Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ


Αποχώρησε το Τάγμα Ειδικής Σύνθεσης Αφγανιστάν (ΤΕΣΑΦ) από την Καμπούλ, η παρουσία της οποίας εκεί ξεκίνησε στις 17 Φεβρουαρίου 2002, με την τοποθέτηση 15 Αξιωματικών...
και 34 Υπαξιωματικών της Ελληνικής Δύναμης Αφγανιστάν (ΕΛΔΑΦ).
Μαζί με τα επαναπατρισθέντα στελέχη επέστρεψε όλο το υλικό και τα μέσα που υπήρχαν στο Αφγανιστάν, ενώ η εξοικονόμηση χρημάτων, λόγω της αποχώρησης, ανέρχεται στα 6,8 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2011 και στα 7,7 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2010.

Στη συγκρότηση των ΕΛΔΑΦ-ΤΕΣΑΦ, συμμετείχαν 33 αποστολές (3.295 στελέχη), με χρονική διάρκεια παραμονής από τρεις έως έξι μήνες.
ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΤΗΝ... "ΕΠΑΝΑΓΟΡΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝ"

ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΤΗΝ... "ΕΠΑΝΑΓΟΡΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝ"


Γράφει ο Νίκος Κούτρικας 
Οικονομικός συντάκτης ΕΣΗΕΑ
Τελείωσε... πριν από λίγο η συνάντηση του υπουργού οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών τραπεζών με θέμα τη συμμετοχή των τραπεζών στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων... 
χωρίς όμως να γίνει καμία συμφωνία!
Η τρόικα διαφωνεί με την «πιστωτική ενίσχυση» εάν οι ελληνικές τράπεζες δεν μετάσχουν στο πρόγραμμα.
Η επαναγορά των ομολόγων αποτελεί έναν από τους όρους που έθεσε το Eurogroup, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση των 43,7 δισ. ευρώ και να μειωθεί τελικά το χρέος το 2020 από το 144% του ΑΕΠ στο 122% του ΑΕΠ.
Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε «πατριωτικό καθήκον» τη συμμετοχή όλων στο πρόγραμμα επαναγοράς προσθέτοντας, πάντως ότι υπάρχει και «plan B» για την απομείωση του χρέους εάν δεν πετύχει η επαναγορά σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το Ταμείο θέτει την επιτυχία του σχεδίου επαναγοράς ως προϋπόθεση προκειμένου να συνεχίσει να παρέχει πλήρη στήριξη στο «πακέτο» διάσωσης της Ελλάδας.
Πάντως... λόγο της κρισιμότητας της κατάστασης θέμα θα ξανασυζητηθεί !

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

ΧΑΜΗΛΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ

ΧΑΜΗΛΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ


Την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συμβάλει ώστε να συνεχίσει να ισχύει το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής της Ελλάδας στα συγχρηματοδοτούμενα έργα και κατά την επόμενη προγραμματική περίοδο, εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομικών...
και Νομισματικών υποθέσεων, Όλι Ρεν.
Με βάση τις εκτιμήσεις της Επιτροπής, αυτό θα «έχει σημαντικό αντίκτυπο 4-5 δισ. ευρώ, 2,5% περίπου του ΑΕΠ, κατά τη διάρκεια της περιόδου 2014 - 2020».

Απαντώντας σε ερώτηση της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αννυς Ποδηματά, ο Φινλανδός επίτροπος τόνισε με νόημα τη σαφή δέσμευση που ανέλαβαν τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης «να μειώσουν το βάρος του χρέους της Ελλάδας σε δύο φάσεις». 
Η πρώτη φάση αφορά στις «πολύ συγκεκριμένες υποχρεώσεις που ανελήφθησαν για τη μείωση του βάρους του χρέους στο 124% το 2020» και σε δεύτερη φάση «να εξετάσουν κι άλλα μέτρα και βοήθεια όπως χαμηλότερη συγχρηματοδότηση των διαρθρωτικών ταμείων ή περαιτέρω μείωση επιτοκίων για την επίτευξη κι άλλης αξιόπιστης μείωσης του λόγου του ελληνικού χρέους προς το ΑΕΠ».

«Είμαι σίγουρος ότι αυτό θα έχει θετικότατο αντίκτυπο στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης της ελληνικής οικονομίας» σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής λέγοντας ότι «πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να συμβάλει στο να συνεχιστεί το χαμηλό ποσοστό της συγχρηματοδότησης και στο πλαίσιο του επόμενου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου». 

Στην παρέμβασή της, στο πλαίσιο κοινής συνεδρίασης των Επιτροπών Οικονομικών και Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Αννυ Ποδηματά, ευχαρίστησε τον επίτροπο Όλι Ρεν «για την ισχυρή και πολύ εποικοδομητική παρέμβαση του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, απευθύνοντας έκκληση λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση του Εurogroup προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν εποικοδομητικό πνεύμα και να υπερβούν την καταστροφική λογική των κόκκινων γραμμών».

Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ σημείωσε το θετικό χαρακτήρα της απόφασης του Εurogroup επισημαίνοντας ότι «για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις, όπως το να εξελιχθεί επιτυχώς το εγχείρημα της επαναγοράς χρέους». 

Τόνισε, ωστόσο, ότι «ο πιο ασφαλής τρόπος για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους είναι η ανάκαμψη και οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης» και σε αυτό το πλαίσιο ρώτησε «τι μπορεί και τι πρέπει να γίνει ώστε χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα και υποφέρουν από μεγάλη ύφεση όπως η Ελλάδα, να μπορέσουν να υλοποιήσουν μία δημοσιονομική προσαρμογή φιλική προς την ανάπτυξη».
14ΧΡΟΝΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ ΧΡΗΣΤΕΣ ΣΚΛΗΡΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ..

14ΧΡΟΝΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ ΧΡΗΣΤΕΣ ΣΚΛΗΡΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ..


ΚΑΝΟΥΝ ΧΡΗΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΟΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΩΣ ΒΑΣΗ ΤΑ ΥΓΡΑ ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ!!!
Σήμα κινδύνου για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, ειδικά σε παιδιά μικρής ηλικίας,. όπου το φαινόμενο λαμβάνει εφιαλτικές διαστάσεις εξέπεμψε η εκπρόσωπος του ''18 ΑΝΩ'', Κατερίνα Μάτσα, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής... 

Όπως αποκάλυψε, όλο και μικραίνει το όριο ηλικίας όσων λαμβάνουν ναρκωτικά, καταγγέλλοντας πως πλέον ακόμα και 14χρονα παιδιά είναι χρήστες σκληρών ναρκωτικών, ακόμα και ναρκωτικών που έχουν ως βάση τους τα υγρά μπαταρίας.
'' Κυκλοφορούν νέες επικίνδυνες ουσίες όπως το sisa που αποτελείται από αμφεταμίνες και υγρά μπαταρίας και λαμβάνεται από παιδιά 14 ετών ! Η χρήση αυξάνεται διαρκώς, η ηλικία των χρηστών πέφτει και εξαπλώνεται σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Εκπέμπουμε σήμα κινδύνου. Η κατάσταση είναι σοβαρή'', τόνισε η Κατερίνα Μάτσα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά δημοσιεύματα του ξένου Τύπου αναφέρονται στο συγκεκριμένο ναρκωτικό το οποίο έχει γίνει ανάρπαστο και στην Ελλάδα, ενώ το χαρακτηρίζουν ως το ναρκωτικό των φτωχών.

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

0,5% ΣΤΑ ΓΚΑΛΟΠ ΤΟ "ΚΟΜΜΑ" ΛΟΒΕΡΔΟΥ!...

0,5% ΣΤΑ ΓΚΑΛΟΠ ΤΟ "ΚΟΜΜΑ" ΛΟΒΕΡΔΟΥ!...


ΣΑΝ ΒΡΕΓΜΕΝΗ ΓΑΤΑ ΠΗΓΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ
Φωτογραφία από την συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Ο Α. Λοβέρδος ψάχνει να βρει υποστηρικτές για να βγάλει καμία φωτογραφία. Βρίσκει έναν στο πρόσωπο του Μ. Χρυσοχοίδη! Η είδηση; Το... 
νέο κόμμα που υποτίθεται ότι ήθελε να φτιάξει σε δημοσκοπήσεις που το μέτρησαν δεν ξεπερνά ούτε το 0,5%! Πως να μην ψάχνει για συμμάχους στο ΠΑΣΟΚ; Μιλάμε για μεγάλη... επιτυχία!
ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΟ ΕΝΑ ΝΕΟ ''ΚΟΥΡΕΜΑ''...

ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΟ ΕΝΑ ΝΕΟ ''ΚΟΥΡΕΜΑ''...


Μπορεί η Κριστίν Λαγκάρντ να ''έχασε'' το στόχο για νέο        κούρεμα του ελληνικού χρέους, όμως, όπως τονίζουν στο Ταμείο, ο στόχος αυτός είναι αναπόφευκτος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κριστίν Λαγκάρντ...
έκανε συμβιβασμούς στο χθεσινό Eurogroup, αλλά  πήρε και κάποια πράγματα που ήθελε. Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν στο Ταμείο, η συμφωνία επιβλήθηκε από την ίδια.
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, '' έχασε '' το στόχο του 120% για το 2020, αλλά η ίδια πιστεύει ότι είναι  επιτυχία το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι δέχθηκαν μείωση κάτω από το 110% για το 2022.
Οι επόμενες κινήσεις της Κριστίν Λαγκάρντ είναι αλλεπάλληλες συσκέψεις ώστε να οριστούν τα χρονοδιαγράμματα μέχρι τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.
Όπως είπε η ίδια το Συμβούλιο θα συνεδριάσει μετά την επαναγορά του χρέους, άρα η συνεδρίαση για την εκταμίευση της δόσης θα πραγματοποιηθεί κοντά στα Χριστούγεννα.

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

'' ΕΓΙΝΑΝ ΛΑΘΗ ''...

'' ΕΓΙΝΑΝ ΛΑΘΗ ''...


'' Η έκθεση των κυπριακών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα και στην ελληνική οικονομία εν γένει, καθώς και εντελώς λανθασμένοι και επιπόλαιοι χειρισμοί των εποπτικών Αρχών Κύπρου και Ελλάδας μας οδήγησαν στο να είμαστε υποχρεωμένοι...
να απευθυνθούμε στο Μηχανισμό Στήριξης'', δήλωσε ο πρόεδρος Χριστόφιας.
Μιλώντας απόψε στη Λάρνακα, ο Κύπριος πρόεδρος, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση του θα συνεχίσει την προσπάθεια με στόχο τη διασφάλιση της σταθερότητας της κυπριακής οικονομίας, αλλά και της κοινωνικής συνοχής.
Επίσης είπε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε σκληρά με την Τρόικα, υπερασπιζόμενη με διεκδικητικότητα τα συμφέροντα της Κύπρου και του λαού της.
ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ

ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ


Μείωση -μεγαλύτερη των εκτιμήσεων- σημειώθηκε στις ελληνικές εξαγωγές τον περασμένο Σεπτέμβριο, επιβεβαιώνοντας τη μείωση της ζήτησης κυρίως από τις αγορές των κρατών-μελών της ΕΕ, λόγω επέκτασης της οικονομικής...
συρρίκνωσης, αλλά και της αβεβαιότητας γύρω από τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας.

Αρνητική εξέλιξη αποτελεί, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων, και το γεγονός ότι παρατηρείται μείωση των εξαγωγών και προς τις Τρίτες Χώρες, που όμως σε επίπεδο 9μήνου του 2012 συντηρούν τους θετικούς ρυθμούς για το σύνολο των ελληνικών εξαγωγών.
Στο 9μηνο του 2011, το ποσοστό συμμετοχής των χωρών της ΕΕ στην απορρόφηση ελληνικών εξαγωγών ανέρχονταν στο 67%, έναντι 33% των Τρίτων Χωρών.

Όπως δήλωσε η πρόεδρος του ΠΣΕ, Χρ.Σακελλαρίδη «οι οικονομικές αντιξοότητες και η συρρίκνωση των οικονομιών της ΕΕ αποδεικνύουν ότι η κρίση δεν είναι αποκλειστικότητα της Ελλάδας.»

» Το πρόβλημα είναι συνολικό και δεν μπορεί ολόκληρο το οικονομικό οικοδόμημα, η πραγματική οικονομία της Ευρώπης να είναι δέσμια σε λογικές δόσεων, αναβλητικότητα στη λήψη πολιτικών αποφάσεων και χρονικές μεταθέσεις στην επίλυση δημοσιονομικών προβλημάτων.»

» Οι πρόσφατες αποφάσεις της Γαλλίας για επανεργοποίηση εγγυήσεων ασφάλισης εξαγωγών προς την Ελλάδα, η άνοδος της χώρας μας κατά 22 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη της ανταγωνιστικότητας της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες για αξιοποίηση της Ελλάδας ως διεθνές διαμετακομιστικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής, αλλά και οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης για επιστροφές ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, με την εξομάλυνση των δόσεων από πλευράς δανειστών, συνθέτουν το περίγραμμα λύσεων που θα πρέπει άμεσα να εφαρμοστεί στην Ευρώπη και περικλείεται από το τρίπτυχο: αλληλεγγύη, συνέργειες και αμοιβαίως επωφελείς συμπράξεις για την αναθέρμανση της ευρωπαϊκής οικονομίας συνολικά».

Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα προσωρινά διαθέσιμα στοιχεία, η συνολική αξία των εξαγωγών, χωρίς τα πετρελαιοειδή, υποχώρησε στο ποσό των 1.320,6 εκατ. ευρώ (1.702,9 εκατ. δολάρια) έναντι 1.419,6 εκατ. ευρώ (1.960,8 εκατ. δολάρια) κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2011 παρουσιάζοντας μείωση 7,0%.

Οι αρχικές εκτιμήσεις προέβλεπαν μείωση της τάξης του 6,6%.

Η μείωση αυτή προκλήθηκε εξαιτίας της μείωσης των εξαγωγών κατά 6% προς τις χώρες της ΕΕ και κατά 8,8% προς τις Τρίτες Χώρες.

Σε επίπεδο 9μήνου 2012, η συνολική αξία των εξαγωγών, χωρίς πετρελαιοειδή, κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2012 ανήλθε στο ποσό των 12.447,0 εκατ. ευρώ (16.001,6 εκατ. δολάρια) έναντι 11.824,7 εκατ. ευρώ (16.689,8 εκατ. δολάρια) κατά το ίδιο διάστημα του έτους 2011, παρουσιάζοντας αύξηση, σε ευρώ, 5,3%.

Η διατήρηση της αύξησης των εξαγωγών εντός του ορίου των αρχικών προβλέψεων του ΠΣΕ για ετήσια αύξηση μεταξύ 4 και 6%, αποδίδεται στην αύξηση των εξαγωγών προς τις Τρίτες Χώρες σε ποσοστό 22,6%, έναντι μείωσης των εξαγωγών προς τις χώρες της ΕΕ κατά 3,3%

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

ΕΠIΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ

ΕΠIΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ


Θα διακόπτει ο ΟΑΕΔ την επιχορήγηση της θέσης εργασίας άνεργων πτυχιούχων που απασχολούνται σε επιχειρήσεις εάν οι ωφελούμενοι, κατά τη διάρκεια του προγράμματος, αποκτούν την ιδιότητα του ελεύθερου... 
επαγγελματία. Αυτό διευκρινίζει με εγκύκλιο που εξέδωσε ο ΟΑΕΔ σχετικά με το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων πτυχιούχων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του πανεπιστημιακού και του τεχνολογικού τομέα, έως 35 ετών. Θέσεις εργασίας Η επιχορήγηση ανέρχεται στα 20 ευρώ την ημέρα για όσους είναι έως 24 ετών και 25 ευρώ για τους πάνω από 24 ετών και καταβάλλεται επί 24 μήνες, με υποχρέωση της επιχείρησης να διατηρήσει τις επιχορηγούμενες θέσεις για επιπλέον τρεις μήνες χωρίς επιχορήγηση.

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

ME ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ 50.000 ΕΥΡΩ Ο ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΟΣ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

ME ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ 50.000 ΕΥΡΩ Ο ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΟΣ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ



Με αφορολόγητο όριο τουλάχιστον 50.000 ευρώ θα επιβληθεί ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα, ο οποίος θα αντικαταστήσει το 2013 το ειδικό τέλος ακινήτων που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και το Φόρο... 
Ακίνητης Περιουσίας. Το υπουργείο Οικονομικών, μετά και την επιμονή των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜ.ΑΡ., φαίνεται να εγκαταλείπει το σχέδιο για τη φορολόγηση των ακινήτων από το πρώτο ευρώ της αντικειμενικής αξίας τους. Με την καθιέρωση αφορολογήτου ορίου 50.000 ευρώ, υπολογίζεται ότι ένας στους δύο ιδιοκτήτες ακινήτων θα εξαιρεθούν από το νέο φόρο. Ταυτόχρονα όμως χαμηλώνει ο πήχυς των προσδοκώμενων εσόδων στα 2 δισ. ευρώ και όχι στα 3 δισ. ευρώ, όπως ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις. Το σχέδιο για την επιβολή του νέου φόρου σε όλα τα ακίνητα εξετάσθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας υπό τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη.
Πηγή : Ημερησία
ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΟΙ ΝΕΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΟΙ ΝΕΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ


Στις προβλεπόμενες ημερομηνίες θα καταβληθούν οι συντάξεις και το επίδομα των Χριστουγέννων, ενώ δεν θα υπάρξουν περικοπές για το μήνα Δεκέμβριο, είπε ο υπουργός Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικής... 
Ασφάλισης Γιάννης Βρούτσης, λίγο μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega» το βράδυ του Σαββάτου. Όπως ανέφερε ο κ. Βρούτσης η «όποια προσαρμογή θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο μήνα και εφεξής». Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, οι συντάξεις του ΙΚΑ του Ιανουαρίου, θα μπουν στους λογαριασμούς των συνταξιούχων στις 22 Δεκεμβρίου, ενώ έως τα μέσα Ιανουαρίου του 2013, θα είναι έτοιμος ο νέος ηλεκτρονικός μηχανισμός υπολογισμού και πληρωμής των συντάξεων, που θα προκύψουν μετά τις μειώσεις στο άθροισμα των κύριων και επικουρικών.

Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΤΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΛΕΓΙΑ ΖΗΤΑ ΤΟ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ

ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΤΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΛΕΓΙΑ ΖΗΤΑ ΤΟ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ


Την έντονη ανησυχία του για τις πρόσφατες εξελίξεις στο ζήτημα της λειτουργίας και απονομής πτυχίων από τα κολέγια, εκφράζει ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας, Δημ. Νίνος, με επιστολή...
του προς τον υπουργό Παιδείας.
Μεταξύ άλλων ο κ. Νίνος υποστηρίζει ότι με τη ρύθμιση για τα κολλέγια, την οποία το υπουργείο εμφανίζει ως συμμόρφωση στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, δίνεται η δυνατότητα στον οποιονδήποτε επιχειρηματικό φορέα να προσφέρει μόρφωση τριών επιπέδων, ώστε να ικανοποιεί τον όρο «ανώτατη» σε ένα καθεστώς, όμως, μη ακαδημαϊκά προσδιορισμένου θεσμικού πλαισίου.

Συνεχίζοντας αναφέρεται στον τρόπο λειτουργίας των κολεγίων, τονίζοντας ότι διέπονται «από πλήρη αδιαφάνεια» ενώ κάνει λόγο και για την ακαταλληλότητα των κτηρίων σε πολλές περιπτώσεις, όπως και στην ανύπαρκτη υλικοτεχνική υποδομή.

«Η αναγνώριση των πτυχίων μεταπτυχιακών σπουδών που χορηγούν κολλέγια τα οποία συνεργάζονται όχι μόνο με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και εκτός της Ευρώπης», τονίζει ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθηνών, «πρακτικά οδηγεί στην καταστρατήγηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, διότι νομιμοποιούνται πλήρως τα ιδιωτικά πανεπιστήμια την ίδια στιγμή που με ποικίλες μεθοδεύσεις (περικοπές προϋπολογισμών, απολύσεις προσωπικού) υπονομεύονται και αποδυναμώνονται τα δημόσια Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Κατόπιν όλων αυτών, τίθεται εύλογα το ερώτημα: Μήπως το άρθρο 16 θα μετατραπεί αυτομάτως σε μια ανενεργή, παρωχημένη συνταγματική πρόβλεψη, η οποία θα χρήζει αναθεώρησης;».
ΔΟΣΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΕΣΠΑ...ΠΕΦΤΟΥΝ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

ΔΟΣΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΕΣΠΑ...ΠΕΦΤΟΥΝ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ


Γράφει ο Νίκος Κούτρικας 
Οικονομικός συντάκτης ΕΣΗΕΑ
Είναι αληθές παρότι... ο "προϋπολογισμός της ΕΕ για το 2014-2020" ήταν το κύριο θέμα της συνόδου Κορυφής το Ελληνικό ζήτημα... απασχόλησε πολύ τους ξένους ηγέτες! Η Ελληνική αντιπροσωπεία... 

βρίσκεται στη Σύνοδο και είναι επιφορτισμένη με τρία καυτά θέματα...με 1ο θέμα την εκταμίευση της δόσης 2ο θέμα την βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους και 3ο θέμα τα κονδύλια ΕΣΠΑ.
Ας αρχίσουμε πρώτα από την... δόση:
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας φαίνεται... να υπάρχει συνεννόηση μετά τις επαφές του Αντώνη Σαμαρά για τα "τεχνικά θέματα" και έτσι τη Δευτέρα στο Eurogroup θα αποφασιστεί... η εκταμίευση της δόσης και μάλιστα "ολόκληρης" αφού αποκλείστηκε η τμηματική καταβολή της.
Τώρα όσο αναφορά το δεύτερο...την βιωσιμότητα του χρέους:
Το ΔΝΤ φαίνεται διατεθειμένο... να συμφωνήσει σε μείωση του χρέους στο 124% του ΑΕΠ το 2020!
Ενώ... όσο αφορά το "χρηματοδοτικό κενό" έφθασε στα 10 δις ευρώ που ουσιαστικά είναι παράλογο ποσό για να μην προχωρήσει η συμφωνία όπως έγινε στο προηγούμενο Eurogroup αφού κανένας δεν επωμίστηκε το συνολικό κόστος... χαρακτηριστική είναι η άποψη Ευρωπαίου αξιωματούχου ότι ..."η μείωση των επιτοκίων, για να μειωθεί το χρέος στο 124% του ΑΕΠ, κοστίζει 10 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί μόνο στο ένα τοις χιλίοις του ευρωπαϊκού ΑΕΠ !!!
Θέλετε να τα σπάσουμε γι΄αυτό το ένα τοις χιλίοις;"
Για τη μείωση των επιτοκίων... πολλά κράτη μέλη της ΕΕ δε μπόρεσαν να αντιληφθούν ποιες είναι οι επιπτώσεις στον προϋπολογισμό τους καθώς είχαν αδυναμία να δεσμευτούν χωρίς την εξουσιοδότηση από τα εθνικά τους κοινοβούλια.
Έτσι όταν... διακόπηκε η συνεδρίαση του Eurogroup τα ξημερώματα της 21ης Νοεμβρίου δεν απέμενε παρά η συμφωνία επί ενός ποσού της τάξεως των 10 δισ. ευρώ ( από το σύνολο των 40 δισ. που αναζητούνται για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ) το οποίο αντιστοιχεί μόλις όπως ξαναείπαμε στο 0,1% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.
Το ΕΣΠΑ τέλος είναι: ο κύριος στόχος του Αντώνη Σαμαρά και του κ.Χατζηδάκη αφού είναι η λύση στην αγορά και δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα από την κυβέρνηση!
Έτσι...μπορεί για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2014-2020 να μην λήφθηκαν αποφάσεις το Ελληνικό ζήτημα  όμως μπήκε σε "πρώτο πλάνο" αφού... στόχος είναι να τηρηθούν οι ημερομηνίες εκταμίευσης της δόσης ενώ ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκει τώρα το χώρο για να επιβάλλει τις Ελληνικές θέσεις...!
Τέλος τα πάντα δείχνουν ότι...όλα θα πάνε καλά" σήμερα αλλά και στο Eurogroup της Δευτέρας σε αντίθεση με το... παράλογο θόρυβο που επικράτησε στις 21ης Νοεμβρίου από κάποιους..."καταστροφολόγους" που γνωρίζουν από... "έντεχνα ενορχηστρωμένη πολιτική λάσπη" και... "αρνητική δημοσιότητα" με πρωταγωνιστές τα Εθνικά και Ευρωπαϊκά οικονομικά θέματα και το έργο της κυβέρνησης, σπέρνοντας έτσι..."πανικό και έντεχνα αρνητικά σχόλια από το σύστημα του τύπου που ελέγχουν" μέσω των "άσχετων και κάθε είδους ειδικών" που τελευταία έχουν μετατραπεί σε δημοσιονομικοί αναλυτές της Ευρώπης!

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 11 ΔΙΣ ΤΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 11 ΔΙΣ ΤΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ


Νέα «έκρηξη» σημείωσαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, γεγονός που δείχνει ότι η οικονομική κρίση και η δραματική συρρίκνωση των εισοδημάτων έχει φέρει «στάση πληρωμών» των φορολογούμενων προς την... 
εφορία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων μόνο μέσα στον Οκτώβριο προστέθηκαν ακόμη 856 εκατ. ευρώ στα ληξιπρόθεσμα χρέη τα οποία στο σύνολό τους από την αρχή του έτους φτάνουν πλέον 11,025 δισ. ευρώ. Στο τέλος Σεπτεμβρίου τα «νέα» χρέη είχαν διαμορφωθεί στα 10,169 δισ. ευρώ. Μόνο στο τρίμηνο Αυγούστου - Οκτωβρίου τα «νέα» ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο ανήλθαν σε 7,14 δισ. ευρώ. Η απότομη αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο στο συγκεκριμένο τρίμηνο συμπίπτει χρονικά με την αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων των φετινών φορολογικών δηλώσεων που περιλαμβάνουν υπέρογκα ποσά φόρων και την έναρξη της είσπραξης του ειδικού τέλους ακινήτων του 2012, που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
ΕΝΤΟΣ ΧΡΟΝΙΚΩΝ ΠΛΑΙΣΙΩΝ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΔΟΣΗΣ ME KΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ

ΕΝΤΟΣ ΧΡΟΝΙΚΩΝ ΠΛΑΙΣΙΩΝ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΔΟΣΗΣ ME KΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ


Γράφει ο Νίκος Κούτρικας 
Οικονομικός συντάκτης ΕΣΗΕΑ
Με καθυστέρηση.. ξεκινά σε λίγο η σύνοδος κορυφής με θέμα τον προϋπολογισμό της ΕΕ του 2014-2020 ο οποίος θα αγγίξει το 1 τρις 33 δις ευρώ με... 
μειώσεις στο προϋπολογισμό στα Αγροτικά σε Γαλλία-Ισπανία-Ελλάδα σε ποσοστό που σήμερα διαπραγματεύεται...
Από Ελληνικής πλευράς... εκφράστηκε η άποψη ότι στο Eurogroup της Δευτέρας θα δοθεί η εντολή για εκταμίευση της δόσης των 31.3 δις ευρώ που είναι εντός χρονικών πλαισίων για να μπορέσουμε στις 5 Δεκεμβρίου να έχουμε τα χρήματα και την δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου να εκταμιεύσουμε και τα άλλα 13.3 δις ευρώ.
Το σίγουρο πάντως είναι ότι αποκλείστηκε να τα πάρουμε τμηματικά και σε δόσεις ενώ από τα 32 δις που χρειαζόμασταν για να χρηματοδοτήσουμε το κενό της επιμήκυνσης αναζητούνται σύμφωνα με πληροφορίες μας μόνο ακόμα τα 10 δις.
Ουσιαστικά η Γερμανική πλευρά κατάλαβε ότι... εάν κολλήσουν οι διαδικασίες χρηματοδότησης της χώρας μας θα κολλήσει όλη... η Ευρώπη!
Ο Αντώνης Σαμαράς ...άλλαξε το κλίμα σε πολλά σημεία στις συναντήσεις του με το Ρομπάι και τον Σόιμπλε όπου φαίνεται ότι γεφυρώνονται οι διαφορές μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ και πάμε σε ένα νέο Eurogroup τη Δευτέρα τεχνικά καλύτερο για την Ελλάδα...!
Πάντως στη σύνοδο κυρίαρχο ζήτημα  θα είναι οι περικοπές στον προϋπολογισμό και το ύψος αυτών με απόψεις που μέχρι στιγμής διίσταντο όσο αναφορά τό ύψος τους...
Άλλη μία μακριά νύχτα...
Σας ευχαριστώ... 

