Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Ο ευρωπαϊκός Τύπος για τον φράκτη στον Έβρο

SHARE
Με την πρόθεση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη να σηκώσει φράκτη στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, στον Έβρο, για την αποτροπή εισόδου παράνομων μεταναστών στη χώρα ασχολήθηκε και ο χθεσινός ευρωπαϊκός Τύπος. Τηλεγράφημα του dpa αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μετά από πολλά αρνητικά σχόλια και αντιδράσεις, η Ελλάδα κάνει πίσω όσον αφορά την κατασκευή ενός συνοριακού φράχτη για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η Αθήνα σχεδιάζει κατ’ αρχήν μόνο την κατασκευή ενός φράχτη μήκους 12,5 χλμ και ύψους 3 μέτρων κατά μήκος του «αδύναμου σημείου» στο συνοριακό ποταμό Έβρο, κοντά στην Ορεστιάδα.
Το Σάββατο, ο Έλληνας Υπ. Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής είχε προκαλέσει θόρυβο, ανακοινώνοντας την κατασκευή φράχτη καθ’ όλο το μήκος των 206 χλμ. των ελληνοτουρκικών συνόρων, προκειμένου να σταματήσει το συνεχές ρεύμα εισόδου παράνομων μεταναστών. Ως πρότυπο ανέφερε το συνοριακό φράχτη μεταξύ Η.Π.Α. και Μεξικού»
Με το θέμα ασχολήθηκε και η ιταλική Corriere della Sera, σε άρθρο με τίτλο «Ο φράχτης στα ελληνοτουρκικά σύνορα αποτελεί σημάδι για την Ε.Ε. για την επείγουσα κατάσταση».
«Ο Χ. Παπουτσής είναι Έλληνας σοσιαλιστής, σήμερα υπουργός Προστασίας του Πολίτη, πριν λίγα χρόνια διετέλεσε ευρωπαίος επίτροπος και ακόμα πρωτύτερα υπήρξε επικεφαλής της φοιτητικής εξέγερσης κατά του καθεστώτος των συνταγματαρχών (...) δεν έχει τη φήμη του ‘αντιδραστικού πολιτικού’ και ίσως γι` αυτόν το λόγο η ανακοίνωσή του προκάλεσε εντύπωση».
«Η Ελλάδα θα υψώσει φράχτη για την παρεμπόδιση της εισόδου παράνομων μεταναστών ακολουθώντας πιθανώς το ίδιο μοντέλο των ΗΠΑ στα σύνορα με το Μεξικό. Πρόκειται για μια δυναμική ανακοίνωση αλλά και αναμενόμενη:
πρώτον, επειδή τα ελληνικά σύνορα συμπίπτουν με τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. απ` όπου διέρχεται το 90% των εξωκοινοτικών παράνομων μεταναστών (Κούρδοι, Ιρακινοί, Αφγανοί, Σομαλοί, Μαγκρεμπίνοι) και κατευθύνεται χερσαίως στα 27 κράτη μέλη της Ένωσης.
δεύτερον, επειδή, εδώ και τρεις μήνες ο Χ. Παπουτσής είχε ανακοινώσει ότι «Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο, δεν αποτελεί φαινόμενο που αφορά μόνο στη χώρα μας». Αμέσως μετά η Κομισιόν απέδειξε εμπράκτως ότι εισάκουσε το αίτημα με την αποστολή των ομάδων ταχείας συνοριακής επέμβασης Rabit.
Το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης αποτελούσε πάντα ζήτημα υψίστης σημασίας με χαρακτήρα επείγουσας αντιμετώπισης και αναμένεται με ενδιαφέρον η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά τις ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης: από τη μια πλευρά, ίσως ένα ‘τείχος’ έρχεται σε αντίφαση με την ελεύθερη διακίνηση των ατόμων (εκ των βασικών αρχών της Ε.Ε., αλλά και στις ΗΠΑ έγινε αυτό που κρίθηκε αναγκαίο) και μάλιστα αν η Τουρκία εισέλθει μια μέρα στην Ε.Ε.. Από την άλλη πλευρά, οι στατιστικές στα ελληνοτουρκικά σύνορα σίγουρα δεν κάνουν λόγο για προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: