλημα θα παρουσιάσει στασιμότητα», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας στο Κράσνογκορσκ, όπου βρίσκεται σήμερα, συμμετέχοντας σε εκδήλωση της «Λέσχης Βαλντάι».
Μάλιστα με το θέμα ασχολήθηκε και το Reuters το οποίο σε σχετικό τηλεγράφημά του αναφέρει ότι «λόγω του φόβου χρεοκοπίας της Ελλάδας οι πετρελαϊκές εταιρείες έχουν αρχίσει και σταματούν να προμηθεύουν με πετρέλαιο την χώρα, ενώ οι τράπεζες αρνούνται να παράσχουν χρηματοδοτήσεις . Έτσι, η Ελλάδα εξαρτάται πλέον στο Ιράν για την εισαγωγή του μεγαλύτερου μέρους των πετρελαϊκών αναγκών της»!
Δελτία αποστολών που διαθέτει το Reuters, δείχνουν ότι τον Σεπτέμβριο φορτώθηκαν τέσσερα φορτία αργού πετρελαίου από την Μέση Ανατολή με προορισμό την Ελλάδα. Έμποροι πετρελαίου είπαν , ότι επρόκειτο για ιρανικό πετρέλαιο και πως αναμένονται και άλλα φορτία τον Νοέμβριο.
Κάτι που έχει δημιουργήσει οργή σε Μόσχα, Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία: Η πρώτη γιατί ενώ της χρωστά η κυβέρνηση Παπανδρέου τεράστια ποσά και αρνείται να καταβάλει έστω και «έναντι», ενώ αντίθετα πληρώνει μετρητοίς το Ιράν, η δεύτερη γιατί η κυβέρνηση έχει αφήσει απλήρωτες μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες της Δύσης και έχουν καταπέσει οι εγγυητικές και η Ουάσιγκτον γιατί η Ελλάδα σπάει το άτυπο εμπάργκο που έχει επιβάλει η Δύση στο Ιράν.
Μάλιστα ρωσικές πηγές υπαινίσσονται ότι «Υπάρχουν μεσάζοντες που «σπρώχνουν» την Ελλάδα προς το Ιράν για να πληρώνονται μετρητοί μα το αζημίωτο».
Το ζήτημα είναι ότι οι εισαγωγές από το Ιράν είναι στην κόψη του «διπλωματικού ξυραφιού» και υπάρχει πλέον άμεσος κίνδυνος διακοπής της ροής πετρελαίου με ευνόητα αποτελέσματα.
Τμήμα ειδήσεων defecnenet.gr

Υποχρεωτικό το χαράτσι για τους άνεργους δημοσιογράφους!

Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2011

Χαράτσι σε εκατοντάδες απολυμένους από τα ΜΜΕ και όχι μόνο.
Οι άνεργοι ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΠ ΜΜΕ, αλλά και σε άλλα ταμεία εξαιρούνται από την απαλλαγή στα χαράτσια.

Αυτό κρίνει η εγκύκλιος του υφυπουργού Οικονομικών Π. Οικονόμου, με την οποία διευκρινίζεται προς τις εφορίες ότι από την καταβολή της ειδικής εισφοράς απαλλάσσονται μόνο οι εγγεγραμμένοι στο μητρώο μακροχρόνια ανέργων του ΟΑΕΔ ή όσοι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τον Οργανισμό και «όχι από άλλα ταμεία».
Η εγκύκλιος αυτή, που έφτασε στις εφορίες στα τέλη Οκτωβρίου, ορίζει μάλιστα ότι η απαλλαγή ισχύει για όσους έχουν επιδότηση «τουλάχιστον από τις 31/8/2011».
Η πρωτοφανής αυτή διάκριση των ανέργων σε απαλλασσόμενους και μη, έχει εκατοντάδες (ή και χιλιάδες) θύματα. Επιδότηση ανεργίας δίνουν ταμεία όπως π.χ. το ΕΤΑΠ ΜΜΕ και το ΝΑΤ. Αυτοί οι άνεργοι, κατά τον υφυπουργό Οικονομικών, προφανώς θεωρούνται «προνομιούχοι» και δεν απαλλάσσονται από την έκτακτη εισφορά. Αυτή την περίοδο με τις αθρόες απολύσεις από τα εκδοτικά συγκροτήματα, υπάρχουν εκατοντάδες άνεργοι δημοσιογράφοι, υπάλληλοι και τεχνικοί.
Στο Ενιαίο Ταμείο των ΜΜΕ υπάρχει επιδότηση ανεργίας τόσο για τους ασφαλισμένους στο πρώην ΤΣΠΕΑΘ (δημοσιογράφοι και διοικητικοί υπάλληλοι στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό Tύπο), όσο και για τους ασφαλισμένους στο πρώην ΤΑΤΤΑ (τεχνικοί και τυπογράφοι). Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο ΕΤΑΠ ΜΜΕ ξεπερνούν τους 800.
Αν συνυπολογίσουμε και τους απολυμένους, οι οποίοι λόγω της γενικευμένης ελαστικοποίησης της εργασίας στον Τύπο εργάζονταν με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών και άρα δεν μπορούν να εγγραφούν στις λίστες ανεργίας, οι άνεργοι από τα Mέσα Eνημέρωσης που θα κληθούν να πληρώσουν την έκτακτη εισφορά, αν και τα εισοδήματά τους το 2011 είναι μηδαμινά, είναι πάρα πολλοί.
Αντίστοιχα και οι άνεργοι άλλων ταμείων που δεν έχουν επίσης δικαίωμα εγγραφής στον ΟΑΕΔ. Από τον περασμένο Ιανουάριο έχει θεσπιστεί ειδικός λογαριασμός ανεργίας και για ελεύθερους επαγγελματίες που ασφαλίζονται στα ταμεία Τύπου (ΕΤΑΠ ΜΜΕ), επιστημόνων (ΕΤΑΑ) και ελευθέρων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ).

