Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2008

Ανοχύρωτοι απέναντι στις υποκλοπές!

SHARE
Ανοχύρωτη χώρα παραμένει η Ελλάδα απέναντι σε ξένες και εγχώριες επιβουλές της ασφάλειας των επικοινωνιών της. Τέσσερα χρόνια μετά το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, για το οποίο οι δικαστικές αρχές δεν βρήκαν ενόχους, η ΑΔΑΕ κρούει και πάλι τον «κώδωνα του κινδύνου».
*Στην ετήσια έκθεσή της, η Ανεξάρτητη Αρχή για τη διασφάλιση των επικοινωνιών διαπιστώνει σοβαρές ελλείψεις ασφάλειας στα δίκτυα του ΟΤΕ, αλλά και σε πληροφορικά συστήματα που λειτουργούν δημόσιες επιχειρήσεις, οργανισμοί και υπουργεία. Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Αν. Λαμπρινόπουλος, επισημαίνει ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο σχετικά με τον έλεγχο της ασφάλειας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα δίκτυα αυτά να διατρέχουν κινδύνους από κακόβουλες προσβολές, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα στη χώρα!
*Την ίδια στιγμή αυξάνουν διαρκώς οι καταγγελίες πολιτών προς την ΑΔΑΕ για παραβιάσεις του απορρήτου των επικοινωνιών τους, αλλά και οι «νόμιμες» παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων που γίνονται από τις διωκτικές αρχές και την ΕΥΠ, στο όνομα της δημόσιας ασφάλειας! Συγκεκριμένα το 2007 εκδόθηκαν συνολικά 1.022 εισαγγελικές διατάξεις και βουλεύματα για άρση του απορρήτου και διενέργεια τηλεφωνικών υποκλοπών έναντι 868 αντίστοιχων αποφάσεων το 2006 (αύξηση 18%)! Απ' αυτές οι 611 είναι διατάξεις του εισαγγελέα εφετών για υποκλοπές από την ΕΥΠ που αφορούν λόγους εθνικής ασφάλειας (έναντι 559 το 2006) και τα 411 είναι βουλεύματα του συμβουλίου πλημμελειοδικών και αφορούν τη διερεύνηση ανθρωποκτονιών, ληστειών, εκρήξεων, απάτης, πλαστογραφίας, εμπορίας ναρκωτικών, αρπαγής, εκβίασης και οργανωμένου εγκλήματος.
*Μία ακόμη φορά η Ανεξάρτητη Αρχή διαπίστωσε ότι οι δικαστικές αρχές δεν εφαρμόζουν πλήρως την προβλεπόμενη από το νόμο 2225/1994 διαδικασία άρσης του απορρήτου, με αποτέλεσμα να παραβιάζονται συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των πολιτών!*Ειδικά κατά την εφαρμογή του συστήματος Νόμιμης Συνακρόασης (το γνωστό LI) που εφαρμόζεται μετά το 2005, εκπρόσωποι των παρόχων κινητής τηλεφωνίας (Vodafone, WIND, Cosmote) αποκάλυψαν ότι δεν εκδίδεται πάντοτε εντός τριημέρου η διάταξη του συμβουλίου που νομιμοποιεί την υποκλοπή, γίνονται ανθρώπινα λάθη κατά την εισαγωγή των στοιχείων στο σύστημα παρακολούθησης και ζητούνται από τις ανακριτικές αρχές πληροφορίες που τεχνικά είναι αδύνατον να δοθούν μέσω του συστήματος. Είναι ενδεικτικό ότι οι καταγγελίες πολιτών προς την ΑΔΑΕ για πιθανή υποκλοπή των επικοινωνιών τους έφτασαν το 2007 τις 101 έναντι 71 καταγγελιών το 2006 και μόλις 18 το 2005.
*Τα προβλήματα ασφάλειας στις εταιρείες-παρόχους κινητής τηλεφωνίας φαίνεται ότι σιγά σιγά λιγοστεύουν. Οι περισσότερες εταιρείες μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών δείχνουν πρόθυμες να εφαρμόσουν τις πολιτικές ασφάλειας που προτείνει η Αρχή.
*Αυτός, όμως, που είναι «ξέφραγο αμπέλι», όσον αφορά την ασφάλεια των επικοινωνιών, φαίνεται πως είναι ο ΟΤΕ. Η ΑΔΑΕ ύστερα από έκτακτους ελέγχους στις εγκαταστάσεις του οργανισμού το 2006 και το 2007, διαπίστωσε ελλείψεις ως προς τις ακολουθούμενες διαδικασίες και τα μέτρα ασφάλειας και ελλιπή εφαρμογή της διαδικασίας για τα αιτήματα άρσης του απορρήτου.
*Το 2007 ζητήθηκε, τέλος, από τις εταιρείες σταθερής κυρίως (91%) και κινητής τηλεφωνίας ο εντοπισμός 3.384 κακόβουλων και ενοχλητικών κλήσεων σε συνδρομητές. Υστερα από έρευνα έγιναν συστάσεις στη Vodafone να διαγράφουν τα δεδομένα εντοπισμού των κλήσεων μετά τη διάθεσή τους στον αιτούντα πολίτη, ενώ για τον ΟΤΕ διαπιστώθηκαν αρκετές παραβιάσεις της νομοθεσίας. Άρθρο του Χρήστου Ζέρβα από την ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ Ελευθεροτυπία
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: