Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Ταμείο Σταθερότητας με ευρωπαϊκή προίκα 1,5 τρισ.

SHARE
Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις για την αύξηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ το ποσό, πλέον, που συζητείται, φτάνει το 1,5 τρισ. ευρώ. Πρώτη επίσημη συζήτηση στο Γιουρογκρούπ, τη Δευτέρα το βράδυ, στις Βρυξέλλες.
Μετά τη δημόσια έκκληση του Προέδρου της Κομισιον, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, την περασμένη Τετάρτη, για άμεση αύξηση των πόρων του Ταμείου ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, Ντιντιέ Ρέιντερς, δήλωσε ότι ο ίδιος πρότεινε το διπλασιασμό των πόρων του Ταμείου, από τα 750 στα 1.500 δισ. ευρώ.
Ντιντιέ Ρέιντερς, υπουργός Οικονομικών του Βελγίου.
Μάλιστα, είπε ότι οι συζητήσεις μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση. Με τον τρόπο αυτό, θα σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές, ότι η Ευρωζώνη δεν πρόκειται να αφήσει καμία χώρα να καταρρεύσει, τόνισε ο Βέλγος υπουργός.
Ο κ. Ρέιντερς πρότεινε να υπάρξουν δεσμεύσεις από τις χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα για επίτευξη καλύτερων επιδόσεων στη μείωση του ελλείμματος και του χρέους σε σχέση με τους στόχους που έχουν τεθεί.
Είναι προφανές ότι ο Βέλγος υπουργός «φωτογραφίζει» την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία και, ενδεχομένως, και τη δική του χώρα, που έχει σημαντικό πρόβλημα δημόσιου χρέους (98% του ΑΕΠ το 2010).
Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Κριστίν Λαγκάρντ, αποδέχονται πλέον και συζητούν την αύξηση των πόρων του Ταμείου. Από την πλευρά τους, Γερμανία και Γαλλία αποφεύγουν μεν να αναφερθούν σε συγκεκριμένα ποσά, αλλά με δημόσιες δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Κριστίν Λαγκάρντ αντίστοιχα, αποδέχονται πλέον και συζητούν την αύξηση των πόρων του Ταμείου. Δεν δείχνουν, όμως, να βιάζονται.
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν επανέλαβε, χθες, τη δήλωση του κ. Μπαρόζο, σύμφωνα με την οποία η απόφαση για την αύξηση των πόρων του Ταμείου πρέπει να ληφθεί άμεσα και όχι αργότερα από τις 4 Φεβρουαρίου, οπότε έχει προγραμματιστεί Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε.
Εν τω μεταξύ, χθες, Ούγγρος διπλωμάτης στις Βρυξέλλες αποκάλυψε ότι πέντε χώρες της Ε.Ε., που δεν μετέχουν στην Ευρωζώνη, μεταξύ των οποίων η Μεγάλη Βρετανία, η Ουγγαρία και η Δανία, έστειλαν επιστολή στην ουγγρική Προεδρία, με οποία γνωστοποιούν ότι θέλουν να συμμετάσχουν στη συζήτηση για την αύξηση των πόρων τόσο του Ταμείου, χωρίς να δεσμεύονται ότι θα συνεισφέρουν στην αύξηση αυτή.
Γερμανική δέσμευση -«Ναι» στην επιμήκυνση από Σόιμπλε.
Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επανέλαβε ότι η Ευρώπη θα συζητήσει την επιμήκυνση των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα. «Εχουμε υποσχεθεί ότι, στις αρχές του 2011, θα συζητήσουμε την παράταση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής των δανείων», διευκρίνισε ο κ. Σόιμπλε.
Από την άλλη πλευρά, σε συνέντευξή του στη «WSJ», ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, Ιβάν Μίκλος, επιμένει ότι η αναδιάρθρωση χρέους της Ελλάδας θα ήταν καλύτερη λύση από το πακέτο στήριξης με δάνεια από Ε.Ε. και ΔΝΤ Αναφερόμενος στα σχέδια διάσωσης των χωρών με υψηλό δημόσιο χρέος, ο κ. Μίκλος τα χαρακτήρισε επικίνδυνα και αναποτελεσματικά.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: