Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

ΘΥΣΙΑΖOYN ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ!

SHARE
ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ: ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΟ ΤΟ ΧΡΕΟΣ!
WSJ: Η ΕΥΡΩΠΗ ΘΑ ΔΙΑΣΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ή ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ;
ΑΛΕΝ ΖΙΠΕ: ΑΝ ΦΥΓΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ!

Ένα ρεπορτάζ της εφημερίδας Wall Street Journal (WSJ) και μία δήλωση του Γάλλου Υπουργού Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ που φιλοξενείται στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung είναι άκρως αποκαλυπτικά του γεγονότος πως η χώρα οδηγείται συνειδητά από κυβέρνηση και τρόικα στη «σφαγή», προκειμένου να διασωθούν οι τράπεζες και η ευρωζώνη.
Άλλωστε, αυτό διαπιστώνει και το νεοσυσταθέν Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, το οποίο, στην Έκθεση του Αυγούστου, που υπέβαλε στη Βουλή, όχι μόνο επισημαίνει τις μεγάλες αποκλίσεις στον προϋπολογισμό, αλλά και υπογραμμίζει ότι το δημόσιο χρέος έχει εξελάβει μια ανεξέλεγκτη αυξητική δυναμική (βλ. ρεπορτάζ παρακάτω) .
Τόσο με τη δήλωση του Γάλλου Υπουργού Εξωτερικών όσο και με το άρθρο της έγκυρης WSJ, εκφραστή των διεθνών χρηματιστηριακών κύκλων εκφράζεται η αγωνία ότι με μια πτώχευση της Ελλάδας (στάση πληρωμών) η ευρωζώνη ξηλώνεται και οι ευρωπαϊκές τράπεζες σωριάζονται ως πύργος με τραπουλόχαρτα!Οι διαπιστώσεις αυτές καταδεικνύουν αυτό που συνεχώς βροντοφωνάζει η iskra: Η τροϊκανή χρηματοδότηση δεν δίδεται για να σωθεί η Ελλάδα αλλά για να σωθούν η ευρωζώνη και οι ευρωπαϊκές τράπεζες, πάνω στο ελληνικό «πτώμα»!
Οι ομολογίες, λοιπόν, Ζιπέ και WSJ δείχνουν ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει το όπλο της «στάσης πληρωμών» για να διεκδικήσει αποτελεσματικά τη διαγραφή του χρέους ή τουλάχιστον του μεγαλύτερου μέρους του. Αυτό δεν έγινε μέχρι τώρα, με οδυνηρές συνέπειες. Μπορεί να γίνει, όμως, έστω και τώρα! Με την προοδευτική ανατροπή της κυβέρνησης ΓΑΠ και του αστικού πολιτικού κατεστημένου.
Κι αυτό πολύ περισσότερο όταν βλέπουμε τη θλιβερή αποτυχία των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου και την Φινλανδία να επιμένει να ζητάει εγγυήσεις για τη συμμετοχή της στην τροϊκανή χρηματοδότηση της χώρας.
Όταν, όμως, η Φινλανδία επιμένει στις εγγυήσεις και η Ελλάδα δεν τη στέλνει από κει που ήρθε, βγαίνει αβίαστα το μήνυμα πως η χώρα δεν έχει μέλλον. Διότι αν δεν εμπιστεύονται την Ελλάδα και το μνημονιακό της πρόγραμμα οι τροϊκανοί συνέταιροί της και θέλουν εγγυήσεις για να μην χάσουν τα λεφτά τους, ποιος να την εμπιστευτεί; Και πολύ περισσότερο, γιατί να την εμπιστευτούν οι αγορές.
Εδώ και τώρα στάση πληρωμών, έξοδος από το ευρώ, προοδευτικό πρόγραμμα για να σωθεί η χώρα!
Για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών της η Ίσκρα παραθέτει, χωρίς κρίσεις και σχόλια, από άλλες ιστοσελίδες τα όσα δήλωσε ο Αλέν Ζιπέ στη γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung, το άρθρο της εφημερίδας Wall Street Journal, το οποίο, μάλιστα, σχεδόν προεξοφλεί τη χρεοκοπία της Ελλάδας και ρεπορτάζ για την Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής!
WSJ: Η ΕΥΡΩΠΗ Ή ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ή ΘΑ «ΤΡΕΧΕΙ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ;
Με αφορμή το γεγονός ότι η απόδοση των ελληνικών κρατικών μονοετών ομολόγων «άγγιξε» το 60% χθες, η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal αναλύει τις επιλογές που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση: Να διασώσει την Ελλάδα ή να διασώσει τις τράπεζες.
Μία τόσο υψηλή απόδοση, όχο μόνο υποδηλώνει ότι η χρεοκοπία θεωρείται σίγουρη σύντομα, αλλά και ότι οι όροι για τους επενδυτές θα είναι ιδιαίτερα σκληροί, με το ποσοστό ανάκτησης να είναι πιθανώς υψηλότερο ακόμη και από το 50%, σημειώνει WSJ.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν τη σημαντικότητα της ελληνικής χρεοκοπίας. Αυτό είναι ίσως το μήνυμα της Christine Lagarde, η οποία προειδοποίησε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες «χρειάζονται άμεσα κεφαλαιακή αναδιάρθρωση». Ίσως προειδοποιεί για τη δαπανηρή εναλλακτική λύση στην ελληνική κρίση κρατικού χρέους, προσθέτει η WSJ.
Η επιμονή των Φινλανδών για την παροχή εγγυήσεων από την Ελλάδα απειλεί τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης, τον EFSF και χωρίς τον EFSF είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε στάση πληρωμών, επιφέροντας τεράστιο πλήγμα στις ήδη εύθραυστες τράπεζες της Ευρώπης.
Wall Street Journal προσθέτει ότι η πραγματική έκθεση των τραπεζών στην Ελλάδα δεν είναι απλό ζήτημα, καθώς η άμεση έκθεσή τους ίσως δεν είναι τόσο ανησυχητική, ωστόσο τέτοιες κρίσεις σπάνια επιλύονται χωρίς ζημιές.
«Το πρόβλημα με τέτοιες περιπτώσεις είναι ότι είναι δύσκολο να υπολογιστούν οι αλυσιδωτές επιδράσεις», προειδοποιεί ο Stephen Lewis, αναλυτής της Monument Securities.
Ενδεχόμενη χρεοκοπία θα «καταστρέψει» την ελληνική οικονομία αλλά θα πάρει μαζί της και αρκετές τράπεζες, καθώς σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, η συνολική έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Ελλάδα ανέρχεται σε 94 δισ. ευρώ.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ λοιπόν, μίλησε για άμεση κεφαλαιακή αναδιάρθρωση. Οι τράπεζες που δεν θα τα καταφέρουν είτε μέσω του ιδιωτικού είτε του δημοσίου τομέα, έρχονται αντιμέτωπες με την τρίτη εναλλακτική του να «παραπατούν» για όσο μπορούν. Αυτό θα οδηγήσει σε πιστωτική συρρίκνωση, επιφέροντας πλήγμα στην ανάπτυξη της Ευρώπης.
Και δεδομένου ότι λίγα από τα θετικά των χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης είναι η αύξηση των εξαγωγών στις υγιείς χώρες, ενδεχόμενη ύφεση στον πυρήνα θα προκαλέσει φαύλο κύκλο στην Ευρωζώνη, συνεχίζει η WSJ.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν αναμένεται να συμφωνήσουν για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουν τα εγχώρια τραπεζικά προβλήματα. Ορισμένες ίσως κάνουν ότι μπορούν για να προωθήσουν την κεφαλαιακή αναδιάρθρωση του ιδιωτικού τομέα. Άλλες θα χρησιμοποιήσουν κρατικά κεφάλαια και άλλες δεν θα κάνουν τίποτα, περιμένοντας την ΕΚΤ να δράσει.
Αυτό που είναι σχεδόν βέβαιο, καταλήγει η WSJ, είναι ότι θα προκληθούν σοβαρά προβλήματα στην Ευρωζώνη. Οι εντάσεις αναφορικά με το ενδεχόμενο παροχής εγγυήσεων από την Ελλάδα για τα νέα δάνεια είναι απλά μία πρόγευση του πόσο σοβαρές μπορεί να είναι οι τριβές αν το θέμα αφορά στη διάσωση των τραπεζών, ιδιαίτερα στην περίπτωση που μία χώρα αισθανθεί ότι έχει χειρότερη αντιμετώπιση από άλλη.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: