Το σχέδιο Παπανδρέου, η Εθνική Τραγωδία, οι Λύσεις, ο Ελληνισμός.

Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2011

Ένας Αλέξης Τσίπρας όπως δεν τον έχετε ξαναδεί. Μία συνέντευξη σταθμός στο διαδίκτυο, όπου για πρώτη φορά ηγέτης μικρού κόμματος ξεδιπλώνει σχέδιο αντιμετώπισης χωρίς ιδεοληπτικά στεγανά, με αποτέλεσμα να εκπλήσσει. Θα την παραθέσουμε χωρίς κανένα σχόλιο και θα την κρίνουμε ολόκληρη μετά και το τρίτο μέρος.
Μεταξύ άλλων αποκαλύπτει:
Προσχεδιασμένη η υπαγωγή της χώρας υπό καθεστώς άρσης Εθνικής κυριαρχίας. Τα πέντε στοιχεία που το αποδεικνύουν.
Παραμάγαζο το Μαξίμου! Όποιος επενδυτής θέλει να επενδύσει, πρέπει πρώτα να περάσει από εκεί!
Προσχεδιασμένο έγκλημα η διακοπή προσέγγισης με την Ρωσία.
Η Κύπρος είναι η δεύτερη πατρίδα του Ελληνισμού (!) Το πρόβλημα είναι η παράνομη εισβολή και κατοχή από την Τουρκία όπου έχουμε το διεθνές δίκαιο με το μέρος μας και το απεμπολούμε!
Στην ενεργητική εξωτερική πολιτική Ερντογάν που επιχειρεί “περικύκλωση”, πρέπει να απαντήσουμε με το ίδιο νόμισμα!
Απαιτείται ενδυνάμωση της εγχώριας βιομηχανίας όπλων, μίας από τις καλύτερες στην Ευρώπη. Καταστροφική η επιτροπεία στα υπουργεία σε τομείς άμυνας.
Τραγική εξέλιξη του “κούρεμα”, υπάρχει λύση για την Ελλάδα με ιστορικό δεδικασμενο… Γερμανίας!
Δεν έχω πρόβλημα με την επιχειρηματικότητα και το κέρδος. Με την αισχοκέρδεια και τους νταβατζήδες έχω, που υπηρετούμε εδώ και δεκαετίες!
Διαβάστε αναλυτικα μία συνέντευξη σταθμό για τα πολιτικά πράγματα. Τα σχόλια του “Ολυμπία” σε επόμενο άρθρο.

Η κυβέρνηση έχει ήδη αποδεχθεί Άρση Εθνικής κυριαρχίας
Τα μέτρα αυτά που έρχονται είναι μέτρα μόνιμης λιτότητας, μόνιμης επιτροπείας, μόνιμης άρσης Εθνικής κυριαρχίας. Στην πραγματικότητα, αυτοί οι οποίοι μας δημιούργησαν την χρήση χρέους, εσκεμμένα την διόγκωσαν, μας λένε ότι για να φτάσετε το 2020 τους στόχους πρέπει να περάσετε μία δεκαετία κοινωνικής εξαθλίωσης, ανεργίας, μιζέριας και υποτέλειας με μόνιμη επιτροπεία. Είναι μία εξέλιξη Εθνικής τραγωδίας που πρέπει να την αποτρέψουμε.
Η Σκόπιμη διόγκωση της κρίσης χρέους ήταν μέρος του σχεδίου. Βάσει “συμβολαίου” που συνάφθηκε προ εκλογών, η υπαγωγή στο ΔΝΤ!
Γίναμε Ζητιάνοι και επαίτες με επιτρόπους στα υπουργεία και πρωθυπουργό Ράιχενμπαχ
Οδεύουμε ολοταχώς προς ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ που πρέπει να την αποτρέψουμε

Δεν υπάρχει κάποιος άνθρωπος που να μην καταλαβαίνει είναι ότι η κατάσταση είναι η χειρότερη στην μεταπολεμική Ελλάδα.

Ευρώ ή Δραχμή;

Ερώτηση: Υπήρχε σχέδιο;

Θα μπορούσα να πω απλά ότι το αποτέλεσμα μετράει. Είπα στην βουλή, στον κύριο Παπανδρέου ότι πρέπει να είστε είτε παραδομένοι είτε συνένοχοι. Από τον επιθετικό τρόπο όμως που αντιμετωπίζετε τις εξελίξεις, Εμένα όμως δεν μου φαίνεστε παραδομένοι. Η κυβέρνηση Παπανδρέου είναι συνένοχοι. Η κυβέρνηση Παπανδρέου ανέλαβε εν πλήρη επίγνωση μία εργολαβία κατεδάφισης. Υπήρχε σχέδιο πριν τις εκλογές. Έδωσε αντιπαροχή την χώρα σε υπερατλαντικά κέντρα και στην παγκόσμια Ελίτ: Από το ΔΝΤ μέχρι την Μέρκελ και τις Γαλλογερμανικές τράπεζες. Δεν είναι μονάχα ζήτημα αξιοπρέπειας και εθνικής ταπείνωσης, αλλά και στην καθημερινότητα:
Το κούρεμα που ετοιμάζουν είναι στην ουσία κούρεμα σε εισόδημα και συντάξεις. Ανεργία, εγκατάλειψη της χώρας από τις ενεργές δυνάμεις δημιουργίας… Αυτοί που θα γινόντουσαν πρωτοπορεία.
Ζούμε ημέρες του ’60 με την διαφορά ότι τώρα χάνουμε όλα τα λαμπρά μυαλά, όλους τους νέους επιστήμονες. Ζούμε μία πνευματική γενοκτονία, μία λοβοτομή της χώρας.
Το σχέδιο έχει δύο σκέλη. Ο Παπανδρέου παρέδωσε όχι μόνο την Εθνική οικονομία αλλά και την εθνική κυριαρχία, των εθνικών συμφερόντων σε ξένα κέντρα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και είναι κάτι που δεν αναφέρεται εκτενώς. Η χώρα παραδίδεται σε έναν άξονα ΗΠΑ – Ισραήλ – Σαουδική Αραβία – Κατάρ.
Το ανήκομεν εις την δύση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ωχριά εμπρός στον Γιώργο Παπανδρέου που κυριολεκτικά παρέδωσε την χώρα στην Δύση…

Όχι μόνο δεν κερδίζουμε κατι αλλά κινδυνεύουμε να εμπλακούμε σε μεγάλες περιπέτειες. Μπορεί να λέμε ότι «ο εχθρός του εχθρού είναι φίλος» αλλά εμείς εγκαταλείπουμε το μεγαλύτερο εργαλείο που έχουμε, αυτό του διεθνούς δικαίου.
Κύπρος: Αφήνουμε τον Ερντογάν να το παίζει υπερασπιστής του δικαίου την στιγμή που η Τουρκία έχει επιβάλλει στυγνή στρατιωτική κατοχή στην Κύπρο μετά από στρατιωτική εισβολή. Αντί να χρησιμοποιήσουμε το διεθνές δίκαιο το απεμπολούμε. Όποια χώρα αναζητά προστάτες, «νταβατζήδες» θα έλεγα και αδυνατεί να στηριχθεί στα δικά της πόδια, αντιμετωπίζεται από τις άλλες χώρες όχι μόνο ως «υπό έκδοση» αλλά κυρίως ως μία χώρα με έλλειμμα ηθικής με «εκδιδόμενη» διεθνή πολιτική. Όχι στον άξονα με το Ισραήλ. Η συμπόρευση με το Ισραήλ είναι καιροσκοπική και ενέχει μεγάλους κινδύνους. Η Τουρκία με το Ισραήλ είναι παραδοσιακά σύμμαχοι και δεν αποκλείεται αύριο να τα ξαναβρουν κάτω από το κοινό συμφέρον. Αντίθετα, εάν εμείς διαρρήξουμε τις σχέσεις μας με τον Αραβικό κόσμο, οι συνέπειες θα είναι μη αναστρέψιμες. Πρέπει να έχουμε ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική χωρίς νταβατζήδες. Γιατί απλούστατα δεν είναι λίγες οι φορές που οι νταβατζήδες τα βρήκαν μεταξύ τους και την πλήρωσαν οι «προστατευόμενοι». Τότε οι συνέπειες από την Ελλάδα θα είναι τεράστιες και αν αυτό συνοδευτεί με απώλειες γεωστρατηγικής σημασίας τότε θα μιλάμε για μία γενικευμένη Εθνική τραγωδία.

Ερώτηση: Βλέπεις θερμό επεισόδιο άμεσα με την Τουρκία;
Η Τουρκία ασκεί ενεργητική εξωτερική πολιτική. Σε αυτόν τον τομέα έγκειται η προσέγγιση με Σκόπια και Αλβανία. Ναι, ενέχει πολλούς κινδύνους αυτή η τακτική, δεν θα την αναστρέψουμε όμως προσφεύγοντας σε ποικίλους προστάτες. Στην ενεργητική εξωτερική πολιτική του Ερντογάν πρέπει να απαντήσουμε αντίστοιχα με ενεργητική πολιτική. Να απευθυνθούμε στους παραδοσιακούς μας συμμάχους και όχι στους εχθρούς τους. Να δραστηριοποιήσουμε πάλι τον γεωστρατηγικό μας ρόλο ως γέφυρα τριών πολιτισμών. Σε έναν κόσμο με τέτοιες απειλές, ασύμμετρες ενδεχομένως, το να ψάχνεις προστάτες στους ισχυρούς, είναι άτοπο. Ειδικά όταν αυτοί οι ισχυροί φθίνουν. Στο τέλος θα μείνουμε απομονωμένοι από εχθρούς και φίλους όπως κάθε κράτος που καιροσκοπεί στην εξωτερική του πολιτική. Οδεύουμε ολοταχώς προς Γεωπολιτική τραγωδία και πρέπει να δράσουμε ανάλογα.

Εμείς συνεχίζουμε να στηριζόμαστε σε δυνάμεις που φθίνουν. Εδώ υπάρχουν αναδυόμενες δυνάμεις όπως η Ρωσία. Με την οποία έχουμε παραδοσιακούς δεσμούς. Είναι αδιανόητο να της γυρνούμε την πλάτη. Είναι και αυτό μέρος του σχεδίου που εφαρμόζει ο Γιώργος Παπανδρέου. Φάνηκε όταν κατά την προεκλογική του ομιλία του στην Αλεξανδρούπολη καταφέρθηκε εναντίον του αγωγού, συμφωνία με μεγάλη γεωστρατηγική συμμαχία. Ναι, με την Ρωσία θα έπρεπε να έχουμε πολύ στενές σχέσεις. Στην ενέργεια, στον τουρισμό, στον πολιτισμό. Είναι δυνατόν να πηγαίνει ο πρωθυπουργός στον Πούτιν, ο τελευταίος να του προτείνει σχέδιο χρηματοδότησης που θα γλίτωνε την χώρα από την μέγγενη του ΔΝΤ και ο Παπανδρέου να του μιλά για «πράσινη ανάπτυξη» και πράσινα άλογα; Εδώ μιλάμε για πρωτοφανείς καταστάσεις, που πλέον ουδείς δύναται να αμφισβητήσει. Μιλάμε ότι οι σχέσεις μας με την Ρωσία είναι οι χειρότερες τα τελευταία πενήντα χρόνια και αυτό είναι αποκλειστικό «επίτευγμα» της κυβέρνησης. Αυτό είναι αδιανόητο. Και για όσους επιμένουν να λένε ότι «αυτά δεν γίνονται»,
Εγώ θα σας πω ότι πλέον, δεν μιλάμε για «υποθέσεις εργασίας», όταν έχουμε το παράδειγμα της Κύπρου. Να μην λησμονούμε και την ΑΟΖ που και εκεί η Κυπριακή κυβέρνηση κάνει το καλύτερο δυνατό και για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, δίνοντας μαθήματα ανεξάρτητης και αποτελεσματικής πολιτικής. Θα μπορούσε κάποιος και εκεί να κατηγορήσει την κυβέρνηση για μονομέρεια με το Ισραήλ, όμως συγχρόνως η Κυπριακή κυβέρνηση έκλεισε συμφωνία χρηματοδότησης από την Ρωσία, με πολύ καλύτερους όρους, γλιτώνοντας έτσι την οικονομική κατοχή. Μην νομίζετε ότι τα 2,5 δις είναι «λίγα», αφού για την Κύπρο αποτελούν το 25% του ΑΕΠ! Θα ήταν τραγικό και η δεύτερη πατρίδα του Ελληνισμού να παραδινόταν στο Διεθνές νομισματικό ταμείο. Απέδειξε λοιπόν ότι υπάρχει άλλος δρόμος και είναι ανοιχτός.
Ερώτηση: Διεθνή Οικονομικό έλεγχο είχαμε το 1894, που ως γνωστών οδήγησε στην τραγωδία του 1897 με πρόσχημα την “μείωση στρατιωτικών δαπανών”. Υπάρχει παρόμοιος κίνδυνος σήμερα λόγω των επιτρόπων του νέου “Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου” σε νευραλγικά για την άμυνα υπουργεία;

Ναι, η άμυνα της χώρας κινδυνεύει από την παρουσία επιτρόπων στα υπουργεία. Δηλαδή εάν ο επίτροπος θεωρήσει ότι δεν είναι συμφέρουσα η οποιαδήποτε αμυντική διαδικασία, θα την καταργούμε; Μπορεί δηλαδή ο επίτροπος να απαγορεύσει στα αεροπλάναν να σηκώνονται εάν το κρίνει «ασύμφορο». Οφείλουμε να θυμηθούμε τον «Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο» του 1894 και πως κατέληξε. Θα σας πω όμως συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως αυτό της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας. Ναι, αυτής παραγωγικής μηχανής του δημοσίου, που η κυβέρνηση θεωρεί ότι «δεν υπάρχει». Όχι, δεν εξιδανικεύω την λειτουργία του δημοσίου, υπάρχουν και εκεί μεγάλα προβλήματα αλλά συγκεκριμένα η ΕΑΒ είναι μία από τις σημαντικότερες αεροπορικές βιομηχανίες στην Ευρώπη, όχι μονάχα στα Βαλκάνια. Φτιάχνουμε εμείς την άτρακτο του C-130 και που πουλάμε στην Lockheed Martin, τα σημαντικότερα κομμάτια του F-16 γιατί κατασκευάζονται μόνο στην Ελλάδα. Έχουμε μια υψηλή τεχνογνωσία και εξειδίκευση. Η ΕΑΒ είναι μια βιομηχανία που αποδεικνύει ότι το Δημόσιο, δεν είναι παντού το ίδιο.
Όταν λοιπόν δεν αφήνεις την ΕΑΒ έξω από αυτή τη λαίλαπα κι αυτή τη στιγμή η ΕΑΒ δεν μπορεί να πάει να κλείσει συμβόλαια σε δημοπρασίες του ΝΑΤΟ, διότι δεν υπάρχει ελληνική τράπεζα που μπορεί να δώσει εγγύηση, διότι ήδη έχουν χρεοκοπήσει οι ελληνικές τράπεζες και καμία ευρωπαική τράπεζα δεν αναλαμβάνει αυτή την ευθύνη. Και επειδή δεν μπορούν να βγάλουν μια εγγυητική των 50.000 ευρώ χάνουν δουλειές εκατομμυρίων ευρώ.
Κι όχι μονάχα αυτό. Το πιο σημαντικό είναι ότι αυτά τα στελέχη που έχουν μια μοναδική εξειδίκευση και εμπειρία, μετά από 20 χρόνια εργασίας, εργάζονται με αφοσίωση στη πατρίδα διότι ξέρουν πως αν δεν δουλέψει η ΕΒΟ, δεν θα μπορούν να πετάξουν τα αεροπλάνα για αναχαιτίσεις στο Αιγαίο. Έρχεσαι λοιπόν σ αυτούς και τους λες ότι ο μισθός σου από τις 2000 θα πάει στα 800 ευρώ ενώ (σε άλλες αντίστοιχες εταιρείες παίρνουν 4000 ευρώ) και θα βγείτε και στην εφεδρεία. Ε, αυτό είναι εγκληματικό…

Υπό καθεστώς Φόβου βρίσκεται ο πρωθυπουργός. Ένας άνθρωπος που είναι καθαρός με την συνείδηση του όμως δεν επιτρέπεται να “φοβάται”.

Όταν μίλησα με τον πρωθυπουργό, ήταν ανοιχτές οι πόρτες και ακουγόταν η βουή του κόσμου. Σίγουρα το ένιωθε και φαινόταν άλλωστε αφού η εικόνα του ήταν θλιβερή. Από αυτή την συνάντηση λοιπόν όπως και από την τηλεφωνική συνομιλία που είχα με τον Βενιζέλο, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι μοναδικός τους στόχος είναι να πιέσουν τον Σαμαρά για συγκυβέρνηση. Εάν ο Σαμαράς κάνει το λάθος να το δεχτεί, θα είναι η πολιτική του αυτοκτονία. Καλύτερα να ανέβει στην ταράτσα και να πηδήσει, παρά να δεχτεί να συμμετέχει, όποια ανταλλάγματα και αν του δώσουν. Εάν λοιπόν δεν το καταφέρουν αυτό, θα επιμείνουν στους 180 ψήφους, προσδοκώντας να διασπάσουν την ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας, να αναζητήσουν δηλαδή «συμμαχία προθύμων» ώστε να προχωρήσουν. Εάν δεν το καταφέρουν και δεν συγκεντρώσουν τον επιθυμητό αριθμό, τότε ναι, θα προχωρήσουν σε εκλογές. Αρχηγός όμως δεν θα είναι ο Παπανδρέου αλλά ο Βενιζέλος. Το ΠΑΣΟΚ στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα πάει με τον Βενιζέλο αρχηγό. Αυτή είναι η εκτίμηση μου.
Υπάρχει όμως και μία φοβία για τις εκλογές. Παρακολουθούσα κάποιους μνημονιακούς βουλευτές που εβγαιναν στον Πρετεντέρη και αποκαλούσαν τις εκλογές «πειραματισμό»! Δηλαδή η λαϊκή ετυμηγορία είναι «πείραμα»! Έχουν χάσει κάθε έννοια δημοκρατικότητας. Είναι ένα καθεστώς που καταρρέει. Όχι μόνο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αλλά στην δομή της εξουσίας. Το καθεστώς είναι η τραπεζική, η πολιτική και η μηντιακή εξουσία. Το ότι ο Μπόμπολας και ο Ψυχάρης πήγαν πρώτοι στο Μαξίμου έχει ισχυρό συμβολισμό. Μίλησε πρώτα με αυτούς που ασκούν την πραγματική εξουσία και μετά με τους πολιτικούς.

Κατά τη γνώμη μου υπάρχουν 3 κέντρα εξουσίας στη χώρα. Το ένα κέντρο εξουσίας είναι η κυβέρνηση Παπανδρέου, το πιο αδύναμο ίσως. Το άλλο κέντρο εξουσίας είναι η διαπλοκή και το τρίτο είναι οι τράπεζες. Και υπάρχει ένας διαγωνισμός, ποιο θα καταρρεύσει πρώτο.

Πρώτα φαίνεται ότι θα καταρρεύσουν οι τράπεζες και μετά η κυβέρνηση, αν και το πιο λογικό θα ήταν να έχει καταρρεύσει πρώτα η κυβέρνηση. Η διαπλοκή όμως δεν καταρρέει με τίποτα. Είναι ακλόνητη. Και ξέρετε τι αλαζονεία δημιουργεί σ αυτούς τους ανθρώπους αυτή η αίσθηση; Επί 20τόσα χρόνια αλλάζουν πρωθυπουργούς, αλλάζουν υπουργούς, είναι οι ίδιοι άνθρωποι εκεί όμως και κουνάνε το δάχτυλο…
Εγώ ανάγκασα τον Βενιζέλο να βγάλει άλλωστε την επιστολή που αποκαλύφθηκε ότι το άρθρο 37 δεν ήταν απαίτηση της Τρόικας αλλά των ντόπιων βαρώνων. Είπαν ψέμματα και αποκαλύφθηκαν.
Οι συνεργάτες των Τροϊκανών.
Τεράστιο μερίδιο ευθύνης έχουν οι «ντόπιοι συνεργάτες της Τρόικας» και όχι τόσο η Τρόικα που δεν ήταν άλλωστε και σχετική με τα Ελληνικά πράγματα. Εγώ λοιπόν θα μιλήσω συγκεκριμένα, με τον κίνδυνο να υποστώ πολιτικές επιθέσεις γι’ αυτά που θα πω. Οι ντόπιοι συνεργάτες της Τρόικας έπαιξαν πολύ σκοτεινό ρόλο και θα πρέπει να αναζητηθούν. Που;
Στην Τράπεζα της Ελλάδας. Η αδιαφάνεια σε όλο της το μεγαλείο αφού δεν γνωρίζουμε καν τους μετόχους. Εκεί παίχτηκε και το απαράδεκτο κερδοσκοπικό παιχνίδι με το Τ3 – Τ10, προπομπό των όσων θα ακολουθούσαν.
Δεύτερον, πρέπει να αναζητηθούν στους συμβούλους, κρυφούς και φανερούς, του ΣΕΒ. Κάποιοι καθηγητές, κάποιοι Ακαδημαϊκοί, είχα κάνει μάλιστα και μία αναφορά στον ΙΟΒΕ και τον κύριο Στουρνάρα που ενόχλησε. Τους οποίους φωτογράφισα στην βουλή ως συνεργάτες της Τρόικας αλλά ακόμα δεν το έχουν διαψεύσει.

Τρίτον, ας ψάξουν να τους βρουν και στα μεγάλα δικηγορικά γραφεία που συνεργάζονται.

Άλλωστε εγώ την κριτική μου την κάνω δημόσια πάνω στις δημόσιες τους ανακοινώσεις. Οι ίδιοι παραδέχονται ότι μιλούν με την Τρόικα. Το θέμα μου λοιπόν είναι να μας αποκαλύψουν και τι λένε. Εκεί είναι το ζητούμενο. Η Τρόικα δεν είναι πλέον κάποιος συμβουλευτικός μηχανισμός αλλά συγκυβερνά. Άρα είναι υποχρεωμένοι να αποκαλύψουν το περιεχόμενο των συνομιλιών τους, ειδικά στους πολιτικούς αρχηγούς. Ακόμα ξέρετε, έχουμε δημοκρατία, εκτός και εάν αυτή έχει επίσης καταργηθεί σε κάποιες τέτοιες συναντήσεις.
Αυτές οι συμπεριφορές όμως ξέρετε φανερώνουν και Φόβο. Ναι, αυτός ο φόβος είναι πλέον φανερός και τον διαπίστωσα και στην συνάντηση μου με τον πρωθυπουργό όταν τα πρώτα του λόγια ήταν «Εγώ δεν είμαι δοσίλογος και σταμάτα να μιλάς για Γουδή»! Πριν προλάβω καλά καλά να καθίσω και βέβαια να μιλήσω. Οπότε του απαντώ ότι εγώ δεν πρόλαβα βέβαια να τον χαρακτηρίσω «δοσίλογο» ή οτιδήποτε άλλο, αλλά ούτε έχω αναφέρει για Γουδή. «Άλλοι κύριε πρωθυπουργέ άνοιξαν την κουβέντα για το Γουδή. Δικοί σας, όπως ο κυριος Κακλαμάνης που το είχε πει πρώτος και το διέψευσε, ο κύριος Λοβέρδος ή ο κύριος Καρατζαφέρης που τον έχετε προνομιακό συνομιλητή»! Εγώ βέβαια του έχω πει ότι εάν προχωρήσει στο σχέδιο «Εύρηκα», την εκχώρηση δηλαδή της Εθνικής περιουσίας σε μία εταιρεία στο Λουξεμβούργο για να την διαχειριστεί, τότε αυτό ισοδυναμεί με Εθνική προδοσία. Εάν δεν είναι Εθνική προδοσία τότε τι είναι; Ερώτημα έθεσα.
Αυτό όμως είναι που με παρακίνησε εκείνο το βράδυ να μιλήσω για «ομερτά». Γιατί ανοίγεις το θέμα «Γουδή» χωρίς να το αναφέρω; Σε ενοχλεί «αισθητικά» ή μήπως σε φοβίζει; Και αφού είσαι «καθαρός» όπως λες, γιατί φοβάσαι; Εγώ λοιπόν έχω καταλήξει πως όλη αυτή η αλληλουχία των γεγονότων δεν οφείλεται σε συγκυρία. Εδώ είναι ξεκάθαρο ότι υπήρξε σχεδιασμός. Και αν το θέλετε, εγώ δεν θα κάνω δίκη προθέσεων, δεν είμαι δικαστής για να πω ότι ήταν προδοτικός για την χώρα σχεδιασμός, τα αποτελέσματα όμως είναι εγκληματικά! Και είναι πλέον πρόδηλο ότι αυτός ο σχεδιασμός έγινε ερήμην του Ελληνικού λαού, έγινε μέσα σε κλειστά γραφεία και μυστικές συναντήσεις και ανακοινώθηκε στον λαό εκ των υστέρων.

Έρχεται ο στρατός του Ράϊχενμπαχ!100 Επίτροποι!

Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2011

'Ενας ολόκληρος "στρατός", που θα έχει δύναμη απο 80 έως 100 άτομα φτάνει στην Αθήνα. Πρόκειται για τη λεγόμενη Επιτροπεία για την οποία η κυβέρνηση έχει δεχθεί επικρίσεις οτι της εκχωρεί την εθνική μας κυριαρχία. Οπως μάλιστα μας προετοιμάζει ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Χορστ Ράιχενμπαχ πολλές απο τις απαιτούμενες αλλαγές δεν θα είναι αρεστές την κοινωνία.

Οι επίτροποι θα είναι χωρισμένοι σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα θα είναι αρμόδια για την τεχνική βοήθεια και θα εγκατασταθεί στα υπουργεία. Η δεύτερη θα περιλαμβάνει την "δημοσιονομική" εποπτεία και θα βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την τρόικα. 

Σε συνέντευξή του στο Εθνος της Κυριακής ο κ. Ράιχενμπαχ παραδέχεται ότι τα αποτελέσματα των διαρθρωτικών αλλαγών δεν θα φανούν μέσα σε μια μέρα, και χαρακτηρίζει τις απαιτούμενες αλλαγές ευεργετικές για την οικονομία και κατά συνέπεια για τους πολίτες.

Ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης θέτει ως προτεραιότητα τη δημιουργία ενός ευνοικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος με ταχυτατη διευκόλυνση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, έτσι ώστε να αρχίσουν αν υπάρχουν άμεσα και ορατά αποτελέσματα.
ΝΑΙ στο κούρεμα λένε 9 στις 10 τράπεζες
Αισιόδοξος οτι οι τράπεζες είναι έτοιμες να δεχτούν εθελοντικά την κατά 50% απώλεια των ελληνικών κρατικών ομολόγων εμφανίζεται ο διευθυντής του IIF Τσαρλς Νταλάρα σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα. "Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι (ποσοστό) άνω του 90% των τραπεζών θα συμμετάσχουν", σημείωσε ο Τσάρλς Νταλάρα, ο οποίος ήταν επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας εκ μέρους του τραπεζικού τομέα και ιδιωτών κατόχων ομολόγων, στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.
Απο Δευτέρα ξεκινάει το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων
Ο υφυπουργός οικονομικών Φ. Σαχινίδης, μιλώντας την πρωινή εκπομπή του Mega δήλωσε οτι η Ελλάδα θα ξεκινήσει τη Δευτέρα συνομιλίες με τους ιδιώτες πιστωτές για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, ενώ πολλές λεπτομέρειες του προγράμματος δεν έχουν ακόμα αποφασιστεί. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών, η συμφωνία ανταλλαγής ομολόγων θα περιλαμβάνει ένα μείγμα μετρητών και νέων ομολόγων.
"Δεν έχουμε διαμορφώσει τις τελικές προϋποθέσεις της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου. Από Δευτέρα ξεκινάμε. Θα καλέσουμε όλους τους κατόχους των ομολόγων να συμμετάσχουν" είπε ο κ. Σαχινίδης και πρόσθεσε οτι η συμφωνία προβλέπει ότι ένα μέρος των ομολόγων θα αποπληρωθεί σε μετρητά και το υπόλοιπο με την έκδοση νέων ομολόγων.
Η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας στο ευρώ - Η ευρωζώνη υψώνει τείχη και απομονώνει τη χώρα μας
Ολα δείχνουν οτι η Ευρώπη βάζει την Ελλάδα σε καραντίνα! Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βήματος, που επικαλείται τραπεζικούς παράγοντες, "η Ευρωζώνη υψώνει προστατευτικά τείχη και απομονώνει την Ελλάδα ώστε να αποφευχθεί η μόλυνση.

Υπό ''πολιορκία'' διαδηλωτών η σύνοδος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς

Σάββατο, 29 Οκτωβρίου 2011

Έναν προστατευτικό κλοιό έχουν δημιουργήσει οι αστυνομικές δυνάμεις γύρω από το ξενοδοχείο, στο Βαθύ Αγ. Νικολάου Κρήτης, όπου πραγματοποιείται η σύνοδος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στην οποία προεδρεύει ο Γιώργος Παπανδρέου.
Τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας - τις δυνάμεις της αστυνομίας της Κρήτης έχουν ενισχύσει τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ, που ἐφθασαν από την Αθήνα - κράτησαν σε... απόσταση ασφαλείας τους εκατοντάδες διαδηλωτές, οι οποίοι από νωρίς το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής είχαν αποκλείσει το ξενοδοχειακό συγκρότημα.
Στην περιοχή αρκετές φορές κυριάρχησε ένταση, καθώς οι συγκεντρωμένοι επιχείρησαν να πλησιάσουν στο χώρο του ξενοδοχείου.
Συγκεκριμένα, μερίδα διαδηλωτών επιχείρησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό, ενώ άλλοι προσπάθησαν να φθάσουν στο ξενοδοχείο από τις γύρω καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
Όμως η αστυνομία κατάφερε να κρατήσει τους διαδηλωτές μακριά από το κτήριο που πραγματοποιείται η σύνοδος. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν απωθήσει τους συγκεντρωμένους σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το ξενοδοχείο.
Το cretalive.gr, ειδικότερα, στο σχετικό ρεπορτάζ του αναφέρει ότι οι συγκρούσεις των συγκεντρωμένων με τα ΜΑΤ ήταν συνεχείς και ότι οι διαδηλωτές κατάφεραν να κρατήσουν μακριά από τη σύνοδο αρκετούς επίσημους προσκεκλημένους.
Όπως υποστηρίζει, οι μόνοι που πρόλαβαν να μπουν στο ξενοδοχείο είναι ο περιφερειάρχης κ. Αρναουτάκης, ο κ. Καρούντζος, ο δήμαρχος Μινώα κ. Καλογεράκης, ο γραμματέας της ΝΕ Ηρακλείου κ. Παπαδάκης.
Αντίθετα, βουλευτές όπως η κ. Σκραφνάκη ή και δήμαρχοι όπως οι κ. Μαρινάκης, Κουράκης δεν μπόρεσαν να περάσουν και ειδοποιήθηκαν να επιστρέψουν πίσω.

Χωρισμένοι στα δύο οι οικονομολόγοι για το ελληνικό haircut

Δημοσκόπηση διενέργησε το πρακτορείο Reuters σχετικά με το αν το «κούρεμα» κατά 50% που αποφασίστηκε στις 26 Οκτωβρίου είναι αρκετό για να καταστήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Στην δημοσκόπηση συμμετείχαν συνολικά 47 οικονομολόγοι, από τους οποίους οι 24 θεωρούν πως το «κούρεμα» δεν είναι αρκετό, ενώ οι υπόλοιποι 23 θεωρούν πως αρκεί.
Από τους 24 που δήλωσαν ότι «δεν αρκεί», η....
μέση εκτίμηση ήταν ότι για να σταθεροποιηθεί το ελληνικό χρέος χρειάζεται «κούρεμα» 70%, με τις εκτιμήσεις να κυμαίνονται από 60% έως και 90%.
Σύμφωνα με το Reuters, τα ελληνικά 10ετή ομόλογα «έκαναν ράλι» την Πέμπτη, όμως τιμολογούνται περίπου στο 40% της ονομαστικής τους αξίας, έναντι του 100% στα τέλη του 2009. Αυτό από μόνο του υποδηλώνει ότι θα χρειαστεί μεγαλύτερο «κούρεμα» του χρέους, σχολιάζει το Reuters. Όπως αναφέρει, το σχέδιο της Πέμπτης βασίζεται στην υπόθεση ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 2,9% του χρόνου, αλλά θα ανακάμψει με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης περίπου 3% μέχρι το 2016.
«Το κούρεμα του 50% αναμφισβήτητα καθιστά δυνατή την επαναφορά της βιωσιμότητας του χρέους την τρέχουσα δεκαετία, όμως αυτή η θέση είναι εύθραυστη και εξαρτάται από μια σειρά μάλλον αισιόδοξων μακροοικονομικών υποθέσεων», δήλωσε ο οικονομολόγος της JPMorgan, Nicola Mai.

Σαρκοζί: Λάθος η ένταξη της Ελλάδος στο ευρώ

Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2011

Ως «λανθασμένη ιστορικά επιλογή» χαρακτήρισε ο γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, την ένταξη της Ελλάδος στην ευρωζώνη το 2001, επιχειρώντας να εξηγήσει στους Γάλλους πολίτες για ποιο λόγο τις τελευταίες μέρες … σερνόταν πίσω από τις αποφάσεις της Άγκελα Μέρκελ. Χαρακτηρίζοντας τη χώρα μας «παράδειγμα προς αποφυγή», ο γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι η διάσωσή της ήταν επιβεβλημένη. «Εάν δεν καταλήγαμε σε μια συμφωνία για την Ελλάδα, ο κόσμος θα βυθιζόταν στην καταστροφή», ανέφερε, προσθέτοντας ότι μια έκρηξη του ευρώ θα προκαλούσε την έκρηξη όλης της ευρωζώνης.Επιχειρώντας να επανορθώσει το πλήγμα που έχει δεχθεί στο προφίλ του, ο γάλλος πρόεδρος εξήγησε τους λόγους για τους οποίους θέλησε να διασώσει την Ελλάδα.
«Δεν μπορώ να φανταστώ μια χώρα 10 εκατομμυρίων ανθρώπων χωρίς χρήματα», σημείωσε.
Από τα δάνεια στους Έλληνες κερδίσαμε 200 εκατ. ευρώ
Βέβαια, πέραν της φιλανθρωπικής του διάθεσης, ο Σαρκοζί παραδέχθηκε ότι η Γαλλία όχι μόνον δεν έχασε λεφτά από τα δάνεια που της παρείχε, αλλά έβγαλε 200 εκατ. από τόκους.
«Μέχρι στιγμής, η Γαλλία έχει δανείσει 11,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα με επιτόκιο 3%-5%, χωρίς να της κοστίζει τίποτα. Μέχρι στιγμής, από τα δάνεια προς την Ελλάδα όχι μόνον δεν χάσαμε, αλλά βγάλαμε και 200 εκατ. ευρώ από τους τόκους», ανέφερε ο Σαρκοζί.
Μάλιστα, υποστήριξε ότι αν οι Έλληνες εφαρμόσουν όσα έχουν δεσμευτεί, ούτε η Γαλλία, αλλά ούτε και η Ευρώπη θα χάσουν χρήματα, ενώ οι μόνες που θα έχουν απώλειες 100 δισ. ευρώ θα είναι οι τράπεζες. Επίσης, ανέφερε ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή για τους Ευρωπαίους από το να εμπιστευτούν την Ελλάδα
Για τράπεζες και Γερμανία
Επίσης, ο Νικολά Σαρκοζί υποστήριξε ότι οι γάλλοι πολίτες μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη στις τράπεζές τους, οι οποίες θα ανακεφαλαιοποιηθούν με κεφάλαια που θα αναζητήσουν από τις αγορές ενώ τάχθηκε υπέρ του διαχωρισμού των τραπεζών σε εμπορικές και επενδυτικές.
Αναφερόμενος στη Γερμανία, ο γάλλος πρόεδρος υποστήριξε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η σύγκλιση των δύο μεγάλων οικονομιών, ώστε να υπάρξει μια στέρεη οικονομία που θα μπορέσει να αποφύγει τις επιθέσεις των αγορών.
Πέραν της επίθεσής του προς την Ελλάδα, ο Νικολά Σαρκοζί ανακοίνωσε ότι ο νέος προϋπολογισμός θα περιλαμβάνει μέτρα 6-8 δισ. ευρώ.