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

ΤΟ 100% ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ

ΤΟ 100% ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ


Το 100% των μετοχών της «Ελληνικό Α.Ε.», και όχι το 70% που προβλέπονταν έως σήμερα, θα διαθέσει τελικά το Δημόσιο στους υποψήφιους επενδυτές. Αυτό αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής... 
Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), υπό τον όρο ότι οι επενδυτές δεν θα μπορούν να προσφέρουν προς πώληση, επιφάνεια μεγαλύτερη του 30% που θα έχει χαρακτηριστεί για κατοικίες. Συγκεκριμένα, το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε τα Τεύχη για την τελική φάση του διαγωνισμού αξιοποίησης στο Ελληνικό και οι υποψήφιοι επενδυτές θα κληθούν να υποβάλλουν δεσμευτική οικονομική προσφορά, μαζί με το επιχειρηματικό σχέδιο για την αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η παραχώρηση του 100% της εταιρίας διαχείρισης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου, ήταν αίτημα δύο εκ των τεσσάρων υποψηφίων επενδυτών, προκειμένου να μπορέσουν να πωλήσουν τμήμα των εγκαταστάσεων. Στη β΄ φάση του διεθνούς διαγωνισμού, μετέχουν η Qatari Diar (θυγατρική της Qatar Investment Authority) από το Κατάρ, η ισραηλινή Elbit, η βρετανική London & Regional Properties και η Lamda Development του ομίλου Λάτση. Σημειώνεται, ότι το Δημόσιο θα συμμετέχει με ποσοστό 30% στην κερδοφορία από την αξιοποίηση της περιοχής, καθ' όλη τη διάρκεια της σύμβασης που θα υπογραφεί. Παράλληλα, το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ ενημερώθηκε για την πρώτη φάση (υποβολή ενδεικτικών προσφορών) του διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ και καθόρισε τις επόμενες κινήσεις. Επίσης, το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου ενημερώθηκε για τη διαγωνιστική διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΕΥΑΘ (διάθεση του 74% των μετοχών της εταιρίας). Η οριστική απόφαση θα ληφθεί μετά την ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής. Βάσει του Μνημονίου, η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την ΕΥΑΘ πρέπει να γίνει πριν από το τέλος του 2012 και να συνοδευτεί από την επέκταση της σύμβασης, η οποία λήγει το 2031, μεταξύ της εταιρίας και του Δημοσίου για την εκμετάλλευση των δικτύων ύδρευσης της Θεσσαλονίκης. Ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση έχει εκφράσει η γαλλική Suez, η οποία ήδη μετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΥΑΘ.
ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΠΑΛΙ ΤΗΝ ΠΙΣΤΩΣΗ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ

ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΠΑΛΙ ΤΗΝ ΠΙΣΤΩΣΗ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ


Σε νέες, δυναμικές, κινητοποιήσεις αποφάσισαν να προχωρήσουν οι φαρμακοποιοί, σύμφωνα με απόφαση του διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, διαμαρτυρόμενοι για τις καθυστερήσεις... 
στην καταβολή των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τον κλάδο, καθώς και για τη νέα ρύθμιση περί αναδρομικού από την 1η Ιανουαρίου 2012 rebate (έκπτωση), ύψους 5% για τα φάρμακα υψηλού κόστους. Σύμφωνα με την απόφαση, θα πραγματοποιηθεί κανονικά η πανελλαδική απεργία του κλάδου, η οποία έχει προγραμματιστεί για την Δευτέρα 26 και Τρίτη 27 Νοεμβρίου, ενώ ταυτόχρονα οι φαρμακοποιοί θα προχωρήσουν και σε αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Επίσης την Δευτέρα θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ΕΟΠΠΥ στην Κηφισίας και το Σάββατο 1η Δεκεμβρίου θα συγκληθεί η γενική συνέλευση του κλάδου προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση 

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Η ΠΟΕ - ΟΤΑ

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Η ΠΟΕ - ΟΤΑ


Τη συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μέχρι και την προσεχή Παρασκευή -τελευταία ημέρα αποστολής των διαπιστωτικών πράξεων διαθεσιμότητας- προκειμένου να μην αποσταλεί από τους δήμους κανένα στοιχείο που θα υποβοηθήσει...
απολύσεις εργαζομένων, αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε το τριήμερο από την Τετάρτη έως και την Παρασκευήνα συνεχιστούν οι καταλήψεις δημαρχείων και δημοτικών κτιρίων. 
Ειδικά την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί 4ωρη πανελλαδική στάση εργασίας (11:00 - 15:00), συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11.30 το πρωί στην Πλατεία Καραϊσκάκη και πορεία προς το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012, στις 10.30 το πρωί θα συγκληθεί το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας προκειμένου να αποφασιστεί η περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ δηλώνει την αποφασιστικότητά της να μην απολυθεί ούτε ένας εργαζόμενος, ενώ εξέφρασε ικανοποίηση για τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στην συγκέντρωση και πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης που πργαματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 20 Νοεμβρίου. 
ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΑΤAΛΗΓΟΥΝ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΔΝΤ ΚΑΙ ΕE

ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΑΤAΛΗΓΟΥΝ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΔΝΤ ΚΑΙ ΕE


Γράφει ο Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης ΕΣΗΕΑ
Μετά... την διακοπή που έγινε στο Eurogroup πριν από λίγο για να βρεθεί κοινή γραμμή μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ όπου πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ο Σόιμπλε διαφαίνεται ότι βρέθηκε αρχικά συμφωνία μεταξύ τους. 'Ολα... 
συντείνουν όπως τονίζει ο ο δημοσιογράφος και πρ.Ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Μαυρομάτης ότι τα χρήματα θα εκταμιευθούν κανονικά δηλαδή 31.3 δις ευρώ στις 5 Δεκεμβρίου και 13.3 δις ευρώ συνολικά 44.6 δις ευρώ την δεύτερη εβδομάδα του 2013 . Την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει η Γερμανική βουλή για την τυπική έγκριση εκταμίευσης της βοήθειας προς την Ελλάδα μαζί με άλλα 6 κοινοβούλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης έτσι ώστε να δοθεί η έγκριση για τα χρήματα έως τις 3 Δεκεμβρίου και μετά από ένα έκτακτο Eurogroup που μπορεί να γίνει και με τηλεδιάσκεψη. Σε λίγο αναμένεται και η συνέντευξη τύπου για τα σχετικά... Σας ευχαριστώ...

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ...

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ...


Να συσταθεί συντονιστική επιτροπή αποφάσισαν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί μετά τις συναντήσεις τους.
Η επιτροπή, η σύσταση της οποίας δεν έχει ακόμα...
πλήρως αποσαφηνιστεί , θα έχει ευθύνη για την παρακολούθηση της υλοποίησης των αποφάσεων των πολιτικών αρχηγών, την αντιμετώπιση προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, αλλά και την ενημέρωση των κομμάτων για κυβερνητικές αποφάσεις.
Στελέχη της ΔΗΜΑΡ αναφέρουν ότι οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν την άλλη εβδομάδα, μετά από τη Σύνοδο Κορυφής, να γίνει νέα σύσκεψη των τριών κυβερνητικών εταίρων προκειμένου να καθοριστούν οι λεπτομέρειες συγκρότησης και λειτουργίας αυτής της επιτροπής.
ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ...

ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ...


ΑΠΟ ΤΗΝ GPO ΠΟΥ ΤΟ ΒΡΩΜΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Δεν μας έκανε σοφότερους η νέα δημοσκόπηση του Θεοδωρικάκου και με δεδομένη την αναξιοπιστία του σε τέτοιες δημοσκοπήσεις, δεν βγαίνουν σημαντικά συμπεράσματα για τις τάσεις που επικρατούν μετά την ψήφιση των νέων μέτρων. Το σίγουρο είναι... 
ότι δεν υπάρχει καμία αξιοπρόσεκτη πολιτική αλλαγή. Η ΝΔ εμφανίζεται μειωμένη, ο ΣΥΡΙΖΑ παρά την φθορά των τριών κυβερνητικών κομμάτων κολλημένος περίπου στο 22%, Μεγάλη η πτώση του ΠΑΣΟΚ και ακόμα πιο μεγάλη η άνοδος της Χρυσής Αυγής. Αλλού παίζει το παιχνίδι η GPO. Στα ποιοτικά ερωτήματα και όχι στην πρόθεση ψήφου. Ξέρει ο Θεοδωρικάκος από αυτά...

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΕ ΤΟ "ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ";

ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΕ ΤΟ "ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ";


Το Πορτογαλικό μοντέλο που θέλει να επιβάλλει και η Τρόικα, από αύριο στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ τουυπουργείου Οικονομικών και τωνΤραπεζών. Αν και δεν έχει προκύψει μέχρι στιγμής σαφής πληροφόρηση... 
για το πότε θα έρθουν και εάν περάσουν οι ρυθμίσεις, εν τούτοις είναι δύσκολο να γίνουν αποδεκτές από τις τράπεζες. Όπως συμβαίνει συνήθως δηλαδή τα τελευταία χρόνια...
ΑΥΣΤΗΡΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ

ΑΥΣΤΗΡΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ



Περισσότερες από 9 ώρες συνομιλιών μεταξύ Αντ. Σαμαρά και Γ. Στουρνάρα, χρειάστηκαν για να κλείσουν οι τελευταίες λεπτομέρειες του Μνημονίου 3 ώστε να πάει ο υπουργός Οικονομικών στο Eurogroup χωρίς... 
εκκρεμότητες. Η συνάντηση στο Μαξίμου ήταν μαραθώνια ώστε να ολοκληρωθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία θα κατατεθεί το πρωί της Δευτέρας και θα ρυθμίζει τα κενά του Πολυνομοσχεδίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε η ένταξη στην συγκεκριμένη Πράξη της πρόβλεψης για τριμηνιαίους στόχους της ελληνικής οικονομίας, μηνιαία παρακολούθηση και προκαθορισμένα διορθωτικά μέτρα. Στη περίπτωση αποκλίσεων θα προβλέπεται αυτόματη περικοπή των λειτουργικών δαπανών και επιχορηγήσεων σε Υπουργεία, ΔΕΚΟ και ΟΤΑ, ενώ εάν παρατηρούνται σοβαρές αποκλίσεις θα τοποθετείται ειδικός Επόπτης. Για την εκτύπωση και δημοσίευση των 14 κοινών υπουργικών αποφάσεων και των δύο Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου (η μία στον μηχανισμό της αυτόματης ρύθμισης του προϋπολογισμού και οι αυστηροί έλεγχοι σε ΔΕΚΟ και ΟΤΑ και η δεύτερη μια σειρά άλλες ρυθμίσεις, από το Ταμείο για τις αποκρατικοποιήσεις μέχρι τον ΕΟΠΥΥ) άνοιξε κατ' εξαίρεση σήμερα, Κυριακή, το Εθνικό Τυπογραφείο.

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

ΟΚΤΩ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΔΟΕ...

ΟΚΤΩ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΔΟΕ...


ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΝΥΝ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ...
Σύμφωνα με την εφημερίδα Real News, 8 πολιτικά πρόσωπα, ελέγχονται αυτή την περίοδο από το ΣΔΟΕ.
Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της εφημερίδας,...
πρόκειται για τους νυν βουλευτές της ΝΔ, Άρη Σπηλιωτόπουλο και Νικήτα Κακλαμάνη, τους πρώην βουλευτές του ίδιου κόμματος Γιώργο Βουλγαράκη και Φεβρωνία Πατριανάκου και τους πρώην υπουργούς και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Τάσο Μαντέλη, Γιάννη Ανθόπουλο, Γιάννο Παπαντωνίου και Απόστολο Φωτιάδη.
Ο έλεγχος γίνεται για να διαπιστωθεί εάν κάποιοι από αυτούς πλούτισαν εκμεταλλευόμενοι τη θλεση τους.
Οι υποθέσεις για τις οποίες ελέγχονται δεν έχουν σχέση μεταξύ τους.
ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΖΗΤΑ Η ΛΑΓΚΑΡΝΤ

ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΖΗΤΑ Η ΛΑΓΚΑΡΝΤ


Μια συμφωνία ανάμεσα στους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας για την μείωση του χρέους της χώρας θα πρέπει να στηρίζεται "στην πραγματικότητα και όχι σε ευσεβείς πόθους", δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή της στο Ρόιτερς... 
η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ ενόψει της συνόδου του Γιούρογκρουπ την ερχόμενη εβδομάδα. Η Λαγκάρντ, η οποία διέκοψε επίσκεψή της στην Ασία για να παρευρεθεί στην σύνοδο του Eurogroup την Τρίτη στις Βρυξέλλες, υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό μια συμφωνία να προσφέρει μια διαρκή λύση για το χρέος της Ελλάδας ώστε να αποφευχθεί η παρατεταμένη αβεβαιότητα και η πρόκληση περαιτέρω ζημιάς στην ελληνική οικονομία. "Πάντα προσπαθώ να είμαι δημιουργική, αλλά καθοδηγούμαι από δύο στόχους", σημείωσε, "να φτιάξουμε και να εγκρίνουμε ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα που είναι στέρεο, που είναι πειστικό σήμερα, που θα είναι βιώσιμο αύριο, που είναι εδραιωμένο στην πραγματικότητα κι όχι σε ευσεβείς πόθους". "Ο δεύτερος στόχος είναι να διατηρήσουμε την ακεραιότητα, την αξιοπιστία και την ποιότητα των συμβουλών που δίδουμε, όχι για το ίδιο το Ταμείο, το οποίο προφανώς αποτελεί δική μου έννοια, αλλά για να το προσφέρουμε αυτό στους Ευρωπαίους καθώς αυτό είναι που τους ενδιαφέρει", σημείωσε.

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

ΣΥΝΕΧΗΣ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ

ΣΥΝΕΧΗΣ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ


Η αύξηση των εξαγωγών από την υπερχρεωμένη Ελλάδα και την Πορτογαλία οδήγησε σε άνοδο το εμπορικό πλεόνασμα της ευρωζώνης στο πρώτο οκτάμηνο του έτους , ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία την... 
Παρασκευή. Συγκεκριμένα, το εμπορικό πλεόνασμα ανήλθε στα 9,8 δις ευρώ, σε πενταπλάσια επίπεδα σε σχέση με πέρυσι. Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία αύξησαν τις εξαγωγές τους, σε ετήσια βάση, το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου, παρά την ύφεση που πλήττει τις χώρες. Τα στοιχεία υποδηλώνουν αναδιάρθρωση των οικονομιών, ιδίως της Ελλάδας και της Πορτογαλίας. Μετά από δεκαετίες εισαγωγών και κατανάλωσης με ξένα κεφάλαια, οι χώρες άρχισαν και πάλι να εξάγουν. Στην Ελλάδα, οι εξαγωγές αυξήθηκαν 11% στο οκτάμηνο, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν 13%. Στην Πορτογαλία οι εξαγωγέςαυξήθηκαν 10% με τις εισαγωγές να μειώνονται 5%. Σύμφωνα με τα εποχικά αναπροσαρμοσμένα στοιχεία οι εξαγωγές της Ελλάδας σημείωσαν αύξηση 9,7%, την μεγαλύτερη στο οκτάμηνο στην ευρωζώνη.
EΡΧΕΤΑΙ ΦΟΡΟΣ 215 ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑΖΕΥΟΥΜΕ

EΡΧΕΤΑΙ ΦΟΡΟΣ 215 ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑΖΕΥΟΥΜΕ




Αλλάζουν τα δεδομένα για την φορολόγηση των πολιτών. Η κυβέρνηση επαναφέρει στο τραπέζι των συζητήσεων τη συλλογή αποδείξεων. Στην ουσία, αυτό που η κυβέρνηση επιχειρεί να αλλάξει είναι η φορολογία στο... 
ποσό των αποδείξεων που δεν συγκέντρωσαν οι φορολογούμενοι. Για παράδειγμα, αν ένας φορολογούμενος που βάσει εισοδήματος υποχρεούται να καταθέσει αποδείξεις ύψους 3.000 ευρώ, καταθέσει στην εφορία τελικά 2.000 ευρώ θα φορολογηθεί επιπλέον. Μέχρι σήμερα ίσχυε η φορολόγηση του ποσού που δεν κατατέθηκε σε αποδείξεις με συντελεστή 10%. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ, η κυβέρνηση αυξάνει το συντελεστή στο 21% με σκοπό να συγκεντρώσει άμεσα χρήματα στα ταμεία της. Πάντως, το μέτρο φαίνεται ότι θα δημιουργήσει προβλήματα στους φορολογούμενους καθώς θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι ξόδεψαν όλο το ποσό του μισθού τους. Την ίδια ώρα, αυξάνεται και ο φόρος των ναυτικών στο 150%- 223%, ενώ τα οικογενειακά επιδόματα θα φορολογούνται απο τούδε και στο εξής. Η φοροελάφρυνση από την προσκόμιση αποδείξεων για ιατρικά και διατροφή θα είναι στο 10%, ενώ τέλος δίνεται στις εκπτώσεις που ίσχυαν μέχρι σήμερα για τους τόκους, τα ενοικία, τα δίδακτρα και τα ασφαλιστικά.

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ''ΚΟΥΡΕΜΑ'' ΣΤΟ ΕΦΑΠΑΞ...

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ''ΚΟΥΡΕΜΑ'' ΣΤΟ ΕΦΑΠΑΞ...


Νέες δυσάρεστες εκπλήξεις, φαίνεται ότι κρύβει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται να επιβληθεί φόρος τόσο στο εφάπαξ, όσο και στο ποσό που θα παίρνει ο υπάλληλος ως αποζημίωση...
σε περίπτωση απόλυσης.
Η νέα κλίμακα του εφάπαξ που συζητείται, επιβάλλει φόρο 10% για εφάπαξ έως 12.000 ευρώ, 30% για ποσό από 12.000 έως 60.000 ευρώ και 45% για εφάπαξ άνω των 60.000 ευρώ.
ΜΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ...

ΜΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ...


ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΙΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΟΥΣ...
Καθυστέρηση λίγων ημερών ενδέχεται να υπάρξει στην καταβολή των συντάξεων του Ιανουαρίου, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, το σύστημα καταβολής των συντάξεων αλλάζει.
Με το νέο σύστημα, που θα αφορά κύριες... 
και επικουρικές συντάξεις καθώς και το ΕΚΑΣ, οι συντάξεις θα καταβάλλονται την τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα.
Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα διευκολυνθεί η καλύτερη λειτουργία της ενιαίας αρχής πληρωμών και θα εντοπιστούν εγκαίρως οι συνολικές αποδοχές των συνταξιούχων από κάθε πηγή, ώστε να επιβληθούν και οι νέες μειώσεις που κυμαίνονται από 5 έως και 20% για ποσά άνω των 1.000 ευρώ.
Το νέο σύστημα θα εφαρμοσθεί κατά πάσα πιθανότητα για την πληρωμή των συντάξεων που καταβάλλονται στο τέλος Δεκεμβρίου ή στην περίπτωση που υπάρξουν προβλήματα στην εφαρμογή του μέτρου, τότε θα ισχύσει για τις συντάξεις Φεβρουαρίου.

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Η ΤΡΟΙΚΑ ΘΕΤΕΙ ΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΔΥΣΚΟΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΕΚΤΟΙ

Η ΤΡΟΙΚΑ ΘΕΤΕΙ ΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΔΥΣΚΟΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΕΚΤΟΙ


Η τρόικα θέτει όρους οι οποίοι δύσκολα μπορούν να γίνουν αποδεκτοί, επανέλαβε ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας. Σε διάστημα λίγων μόνο ημερών ο κ. Χριστόφιας επανέλαβε απόψε ότι τρόικα «θέτει πολιτικούς όρους που δύσκολα μπορούν...
να γίνουν αποδεκτοί».
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε επίσης ότι σε αυτή τη διαπραγμάτευση ο παράγοντας χρόνος είναι σημαντικός, αλλά πρέπει να απαντηθεί από όλους το ερώτημα αν το περιεχόμενο της συμφωνίας με την τρόικα είναι ακόμα πιο σημαντικό.

Σε ομιλία στη Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων, ο κύπριος πρόεδρος τόνισε ότι «το εσωτερικό μέτωπο πρέπει να πάψει να στέλνει μηνύματα στο κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι οι υπουργοί της κυβέρνησης επιθυμούν τη σύναψη συμφωνίας με την τρόικα, αλλά ο ίδιος την εμποδίζει».
Επίσης, σημείωσε ότι η τρόικα συνεχίζει την μελέτη και έρευνα διαφόρων στοιχείων, και την ίδια στιγμή όλοι αναμένουμε να ξεκαθαρίσει μια βασική συνιστώσα των συζητήσεων, που είναι οι πραγματικές ανάγκες των τραπεζών.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας θα ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα μόλις ολοκληρωθεί ο κύκλος της διαπραγμάτευσης, που γίνεται αυτές τις μέρες στην Λευκωσία.
Ο Στέφανος Στεφάνου επεσήμανε ότι ο στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας δανειοδότησης το συντομότερο.
ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ


Ανακοίνωση για τον διάλογο σχετικά με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών εξέδωσε απόψε το υπουργείο Παιδείας, απαντώντας...
σε σχετικές ανακοινώσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.
Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου είχε εκφράσει «έκπληξη και προβληματισμό» γιατί το υπουργείο Παιδείας προχώρησε στην αποστολή του πορίσματος για την αξιολόγηση στους φορείς, χωρίς καμία ενημέρωση και συνεργασία με τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση. Για κενό ενημέρωσης, από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας είχε κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο Τομέας Παιδείας και Έρευνας της ΔΗΜΑΡ.

Όπως σημειώνει το υπουργείο Παιδείας, «μετά την ολοκλήρωση της Δημόσιας Διαβούλευσης, θα συνταχθεί το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος "για το σύστημα αξιολόγησης της ποιότητας του εκπαιδευτικού συστήματος", το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση στην Εθνική Διακομματική Επιτροπή για την Παιδεία και στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση».

Στην ίδια ανακοίνωση, το υπουργείο Παιδείας διευκρινίζει ότι την περασμένη Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2012, παρεδόθη η πρόταση της Ομάδας Εργασίας για το σύστημα αξιολόγησης της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου. Την ίδια ημέρα η πρόταση, καθώς και τα ευρήματα των απαντήσεων του ερωτηματολογίου που δόθηκαν από μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, δημοσιοποιήθηκαν με δελτίο Τύπου του υπουργείου και η πρόταση αναρτήθηκε στο διαδικτυακό τόπο του υπουργείου και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ

ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ


Αντισυνταγματικές, σύμφωνα με πληροφορίες, κρίθηκαν σχεδόν ομόφωνα από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, η διάταξη του νόμου 3838/2010 που έδωσε τη δυνατότητα στους αλλοδαπούς υπηκόους τρίτων χωρών να συμμετέχουν στις εκλογές...
των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού όπως και η διάταξη που έκανε ευκολότερη την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας. 

Η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου από το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ, το οποίο έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο 3838/2010 που προβλέπει την ιθαγενοποίηση των αλλοδαπών που διαμένουν στην χώρα μας. 
Ειδικότερα, οι σύμβουλοι Επικρατείας (πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος Σωτ. Ρίζος και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Ε. Αντωνόπουλος) έκριναν ότι προσκρούει σε σειρά άρθρων του Συντάγματος η διάταξη του Ν. 3838/2010 που προσβλέπει τόσο την άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν όσο και την άσκηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι για την ανάδειξη των οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης. 
Σύμφωνα με την Ολομέλεια, το δικαίωμα του «εκλέγειν και εκλέγεσθαι» επιφυλάσσεται μόνο στους Έλληνες πολίτες και δεν μπορεί να επεκταθεί και στους μη έχοντες την ιδιότητα αυτή, χωρίς αναθεώρηση της σχετικής διάταξης του Συντάγματος. 
Κατόπιν αυτών, οι δικαστές έκριναν ότι οι ρυθμίσεις των άρθρων 14 έως 21 του Ν. 3838/2010 είναι ανίσχυρες ως αντίθετες προς τα άρθρα 1, 52 και 102 του Συντάγματος. 
Παράλληλα, η Ολομέλεια έκρινε ότι ο νέος τρόπος κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας που προβλέπει ο επίμαχος Ν. 3838/2010 προσκρούει στις συνταγματικές επιταγές. 
Αναλυτικότερα, οι σύμβουλοι Επικρατείας επισήμαναν ότι η πολιτογράφηση που προβλέπει ο Ν. 3838/2010 γίνεται με βάση αμιγώς τυπικές προϋποθέσεις (χρόνος νόμιμης διαμονής του αιτούντος αλλοδαπού ή της οικογένειας του, φοίτηση σε ελληνικό σχολείο επί ορισμένο χρόνο, ανυπαρξία καταδίκης για ορισμένα σοβαρά ποινικά αδικήματα) και χωρίς να γίνεται εξατομικευμένη κρίση για τη συνδρομή της ουσιαστικής προϋπόθεσης του δεσμού προς το ελληνικό έθνος του αλλοδαπού εκείνου που υποβάλλει αίτηση πολιτογράφησης. 
Υπενθυμίζεται ότι με το Ν. 3838/2010 εισάγονται δύο τρόποι απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας. Ο πρώτος προβλέπει ότι «τέκνο αλλοδαπών που γεννιέται και συνεχίζει να ζει στην Ελλάδα από γονείς που διαμένουν μόνιμα και νόμιμα και οι δύο στη χώρα επί πέντε τουλάχιστον συνεχή έτη, αποκτά από τη γέννησή του την ελληνική ιθαγένεια, εφόσον οι γονείς του υποβάλουν κοινή σχετική δήλωση».
Ο δεύτερος τρόπος προβλέπει ότι «τέκνο αλλοδαπών που έχει ολοκληρώσει επιτυχώς την παρακολούθηση έξι τουλάχιστον τάξεων ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα και κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στη χώρα αποκτά την ελληνική ιθαγένεια από τη συμπλήρωση του εξαετούς χρόνου φοίτησης». 
Αντίθετα, η μειοψηφία των δικαστών υποστήριξε ότι η πενταετής μόνιμη και νόμιμη διαμονή σε συνδυασμό με την εξαετή φοίτηση στο ελληνικό σχολείο αποτελούν στοιχεία επαρκή να για δικαιολογήσουν ένα πραγματικό και νομικό δεσμό του αλλοδαπού με την Ελλάδα και κατά συνέπεια τη χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας. 
Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχει προσφύγει εκλογέας, Έλληνας πολίτης και ζητούσε να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η από 30 Απριλίου 2010 απόφαση του υπουργού Εσωτερικών που καθορίζει τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίζονται κατά την αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο, όπως και η από 7 Μαΐου 2010 εγκύκλιος του ίδιου υπουργού, η οποία δίνει το δικαίωμα του «εκλέγειν και εκλέγεσθαι» (μόνο για τις θέσεις δημοτικών συμβούλων, συμβούλων δημοτικών διαμερισμάτων και τοπικών συμβούλων) στους ομογενείς και στους νομίμως διαμένοντες στην Ελλάδα υπηκόους τρίτων χωρών για την ανάδειξη τους στην πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση.