Μόσχα, Πεκίνο και Λονδίνο τρέμουν μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Σάββατο, 26 Μαΐου 2012

Ζοφερές προβλέψεις και καταστροφολογικά σενάρια για την πορεία της ευρωπαϊκής αν όχι κι αυτής ακόμα της παγκόσμιας οικονομίας στην περίπτωση μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, φοβούνται οι αναλυτές.... και οι ειδήμονες κραταιών οικονομιών, ελάχιστες ώρες μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής που θεωρητικά επαναβεβαίωσε τη δέσμευση όλων να «κρατήσουν» την χώρα μας εντός της νομισματικής ένωσης.
Την Πέμπτη νέες αναλύσεις και σενάρια σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ κάνουν το γύρο του κόσμου με την Citigroup, τον τραπεζοπιστωτικό όμιλο που πρώτος εισήγαγε τον όρο "Grexit", να προβλέπει ότι η χώρα μας θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα την 1η Ιανουαρίου του 2013, σε επτά μήνες από σήμερα.
Απρόβλεπτες συνέπειες από ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη «βλέπει» από την πλευρά του ο αξιωματούχος της ΕΚΤ Έβαλντ Νοβότνι ο οποίος με νέες του δηλώσεις την Πέμπτη έκανε λόγο για «μεγάλα, μαζικά σοκ, οι συνέπειες των οποίων θα είναι απρόβλεπτες».
«Θα πρόκειται για μεγάλα, μαζικά σοκ, οι συνέπειες των οποίων θα είναι απρόβλεπτες» δήλωσε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε δημοσιογράφους, αρνούμενος πάντως να συμμετάσχει στη συζήτηση για τις προοπτικές ενός τέτοιου σεναρίου.
Παρά τις περί του αντιθέτου «επίσημες» διαβεβαιώσεις, παράγοντες της ρωσικής, της κινεζικής, αλλά και της βρετανικής οικονομίας εμφανίζονται να ανησυχούν για ένα πιθανό «ελληνικό ατύχημα».

Μόσχα, Πεκίνο και Λονδίνο εμφανίζονται να «αγωνιούν» για την τύχη της Ελλάδας και οι «σοφοί» των κυβερνήσεών τους κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, που θεωρούν ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε ντόμινο την Ευρωζώνη, να πλήξει καίρια τις ευρωπαϊκές οικονομίες και κατ’ επέκταση τα συμφέροντα των κρατών τους. Κρατών και οικονομιών που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές αγαθών, στην περίπτωση της Κίνας και ενέργειας, στην περίπτωση της Ρωσίας.
Το πόσο σημαντική για την διασφάλιση των οικονομικών τους συμφερόντων θεωρούν την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και την συνοχή της Ευρωζώνης οι ιθύνοντες Κίνας και Ρωσίας αποτυπώνεται στις δηλώσεις στελεχών τους.
Ενδεικτική η τοποθέτηση του επικεφαλής του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών της Μόσχας Μιχαήλ Ντμιτρίεφ, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για να υπογραμμίσει πως μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη μπορεί να πυροδοτήσει μια νέα παγκόσμια κρίση και μια «βουτιά» στην τιμή του πετρελαίου.
Εξέλιξη άκρως επικίνδυνη για τη Ρωσία και ειδικότερα για τον Πρόεδρο Πούτιν, ο οποίος σε μια τέτοια περίπτωση θα βρισκόταν αντιμέτωπος ακόμα και με κοινωνικές αναταραχές και αυξημένη δυσαρέσκεια προς το πρόσωπό του. Κι αυτό γιατί η ρωσική οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα ενεργειακά της έσοδα κι αν αυτά υποχωρήσουν δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του για ανάπτυξη και για κοινωνικές παροχές, ενώ πιθανότητα θα έβλεπε και αθρόα εκροή επενδυτικών κεφαλαίων από τη χώρα.
Το κακό στην περίπτωση της Ρωσίας είναι το ότι οι ειδικοί αναλυτές της θεωρούν ως πιθανή μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ - σε ποσοστό μάλιστα άνω του 50% - και παράλληλα προβλέπουν πως μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σύντομα και άλλες χώρες σε έξοδο από την νομισματική ένωση.
Την ίδια ώρα στην Κίνα η τύχη της Ελλάδας προκαλεί … εφιάλτες. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κύριος Murtaza Syed, εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Κίνα, μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ μπορεί να μην απειλεί άμεσα την Κίνα, πλην όμως εμμέσως συνιστά μείζον πρόβλημα καθώς εύκολα μπορεί να οδηγήσει σε ντόμινο την Ευρωζώνη, άρα και σε «μεγάλο αναπτυξιακό σοκ την Ευρώπη».
Με δεδομένο ότι η Ευρώπη αποτελεί σημαντικό «πελάτη» για τις κινεζικές εξαγωγές – με μερίδιο άνω του 18% - μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ μπορεί να πλήξει τις εξαγωγές της Κίνας…

 
 
 

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

 
Copyright © Ellinas Blog