Κομισιον : Ανεργια και υφεση για την Ελλαδα

Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2011

Θολό παρουσιάζεται το τοπίο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την οικονομική πορεία της χώρας.
Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, η οποία φέτος αναμένεται να παρουσιάσει ύφεση 5,5%, ενώ η ανάκαμψη προσδιορίζεται για το 2013.
Στο φθινοπωρινό δελτίο προβλέψεών της η Κομισιόν εκτιμά ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί περαιτέρω το 2012 κατά 2,8%. Η ανεργία, που φέτος αναμένεται στο 16,6% θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία το 2012 και θα φτάσει το 18,4%, ποσοστό στο οποίο αναμένεται -κατά την Επιτροπη- να παραμείνει και το 2013. Για το συγκεκριμένο έτος προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,7%.
Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού θα διαμορφωθεί φέτος στο 8,9%, ενώ το 2012 θα περιοριστεί στο 7% και το 2013 στο 6,8%.
Οπως επισημαίνει η Κομισιόν, οι προβλέψεις δεν έχουν λάβει υπόψιν τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου, οι οποίες θα έχουν "άμεση επίπτωση στο χρέος και στις προβλέψεις του ελλείμματος" από το 2012 και μετά.
Αναφορικά με την Ιταλία, οι προβλέψεις της Κομισιόν αναφέρουν ότι η οικονομία της θα παραμείνει στάσιμη το 2012 ενώ το έλλειμμα θα διαμορφωθεί κάτω του 3% ως αναλογία του ιταλικού ΑΕΠ.
Σύμφωνα με την Κομισιόν η Ευρώπη απειλείται το 2012 από μια νέα φάση ύφεσης, με το ΑΕΠ να ενισχύεται οριακά κατά 0,5%.

Σε οικονομική κατοχή η Ελλάδα με την υπογραφή της σύμβασης

Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2011

Η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου εφόσον υπογραφεί δίνει το δικαίωμα κατάσχεσης και εκμετάλλευσης της δημόσιας περιουσίας από τους δανειστές μας...
Το νέο δάνειο των 130 δισ. ευρώ, το οποίο αποφασίστηκε στη Σύνοδο της 26ης Οκτωβρίου και υποτίθεται ότι συμφωνήθηκε για να καλύψει τις ανάγκες αναχρηματοδότησης του ανεξόφλητου υπολοίπου του χρέους την περίοδο 2012-2014, όχι μόνο δεν επαρκεί, αλλά σχεδιάζεται να συναφθεί με όρους εξαιρετικά επαχθείς.
Δεσμεύσεις οι οποίες θα οδηγήσουν σε πλήρη απώλεια της εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας για πολλά έτη και σε μόνιμη υποδούλωσή της στις διαθέσεις των ξένων πιστωτών της θα κληθεί να αναλάβει η νέα κυβέρνηση εάν αποδεχθεί να προχωρήσει στην επικύρωση του συνόλου των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου 2011, όπως την πιέζει ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή!
Κι όλα αυτά, τη στιγμή που με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής δεν διασφαλίζεται η κάλυψη του συνόλου των δανειακών αναγκών του Ελληνικού Δημοσίου για την περίοδο 2012-2014, αλλά μόνο ένα μέρος!
Το κομβικό σημείο της όλης διαδικασίας επικύρωσης των συμφωνηθέντων στη Σύνοδο Κορυφής αποτελεί η σύμβαση που θα κληθεί να υπογράψει η χώρα μας με τα οικονομικώς υγιή κράτη-μέλη της ευρωζώνης και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για τη λήψη ενός νέου δανείου συνολικού ύψους 130 δισ. ευρώ.
Όπως αποκαλύπτει σήμερα ο «Ε.Τ.», το νέο δάνειο των 130 δισ. ευρώ, το οποίο υποτίθεται ότι συμφωνήθηκε για να καλύψει τις ανάγκες αναχρηματοδότησης του ανεξόφλητου υπολοίπου του ελληνικού χρέους την περίοδο 2012-2014, όχι μόνο δεν επαρκεί για το σκοπό αυτό, αλλά σχεδιάζεται να συναφθεί με όρους εξαιρετικά επαχθείς για το ελληνικό κράτος!
Ειδικότερα:
Η συμφωνία ρύθμισης του ελληνικού χρέους της 26ης Οκτωβρίου 2011 η οποία επετεύχθη μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων μας και του ΔΝΤ -ερήμην της ελληνικής πλευράς- αυξάνει σημαντικά το τμήμα του ελληνικού χρέους που θα έχει τη μορφή των απευθείας διακρατικών δανείων από τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης και των δανείων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ηδη, με την πρώτη δανειακή σύμβαση που συνήφθη τον Μάιο του 2010 μεταξύ της Ελλάδος, της ευρωζώνης και του ΔΝΤ, το τμήμα του ελληνικού χρέους που παύει σταδιακά να αποτελείται από ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και αρχίζει πλέον να καταλαμβάνεται από διακρατικά δάνεια και δάνεια από το ΔΝΤ φθάνει τα 110 δισ. ευρώ.
Με τη νέα δανειακή σύμβαση των 130 δισ. ευρώ, που αποφασίστηκε να υπογράψει η Ελλάδα, στη Σύνοδο Κορυφής της 26ης-10-2011, το συνολικό ανεξόφλητο υπόλοιπο του ελληνικού χρέους που θα καλύπτεται πλέον με διακρατικά δάνεια και δάνεια από το ΔΝΤ θα φθάσει τα 240 δισ. ευρώ.
Αυτό που θα συμβεί ουσιαστικά θα είναι η μετατροπή μεγάλου μέρους του ελληνικού χρέους από ομολογιακό χρέος που εκδόθηκε με βάση το ελληνικό δίκαιο σε διακρατικό χρέος, αποτελούμενο από δάνεια χορηγηθέντα με όρους που διέπονται από το αγγλικό δίκαιο, το οποίο εξασφαλίζει τους δανειστές έναντι του ελληνικού κράτους-οφειλέτη!
Η αλλαγή του νομικού καθεστώτος από το οποίο διέπονται πλέον αυτά τα νέα δάνεια συνιστά μια εξέλιξη άκρως επιζήμια για τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου, για τους τρεις παρακάτω λόγους.
Δέσμευση της δημόσιας περιουσίας
1) Το μεγαλύτερο τμήμα του ανεξόφλητου υπολοίπου του ελληνικού χρέους, δηλαδή ένα ποσό συνολικού ύψους άνω των 240 δισ. ευρώ, θα μετατραπεί από μη εγγυημένο σε εγγυημένο με την αξία περιουσιακών στοιχείων και δικαιωμάτων του ίδιου του Ελληνικού Δημοσίου!
Δηλαδή, με τη συμφωνία για το αρχικό δάνειο των 110 δισ. ευρώ και με τη νέα συμφωνία για το καινούργιο δάνειο-μαμούθ των 130 δισ. ευρώ, η χώρα μας θα υποχρεωθεί να δεσμεύσει σημαντική αξία ακίνητης και κινητής περιουσίας της προκειμένου να εγγυηθεί ότι θα είναι συνεπής με την αποπληρωμή των τοκοχρεωλυτικών δόσεων!
Σημαντικά δικαιώματα της χώρας που απορρέουν από την εθνική κυριαρχία θα εκχωρηθούν πλήρως στους δανειστές, οι οποίοι θα αποκτήσουν δυνατότητες κατάσχεσης, εκποίησης ή ακόμη και εκμετάλλευσης περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου με σκοπό να «συμμορφώσουν» την Ελλάδα όταν θα φθάσει και πάλι σε ένα σημείο αδυναμίας να αποπληρώσει το ήδη συναφθέν και το νέο επαχθές δάνειο!

Σόιμπλε: Δεν συμφέρει χρεοκοπία της Ελλάδας...

Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου 2011

Μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα επιβαρύνει επιπλέον τους πιστωτές της χώρας, πρωτίστως όμως απειλεί να «τινάξει στον αέρα» τον προϋπολογισμό της γερμανικής κυβέρνησης καθώς η Γερμανία θα υποχρεωθεί να «βρει» κονδύλια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για να ενισχύσει τις τράπεζες που θα εξαναγκασθούν σε διαγραφές των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν.Αυτό επισημαίνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε επιστολή του προς τον εκπρόσωπο για θέματα προϋπολογισμού του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Κάρστεν Σνάιντερ, μια επιστολή που δημοσιεύει η εφημερίδα Leipsiger Volkszeitung.
Το εξαιρετικά ενδιαφέρον στην όλη υπόθεση δεν είναι το γεγονός ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ενημερώνει λεπτομερώς και εγγράφως έναν πολιτικό του αντίπαλο για τις επιλογές και την πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση στο θέμα της διαχείρισης της ελληνικής κρίσης, αλλά το ότι αυτά που αναγράφονται στην επιστολή έρχονται σε ευθεία αντίθεση με όσα διαρρέονται εδώ και μήνες από στελέχη της γερμανικής καγκελαρίας ότι το κόστος διάσωσης της Ελλάδας είναι ανάλογο με το κόστος κατάρρευσης της χώρας.

