Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2008

Ακριβότερα έως 158% τα τρόφιμα στην Ελλάδα

SHARE
Αδυσώπητα είναι τα καρτέλ που εξουσιάζουν την ελληνική αγορά, με τα πλοκάμια τους να απλώνονται στα καύσιμα, στα τρόφιμα, στις τράπεζες. Αποτέλεσμα της δράσης των καρτέλ στη χώρα μας: Οι καταναλωτές να πληρώνουν ακριβότερα έως και 158% τα τρόφιμα σε σχέση με τις τιμές που οι πολυεθνικές τα πωλούν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Οι μεσάζοντες ειδικά στα αγροτικά προϊόντα πωλούν με καπέλο έως 800% και την ίδια στιγμή οι αγρότες εισπράττουν μόλις το 7%-29% από την τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής τα τρόφιμα. Η δράση των καρτέλ στη χώρα μας αναδείχθηκε σε χθεσινή ημερίδα που διοργάνωσε το ΙΣΤΑΜΕ - Ανδρέας Παπανδρέου και δημιούργησε... ταραχή στο Μέγαρο Μαξίμου.
Δόθηκε εντολή, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να... αντεπιτεθεί. Εσπευσμένα γύρω στις 11.30 π.μ. χθες ο επί της Ανάπτυξης υπουργός Χρ. Φώλιας και ο υφυπουργός του Γιώργος Βλάχος επεχείρησαν ρελάνς ανακοινώνοντας:
->Την επιβολή προστίμου ύψους 300.000 ευρώ στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ Carrefour Μαρινόπουλος, ενώ παραπέμπεται στη νομαρχία με πρόταση για κλείσιμο του καταστήματός της στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου για σωρεία αγορανομικών παραβάσεων.
nΕπίσης ανακοινώθηκε πως παραπέμπονται για την επιβολή προστίμων τα σούπερ μάρκετ Αφοί Βερόπουλοι και Ατλάντικ για αγορανομικές παραβάσεις.
->Ανακοινώθηκε χθες η επιβολή χρηματικών προστίμων συνολικά 1,7 εκατ. ευρώ σε 10 επιχειρήσεις, πρόστιμα τα οποία είχαν αποφασισθεί κατά τις ασφαλείς πληροφορίες μας αρκετό καιρό τώρα, είχε δοθεί ο φάκελος στο Μαξίμου, αλλά δεν άναβε το πράσινο φως να ανακοινωθούν (ίσως γιατί η λίστα περιελάμβανε μεγάλες επιχειρήσεις):
SHELL HELLAS ΑΕ (πρόστιμο 368.000 ευρώ), Οινοποιητική Μπουτάρης & Υιός (55.000 ευρώ), ΕΛΙΝΟΪΛ Πετρέλαια (281.000 ευρώ), AEGEAN - Αιγαίον ΟΪΛ ΑΕ (259.000 ευρώ), PERNOD RICAR HELLAS (55.000 ευρώ), ΜΑΚΡΟ ΚΑΣ & ΚΑΡΥ (70.000 ευρώ), ΚΡΑΦΤ ΦΟΥΝΤΣ ΕΛΛΑΣ (57.000 ευρώ), Ιωνική Σφολιάτα (30.000 ευρώ), Πατραϊκή Χαρτοποιία ΑΕ - ELITE (61.000 ευρώ), Κοντοβέρος ΑΕΒΕ (42.000 ευρώ).
17 εταιρείες μετά τους κοστολογικούς ελέγχους προχώρησαν σε ανάκληση των ανατιμήσεων σε 3.211 κωδικούς. 14 εταιρείες προχώρησαν σε μείωση τιμών σε 269 κωδικούς ενώ 4 εταιρείες μείωσαν το ποσοστό αύξησης κάτω από το όριο του περσινού πληθωρισμού και 3 «πάγωσαν» τις τιμές σε 500 κωδικούς.
Ως «Ελντοράντο των καρτέλ» παρομοίασε την Ελλάδα, μιλώντας στη χθεσινή ημερίδα του ΙΣΤΑΜΕ, ο πολιτικός εκπρόσωπος επί της Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Σύμφωνα με τα αποκαλυπτικά στοιχεία που παρέθεσε, τα καρτέλ κυριαρχούν στους ακόλουθους τρεις τομείς:
Αγορά τροφίμων: Δέκα αλυσίδες σούπερ μάρκετ ελέγχουν πάνω από το 85% της αγοράς του λιανικού εμπορίου. Στον χώρο των προμηθευτών, αντίστοιχα, το πρόβλημα παίρνει διαστάσεις μονοπωλίων και ολιγοπωλίων, με τις πρώτες 100 επιχειρήσεις, σε σύνολο 1.373 εταιρειών που προμηθεύουν την αγορά, να κατέχουν το 76,1% του συνόλου των πωλήσεων, τις πρώτες 50 από αυτές να κατέχουν το 61,71% και τις πρώτες 30 να κατέχουν το 50,88%. Είναι χαρακτηριστικό ότι για κάθε ένα προϊόν, σε ένα σύνολο 61 προϊόντων ευρείας κατανάλωσης και πρώτης ανάγκης, μία έως δύο μεγάλες επιχειρήσεις προμηθεύουν από το 60% μέχρι και το 99% του προϊόντος αυτού. Ως αποτέλεσμα αυτής κατάστασης, το 2007 αποδείχθηκε πραγματικός εφιάλτης για τους καταναλωτές, καθώς ανατιμήθηκαν 3.500 προϊόντα, σε 7 δόσεις και σε ποσοστό που φτάνει έως και 62%.
Τραπεζική αγορά: Αν και θεωρείται απελευθερωμένη και ανταγωνιστική, στην ουσία λειτουργεί σε επίπεδο οργάνωσης ως ολιγοπωλιακή αγορά και συμπεριφέρεται de facto ως μονοπωλιακή αγορά. Υπάρχει έντονη η υποψία ενδοσυνεννόησης ανάμεσα στις μεγάλες τράπεζες.
Τα τραπεζικά προϊόντα στην Ελλάδα προσφέρονται από ένα χέρι. Δεν εξηγείται διαφορετικά το πώς κανένας ξένος δεν μπορεί να εισέλθει, πόσω μάλλον να επιβιώσει στην ελληνική τραπεζική αγορά. Ούτε εξηγείται εύκολα η μηδενική απόκλιση μεταξύ υποτιθέμενα ανταγωνιστικών τραπεζικών προϊόντων. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν είναι τυχαίο ότι το περιθώριο κέρδους στον τραπεζικό κλάδο, το λεγόμενο margin, κυμαίνεται άνω του 3% (3,3% για όλο τον κλάδο το 2007), τη στιγμή που στην Ευρώπη το αντίστοιχο επιτοκιακό περιθώριο είναι 2,5%. Τη διαφορά αυτή στο περιθώριο κέρδους των τραπεζών την εξασφαλίζουν τα υψηλότερα επιτόκια καταναλωτικής πίστης και οι ακριβότερες προμήθειες στην Ευρωζώνη.
Πηγή: εφημερίδα 'Εθνος'
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: