Το κυβερνητικό σχέδιο για την εγκατάσταση καμερών τροχαίας προβλέπει ότι μέχρι το προσεχές καλοκαίρι θα λειτουργούν οι πρώτες από τις 1.000 κάμερες που θα τοποθετηθούν σε κομβικά σημεία στο οδικό δίκτυο της Αττικής αλλά και της Θεσσαλονίκης. Θα προστεθούν στις 388 κάμερες της Περιφέρειας Αττικής, οι οποίες θα έχουν ως αποστολή να καταγράφουν όσους παραβιάζουν τον ερυθρό σηματοδότη. Όπως δήλωσε ο Βασίλης Οικονόμου, το σύνολο των καμερών αναμένεται να λειτουργεί στα τέλη του 2026.
Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Μεταφορών, η διαδικασία βεβαίωσης και αποστολής της κλήσης θα γίνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα. «Η κάμερα θα αποστέλλει άμεσα τη φωτογραφία της τροχαίας παράβασης, η οποία στη συνέχεια θα πιστοποιείται από έναν αστυνομικό στο κέντρο διαχείρισης. Στη συνέχεια θα αποστέλλεται στο κινητό του παραβάτη σε 2-3 ημέρες», δήλωσε ο κ. Οικονόμου στη Ναυτεμπορική TV.
Υπενθυμίζεται ότι η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έδωσε το «ΟΚ» για την λειτουργία των καμερών, όμως εξέφρασε ενστάσεις για την επεξεργασία των παραβάσεων μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ).
Η διαδικασία βεβαίωσης κλήσεων
Όταν π.χ. ο οδηγός περάσει με κόκκινο ένα φανάρι ή μπει σε λεωφορειολωρίδα, θα φθάνει στο κινητό του sms ότι ελέγχεται για τροχαία παράβαση. Η κλήση θα μπαίνει στην ψηφιακή θυρίδα του πολίτη, όπου θα μπορεί να δει στοιχεία της παράβασης ή να καταθέσει ηλεκτρονικά ένσταση. Η πληρωμή θα γίνεται ηλεκτρονικά, ενώ θα γίνεται αυτόματη ενημέρωση του point system και ηλεκτρονική αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης, στις παραβάσεις που προβλέπουν κάτι αντίστοιχο.
- Συλλογή συμβάντων
- Ασφαλής μεταφορά δεδομένων
- Αξιολόγηση από το γραφείο υποστήριξης
- Έκδοση Αστυνομικής Απόφασης
- Αποστολή κλήσης
- Διαδικασία ένστασης
- Πληρωμή κλήσης
- Ολοκλήρωση διαδικασίας
0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ:
Δημοσίευση σχολίου