Χτυπάει και με τρίτο δημοσίευμα το Spiegel

Κυριακή, 8 Μαΐου 2011

Με τίτλο "Παγιδευμένη στην ευρωζώνη" (Schuldenstaat Griechenland Gefangen in der Euro-Zone) επανέρχεται σήμερα και πάλι στο ζήτημα του ελληνικού χρέους η ηλεκτρονική έκδοση του Der Spiegel κάνοντας αναφορά και στα προηγούμενα δύο άρθρα αλλά και στις επιπτώσεις της Γερμανίας σε περίπτωση αναδιάρθρωσης αλλά και το πρόβλημα στις εξαγωγές.

Αναλυτικότερα, το σημερινό δημοσίευμα είναι πιο "ήπιο" από τα προηγουμένα και επισημαίνει πως "οι σκέψεις της Ελλάδας για έξοδο από το ευρώ, έφερε πιο κοντά τους Ευρωπαίους, γιατί αν βγεί η χώρα μας από την ΕΕ, τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη θα έχουν τεράστιο πρόβλημα". Το άρθρο ενισχύει το σενάριο μη εξόδου και μια επιστροφή στην δραχμή θα έχει τραγικές επιπτώσεις τόσο για την Ελλάδα που θα αναγκαστεί να κάνει αποπληρωμή χρέους με μια υποτιμημένη δραχμή της τάξης 50-80%, που αμέσως κάνει και διπλάσιο το παρόν χρέος σε ευρώ. Επιπλέον, μεγάλο θα είναι το κόστος και για τις γερμανικές τράπεζες που έχουν αγοράσει ελληνικά ομόλογα και σύμφωνα με το δημοσίευμα υπολογίζεται πως η Γερμανία θα ζημειωθεί έως και 90 δισ. ευρώ. Παράλληλα, το μήνυμα πρός τις παγκόσμιες αγορές, αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα είναι πως η Ευρωζώνη είναι ανίσχυρη και γενικότερα οι επιπτώσεις στο χρηματοοικοκονικό σύστημα θα είναι καταστροφικές.

Τέλος, αναφέρει πως η Ελλάδα, δεν θα κέρδιζε ούτε από την προώθηση των εξαγωγών της (που θα γίνονταν πιο ανταγωνιστικές χωρίς το σκληρό νόμισμα) καθώς θα αναγκαζόταν να πληρώνει περισσότερα για τις εισαγωγές της, όπως το πετρέλαιο...

 
 
 

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

 
Copyright © Ellinas Blog