Το νέο σχέδιο για το ασφαλιστικό

Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2014

Στη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού μείωσης των συντάξεων συμφωνούν κυβέρνηση και Τρόικα σύμφωνα με το τελικό σχέδιο του υπουργού Εργασίας προς τους δανειστές, όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Αυγής».
Στο νέο σχέδιο, στο οποίο θα περιλαμβάνεται στο νέο Μεσοπρόθεσμο και θα ισχύσει από το 2015, προβλέπεται η υπαγωγή όλων των ταμείων στο ΙΚΑ με εξαίρεση τον ΟΓΑ. Η ενοποίηση αφορά τόσο στις κύριες συντάξεις όσο και στις επικουρικές και στο εφάπαξ. Το σχέδιο προβλέπει ενιαίους κανόνες εισφορών και παροχών, δεδομένο που ανοίγει τον δρόμο για νέες μειώσεις όχι μόνο στις επικουρικές, αλλά και στις κύριες συντάξεις.
Στο σχέδιο προβλέπεται ακόμη συμψηφισμός οφειλών στα ταμεία και με τις πληρωμές του Δημοσίου και συγκρότηση ενιαίου κέντρου συντάξεων και παροχών, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα. Στα εργασιακά η συμφωνία Βρούτση - Τρόικας προβλέπει την κήρυξη απεργίας με απόλυτη πλειοψηφία, την κατάργηση των πρωτοβάθμιων οργανώσεων και Εργατικών Κέντρων, καθώς και την επαναφορά του μέτρου της ανταπεργίας από την εργοδοσία.
Όλα τα Ταμεία στο ΙΚΑ εκτός του ΟΓΑ
Σύμφωνα με το έγγραφο του υπουργείου Εργασίας, το σχέδιο για το ασφαλιστικό στηρίζεται στο τρίτο σενάριο μελέτης του ΚΕΠΕ και προβλέπει τη συγχώνευση όλων των ταμείων επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών στο ΙΚΑ. Δημιουργείται έτσι ένα ταμείο στο οποίο θα περιλαμβάνονται όλα τα ταμεία, όπως ΕΤΕΑ, το ΤΑΠΙΤ, ΤΑΥΤΕΚΟ, και το ΤΠΔΥ. Το μοναδικό ταμείο που δεν θα μπει στο ΙΚΑ είναι εκείνο του ΟΓΑ.
Στο σχέδιο, σύμφωνα με την εφημερίδα, διευκρινίζεται ότι παρά την ενοποίηση διατηρείται η «οικονομική αυτονομία για τους λογαριασμούς της επικουρικής ασφάλισης». Ωστόσο, υπάρχει μια ενδιαφέρουσα σημείωση που τονίζει ότι «από την 1/7/2015 όλα τα απομείναντα ταμεία θα ενσωματωθούν σε ΙΚΑ και ΕΤΕΑ υπό τον όρο ότι δεν έχουν μετατραπεί σε ΝΠΙΔ .
Σημειώνεται, πάντως, αναφορικά με τα ταμεία ΕΤΕΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΠ ΜΜΕ, ΚΕΑΝ διευκρινίζεται ότι «η συμπερίληψη των προαναφερθέντων ταμείων θα οδηγήσει στην κατάργηση της οικονομικής αυτονομίας των ξεχωριστών λογαριασμών για εισφορές και παροχές των ταμείων αυτών».
Συμψηφισμός οφειλών
Στο σχέδιο προβλέπεται, ακόμη, συμψηφισμός οφειλών στα ταμεία και με τις πληρωμές του Δημοσίου και συγκρότηση ενιαίου κέντρου συντάξεων και παροχών.
Όλες οι αλλαγές:
-Δύο ταμεία, ΙΚΑ και ΟΓΑ
-Ενοποίηση κύριας και επικουρικής ασφάλισης
-Ενταξη όλων των επικουρικών ταμείων και ταμείων πρόνοιας στο ΙΚΑ
-Ενταξη στο ΙΚΑ των ΕΤΕΑ, ΤΑΠΙΤ, ΤΑΥΤΕΚΟ, ΤΠΔΥ
-Ενιαίοι κανόνες εισφορών-παροχών
-Εθνικό κέντρο συντάξεων και παροχών
-Συμψηφισμός οφειλών στα ταμεία και πληρωμών από το Δημόσιο
Βρούτσης: Ανυπόστατα τα όσα γράφονται
Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δήλωσε ότι θεωρεί ανεπίτρεπτα τα όσα γράφει η εφημερίδα σημειώνοντας ότι είναι ανυπόστατα.
Άφησε, ακόμη, και αιχμές για τη διαρροή υπογραμμίζοντας «Δεν ξέρω αν είναι δημοσιογραφική επιτυχία, το να δημοσιοποιεί κάποιος δημόσια εθνικά έγγραφα. Αυτό ας το κρίνει ο καθένας».

 
 
 

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

 
Copyright © Ellinas Blog