Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2025

Τα πάνω κάτω θα φέρει το Ενιαίο Μητρώο Ακινήτων – ΣΤΟΠ στις αποκλίσεις

Τα πάνω κάτω θα φέρει το Ενιαίο Μητρώο Ακινήτων – ΣΤΟΠ στις αποκλίσεις


 Η ενεργοποίηση του Ενιαίου Μητρώου Ακινήτων αναμένεται να περιορίσει σημαντικά τη γραφειοκρατία στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Από τις αρχές του 2026 τίθεται σε εφαρμογή το Ενιαίο Μητρώο Ακινήτων, μια νέα ψηφιακή υποδομή που φιλοδοξεί να βάλει τέλος στις αποκλίσεις και το χάος των διαφορετικών στοιχείων που εμφανίζονται για κάθε ακίνητο στο Κτηματολόγιο, το Ε9, τα συμβόλαια και τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο Ενιαίο Μητρώο, κάθε ακίνητο θα ταυτίζεται με τα τετραγωνικά μέτρα που έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο. Όλες οι υπόλοιπες βάσεις δεδομένων, όπως το Περιουσιολόγιο της ΑΑΔΕ, ο ΔΕΔΔΗΕ, οι πολεοδομικές υπηρεσίες και άλλοι φορείς, θα ενημερώνονται αυτόματα, μειώνοντας σημαντικά τη γραφειοκρατία και το κόστος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Το έργο αποσκοπεί στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος που θα συγκεντρώνει και θα διασταυρώνει ψηφιακά δεδομένα από διαφορετικούς φορείς, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα.

Βασικό χαρακτηριστικό του νέου μητρώου είναι η διαλειτουργικότητα των κρατικών βάσεων δεδομένων, η οποία σημαίνει ότι οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να επανυποβάλλουν στοιχεία σε διαφορετικές πλατφόρμες.

Οποιαδήποτε αλλαγή καταγράφεται αυτόματα σε όλες τις συναφείς υπηρεσίες, όπως οι λογαριασμοί ρεύματος, ύδρευσης, δημοτικών τελών και φορολογικών υποχρεώσεων. Με τον τρόπο αυτό, κάθε ακίνητο αποκτά μία μοναδική ταυτότητα, διευκολύνοντας τις μεταβιβάσεις και την ορθή καταγραφή της περιουσίας.

Το μητρώο θα αντλεί στοιχεία από μια σειρά πηγών, όπως το Κτηματολόγιο, το Περιουσιολόγιο της ΑΑΔΕ, τον ΔΕΔΔΗΕ, τις εταιρείες ύδρευσης, τις πολεοδομικές άδειες του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, καθώς και από τα υποθηκοφυλακεία και τα δικαστήρια για ακίνητα με νομικές εκκρεμότητες.

Επιπλέον, θα περιλαμβάνει δεδομένα όπως οι αριθμοί ασφαλιστηρίων συμβολαίων και οι αποδέκτες αγροτικών επιδοτήσεων.

Με την ολοκλήρωση του έργου, κάθε αλλαγή ιδιοκτησίας θα καταγράφεται αυτόματα. Όταν υπογράφεται ένα συμβόλαιο και αναρτάται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myPROPERTY, το μητρώο θα ενημερώνει αυτόματα τις σχετικές υπηρεσίες, χωρίς καμία περαιτέρω ενέργεια από τους εμπλεκόμενους. Παράλληλα, το νέο σύστημα θα εξασφαλίσει ότι όλοι οι φορείς θα χρησιμοποιούν ενιαία δεδομένα για το εμβαδόν των ακινήτων, με αποτέλεσμα την ορθότερη επιβολή φόρων και τελών.

Η ενεργοποίηση του Ενιαίου Μητρώου Ακινήτων αναμένεται να περιορίσει σημαντικά τη γραφειοκρατία στις μεταβιβάσεις ακινήτων και να ενισχύσει τη διαφάνεια στην αγορά.

Επιπλέον, η κυβέρνηση θα αποκτήσει πρόσβαση σε ανοικτά δεδομένα που θα της επιτρέψουν να εφαρμόσει στοχευμένες πολιτικές, όπως η ανάπτυξη κέντρων υγείας σε περιοχές με υψηλό ποσοστό ηλικιωμένων ή η αξιολόγηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων.

Ο σχεδιασμός του μητρώου ακολουθεί το παράδειγμα του ολλανδικού κτηματολογίου, το οποίο παρέχει εκτενή δεδομένα για τη διαχείριση της δημόσιας πολιτικής.

Η ψηφιακή υποδομή του μητρώου θα διασυνδεθεί με όλες τις σχετικές δημόσιες υπηρεσίες, τις πλατφόρμες του Taxisnet και του Κτηματολογίου, καθώς και με ιδιωτικούς φορείς που παρέχουν δεδομένα.

Οι πληροφορίες θα ανταλλάσσονται με περιορισμένο εύρος πρόσβασης, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε φορέα. Για παράδειγμα, οι εταιρείες ύδρευσης θα έχουν πρόσβαση μόνο στα στοιχεία που αφορούν την παροχή νερού και όχι σε ολόκληρο το προφίλ του ακινήτου ή του ιδιοκτήτη του.

Το έργο αναμένεται να φέρει τάξη στο κατακερματισμένο σύστημα καταγραφής ακινήτων, απλοποιώντας τη διαδικασία για τους ιδιοκτήτες και τις συναλλαγές στην αγορά ακινήτων. Παρότι η αναπροσαρμογή των τετραγωνικών μέτρων ενδέχεται να επιφέρει φορολογικές επιβαρύνσεις σε ορισμένους ιδιοκτήτες, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα αποφασίσει για τις αναδρομικές χρεώσεις ή επιστροφές ποσών μετά την ολοκλήρωση του έργου.

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2025

Οι Έλληνες στους πιο δυσαρεστημένους από τη δουλειά τους στην Ευρώπη

Οι Έλληνες στους πιο δυσαρεστημένους από τη δουλειά τους στην Ευρώπη

 


Στην προτελευταία θέση, οριακά πάνω από τη Βουλγαρία, βρίσκονται οι Έλληνες εργαζόμενοι, αναφορικά με την ικανοποίηση που τους δίνει η εργασία τους.

Η έρευνα που παρουσίασε η Eurostat αναδεικνύει τη χώρα μας ουραγό σε εργατικά ζητήματα με τους εργαζόμενους άνω των 16 ετών να είναι ως επί το πλείστον δυσαρεστημένοι με τη δουλειά τους σε ότι έχει να κάνει με τις απολαβές, τις συνθήκες και την ασφάλεια που τους παρέχει.

Είναι χαρακτηριστικό πως στο σύστημα της μέτρησης η Ελλάδα έχει μόλις 6,8 μονάδες, όταν ο μέσος όρος της Ευρωζώνης είναι στο 7,4. Σε χειρότερη θέση από τη χώρα μας είναι μόνο η Βουλγαρία με 6,2 μονάδες.

Στον αντίποδα, στην κορυφή της λίστας με τα ικανοποιημένους εργαζόμενους βρίσκεται η Κύπρος που μαζί με τη Ρουμανία και τη Φινλανδία, έχουν 7,9 μονάδες.

Οι ευχαριστημένοι εργαζόμενοι στην ΕΕ

Κύπρος7,9
Ρουμανία7,9
Φινλανδία7,9
Λιθουανία7,8
Ουγγαρία7,8
Σλοβενία7,8
Βέλγιο7,7
Τσεχία7,7
Δανία7,7
Εσθονία7,7
Μάλτα7,7
Ολλανδία7,7
Αυστρία7,7
Σλοβακία7,7
Ιρλανδία7,6
Λετονία7,6
Σουηδία7,6
Ευρωπαϊκή Ένωση (από το 2020)7,4
Κροατία7,4
Πολωνία7,4
Ισπανία7,3
Πορτογαλία7,3
Γερμανία7,2
Ιταλία7,2
Λουξεμβούργο7,2
Γαλλία7,1
Ελλάδα6,8
Βουλγαρία6,2

Οι μετρήσεις αφορούν τόσο άνδρες όσο και γυναίκες, πιάνει όλο το φάσμα της εκπαίδευσης ενώ οι ηλικίες είναι από 16 ετών και άνω.

reader.gr

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2025

Το «πικρό» μέλλον του καφέ στην Ελληνική αγορά

Το «πικρό» μέλλον του καφέ στην Ελληνική αγορά

 


Ο καφές αποτελεί το δεύτερο πιο εμπορεύσιμο αγαθό μετά το πετρέλαιο, αλλά τα τελευταία χρόνια οι τιμές του βρίσκονται σε διαρκή ανοδική πορεία 
προκαλώντας νευρικότητα. Υπάρχει ωστόσο το παράδοξο, ότι αν και πανάκριβος πια για εμπόρους και καταναλωτές, οι εταιρίες «θησαυρίζουν».

Οι αυξήσεις άρχισαν να διαφαίνονται από την εποχή της πανδημίας με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, και αποτυπώθηκαν καθόλη τη διάρκεια του 2022 στα καταστήματα αγοράς καφέ. Η κατάσταση επιδεινώθηκε τον επόμενο χρόνο με σοβαρές ξηρασίες σε Βραζιλία και Βιετνάμ, αλλά και στη Διώρυγα του Παναμά, όπου η χαμηλή στάθμη του νερού επιβράδυνε τη διέλευση των πλοίων.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον καφέ άρχισαν ξανά να αυξάνονται και τον περασμένο Νοέμβριο, το εμπόρευμα εκτινάχθηκε στα ύψη.

Η Βραζιλία, η οποία εξάγει τη μερίδα του λέοντος από τους προτιμώμενους κόκκους arabica, δέχτηκε πλήγμα με τα καφεόδεντρα σχεδόν να εξαφανίζονται και μία κακή συγκομιδή για δεύτερη συνεχή χρονιά. Μέσα σε αυτό το σκηνικό οι έμποροι έσπευσαν να κλείσουν συμβόλαια arabica, στέλνοντας τις τιμές σε υψηλά όλων των εποχών τον Δεκέμβριο. Τώρα οι τιμές είναι υπερδιπλάσιες από το μέγιστο του 2023. Οι κόκκοι ρομπούστα, που χρησιμοποιούνται συχνά στον στιγμιαίο καφέ, σημείωσαν το δικό τους υψηλό ρεκόρ αυτό το μήνα.

National Coffee Day

Το τέλος του καφέ;

Οι ειδικοί σε θέματα κλίματος περιγράφουν ένα δυσοίωνο μέλλον. Τα βασικά προβλήματα εφοδιασμού θα παραμείνουν και οι κακές σοδειές, λόγω κλίματος θα γίνουν κανόνας, ενώ η διαθέσιμη γη για την καλλιέργεια καφέ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά το ήμισυ ή και περισσότερο. Αυτό θα επηρεάσει και την ποιότητά του με την ποικιλία arabica να γίνεται είδος προς εξαφάνιση. Ενώ η αγορά του καφέ έχει κάποια ευελιξία για να κρατήσει τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα, οι μακροπρόθεσμες προοπτικές για το αγαπημένο ρόφημα της Αμερικής είναι δυσοίωνες.

Οι τιμές του καφέ ανεβαίνουν ήδη εδώ και μερικά χρόνια, αλλά η κατανάλωσή του παραμένει επίσης στα ύψη. Πέρυσι «κολοσσοί» ανέφεραν υψηλότερες πωλήσεις καφέ στις ΗΠΑ πέρυσι παρά την αύξηση των τιμών καταναλωτή.

Πόσο μπορούν α αυξηθούν οι τιμές;

Πριν από δύο δεκαετίες, οικονομολόγοι του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ εξέτασαν τον τρόπο με τον οποίο οι διακυμάνσεις των τιμών των βασικών προϊόντων καφέ επηρέασαν τα ράφια των παντοπωλείων. Διαπίστωσαν ότι κάθε αύξηση κατά 0,10 δολάρια στα προθεσμιακά συμβόλαια οδήγησε σε άμεση αύξηση κατά 0,02 δολάρια στις τιμές των δοχείων αλεσμένου καφέ. Όταν οι τιμές των εμπορευμάτων παρέμεναν υψηλές, η υπόλοιπη αύξηση μετακυλιόταν κατά τη διάρκεια ενός έτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή από τον Ιανουάριο, οι τιμές του καφέ στα παντοπωλεία είναι ήδη πάνω από 3% υψηλότερες από ό,τι ήταν πέρυσι τέτοια εποχή – μόνο ο στιγμιαίος καφές αυξήθηκε κατά 7%.

Coffee Prices Explainer

newsbomb.gr

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2025

Φθηνότερο το απλό  καλάθι του σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα σε σχέση με ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες

Φθηνότερο το απλό καλάθι του σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα σε σχέση με ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες


 Χαμηλότερες είναι οι τιμές του «τυπικού καλαθιού του νοικοκυριού» στα ελληνικά σούπερ μάρκετ σε σχέση με Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Γερμανία, Ρουμανία, όπως προκύπτει από την επαναλαμβανόμενη έκθεση του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).

Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα προκύπτουν από οργανωμένη έρευνα σύγκρισης τιμών (που βασίζονται σε στοιχεία από πλατφόρμες σύγκρισης τιμών σε κάθε χώρα, αλλά και σε τιμοληψίες από αλυσίδες σούπερ μάρκετ) σε τυπικό καλάθι προϊόντων του νοικοκυριού του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων (σούπερ μάρκετ) στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο 2024 και αντίστοιχα στη Γαλλία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ισπανία, στην Ιταλία, στην Πορτογαλία, στη Γερμανία και στη Ρουμανία.

Η σύγκριση τιμών γίνεται με και χωρίς την αξία του ΦΠΑ, ο οποίος διαφέρει σε κάθε χώρα. Για την παρούσα ανάλυση συγκρίθηκαν οι τιμές σε συνολικά 41 κατηγορίες προϊόντων. Αυτές οι υποκατηγορίες προϊόντων εξετάζονται από ένα σημαντικό δείγμα πάνω από 6.000 τιμών προϊόντων και 44 διαφορετικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ στις οκτώ χώρες συνολικά για να υπολογισθούν οι μέσες τιμές, με δειγματοληψίες από έγκυρα site σύγκρισης τιμών σε Ελλάδα και εξωτερικό, αλλά και από αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Τα στοιχεία περιλαμβάνουν τελικές τιμές τόσο επωνύμων προϊόντων, όσο και προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας σε κάθε χώρα. Διευκρινίζεται ότι οι τιμές αφορούν μόνο αλυσίδες σούπερ μάρκετ και όχι άλλα σημεία πώλησης.

Η σύγκριση των μέσων τιμών των καλαθιών δείχνει ότι τέσσερις χώρες έχουν σημαντικά ακριβότερο μέσο καλάθι από την Ελλάδα, 39% η Γερμανία, 27% η Γαλλία, 24% το Ηνωμένο Βασίλειο, 11% η Ιταλία, ενώ ακριβότερο καλάθι κατά 7% έχει η Πορτογαλία, κατά 8% η Ισπανία και κατά 5% η Ρουμανία.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει το ΙΕΛΚΑ, η εικόνα των αποτελεσμάτων αλλάζει σημαντικά όταν αφαιρέσουμε τον αναλογούντα ΦΠΑ ανά χώρα για να γίνουν αντιληπτές οι πραγματικές τιμές των προϊόντων σουπερμάρκετ. Η σύγκριση των καλαθιών σε αυτή την περίπτωση δείχνει ότι οι και οι επτά χώρες έχουν πιο ακριβό μέσο καλάθι από την Ελλάδα, η Γερμανία κατά 47%, η Γαλλία κατά 34%, το Ηνωμένο Βασίλειο κατά 32%, η Ιταλία κατά 19%, η Ισπανία κατά 17% η Πορτογαλία κατά 10% και η Ρουμανία κατά 10%.

Αυτό, σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, είναι αποτέλεσμα της διαφοράς που έχει ο χαμηλός ΦΠΑ ανά χώρα (πρόκειται για τον ΦΠΑ που αναφέρεται σε τρόφιμα και ποτά). Στην Ελλάδα αυτός ο ΦΠΑ είναι 13%. Ο ΦΠΑ είναι σημαντικά υψηλότερος από το Ηνωμένο Βασίλειο (0% ή 5%) και τη Γαλλία (10% και 5,5%), την Ισπανία (10% και 2%), την Πορτογαλία (13% και 6%), την Ιταλία (5% και 4%), την Γερμανία (7%) και τη Ρουμανία (9%), αλλά και τις περισσότερες χώρες της ΕΕ. Η βασική διαφορά είναι ότι τρόφιμα που στην Ελλάδα υπάγονται ακόμα και στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ με 24% στις υπόλοιπες χώρες υπάγονται στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, ο οποίος είναι και χαμηλότερος του ελληνικού με 6%, 5,5%, 4% ή ακόμα και 0%. Ελάχιστα προϊόντα βρίσκονται στον χαμηλό ΦΠΑ στην Ελλάδα και στο υψηλό στις άλλες χώρες (π.χ. μωρομάντηλα). Σημειώνεται ότι η επίδραση ειδικών φόρων κατανάλωσης (π.χ. καφές) δεν είναι δυνατόν να συνυπολογιστεί στα παραπάνω στοιχεία.

Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, το γενικό συμπέρασμα που προκύπτει από την παραπάνω ανάλυση είναι ότι το οργανωμένο ελληνικό λιανεμπόριο τροφίμων (σούπερ μάρκετ) παρέχει στους Έλληνες καταναλωτές πρόσβαση σε προϊόντα για το τυπικό του καλάθι με κατά μέσο όρο σε χαμηλότερη τιμές που είναι αποτέλεσμα της οργανωμένης προσπάθειας των προμηθευτών και των λιανεμπόρων για συγκράτηση των τιμών τα τελευταία χρόνια. Η τάση αυτή με μικρές διακυμάνσεις είναι διαχρονική την τελευταία 12ετία που πραγματοποιείται η συγκεκριμένη έρευνα από το ΙΕΛΚΑ.

Η διαχρονική σύγκριση τιμών με το εξωτερικό δείχνει ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα συνεχώς έχει φθηνότερο το τυπικό καλάθι από τις συγκρινόμενες χώρες με κάποιες διακυμάνσεις οι οποίες δεν αλλάζουν το γενικό συμπέρασμα της ανάλυσης.

Σημειώνεται ότι παράγοντες που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όταν συγκρίνονται τιμές ανάμεσα σε διαφορετικές χώρες είναι: Το ύψος των συντελεστών ΦΠΑ σε κάθε χώρα, οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης σε κάθε χώρα, το ύψος της φορολογίας σε κάθε χώρα, η αγροτική και βιομηχανική παραγωγή σε κάθε χώρα, οι καταναλωτικές συνήθειες σε κάθε χώρα (π.χ. η τάση για συσκευασμένα ή μη προϊόντα, τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας κ.λπ.), οι καιρικές συνθήκες και οι φυσικές καταστροφές λόγω της κλιματικής αλλαγής, το κόστος ενέργειας, το κόστος καυσίμων και γενικά μεταφορών, το μισθολογικό-εργασιακό κόστος, η απόσταση της χώρας από τα παραγωγικά κέντρα της κεντρικής Ευρώπης και τα αντίστοιχα κόστη, η πολυπλοκότητα της γεωγραφίας της κάθε χώρας (π.χ. οδικό δίκτυο, νησιά κ.λπ.), το μέγεθος της αγοράς, η αγοραστική δύναμη-δυνατότητα και αντίστοιχες οικονομίες κλίμακας στις προμήθειες των προϊόντων Η αναλογία ανάμεσα στο οργανωμένο λιανεμπόριο και τα μικρά εξειδικευμένα σημεία πώλησης, το ισοζύγιο εξαγωγών-εισαγωγών σε σχέση με τα τρόφιμα και τις πρώτες ύλες παρασκευής τους, τα διάφορα κόστη παραγωγής (ενέργεια, πρώτες ύλες, μισθολογικό κόστος, χρηματοοικονομικό κόστος, γραφειοκρατία), η παραγωγικότητα της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου σε κάθε χώρα και η εποχικότητα της ζήτησης και της προσφοράς (π.χ. λόγω τουρισμού ή καιρικών συνθηκών).

Τα δεδομένα τιμών υπολογίζονται από γνωστά παρατηρητήρια τιμών των χωρών που εξετάστηκαν και συμπληρώνονται με τιμοληψίες και για την Ελλάδα στα πρωτογενή δεδομένα από τιμοληψίες σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Τα κριτήρια επιλογής των κατηγοριών στο καλάθι είναι ένας συνδυασμός επιλογής των μεγαλύτερων σε πωλήσεις αγαθών, αντίστοιχων χρησιμοποιούμενων καλαθιών για εκτίμηση στο εξωτερικό, καθώς και κοινής διαθεσιμότητας κατηγοριών προϊόντων στις αγορές στις χώρες που εξετάζονται.

newsbeast.gr

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2025

Στο στόχαστρο της εφορίας φορολογούμενοι υπεράνω υποψίας

Στο στόχαστρο της εφορίας φορολογούμενοι υπεράνω υποψίας

 


Μετά τους επαγγελματίες, στο στόχαστρο των ελεγκτικών αρχών έχουν εισέλθει μισθωτοί, κυρίως αυτοί που δηλώνουν υψηλά εισοδήματα και έχουν μεγάλες επιστροφές φόρου. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι διασταυρώσεις και τα αποτελέσματα είναι άκρως εντυπωσιακά. Παράλληλα έχουν εντοπιστεί εκατοντάδες περιπτώσεις με παράνομες επιστροφές φόρου, για τις οποίες οι Αρχές δεν προχώρησαν ποτέ σε επιστροφή των ποσών είτε προχωρούν στην ανάκτηση αυτών.

Το μήνυμα που εκπέμπεται από τη φορολογική διοίκηση και το οικονομικό επιτελείο είναι ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός δεν εστιάζει σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, αλλά αναζητεί τη φοροδιαφυγή σε μισθωτούς, επαγγελματίες, συνταξιούχους, αγρότες και εισοδηματίες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής» που επικαλείται πηγές της φορολογικής διοίκησης, αυτή τη στιγμή διενεργείται μία μεγάλη ελεγκτική διασταύρωση στον τομέα των βεβαιωμένων αποδοχών και από τα στοιχεία προκύπτει ότι οι εργοδότες και οι αντισυμβαλλόμενοι δηλώνουν υψηλότερες παρακρατήσεις φόρων.

Συγκεκριμένα, από τις διασταυρώσεις εντοπίστηκε μεγάλο στέλεχος επιχείρησης με ιδιαίτερα υψηλές αμοιβές άνω του 1,5 εκατ. ετησίως. Ωστόσο, τα χρήματα αυτά κατέληξαν σε λογαριασμό του επιχειρηματία στο εξωτερικό. Στην πραγματικότητα ο επιχειρηματίας φαινόταν ότι κατέβαλε αποδοχές άνω του 1,5 εκατ. ευρώ στο στέλεχος της εταιρείας, αλλά διαπιστώθηκε ότι το ποσό επέστρεφε σε δικό του λογαριασμό στο εξωτερικό. Η παρανομία από πλευράς εργοδότη, με συνένοχο τον εργαζόμενο, έγινε καθώς η εταιρεία έχει μεγάλα χρέη και έχουν δεσμευτεί οι προσωπικοί λογαριασμοί του επιχειρηματία, ενώ ήδη έχουν γίνει κάποιες κατασχέσεις. Με τη διαδικασία που ακολούθησαν, επιχειρηματίας και εργαζόμενος επιχείρησαν να γλιτώσουν τη δέσμευση και του ποσού που μεταβιβάσθηκε στην τράπεζα του εξωτερικού. Αμφότεροι θα διωχθούν για απάτη έναντι του ελληνικού Δημοσίου.

Σε μία άλλη περίπτωση, μεγάλο στέλεχος επιχείρησης φούσκωσε τον παρακρατηθέντα φόρο και έφθασε να δικαιούται επιστροφή φόρου 500.000 ευρώ. Η ΑΑΔΕ εντόπισε το εν λόγω στέλεχος και ήδη έχει κληθεί για εξηγήσεις. Σημειώνεται ότι η φορολογική διοίκηση δεν προχώρησε στην επιστροφή του σχετικού ποσού.

Ακόμη, εντοπίστηκαν ανήλικοι οι οποίοι δηλώνουν ότι εργάζονται και επιχειρούν να κερδίσουν από την επιστροφή φόρου. Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι δεν εργάζονται και ως εκ τούτου η ΑΑΔΕ δεν πίστωσε στους λογαριασμούς τα σχετικά ποσά που προσπάθησαν να «κερδίσουν». Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, οι περιπτώσεις όπου δηλώνονται ότι εργάζονται ανήλικα παιδιά, ενώ στην πραγματικότητα δεν εργάζονται, είναι εκατοντάδες.

Η ΑΑΔΕ κλιμακώνοντας τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής «τρέχει» διασταυρώσεις σε πάνω από 130.000 ΑΦΜ και το προσεχές διάστημα θα αποστείλει εκκαθαριστικά με φόρους «κατ’ εκτίμηση», δηλαδή με ποσά φόρου που έχουν υπολογιστεί για εισόδημα το οποίο προκύπτει με βάση τα στοιχεία και τις πληροφορίες που έχει στην διάθεσή της η φορολογική αρχή. Από το σκάνερ των φοροελεγκτών περνούν συνταξιούχοι και μισθωτοί με αδήλωτα αναδρομικά ποσά συντάξεων και αποδοχών, φορολογούμενοι με εισοδήματα από το εξωτερικό και ιδιοκτήτες ακινήτων με αδήλωτα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων.

Τέλος σημειώνεται ότι τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να περάσουν την πόρτα των ελεγκτών της εφορίας οι πρώτοι από τους 800 επαγγελματίες που εντοπίστηκαν μετά την μεγάλη διασταύρωση που πραγματοποίησε η ΑΑΔΕ.

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2025

Στον… αέρα χιλιάδες οικοδομικές άδειες – Τι καταγγέλλουν οι μηχανικοί

Στον… αέρα χιλιάδες οικοδομικές άδειες – Τι καταγγέλλουν οι μηχανικοί

 


Τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει στην έκδοση οικοδομικών αδειών από τις Υπηρεσίες Δόμησης (ΥΔΟΜ) καταγγέλλει η Διοικούσα Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) – Τμήμα Ανατολικής Κρήτης. Σε επιστολή που απέστειλε αυτήν την εβδομάδα στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη οι μηχανικοί επισημαίνουν ότι «πολίτες και μηχανικοί βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε μια νομική και διοικητική ασάφεια, με πολλές οικοδομικές άδειες να εκκρεμούν και τις διαδικασίες δόμησης να παραμένουν μετέωρες».

Ωστόσο, το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στην Κρήτη. Σε όλη τη χώρα από τους δήμους της πρωτεύουσας έως τα μικρά νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου η κατάσταση είναι παρόμοια. Οι βασικές αρρυθμίες εκκινούν από τις δυσλειτουργίες των υπηρεσιών δόμησης των δήμων που έχουν αναλάβει τη διοικητική υποστήριξη όμορων δήμων, οι οποίοι στερούνται ανάλογων υπηρεσιών.

Για το ζήτημα είχε προειδοποιήσει εδώ και έναν χρόνο ο Συνήγορος του Πολίτη Ανδρέας Ποττάκης ο οποίος με επιστολή του εγκαλούσε την πολιτεία  «για αναποτελεσματική αντιμετώπιση της οργάνωσης και λειτουργίας των πολεοδομιών της χώρας» εδώ και μια δεκαετία, με διαδοχικές και ατελέσφορες ρυθμίσεις  οι οποίες, όπως επεσήμανε «αποβαίνουν επιζήμιες για το αστικό και όχι μόνο περιβάλλον της χώρας».

Οικοδομικές άδειες και έλεγχοι αυθαιρέτων

«Σήμερα περίπου 170 δήμοι της χώρας έχουν Υπηρεσίες Δόμησης ενώ περί τους 160 δεν διαθέτουν πολεοδομία και υποστηρίζονται διοικητικά από άλλες γειτονικές. Σαφή εικόνα θα έχουμε στα τέλη Μαρτίου οπότε η κάθε Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα κάνει τον απολογισμό της», σημειώνει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΕΜΔΥΔΑΣ) Δημήτρης Πετρόπουλος.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, οι δήμοι που εξυπηρετούνται από όμορους οφείλουν να τους παρέχουν προσωπικό. «Ωστόσο, οι  μικροί δήμοι δεν έχουν προσωπικό για να παρέχουν, ενώ άλλοι στέλνουν ως προσωπικό συμβασιούχους που δεν έχουν δικαίωμα υπογραφής. Στη Δυτική Αττική, η ΥΔΟΜ Αιγάλεω υποστηρίζει επτά δήμους, η ΥΔΟΜ Ελευσίνας τη Μάνδρα, η ΥΔΟΜ Σύρου πολλά άλλα νησιά. Τα παραδείγματα είναι πολλά. Η πολεοδομία Πειραιά καλύπτει όλα τα νησιά της Περιφέρειας Αττικής, από την Αίγινα και τις Σπέτσες έως τα Κύθηρα, μαζί με όλους τους γειτονικούς δήμους. Έχει ένα τεράστιο πολεοδομικό αντικείμενο – μόνο για αυθαίρετα έχουν 1.000 καταγγελίας τον χρόνο. Τί να προλάβουν να κάνουν;», αναρωτιέται ο κ. Πετρόπουλος.

Όσο για την Κρήτη, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην επιστολή του ΤΕΕ Ανατολικής Κρήτης προς το ΥΠΕΝ, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και σε δημάρχους του νησιού, το πρόβλημα δημιουργήθηκε από τη διχογνωμία σχετικά με την επαρκή ή μη επαρκή στελέχωση του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση θεωρεί ότι έχει επαρκή στελέχωση οπότε προκύπτει ερώτημα ως προς εάν είναι νόμιμη ή όχι η  έκδοση οικοδομικών αδειών και άλλων διοικητικών πράξεων από την πολεοδομία Μινώα Πεδιάδας που μέχρι πρότινος την εξυπηρετούσε καθώς θεωρούνταν ότι δεν είχε την κατάλληλη στελέχωση.

Αλλά και στη Σκόπελο, το δημοτικό συμβούλιο υπέγραψε προσφάτως ψήφισμα στο οποίο επισημαίνεται ότι η ΥΔΟΜ του νησιού που καλύπτει και τις ανάγκες του Δήμου Αλοννήσου, δεν μπορεί λόγω υποστελέχωσης – υπηρετούν μόνο δύο άτομα – να προσφέρει υπηρεσίες έκδοσης οικοδομικών αδειών, όρους δόμησης, έλεγχο κατασκευών κλπ.

Τις καθυστερήσεις διεκπεραίωσης πολεοδομικών υποθέσεων λόγω ανεπιτυχούς εφαρμογής του νομοθετικού πλαισίου, ελλιπούς στελέχωσης και σοβαρών οργανωτικών δυσλειτουργιών των πολεοδομικών υπηρεσιών, είχε επισημάνει και ο Συνήγορος του Πολίτη.

Σε παρέμβασή του υπογράμμιζε ότι το μοντέλο της διοικητικής υποστήριξης των δήμων που στερούνται υπηρεσιών δόμησης, δεν λειτούργησε αποτελεσματικά, λόγω της οριακής στελέχωσης των μητροπολιτικών δήμων που κλήθηκαν να τις υποστηρίξουν, με αποτέλεσμα να δημιουργεί «ακραία προβλήματα κακοδιοίκησης, συνιστώντας παραβίαση των αρχών της νομιμότητας και της χρηστής διοίκησης».

Αδυναμία στελέχωσης

Σήμερα, πολλοί δήμοι δηλώνουν αδυναμία να συνεχίσουν να εξυπηρετούν μικρότερους δήμους ή άλλους όμορους λόγω έλλειψης προσωπικού. Το παράδοξο, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο κ. Πετρόπουλος, είναι ότι η συμμετοχή  στους δύο πρόσφατους μεγάλους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για μηχανικούς είναι μικρή.

«Στον πρώτο για το 40% των θέσεων μηχανικών από τις 650 θέσεις υπήρξαν παραιτήσεις ενώ στον δεύτερο γραπτό διαγωνισμό από τις 1200 θέσεις μηχανικών, επιτυχόντες ήταν μόνο 900. Δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο. Δεν ενδιαφέρθηκαν λόγω των εξευτελιστικών αποδοχών των μηχανικών στο Δημόσιο – 850 ευρώ επί 12 μήνες  ο εισαγωγικός μισθός – αλλά και λόγω των πολλαπλά αυξημένων ευθυνών. Στη Σαντορίνη πήγαν τρεις στην πολεοδομία και έμεινε ένας – οι αποδοχές του δεν έφταναν ούτε για το νοίκι. Αφήστε τις ευθύνες που είναι “ηλεκτρική καρέκλα”. Είναι περισσότερες ώρες στα δικαστήρια από ότι στην υπηρεσία», τονίζει ο κ. Πετρόπουλος.

Όχι στη συγκέντρωση των πολεοδομιών στο ΥΠΕΝ

Ωστόσο, δεν θεωρεί λύση την πρόθεση της κυβέρνησης για συγκέντρωση του ελέγχου των Υπηρεσιών Δόμησης στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Σύμφωνα με την ΕΜΔΥΔΑΣ, θα είναι ακόμη χειρότερη η κατάσταση εάν μετά την δηλωμένη αποτυχία «αποκέντρωσης» και αυτοματοποίησης της έκδοσης οικοδομικών αδειών, «η διαδικασία  περάσει στο ακόμα πιο υποστελεχωμένο ΥΠΕΝ και ακόμα περισσότερο στους ιδιώτες, όπως πρόσφατα νομοθετήθηκε –αλλά δεν υλοποιήθηκε ακόμα – για τον έλεγχο αυθαίρετων κατασκευών».

Το προτιμότερο, σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, είναι να δημιουργηθεί μια πολεοδομία σε κάθε περιφερειακή ενότητα, δηλαδή περίπου 60 σε όλη τη χώρα. «Δεν θα είναι αποτελεσματικό ένα “υδροκέφαλο κέντρο”», σημειώνει ο ίδιος.

Και προσθέτει: «Απαραίτητες είναι δυνατές τοπικές υπηρεσίες δόμησης που να έχουν  γνώση των τοπικών ζητημάτων και της  ιδιαιτερότητας κάθε περιοχής.  Αλλά παράλληλα δεν θα έχουν και τον «κορσέ» του κάθε δημάρχου να μετακινεί τους υπαλλήλους σε τεχνικές υπηρεσίες, να τους υποχρεώνει σε παράλληλα καθήκοντα ή σε διάφορες εξυπηρετήσεις κλπ. Έχουμε επιφυλάξεις με τη συγκέντρωση στο ΥΠΕΝ όλης της αλυσίδας,  από τον πολεοδομικό σχεδιασμό έως τις Υπηρεσίες Δόμησης».

Πηγή: OT

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025

Πώς οι τράπεζες και τα funds φουσκώνουν τις δόσεις και γονατίζουν τους δανειολήπτες

Πώς οι τράπεζες και τα funds φουσκώνουν τις δόσεις και γονατίζουν τους δανειολήπτες


 
Στο έλεος των τραπεζών, των funds και των servicers βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη. Η απόφαση του Αρείου Πάγου που θα ανακοινωθεί στις 27 Φεβρουαρίου, ανάλογα με την έκβασή της, θα φέρει σημαντικές αλλαγές είτε για το τραπεζικό σύστημα είτε για τους δανειολήπτες.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου για τους δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη θα κρίνει εάν ο τόκος θα συνεχίσει να υπολογίζεται επί του συνολικού άληκτου κεφαλαίου ή αν θα επιβάλλεται αποκλειστικά στη μηνιαία δόση. Το θέμα έχει προκαλέσει έντονες αντιπαραθέσεις, καθώς εκατοντάδες δανειολήπτες έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας ότι η τοκοχρεολυτική εξόφληση επιβαρύνει υπέρμετρα τις οφειλές τους.

Την αρχή έκανε το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης υπέρ ζευγαριού από την Θέρμη Θεσσαλονίκης που ορίζει ότι το εκάστοτε τπιτόκιο της Τράπεζς της Ελλάδος θα εφαρμόζεται επί της μηνιαίας δόσης και όχι σε ολόκληρο το άληκτο κεφάλαιο με αποτέλεσμα ο ανατοκισμός να είναι σχεδόν μηδαμινός.

Ειδικότερα, το δικαστήριο «ρυθμίζει κατά τρόπο οριστικό τα χρέη της αιτούσας προς τις πιστώτριες με τον ορισμό καταβολών α)ποσού 164,41 ευρώ στην κυρίως παρεμβαίνουσα και β) ποσού 10,59 ευρώ στην δεύτερα καθ’ ης, επί 36 μήνες, αρχής γενομένης από τον επόμενο μήνα από τη δημοσίευση τςη παρούσας.

akinita493_514c9.jpg

Εξαιρεί της εκπαίησης την ανήκουσα στους αιτούντες κατά πλήρη κυριότητα σε ποσοστό 50% εξ αδιαιρέτου για καθέναν από αυτούς κύρια κατοικία τους, όπως ως άνω αυτή αναλυτικά περιγράφεται.

Σύμφωνα με τους δανειολήπτες που έχουν προσφύγει στα δικαστήρια, αν ο τόκος υπολογισθεί επι του άληκτου κεφαλαίου, η τοκοχρεωλυτική επιβάρυνση υπερβαίνει τις δυνατότητες και αντοχές τους.

Παράδειγμα

  • Χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας τετραμελούς οικογένειας με δύο ΑΜΕΑ που υπήχθησαν στον Νόμο Κατσέλη το 2024 κερδίζοντας στο Εφετείο τελεσίδικα. Το Εφετείο, στη βάση εισοδηματικών κριτηρίων καθόρισε δόση 504 ευρώ. Σήμερα, η Τράπεζα εκτοξεύει την οφειλή στα 1.100 ευρώ το μήνα. Η Τράπεζα προεξοφλεί μάλιστα την μη συμμόρφωση του οφειλέτη με την δικαστική απόφαση, καθώς στην πρώτη ενημέρωση αφήνει κενό στο πινάκιο το ποσό πέναλτυ και το συμπληρώνει με 54 ευρώ στην δεύτερη. Μετά απο νομικές διαδικασίες ετών, και παρά την απόφαση του Εφετείου, η οικογένεια αυτή αντιμετωπίζει πάλι τον κίνδυνο πλειστηριασμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει έκθεσης πραγματογνωμοσύνης, η οικογένεια αυτή απο τον Φεβρουάριο 2010 εως και το 2018 έχει πληρώσει 305.000 ευρώ!
  • Ένας δανειολήπτης με καταναλωτικό δάνειο 30.000 ευρώ, διάρκειας 10 ετών και επιτόκιο 5%, πληρώνει σήμερα μια μηνιαία δόση περίπου 318 ευρώ. Με το ισχύον σύστημα εκτοκισμού, όπου ο τόκος υπολογίζεται στο συνολικό άληκτο κεφάλαιο, στο τέλος της δεκαετίας θα έχει καταβάλει συνολικά 38.160 ευρώ. Αν η απόφαση του Αρείου Πάγου αλλάξει τον τρόπο εκτοκισμού και οι τόκοι επιβάλλονται μόνο στη μηνιαία δόση, το συνολικό ποσό αποπληρωμής μπορεί να μειωθεί κατά περίπου 6.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ο δανειολήπτης θα έχει μικρότερη επιβάρυνση, με περισσότερα χρήματα διαθέσιμα για άλλες οικονομικές του υποχρεώσεις, ενώ παράλληλα θα μπορεί να αποπληρώσει το δάνειό του πιο εύκολα, χωρίς να βλέπει το υπόλοιπο της οφειλής να διογκώνεται δυσανάλογα.

Τι αναφέρουν οι τράπεζες

Οι Τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων υποστηρίζουν ότι ο εκτοκισμός στη δόση θα προκαλέσει σημαντικές απώλειες εσόδων. Σύμφωνα με δημοσιοποιημένες πληροφορίες, η απόφαση αυτή, που αφορά 200.000 δανειολήπτες με συνολικά δάνεια ύψους 12,5 δισ. ευρώ (τιτλοποιημένα μέσω του μηχανισμού κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής»), ενδέχεται να οδηγήσει σε κατάπτωση των εγγυήσεων και αποσταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος.

Στη λήψη της απόφασης πρέπει να ληφθούν υπόψη τα εξής:

Δανειολήπτες σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής:

Οι δανειολήπτες που εντάχθηκαν με δικαστικές αποφάσεις στον Νόμο Κατσέλη βρίσκονταν και εξακολουθούν να βρίσκονται σε κατάσταση «μόνιμης αδυναμίας» πληρωμής. Ο νομοθέτης είχε ξεκάθαρη πρόθεση να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία σε αυτά τα φυσικά πρόσωπα, ώστε να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με βάση τις οικονομικές τους δυνατότητες και να προστατεύσουν την πρώτη τους κατοικία. Επομένως, μια απόφαση που θα αυξήσει τα οφειλόμενα ποσά (είτε λόγω αλλαγής επιτοκίων είτε λόγω του τρόπου εκτοκισμού) θα μπορούσε να οδηγήσει πολλούς από αυτούς στην αναστολή πληρωμής, με αποτέλεσμα κατάσχεση και πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας, αντίθετα με τα δεδικασμένα.

Αρνητικές επιπτώσεις για το τραπεζικό σύστημα:

Οι Τράπεζες επωφελήθηκαν από την ένταξη στο νόμο Κατσέλη, καθώς καταβλήθηκαν δόσεις που διαφορετικά δεν θα εξοφλούνταν λόγω της μόνιμης αδυναμίας των οφειλετών. Επιπλέον, η αναστολή των μαζικών πλειστηριασμών συνέβαλε στη διατήρηση της αξίας των ακινήτων, ειδικά σε περιόδους κρίσης. Μια απότομη αύξηση των οφειλών θα αυξήσει το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με αρνητικές συνέπειες για την αξιολόγηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

akinita888_9d6cc.jpg

Διαφοροποίηση στη μεταχείριση των οφειλετών:

Το τραπεζικό σύστημα και οι διαχειριστές μη εξυπηρετούμενων δανείων πρέπει να διαφοροποιήσουν την αντιμετώπιση μεταξύ οφειλετών που βρίσκονται σε «μόνιμη αδυναμία πληρωμής» και εκείνων που βιώνουν «πρόσκαιρη» αδυναμία. Ο εκτοκισμός με βάση το συνολικό άλυκτο κεφάλαιο μπορεί να είναι αποδεκτός για όσους βρίσκονται σε πρόσκαιρη αδυναμία, εφόσον ο τρόπος εκτοκισμού έχει κοινοποιηθεί πριν την υποβολή αίτησης στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Αντίθετα, για τους οφειλέτες που έχουν κριθεί ως έχοντες «μόνιμη αδυναμία πληρωμής», ο εκτοκισμός θα πρέπει να περιορίζεται στη μηνιαία δόση που έχει οριστεί από το δικαστήριο.

Τιτλοποίηση και συνέπειες για τις εγγυήσεις «Ηρακλής»:

Δεδομένου ότι η τιτλοποίηση έγινε με ελλείψεις – καθώς αφορά δάνεια που ρυθμίζονται σύμφωνα με τον Νόμο Κατσέλη – η πιθανότητα κατάπτωσης των κρατικών εγγυήσεων μέσω του μηχανισμού «Ηρακλής» θα αυξηθεί αν ο τρόπος εκτοκισμού επιβαρύνει απρόβλεπτα και υπέρμετρα τους δανειολήπτες, που είχαν ρυθμίσει τις υποχρεώσεις τους βάσει των πραγματικών οικονομικών δυνατοτήτων τους. Το κρίσιμο για τον «Ηρακλή» είναι να εξασφαλιστεί η σταθερή αποπληρωμή του χρέους, καθώς ένα σχετικά μικρό κόστος μείωσης των τόκων μπορεί να απορροφηθεί χωρίς συνέπειες, δεδομένης της μακροπρόθεσμης φύσης των ρυθμίσεων.

Σε μια περίοδο έντονης οικονομικής αβεβαιότητας και αυξανόμενου κόστους διαβίωσης, η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα. Μια επιπρόσθετη οικονομική επιβάρυνση για δανειολήπτες και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες – που με δικαστική απόφαση βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής – θα μπορούσε να προκαλέσει νέο κύμα πλειστηριασμών, επιδεινώνοντας τις ανισότητες και οδηγώντας σε κοινωνική απόγνωση. Δεδομένης της κερδοφορίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των περιορισμένων ωφελειών που θα προκύψουν από την αίτηση για εκτοκισμό στη βάση του άληκτου κεφαλαίου, μια απόφαση που δικαιώνει τις Τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων θα συνιστούσε μια ακόμα πράξη άδικης αναδιανομής εισοδήματος, επηρεάζοντας κυρίως τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά εις βάρος των ευρωστώτερων μετόχων.

dnews.gr

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2025

POS: Αυξήθηκαν έως 614% οι ηλεκτρονικές συναλλαγές το 2024 - Οι πρωταθλητές της φοροδιαφυγής

POS: Αυξήθηκαν έως 614% οι ηλεκτρονικές συναλλαγές το 2024 - Οι πρωταθλητές της φοροδιαφυγής

 


Αύξηση κατά 10,7% των ηλεκτρονικών συναλλαγών καταγράφηκε το 2024 σε σχέση με το 2023. Η σημαντική αυτή αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών- από 61,1 δισ. στα 67,7 δισ. ευρώ- καταγράφηκε κυρίως το δεύτερο εξάμηνο του προηγούμενου έτους οπότε και είχε ολοκληρωθεί η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, «ένα εμβληματικό έργο αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής που αποφέρει σημαντικά οφέλη για πολίτες και επιχειρήσεις», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Μέσω της διασύνδεσης, για όλες τις ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω POS εκδίδεται και το αντίστοιχο παραστατικό μέσω των ταμειακών μηχανών, με αποτέλεσμα να μην αποκρύπτονται έσοδα και με αυτόν τον τρόπο να περιορίζεται σημαντικά η φοροδιαφυγή. 
Είναι χαρακτηριστικό πως το 2024 επετεύχθη αύξηση φορολογικών εσόδων πέραν του στόχου που είχε τεθεί, της τάξhς των 2 δισ. ευρώ, κάτι που οφείλεται τόσο στην διασύνδεση POS-ταμειακών όσο και στην επέκταση εφαρμογής του συστήματος myDATA για τις επιχειρήσεις.
Οι επιπλέον αυτοί πόροι επέστρεψαν πίσω στους πολίτες μέσω της μείωσης φόρων καιεισφορών, ενίσχυσης του εισοδήματος όπως και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. 
Δήλωση Κ. Χατζηδάκη
Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: 
«Η αύξηση κατά 6,6 δισ. ευρώ των ηλεκτρονικών συναλλαγών το 2024 είναι η πιο ισχυρή απόδειξη ότι η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές πέτυχε συμβάλλοντας καθοριστικά στον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Μέσα από αυτήν την μεταρρύθμιση ενισχύεται το αίσθημα της δικαιοσύνης και ισότιμου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων και παράλληλα αυξάνονται τα φορολογικά έσοδα που μπορούν να κατευθυνθούν είτε σε στήριξη της κοινωνικής πολιτικής είτε σε περαιτέρω μειώσεις φόρων. Πρόκειται επομένως για μια κοινωνική πολιτική στην πράξη η οποία ήρθε για να μείνει!».
Οι κλάδοι με τις μεγάλες αυξήσεις συναλλαγών
Πιο αναλυτικά, παρακάτω αναφέρονται ενδεικτικά ορισμένοι κλάδοι με μεγάλη αύξηση στις ηλεκτρονικές συναλλαγές το 2024 σε σχέση με το 2023:
-Πλυντήρια αυτοκινήτων (από 11,2 εκατ. στα 80,2 εκατ. ευρώ)- αύξηση 614%.
-Υπηρεσίες φροντίδας παιδιών (από 13,6 εκατ. στα 71,1 εκατ. ευρώ) – αύξηση 433%.
-Υπηρεσίες επισκευής ρολογιών και κοσμημάτων (από 1 εκατ. στα 4,6 εκατ.) -αύξηση 348%.
-Δικηγόροι (από 11,3 εκατ. στα 45 εκατ. ευρώ)- αύξηση 299%.
-Ταξί (από 26,5 εκατ. στα 79 εκατ. ευρώ)- αύξηση 196%.
-Φωτογραφεία, γραφικές τέχνες (από 2,2 εκατ. στα 4,1 εκατ. ευρώ)- αύξηση 86%.
-Καθαριστήρια-πλυντήρια (από 11,5 εκατ. στα 16,3 εκατ. ευρώ) αύξηση 41%.
-Οδοντίατροι (από 206 εκατ. στα 249 εκατ. ευρώ)- αύξηση 21%.
-Εστίαση (από 5,9 δισ. ευρώ στα 6,6 δισ. ευρώ)- αύξηση 12,5%.
-Γιατροί (από 357 εκατ. στα 392 εκατ. ευρώ)- αύξηση 10%.
Για το 2025 δρομολογείται η υλοποίηση 4 ακόμη ψηφιακών μεταρρυθμίσεων εκσυγχρονισμού του φορολογικού μηχανισμού με στόχο τον περαιτέρω περιορισμό της φοροδιαφυγής. 
Ήδη από τις αρχές του έτους εφαρμόζεται η καθολική χρήση του myDATA για την δήλωση εσόδων-εξόδων των επιχειρήσεων, ενώ σταδιακά εντός του έτους πρόκειται να εφαρμοστεί το Ψηφιακό Πελατολόγιο, το Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής καθώς και η καθολική επέκταση του Ηλεκτρονικού Τιμολογίου.

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2025

ΤΕΡΑΣΤΙΟ πλεόνασμα πράσινης ενέργειας στην Ελλάδα – Κίνδυνος μπλακάουτ το Πάσχα

ΤΕΡΑΣΤΙΟ πλεόνασμα πράσινης ενέργειας στην Ελλάδα – Κίνδυνος μπλακάουτ το Πάσχα


 
Οι αναταράξεις στην ενεργειακή αγορά από τις περικοπές «πράσινης» ενέργειας θα συνεχιστούν και φέτος.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του καθηγητή στο ΑΠΘ κ. Παντελή Μπίσκα, επικεφαλής του Εργαστηρίου Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας, οι προβλεπόμενες περικοπές ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) θα είναι της τάξης των 1,5 με 2 TWh (τεραβατώρες), ήτοι περίπου 6% με 7,5% της συνολικής ενέργειας που υπολογίζεται ότι θα παραχθεί από ΑΠΕ όλο το 2025. Δηλαδή θα είναι υπερδιπλάσιες, συγκριτικά με το 2024, οπότε περικόπηκαν 860 GWh (γιγαβατώρες) ΑΠΕ, ήτοι 0,86 TWh, που αντιστοιχούσαν στο 3,3% της «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής.

Ο προβληματισμός για τις περικοπές ΑΠΕ

Ο προβληματισμός των επενδυτών για τις περικοπές εντείνεται ολοένα και περισσότερο καθώς η κλιμάκωσή τους έχει αντίκτυπο στην πρόσβαση σε τραπεζικά χρηματοδοτικά εργαλεία. Το πρόβλημα αναμένεται να περιορίσουν οι λύσεις αποθήκευσης ενέργειας και όπως εκτιμά ο κ. Μπίσκας οι σχετικοί στόχοι που έχουν τεθεί στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), το οποίο είχε υποβληθεί στα μέσα Ιανουαρίου στην Κομισιόν, θα πρέπει να αναθεωρηθούν εντός της επόμενης τριετίας.

Η αναθεώρηση των στόχων του ΕΣΕΚ

Ειδικότερα, ο στόχος του ΕΣΕΚ για μονάδες αποθήκευσης είναι στα 4,35 GW (γιγαβάτ) έως το 2030. Ήδη έχουν δοθεί ή θα δοθούν όροι σύνδεσης σε σταθμούς αποθήκευσης με μπαταρίες ισχύος περίπου 1 GW που προκρίθηκαν μέσω των τριών διαγωνισμών (σ.σ. ο τρίτος βρίσκεται σε εξέλιξη) της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ).

Παράλληλα, αναμένεται να λάβουν όρους σύνδεσης άλλα 3,35 GW σταθμών αποθήκευσης με μπαταρίες τα επόμενα ένα με δύο έτη. Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο κ. Μπίσκας μιλώντας προ ημερών σε εκδήλωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φωτοβολταϊκών Παραγωγών (ΠΟΣΠΗΕΦ), «θεωρούμε ότι ο στόχος θα αναθεωρηθεί εντός των επόμενων 2-3 ετών, και θα ανέλθει στα 7 GW, κυρίως λόγω των περίπου 17 GW φωτοβολταϊκών σταθμών που θα λειτουργούν ήδη το 2028, καθώς και της έναρξης κατασκευής του καλωδίου Ελλάδας – Αιγύπτου που αναμένεται να μεταφέρει 2-3 GW ενέργειας από ΑΠΕ με χαμηλό LCOE από την Αίγυπτο στην Ελλάδα».

Όσο για τους καταναλωτές, λιγότερες περικοπές μεταφράζονται σε μικρότερο κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας

Τα οφέλη από τους παραγωγούς έως τους καταναλωτές

Η αύξηση του δυναμικού αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τον καθηγητή, θα είχε οφέλη για όλους τους παράγοντες της αγοράς. Ο διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) θα είχε τα μέσα για καλύτερη διαχείριση του συστήματος σε πραγματικό χρόνο. Οι παραγωγοί ΑΠΕ θα απέφευγαν τις περικοπές, άρα και τις απώλειες εισοδήματος. Για τη βιομηχανία η μεγαλύτερη εκμετάλλευση των ΑΠΕ θα σημαίνει καλύτερη χρήση των PPAs (διμερή συμβόλαια αγοραπωλησίας ρεύματος), άρα μικρότερο κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Για τους Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης έργων ΑΠΕ (ΦοΣΕ ΑΠΕ και ΦοΣΕΤΕΚ) ο περιορισμός των περικοπών θα οδηγήσει και σε αποφυγή ρίσκου αποκλίσεων, άρα σε μικρότερο κόστος αποκλίσεων.

Το πλεόνασμα παραγωγής ΑΠΕ απειλεί το δίκτυο ηλεκτροδότησης με υπερφόρτωση

Το πλεόνασμα παραγωγής ΑΠΕ απειλεί το δίκτυο ηλεκτροδότησης με υπερφόρτωση

Όσο για τους καταναλωτές, σύμφωνα με τον κ. Μπίσκα, λιγότερες περικοπές μεταφράζονται σε μικρότερο κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. «Μεγαλύτερος ανταγωνισμός στην Αγορά Εξισορρόπησης, συνεπάγεται μειωμένο κόστος για τους προμηθευτές, άρα μειωμένο κόστος και για τους καταναλωτές», ανέφερε ο καθηγητής.

Σε δύο έτη θα συζητούμε πόσα εύκολα και ανέξοδα περιορίσαμε σε ελάχιστο επίπεδο το πρόβλημα των υψηλών περικοπών ΑΠΕ στο ελληνικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας

Οι δύο επιλογές του ΥΠΕΝ

Όπως υπογράμμισε ο ίδιος οι επιλογές για το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) είναι δύο. Η πρώτη είναι να συνεχίσει στη λογική Business As Usual, δηλαδή συνέχιση της σημερινής «μπλοκαρισμένης» αδειοδοτικής κατάστασης που συνεπάγεται περικοπές ΑΠΕ, άρα δυσαρέσκεια από τους παραγωγούς ΑΠΕ και αυξημένο κόστος για τον τελικό καταναλωτή.

Η δεύτερη επιλογή είναι να προχωρήσει σε ξεμπλοκάρισμα της δυνατότητας των επενδυτών για λήψη όρων σύνδεσης για σταθμούς αποθήκευσης με μπαταρίες με εμπορικούς όρους (merchant BESS), που θα οδηγήσει σε:

  • μεγαλύτερη εγκατεστημένη ισχύ αποθηκευτικών μονάδων
  • μικρές ή αποδεκτές περικοπές ΑΠΕ
  •  μεγαλύτερο ανταγωνισμό στην Αγορά Εξισορρόπησης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (εφεδρείες, ενέργεια εξισορρόπησης)
  • καλύτερη διαχείριση του συστήματος σε πραγματικό χρόνο
  • μειωμένο κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για τον τελικό καταναλωτή

«Έτσι, σε δύο έτη θα συζητούμε πόσα εύκολα και ανέξοδα περιορίσαμε σε ελάχιστο επίπεδο το πρόβλημα των υψηλών περικοπών ΑΠΕ στο ελληνικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας», τόνισε ο κ. Μπίσκας.

Οικονομική βιωσιμότητα των επενδύσεων

Όσον αφορά στην οικονομική βιωσιμότητα των έργων αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες, ο καθηγητής επεσήμανε ότι, βάσει διαφορετικών σεναρίων, συστήματα άνω των 5 MW (μεγαβάτ) είναι βιώσιμα, δίχως επιδοτήσεις, και μπορούν να έχουν μια ικανοποιητική απόδοση (IRR) μόνο και μόνο με το γνωστό arbitrage, δηλαδή με την εκμετάλλευση της διαφοράς των τιμών αγοράζοντας φθηνό ρεύμα από τη χονδρεμπορική αγορά το μεσημέρι οπότε υπάρχει υπερπαραγωγή ΑΠΕ και πουλώντας το βράδυ όταν είναι ακριβό. Αντιθέτως, οι μικρότερες μονάδες, έως 1 MW, για να είναι βιώσιμες θα πρέπει, εκτός από το arbitrage, να παρέχουν και πρόσθετες υπηρεσίες.

Το περυσινό Πάσχα ο ΑΔΜΗΕ για την αποφυγή blackout είχε βγάλει εκτός περίπου τη μισή «πράσινη» παραγωγή ενώ φέτος ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος

«Κόφτης» πράσινης παραγωγής το Πάσχα για αποφυγή blackout

Σε κάθε περίπτωση, έως ότου ολοκληρωθούν οι επενδύσεις αποθήκευσης ενέργειας, το φάσμα των περικοπών απειλεί το ηλεκτρικό σύστημα με blackout ειδικά την άνοιξη και το φθινόπωρο όταν η ζήτηση υποχωρεί και η παραγωγή των ΑΠΕ, ειδικά των φωτοβολταϊκών, αυξάνεται λόγω ηλιοφάνειας. Όπως δηλαδή αναμένεται να συμβεί τις ημέρες του Πάσχα, ειδικά με τη μεγάλη έξοδο από τα αστικά κέντρα κατά το τετραήμερο από Μεγάλη Παρασκευή έως Δευτέρα του Πάσχα.

Το περυσινό Πάσχα του 2024 ο ΑΔΜΗΕ για την αποφυγή blackout είχε βγάλει εκτός περίπου τη μισή «πράσινη» παραγωγή ενώ φέτος ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος διότι έχουν μπει στο σύστημα και νέες μονάδες ΑΠΕ, ισχύος περίπου 2 GW. Έτσι, εκτός από τις περικοπές στο τραπέζι βρίσκεται και η λύση της διακοπής των εισαγωγών ρεύματος. Όσο για τις εξαγωγές αναμένονται χαμηλές καθώς το Ορθόδοξο συμπίπτει με το Καθολικό Πάσχα οπότε και στις γειτονικές χώρες η κατανάλωση θα είναι χαμηλή.

Μάλιστα, στελέχη των δύο Διαχειριστών από το βήμα ημερίδας της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) για τη «Μεθοδολογία Περιορισμών Έγχυσης Σταθμών ΑΠΕ» που έγινε τη Δευτέρα επεσήμαναν την κρισιμότητα της κατάστασης και την ανάγκη για καθολικό «ψαλίδι» στις ΑΠΕ που βρίσκονται συνδεδεμένες στο δίκτυο διανομής του ΔΕΔΔΗΕ και δεν έχουν ακόμη εγκαταστήσει σύστημα τηλεχειρισμού (παρά τις παρατάσεις στις σχετικές προθεσμίες) ώστε να μπορούν να τεθούν αυτόματα εκτός λειτουργίας σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Ως έσχατη λύση εξετάζεται και η αποκοπή γραμμών μέσης τάσης η οποία όμως θα έχει και παράπλευρες απώλειες αφού σε αυτές βρίσκονται συνδεδεμένοι και μεγάλοι καταναλωτές.