Κάρτα υγείας στους μαθητές από το 2011

Κυριακή, 21 Νοεμβρίου 2010

Με την έναρξη του σχολικού έτους 2011-2012, κάθε μαθητής θα λαμβάνει την προσωπική του κάρτα «Δείκτη Μάζας Σώματος». Με την κάρτα αυτή, η οποία θα ανανεώνεται κάθε χρόνο, θα παρακολουθείται η πορεία σωματικής ανάπτυξης των παιδιών, με στόχο την πρόληψη της παχυσαρκίας και βελτίωση της υγείας τους. Παράλληλα προβλέπεται αύξηση των ωρών υποχρεωτικής γυμναστικής.....
Τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας καθιερώνουν τη διανομή κάρτας «Δείκτη Μάζας Σώματος» (ΔΜΣ) σε μαθητές δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων από το Σεπτέμβρη. Τα στοιχεία θα περιλαμβάνουν το βάρος, το ύψος και την περίμετρο μέσης των μαθητών/-τριών και θα ανανεώνονται στην αρχή κάθε σχολικού έτους, από την Α Δημοτικού και έπειτα. Έτσι δάσκαλοι, γονείς αλλά και το υπουργείο θα έχουν μία εικόνα για την εξέλιξη της σωματικής ανάπτυξης των παιδιών, ώστε να παρακολουθείται και να προλαμβάνεται η παιδική παχυσαρκία. Όπως δηλώνει στο Βήμα ο υφυπουργός Υγείας Χρ. Αηδόνης «Θα πρέπει να παρακολουθείται η ανάπτυξη αλλά και το βάρος των παιδιών από πολύ μικρή ηλικία και αυτό αποτελεί μέριμνα της πολιτείας».
Το σύστημα αυτό περιλαμβάνεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Αξιολόγησης σωματικής διάπλασης, διατροφικών συνηθειών και σωματικής δραστηριότητας μαθητών» του υπουργείου Παιδείας. Σκοπός της αξιολόγησης είναι η βελτίωση της υγείας των παιδιών και η μείωση των ποσοστών παιδικής παχυσαρκίας, με την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και η αύξηση των ωρών φυσικής αγωγής στα σχολεία.
Οι εκπαιδευτές φυσικής αγωγής και οι δάσκαλοι των Γ΄ και Δ΄τάξεων πρέπει, σύμφωνα με εγκύκλιο που έχει σταλεί από το Μάιο, να αναλάβουν τις μετρήσεις, ενώ όλα τα σχολεία πρέπει να εφοδιαστούν με ζυγαριές και μετροταινίες. Παράλληλα με την απόκτηση της κάρτας ΔΜΣ, θα παρέχονται στους γονείς πίνακες με τα επιτρεπτά όρια βάρους και ύψους των παιδιών, ανάλογα με την ηλικία τους. Εάν παρουσιαστεί κάποια μεγάλη απόκλιση από αυτά, οι γονείς θα ενημερώνονται για τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτό και τους τρόπους αντιμετώπισης. Έτσι η αύξηση βάρους θα γίνεται αντιληπτή πριν λάβει τη μορφή παχυσαρκίας.
Όσον αφορά στο ανάστημα, η ενδοκρινολογική μονάδα της Α΄Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία) πραγματοποίησε έρευνα, σύμφωνα με την οποία επηρεάζεται και από περιβαλλοντικούς παράγοντες. Ενώ κατά κύριο λόγο εξαρτάται από γενετικούς παράγοντες, περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η διατροφή, οι γενετικές συνθήκες διαβίωσης, η καταπολέμηση ασθενειών και οι ψυχοκοινωνικές συνθήκες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το ανάστημα ενός παιδιού. Αντίστοιχα, βελτίωση περιβαλλοντικών συνθηκών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του γενετικά προβλεπόμενου αναστήματος.

1 σχόλια:

KANTHAR0S είπε...

Καλό το μέτρο. Άντε να δούμε αν θα εφαρμοστεί.

 
 
 

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

 
Copyright © Ellinas Blog