Η εικόνα στα ράφια είναι σκληρή για τα νοικοκυριά. Αυτοψία σε μεγάλη αλυσίδα δείχνει φέτα από 6,50 έως 14,50 ευρώ/κιλό (συσκευασίες 400γρ. στα 5,80–6,28€), τυρί τοστ 175–200γρ. στα 2,34–3,39€, γάλα 1 λίτρου από 1,10 έως 2,15€ (1,5λτ στα 2,95€) και στραγγιστό γιαούρτι 1 κιλού στα 3,94–4,70€. Στα πολυσυσκευασμένα γιαούρτια οι διαφορές φτάνουν από 1,72 έως 4,04€, με ακόμη υψηλότερες τιμές για ειδικές κατηγορίες (βιολογικά, χωρίς λακτόζη).
Με τέτοια νούμερα, το «καλάθι» των βασικών γαλακτοκομικών ξεπερνά άνετα τα 60€ τον μήνα ακόμη και για συντηρητικές ποσότητες (φέτα, τυρί τοστ, 2 λίτρα γάλα/εβδ., 1 κιλό στραγγιστό). Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος, Αριστοτέλης Παντελιάδης, δηλώνει ότι οι αλυσίδες «δεν έχουν άλλα περιθώρια να επιδοτούν τις τιμές», ενώ επισημαίνει πως η κερδοφορία του κλάδου έχει υποχωρήσει. Για το αίτημα του Υπουργείου Ανάπτυξης για μειώσεις σε 1.000 κωδικούς, εκτιμά ότι χωρίς στήριξη από τους προμηθευτές «είναι αδύνατο να προχωρήσει».
Το συμπέρασμα είναι διπλό: οι καταναλωτές πιέζονται από αυξήσεις που αποτυπώνονται καθημερινά στο ψυγείο, ενώ η αγορά ζητά πιο οριζόντιες λύσεις (σε ενέργεια, μεταφορικά, περιθώρια εφοδιαστικής αλυσίδας) για να «σπάσει» η ανοδική τάση και να αποκλιμακωθεί το κόστος στα βασικά τρόφιμα.
0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ:
Δημοσίευση σχολίου