Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Για μια μονάδα επιτοκίου, άρον άρον εκποίηση

SHARE
Όπως ακριβώς είχαμε προβλέψει η ελληνική κυβέρνηση θα επιχειρούσε να κάνει το άσπρο – μαύρο και να παρουσιάσει μια απόφαση ήσσονος αποτελεσματικότητας για την οικονομία σε τεράστια εθνική επιτυχία. Τελικά η Σύνοδος Κορυφής ανακοίνωσε το σχέδιο λύσης για την Ελλάδα που θα οριστικοποιηθεί στις 25 Μαρτίου αφού πρώτα η Ελλάδα δεσμευτεί για μια σειρά θεμάτων. Οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν τη μείωση κατά μια (1) μονάδα των επιτοκίων δανεισμού και την αύξηση του χρονικού ορίου για την απόσβεση των δανείων στα 7,5 χρόνια. Η επιμήκυνση και η μείωση του επιτοκίου συνδέονται όμως ευθέως με την πώληση δημόσιας περιουσίας
Τα θετικά είναι τα εξής, και τα οποία όμως καλύπτονται από δεκάδες αρνητικά.
Με τη μείωση του επιτοκίου κατά 1% (4,2% από 5,2%), η Ελλάδα κερδίζει ένα ποσό που φτάνει στα 6 δισ. Ευρώ ενώ λαμβάνει και την υπόσχεση ότι μπορεί στο μέλλον να ξαναδούν οι δανειστές μας το επιτόκιο.
Επίσης, η επιμήκυνση του δανείου πάει στα 10 χρόνια, οπότε η τελευταία δόση που θα πρέπει να εξοφλήσει η χώρα πάει για το 2023.
Υπάρχει φυσικά και η απόφαση για ενίσχυση του μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης με 500 δις και ο οποίος θα ισχύσει από το 2013 και θα μπορεί να προβαίνει σε αγορά κρατικών ομολόγων, όταν μια χώρα δεν μπορεί να βγαίνει στις αγορές, όπως η Ελλάδα. Η απόφαση αυτή όμως δεν είναι και τόσο σίγουρο ότι θα γίνει πραγματικότητα καθώς οι χώρες του Βορρά επιμένουν ότι δε θα βάζουν αυτοί τα χρήματα για να πληρώνουν τα χρέη του νότου.
Τώρα πάμε στα αρνητικά: Η επιμήκυνση και η μείωση του επιτοκίου συνδέονται ευθέως με την πώληση δημόσιας περιουσίας:
CONCLUSIONS OF THE HEADS OF STATE OR GOVERNMENT OF THE EURO AREA OF 11 MARCH 2011The Heads of State or Government of the Euro area adopted the following conclusions:
….Against this background and in view of the commitments undertaken by Greece in the context of its adjustment programme, the interest rate on its loans will be adjusted by 100 basis points. Moreover, the maturity for all the programme loans to Greece will be increased to 7.5 years, in line with the IMF.
Το να κερδίσεις 6 δις ευρώ είναι μεν καλό, ωστόσο, σημασία έχει τι θα δώσεις γι’ αυτά. Αν δηλαδή υπό την ασφυκτική πίεση των ξένων ξεπουλήσεις ακίνητη περιουσία και εταιρείες σε μια χρονική στιγμή που οι τιμές είναι χαμηλές, τότε στο τέλος θα βγούμε και ζημιωμένοι. Και περιμένετε να μάθουμε και την κρυφή ατζέντα.
Επίσης, τι είναι 6 δις ευρώ όταν από τα έσοδα και μόνο η χώρα έχασε μέσα στο πρώτο δίμηνο 1 δις ευρώ;
Σε ότι αφορά την επιμήκυνση, σε κάθε δάνειο είναι καλό να παίρνει κάποιος ανάσα. Αυτό όμως προϋποθέτει ότι θα προχωρά ένα σχέδιο εξυγίανσης των οικονομικών του. Μοιάζει με τη σειρά του Alpha όπου πάει ο… Σαμοίλης να σώσει κάτι πικραμένους, τους βοηθάει να πάρουν δάνεια από τις τράπεζες, αλλά αν αυτοί συνεχίσουν να μην παράγουν και να σπαταλούν τότε θα ξαναπέσουν στην άβυσσο της χρεοκοπίας.
Λοιπόν, η κυβέρνηση πρέπει να μας πει που είναι το σχέδιο για τη χώρα, διότι το Μνημόνιο δεν είναι σχέδιο αλλά μνημόσυνο. Ανάπτυξη δεν υπάρχει, ο κόσμος δεν πληρώνει τους φόρους του, τα λουκέτα αυξάνονται, η φτώχεια επιδεινώνεται, η ανεργία έπιασε ταβάνι, το έλλειμμα παραμένει στα ύψη. Αυτά τα έφερε η πολιτική του Μνημονίου κι αν συνεχιστεί θα βουλιάξει ακόμη περισσότερο τη χώρα. Επομένως, είναι δώρο άδωρο η επιμήκυνση για μια οικονομία χωρίς καμιά προοπτική.
Από την άλλη, γιατί οι ξένοι εταίροι μας αφού έκαναν επιμήκυνση του δανείου δεν έκαναν και… επιμήκυνση των μέτρων που πρέπει να πάρουμε; Γιατί δηλαδή αφού πάμε για το 2023 την αποπληρωμή είμαστε υποχρεωμένοι να ξεπουλήσουμε περιουσία 50 δις τα επόμενα τρία χρόνια; Η κυβέρνηση λέει ότι είναι ένα μήνυμα που στέλνουμε στις αγορές. Αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι. Διότι η Μέρκελ μας το είπε ξεκάθαρα: Ξεπουλάτε και σας βοηθάμε. Αυτή είναι η συμφωνία κι ας αφήσουν στην κυβέρνηση τα κόλπα.
Το τρίτο και τελευταίο κακό είναι ότι η αποπληρωμή για μετά από 12 χρόνια από σήμερα σημαίνει ότι θα έχουμε στην πλάτη μας το Μνημόνιο, αναθεωρημένο συνεχώς, για όλη αυτή τη χρονική περίοδο. Μέτρα, μέτρα και πάλι μέτρα, έστω κι αν η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι δε θα λάβει άλλα μέτρα.
Θα πρέπει τέλος να σημειωθεί ότι στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων δεν υπάρχει δέσμευση για συνταγματική υποχρέωση μείωσης του χρέους αλλά για μια νομική δέσμευση. Η κυβέρνηση λέει ότι είναι δική της επιτυχία αλλά δεν είναι έτσι. Στην προηγούμενη σύνοδο οι μικρές χώρες είχαν ξεσηκωθεί για το ζήτημα αυτό και τότε κατατέθηκε ένα εναλλακτικό σχέδιο από τον Μπαρόζο και τον Ρομπάι που μιλούσε για νομική δέσμευση. Η «επανάσταση» των μικρών απέτρεψε την αλλαγή του Συντάγματος, όχι η σθεναρή αντίδραση του κ. Παπανδρέου. Αλλωστε, δεν αποκλείεται στο μέλλον να υπάρξει ένα τέτοιο μέτρο, άλλωστε η Ελλάδα θα αλλάξει το Σύνταγμά της μετά το 2015 όταν το Μνημόνιο και τα χρέη θα υπάρχουν ακόμη. Τότε θα μπορούσε να μπει μια παράγραφος για το χρέος.
Μιλώντας μετά τη Σύνοδο ο κ. Παπανδρέου έκανε αυτό που είχαμε προφητεύσει. Πανηγύρισε, μίλησε για ιστορικές αποφάσεις όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για το ευρώ.
«Ζητήσαμε τη βοήθεια των εταίρων μας στην ευρωζώνη για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος» τόνισε και απέδωσε την «επιτυχή μάχη» στα όπλα με τα οποία προσήλθε στη διαπραγμάτευση: την αξιοπιστία, τη σοβαρότητα και τη συνέπεια στο πρόγραμμα σταθερότητας.
«Κερδίσαμε αυτή τη μάχη με όπλο τη σοβαρότητα και τη συνέπειά μας. Θέλουμε να κρατήσουμε τη συνέπεια της χώρας μας απέναντι στο πρόγραμμα που εφαρμόζουμε» ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να σταματήσουμε να αδικούμε την προσπάθεια του ελληνικού λαού». «Διεκδικήσαμε, αγωνιστήκαμε και τα καταφέραμε. Όλα αυτά αποτυπώνονται στη σημερινή απόφαση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπανδρέου.
Αμετανόητος ο πρωθυπουργός επισημαίνει για να μην έχουμε καμιά αμφιβολία, ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζει το Μνημόνιο. Κουβέντα για επαναδιαπραγμάτευση των όρων του.
Επομένως, είναι τουλάχιστον υποκριτικό για την κυβέρνηση να πανηγυρίζει για το ελάχιστο που πήρε. Διότι να θυμίσουμε και πάλι, η ατζέντα του κ. Παπανδρέου έλεγε ότι θα πάει με ευρωομόλογα και επαναγορά χρέους, λύσεις που βγάζουν πράγματι τη χώρα από τα υπέρογκα χρέη. Κάτι τέτοιο δεν έγινε εφικτό, επομένως, ας κρατήσουν χαμηλούς τόνους, ας σκεφτούν που πάει η χώρα κι ας βρουν άλλες λύσεις για να βγουν οι πολίτες από το τέλμα.
Σε πολιτικό επίπεδο, η επικοινωνιακή προσπάθεια να παρουσιαστεί ως εθνική επιτυχία αυτό που έγινε στις Βρυξέλλες, μπορεί να απομακρύνει το σενάριο των εκλογών (χωρίς να αποκλείεται εντελώς) αλλά φέρνει πιο κοντά τον ριζικό ανασχηματισμό μας κυβέρνησης που παραπαίει.
Σε τελική ανάλυση, η επόμενη ημέρα των αποφάσεων της Ευρώπης βρίσκει την Ελλάδα να πουλάει τα πάντα και την κυβέρνηση να πανηγυρίζει. Όμως το χρέος είναι ακόμη εκεί και θα πνίγει το μέλλον όλων μας. Και κανείς δεν απαντά στο ερώτημα: Τι θα γίνει μετά από λίγα χρόνια όταν το χρέος θα είναι πάντα στα ύψη και δε θα μπορούμε να πληρώσουμε τις δόσεις μας; Πώς θα βγούμε στις αγορές με επιτόκια στα ύψη;
Στην κυβέρνηση είτε δε θέλουν είτε δεν μπορούν να καταλάβουν ότι η χώρα είναι ήδη σε πτώχευση. Και κάτι τελευταίο που το έχουμε τονίσει και πάλι. Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει τις αποφάσεις των Βρυξελλών γι’ αυτό και τα spreads είναι ύψη. Αρα ας αφήσουν αυτά που ξέρουν περί εθνικής επιτυχίας.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: