του Νίκου Στεριανού
Και να που βρισκόμαστε πάλι στην αρχή. Ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του μνημονίου και την επιβολή της τρόικας ως υπερκυβέρνησης της χώρας όλα μοιάζουν να ξεκινούν από την αρχή. Η επιβεβαίωση αυτής της διαπίστωσης ήρθε να επισφραγιστεί με την μυστική σύνοδο του Λουξεμβούργου το βράδυ της Παρασκευής όπου το κύριο δεν ήταν το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού SPIEGEL ότι η Ελλάδα με δική της αίτηση βγαίνει από την ευρωζώνη αλλά η σύσκεψη αυτή καθ’ αυτή που είχε εντελώς άλλο περιεχόμενο. «Θεωρούμε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα επιπλέον πρόγραμμα προσαρμογής. Αυτό θα συζητηθεί λεπτομερώς», δήλωσε στο BLOOMBERG, μετά τη σύσκεψη ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό θα μας του πουν οι εφημερίδες του Σαββατοκύριακου 7 και 8 του μηνός. Ας τις παρακολουθήσουμε:
Το Λουξεμβούργο στον Τύπο
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ του Σαββάτου 7/5, στο βασικό της θέμα γράφει: «Λύση στο πρόβλημα του χρέους ζήτησε η Ελλάδα στη χθεσινοβραδινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που συμμετέχουν στο G20, στην οποία εκτάκτως και με απόλυτη μυστικότητα μετείχε και ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου… Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη συζητήθηκε η επιμήκυνση των ομολόγων που λήγουν φέτος και του χρόνου συνολικής αξίας περίπου 65 δισ. ευρώ, που θα δώσει μια ανάσα στη χώρα, καθώς ο χρόνος εξόδου στις αγορές είναι άγνωστος».
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ την ίδιας ημέρας στο βασικό της θέμα ανέφερε: «Η επιμήκυνση του ελληνικού χρέους ταυτόχρονα με την παράταση κατά δύο έως τέσσερα χρόνια της περιόδου για τη μείωση του ελλείμματος, ώστε να ανακάμψει ταχύτερα η ελληνική οικονομία, φέρεται ότι συζητήθηκε χθες σε συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών των ισχυρότερων κρατών- μελών της Ευρωζώνης και της Ελλάδας. Η συνεδρίαση επιχειρήθηκε να κρατηθεί μυστική, αλλά έγινε γνωστή με δημοσίευμα στην ηλεκτρονική σελίδα του περιοδικού Der Spiegel. Η πρόταση που φέρεται να έχει υποβάλει η Γερμανία αφορά την επιμήκυνση των ομολόγων ύψους 27 δισ. ευρώ που λήγουν το 2012 σε εθελοντική βάση. Ωστόσο η επιμήκυνση δεν επιλύει το ταμειακό πρόβλημα που ενδέχεται νααντιμετωπίσει φέτος η Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τρόικας το έλλειμμα είναι πιθανό να υπερβεί τον στόχο κατά 5 δισ. ευρώ ή 2% του ΑΕΠ, ή ακόμη και περισσότερο. Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν- Κλοντ Γιουνκέρ μετά τη σύσκεψη, το πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας χρειάζεται προσαρμογή, που θα συζητηθεί στο επόμενο Eurogroupστις 16 Μαΐου».
Το ΚΕΡΔΟΣ (7/5) στο δικό του βασικό θέμα σημειώνει: «Μια βραδινή άτυπη συνάντηση υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης χθες στο Λουξεμβούργο ήταν αρκετή για να δώσει αφορμή σε ένα ακόμη άγριο κερδοσκοπικό παιχνίδι σε βάρος της Ελλάδας… Πληροφορίες ανέφεραν ότι η συνάντηση πράγματι έλαβε χώρα, αλλά με θέμα τα δανειακά προγράμματα της Πορτογαλίας και της Ελλάδας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Αθήνα κατέβαλε προσπάθειες για τη βελτίωση των όρων του δανείου των 110 δισ. ευρώ».
Στα ΝΕΑ του Σαββατοκύριακου, στο βασικό τους θέμα διαβάζουμε: «Μυστικές διαπραγματεύσεις για ένα πακέτο λύσης στο πρόβλημα χρέους της Ελλάδας διεξαγόταν χθες στο Λουξεμβούργο, σε συνάντηση του Γ. Παπακωνσταντίνου με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Γαλλίας, τον πρόεδρο της ευρωζώνης Ζ. Κ. Γιούνκερ και τον επίτροπο Όλι Ρεν. Στόχος η επιμήκυνση αποπληρωμής του ελληνικού χρέους και η παράταση για μείωση του ελλείμματος. Ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα».
Τέλος η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ του Σαββάτου στο βασικό της θέμα σημείωνε: «Νυχτερινό θρίλερ γύρω από την οικονομία της Ελλάδας εκτυλίχθηκε χθες, με αφορμή την έκτακτη σύσκεψη του Eurogroup, που συγκάλεσε ο πρόεδρός του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, όπως και οι άλλοι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, κλήθηκαν εκτάκτως να συμμετάσχουν σε συνάντηση όπου έγινε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές συζητείται η περαιτέρω επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ, αλλά ακόμα και η χορήγηση νέου δανείου, στα πλαίσια της τρόικας».
Τρίτη 10 Μαΐου 2011
SHARE
Author: ellinas verified_user
Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ:
Δημοσίευση σχολίου