Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

ΑΥΡΙΟ... ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ

SHARE
Γράφει ο Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης ΕΣΗΕΑ
Είναι αλήθεια ότι από τις... 21 Νοεμβρίου 2013 οι διαπραγματεύσεις με τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ διεξάγονται εξ αποστάσεως, και μόλις δύο φορές στο ενδιάμεσο διάστημα χρειάστηκε χαμηλόβαθμα στελέχη της τρόικας να έλθουν στην Αθήνα, την... πρώτη φορά για θέματα σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη δεύτερη φορά για να λάβουν δεδομένα για το πρωτογενές πλεόνασμα 2013.
O στόχος της κυβέρνησης είναι οι συζητήσεις με τους...κκ Ματθίας Μορς (ΕΕ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ) να ολοκληρωθούν μέχρι το Eurogroup της 10ης Μαρτίου, ωστόσο στελέχη με γνώση των διαπραγματεύσεων θεωρούν πιο πιθανόν να μεσολαβήσουν δύο κρίσιμες φάσεις πριν η Ελλάδα λάβει την διπλή δόσητων 8,8 δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη, με την οποία θα εξυπηρετήσει τα ελληνικά ομόλογα αξίας 9,2 δισ. ευρώ που ωριμάζουν τον Μάιο. Η πρώτη φάση θα αφορά στο διάστημα μέχρι τις 10 Μαρτίου, οπότε η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει με την τρόικα στην αξιολόγηση του προγράμματος και θα συμφωνήσουν στο τι πρέπει να γίνει, προκείμενου να έλθουν σε συμφωνία και να επικαιροποιήσουν το κείμενο του Μνημονίου. Η συμφωνία αυτή θα παρουσιασθεί στο Eurogroup της 10ης Μαρτίου και εκεί το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να θέσει στην Ελλάδα τα... "προαπαιτούμενα" στα οποία θα πρέπει να προχωρήσει προκειμένου να λάβει εντός του Απριλίου τη κρίσιμη διπλή δόση.
Η δεύτερη φάση συνδέεται με το Eurogroup που θα διεξαχθεί στην Αθηνά την 1η Απριλίου, η οποία είναι η ημερομηνία ορόσημο για την τελική απόφαση εκταμίευσης της δόσης. Mε την προϋπόθεση πως στο 20ημερο 10 Μαρτίου – 1η Απριλίου η Ελλάδα θα εναρμονισθεί με τις υποδείξεις της τρόικας τα μέλη του Eurogroup θα δώσουν το «πράσινο φως» για να εκταμιευθούν τα 3,1 δισ. ευρώ που σχετίζονται με την αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου 2013 και τα 5,7 δισ. ευρώ που αφορούν στην αξιολόγηση του πρώτου τριμήνου του 2014.
Στις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν τη Δευτέρα.... με την τρόικα το βάρος δεν θα πέσει στο δημοσιονομικό κενό και στα μέτρα που θα απαιτηθούν προκειμένου η Ελλάδα να οδηγηθεί σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2014, αλλά στην... «εργαλειοθήκη» που έχει προτείνει ο ΟΟΣΑ για ...την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών, στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, στους φόρους υπέρ τρίτων, στην μείωση των εργοδοτικών εισφορών, στο κλείσιμο φορέων του Δημοσίου, στις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και στις αποχωρήσεις στο δημόσιο τομέα.
Πάντως οι πληροφορίες μας λένε ότι υπάρχει ...διάχυτη αισιοδοξία στην κυβέρνηση αφού έχουμε μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα ενώ πολλά έχουν προσυμφωνηθεί...και όλα θα προχωρήσουν "κανονικά και με συμφωνία" σύμφωνα με ...κυβερνητικούς αξιωματούχους.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: