Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Τα διδάγματα για την Ελλάδα από τις κρίσεις χρέους άλλων χωρών

SHARE
Σε δύο "στρατόπεδα" έχουν χωριστεί αναλυτές, επενδυτές, fund managers, κεντρικοί τραπεζίτες και αρθρογράφοι σχετικά με τα οφέλη μίας πιθανής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, την ώρα που τα σενάρια για την "προβληματική" Ελλάδα καταμέτρούνται τέσσερα.
Οι μεν πιέζουν για άμεση.. αναδιάρθρωση και οι δε κάνουν λόγο για επικείμενη καταστροφή σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση, την ώρα που το ελληνικό spread και τα 5ετή ελληνικά CDS σπάνε όλα τα "κοντέρ", με το πρώτο να "σκαρφαλώνει" στις 1.200 μβ και το δεύτερο στις 1.480 μβ, αντίστοιχα.
Bloomberg
"Aναδιαρθρώστε το χρέος όσο είναι καιρός", αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου Βlοomberg, την ώρα που η Ελλάδα κάθεται σε "αναμμένα κάρβουνα" περιμένοντας τα στοιχεία για το έλλειμμα του 2010, το οποίο η Eurostat το τοπουθετεί πάνω κάτω στο 10,5% του ΑΕΠ.Ειδικότερα, σύμφωνα με τον αρθρογράφο του Βloomberg, Μάθιου Λύν η Ελλάδα έχει ήδη καθυστερήσει να αναδιαρθρώσει το χρέος της και όσο πιο γρήγορα προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση τόσο καλύτερο για την ελληνική οικονομία, τονίζοντας ότι η καλύτερη λύση θα ήταν ένα haircut της τάξεως του 50% με την επιβολή τριετούς αναστολής των πληρωμών τόκων για τα δάνεια που θα παραμείνουν σε εκκρεμότητα.
Ο ίδιος εκφράζει την παραπάνω άποψη επικαλούμενος την εκτίναξη των ελληνικών spread και CDS πάνω από τις 1000 μονάδες βάσης, γεγονός το οποίο αυξάνει τις πιθανότητες χρεοκοπίας της χώρας.«Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε γιορτάσει την επέτειο του πακέτου διάσωσης με διαφορετικό τρόπο - με την αναγγελία ότι θα αποχωριστεί μέρος των χρεών της», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Λυν. Όταν γίνει αποδεκτή η πρώτη πτώχευση στην Ευρωζώνη, τότε θα μπορεί να ξεκινήσει μια λογική συζήτηση για το πώς θα ισχυροποιηθεί το ενιαίο νόμισμα», αναφέρει ο αρθρογράφος του Bloomberg.

Ακόμη, υποστηρίζει ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας οι τιμές στην αγορά κατέδειξαν ότι οι περισσότεροι επενδυτές έχουν ήδη καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ελληνική αναδιάρθρωση είναι τελειωμένη υπόθεση. Αναφερόμενος, δε, σε αξιωματούχους σε Αθήνα και Βρυξέλλες που αρνούνται την αναδιάρθρωση, τονίζοντας πως δεν αποτελεί επιλογή, ο Λυν υποστηρίζει πως «θα πρέπει να σταματήσουν να υποκρίνονται».
Kεντρικοί τραπεζίτες
Κανένα όφελος για την Ελλάδα δεν "βλέπουν" κεντρικοί τραπεζίτες από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη της Φιλανδίας η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν θα βοηθούσε τη χώρα να αποκτήσει την απαιτούμενη οικονομική ισχύ ή να δημιουργήσει πλεόνασμα, εκτιμά ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Φινλανδίας, Erkki Liikanen.
Στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στην γερμανική Frankfurter Allgemeine, ο Liikanen, που είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε ότι η πλειοψηφία των Φινλανδών στηρίζει το ευρώ, παρά την αντιπαράθεση γύρω από το ζήτημα χρηματοδότησης των πακέτων στήριξης που δίνονται σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Ο ίδιος πρόσθεσε πως η χώρα επεβίωσε πολλαπλών οικονομικών σοκ τη δεκαετία του '90.
Σταρκ
Μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα πυροδοτούσε τραπεζική κρίση που θα επισκίαζε ακόμα και αυτήν που έζησε η υφήλιος μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008, δήλωσε το Σάββατο ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Juergen Stark.

Σε δηλώσεις του που φιλοξενούνται στην ιστοσελίδα της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης ZDF, ο Stark χρησιμοποίησε το παράδειγμα της Lehman Brothers για να υπογραμμίσει την αντίθεση της ΕΚΤ στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
"Μια αναδιάρθρωση θα ήταν κοντόφθαλμη επιλογή και θα είχε σημαντικά μειονεκτήματα", είπε. "Στη χειρότερη περίπτωση, η αναδιάρθρωση κράτους-μέλους της ευρωζώνης θα μπορούσε να επισκιάσει τις επιπτώσεις της κατάρρευσης της Lehman Brothers".
Η αναδιάρθρωση θα απέκλειε την Ελλάδα από τις αγορές για ένα απρόβλεπτα μακρύ χρονικό διάστημα, αναγκάζοντας τους εταίρους της να συνεχίζουν να τη στηρίζουν οικονομικά, και θα έσπρωχνε τις ελληνικές τράπεζες στα όρια της χρεωκοπίας, είπε ο Stark.
"Είναι αυταπάτη η αντίληψη ότι μια δημοσιονομική κρίση μπορεί να λυθεί απλά με περικοπή του χρέους". Σύμφωνα με τον Stark, η μόνη διέξοδος είναι η πιστή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για την εξ ολοκλήρου αποπληρωμή των χρεών. "Εύκολος και ανώδυνος δρόμος δεν υπάρχει".
Στην αντίθετη κατεύθυνση κινούνται οι δηλώσεις βουλευτών των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), του μικρότερου εταίρου στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Bild, βουλευτές του κόμματος απαιτούν να ελεγχθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους πριν καταβληθεί η επόμενη δόση του Ιουνίου από τα κεφάλαια διάσωσης που λαμβάνει η χώρα με βάση το μνημόνιο.
"Υπό τις τρέχουσες συνθήκες, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να ξεπληρώσει τα δάνειά της", είπε στην Bild ο βουλευτής του FDP Oliver Luksic.
Γερμανία
Tην άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της συντομότερα αντί για αργότερα εξέφρασε ένας εκ των οικονομικών σύμβούλων της Γερμανίδας καγκελαρίου, κυρίας Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι η αναδιάρθρωση για τη χώρα είναι έτσι και αλλιώς αναπόφευκτη.
«Δεν νομίζω ότι η Ελλάδα θα πετύχει στην στρατηγική που ακολουθεί χωρίς αναδιάρθρωση», δήλωσε κατηγορηματικά στην τηλεόραση του Bloomberg ο Lars Feld και συμπλήρωσε: «Νομίζω ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να αναδιαρθρώσει (το χρέος της) σύντομα αντί για αργότερα».
Tα τέσσερα σενάρια για την Ελλάδα
Εμμονή στο μνημόνιο, "εθελοντική" μετακύλιση χρέους, αναδιάρθρωση 'λάιτ' ή σκληρή αναδιάρθρωση του χρέους είναι τα τέσσερα σενάρια για την Ελλάδα, σύμφωνα με άρθρο του Reuters, το οποίο μάλιστα υποστηρίζει ότι η ζυγαριά γέρνει , με 50% πιθανότητα, προς την πλευρά της τρίτης επιλογής, δηλαδή της λάιτ αναδιάρθρωσης.Οπως σημειώνεται, η Ελλάδα χρειάζεται να αντλήσει 27 δις ευρώ από τις χρηματαγορές το 2012, αλλά με το χρέος της να φτάνει στο 153% του ΑΕΠ μάλλον θα δυσκολευτεί να το καταφέρει. Οι φορολογούμενοι πολίτες της ΕΕ ίσως αντισταθούν σε μία ακόμα διάσωση ή να απαιτήσουν συμμετοχή και των ιδιωτών ομολογιούχων σε αυτή. Οι πολιτικοί στην ευρωζώνη δεν έχουν και πολλές επιλογές.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: