Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2008

Σεβασμός μηδέν στην αρχαιολογική μας κληρονομιά!

SHARE
Η μοναδική χώρα με τόση πλούσια ιστορία κι όμως σεβασμός μηδέν. Όχι τόσο από τους ξένους(δεν θα το αναλύσουμε εδώ..) αλλά από τους ίδιους μας τους εαυτούς. Στην τελική, πως μπορούμε να απαιτήσουμε σεβασμό της ιστορίας μας από τους άλλους λαούς ,όταν εμείς οι ίδιοι δεν δείχνουμε ίχνος σεβασμού και ευτηξίας για να διασφαλίσουμε την δικιά μας κληρονομιά.? Την κληρονομιά που αποδεικνύει την ιστορία της Πόλης μας. Πως? Εδώ και πολύ καιρό λόγω των εργασιών του μετρό έχουν αποκαλυφθεί σταδιακά 1.414 τάφους με διάφορα ευρήματα όπως χρυσά στεφάνια, κοσμήματα, αγγεία και νομίσματα μοναδικής αρχαιολογικής αξίας, τα οποία η ΙΣΤ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων δεν μπορεί να αποθηκεύσει. Τα πιο πολλά από αυτά είναι πλέον εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες του χειμώνα, υποκείμενα στον κίνδυνο να καταστραφούν!!! Αν είναι δυνατόν!!! Ακόμα δεν έχει βρεθεί χώρος για την προσωρινή φύλαξη και προστασία τους. Μέρος των ευρημάτων στοιβάχτηκε στις αποθήκες της εφορείας, ένα μέρος στα υπόγεια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, ενώ κάποια ευρήματα παραμένουν εκτεθειμένα στα εργοτάξια. Και μετά μου λέτε ότι δεν είμαστε για τα πανηγύρια ?Η Αττικό Μετρό Α.Ε. και Αρχαιολογική Υπηρεσία, δεν συμφωνούν για το χώρο όπου πρέπει να γίνουν οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης, προτείνοντας διαφορετικές εκτάσεις. Πάντως βάσει της σύμβασης κατασκευής του μετρό, υπεύθυνη για την αποθήκευση των αρχαιοτήτων είναι η Αττικό Μετρό Α.Ε. Η ΙΣΤ' εφορεία επέρριψε ευθύνες στην Αττικό Μετρό, υποστηρίζοντας ότι αρνείται να διαθέσει χώρο για οικονομικούς λόγους. Η Αττικό Μετρό Α.Ε. απάνταει ότι διαθέτει χώρο, τον οποίο όμως δεν εγκρίνει η εφορεία.
Και περνάει ο καιρός και έρχεται ο χειμώνας και ….που θα πάει αυτή η κατάσταση?Ποιος θα την πληρώσει στο τέλος? Μήπως ο Πολιτισμός μας ?Ας σοβαρευτούνε οι δύο πλευρές και ας βρουν μια συμβιβαστική λύση για να τελειώνει το θέμα….πριν είναι πολύ αργά!! Γιατί αν καταστραφούν ή χαθούν τα ευρήματα θα μας βρουν μπροστά τους και οι δύο πλευρές….
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: