Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2024

Επτά ΣΥΜΒΟΥΛΈΣ για να πληρώνετε μικρότερους λογαριασμούς στο ρεύμα

SHARE


 Την ώρα που οι τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια  παίρνουν την ανιούσα, τα νοικοκυριά στενάζουν την κάθε φορά που παραλαμβάνουν τους λογαριασμούς ρεύματος.

Με λελογισμένη χρήση και μικρές αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες όπως συμβουλεύει και η ιστοσελίδα The Tribune μπορούμε να μειώσουμε τους λογαριασμούς ρεύματος.

Ελέγξτε και καθαρίστε τα φίλτρα αέρα: Αλλάξτε τα φίλτρα αέρα κάθε τρεις μήνες για να διατηρήσετε την ομαλή λειτουργία του συστήματος HVAC. Αυτή είναι επίσης η κατάλληλη στιγμή για να απομακρύνετε τυχόν σκόνη ή σκουπίδια που μπορεί να έχουν συγκεντρωθεί κοντά σε αεραγωγούς ή μεγάλες συσκευές, όπως το ψυγείο και ο φούρνος σας. Ένας σχολαστικός καθαρισμός μπορεί να κάνει τα συστήματά σας να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά και να καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια.

Αλλάξτε τους λαμπτήρες σε LED: Καθώς οι μέρες μικραίνουν, θα καταναλώνουμε περισσότερη ενέργεια τα βράδια για να φωτίζουμε τα σπίτια μας. Αλλάξτε σε λαμπτήρες LED, οι οποίοι διαρκούν έως και 25 φορές περισσότερο και καταναλώνουν τουλάχιστον 75% λιγότερη ενέργεια  από τους λαμπτήρες πυρακτώσεως. Και θυμηθείτε να σβήνετε τα φώτα στα δωμάτια που δεν χρησιμοποιείτε για να εξοικονομήσετε ενέργεια.

Pixabay
Pixabay

Βγάλτε από την πρίζα συσκευές όπως υπολογιστές, κονσόλες παιχνιδιών, στεγνωτήρες μαλλιών ή έξυπνος φωτισμός: Πολλά είδη οικιακής χρήσης καταναλώνουν μικρή ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας ακόμη και όταν είναι απενεργοποιημένα, η οποία ονομάζεται φανταστική ενέργεια. Ο ευκολότερος τρόπος για να μειώσετε τη κατανάλωση είναι να αποσυνδέετε τις συσκευές από την πρίζα όταν δεν τις χρησιμοποιείτε ή να χρησιμοποιείτε ένα πολύπριζο για να ενεργοποιείτε ή να απενεργοποιείτε πολλά αντικείμενα ταυτόχρονα.

Εξασκηθείτε στην αποδοτικότητα της κουζίνας: Το φθινόπωρο, μπορεί να περνάμε περισσότερο χρόνο στην κουζίνα ψήνοντας ή προετοιμάζοντας τα γεύματά μας. Για να μειώσετε τη χρήση ενέργειας με τις ηλεκτρικές συσκευές, ψήστε πολλά αντικείμενα ταυτόχρονα και κρατήστε την πόρτα του φούρνου κλειστή. Στον φούρνο, χρησιμοποιήστε σκεύη σωστού μεγέθους, σβήστε τη φωτιά μερικά λεπτά νωρίτερα (για να αφήσετε την εναπομείνασα θερμότητα να τελειώσει τη δουλειά) και μαγειρέψτε με καπάκι για να παγιδεύσετε τη θερμότητα – εξοικονομώντας έως και 30% της ενέργειας που χρησιμοποιείται για το μαγείρεμα σε ένα τηγάνι χωρίς κάλυμμα.

Προσέξτε τη χρήση μεγάλων συσκευών: Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε μόνο πλήρη φορτία πλυντηρίου και πιάτων. Αυτό θα μειώσει τη συχνότητα λειτουργίας αυτών των συσκευών – με αποτέλεσμα να καταναλώνεται λιγότερη ενέργεια.

Pixabay
Pixabay

Πλύνε ρούχα με τα μισά λεφτά

Γνώριζες ότι περίπου το 90% του ρεύματος που καταναλώνει ένα πλυντήριο σε μία πλύση είναι για να ζεστάνει το νερό; Πλένοντας σε χαμηλές θερμοκρασίες, 30°C ή και κρύο νερό, μπορούμε να εξοικονομήσουμε περισσότερο από 50% ηλεκτρικό ρεύμα ανά πλύση, σε σχέση με υψηλές θερμοκρασίες.

Και αν ψάχνεις τώρα να αγοράσεις πλυντήριο, προτίμησε το κλασσικό πλυντήριο με την πόρτα μπροστά και όχι με την πόρτα από πάνω, αφού αυτά τα μοντέλα συνήθως καταναλώνουν τη διπλάσια ενέργεια και νερό. Εννοείται ψάξε για μοντέλο με την υψηλότερη ενεργειακή κλάση (στα πλυντήρια είναι η Α+++).

Pixabay
Pixabay

Μείωσε την θερμοκρασία στον θερμοσίφωνα

Συχνά, οι εργοστασιακές ρυθμίσεις ενός θερμοσίφωνα του επιβάλλουν να ζεσταίνει το νερό, μέχρι αυτό να φτάσει στους 70 βαθμούς Κελσίου, ή και παραπάνω.

Ωστόσο, ιδίως εάν δεν κάνουν συχνά μπάνιο πολλά άτομα διαδοχικά το ένα μετά το άλλο, η θερμοκρασία αυτή είναι πιο υψηλή από ό,τι χρειάζεται, λαμβάνοντας υπόψη ότι κανείς δεν κάνει μπάνιο σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μια θερμοκρασία στους 50 βαθμούς Κελσίου είναι αρκετή για να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο, χωρίς πίεση χρόνου, ειδικά στην περίπτωση που μένετε μόνοι σας. Αντίστοιχα, μία οικογένεια μπορεί να επιλέξει μία θερμοκρασία γύρω στους 65 βαθμούς Κελσίου, έτσι ώστε να υπάρχει ζεστό νερό για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

flash.gr

SHARE

Author: verified_user

Οι εξελίξεις στο χώρο της Τεχνολογιας, των παιχνιδιών, στις κονσόλες αλλά και τα gadgets. E-mail: freegr@gmail.com

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: