Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Ήπια υποβάθμιση της Ελλάδας από την Fitch

SHARE
Ήπια υποβάθμιση δέχθηκε η ελληνική οικονομία από τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης Fitch, κατά μια βαθμίδα, από τρεις που αναμενόταν. Ωστόσο, οι προδοτικές παραμένουν αρνητικές, κάτι που ίσως αποτελεί σημάδι μελλοντικής νέας υποβάθμισης.
Ετσι, ο οίκος υποβάθμισε την αξιολόγηση των ελληνικών μακροπρόθεσμων ομολόγων σε ΒΒ+ από ΒΒΒ- και σε "Β" από "F2" τη σύσταση για τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα.
Αυτό σημαίνει πως η αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων αξιολογούνται και από τον Fitch ως "junk", από την κατηγορία "investment" που ήταν προηγουμένως, καθώς οι Μοοdys και S&P's την είχανε ήδη κατατάξει στην κατηγορία "σκουπίδι".
Ωστόσο, να σημειωθεί πως στην ουσία δεν σημαίνει κάτι χειρότερο για τη χώρα αφού η ΕΚΤ έχει δηλώσει πως δεν ζητά εχέγγυα διαβάθμισης για τη χορήγηση ρευστότητας. Ο οίκος στην ανακοίνωση για την υποβάθμιση, τονίζει πως "ο μεγάλος περιορισμός του ελληνικού δημοσίου χρέους καθιστά ευάλωτη τη φερεγγυότητα της χώρας". Επίσης, εκφράζει τις αμφιβολίες του για την μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και πρόσβασης στις αγορές
Υπενθυμίζεται, πως ο οίκος είχε προαναγγείλει το Δεκέμβριο ότι θα υποβάθμιζε κατά τρεις σκάλες την ελληνική οικονομία. Επίσης, το Απρίλιο είχε υποβαθμίσει την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες, σε "BBB-" από "BBB+".
To υπουργείο Οικονομικών, αμέσως μετά την υποβάθμιση, ανακοίνωσε:
"Η πρόοδος στη δημοσιονομική προσαρμογή και στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών που μαζί προσδιορίζουν τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του Ελληνικού δημοσίου χρέους έχουν μόλις πρόσφατα αξιολογηθεί θετικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στο πλαίσιο της εκταμίευσης του δανειακού προγράμματος των 110 δισ. ευρώ.
Με βάση αυτή την αξιολόγηση η σημερινή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Fitch κατά μία βαθμίδα (ΒΒΒ-σε ΒΒ+) με αρνητικές προοπτικές υπογραμμίζει για άλλη μια φορά την ανάγκη ενός νέου πλαισίου για τους οίκους αξιολόγησης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Η σημερινή απόφαση της Fitch έρχεται ως αποτέλεσμα μιας διαδικασίας ένστασης την οποία υπέβαλε η χώρα στην πρόθεση του οίκου αξιολόγησης για μεγαλύτερη υποβάθμιση.
Στην ανακοίνωση της υποβάθμισης η Fitch αναγνωρίζει ότι η δημοσιονομική επίδοση της χώρας έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες, σημειώνει την πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή που πέτυχε η χώρα μας το 2010 - 6 μονάδες του ΑΕΠ παρά την ύφεση - όπως επίσης και την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης στη συνέχιση του προγράμματος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Η ανακοίνωση βασίζει την απόφαση του οίκου σε αμφιβολίες για την μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και πρόσβασης στις αγορές, στην αβεβαιότητα για τους ρυθμούς ανάπτυξης το 2011 καθώς και στην "έλλειψη σαφήνειας" για την στήριξη της Ελλάδας από τους Ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στο μέλλον.
Η συνέπεια της πορείας του δημοσιονομικού προγράμματος της χώρας, οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί αλλά και αυτές που έχουν δρομολογηθεί και η επικείμενη επιμήκυνση της αποπληρωμής των 110 δις ευρώ είναι όλα στοιχεία που αναδεικνύουν ότι η απόφαση υποβάθμισης δεν μπορεί να αιτιολογηθεί από τα αντικειμενικά πραγματικά δεδομένα για την Ελλάδα.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: