Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Νέος, έξυπνος, άνεργος

SHARE
Στην εφαρμογή πολιτικών για την ενίσχυση της απασχόλησης, θα ρίξει το βάρος από τις αρχές Σεπτεμβρίου, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας καθώς εκφράζονται φόβοι για περαιτέρω αύξηση του ποσοστού των ανέργων μετά το φθινόπωρο. Αύξηση, η οποία ακολουθεί σχεδόν πάντοτε το τέλος της τουριστικής περιόδου.
Ήδη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής το ποσοστό ανεργίας, το Μάιο του 2011, ανήλθε σε 16,6%, έναντι 12% το Μάιο του 2010 και 15,8% τον Απρίλιο του 2011.
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης έχει εκφράσει την ανησυχία του, επισημαίνοντας ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι ο δυσκολότερος χειμώνας για τη χώρα μας σε σχέση με την ανεργία την οποία χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε.
Η αύξηση της ανεργίας επηρεάζει αρνητικά τα οικονομικά των Ταμείων και κυρίως του ΙΚΑ, αφού σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης της ανεργίας, αυξάνει τις απώλειες για το ΙΚΑ κατά 300 εκατ. ευρώ ή 450 εκατ. ευρώ αν συνυπολογισθούν τα επιδόματα ανεργίας. Ενώ μία μονάδα μείωσης των αποδοχών σημαίνει απώλεια περίπου 115 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Η κυβέρνηση απαντά με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ενίσχυση της απασχόλησης και τον επανασχεδιασμό της επαγγελματικής κατάρτισης, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αγοράς.
Το σχέδιο συζητήθηκε στις 3 Αυγούστου στην Κυβερνητική Επιτροπή και την επόμενη εβδομάδα ο υπουργός Εργασίας αναμένεται να ανακοινώσει τις λεπτομέρειες του προγράμματος.
Το κόστος του προγράμματος έχει προϋπολογισθεί από 2,7 έως 3,9 δισ. ευρώ, ενώ εκτιμάται πως θα ωφεληθούν τουλάχιστον 600.000 άτομα.
Ο όλος σχεδιασμός βασίζεται στον επανασχεδιασμό και την ανακατανομή των πόρων μεταξύ των συναρμοδίων υπουργείων και το συντονισμό των δράσεων ώστε να ενισχυθεί η απορρόφηση των κονδυλίων και η αποτελεσματικότητα.
Το 50% των προγραμμάτων αφορά διατήρηση θέσεων εργασίας, το 25% κατάρτιση και το 25% απασχόληση ανέργων, ενώ οι πόροι θα προέλθουν κατά 55% από το ΕΣΠΑ και κατά 45% από εθνικούς πόρους.
Το κύριο πρόγραμμα αφορά 55.000 ανέργους με 5μηνες συμβάσεις απασχόλησης σε κοινωφελή έργα, μηνιαίο μισθό 625 ευρώ και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.
Η έναρξη του προγράμματος θα γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου από την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και ως τα τέλη Οκτωβρίου θα έχει επεκταθεί σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Ο χρονικός ορίζοντας του προγράμματος επεκτείνεται μέχρι τις 30 Αυγούστου του 2012
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: