Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2008

Κινητό τηλέφωνο χρησιμοποιεί το 74% των παιδιών στην Ελλάδα

SHARE
Κοντά στις νέες τεχνολογίες βρίσκονται τα παιδιά της ηλικιακής ομάδας 10-15, σύμφωνα με στοιχεία του Παρατηρητηρίου για την ΚτΠ που προκύπτουν από έρευνα που εκπονήθηκε στην περιοχή της Αττικής. Μεταξύ άλλων, το Παρατηρητήριο αναφέρει πως κινητό τηλέφωνο χρησιμοποιεί το 74% των παιδιών, ποσοστό που αγγίζει το 87% στις ηλικίες 12-15. Ειδικότερα, η χρήση κινητού τηλεφώνου αυξάνεται σημαντικά με την είσοδο των παιδιών στο Γυμνάσιο (49% για τα παιδιά της 5ης- 6ης Δημοτικού, 83% για τους μαθητές της 1ης Γυμνασίου). Τέλος, η συντριπτική πλειοψηφία (87%) διαθέτει κινητό με κάρτα, ενώ το 72% των παιδιών μιλά στο κινητό λιγότερο από 1 ώρα την εβδομάδα.Επιπρόσθετα, μετά την ανάλυση των στοιχείων, διαπιστώνεται υψηλή διείσδυση και εντατική χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, καθώς και επίπεδο χρήσης Διαδικτύου κατά πολύ υψηλότερο στα παιδιά σε σχέση με τους ενήλικες. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παιδιά ηλικίας 12-15 που είναι στο Γυμνάσιο χρησιμοποιούν σημαντικά περισσότερο τον Η/Υ και το Διαδίκτυο από τα παιδιά ηλικίας 10-11, που φοιτούν ακόμη σε τάξεις του Δημοτικού. Με το σπίτι να αποτελεί τον κυριότερο τόπο πρόσβασης στο Διαδίκτυο, τα παιδιά το χρησιμοποιούν κυρίως για λόγους διασκέδασης, επικοινωνίας και αναζήτησης πληροφοριών. Οι ηλεκτρονικές τους δεξιότητες αποκτήθηκαν κυρίως με άτυπη βοήθεια από συγγενείς και φίλους, αλλά και στο σχολείο.Η συντριπτική πλειοψηφία και ειδικότερα ποσοστό της τάξης του 93% των παιδιών 10-15 ετών χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό υπολογιστή τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό στο γενικό πληθυσμό ηλικίας 16-74 ανέρχεται σε 39%.
Πρόκειται για μία σημαντική διαφορά, η οποία αποτελεί αισιόδοξο μήνυμα αναφορικά με την υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών από τη νέα γενιά. Η χρήση Η/Υ είναι επίσης ιδιαίτερα εντατική, καθώς 9 στα 10 παιδιά χρησιμοποιούν Η/Υ τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα, ενώ τα μισά από αυτά τον χρησιμοποιούν σε καθημερινή ή σχεδόν καθημερινή βάση. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συχνότητα χρήσης του υπολογιστή αυξάνει ανάλογα με την ηλικία.Όπως διαπιστώθηκε και στους Η/Υ η χρήση του Διαδικτύου κυμαίνεται σε πολύ υψηλότερο επίπεδο στα παιδιά ηλικίας 10-15 σε σχέση με το γενικό πληθυσμό (73% στα παιδιά έναντι 30% στο γενικό πληθυσμό). Ειδικότερα, από τα παιδιά που χρησιμοποίησαν το Διαδίκτυο τους τελευταίους 3 μήνες, 8 στα 10 το χρησιμοποιούν τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα, ενώ το 36% από αυτά το χρησιμοποιούν καθημερινά ή σχεδόν καθημερινά. Σημαντικά υψηλότερη φαίνεται ότι είναι η καθημερινή χρήση στα παιδιά ηλικίας 12-15. Από τα στοιχεία διαπιστώνεται επίσης ότι η συχνότητα χρήσης του Διαδικτύου αυξάνει με την ηλικία, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση των Η/Υ.
Σημειώνεται παράλληλα ότι μεταξύ των παιδιών που το χρησιμοποιούν καθημερινά, η μέση διάρκεια χρήσης δε διαφοροποιείται ιδιαίτερα από αυτήν των ενηλίκων (3,01 ώρες οι συχνοί χρήστες/ παιδιά έναντι 2,9 ωρών στους αντίστοιχους ενήλικες).Για τα παιδιά, το σπίτι είναι ο βασικότερος χώρος χρήσης Η/Υ (90%) και πρόσβασης στο Διαδίκτυο (77%), και σε κάποιο βαθμό το σχολείο, τα Internet Café και τα σπίτια φίλων. Σε ό,τι αφορά τους λόγους χρήσης του Διαδικτύου από παιδιά αυτοί κυρίως αφορούν στη διασκέδαση (παίζουν, κατεβάζουν παιχνίδια, φωτογραφίες, κλπ.). Επίσης, μεγάλος αριθμός παιδιών δηλώνει ότι χρησιμοποιεί το Internet για αναζήτηση πληροφοριών για τα μαθήματα, αλλά και για αποστολή/ λήψη email. Αξίζει να σημειωθεί ότι χαμηλή είναι συνολικά η συμμετοχή των παιδιών σε websites κοινωνικής δικτύωσης (όπως πχ. τα facebook, youtube, my space, hi5) που ανέρχεται στο 36%.Αναφορικά με τις δεξιότητες χρήσης Η/Υ, το 50% των παιδιών έχει παρακολουθήσει κάποιο σχετικό σεμινάριο, ενώ το 34% παρακολούθησε αυτό το σεμινάριο τους τελευταίους 3 μήνες. Ειδικά οι μαθητές Γυμνασίου έχουν παρακολουθήσει κάποιο σεμινάριο για χρήση Η/Υ σε ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από το αντίστοιχο των μαθητών του Δημοτικού. Οι ενέργειες που υλοποιούν τα παιδιά σε υπολογιστή, συνδέονται με την αντιγραφή ή μετακίνηση αρχείων, τη χρήση εργαλείων αντιγραφής και επικόλλησης κειμένου, αλλά και με τη σύνδεση και εγκατάσταση νέων μηχανημάτων.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: