Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025

Πώς οι τράπεζες και τα funds φουσκώνουν τις δόσεις και γονατίζουν τους δανειολήπτες

Πώς οι τράπεζες και τα funds φουσκώνουν τις δόσεις και γονατίζουν τους δανειολήπτες


 
Στο έλεος των τραπεζών, των funds και των servicers βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη. Η απόφαση του Αρείου Πάγου που θα ανακοινωθεί στις 27 Φεβρουαρίου, ανάλογα με την έκβασή της, θα φέρει σημαντικές αλλαγές είτε για το τραπεζικό σύστημα είτε για τους δανειολήπτες.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου για τους δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη θα κρίνει εάν ο τόκος θα συνεχίσει να υπολογίζεται επί του συνολικού άληκτου κεφαλαίου ή αν θα επιβάλλεται αποκλειστικά στη μηνιαία δόση. Το θέμα έχει προκαλέσει έντονες αντιπαραθέσεις, καθώς εκατοντάδες δανειολήπτες έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας ότι η τοκοχρεολυτική εξόφληση επιβαρύνει υπέρμετρα τις οφειλές τους.

Την αρχή έκανε το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης υπέρ ζευγαριού από την Θέρμη Θεσσαλονίκης που ορίζει ότι το εκάστοτε τπιτόκιο της Τράπεζς της Ελλάδος θα εφαρμόζεται επί της μηνιαίας δόσης και όχι σε ολόκληρο το άληκτο κεφάλαιο με αποτέλεσμα ο ανατοκισμός να είναι σχεδόν μηδαμινός.

Ειδικότερα, το δικαστήριο «ρυθμίζει κατά τρόπο οριστικό τα χρέη της αιτούσας προς τις πιστώτριες με τον ορισμό καταβολών α)ποσού 164,41 ευρώ στην κυρίως παρεμβαίνουσα και β) ποσού 10,59 ευρώ στην δεύτερα καθ’ ης, επί 36 μήνες, αρχής γενομένης από τον επόμενο μήνα από τη δημοσίευση τςη παρούσας.

akinita493_514c9.jpg

Εξαιρεί της εκπαίησης την ανήκουσα στους αιτούντες κατά πλήρη κυριότητα σε ποσοστό 50% εξ αδιαιρέτου για καθέναν από αυτούς κύρια κατοικία τους, όπως ως άνω αυτή αναλυτικά περιγράφεται.

Σύμφωνα με τους δανειολήπτες που έχουν προσφύγει στα δικαστήρια, αν ο τόκος υπολογισθεί επι του άληκτου κεφαλαίου, η τοκοχρεωλυτική επιβάρυνση υπερβαίνει τις δυνατότητες και αντοχές τους.

Παράδειγμα

  • Χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας τετραμελούς οικογένειας με δύο ΑΜΕΑ που υπήχθησαν στον Νόμο Κατσέλη το 2024 κερδίζοντας στο Εφετείο τελεσίδικα. Το Εφετείο, στη βάση εισοδηματικών κριτηρίων καθόρισε δόση 504 ευρώ. Σήμερα, η Τράπεζα εκτοξεύει την οφειλή στα 1.100 ευρώ το μήνα. Η Τράπεζα προεξοφλεί μάλιστα την μη συμμόρφωση του οφειλέτη με την δικαστική απόφαση, καθώς στην πρώτη ενημέρωση αφήνει κενό στο πινάκιο το ποσό πέναλτυ και το συμπληρώνει με 54 ευρώ στην δεύτερη. Μετά απο νομικές διαδικασίες ετών, και παρά την απόφαση του Εφετείου, η οικογένεια αυτή αντιμετωπίζει πάλι τον κίνδυνο πλειστηριασμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει έκθεσης πραγματογνωμοσύνης, η οικογένεια αυτή απο τον Φεβρουάριο 2010 εως και το 2018 έχει πληρώσει 305.000 ευρώ!
  • Ένας δανειολήπτης με καταναλωτικό δάνειο 30.000 ευρώ, διάρκειας 10 ετών και επιτόκιο 5%, πληρώνει σήμερα μια μηνιαία δόση περίπου 318 ευρώ. Με το ισχύον σύστημα εκτοκισμού, όπου ο τόκος υπολογίζεται στο συνολικό άληκτο κεφάλαιο, στο τέλος της δεκαετίας θα έχει καταβάλει συνολικά 38.160 ευρώ. Αν η απόφαση του Αρείου Πάγου αλλάξει τον τρόπο εκτοκισμού και οι τόκοι επιβάλλονται μόνο στη μηνιαία δόση, το συνολικό ποσό αποπληρωμής μπορεί να μειωθεί κατά περίπου 6.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ο δανειολήπτης θα έχει μικρότερη επιβάρυνση, με περισσότερα χρήματα διαθέσιμα για άλλες οικονομικές του υποχρεώσεις, ενώ παράλληλα θα μπορεί να αποπληρώσει το δάνειό του πιο εύκολα, χωρίς να βλέπει το υπόλοιπο της οφειλής να διογκώνεται δυσανάλογα.

Τι αναφέρουν οι τράπεζες

Οι Τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων υποστηρίζουν ότι ο εκτοκισμός στη δόση θα προκαλέσει σημαντικές απώλειες εσόδων. Σύμφωνα με δημοσιοποιημένες πληροφορίες, η απόφαση αυτή, που αφορά 200.000 δανειολήπτες με συνολικά δάνεια ύψους 12,5 δισ. ευρώ (τιτλοποιημένα μέσω του μηχανισμού κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής»), ενδέχεται να οδηγήσει σε κατάπτωση των εγγυήσεων και αποσταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος.

Στη λήψη της απόφασης πρέπει να ληφθούν υπόψη τα εξής:

Δανειολήπτες σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής:

Οι δανειολήπτες που εντάχθηκαν με δικαστικές αποφάσεις στον Νόμο Κατσέλη βρίσκονταν και εξακολουθούν να βρίσκονται σε κατάσταση «μόνιμης αδυναμίας» πληρωμής. Ο νομοθέτης είχε ξεκάθαρη πρόθεση να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία σε αυτά τα φυσικά πρόσωπα, ώστε να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με βάση τις οικονομικές τους δυνατότητες και να προστατεύσουν την πρώτη τους κατοικία. Επομένως, μια απόφαση που θα αυξήσει τα οφειλόμενα ποσά (είτε λόγω αλλαγής επιτοκίων είτε λόγω του τρόπου εκτοκισμού) θα μπορούσε να οδηγήσει πολλούς από αυτούς στην αναστολή πληρωμής, με αποτέλεσμα κατάσχεση και πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας, αντίθετα με τα δεδικασμένα.

Αρνητικές επιπτώσεις για το τραπεζικό σύστημα:

Οι Τράπεζες επωφελήθηκαν από την ένταξη στο νόμο Κατσέλη, καθώς καταβλήθηκαν δόσεις που διαφορετικά δεν θα εξοφλούνταν λόγω της μόνιμης αδυναμίας των οφειλετών. Επιπλέον, η αναστολή των μαζικών πλειστηριασμών συνέβαλε στη διατήρηση της αξίας των ακινήτων, ειδικά σε περιόδους κρίσης. Μια απότομη αύξηση των οφειλών θα αυξήσει το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με αρνητικές συνέπειες για την αξιολόγηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

akinita888_9d6cc.jpg

Διαφοροποίηση στη μεταχείριση των οφειλετών:

Το τραπεζικό σύστημα και οι διαχειριστές μη εξυπηρετούμενων δανείων πρέπει να διαφοροποιήσουν την αντιμετώπιση μεταξύ οφειλετών που βρίσκονται σε «μόνιμη αδυναμία πληρωμής» και εκείνων που βιώνουν «πρόσκαιρη» αδυναμία. Ο εκτοκισμός με βάση το συνολικό άλυκτο κεφάλαιο μπορεί να είναι αποδεκτός για όσους βρίσκονται σε πρόσκαιρη αδυναμία, εφόσον ο τρόπος εκτοκισμού έχει κοινοποιηθεί πριν την υποβολή αίτησης στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Αντίθετα, για τους οφειλέτες που έχουν κριθεί ως έχοντες «μόνιμη αδυναμία πληρωμής», ο εκτοκισμός θα πρέπει να περιορίζεται στη μηνιαία δόση που έχει οριστεί από το δικαστήριο.

Τιτλοποίηση και συνέπειες για τις εγγυήσεις «Ηρακλής»:

Δεδομένου ότι η τιτλοποίηση έγινε με ελλείψεις – καθώς αφορά δάνεια που ρυθμίζονται σύμφωνα με τον Νόμο Κατσέλη – η πιθανότητα κατάπτωσης των κρατικών εγγυήσεων μέσω του μηχανισμού «Ηρακλής» θα αυξηθεί αν ο τρόπος εκτοκισμού επιβαρύνει απρόβλεπτα και υπέρμετρα τους δανειολήπτες, που είχαν ρυθμίσει τις υποχρεώσεις τους βάσει των πραγματικών οικονομικών δυνατοτήτων τους. Το κρίσιμο για τον «Ηρακλή» είναι να εξασφαλιστεί η σταθερή αποπληρωμή του χρέους, καθώς ένα σχετικά μικρό κόστος μείωσης των τόκων μπορεί να απορροφηθεί χωρίς συνέπειες, δεδομένης της μακροπρόθεσμης φύσης των ρυθμίσεων.

Σε μια περίοδο έντονης οικονομικής αβεβαιότητας και αυξανόμενου κόστους διαβίωσης, η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα. Μια επιπρόσθετη οικονομική επιβάρυνση για δανειολήπτες και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες – που με δικαστική απόφαση βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής – θα μπορούσε να προκαλέσει νέο κύμα πλειστηριασμών, επιδεινώνοντας τις ανισότητες και οδηγώντας σε κοινωνική απόγνωση. Δεδομένης της κερδοφορίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των περιορισμένων ωφελειών που θα προκύψουν από την αίτηση για εκτοκισμό στη βάση του άληκτου κεφαλαίου, μια απόφαση που δικαιώνει τις Τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων θα συνιστούσε μια ακόμα πράξη άδικης αναδιανομής εισοδήματος, επηρεάζοντας κυρίως τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά εις βάρος των ευρωστώτερων μετόχων.

dnews.gr

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2025

POS: Αυξήθηκαν έως 614% οι ηλεκτρονικές συναλλαγές το 2024 - Οι πρωταθλητές της φοροδιαφυγής

POS: Αυξήθηκαν έως 614% οι ηλεκτρονικές συναλλαγές το 2024 - Οι πρωταθλητές της φοροδιαφυγής

 


Αύξηση κατά 10,7% των ηλεκτρονικών συναλλαγών καταγράφηκε το 2024 σε σχέση με το 2023. Η σημαντική αυτή αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών- από 61,1 δισ. στα 67,7 δισ. ευρώ- καταγράφηκε κυρίως το δεύτερο εξάμηνο του προηγούμενου έτους οπότε και είχε ολοκληρωθεί η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, «ένα εμβληματικό έργο αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής που αποφέρει σημαντικά οφέλη για πολίτες και επιχειρήσεις», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Μέσω της διασύνδεσης, για όλες τις ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω POS εκδίδεται και το αντίστοιχο παραστατικό μέσω των ταμειακών μηχανών, με αποτέλεσμα να μην αποκρύπτονται έσοδα και με αυτόν τον τρόπο να περιορίζεται σημαντικά η φοροδιαφυγή. 
Είναι χαρακτηριστικό πως το 2024 επετεύχθη αύξηση φορολογικών εσόδων πέραν του στόχου που είχε τεθεί, της τάξhς των 2 δισ. ευρώ, κάτι που οφείλεται τόσο στην διασύνδεση POS-ταμειακών όσο και στην επέκταση εφαρμογής του συστήματος myDATA για τις επιχειρήσεις.
Οι επιπλέον αυτοί πόροι επέστρεψαν πίσω στους πολίτες μέσω της μείωσης φόρων καιεισφορών, ενίσχυσης του εισοδήματος όπως και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. 
Δήλωση Κ. Χατζηδάκη
Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: 
«Η αύξηση κατά 6,6 δισ. ευρώ των ηλεκτρονικών συναλλαγών το 2024 είναι η πιο ισχυρή απόδειξη ότι η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές πέτυχε συμβάλλοντας καθοριστικά στον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Μέσα από αυτήν την μεταρρύθμιση ενισχύεται το αίσθημα της δικαιοσύνης και ισότιμου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων και παράλληλα αυξάνονται τα φορολογικά έσοδα που μπορούν να κατευθυνθούν είτε σε στήριξη της κοινωνικής πολιτικής είτε σε περαιτέρω μειώσεις φόρων. Πρόκειται επομένως για μια κοινωνική πολιτική στην πράξη η οποία ήρθε για να μείνει!».
Οι κλάδοι με τις μεγάλες αυξήσεις συναλλαγών
Πιο αναλυτικά, παρακάτω αναφέρονται ενδεικτικά ορισμένοι κλάδοι με μεγάλη αύξηση στις ηλεκτρονικές συναλλαγές το 2024 σε σχέση με το 2023:
-Πλυντήρια αυτοκινήτων (από 11,2 εκατ. στα 80,2 εκατ. ευρώ)- αύξηση 614%.
-Υπηρεσίες φροντίδας παιδιών (από 13,6 εκατ. στα 71,1 εκατ. ευρώ) – αύξηση 433%.
-Υπηρεσίες επισκευής ρολογιών και κοσμημάτων (από 1 εκατ. στα 4,6 εκατ.) -αύξηση 348%.
-Δικηγόροι (από 11,3 εκατ. στα 45 εκατ. ευρώ)- αύξηση 299%.
-Ταξί (από 26,5 εκατ. στα 79 εκατ. ευρώ)- αύξηση 196%.
-Φωτογραφεία, γραφικές τέχνες (από 2,2 εκατ. στα 4,1 εκατ. ευρώ)- αύξηση 86%.
-Καθαριστήρια-πλυντήρια (από 11,5 εκατ. στα 16,3 εκατ. ευρώ) αύξηση 41%.
-Οδοντίατροι (από 206 εκατ. στα 249 εκατ. ευρώ)- αύξηση 21%.
-Εστίαση (από 5,9 δισ. ευρώ στα 6,6 δισ. ευρώ)- αύξηση 12,5%.
-Γιατροί (από 357 εκατ. στα 392 εκατ. ευρώ)- αύξηση 10%.
Για το 2025 δρομολογείται η υλοποίηση 4 ακόμη ψηφιακών μεταρρυθμίσεων εκσυγχρονισμού του φορολογικού μηχανισμού με στόχο τον περαιτέρω περιορισμό της φοροδιαφυγής. 
Ήδη από τις αρχές του έτους εφαρμόζεται η καθολική χρήση του myDATA για την δήλωση εσόδων-εξόδων των επιχειρήσεων, ενώ σταδιακά εντός του έτους πρόκειται να εφαρμοστεί το Ψηφιακό Πελατολόγιο, το Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής καθώς και η καθολική επέκταση του Ηλεκτρονικού Τιμολογίου.

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2025

ΤΕΡΑΣΤΙΟ πλεόνασμα πράσινης ενέργειας στην Ελλάδα – Κίνδυνος μπλακάουτ το Πάσχα

ΤΕΡΑΣΤΙΟ πλεόνασμα πράσινης ενέργειας στην Ελλάδα – Κίνδυνος μπλακάουτ το Πάσχα


 
Οι αναταράξεις στην ενεργειακή αγορά από τις περικοπές «πράσινης» ενέργειας θα συνεχιστούν και φέτος.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του καθηγητή στο ΑΠΘ κ. Παντελή Μπίσκα, επικεφαλής του Εργαστηρίου Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας, οι προβλεπόμενες περικοπές ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) θα είναι της τάξης των 1,5 με 2 TWh (τεραβατώρες), ήτοι περίπου 6% με 7,5% της συνολικής ενέργειας που υπολογίζεται ότι θα παραχθεί από ΑΠΕ όλο το 2025. Δηλαδή θα είναι υπερδιπλάσιες, συγκριτικά με το 2024, οπότε περικόπηκαν 860 GWh (γιγαβατώρες) ΑΠΕ, ήτοι 0,86 TWh, που αντιστοιχούσαν στο 3,3% της «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής.

Ο προβληματισμός για τις περικοπές ΑΠΕ

Ο προβληματισμός των επενδυτών για τις περικοπές εντείνεται ολοένα και περισσότερο καθώς η κλιμάκωσή τους έχει αντίκτυπο στην πρόσβαση σε τραπεζικά χρηματοδοτικά εργαλεία. Το πρόβλημα αναμένεται να περιορίσουν οι λύσεις αποθήκευσης ενέργειας και όπως εκτιμά ο κ. Μπίσκας οι σχετικοί στόχοι που έχουν τεθεί στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), το οποίο είχε υποβληθεί στα μέσα Ιανουαρίου στην Κομισιόν, θα πρέπει να αναθεωρηθούν εντός της επόμενης τριετίας.

Η αναθεώρηση των στόχων του ΕΣΕΚ

Ειδικότερα, ο στόχος του ΕΣΕΚ για μονάδες αποθήκευσης είναι στα 4,35 GW (γιγαβάτ) έως το 2030. Ήδη έχουν δοθεί ή θα δοθούν όροι σύνδεσης σε σταθμούς αποθήκευσης με μπαταρίες ισχύος περίπου 1 GW που προκρίθηκαν μέσω των τριών διαγωνισμών (σ.σ. ο τρίτος βρίσκεται σε εξέλιξη) της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ).

Παράλληλα, αναμένεται να λάβουν όρους σύνδεσης άλλα 3,35 GW σταθμών αποθήκευσης με μπαταρίες τα επόμενα ένα με δύο έτη. Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο κ. Μπίσκας μιλώντας προ ημερών σε εκδήλωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φωτοβολταϊκών Παραγωγών (ΠΟΣΠΗΕΦ), «θεωρούμε ότι ο στόχος θα αναθεωρηθεί εντός των επόμενων 2-3 ετών, και θα ανέλθει στα 7 GW, κυρίως λόγω των περίπου 17 GW φωτοβολταϊκών σταθμών που θα λειτουργούν ήδη το 2028, καθώς και της έναρξης κατασκευής του καλωδίου Ελλάδας – Αιγύπτου που αναμένεται να μεταφέρει 2-3 GW ενέργειας από ΑΠΕ με χαμηλό LCOE από την Αίγυπτο στην Ελλάδα».

Όσο για τους καταναλωτές, λιγότερες περικοπές μεταφράζονται σε μικρότερο κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας

Τα οφέλη από τους παραγωγούς έως τους καταναλωτές

Η αύξηση του δυναμικού αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τον καθηγητή, θα είχε οφέλη για όλους τους παράγοντες της αγοράς. Ο διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) θα είχε τα μέσα για καλύτερη διαχείριση του συστήματος σε πραγματικό χρόνο. Οι παραγωγοί ΑΠΕ θα απέφευγαν τις περικοπές, άρα και τις απώλειες εισοδήματος. Για τη βιομηχανία η μεγαλύτερη εκμετάλλευση των ΑΠΕ θα σημαίνει καλύτερη χρήση των PPAs (διμερή συμβόλαια αγοραπωλησίας ρεύματος), άρα μικρότερο κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Για τους Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης έργων ΑΠΕ (ΦοΣΕ ΑΠΕ και ΦοΣΕΤΕΚ) ο περιορισμός των περικοπών θα οδηγήσει και σε αποφυγή ρίσκου αποκλίσεων, άρα σε μικρότερο κόστος αποκλίσεων.

Το πλεόνασμα παραγωγής ΑΠΕ απειλεί το δίκτυο ηλεκτροδότησης με υπερφόρτωση

Το πλεόνασμα παραγωγής ΑΠΕ απειλεί το δίκτυο ηλεκτροδότησης με υπερφόρτωση

Όσο για τους καταναλωτές, σύμφωνα με τον κ. Μπίσκα, λιγότερες περικοπές μεταφράζονται σε μικρότερο κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. «Μεγαλύτερος ανταγωνισμός στην Αγορά Εξισορρόπησης, συνεπάγεται μειωμένο κόστος για τους προμηθευτές, άρα μειωμένο κόστος και για τους καταναλωτές», ανέφερε ο καθηγητής.

Σε δύο έτη θα συζητούμε πόσα εύκολα και ανέξοδα περιορίσαμε σε ελάχιστο επίπεδο το πρόβλημα των υψηλών περικοπών ΑΠΕ στο ελληνικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας

Οι δύο επιλογές του ΥΠΕΝ

Όπως υπογράμμισε ο ίδιος οι επιλογές για το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) είναι δύο. Η πρώτη είναι να συνεχίσει στη λογική Business As Usual, δηλαδή συνέχιση της σημερινής «μπλοκαρισμένης» αδειοδοτικής κατάστασης που συνεπάγεται περικοπές ΑΠΕ, άρα δυσαρέσκεια από τους παραγωγούς ΑΠΕ και αυξημένο κόστος για τον τελικό καταναλωτή.

Η δεύτερη επιλογή είναι να προχωρήσει σε ξεμπλοκάρισμα της δυνατότητας των επενδυτών για λήψη όρων σύνδεσης για σταθμούς αποθήκευσης με μπαταρίες με εμπορικούς όρους (merchant BESS), που θα οδηγήσει σε:

  • μεγαλύτερη εγκατεστημένη ισχύ αποθηκευτικών μονάδων
  • μικρές ή αποδεκτές περικοπές ΑΠΕ
  •  μεγαλύτερο ανταγωνισμό στην Αγορά Εξισορρόπησης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (εφεδρείες, ενέργεια εξισορρόπησης)
  • καλύτερη διαχείριση του συστήματος σε πραγματικό χρόνο
  • μειωμένο κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για τον τελικό καταναλωτή

«Έτσι, σε δύο έτη θα συζητούμε πόσα εύκολα και ανέξοδα περιορίσαμε σε ελάχιστο επίπεδο το πρόβλημα των υψηλών περικοπών ΑΠΕ στο ελληνικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας», τόνισε ο κ. Μπίσκας.

Οικονομική βιωσιμότητα των επενδύσεων

Όσον αφορά στην οικονομική βιωσιμότητα των έργων αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες, ο καθηγητής επεσήμανε ότι, βάσει διαφορετικών σεναρίων, συστήματα άνω των 5 MW (μεγαβάτ) είναι βιώσιμα, δίχως επιδοτήσεις, και μπορούν να έχουν μια ικανοποιητική απόδοση (IRR) μόνο και μόνο με το γνωστό arbitrage, δηλαδή με την εκμετάλλευση της διαφοράς των τιμών αγοράζοντας φθηνό ρεύμα από τη χονδρεμπορική αγορά το μεσημέρι οπότε υπάρχει υπερπαραγωγή ΑΠΕ και πουλώντας το βράδυ όταν είναι ακριβό. Αντιθέτως, οι μικρότερες μονάδες, έως 1 MW, για να είναι βιώσιμες θα πρέπει, εκτός από το arbitrage, να παρέχουν και πρόσθετες υπηρεσίες.

Το περυσινό Πάσχα ο ΑΔΜΗΕ για την αποφυγή blackout είχε βγάλει εκτός περίπου τη μισή «πράσινη» παραγωγή ενώ φέτος ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος

«Κόφτης» πράσινης παραγωγής το Πάσχα για αποφυγή blackout

Σε κάθε περίπτωση, έως ότου ολοκληρωθούν οι επενδύσεις αποθήκευσης ενέργειας, το φάσμα των περικοπών απειλεί το ηλεκτρικό σύστημα με blackout ειδικά την άνοιξη και το φθινόπωρο όταν η ζήτηση υποχωρεί και η παραγωγή των ΑΠΕ, ειδικά των φωτοβολταϊκών, αυξάνεται λόγω ηλιοφάνειας. Όπως δηλαδή αναμένεται να συμβεί τις ημέρες του Πάσχα, ειδικά με τη μεγάλη έξοδο από τα αστικά κέντρα κατά το τετραήμερο από Μεγάλη Παρασκευή έως Δευτέρα του Πάσχα.

Το περυσινό Πάσχα του 2024 ο ΑΔΜΗΕ για την αποφυγή blackout είχε βγάλει εκτός περίπου τη μισή «πράσινη» παραγωγή ενώ φέτος ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος διότι έχουν μπει στο σύστημα και νέες μονάδες ΑΠΕ, ισχύος περίπου 2 GW. Έτσι, εκτός από τις περικοπές στο τραπέζι βρίσκεται και η λύση της διακοπής των εισαγωγών ρεύματος. Όσο για τις εξαγωγές αναμένονται χαμηλές καθώς το Ορθόδοξο συμπίπτει με το Καθολικό Πάσχα οπότε και στις γειτονικές χώρες η κατανάλωση θα είναι χαμηλή.

Μάλιστα, στελέχη των δύο Διαχειριστών από το βήμα ημερίδας της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) για τη «Μεθοδολογία Περιορισμών Έγχυσης Σταθμών ΑΠΕ» που έγινε τη Δευτέρα επεσήμαναν την κρισιμότητα της κατάστασης και την ανάγκη για καθολικό «ψαλίδι» στις ΑΠΕ που βρίσκονται συνδεδεμένες στο δίκτυο διανομής του ΔΕΔΔΗΕ και δεν έχουν ακόμη εγκαταστήσει σύστημα τηλεχειρισμού (παρά τις παρατάσεις στις σχετικές προθεσμίες) ώστε να μπορούν να τεθούν αυτόματα εκτός λειτουργίας σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Ως έσχατη λύση εξετάζεται και η αποκοπή γραμμών μέσης τάσης η οποία όμως θα έχει και παράπλευρες απώλειες αφού σε αυτές βρίσκονται συνδεδεμένοι και μεγάλοι καταναλωτές.

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2025

Τσικνοπέμπτη: Πόσο θα κοστίσει το κρέας για το τραπέζι –Με αυξημένες τιμές στις ταβέρνες

Τσικνοπέμπτη: Πόσο θα κοστίσει το κρέας για το τραπέζι –Με αυξημένες τιμές στις ταβέρνες


 
Οι τιμές, σύμφωνα με τους κρεοπώλες, παραμένουν σταθερές. Το αρνί ξεκινά από τα 18 ευρώ το κιλό, η χοιρινή μπριζόλα βρίσκεται στα 6 ευρώ, τα χοιρινά σουβλάκια ξεκινούν από τα 8 ευρώ και «αγγίζουν» τα 11 ευρώ το κιλό, ενώ η τιμή στα παϊδάκια φτάνει και τα 15 ευρώ το κιλό.

Συγκριτικά, πέρσι το μοσχάρι κόστιζε 11,40 το κιλό, ενώ φέτος 14,60 στα σούπερ μάρκετ, ενώ το χοιρινό βρίσκεται στα 7,20 ευρώ από 6,20 που ήταν πέρσι.

Τσικνοπέμπτη: Πόσα θα πληρώσουν στις ταβέρνες

Όσοι δεν ψήσουν στα σπίτια τους δεν θα στερηθούν όπως λένε το τσίκνισμα, αφού θα βρεθούν σε σουβλατζίδικα και ταβέρνες όπου οι κρατήσεις ξεπερνούν το 90% την ημέρα της Τσικνοπέμπτης.

Όπως αναφέρει το Mega για ένα πλήρες γεύμα σε ταβέρνα με ζωντανή μουσική, το κόστος ανά άτομο μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 50-60 ευρώ, ενώ σε μια πιο απλή ψησταριά, η τιμή θα κυμανθεί γύρω στα 30-40 ευρώ ανά άτομο.

Όπως λένε οι καταναλωτές παρά την αυξανόμενη ακρίβεια, θα βάλουν και φέτος το χέρι στην τσέπη ώστε να μην στερηθούν τίποτα από το γεύμα της Τσικνοπέμπτης.

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2025

Τα κόλπα των τραπεζιτών με τα επιτόκια – 3η ακριβότερη χώρα στην Ευρωζώνη σε στεγαστικά δάνεια η Ελλάδα

Τα κόλπα των τραπεζιτών με τα επιτόκια – 3η ακριβότερη χώρα στην Ευρωζώνη σε στεγαστικά δάνεια η Ελλάδα

 


Σοβαρές πιθανότητες να κερδίσουν το πρωτάθλημα… ακριβότερου χρήματος στην ευρωζώνη έχουν οι ελληνικές τράπεζες.

Κι αυτό γιατί τους τελευταίους μήνες οι τράπεζες στην Ελλάδα κατεβάζουν μεν τα επιτόκια δανεισμού, όπως όλες οι τράπεζες στην Ευρώπη, αλλά με πολύ βραδύτερο ρυθμό με αποτέλεσμα να χρεώνουν μεγαλύτερο «καπέλο» σε σχέση με το μέσο όρο της ευρωζώνης. Έτσι, ανεβαίνουν στη σειρά κατάταξης με βάση το υψηλότερο επιτόκιο δανεισμού.

Τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν ότι από τη στιγμή που η τελευταία άρχισε να κατεβάζει τα επιτόκια (τον Ιούνιο του 2024), όλες οι τράπεζες της ευρωζώνης ακολούθησαν κατεβάζοντας τα επιτόκια με τα οποία δανείζουν τους πελάτες τους, αλλά οι ελληνικές τράπεζες το έκαναν με βραδύτερο ρυθμό.

Αυτό σημαίνει ότι στην Ελλάδα το κόστος χρήματος μπορεί να μειώθηκε σε απόλυτους αριθμούς, αλλά αυξήθηκε το σχετικό κόστος χρήματος, σε σύγκριση δηλαδή με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Στα στεγαστικά δάνεια, οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν από την πέμπτη στην τρίτη θέση με βάση το κόστος χρήματος. Προτού αρχίσει η μείωση των επιτοκίων οι ελληνικές τράπεζες χρέωναν το πέμπτο ακριβότερο επιτόκιο στην ευρωζώνη, αλλά στο τέλος του 2024 εμφανίζονται να έχουν ανέβει κατηγορία και να χρεώνουν το τρίτο υψηλότερο επιτόκιο.

Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων στην Ελλάδα πέρσι τον Ιανουάριο ήταν 4,2% ενώ στην ευρωζώνη ήταν 3,52%. Το ίδιο επιτόκιο για τα στεγαστικά έπεσε στο 3,8% στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2024, ενώ στην ευρωζώνη έπεσε στο 3,09%. Αυτό σημαίνει ότι η διαφορά επιτοκίου μεταξύ Ελλάδας και ευρωζώνης, το spread ή «καπέλο» που χρεώνουν οι ελληνικές τράπεζες σε σχέση με το μέσο όρο της ευρωζώνης, αυξήθηκε από τις 0,68 μονάδες στις 0,71 μονάδες.

Οι διαφορές είναι μικρές, της τάξης των δεκαδικών, αλλά είναι πολύ σημαντικές γιατί αφορούν μεγάλα ποσά τα οποία επιβαρύνουν τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, αφού μία ποσοστιαία μονάδα στο σύνολο των δανείων 120 δισ. ευρώ αντιστοιχεί σε τόκους περίπου 1,2 δισ ευρώ, ενώ μια διαφορά 0,1 της μονάδας αντιστοιχεί σε 120 εκατ. ευρώ.

Είναι επίσης σημαντικό ότι φαίνεται η τάση που επικρατεί στην ελληνική αγορά, όπου οι τράπεζες δεν περνούν όλη τη μείωση των επιτοκίων στους δανειολήπτες, σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν τα υψηλά κέρδη τους και αυτό φαίνεται στη σύγκριση με τις άλλες τράπεζες της ευρωζώνης.

Κι αυτό παρόλο που οι ελληνικές τράπεζες ήταν ήδη από τις ακριβότερες στην ευρωζώνη και συντηρούσαν τα κέρδη τους χάρη και στο υψηλό δανειακό spread που είχαν σε σχέση με το μέσο όρο της ευρωζώνης.

ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΣΤΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΧΡΕΩΝΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

epitokiadd 75529

ΠΡΙΝ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΤΟΥ 2024 ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΧΡΕΩΝΑΝ ΤΟ ΠΕΜΠΤΟ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ

epitokia2 ba363

Στα καταναλωτικά δάνεια, οι ελληνικές τράπεζες χρέωναν πέρσι τον Ιανουάριο το τρίτο ακριβότερο επιτόκιο στην ευρωζώνη και παραμένουν στην τρίτη θέση. Όμως πέρσι το επιτόκιο καταναλωτικών δανείων στην Ελλάδα ήταν 11,13%, ενώ ο μέσος όρος στην ευρωζώνη ήταν 8,01% και η διαφορά (το καπέλο) ήταν 3,12 μονάδες. Τώρα πλέον το ίδιο επιτόκιο έχει πέσει στο 10,63% στην Ελλάδα και στο 7,36% στην ευρωζώνη, που σημαίνει ότι το «καπέλο» ανέβηκε στις 3,27 μονάδες.

Πολύ ενδιαφέρουσα είναι η εξέλιξη τους τελευταίους μήνες στα επιχειρηματικά δάνεια, για τα οποία οι ελληνικές τράπεζες είναι πιο κοντά στα ισχύοντα στην ευρωζώνη. Με απλά λόγια, δηλαδή, οι ελληνικές τράπεζες φέρονται στους εταιρικούς πελάτες καλύτερα από ότι φέρονται στους πελάτες λιανικής, δηλαδή τους απλούς καταναλωτές.

Αλλά και στον τομέα αυτό καταγράφονται δύο ταχύτητες, με τις τράπεζες να μειώνουν περισσότερο το κόστος για τα «μεγάλα» δάνεια, άνω του 1 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τα «μικρά» δάνεια κάτω των 250.000 ευρώ.

Στα μεν «μικρά» επιχειρηματικά δάνεια, κάτω από 250.000 ευρώ, οι ελληνικές τράπεζες χρέωναν πέρσι το 13ο υψηλότερο επιτόκιο με 5,43%, που ήταν ίσο με το μέσο όρο της ευρωζώνης. Τώρα όμως, το επιτόκιο έχει πέσει στο 4,97%, ενώ ο μέσος όρος της ευρωζώνης έπεσε στο 4,63%, δηλαδή το «καπέλο» από μηδέν που ήταν έγινε 0,34%.

Το σχετικό κόστος χρήματος δηλαδή ανέβηκε κι εδώ.

Στα «μεγάλα» δάνεια, άνω του 1 εκατ. ευρώ, πέρσι τον Ιανουάριο το επιτόκιο ήταν 5,92%, ενώ στο τέλος του χρόνου έπεσε στο 4,63%, μειώθηκε δηλαδή κατά 1,20 μονάδες. Στην ευρωζώνη ο μέσος όρος ήταν 5,15% και έπεσε στο 4,31%, μια μείωση της τάξης του 0,84 της μονάδας. Η μείωση δηλαδή ήταν μεγαλύτερη στην Ελλάδα σε σχέση με την ευρωζώνη και το σχετικό κόστος μειώθηκε.

ieidiseis.gr

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2025

Στη χαβούζα της ακρίβειας οι καταναλωτές – Παντού σχεδόν καταγράφονται οι μεγαλύτερες αυξήσεις

Στη χαβούζα της ακρίβειας οι καταναλωτές – Παντού σχεδόν καταγράφονται οι μεγαλύτερες αυξήσεις


 Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι πρωταθλητές της ακρίβειας για τον Ιανουάριο είναι:

– Αεροπορικά εισιτήρια: + 31,6%

– Φυσικό αέριο: + 26,5%

– Ξενοδοχεία: + 16,8%

– Ενοίκια: +9,2%

– Ασφάλιστρα υγείας: +7%

– Ρεύμα: +5,9%

– Αναψυκτικά, χυμοί: +7,6%

– Ψάρια νωπά: + 7,1%

– Μοσχάρι: + 5,7%

– Λαχανικά κατεψυγμένα: +4,6%

«Όλο αυτό το πρόβλημα το οικονομικό, επηρεάζει την καθημερινότητα των καταναλωτών», λέει ο Παναγιώτης Γεωργιάδης, πρόεδρος ΝΕΟ ΙΝΚΑ.

Στον αντίποδα, μειώσεις σημειώθηκαν για τον Ιανουάριο σε:

– Ελαιόλαδο: -10,5%

– Λαχανικά νωπά: -1,3%

– Αλλαντικά: -2,3%

– Γαλακτοκομικά, αυγά: -1,9%

– Πετρέλαιο θέρμανσης: -2,8%

– Φρούτα νωπά: -2,7%

Ακριβό και το φυσικό αέριο

Πέρα από την ακρίβεια στα ράφια των σούπερ μάρκετ, οι καταναλωτές έρχονται αντιμέτωποι και με τις τιμές σε ρεύμα και φυσικό αέριο.

«Το φυσικό αέριο έχει πάρει την άγουσα και θα συνεχίσει να ανεβαίνει, και αυτό φαίνεται και από την στάση χοντρικής στο ρεύμα. Επιμένουμε και λέμε στον κόσμο ότι είναι καιρός να πάνε σε σταθερά τιμολόγια για να μπορούν να κλειδώσουν χαμηλότερες τιμές που σήμερα ισχύουν σε σχέση με το ειδικό, πράσινο, τιμολόγιο, το οποίο έχει πολλά κρυφά κόστη για τους καταναλωτές», λέει ο ενεργειακός επιθεωρητής Θάνος Τοτικίδης.

«Θα πρέπει να στραφεί ο κόσμος στα σταθερά τιμολόγια για να μπορεί να κάνει και έναν προγραμματισμό».

newsbomb.gr

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2025

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ  η «ρήτρα διαφυγής» για τις αμυντικές δαπάνες για την υπερχρεωμένη Ελλάδα

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ η «ρήτρα διαφυγής» για τις αμυντικές δαπάνες για την υπερχρεωμένη Ελλάδα


 Η πρόταση να αυξήσουν σημαντικά τις αμυντικές τους δαπάνες μέσω μιας «ρήτρας διαφυγής» εγείρει σοβαρούς κινδύνους για την Ελλάδα, δεδομένης της υπερχρέωσής της και των δημοσιονομικών περιορισμών που αντιμετωπίζει.

Η πρόταση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να επιτραπεί στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αυξήσουν σημαντικά τις αμυντικές τους δαπάνες μέσω μιας «ρήτρας διαφυγής» εγείρει σοβαρούς κινδύνους για την Ελλάδα, δεδομένης της υπερχρέωσής της και των δημοσιονομικών περιορισμών που αντιμετωπίζει.

Η κεντρική ιδέα της πρότασης είναι ότι οι στρατιωτικές δαπάνες δεν θα υπολογίζονται στους αυστηρά ελεγχόμενους δημοσιονομικούς δείκτες της Ε.Ε., δίνοντας στις χώρες μεγαλύτερη ελευθερία να επενδύσουν στην άμυνά τους χωρίς να παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες. Ωστόσο, για μια οικονομία με το δεύτερο υψηλότερο δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, όπως η ελληνική, η υιοθέτηση μιας τέτοιας στρατηγικής ενδέχεται να επιβαρύνει περαιτέρω τα δημοσιονομικά μεγέθη και να προκαλέσει νέες πιέσεις στις αγορές.

Η Ελλάδα έχει ήδη διαθέσει περίπου 92,88 δισ. ευρώ για την άμυνα από το 2008 έως το 2024, με σημαντικές διακυμάνσεις που συνδέθηκαν άμεσα με τις δημοσιονομικές της δυνατότητες. Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, όταν οι πιέσεις για λιτότητα ανάγκασαν τη χώρα να περικόψει δραστικά τις στρατιωτικές της δαπάνες. Αντίθετα, από το 2021 και έπειτα, η αύξηση των αμυντικών δαπανών συνδέθηκε με γεωπολιτικές εξελίξεις και την ανάγκη αναβάθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων. Παρόλα αυτά, οι αυξημένες δαπάνες χρηματοδοτήθηκαν κυρίως μέσω δανεισμού, επιβαρύνοντας περαιτέρω το χρέος.

Η εφαρμογή της «ρήτρας διαφυγής» μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών. Αν και το γεγονός ότι οι στρατιωτικές δαπάνες δεν θα υπολογίζονται στο δημοσιονομικό έλλειμμα φαινομενικά παρέχει μεγαλύτερα περιθώρια ευελιξίας, στην πραγματικότητα θα μπορούσε να αποδυναμώσει τη δημοσιονομική πειθαρχία. Η Ελλάδα, έχοντας ήδη βιώσει τις συνέπειες μιας δεκαετούς κρίσης χρέους, δεν μπορεί να αντέξει την πιθανότητα νέας δημοσιονομικής αστάθειας, καθώς μια ανεξέλεγκτη αύξηση δαπανών χωρίς τα αντίστοιχα έσοδα θα μπορούσε να προκαλέσει νέες πιέσεις από τις αγορές και τους θεσμούς.

Επιπλέον, η διατήρηση υψηλών στρατιωτικών δαπανών στο μέλλον μπορεί να οδηγήσει σε περικοπές σε άλλους κρίσιμους τομείς, όπως η υγεία, η παιδεία και η κοινωνική πρόνοια. Οι δημοσιονομικοί πόροι είναι πεπερασμένοι και η προτεραιοποίηση των αμυντικών δαπανών εις βάρος άλλων αναπτυξιακών και κοινωνικών πολιτικών ενδέχεται να έχει μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνική συνοχή.

Μια ακόμα σημαντική παράμετρος είναι η αντίδραση των αγορών και των οίκων αξιολόγησης. Η Ελλάδα, παρά τις σημαντικές βελτιώσεις στην πιστοληπτική της ικανότητα, εξακολουθεί να βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση. Η αύξηση του δημοσίου χρέους λόγω αμυντικών δαπανών, ακόμα και αν αυτές δεν συνυπολογίζονται επίσημα στο δημοσιονομικό έλλειμμα, μπορεί να προκαλέσει δυσμενείς αξιολογήσεις, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού της χώρας και μειώνοντας τη δυνατότητά της να χρηματοδοτήσει άλλες κρίσιμες επενδύσεις.

Η Ελλάδα έχει αναμφίβολα ανάγκη από ισχυρή άμυνα, λόγω της γεωπολιτικής της θέσης και των υφιστάμενων απειλών. Ωστόσο, η εφαρμογή μιας πολιτικής ανεξέλεγκτης αύξησης των αμυντικών δαπανών μέσω μιας «ρήτρας διαφυγής» χωρίς αυστηρό πλαίσιο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους. Η χώρα θα πρέπει να σταθμίσει προσεκτικά τα οφέλη και τις επιπτώσεις, διασφαλίζοντας ότι οι αμυντικές της ανάγκες δεν θα θέσουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική της σταθερότητα.

dnews.gr

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2025

 Πόσοι Ελληνες διαθέτουν  δικό τους σπίτι, πόσοι έχουν και εξοχικό σύμφωνα με έρευνα

Πόσοι Ελληνες διαθέτουν δικό τους σπίτι, πόσοι έχουν και εξοχικό σύμφωνα με έρευνα

 


Έντονη παραμένει στην Ελλάδα η κουλτούρα για επενδύσεις σε ακίνητα για το 2024, σύμφωνα με έρευνα της RE/MAX Europe, «European Housing Trend Report 2024».

Οπως αναφέρει η ίδια έρευνα, η χώρα βρίσκεται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όσον αφορά τον αριθμό πολιτών που έχουν στην ιδιοκτησία τους τουλάχιστον ένα ακίνητο.

Παράλληλα, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, πολύ υψηλότερο είναι και το ποσοστό των Ελλήνων που δηλώνουν ότι έχουν στην αποκλειστική τους κυριότητα περισσότερα του ενός ακίνητα.

Αναλυτικά η έρευνα της RE/MAX

Αναλυτικότερα, το 64% των Ελλήνων δηλώνει ότι κατέχει τουλάχιστον ένα ακίνητο (ποσοστό αυξημένο κατά 1% σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο). Εκείνοι που δηλώνουν ότι έχουν στην κατοχή τους περισσότερα από ένα ακίνητα φτάνουν το 39% (ποσοστό αυξημένο κατά 14% σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο), με μόλις το 3% εξ αυτών να βρίσκεται στο εξωτερικό.

Με βάση την έρευνα, όσον αφορά τους ιδιοκτήτες και δεύτερου ακινήτου, το 51% το χρησιμοποιεί ως εξοχική κατοικία, ενώ το 21% το εκμισθώνει, επιτυγχάνοντας ένα συνδυασμό προσωπικής χρήσης και δημιουργίας εισοδήματος. Αυτές οι δεύτερες κατοικίες βρίσκονται κατά κύριο λόγο σε παραθαλάσσιες (41%) και αστικές περιοχές (25%), προβάλλοντας την ελκυστικότητα των γραφικών ακτών της Ελλάδας και των πόλεων της που σφύζουν από ζωή.

Επιπλέον, το 68% των ερωτηθέντων αισθάνονται χαρούμενοι με τη σημερινή κατάσταση διαβίωσής τους, ενώ το 24% αισθάνονται άνετα οικονομικά με την τρέχουσα στεγαστική τους κατάσταση, εξαιτίας της γενικότερης οικονομικής συγκυρίας, με το ποσοστό αυτό να είναι μειωμένο κατά 20% σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Πολύ χαμηλότερο είναι το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι αισθάνονται άνετα με το ενεργειακό κόστος (17%).

Ωστόσο, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, το ποσοστό των Ελλήνων που έχουν στραφεί σε επιπλέον τρόπους πίστωσης ή δανεισμού για να καλύψουν τα μηνιαία έξοδά τους είναι ελαφρώς αυξημένο σε σχέση με αυτό των Ευρωπαίων (17% και 15% αντίστοιχα). Αυτή η οικονομική πίεση φαίνεται να συνέβαλε σε πολλούς Έλληνες να εξετάζουν την εφαρμογή μέτρων βιωσιμότητας, με το 33% να σκέφτεται την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και το 24% αντλιών θερμότητας. Και τα δύο ποσοστά εμφανίζονται αυξημένα σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (27% και 19% αντίστοιχα).

Παράλληλα, όσον αφορά τους Έλληνες που σκέφτονται να μετακομίσουν, το 59% των ερωτηθέντων δίνει προτεραιότητα στις οικονομικές τους δυνατότητες έναντι της τοποθεσίας ενός ακινήτου (ποσοστό αυξημένο κατά 8% σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο). Σύμφωνα με την έρευνα, η χαμηλή κατανάλωση ενέργειας είναι πρωταρχικής σημασίας και για το 43% των Ελλήνων που αναζητούν νέα ακίνητα. Δεδομένου του ζεστού κλίματος της Ελλάδας, η έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας φαίνεται να είναι αυτή που αυξάνει τη δημοτικότητα των νεόδμητων ακινήτων, με το 22% των ερωτηθέντων να τα προτιμάει, αφού εξοικονομούν κατά κανόνα περισσότερη ενέργεια. Τέλος, όσον αφορά την επιλογή ενός ακινήτου, οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές φαίνεται να έχουν εντάξει στις βασικές τους προτεραιότητες την εγγύτητα του ακινήτου με χώρους πρασίνου (25%) και τη γειτνίαση με σχολεία, καταστήματα, υπηρεσίες υγείας και ψυχαγωγίας (27%).

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2025

Το πράσινο φως πήρε ο Προσωπικός Αριθμός από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων

Το πράσινο φως πήρε ο Προσωπικός Αριθμός από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων

 


«Ο Προσωπικός Αριθμός πήρε το πράσινο φως από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Η Αρχή δέχεται πως με κάποιες αλλαγές που πρέπει να κάνουμε σε σχέση με το διαμοίρασμα της φωτοτυπίας της ταυτότητας στον ιδιωτικό τομέα, ο Προσωπικός Αριθμός μπορεί να ενταχθεί στις ταυτότητές μας», είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση.

Ο κ. Παπαστεργίου ανακοίνωσε την ολοκλήρωση των διαδικασιών σε σχέση με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, οι οποίες πλέον θα επιτρέψουν την έκδοση του μοναδικού Προσωπικού Αριθμού για κάθε έλληνα πολίτη.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε πως «με τον ενιαίο προσωπικό αριθμό, θα καταφέρουμε να ενοποιήσουμε τα μητρώα του ελληνικού κράτους τα οποία πολλές φορές, λόγω λαθών, δημιουργούσαν προβλήματα στην ολοκλήρωση διαδικασιών», διευκρινίζοντας παράλληλα ότι οι υφιστάμενες ταυτότητες «θα ισχύουν κανονικά μέχρι τη λήξη τους. Σε λίγο καιρό, περίπου έξι εκατομμύρια πολίτες που θα βγάλουν ταυτότητες, θα έχουν τη δυνατότητα ενσωμάτωσης του Προσωπικού Αριθμού σε αυτές.

Η πλατφόρμα ήταν έτοιμη εδώ και καιρό και περιμέναμε το πράσινο φως από την Αρχή. Τώρα κάνουμε τις τροποποιήσεις που ζήτησε η Αρχή, προχωράμε στις απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ώστε να προχωρήσουμε ακολούθως στην ενσωμάτωση του προσωπικού αριθμού στις ταυτότητες. Ο ενιαίος αριθμός θα αποτελείται από το ΑΦΜ μας συν τρία αλφαριθμητικά ψηφία».

Ο κ. Παπαστεργίου ανακοίνωσε ότι το προσεχές διάστημα θα ενσωματωθεί στο Gov.gr Wallet και η Θυρίδα του Πολίτη, «ένας ψηφιακός τόπος επικοινωνίας του Δημοσίου με τους πολίτες». Σύμφωνα με τον υπουργό, «Πολλοί λίγοι ξέρουν ότι υπάρχει η θυρίδα του πολίτη. Θα μπορούμε να βλέπουμε διάφορα πράγματα που μας αφορούν, σε σχέση με την επικοινωνία μας με το Δημόσιο. Ένα πιστοποιητικό που έχουμε εκδώσει ψηφιακά.

Ένα voucher που βγαίνει και μπορούμε να ενημερωθούμε. Όλα τα εντάσσουμε στην πιο δημοφιλή εφαρμογή, στο ψηφιακό μας πορτοφόλι. Ο ψηφιακός βοηθός που υπάρχει εδώ και 15 μήνες στο gov.gr θα ενσωματωθεί κι αυτός στο Gov.gr Wallet. Έχουμε κοντά στα 2 εκατομμύρια ερωτήσεις στον ψηφιακό βοηθό, την πρώτη εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης του ελληνικού Δημοσίου από τον Δεκέμβριο του 2023. Πάμε πλέον να τον ενσωματώσουμε στο ψηφιακό μας πορτοφόλι για να γίνει πιο εύκολη η αναζήτηση».

Σχετικά με το ταξίδι στο Παρίσι, όπου πραγματοποιήθηκε το «AI Action Summit» και στο οποίο συμμετείχε και ο κ. Παπαστεργίου, συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε ότι «η Ελλάδα δεν πήγε ως απλός παρατηρητής. Παρουσιάσαμε πρωτοβουλίες οι οποίες έχουν κάνει αίσθηση, μεταξύ των οποίων το εργοστάσιο ΤΝ “ΦΑΡΟΣ”, ένα από τα πρώτα επτά Ai Factories της Ευρώπης, ο υπερυπολογιστής “ΔΑΙΔΑΛΟΣ” για τον οποίο ολοκληρώνονται οι διαγωνιστικές διαδικασίες για να ξεκινήσει η κατασκευή του, η εφαρμογή ΤΝ του Κτηματολογίου που επιταχύνει τον νομικό έλεγχο, οι ψηφιακοί βοηθοί mAigov και mAiGreece.

Στο Παρίσι βρέθηκαν πολλοί παγκόσμιοι ηγέτες. Είχε ενδιαφέρον να δούμε την οπτική τους σε σχέση με την Τεχνητή Νοημοσύνη. Το ρυθμιστικό πλαίσιο, τι ΤΝ θέλουμε, πως η Ευρώπη μπορεί να είναι ανταγωνιστική, τι γίνεται με τις ΗΠΑ. Όπως είπε και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, η ΤΝ είναι ένα όπλο που αν πέσει στα σωστά χέρια μπορεί να βοηθήσει, αν πέσει σε λάθος χέρια μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα».

Πηγή: ΑΠΕ

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2025

Δημόσιο: Στα 2,3 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στους ιδιώτες –Μεγάλα χρέη στα νοσοκομεία

Δημόσιο: Στα 2,3 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στους ιδιώτες –Μεγάλα χρέη στα νοσοκομεία


 Σε υψηλά επίπεδα συνεχίζουν να βρίσκονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, συνεχίζοντας να αποτελούν «αγκάθι» για την  Οικονομία.

Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Σύμφωνα με το μηνιαίο Δελτίο Στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τα «φέσια» του Δημοσίου στα τέλη του 2024 έφτασαν τα 2,3 δισ. ευρώ με το περίπου το 50% του συνολικού ποσού, και συγκεκριμένα 1,1 δισ. ευρώ να αφορούν την υγεία.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι το συνολικό ποσό των ανείσπρακτων οφειλών των νοσοκομείων μειώθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια του έτους και διαμορφώθηκε στα 1,164 δισ. στα τέλη Δεκεμβρίου από τα 1,463 δισ. που ήταν στα τέλη Ιανουαρίου του 2024.

Αντίστοιχα τα χρέη πληρωμών του ΕΟΠΠΥ ήταν στα 208 εκατ. ευρώ στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς από 190 εκατ. ευρώ που ήταν ένα χρόνο πριν. Σημειώνεται ωστόσο ότι τα ποσά αυτά είναι δεν είναι πραγματικά, καθώς από τα στοιχεία δεν έχει αφαιρεθεί το clawback και το rebate που επιβάλλεται στους προμηθευτές Υγείας.

«Αγκάθι» για την Οικονομία

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου παραμένουν ένα σημαντικό πρόβλημα για την Οικονομία  το οποίο  παρακολουθούν και τα στελέχη της Κομισιόν. Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παραπέμψει τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δύο φορές.

Μια φορά επειδή δεν εφαρμόζεται η Κοινοτική Οδηγία για τις πληρωμές σε 30 ημέρες  και μια φορά για τις υπερβολικές καθυστερήσεις πληρωμών από τα δημόσια νοσοκομεία.

Ειδικά για τα χρέη των νοσοκομείων η μείωση αποδίδεται από τους εκπροσώπους της Κομισιόν στην λειτουργία της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ).

Αντίστοιχα τα Ασφαλιστικά Ταμεία οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στα τέλη του προηγούμενου έτους ήταν στα 585 εκατ. ευρώ από τα 533 εκατ. που ήταν τον Ιανουάριο του 2024 με το μεγαλύτερο κομμάτι αυτών των οφειλών αφορά τα εφάπαξ.

Αυξημένες εμφανίζονται και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) στα 150 εκατ. ευρώ από 80 εκατ. ευρώ που ήταν τον Ιανουάριο του 2024.

Σημαντική αύξηση εμφανίζουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ήταν στα τέλη του 2024 στα 231 εκατ. ευρώ από 170 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο της ίδιας χρονιάς.

Επιστροφές φόρων

Αναφορικά με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων στα τέλη του 224 έφτασαν 731 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 210 εκατ. ευρώ θεωρούνται ότι δεν μπορούν να αποπληρωθούν για διάφορους λόγους όπως η μη ανταπόκριση των δικαιούχων ή μη προσκόμιση δικαιολογητικών. Έτσι οι «καθαρές» ληξιπρόθεσμες επιστροφές φόρων υπολογίζονται από το ΥΠΕΘΟ στα 121 εκατ. ευρώ.

enikos.gr

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2025

ΑΑΔΕ: «Τσουν'αμι» ελέγχων στην αγορά αυτοκινήτου – Επιχειρήσεις που θα μπουν στο μικροσκόπιο

ΑΑΔΕ: «Τσουν'αμι» ελέγχων στην αγορά αυτοκινήτου – Επιχειρήσεις που θα μπουν στο μικροσκόπιο


 Αντιμέτωπες με εξονυχιστικούς ελέγχους θα έρθουν το επόμενο διάστημα οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του αυτοκινήτου.

Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Τις αμέσως επόμενες ημέρες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αναμένεται να ενεργοποιήσει ένα νέο ψηφιακό εργαλείο καταγράφοντας σε πραγματικό χρόνο ό,τι συμβαίνει στις επιχειρήσεις που πωλούν και ενοικιάζουν αυτοκίνητα καθώς επίσης στα πάρκινγκ, στα συνεργεία και τα πλυντήρια.

Με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα είναι οι πρώτες που θα υποχρεωθούν να εφαρμόσουν το ψηφιακό πελατολόγιο  που θα αποτελέσει το νέο ηλεκτρονικό όπλο της ΑΑΔΕ με  σκοπό τη διασταύρωση των συναλλαγών σε πραγματικό χρόνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σύστημα αναμένεται να παρουσιάσει εντός της εβδομάδας ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Γιώργος Πιτσιλής. Η εφαρμογή θα επιτρέπει στην ΑΑΔΕ να παρακολουθεί τις συναλλαγές χωρίς φυσικούς ελέγχους.

Ποιες θα είναι οι νέες υποχρεώσεις των επιχειρήσεων

Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να καταγράφουν αριθμό κυκλοφορίας και στοιχεία πελάτη όπου απαιτείται στις αποδείξεις που θα εκδίδουν. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες ιδιαίτερα αυστηρές είναι οι απαιτήσεις για τις εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων, που θα πρέπει να δηλώνουν τον τύπο του οχήματος, τον σκοπό χρήσης του, καθώς και το σημείο παραλαβής και επιστροφής.

Επίσης, τα πάρκινγκ, τα πλυντήρια και τα συνεργεία θα πρέπει να καταγράφουν υποχρεωτικά όλα τα οχήματα που επισκέπτονται αυτές τις επιχειρήσεις. Στόχος είναι να «τσεκάρει» τον αριθμό των πελατών που έχουν αυτές οι επιχειρήσεις και να διερευνά για παράδειγμα τις επιχειρήσεις που εμφανίζουν χαμηλό αριθμό πελατών για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αναλυτικότερα, τα στοιχεία που θα δηλώνονται στο ψηφιακό πελατολόγιο για τις εταιρίες του τομέα των υπηρεσιών οχημάτων είναι τα εξής:

  1. Εταιρείες πώλησης -ενοικίασης οχημάτων

Για κάθε όχημα θα δηλώνουν, μεταξύ άλλων, στην πλατφόρμα τα εξής:

  • Αριθμό Κυκλοφορίας Οχήματος.
  • Κατηγορία Οχήματος
  • Εργοστάσιο Οχήματος
  • Σκοπός Κίνησης Οχήματος (Ενοικίαση, Επισκευή, κ.α.)
  • Τόπος Παραλαβής Οχήματος
  1. Πάρκινγκ – Πλυντήρια Οχημάτων

Για κάθε όχημα δηλώνονται τα εξής:

  • Αριθμός Κυκλοφορίας Οχήματος
  • Κατηγορία Οχήματος
  • Εργοστάσιο Οχήματος
  1. Συνεργεία οχημάτων – βουλκανιζατέρ – φανοποιεία

Για κάθε όχημα δηλώνονται τα εξής:

  • Αριθμός Κυκλοφορίας Οχήματος
  • Κατηγορία Οχήματος
  • Εργοστάσιο Οχήματος
  • enikos.gr