Όλο και πιό σκληρή η αγορά εργασίας

Τρίτη, 8 Νοεμβρίου 2011

Ραγδαία αύξηση εμφανίζει η μετατροπή των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για το εννεάμηνο του 2011.
Ειδικότερα, ήδη τους εννέα πρώτους μήνες του 2011 έχουν ...μετατραπεί 42.488 συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης είτε σε συμβάσεις μερικής, είτε σε συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας.
Η αλλαγή των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης των προηγούμενων ετών που μετατράπηκαν στη διάρκεια του 2011 εμφανίζουν αύξηση κατά 102,46% όσον αφορά τη μερική απασχόληση, 307,44% για την εκ περιτροπής απασχόληση, κατόπιν συμφωνίας με τους εργαζομένους και 1192,39% για την εκ περιτροπής απασχόληση με μονομερή απόφαση του εργοδότη σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2010.
Σύμφωνα επίσης με τα στοιχεία του ΣΕΤΕ, το 2011 προχώρησαν στη σύναψη νέων συμβάσεων οποιασδήποτε μορφής 2,62 % λιγότερες επιχειρήσεις σε σχέση με το 2010. Καταγράφεται επίσης μείωση των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης κατά 20,93% το 2011, ενώ αυξημένα κατά 3,96% και 12,17% αντίστοιχα είναι τα ποσοστά των συμβάσεων μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής απασχόλησης.

«Έξοδος από το ευρώ, ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις πολιτικές διαβουλεύσεις»

Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2011

«Το κράτος της κρίσης» χαρακτηρίζει το γερμανικό περιοδικό ”Der Speigel” την Ελλάδα, προσπαθώντας να ερμηνεύσει το χαοτικό πολιτικό σκηνικό που παρατηρείται στη χώρα μας την τελευταία τουλάχιστον εβδομάδα.
Το γερμανικό περιοδικό που έχει ασχοληθεί όσο ελάχιστα μέσα ενημέρωσης της Ευρώπης με την Ελλάδα και που ήταν το μοναδικό που αποκάλυψε τη μυστική συνάντηση στο Λουξεμβούργο όπου ετέθη από ελληνικής πλευράς μια ακόμα αποτυχημένη μπλόφα, αυτή της εξόδου μας από το ευρώ, αναφέρεται σε ένα «σκληρό πόκερ της ελληνικής πολιτικής ελίτ» που εκτυλίσσεται εδώ και μερικά 24ωρα για την αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία της ελληνικής κυβέρνησης.
Το γερμανικό περιοδικό προδιαγράφει ουσιαστικά την πλήρη έξοδό μας από το κοινό νόμισμα ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις σημερινές πολιτικές διαβουλεύσεις και χαρακτηριστικά γράφει: «Εν μέσω της μεγαλύτερης κρίσης της Ελλάδας, που οδηγεί τη χώρα στην άβυσσο και στην έξοδο από το ευρώ, η πολιτική ελίτ παζαρεύει για την εναλλαγή στην εξουσία».
Το κείμενο συνεχίζει: «Το Δεκέμβριο η Ελλάδα δεν θα έχει λεφτά να καταβάλει μισθούς και συντάξεις, θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που ένα κράτος – μέλος της ευρωζώνης θα χρεοκοπήσει».
Και το έγκριτο γερμανικό περιοδικό συμπληρώνει: «Θα είναι μια λύση η σημερινή νύχτα; Όχι. Βραχυπρόθεσμα πρόκειται για μια ανησυχία για το κοινό νόμισμα. Μακροπρόθεσμα πρόκειται για την επιβίωση του ευρώ, του δεύτερου σημαντικότερου νομίσματος στον κόσμο».

Ελληνική κρίση...Το μεγάλο μυστικό!

Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2011

Παρά το γεγονός πως στην Ελλάδα επικρατεί ακόμη πολιτικό χάος η κατεύθυνση προς την οποία θα κινηθούν τα πράγματα όσον αφορά στο οικονομικό μέλλον της χώρας φαίνεται πως έχει καθοριστεί: Κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα στηρίξουν την υπογραφή της νέας συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου “ως έχει”, ώστε να αποφευχθεί η πτώχευση και η έξοδος της χώρας από το ευρώ, καθώς τα ταμειακά της διαθέσιμα τελειώνουν περί τα μέσα Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της γερμανικής τηλεόρασης ARD, ωστόσο, το οποίο προβλήθηκε στις 27 Οκτωβρίου αλλά και σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal το οποίο δημοσιεύτηκε το πρωί της 4ης Νοεμβρίου, προκειμένου οι τράπεζες να αποδεχτούν το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν κατά 50%, η Ελλάδα συμφώνησε στη μετατροπή του δικαίου που διέπει τα ομόλογα αυτά από το ελληνικό στο αγγλικό.
Με βάση την ισχύουσα μέχρι στιγμής νομοθεσία και όσο το δίκαιο των ελληνικών ομολόγων παραμένει το ελληνικό, αν η Ελλάδα δεν αποφύγει την πτώχευση μπορεί να αποπληρώσει το χρέος που βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών και όχι θεσμικών δανειστών (ΔΝΤ – ΕΕ) σε δραχμές, χωρίς να έχει καμία νομική κύρωση. Οι δανειστές σε αυτήν την περίπτωση υποχρεούνται να αποδεχτούν την αποπληρωμή στο ελληνικό νόμισμα. Έτσι η Ελλάδα μπορεί πολύ απλά να τυπώσει τόσες δραχμές όσο είναι το χρέος της στους ιδιώτες και να το ξεπληρώσει.
Αντίθετα, αν το δίκαιο αλλάξει στο αγγλικό όπως προβλέπεται στη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου με βάση τα δύο προαναφερθέντα ρεπορτάζ, σε περίπτωση πτώχευσης η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει το σύνολο του χρέους της σε ευρώ, παρά το γεγονός ότι η ισοτιμία δραχμής – ευρώ θα κυλήσει πιθανόν κάτω από το 700/1. Κάτι τέτοιο θα σημαίνει την οριστική παράδοση της χώρας στους δανειστές της, οι οποίοι θα μπορούν να διεκδικήσουν και να επιβάλλουν νομικά στην Ελλάδα είτε την αποπληρωμή του χρέους στο ακέραιο μέσω της επιβολής επαχθών φόρων στους πολίτες είτε την κατάσχεση δημόσιας περιουσίας είτε και τα δύο ταυτόχρονα.
Η ιστορία με το δίκαιο των ελληνικών ομολόγων είναι, ίσως, το μεγαλύτερο μυστικό της ελληνικής κρίσης. Μελέτη των νομικών τμημάτων των πανεπιστημίων της Νέας Υόρκης, του Σικάγου και του Duke που καταρτίστηκε το Φεβρουάριο του 2011 αναφέρει σχετικά τα εξής: “Αν επρόκειτο για μία σειρά πτωχεύσεων κρατών της Λατινικής Αμερικής, όπως για παράδειγμα της Αργεντινής, τότε το χρέος θα ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου σε ξένο νόμισμα και διεπόμενο από ξένο δίκαιο, κατά κανόνα της Νέας Υόρκης ή Αγγλικό. Αλλά στην περίπτωση της Ελλάδας η συντριπτική πλειοψηφία των ομολόγων διέπεται από το ελληνικό δίκαιο και έτσι η Ελλάδα είχε ένα πραγματικό πλεονέκτημα καθώς μπορούσε να αλλάξει το δίκαιο με αποτέλεσμα να τροποποιηθούν οι όροι των συμβολαίων των ομολόγων και έτσι να προωθήσει τις όποιες αλλαγές την εξυπηρετούσαν.”
Σήμερα περίπου 220 με 280 δις ευρώ ελληνικού χρέους διέπονται από το ελληνικό δίκαιο (αναλόγως του δικαίου που διέπει τα ομόλογα που αγόρασε η ΕΚΤ). Όπως και να έχει το ύψος του διεπόμενου από ελληνικό δίκαιο χρέους είναι εξαιρετικά μεγάλο.
Η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει το δίκαιο έτσι ώστε αν το 51% των κατόχων χρέους συμφωνεί να είναι υποχρεωτική για όλους μία αναδιάρθρωση κατά 50%, 60%, 70% ή και περισσότερο (όσο λιγότερο τόσο πιο πιθανή η αναδιάρθρωση να αντέξει νομικά σε οποιαδήποτε δικαστική αμφισβήτηση της). Αφήνοντας εκτός τα ομόλογα και το χρέος που κατέχονται από θεσμικούς δανειστές και τα οποία κατά πάσα πιθανότητα θα αποπληρωθούν σε ευρώ, απομένουν περίπου 220 δις ευρώ.


Από αυτά, ωστόσο, περισσότερα από 100 δις κατέχονται από ελληνικές και κυπριακές τράπεζες και φορείς που σημαίνει πως η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει μόνη της σε συμφωνία για αναδιάρθρωση με το 51% των ιδιωτών κατόχων ελληνικών ομολόγων, δηλαδή σε ένα PSI, απλά και μόνο με τη συμμετοχή ελληνικών και κυπριακών τραπεζών και φορέων. Το PSI αυτό θα είναι υποχρεωτικό για όλες τις τράπεζες και το κέρδος για την Ελλάδα θα είναι ανάλογο του μεγέθους της αναδιάρθρωσης. Αν αυτό είχε συμβεί εξ αρχής, τότε η Ελλάδα θα μπορούσε να μειώσει το χρέος της κατά 147 δις ευρώ στις αρχές του 2010, μειώνοντας το χρέος της ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 72% μέσα σε λίγους μήνες.
Αν αυτό γίνει σήμερα τότε το ελληνικό χρέος θα μειωθεί από 110 μέχρι 154 δις ευρώ ανάλογα με το ποσοστό κουρέματος που θα επιλεγεί, δηλαδή από 50% μέχρι 70%. Στο σενάριο της μείωσης κατά 70% το ελληνικό χρέος θα μειωθεί στο 87% του ΑΕΠ άμεσα.
Όλα τα παραπάνω που αφορούν αποκλειστικά και μόνο στην Ελλάδα αποτελούν ένα μικρό τμήμα του μεγαλύτερου, ίσως, μυστικού της ευρωπαϊκής κρίσης.

Η Βουλγαρία βγάζει από τον πάγο το «Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη»

Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2011

Θετική αξιολόγηση έλαβε από το βουλγαρικό υπουργείο Περιβάλλοντος η νέα περιβαλλοντική μελέτη του αγωγού για το λιμάνι του Μπουργκάς...
Θετική αξιολόγηση έλαβε από το υπουργείο Περιβάλλοντος της Βουλγαρίας, η νέα περιβαλλοντική μελέτη του αγωγού για το λιμάνι του Μπουργκάς, κάτι που σηματοδοτεί, σύμφωνα με τον Έλληνα υφυπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Μανιάτη, σημαντικό σταθμό στην πορεία εξέλιξης του έργου.
Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργείου, «Η θετική αυτή αξιολόγηση, με δεδομένο ότι έχει ήδη προηγηθεί προ πολλού (27.07.2010) η αντίστοιχη αποδοχή εκ μέρους των αρμόδιων ελληνικών περιβαλλοντικών αρχών για την πληρότητα της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του τμήματος του αγωγού στην ελληνική επικράτεια, σημαίνει ότι μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Βουλγαρία οι προβλεπόμενες από το εθνικό και κοινοτικό δίκαιο διαδικασίες δημόσιας διαβούλευσης με το ενδιαφερόμενο κοινό, το περιφερειακό συμβούλιο και τους λοιπούς φορείς από τις περιοχές ευθύνης των οποίων θα διέλθει ο αγωγός»

Μέρες Ιωαννίδη ζει η Ελλάδα!

Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου 2011

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου
Ορισμένα εξωφρενικά “σενάρια” κυκλοφορούν στην πολιτική τάξη και στρατιωτικο-διπλωματικούς κύκλους. Ελπίζουμε ότι δεν αληθεύουν, αν και τα μεταφέρουν απολύτως αξιόπιστες πηγές, “σοκαρισμένες” και οι ίδιες.Δεν θα προχωρούσαμε, παρόλα αυτά, στη μερική δημοσιοποίηση των πληροφοριών που έχουμε στη διάθεσή μας αν δεν συνέτρεχαν ορισμένοι λόγοι. Είναι προφανές ότι δεν υφίσταται σήμερα λειτουργούν κράτος και πολιτικό προσωπικό, είμαστε σε κατάσταση ανάλογη του 1974, τηρουμένων των αναλογιών.
Μόνο ο ελληνικός λαός μπορεί να σώσει τη χώρα και πρέπει να ξέρει τι μπορεί να γίνει. Η δημοσιότητα είναι ο μόνος τρόπος ματαίωσης επικίνδυνων τυχοδιωκτισμών. Δεν θα συγχωρούσαμε επιπλέον ποτέ τον εαυτό μας, αν δεν κάναμε αυτό που επιβάλλει η συνείδησή μας.Φυσικά, ευελπιστούμε ότι τίποτε από όσα κυκλοφορούν, δεν θα εφαρμοσθεί και σε αυτό αποβλέπουμε γράφοντας αυτό το άρθρο.
‘Εχουμε επίσης εντυπωσιασθεί από την αύξηση δημοσιευμάτων διεθνώς για το ενδεχόμενο δικτατορίας στην Ελλάδα, με τελευταία την σχετική επισήμανση του αρχισυντάκτη της Handelsblatt. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι, όπως εξελίσσεται το οικονομικό πρόγραμμα, μόνο με καθεστώς εκτάκτου ανάγκης μπορεί να εφαρμοσθεί. Αλλά δικτατορία δεν μπορεί να γίνει υπό τις παρούσες συνθήκες στην Ελλάδα. Θα χρειαζόταν εθνική κρίση, μεγάλα εξωτερικά θέματα για να τη δικαιολογήσουν.
Σύμφωνα με τις πηγές μας, οι νεόκοποι Ισραηλινοί “σύμμαχοι” έκαναν νύξεις για “δυνατότητα” οργάνωσης μιας “νικηφόρας” επίδειξης στρατιωτικής ισχύος “περιορισμένης” κλίμακας εναντίον των Τούρκων ανοιχτά της Κύπρου. Ελληνικές δυνάμεις θα συμμετείχαν, “ξεπλένοντας” την ταπείνωση των Ιμίων και επιτρέποντας, ενδεχομένως, λένε οι “σύμμαχοι”, στην παρούσα κυβέρνηση να νικήσει σε εκλογές. Σε ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο αναφέρθηκαν ο έγκριτος συνάδελφος Αθανάσιος ¨Ελλις στην Καθημερινή και ισραηλινά δημοσιεύματα.
Αμφότερα τα κόμματα εξουσίας έχουν απωλέσει τη νομιμοποίησή τους, ειδικά το ΠΑΣΟΚ έχει πλήρως καταστραφεί, χρειάζονται επομένως κάποια μορφή “επιτυχίας” ή λόγο ύπαρξης. ‘Eνα “νικηφόρο” επεισόδιο θα βοηθούσε το ΠΑΣΟΚ, ένα “μη νικηφόρο” τη ΝΔ, αλλά και στις δύο περιπτώσεις οι ‘Eλληνες, που σκέφτονται το κοινωνικό πρόβλημα, την σοβαρότατη πιθανότητα να πεθάνουν χωρίς φαί, σύνταξη και φάρμακα, θα είχαν κάτι άλλο να τους περισπά, εκτρέποντας την οργή τους από την πολιτική ελίτ στον εξωτερικό εχθρό…
Εθνικός τυχοδιωκτισμός
Ελπίζουμε ότι οι αξιωματούχοι μιας χώρας με την εμπειρία Ιωαννίδη, Ιμίων, Οτσαλάν, είναι επαρκώς εμβολιασμένοι απέναντι στον εθνικό τυχοδιωκτισμό. Οι πηγές μας όμως δεν είναι σε θέση να μας διαφωτίσουν για τις αντιδράσεις τους. Με δεδομένο τι έχει κάνει το ελληνικό πολιτικό προσωπικό, οδηγώντας ήδη σε οικονομική καταστροφή τη χώρα, εμείς τουλάχιστο δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε τι μπορεί να κάνει.
Οι κυπριακές γεωτρήσεις δεν μπορούν να απειληθούν από τουρκική στρατιωτική ενέργεια, για προφανείς στρατιωτικούς, διπλωματικούς και πολιτικούς λόγους. Η ‘Αγκυρα μπορεί ίσως να απαντήσει επιτυχώς αλλού. Ακριβώς επειδή το γνωρίζει, δεν διατύπωσε συγκεκριμένη απειλή, όπως το casus belli εναντίον της Ελλάδας. Η τελευταία απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας περιέχει μόνο γενικολογίες.
Θεμέλιο της ελληνικής στρατηγικής οφείλει να είναι η αξιόπιστη απειλή χρήσης βίας κατά τρόπο μη προβλέψιμο, περιλαμβανομένου γενικού πολέμου κατά της Τουρκίας, αν η Άγκυρα χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία στην ελληνική-κυπριακή επικράτεια. Λέμε οφείλει, γιατί η Αθήνα υπονομεύει συστηματικά την αποτροπή.
Αν όμως δεν υπάρχει πραγματική δυνατότητα ματαίωσης των γεωτρήσεων, προς τι η επιθετική αντιπαράθεση τουρκικών και ισραηλινών δυνάμεων στην περιοχή, ή, ακόμα περισσότερο, ένα τυχόν θερμό επεισόδιο με πρωτοβουλία είτε της Τουρκίας, είτε του Ισραήλ, το σκηνικό για το οποίο στήνεται σταδιακά; Ελλάδα και Κύπρος έχουν συμφέρον από μια τέτοια εξέλιξη; Προφανώς όχι, αφού το Ισραήλ δεν προτίθεται να κάνει πόλεμο με την Τουρκία για να τη διώξει από την Κύπρο. Ποιες είναι οι πολιτικές επιδιώξεις πίσω από τυχόν επίδειξη ισχύος; Εδώ αρχίζουν τα “μπερδέματα”.

Εφοριακούς θα μας στείλει η Γαλλία

Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2011

Σχετική πρόταση κατέθεσε η υπουργός Προϋπολογισμού.
Η Γαλλίδα υπουργός Προϋπολογισμού Βαλερί Πεκρές ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει προτείνει στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης της Ελλάδας, την αποστολή εφοριακών υπαλλήλων και τελωνειακών για να τη βοηθήσουν να αναδιαρθρώσει αυτούς τους τομείς.
«Αυτή είναι μία από τις προτάσεις που έκανα στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης της Ελλάδας. Πρότεινα να μπορούμε να στείλουμε μια ομάδα εφοριακών και τελωνειακών για να συμμετάσχουν σε κάθε προσπάθεια για την αναδιάρθρωση του ελληνικού φορολογικού συστήματος και των τελωνείων», δήλωσε η Πεκρές που ήταν προσκεκλημένη στην εκπομπή «Questions d'info» των μέσων ενημέρωσης LCP/France/Le Monde/AFP.
Η ίδια σημείωσε ότι οι Έλληνες πρέπει να σχηματίσουν «μια διοίκηση ελέγχων και εισπράξεων των φόρων».
Η Πεκρές πάντως προειδοποίησε ότι η πρότασή της «εξαρτάται εν μέρει από την εφαρμογή της συμφωνίας της περασμένης εβδομάδας», που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες για να βοηθηθεί η Ελλάδα.

Κούρεμα σε 500.000 συντάξεις από σήμερα

Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2011

«Κουρεμένες» έως και 50% θα είναι από την 1η Νοεμβρίου οι συντάξεις για περισσότερους από 500.000 συνταξιούχους μετά την παρακράτηση των διπλών εισφορών, στις κύριες και στις επικουρικές, που επιβάλλονται για την κάλυψη ελλειμμάτων των Ταμείων και την εξοικονόμηση πάνω από 1 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Oι σωρευτικές μειώσεις -μαζί με τις ήδη παρακρατούμενες εισφορές τύπου ΛAΦKA- κυμαίνονται από 2,85% έως και 50%, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης, την ηλικία του συνταξιούχου και το ταμείο από το οποίο συνταξιοδοτείται. Οι μόνοι που «διασώζονται» είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, ανεξαρτήτως ηλικίας, με κύριες συντάξεις έως τα 1.000 ευρώ ή έως τα 1.200 ευρώ αν είναι ηλικίας πάνω από τα 55 καθώς και όσοι εισπράττουν επικουρικές συντάξεις έως 150 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα (ETEAM). Αντιθέτως, βαριές είναι οι απώλειες για τους νέους σε ηλικία συνταξιούχους κάτω των 55 ετών με υψηλές συντάξεις, καθώς οι συντάξεις τους μειώνονται από συνολικά 4 εισφορές (η μείωση φτάνει σχεδόν τα 1.000 ευρώ το μήνα). Το «κούρεμα», όπως προκύπτει από τα παραδείγματα, μειώνει κατά 30% τις μέσες συντάξεις.
Οι μειώσεις που «τρέχουν» από την 1η Νοεμβρίου
Κύριες συντάξεις
Μείωση 20% για το τμήμα πάνω από τα 1.200 ευρώ και 40% για το τμήμα πάνω από τα 1.000 ευρώ για όσους είναι κάτω των 55 ετών.
Επικουρικές συντάξεις
Στο ETEAM μείωση 30% για το τμήμα της σύνταξης από τα 150 ευρώ και πάνω. Στα ταμεία του TAYTEKΩ - ΔEH, OTE, EΛTA, ETAT (στα ταμεία των τραπεζο-υπαλλήλων που χορηγούν επικουρική σε υποκατάσταση της κύριας, η παρακράτηση γίνεται στο 50% της σύνταξης) και πρώην ETBA - 15% και στο Mετοχικό Tαμείο Πολιτικών Yπαλλήλων 20% ανεξαρτήτως ποσού και επιπλέον 50% για τα ποσά των μερισμάτων πάνω από τα 500 ευρώ μετά την πρώτη περικοπή. Ειδικά για τα επικουρικά η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι από την 1/1/2012 θα επανακαθοριστούν, με βάση τις οικονομικές δυνατότητες των επικουρικών ταμείων, τα ποσοστά αναπλήρωσης έτσι ώστε καμιά επικουρική ελλειμματικού ταμείου να μην ξεπερνά το 20% του συντάξιμου μισθού (αντί του 45% - 65% σήμερα). Παράλληλα θα γίνουν πολλές συγχωνεύσεις Ταμείων.
ΕΦΑΠΑΞ
Μείωση 15% στο Tαμείο Πρόνοιας Δημοσίων Yπαλλήλων για όσους εξήλθαν από την υπηρεσία το 2010 και 20% για όσους βγήκαν σε σύνταξη το 2011. Kατά 25% είναι η μείωση του εφάπαξ για υπαλλήλους της ΔEH που συνταξιοδοτήθηκαν το 2010 και 30% για όσους βγήκαν σε σύνταξη το 2011 και 30% στο Tαμείο Πρόνοιας των εργαζομένων στην Eμπορική Tράπεζα. Το 2012 αναμένονται, ωστόσο, μειώσεις σε όλα τα Ταμεία με βάση αναλογιστικές μελέτες που θα συνδέουν τις εισφορές με τα ποσά των εφάπαξ.

«Η Ελλάδα πρέπει να παραδώσει μέρος της κυριαρχίας της»

Τρίτη, 1 Νοεμβρίου 2011

Μέρος της κυριαρχίας της θα πρέπει να παραδώσει προσωρινά η Ελλάδα, υποστηρίζει ο γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε αντάλλαγμα για την πρόσφατη οικονομική συμφωνία και το νέο πακέτο βοήθειας.
Σε αντάλλαγμα για τη νέα βοήθεια η Ελλάδα θα πρέπει να είναι έτοιμη ακόμα και να «παραδώσει προσωρινά ένα μέρος της....
κυριαρχίας της», σημειώνει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.
Απαντώντας σε ερώτηση εάν και άλλες χώρες, εκτός της Ελλάδας, θα μπορούσαν να μπουν στον πειρασμό να επιλύσουν τα προβλήματά τους επίσης με ένα «κούρεμα» του χρέους τους, ο Σόιμπλε υπογραμμίζει:
«Οι πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, κατέστησαν για άλλη μια φορά σαφές ότι η περίπτωση της Ελλάδας είναι μοναδική, μια ξεχωριστή περίπτωση που έχρηζε ειδικής λύσης».
Σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια, συμπληρώνει ο υπουργός, η Ελλάδα θα λάβει σκληρά μέτρα και θα πρέπει να αποδεχθεί μια πολύ πιο στενή εποπτεία, «θα μπορούσε να πει κανείς ότι θα παραδώσει προσωρινά ένα μέρος της κυριαρχίας της. Δεν πιστεύω ότι άλλη χώρα θα ήθελε να υποστεί αυτά τα σκληρά μέτρα, εκτός κι αν είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».
Η ανάκτηση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας θα είναι το αποτέλεσμα δομικών μεταρρυθμίσεων όπως και της μείωσης του χρέους, επισημαίνει.
Προς αυτήν την κατεύθυνση θα συμβάλλουν τόσο η μόνιμη παρουσία της Task Force (Ομάδα Δράσης της Κομισιόν γιαν την Ελλάδα) και της τρόικας, όσο και οι ευρωπαϊκοί πόροι που είναι στη διάθεση της Ελλάδας.
«Τα προβλήματα όμως πρέπει να αντιμετωπιστούν στην Ελλάδα, όχι στην Ευρώπη, αλλά με τη βοήθεια της Ευρώπης», προσθέτει.
Τέλος, απευθύνει σαφή προειδοποίηση προς τις τράπεζες να αποδεχθούν τη σχεδιαζόμενη μείωση του ελληνικού χρέους:
«Λέγαμε πάντα ότι προτιμούμε το εθελοντικό κούρεμα, έχουμε εξηγήσει όμως επίσης ότι ένας λιγότερο συναινετικός δρόμος δεν μπορεί να αποκλειστεί», λέει ο Σόιμπλε, τονίζοντας ότι εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, τότε αυτό θα έχει σημαντικές συνέπειες για τους ιδιώτες πιστωτές, αφήνοντας ουσιαστικά ανοικτό το ενδεχόμενο μία ανεξέλεγκτης πτώχευσης.

 
 
 

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

 
Copyright © Ellinas Blog