Οι τράπεζες τα διόδια-Μέχρι την Πάτρα θα φτάσει ο δρόμος !!

Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2011

Το Δημόσιο υποσχέθηκε στους μεγαλοεργολάβους και την Ε.Ε. να είναι «καλό παιδί» !!
Το πράσινο φως από την ΕΕ για τις αλλαγές στις συμβάσεις των μεγάλων συγχρηματοδοτούμενων έργων, συνολικού ύψους 8,4 δισ.
ευρώ, που παραμένουν τους τελευταίους μήνες μπλοκαρισμένα λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, έλαβε η κυβέρνηση. Πλέον οι κατασκευαστές εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξοι για την επανεκκίνηση των έργων μετά και την υπόσχεση του Δημοσίου «να είναι... καλό παιδί»!
Αυτή τη χαρακτηριστική φράση χρησιμοποίησε στέλεχος μίας εκ των μεγάλων εγχωρίων εταιρειών που συμμετέχουν στους πέντε οδικούς άξονες (από τους οποίους οι τέσσερις βρίσκονται κολλημένοι) διαβλέποντας πλέον σε αυτή τη φάση την πολιτική βούληση να προχωρήσουν τα έργα.
Ενα από τα βασικά σημεία στο οποίο υπήρξε συμφωνία είναι ότι ο νέος νόμος που θα προωθηθεί στη Βουλή με τις νέες συμβάσεις για τα έργα θα προβλέπει να δίνεται προτεραιότητα πληρωμής από τα έσοδα των διοδίων όχι στο Δημόσιο, αλλά στις τράπεζες ώστε να αποπληρώνονται τα δάνεια που έχουν δοθεί για τα έργα.
Αίτημα, το οποίο προέβαλαν μετ' επιτάσεως από την πλευρά τους τράπεζες και κατασκευαστές, προκειμένου να έχουν τα εξασφαλισμένα έσοδα από τα διόδια ως ελάχιστη εγγύηση για τα δάνεια.
Επιπλέον, στα συμφωνηθέντα είναι και το μεγάλο «μαχαίρι» που θα μπει στους δύο από τους τέσσερις οδικούς άξονες και συγκεκριμένα στο τεχνικό αντικείμενο της Ολυμπίας Οδού (Ελευσίνα- Κόρινθος- Πάτρα- Πύργος- Τσακώνα) και του άξονα Κεντρικής Ελλάδας, μειώνοντας αντίστοιχα τον προϋπολογισμό των έργων.
Οσον αφορά την Ολυμπία Οδό η περικοπή αφορά το τμήμα από την Πάτρα και μετά, για το κομμάτι μέχρι τον Πύργο και την Τσακώνα, για το οποίο μάλιστα ουκ ολίγοι φορείς της περιοχής είχαν επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί και ζητήσει να μην μείνει ανεκτέλεστο με το σκεπτικό ότι μία τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε ένα ακόμη «χτύπημα» στην πολύπαθη Ηλεία.
Οι κατασκευαστές αναφέρουν ότι το «μαχαίρι» ως προς τα συγκεκριμένα τμήματα δεν είναι οριστικό, με την έννοια ότι σε μελλοντικό χρόνο και εφόσον συνολικά η κατάσταση βελτιωθεί και αλλάξουν οι συνθήκες θα είναι δυνατόν να συμπεριληφθούν εκ νέου στους οδικούς άξονες. Πολύ μικρότερες αλλαγές και αυτές κατά περίπτωση, θα υπάρξουν στους δύο άλλους οδικούς άξονες, την Ιονία Οδό και το τμήμα Μαλλιακός-Κλειδί.

Αν η Ελλάδα απαντούσε με χάος στο χάος

Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2011

Ώρες που είναι, ας θυμηθούμε τι θα μπορούσε να απαντήσει η Ελλάδα σε όσα της επιφυλάσσουν, όχι σύμφωνα με όσα γράφουμε εμείς, ή κάποιο άλλο site που θα σπεύσουν να κατηγορήσουν τα παπαγαλάκια του ΠΑΣΟΚ, αλλά οι New York Times
“Η Ελλάδα μπορεί να προκαλέσει το απόλυτο χάος”
Αν η Ελλάδα ακολουθούσε το παράδειγμα της Αργεντινής, θα μπορούσε απλά να μετατρέψει το χρέος της από ευρώ σε δραχμές, με την παλιά ισοτιμία 340.75/1€. Το ίδιο θα μπορούσε να κάνει και με τα ευρώ που ήδη κυκλοφορούν. Έτσι, αν κάποιος είχε ένα εκατομμύριο ευρώ σε ελληνικά ομόλογα, αυτά θα μετατρέπονταν σε 340.75 εκατ. δραχμές.
Βέβαια, αν γίνει κάτι τέτοιο, η δραχμή θα άξιζε πολύ λιγότερα, ίσως 1.000 δρχ ανά ευρώ. Έτσι, οι κάτοχοι ομολόγων θα έχαναν τα 2/3 της αξίας τους. Και μπορεί η Ελλάδα να τα κατάφερνε, η υπόλοιπη όμως Ευρώπη θα καταστρέφονταν.
Το 2002, το πέσο της Αργεντινής ήταν συνδεδεμένο με το δολάριο με ισοτιμία 1/1. Υπήρχε και μια επιτροπή που διασφάλιζε το απαραβίαστο αυτής της ισοτιμίας, και το σύστημα λειτούργησε για μια δεκαετία. Ο πληθωρισμός όμως της Αργεντινής ξεπέρασε αυτόν της Αμερικής, με αποτέλεσμα το πέσο να υπερτιμηθεί.
Το 2002, μια νέα κυβέρνηση αποσύνδεσε το πέσο από το δολάριο, και προχώρησε ακόμη πιο πέρα. Κήρυξε πτώχευση, και ζήτησε από τους πολίτες να κάνουν το ίδιο. Αν είχες ένα δολάριο κατατεθειμένο σε τράπεζα της χώρας, αυτό μετατράπηκε σε πέσο, με αξία 30 σεντς στο δολάριο. Και αυτό άσχετα με το ποιος ήταν ο ιδιοκτήτης της τράπεζας. Αν δηλαδή ήθελες να αποσύρεις τα δολάρια σου από την Citibank του Buenos Aires, την πάτησες.
Αμέσως, η Αργεντινή αποκλείσθηκε από τις διεθνείς χρηματαγορές. Οι εισαγωγές κατέρρευσαν, και η χώρα μπήκε σε μια βαθιά, πλην όμως σχετικά σύντομη, ύφεση. Το πέσο έχασε τα 2/3 της αξίας του μέσα σε λίγους μήνες. Όποιος ανέπνεε, έκανε αγωγή εναντίον της Αργεντινής!
Όπως όμως συνήθως συμβαίνει, η υποτίμηση πέτυχε. Οι εξαγωγές άρχισαν να γίνονται ανταγωνιστικές, και η οικονομία ανέκαμψε. Υπάρχουν ακόμη διεθνείς δικαστικές αποφάσεις για αποζημιώσεις, που εκκρεμούν εναντίον της χώρας, αλλά όταν μιλάμε για κυρίαρχα κράτη, αυτές δεν είναι εύκολο να εφαρμοστούν. Τα διπλωματικά περιουσιακά στοιχεία δεν μπορούν να κατασχεθούν. Κανένας δεν μπορεί να αρπάξει την πρεσβεία της Αργεντινής στην Ουάσιγκτον, και τα κεφάλαια της μπορούν να φυλάσσονται στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών της Ελβετίας, η οποία και δεν επιτρέπει τη κατάσχεσή τους.
Η απόφαση της Αργεντινής να καταργήσει τα ιδιωτικά συμβόλαια, αποτέλεσε κρίσιμο σημείο του όλου πακέτου. Οι τράπεζες είχαν πολλά δάνεια σε δολάρια, τα οποία αν θα έπρεπε να ξοφλήσουν με το υποτιμημένο πέσο, θα προκαλούνταν ανεξέλεγκτες χρεοκοπίες, και η χώρα θα έμενε χωρίς τραπεζικό σύστημα.
Το παράδειγμα της Αργεντινής μπορεί να μην ακούγεται ελκυστικό, αλλά σίγουρα είναι καλύτερο από την ατέρμονη εναλλαγή λιτότητας, απεργιών, χαμένων δημοσιονομικών στόχων, κλπ. που αφήνουν την ελληνική οικονομία σε μια μόνιμη κατάσταση ύφεσης. Έτσι, για την Ελλάδα, η περίπτωση της Αργεντινής μπορεί όντως να είναι προτιμότερη.
Υπάρχουν βέβαια και κάποιες σημαντικές διαφορές. Η Αργεντινή διέθετε δικό της νόμισμα σε κυκλοφορία. Η Ελλάδα όχι. Το να αρχίσει να τυπώνει δραχμές, θα ήταν μια πραγματική πρόκληση.
Η ανταλλαγή στα ομόλογα, θα ήταν νόμιμη; Για μερικά όχι. Τα βρετανικά δικαστήρια θα ετυμηγορούσαν εναντίον της Ελλάδας, αλλά μετά θα άρχιζαν να ψάχνουν για περιουσιακά της στοιχεία. Βέβαια, τα βρετανικά δικαστήρια θα είχαν δικαιοδοσία μόνο επί λίγων ομολόγων που θα είχαν εκδοθεί με τον βρετανικό νόμο. Τα περισσότερα έχουν εκδοθεί με ισχύ ελληνικής νομοθεσίας, οπότε η Ελλάδα θα μπορούσε απλά να αλλάξει τον νόμο της, νομιμοποιώντας τις ανταλλαγές. Ούτως ή άλλως, τα ελληνικά ομόλογα ανταλλάσσονται σήμερα με 40% μείωση της αξίας τους, οπότε δεν θα ήταν πολύ πιο σημαντική η οποιαδήποτε πτώση της αξίας τους, με δεδομένο το ότι οι πιστωτές θα πίστευαν ότι θα αποζημιωθούν, έστω με δραχμές.
Η Ελλάδα θα αναγκάζονταν ξαφνικά να λειτουργήσει με ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, ή να δανειστεί από τους πολίτες της, των οποίων οι καταθέσεις θα έχαναν μεγάλο μέρος της αξίας τους.
Για να πετύχει κάτι τέτοιο η Ελλάδα, θα έπρεπε να το κάνει στη διάρκεια κάποιου Σαββατοκύριακου, χωρίς καμία διαρροή. Αν ο κόσμος καταλάβαινε τι γίνεται, θα έσπευδε να αποσύρει τις καταθέσεις του.
Στην Αργεντινή δεν υπήρξαν συνέπειες. Αν όμως γίνει κάτι τέτοιο στην Ευρώπη, οι επιπτώσεις θα ήταν εκρηκτικές. Θα σημειώνονταν bank runs στις περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης. Και αν μπορεί να το κάνει η Ελλάδα, γιατί όχι και η Πορτογαλία, η Ισπανία, ή και η Ιταλία;
Αν λοιπόν γίνει κάτι τέτοιο, τεράστια κεφάλαια θα εισέρεαν στις γερμανικές τράπεζες. Οι οποίες όμως μπορεί και να έχαναν, αν το παράδειγμα της Ελλάδας το ακολουθούσαν και άλλες χώρες. Το να χρωστάς ευρώ στους καταθέτες σου, και να εισπράττεις δραχμές, λιρέτες, και εσκούδος από τους οφειλέτες σου, είναι ένας σίγουρος τρόπος για να χάσεις λεφτά, αν είσαι τράπεζα.
Το γεγονός ότι το σήμερα το χρήμα είναι ψηφιακό δεν βοηθά την κατάσταση. Τα περισσότερα χρήματα βρίσκονται κατατεθειμένα σε τράπεζες, από τις οποίες μπορούν να μεταφερθούν στιγμιαία, οπουδήποτε στον κόσμο, όλο το 24ωρο. Οι συνοριακοί έλεγχοι δεν φέρνουν πια αποτέλεσμα.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται και ξανασυναντώνται, δηλώνουν αποφασισμένοι να αποτρέψουν την κρίση, αλλά μοιάζουν ανήμποροι να κάνουν το οτιδήποτε. Ήδη, η περίφημη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, θεωρείται ξεπερασμένη. Η κατάσταση της Ελλάδας όλο και επιδεινώνεται. Οι στόχοι του προϋπολογισμού έχουν χαθεί. Κάποιοι πολιτικοί θέλουν τις τράπεζες να υποστούν μεγαλύτερες απώλειες από όσες προέβλεπε η συμφωνία της 21/8, αλλά οι τραπεζικές ρυθμιστικές αρχές ανησυχούν για τα αποτελέσματα κάτι τέτοιου.
Σε επίπεδο εξαγωγών, η Ελλάδα παραμένει απελπιστικά μη ανταγωνιστική, και δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο αξιόπιστο σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας της. Έτσι, η ΕΕ χρησιμοποιεί την απειλή της παρακράτησης της δόσης βοήθειας, με σκοπό να πετύχει ακόμη περισσότερη λιτότητα από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης.

Πρόστιμα σε τρεις τράπεζες για παρακρατήσεις

Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2011

Πρόστιμα συνολικού ύψους 260.000 ευρώ επιβλήθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, κατ’ εφαρμογή της νομοθεσίας για την «προστασία των καταναλωτών», στις τράπεζες Αγροτική, Eurobank και Πειραιώς διότι προέβαιναν σε μονομερείς αναλήψεις από τους λογαριασμούς μισθοδοσίας του…τελευταίου μισθού ή σύνταξης που κατατίθετο σε αυτές.
Σύμφωνη γνώμη για την επιβολή κυρώσεων διατύπωσε για τις παραπάνω περιπτώσεις και η Τράπεζα της Ελλάδος.Ειδικότερα, επιβλήθηκαν πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ στην Eurobank Ergasias, πρόστιμο 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς και πρόστιμο 60.000 ευρώ στην Αγροτική Τράπεζα. Τις σχετικές αποφάσεις επιβολής προστίμου υπογράφει ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή Δ. Σπυράκος.
Οι συγκεκριμένες τράπεζες προέβαιναν στην μονομερή ανάληψη (μέρους ή όλου) του μισθού ή της σύνταξης για τον συμψηφισμό απαιτήσεών τους που διατηρούσαν προς τους κατόχους των λογαριασμών με βάση σχετικούς γενικούς όρους («ψιλά γράμματα») που εμπεριέχονταν στις δανειακές συμβάσεις.
Ωστόσο, η νομοθεσία ορίζει ως ακατάσχετο και προστατεύει το ποσό του μισθού ή της σύνταξης που κατατίθεται σε λογαριασμό μισθοδοσίας μέχρι το ύψος του ενός μισθού ή σύνταξης (άρθρο 982 παρ. 3 Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας), ενώ δεν επιτρέπει -ούτε με συμφωνία- τον συμψηφισμό ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων με ακατάσχετες απαιτήσεις (άρθρα 451, 464 Αστικού Κώδικα).
Τούτο προκειμένου να προστατεύεται ένα ελάχιστο εισόδημα, το οποίο είναι απαραίτητο για την κάλυψη των βιοτικών αναγκών του οφειλέτη.
Κατά συνέπεια οι όροι που προβλέπουν τον συμψηφισμό των απαιτήσεων των τραπεζών με το ποσό του τελευταίου μισθού ή σύνταξης που κατατέθηκε στον τραπεζικό λογαριασμό είναι παράνομοι και καταχρηστικοί και οι τράπεζες που έκαναν χρήση αυτών ζημιώσανε παρανόμως τους καταναλωτές.
Για τους ίδιους λόγους απαγορεύεται και η ανέκκλητη εξουσιοδότηση για την ανάληψη από το λογαριασμό μισθοδοσίας (όλου ή μέρους) του τελευταίου μισθού ή σύνταξης για την εξόφληση δόσεων δανείου προς τα πιστωτικά ιδρύματα (περίπτωση Αγροτικής Τράπεζας). Ο νόμος προβλέπει εξαίρεση από τον κανόνα αυτόν για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, μόνο όμως για στεγαστικά δάνεια και μέσα σε ορισμένα όρια.
Υπενθυμίζεται ότι, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή έχει κινήσει τη διαδικασία για την εφαρμογή της νομοθεσίας για την προστασία των καταναλωτών και για τα λεγόμενα «έξοδα καθυστέρησης» που επιβάλλουν ορισμένα πιστωτικά ιδρύματα, πέραν των τόκων υπερημερίας, σε περίπτωση καθυστέρησης στην καταβολή της μηνιαίας δόσης.

Μισθοί, συντάξεις και φόροι μετά το πολυνομοσχέδιο.

Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2011

Εισοδηματικές απώλειες που φθάνουν μέχρι και το 60% φέρνει η εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων του πολυνομοσχεδίου που προβλέπουν περικοπές στους μισθούς του Δημοσίου και στις συντάξεις όλων των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και αύξηση της φορολογίας για τα φυσικά πρόσωπα. Συνολικά οι απώλειες φτάνουν τα 5,4 δισ. ευρώ.
Μεγάλοι χαμένοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, που με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου από την 1η Νοεμ­βρίου του 2011 θα χάσουν κατά μέσον όρο 30% από τις αποδοχές τους. Κι αυτό, γιατί με το νέο σύστημα αμοιβών στο Δημόσιο καταργούνται όλα τα κλαδικά και ειδικά επιδόματα και διατηρούνται μόνο το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας (150 ευρώ), παραμεθόριων και απομακρυσμένων περιοχών (100 ευρώ), το οικογενειακό επίδομα μόνο για όσους έχουν παιδιά (50 ευρώ για το πρώτο παιδί), καθώς και τα επιδόματα θέσης (250-900 ευρώ). Επίσης, παραμένουν τα επιδόματα εορτών και αδείας, που συνολικά ανέρχονται σε 1.000 ευρώ τον χρόνο. Ανώτατο όριο αποδοχών θα είναι τα 3.000 ευρώ.
Οι συνταξιούχοι θα υποστούν μειώσεις 15-40% στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις, ενώ για πρώτη φορά θα κληθούν να πληρώσουν φόρο ακόμη και οι μισθωτοί και συνταξιούχοι με μηνιαίες αποδοχές πάνω από 420 ευρώ.
"Ψαλίδι" στο εφάπαξ
Οι περικοπές για τις κύριες συντά­ξεις αρχίζουν από τα 1.200 ευρώ, ενώ οι απώλειες στο εφάπαξ κατά μέσον όρο ανέρχονται στα 9.000 ευρώ.
5,4 δις το μεγάλο κούρεμα στα εισοδήματα
Απώλειες ύψους 5,4 δισ. ευρώ θα υποστούν τα νοικοκυριά από τις νέες ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή. Κατά μέσον όρο κάθε νοικοκυριό θα χάσει πάνω από 1.000 ευρώ λόγω των περικοπών στους μισθούς και στις συντάξεις και την αύξηση της φορολογίας στα εισοδήματα.
Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και οι συνταξιούχοι όλων των ασφαλιστικών ταμείων θα υποστούν μειώσεις στις αποδοχές από 15% μέχρι και 60%, το εφάπαξ θα μειωθεί κατά μέσον όρο κατά 9.000 ευρώ, θα αυξηθεί δραστικά και ο φόρος εισοδήματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα και μάλιστα αναδρομικά από την 1-1-2011.
Ειδικότερα, με το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο οι δημόσιοι υπάλληλοι θα χάσουν συνολικά 2 δισ. ευρώ μέσα σε έναν χρόνο ή κατά μέσον όρο ο καθένας το 30% των αποδοχών του, ενώ για ορισμένες κατηγορίες η μείωση θα φθάνει και το 60%.
Παράλληλα, οι μειώσεις των μισθών θα επιφέρουν και συνολικούς διακανονισμούς στις οφειλές που έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι από δάνεια που έχουν συνάψει με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και με ιδιωτικές τράπεζες.
Το υπουργείο Οικονομικών θα υπογράψει προγραμματική σύμβαση με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών στην οποία θα περιγράφονται οι διευκολύνσεις που θα πραγματοποιηθούν στους δημοσίους υπαλλήλους, καθώς και σε όσους θα τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία. Η δυνατότητα επιμήκυνσης των δανείων, η θεσμοθέτηση περιόδου χάριτος ή ακόμα και η μείωση της τοκοχρεολυτικής δόσης θα συνυπολογιστούν με βάση το οικογενειακό εισόδημα των εργαζομένων και εφέδρων, καθώς και την περιουσιακή τους κατάσταση.

Με τις νέες περικοπές στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις οι απώλειες κυμαίνονται από 15% μέχρι και 40%, ανάλογα με το ύψος των αποδοχών και την ηλικία του συνταξιούχου. Το μαχαίρι για τις κύριες συντάξεις ξεκινά από τα 1.200 ευρώ τον μήνα και για τις επικουρικές από τα 150 ευρώ. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως οι νέες περικοπές "συνδυάζονται" και με τις ειδικές εισφορές στις συντάξεις, που τέθηκαν σε ισχύ την 1η Αυγούστου. Δηλαδή το "χαράτσι" θα είναι τριπλό για συγκεκριμένες ομάδες συνταξιούχων.
Το Εφάπαξ.
Το Εφάπαξ θα μειωθεί από 20% έως 30% ενώ για όσους υπέβαλαν αίτηση το 2010 και ακόμα δεν το έχουν πάρει η μείωση θα είναι από 15% έως 25%.
Τριπλό φορολογικό χτύπημα θα υποστούν 5,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι λόγω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου για τα φετινά εισοδήματα στα 5.000 ευρώ από 12.000 ευρώ, της "συγχώνευσης" κλιμακίων με αύξηση των συντελεστών, και της περικοπής στο μισό των φοροαπαλλαγών για δαπάνες που αφορούν τόκους στεγαστικών δανείων, νοσήλια και γιατρούς, ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα και εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία. Ο πρόσθετος φόρος που προκύπτει από τη μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ από την 1-1-2011 έναντι 8.000 ευρώ που ήταν τον Ιούλιο θα καταβληθεί με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης του 2012 ενώ από την 1η Ιανουαρίου θα ισχύσει η αυξημένη με βάση το νέο αφορολόγητο παρακράτηση φόρου στις μηνιαίες αποδοχές.

1. "Ψαλίδι" έως 60% με το νέο μισθολόγιο
Περικοπές που θα φτάσουν το ύψος των 2 δισεκατομμύρια ευρώ στο μισθολογικό κόστος περιλαμβάνει το νέο μισθολόγιο και βαθμολόγιο του δημόσιου τομέα που ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή.
Οι νέοι μισθοί στον "στενό" και ευρύτερο δημόσιο τομέα που θα ισχύσουν από την 1η Νοεμβρίου έχουν υποστεί "κούρεμα" κατά μέσο όρο 30%, ενώ σε μερικές κατηγορίες υπάλληλων κυρίως ΥΕ και ΔΕ που λάμβαναν υψηλά επιδόματα οι αποδοχές μειώνονται έως και 60%.
Η πλειονότητα των υπαλλήλων που καταγράφουν απώλειες θα χάσουν τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του Μισθολογίου μέχρι και το 25% των αποδοχών τους. Για όσους καταγράφουν μεγαλύτερες απώλειες, αυτές θα κατανεμηθούν ισόποσα τα επόμενα δύο χρόνια (2012-2013).

Καταργούνται τα ειδικά επιδόματα.
Με το νέο μισθολόγιο καταργούνται όλα τα ειδικά επιδόματα και διατηρούνται μόνο το επίδομα επικίνδυνης - ανθυγιεινής εργασίας (150 ευρώ), παραμεθόριων και απομακρυσμένων περιοχών (100 ευρώ), τα επιδόματα αδείας και εορτών (1.000 ευρώ συνολικά), καθώς και το επίδομα θέσης (γενικοί διευθυντές 900 ευρώ, διευθυντές 550 ευρώ, τμηματάρχες 250 ευρώ). Ανώτατο όριο αποδοχών θα είναι οι 3.000 ευρώ.

2. Χάνονται τρεις κύριες και το 30% της επικουρικής.
Περικοπές σε κύριες συντάξεις, επικουρικές, μερίσματα αλλά και εφάπαξ έρχονται από την 1η Νοεμβρίου. Αναλυτικά:
Μειώνονται κατά 20% οι κύριες συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.200 ευρώ. Μεγάλοι χαμένοι είναι όσοι είναι κάτω των 55 ετών, καθώς περικόπτεται κατά 40% το ποσό που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Οι νέες περικοπές "συνδυάζονται" και με τις ειδικές εισφορές στις συντάξεις, που τέθηκαν σε ισχύ την 1η Αυγούστου, οπότε το "χαράτσι" θα είναι τριπλό για συγκεκριμένες ομάδες συνταξιούχων.
Στο 15% ανέρχεται η περικοπή των επικουρικών που χορηγεί το ΤΑΥΤΕΚΩ (καλύπτει όσους απασχολούνται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα). Οσον αφορά στο ΕΤΕΑΜ -μισθωτοί ιδιωτικού τομέα- η μείωση φτάνει το 30% για επικουρικές πάνω από 150 ευρώ.
Κατά 20% θα μειωθούν τα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων. Πρέπει να σημειωθεί πως το ποσό που υπερβαίνει τα 500 ευρώ θα περικοπεί κατά 50%.
Σε 9.000 ευρώ υπολογίζεται η μέση απώλεια των δημοσίων υπαλλήλων από την περικοπή του εφάπαξ τους κατά 20%, ενώ σε ΔΕΗ και Εμπορική το βοήθημα μειώνεται κατά 30%. Για όσους υπέβαλαν αίτηση το 2010 και ακόμα δεν το έχουν πάρει η μείωση είναι 15% στο Ταμείο Πρόνοιας δημοσίων υπαλλήλων και 25% στην ΔΕΗ.

- Συνταξιούχος κάτω των 55 ετών παίρνει 1.920 ευρώ κύρια σύνταξη. Σε πρώτη φάση θα χάσει 115 ευρώ από την εισφορά αλληλεγγύης που επιβλήθηκε το καλοκαίρι.
Στη συνέχεια θα έχει μία πρόσθετη επιβάρυνση από την ειδική εισφορά, που επιβάλλεται σε όσους είναι κάτω των 60 ετών. Η απώλεια θα είναι 108 ευρώ και η εισφορά αυτή ισχύει μέχρι τη συμπλήρωση του 60ού έτους.
Τέλος, θα χάσει άλλα 278 ευρώ από τις νέες ρυθμίσεις, που θα τεθούν σε ισχύ τον Νοέμβριο. Συγκεκριμένα μέχρι τη συμπλήρωση του 55ου έτους το ποσό της σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ μειώνεται κατά 40%.
Αρα ο συγκεκριμένος ασφαλισμένος θα δει τη σύνταξή του να περιορίζεται από τα 1.920 στα 1.419 ευρώ.

Το 2021 θα ξαναβγεί η Ελλάδα στις αγορές

Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2011

Σύμφωνα με τη bild, η οποία είναι άλλη μια εφημερίδα η οποία επικαλείται έκθεση τις τρόικας, η Ελλάδα δεν θα... μπορέσει να χρηματοδοτηθεί εκ νέου στις χρηματαγορές πριν από το 2021, παρά την οικονομική βοήθεια που θα λαμβάνει από την ΕΕ, γράφει στο φύλλο της η γερμανική εφημερίδα Bild, επικαλούμενη έκθεση της «τρόικας» για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Γαλλικό πρακτορείο σε ανταπόκρισή του από το Βερολίνο, μετά από την τέταρτη έκθεση της τρόικας, «η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας έχει επιδεινωθεί». Η Bild εδώ και μήνες διάκειται εχθρικά στη δανειοδότηση της Ελλάδας από ΕΕ και ΔΝΤ.
Σύμφωνα με την Bild, που επικαλείται προγενέστερη έκθεση της «τρόικας», (σ.σ. δεν δημοσιοποιούνται αυτές οι εκθέσεις) σε σύγκριση με τον Ιούλιο ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι 7,25 μονάδες κατώτερος.

Εγκρίθηκε η 6η δόση της Ελλάδας από το Eurogroup

Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2011

Την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου στήριξης στην Ελλάδα ενέκρινε τo Eurogroup, σύμφωνα με πηγές στην Ευρωζώνη που επικαλείται το Reuters.
«H 6η δόση συμφωνήθηκε, είναι έτοιμη να καταβληθεί» ανέφερε η πηγή το απόγευμα της Παρασκευής...
Στα χέρια των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης βρέθηκαν την Παρασκευή οι εκθέσεις της τρόικας για την πορεία του ελληνικού προγράμματος και για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Η έγκριση της δόσης, μετά και το «δειλό ναι» της τρόικας, θεωρείτο αναμενόμενη -δυσκολότερο σημείο όμως είναι τα σχέδια για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, που εκτιμάται ότι θα γίνει με αναθεώρηση του υπάρχοντος PSI.
Η Ελλάδα εκτιμάται ότι έχει πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες ύψους 20 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με τις 21 Ιουλίου όταν αποφασίστηκε το πακέτο των 159 δισ. ευρώ, εξαιτίας της επιδείνωσης της ύφεσης και των καθυστερήσεων στην εφαρμογή του σχεδίου προσαρμογής.
Οι αποφάσεις για το νέο πακέτο βοήθειας ίσως είναι έτοιμες μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

Πρώτα πληρώστε και μετά απαλλαχτείτε

Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2011

Η ενσωμάτωση του ειδικού τέλους (χαράτσι) στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, είναι απαράδεκτη, παράνομη και αντισυνταγματική. Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους, υπάρχει νόμιμος (σύμφωνα με πληροφορίες από δικηγορικούς κύκλους) τρόπος πληρωμής του λογαριασμού χωρίς την καταβολής της έκτακτης εισφοράς και χωρίς, φυσικά, να διακοπεί η ηλεκτροδότηση.Μεταφέρουμε, λοιπόν, αυτόν τον τρόπο με κάθε επιφύλαξη (διότι το «συνταγματικό» και το «αντισυνταγματικό» είναι έννοιες του αέρα για κυβερνήσεις που χρησιμοποιούν το Σύνταγμα κατά πως τους βολεύει).
Αν δεν επιθυμούμε ή δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουμε το επιπλέον χαράτσι μπορούμε οι ίδιοι (ή καλύτερα μέσω δικαστικού επιμελητή) να το επιχειρήσουμε στην ΔΕΗ. Εφόσον η ΔΕΗ απορρίψει την προσπάθειά μας, κάνουμε το ίδιο στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ)που βρίσκεται στην Αθήνα επί της Ακαδημίας 40 (Τηλ. Κέντρο : 213 2116100 & 210 3694100).
Εκεί παρακαταθέτουμε (οι ίδιοι ή καλύτερα μέσω δικαστικού επιμελητή) τα χρήματα που θέλουμε να πληρώσουμε και μόνον (αντίτιμο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, με ή χωρίς τα αντίτιμα για ΕΡΤ και Δημοτικά Τέλη), αφήνοντας απ’ έξω το ειδικό τέλος (χαράτσι). Στην συνέχεια κοινοποιούμε στην ΔΕΗ με τον δικαστικό επιμελητή το γραμμάτιο παρακαταθήκης.
Μέχρι εδώ οι ενέργειες αυτές είναι αρκετές. Ωστόσο μπορούμε, επιπλέον, και μέσα σε 44 ημερολογιακές ημέρες από την λήξη του λογαριασμού, αν θέλουμε, (ή καλό θα ήταν, για κάποιους νομικούς, να) προσφύγουμε στο Ειρηνοδικείο και να καταθέσουμε (δε απαιτείται δικηγόρος) αίτηση ασφαλιστικών μέτρων. Μέχρι να βγει η οριστική απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων, θα μας εκδώσει εντολή η οποία θα απαγορεύει στην ΔΕΗ την διακοπή της ηλεκτροδότησης.
Καθώς ο δικαστικός επιμελητής θα πρέπει να πληρωθεί (οπότε η όλη διαδικασία θα μοιάζει δώρον-άδωρον), μπορούν να μαζευτούν όλοι οι ένοικοι μίας πολυκατοικίας και να μοιραστούν την αμοιβή του δικαστικού επιμελητή ο οποίος θα ενεργήσει εκ μέρους όλων.
Καθώς όλα αυτά μπορεί να ακούγονται ή και να είναι περίπλοκα ή και με πολύ «τρέξιμο» υπάρχει και ο απλούστερος τρόπος: Σε περίπτωση που η ΔΕΗ ή τα ΕΛΤΑ δεν δεχτούν να πληρώσουμε μόνο το ποσό που αντιστοιχεί στην κατανάλωση ρεύματος, ΕΡΤ και Δημοτικών φόρων, χωρίς το χαράτσι, μπορούμε να πάμε μόνο στο ΤΠΔ ή απλούστερα να πληρώσουμε στα ταμεία ή στα ΑΤΜ συμβεβλημένων τραπεζών (με την προϋπόθεση ότι έχουμε λογαριασμό ή πιστωτική κάρτα), μέσω του κωδικού ηλεκτρονικής πληρωμής που υπάρχει σε κάθε λογαριασμό της ΔΕΗ (βλέπε διπλανή εικόνα). Ας αποφύγουμε κάθε άλλο τρόπο πληρωμής (φαρμακεία, προ-πο, super market κλπ) διότι δεν μας κατοχυρώνουν, έστω και ελάχιστα, σε τίποτα.
Σε περίπτωση που έχουμε «πάγια εντολή» την παρακάμπτουμε, διότι εκεί θα αναζητηθεί ολόκληρο το τελικό ποσό και όχι αυτό που θέλουμε τελικά να πληρώσουμε.
ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ:
Εφόσον δεν πραγματοποιηθεί η πληρωμή του ειδικού τέλους (χαράτσι)
Υπάρχει η πιθανότητα να μην μας χορηγηθεί φορολογική ενημερότητα, όταν την χρειαστούμε (για τυχόν αγοραπωλησίες κλπ).
Σε περίπτωση που γίνει διακοπή ηλεκτροδότησης μπορούμε (εφόσον έχουμε καταβάλει το αντίστοιχο ποσό που αφορά την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος) να ζητήσουμε αποζημίωση από την ΔΕΗ, για παραβίαση της σύμβασης που έχουμε υπογράψει μαζί της, δηλαδή να μας παρέχει ηλεκτρισμό και όχι φόρους, αλλά και για την όποια πιθανή ζημιά ή ηθική βλάβη υποστούμε εξ αιτίας της διακοπής.
Δεν μπορούν να μας σύρουν στα ποινικά δικαστήρια, εφόσον το ποσό της οφειλής δεν ξεπερνά τα 5.000€ (αν δεν μειωθεί κι άλλο).
Σε περίπτωση που, για πολλούς και ποικίλους λόγους, πληρώσουμε ολόκληρο το ποσό, μαζί και το χαράτσι, καλό είναι να προβούμε παράλληλα και σε μια «δήλωση ρητής επιφύλαξης» στην ΔΕΗ με την οποία ζητούμε να μας επιστραφούν τα «επιπλέον» χρήματα εφόσον το χαράτσι κριθεί στο μέλλον αντισυνταγματικό.

Μόνος δρόμος… για την Ελλάδα η χρεοκοπία

Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2011

Δεν υπάρχει τρόπος η Ελλάδα να αποφύγει τη χρεοκοπία, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομικής ανάλυσης του οίκου αξιολόγησης, Moody's, θεωρώντας μάλιστα πιθανό ένα...
«κούρεμα» της τάξεως του 60% στο ελληνικό χρέος.
«Οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων ενδεχομένως να πρέπει να προετοιμαστούν για κούρεμα 60%», είπε, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την Ελλάδα εκτός από τη χρεοκοπία».

695.259 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι

Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2011

Σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο του ΟΑΕΔ, στα 695.259 άτομα ανέρχονται οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ κατά το μήνα Σεπτέμβριο. Από αυτά 285.486 είναι άνδρες (ποσοστό 41,06%) και 409.773 είναι γυναίκες (ποσοστό 58,94%). Ο αριθμός αυτός παρουσιάζει αύξηση κατά 0,28% σε
σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων ανέρχεται σε 213.335 άτομα και εμφανίζεται αυξημένος κατά 1.038 άτομα, ποσοστό 0,49% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Αύγουστο. Από το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων, το 84,88% είναι κοινοί επιδοτούμενοι, το 6,33% είναι εκπαιδευτικοί επιδοτούμενοι, το 4,13% είναι επιδοτούμενοι σε οικοδομο-τεχνικά επαγγέλματα, το 2,84% είναι εποχικοί λοιποί επιδοτούμενοι, και το 1,36% είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων επιδοτούμενοι.
Στην ηλικιακή ομάδα από 30-54 ετών αναλογεί το 62,47% των εγγεγραμμένων ανέργων, στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 30 αναλογεί το 28,30% και στην ηλικιακή ομάδα άνω των 55 ετών αναλογεί το 9,23%.
Στο εκπαιδευτικό επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναλογεί το 46,12% των εγγεγραμμένων ανέργων, στο εκπαιδευτικό επίπεδο υποχρεωτικής εκπαίδευσης (έως 3η Γυμνασίου) αναλογεί το 34,70%, στο εκπαιδευτικό επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το 17,97% και στο εκπαιδευτικό επίπεδο χωρίς εκπαίδευση αναλογεί το 1,20%.
Στους Έλληνες Υπηκόους αναλογεί το 93,58% των εγγεγραμμένων ανέργων, στους Υπηκόους τρίτων χωρών το 5,14% και στους Υπηκόους της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 1,27%.
Οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν σε 83.778, αυξημένες κατά 66,08% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (50.443) και μειωμένες κατά –7,59% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2010 (90.657). Οι απολύσεις (καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου) έφθασαν τις 26.898 (αυξημένες κατά 54,60% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και μειωμένες κατά –14,80% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2010), οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου τις 38.576 (αυξημένες κατά 106,09% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και μειωμένες κατά –5,91% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2010) και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις τις 29.679 (αυξημένες κατά 31,53% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και μειωμένες κατά –12,42% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2010). Το σύνολο των καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου και των λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου ανέρχεται σε 65.474, το 58,92% του οποίου οφείλεται σε αποχωρήσεις από την αγορά εργασίας λόγω λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Το μέγεθος αυτό είναι αυξημένο κατά 81,29% από τον προηγούμενο μήνα Αύγουστο (36.116) και μειωμένο κατά –9,78% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2010 (72.568).
Από τις παραπάνω ροές της μισθωτής απασχόλησης προκύπτει μείωση της μισθωτής απασχόλησης κατά –11.375 θέσεις εργασίας, έναντι –8.237 τον Αύγουστο και –15.797 τον Σεπτέμβριο του 2010.

Συνεχιζουν τον εκβιασμο στην Ελλάδα..

Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2011

Η σχεδόν εκβιαστική στάση της Γερμανίας στις πλάτες των πολιτών της ευρωζώνης και κυρίως των ελλήνων πολιτών συνεχίζεται απειλώντας να τινάξει στον αέρα την Σύνοδο Κορυφής την Κυριακή, παρά τις φωνές που πληθαίνουν παγκοσμίως για μία τελεσίδικη απόφαση για την ευρωπαϊκή κρίση. Και ενώ αυτές οι φωνές ακούγονται πλέον σε όλη την υφήλιο, φαίνεται πως στη Γερμανία κρατούν ωτοασπίδες, καθώς ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας, Στέφεν Σέιμπερτ δήλωσε ευθαρσώς ότι είναι όνειρα που δεν θα πραγματοποιηθούν τα περί συνολικής λύσης στην κρίση χρέους στη Σύνοδο Κορυφής. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε ξεκαθάρισε στο Reuters ότι η οριστική λύση για την κρίση χρέους της ευρωζώνης δεν θα παρουσιαστεί στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής στις 23 Οκτωβρίου.
"Μπορεί να υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω μείωση του ελληνικού χρέους αλλά αυτή η μείωση δεν είναι πανάκεια χωρίς δημοσιονομικές και δομικές μεταρυθμίσεις. Δεν πρέπει να παραμελήσουμε τις υποχρεώσεις μας απέναντι στην Ελλάδα αλλά η αλληλεγγύη έχει και όρια”, δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Η Άνγκελα Μέρκελ έκανε περίπου τις ίδιες δηλώσεις σήμερα μέσω του εκπροσώπου της, ο οποίος είπε ότι η καγκελάριος θα δώσει εξηγήσεις για τις γερμανικές θέσεις μέσα από ομιλία της την Παρασκευή.
Οι διαβουλεύσεις για τη μείωση του χρέους συνεχίζονται, όπως επιβεβαίωσε σήμερα το υπουργείο οικονομικών. Ωστόσο, υπάρχουν δυσκολίες στον καθορισμό του ύψους του κουρέματος και με τις τράπεζες αλλά και τους Γάλλους. Σίγουρο είναι ότι ολοκληρωμένο σχέδιο δεν θα υπάρχει μέχρι την Κυριακή, παρά μόνο κάποιες βασικές αρχές ίσως με τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται.
Το Βερολίνο δεν θέλει να δώσει την εντύπωση ότι με το σχέδιο που μαγειρεύεται θα λυθεί μέσα σε μία νύχτα το ελληνικό πρόβλημα. Πιστεύουν ότι αν δώσουν μία οριστική λύση το Σαββατοκύριακο αυτό θα χαλάρωνε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης στον τομέα των μεταρρυθμίσεων. Με απλά λόγια δεν μας έχουν ακόμα εμπιστοσύνη!
Στροφή υπήρξε σήμερα και στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Μέχρι τώρα υπήρχαν σφοδρές αντιδράσεις από την Μπούτεσμπανκ ωστόσο σήμερα η αντιπρόεδρός της δήλωσε: “Η ανακεφαλαιοποίηση μπορεί να είναι μία λύση”

Χρειάζεται διαγραφή του ελληνικού χρέους άνω του 21%

Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2011

Η ελληνική κρίση χρέους δεν μπορεί να λυθεί, αν δεν μειωθεί το ελληνικό χρέος σε ποσοστό πιθανόν μεγαλύτερο από το 21% που προβλέπει η συμφωνία της 21ης Ιουλίου, δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Σε συνέντευξή του στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, ο Σόιμπλε τόνισε ότι «μια βιώσιμη λύση στην ελληνική κρίση χρέους δεν….είναι εφικτή χωρίς τη μείωση του χρέους. Η μείωση αυτή πιθανότατα θα πρέπει να είναι υψηλότερη απ’ ότι συμφωνήθηκε το καλοκαίρι».
Επίσης, διευκρίνισε ότι στην παρούσα φάση συζητώνται οι λεπτομέρειες. «Δεν θα είναι όλα έτοιμα κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, αλλά οι αρχές πρέπει να είναι ξεκάθαρες», προσέθεσε.
Οι ηγέτες της ΕΕ έχουν προγραμματίσει Σύνοδο Κορυφής στις 23 Οκτωβρίου. Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν προαναγγείλει ότι θα παρουσιάσουν εγκαίρως ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Στο τέλος θα μας πάρουν και το … scalp

Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2011

Του Γιώργου Χαρβαλιά*
Δεδομένη πρέπει να θεωρείται πλέον η τροχοδρόμηση της χώρας σε ένα καθεστώς χρεοκοπίας, αρχικά εντός του ευρώ, με παράλληλη εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και εγκαθίδρυση κοινοτικών «μηχανισμών εποπτείας», που θα αναφέρονται σε μία και μόνο ευρωπαϊκή πρωτεύουσα(σ.σ. την γνωστή εξής μία…)Το ερώτημα είναι αν το....
περιβόητο «κούρεμα» θα επιβληθεί σε δόσεις, με λογική σαλαμοποίησης, ή με μία κίνηση-σόκ που προσομοιάζει στην μέθοδο κομμωτηρίου που επέβαλαν οι… Ερυθρόδερμοι στην Άγρια Δύση.
Σε κάθε περίπτωση το κρανίο του μέσου Έλληνα δεν θα μείνει ανέγγιχτο, αφού το λεπίδι αναμένεται να φτάσει στο κόκαλο, το αργότερο μέχρι το καλοκαίρι του 2012, όταν θα είναι έτοιμος και ο μηχανισμός στήριξης (ESM) της ελεγχόμενης χρεοκοπίας.
Η απόφαση είναι ειλημμένη. Αλλά σε αυτό που σήμερα ονομάζουμε «Ευρωζώνη», υπάρχουν στρατόπεδα που εκφράζουν δύο διαφορετικές σχολές σκέψης.
Μόνο που και οι δύο σχολές ξεκινούν από μία κοινή διαπίστωση. Οτι η Ελλάδα, του Γιώργου Παπανδρέου, που αποτέλεσε την θρυαλλίδα της κρίσης, είναι πλέον «καμένο χαρτί» και απολύτως αναλώσιμη στα ευρωπαϊκά σχέδια ανάταξης, ακόμη και αν χρειαστεί να πτωχεύσει και να εγκαταλείψει το «κλάμπ» των Βρυξελλών.
Από κει και πέρα οι αντιλήψεις για την ταχύτητα, αλλά κυρίως τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν ώστε να λυθεί η ευρωπαϊκή κρίση χρέους, ποικίλουν, γεγονός που αντανακλάται στην σημερινή πολυφωνία.
Η σχολή της «ηπιότερης προσαρμογής» που προκρίνει ένα πρώτο κούρεμα έως 35% των ελληνικών ομολόγων, που κατέχουν ιδιώτες μέσω της γνωστής διαδικασίας PSI, εκφράζεται κυρίως από τους Γάλλους και τις χώρες της μεσογειακής περιφέρειας, αλλά και από το διεθνές τραπεζικό λόμπι καθώς και την απερχόμενη διοίκηση της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας.
Όλοι οι παραπάνω, για τους δικούς του λόγους ο καθένας, δεν επιθυμούν ένα «δραστικό κούρεμα» 50-60% του ελληνικού χρέους, διότι θεωρούν ότι αυτό θα προκαλέσει άμεσα πιστωτικό επεισόδιο και θα οδηγήσει πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες στο καναβάτσο και συνακόλουθα στην εθνικοποίηση.
Οι αντιρρήσεις των Γάλλων που είναι και οι βασικότεροι συνομιλητές των Γερμανών, θα μπορούσαν να καμφθούν αν η συνδρομή για να καλυφθούν κεφαλαιακά οι μαύρες τρύπες των τραπεζών τους, ήταν συλλογική(μέσω του ΕFSF) και όχι σε εθνική/κρατική βάση. Στο σημείο αυτό όμως, φαίνεται ότι δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία γεγονός που ενισχύει σύμφωνα με ορισμένους παρατηρητές το σενάριο ενός κουρέματος σε δόσεις, με την πρώτη να κινείται λίγο πιο πάνω από το 30%.

Διπλή «έκτακτη» εισφορά θα πληρώσουμε το 2012

Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2011

Με το εκκαθαριστικό σημείωμα της φορολογικής δήλωσης του 2012 οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν μέχρι το τέλος του επόμενου έτους και την εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2011. Η εισφορά για τα εισοδήματα του 2012 θα παρακρατείται κάθε μήνα από τους μισθούς και τις συντάξεις.
Νέο διπλό φορο-σοκ σε εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους προκαλεί το υπουργείο Οικονομικών με τροπολογία που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή. Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα κληθούν το 2012 να πληρώσουν διπλή «έκτακτη» εισφορά αλληλεγγύης, καθώς θα καταβάλλουν την εισφορά τόσο για τα εισοδήματα του 2011 όσο και για τα εισοδήματα του 2012.
Μάλιστα, η εισφορά για τα εισοδήματα του 2012 θα παρακρατείται κάθε μήνα από τους μισθούς και τις συντάξεις. Δηλαδή το υπουργείο Οικονομικών για να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα «Δεν πληρώνω», από τον Ιανουάριο και κάθε μήνα θα εισπράττει την «έκτακτη» εισφορά μέσω της παρακράτησης φόρου, συμπιέζοντας ακόμη περισσότερο τις ήδη «ψαλιδισμένες» αποδοχές των φορολογούμενων. Μαζί με την εισφορά αλληλεγγύης ο φόρος που θα παρακρατείται από τον Ιανουάριο και κάθε μήνα από τους μισθωτούς και συνταξιούχους θα είναι αυξημένος έως και 74%.
Με το εκκαθαριστικό σημείωμα της φορολογικής δήλωσης του 2012 οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν μέχρι το τέλος του επόμενου έτους και την εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2011.
Την αλλαγή του τρόπου είσπραξης της εισφοράς αλληλεγγύης προανήγγειλε χθες από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος, δηλώνοντας ότι «η εισφορά αλληλεγγύης, η οποία τώρα επιβλήθηκε αναδρομικά και έχει ταλαιπωρήσει διάφορους συμπολίτες μας, ιδίως αυτούς που καταβάλουν ένα σεβαστό ποσό, ενώ τώρα αυτό θα εισπράττεται σταδιακά μέσα από την παρακράτηση του φόρου. Και αυτό, όμως, δεν συνιστά καμιά περαιτέρω επιβάρυνση, είναι τα ποσά τα οποία έχουν ψηφισθεί και ισχύουν, απλώς είναι η τεχνική μέθοδος της μηνιαίας καταβολής του ποσού».
Αφορολόγητο
Την ίδια ώρα, με άλλη τροπολογία, οι φορολογούμενοι ηλικίας έως 30 ετών και συνταξιούχοι άνω των 65 ετών που έχουν εισοδήματα άνω των 9.000 ευρώ «χάνουν» το ειδικό αφορολόγητο όριο των 9.000 ευρώ και θα φορολογούνται με βάση το «κουτσουρεμένο» αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ.
Μετά τη μείωση του αφορολογήτου ορίου από τις 12.000 ευρώ στις 5.000 ευρώ και την περικοπή κατά 50% των φοροαπαλλαγών, ο φορολογικός «λογαριασμός» φουσκώνει ακόμη περισσότερο για εκατομμύρια φορολογούμενους με δύο τροπολογίες που εντάσσονται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.
Ειδικότερα:
1. Από την 1η Ιανουαρίου 2012 η εισφορά αλληλεγγύης που κυμαίνεται από 1% έως 4% θα παρακρατείται κάθε μήνα από τους μισθούς και τις συντάξεις. Η καταβολή της εισφοράς μέσω της αύξησης του παρακρατούμενου φόρου αυτόματα θα επιφέρει μείωση των καθαρών μηνιαίων αποδοχών από την 1-1-2012, ενώ πρόσθετες απώλειες θα έχουν μισθωτοί και συνταξιούχοι από την πληρωμή της εισφοράς για τα εισοδήματα του 2011. Η εισφορά επιβάλλεται στους φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και επιβάλλεται με συντελεστές:
1% για εισοδήματα από 12.000 - 20.000 ευρώ.
2% για εισοδήματα από 20.000 - 50.000 ευρώ
3% για εισοδήματα από 50.000 - 100.000 ευρώ.
4% για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ.
Οι μισθωτοί και συνταξιούχοι που αποκτούν και εισοδήματα και από άλλες πηγές (π.χ. ενοίκια από εκμίσθωση ακινήτων) θα πληρώσουν την εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα αυτά το 2013 με την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης.
2. Οι υπόλοιποι φορολογούμενοι (ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, εισοδηματίες, μικρομεσαίοι), λόγω του γεγονότος ότι δεν είναι δυνατή η παρακράτηση της εισφοράς στις μηνιαίες αποδοχές τους, το επόμενο έτος θα πληρώσουν μόνο την εισφορά για τα φετινά εισοδήματα και το 2013 θα καταβάλουν την εισφορά του 2012.
3. Μειώνεται στις 5.000 ευρώ το ειδικό αφορολόγητο όριο των 9.000 ευρώ που ισχύει για τους νέους ηλικίας έως 30 ετών και συνταξιούχους άνω των 65 ετών εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους (πραγματικό ή τεκμαρτό) υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ. Έτσι, συνταξιούχος με εισόδημα 9.500 ευρώ αντί να φορολογηθεί με αφορολόγητο όριο 9.000 ευρώ και να πληρώσει φόρο 50 ευρώ θα φορολογηθεί με αφορολόγητο 5.000 ευρώ και θα πληρώσει φόρο 450 ευρώ, δηλαδή θα επιβαρυνθεί με έξτρα φόρο 400 ευρώ.

Στο 70% προτείνει το «κούρεμα» η UBS

Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2011

Ούτε 30 ούτε 50 αλλά ...70% προτείνουν τα είναι το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους οι αναλυτές της UBS, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα είναι αδύνατον να εξυπηρετήσει πια το χρέος της. Σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα ο μόνος δρόμος για την Ελλάδα είναι ένα γενναίο κούρεμα της τάξεως του 70% και μάλιστα το αργότερο μέχρι το Μάρτιο του 2012. Ο Σάντρο Μερίνο, αναλυτής του τμήματος πιστωτικής στρατηγικής, υπογραμμίζει πως η Ελλάδα έχει ουσιαστικά χρεοκοπήσει και δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσει το χρέος της και εκτιμά πως «το ύψος του "κουρέματος" στο ελληνικό χρέος πρέπει να αγγίξει το 70%». Ο αναλυτής της τράπεζας εκτιμάει ότι οι επενδυτές πρέπει να υπολογίζουν πως θα χάσουν πάνω από 200 δισεκατομμύρια.» Ο επικεφαλής του τμήματος πιστωτικής στρατηγικής της UBS, Τόμας Βάκερ, θεωρεί δεδομένο το σταδιακό "κούρεμα". "Δεν θα ισχύσει ταυτόχρονα για όλους τους επενδυτές. Αλλά θα πρέπει να υπάρξει πρώτος γύρος για τους ιδιώτες πιστωτές και δεύτερος γύρος για τους θεσμικούς" δήλωσε. Οι Ελβετοί αναλυτές σημειώνουν ότι το "κούρεμα" δεν λύνει όλα τα προβλήματα της Ελλάδας και δεν προωθεί, από μόνο του, την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητάς της.

Καταρρέει πλέον το ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις!!!

Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2011

Με 11,5 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά προηγείται η ΝΔ του ΠΑΣΟΚ στην δημοσκόπηση της VPRC για το περιοδικό «Επίκαιρα».
Πιο συγκεκριμένα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει ποσοστό 31%, με την κυβερνώσα παράταξη στο 19,5%. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 13,5% ο ΣΥΡΙΖΑ με 8,5%, ο ΛΑΟΣ 8%, η ΔΗΜΑΡ 4%, οι Οικολόγοι 4,5%, το Άρμα Πολιτών 2%, η Δημοκρατική Συμμαχία 2% και η Χρυσή Αυγή 1,5%.
Στην ίδια δημοσκόπηση, καθολική είναι πλέον η πεποίθηση ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, καθώς μόνο το 3,6% των ερωτηθέντων απαντά υπέρ της κυβερνητικής παράταξης!!! Αντίθετα, σχεδόν μοιράζεται η πεποίθηση του εκλογικού σώματος για το ποιος θα κέρδιζε τις εκλογές ανάμεσα στη ΝΔ και στο «κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα».
Στην ίδια ερώτηση το 20% περίπου όσων ερωτήθηκαν δηλώνουν ότι ακόμη δεν έχουν σχηματίσει γνώμη!!!

Μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού το Σεπτέμβριο

Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2011

Στο 3,1% αυξήθηκε το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού το Σεπτέμβριο από 1,7% που ήταν τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή .
Συγκεκριμένα, από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του μηνός Σεπτεμβρίου 2011, προς τον αντίστοιχο Δείκτη του Σεπτεμβρίου 2010, προκύπτει αύξηση 3,1%, έναντι αύξησης 5,6%, που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2010 προς το 2009.
Σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2011, ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε αύξηση 3,3% το Σεπτέμβριο, έναντι αύξησης 1,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.
Εν τω μεταξύ, ο μέσος Δείκτης του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 10 – Σεπτεμβρίου 11, σε σύγκριση προς τον ίδιο Δείκτη του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 09 – Σεπτεμβρίου 10, παρουσίασε αύξηση 3,9%, ίδια με την αύξηση που σημειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής , η αύξηση αυτή ερμηνεύεται κατά κύριο λόγο από τη λήξη των καλοκαιρινών εκπτώσεων.
Συγκεκριμένα κατά το Σεπτέμβριο, ο δείκτης «Ένδυση – υπόδηση» σημείωσε άνοδο της τάξης του 35,8% λόγω επαναφοράς των τιμών στα επίπεδα προ εκπτώσεων. Ακολουθεί ο δείκτης «Διαρκή αγαθά – είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες» κατά 5% και ο δείκτης «αλκοολούχα ποτά και καπνός» κατά 3% λόγω της αύξησης κυρίως, των τιμών των τσιγάρων.

"Αποβολή της Ελλάδας για να σωθεί η ευρωζώνη"

Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2011

Η ανάλυση του Stratfor είναι σκληρή για την Ελλάδα. Βλέπει ως μοναδική και αναπόφευκτη λύση για τη σωτηρία της Ευρωζώνης την …αποβολή μας απ' αυτή.
Το Stratfor ένα από τα μεγαλύτερα αμερικανικά think tank δεν φημιζόταν ποτέ για τις φιλελληνικές του θέσεις. Θα το διαπιστώσετε σε αρκετά σημεία του κειμένου,ειδικά σε ιστορικές αναφορές στη χώρα μας.
Θα διαπιστώσετε όμως ακόμη ότι πολλά απ΄ όσα αναφέρονται στην ανάλυση του Stratfor,έχουμε αρχίσει να τα βλέπουμε να υλοποιούνται και να λέγονται. Όπως για παράδειγμα το δίχτυ προστασίας στις ευρωπαϊκές τράπεζες. Διαβάστε όλη την ανάλυση.
Η αποβολή της Ελλάδας,μόνη λύση για την Ευρωζώνη
Η οικονομική κρίση της ευρωζώνης έχει εισέλθει στο 19ο μήνα της. Η Γερμανία, η πιο ισχυρή χώρα στην Ευρώπη σήμερα, αντιμετωπίζει περιορισμούς όσον αφορά τις επιλογές της για την αλλαγή λειτουργίας του ευρωπαϊκού συστήματος.Το STRATFOR βλέπει μόνο μία επιλογή για το Βερολίνο αν θέλει τη διάσωση της ευρωζώνης: Αποβολή της Ελλάδς και διαχείριση των επιπτώσεων μ΄ ένα ταμείο διάσωσης.
Οι περιορισμοί της Γερμανίας
Ενώ η Γερμανία είναι μακράν η πιο ισχυρή χώρα της Ευρώπης, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ένα γερμανικό δημιούργημα. Πρόκειται εν μέρει για ένα γαλλικό όραμα της δεκαετίας του 1950 για την ενίσχυση της γαλλικής δύναμης τόσο σε ευρωπαϊκή όσο και σε παγκόσμια κλίμακα. Ωστόσο, μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η Γαλλία έχασε τον έλεγχο της Ευρώπης από μια επανενωμένη και με νέα ώθηση Γερμανία.
Το Βερολίνο προσπαθεί τώρα να αλλάξει τις ευρωπαϊκές δομές,σύμφωνα με τις επιθυμίες του. Η Γερμανία χρησιμοποιεί κατά κύριο λόγο την οικονομική της οξυδέρκεια και δύναμη για να επιβάλει τον έλεγχό της.
Σε αντάλλαγμα για την πρόσβαση στον πλούτο του , το Βερολίνο απαιτεί την εφαρμογή απ΄ όλα τα ευρωπαϊκά κράτη ,μεταρρυθμίσεων που αν αεφαρμοστούν θα μετασχηματίσουν αυτές τις χώρες σε γερμανικές οικονομικές αποικίες.
Αυτό μας φέρνει στην κρίση της ευρωζώνης και στα διάφορα σχέδια μετασχηματισμού της. Τα περισσότερα από αυτά τα σχέδια αγνοούν ότι οι λόγοι για τη συμμετοχή της Γερμανίας στην ευρωζώνη δεν είναι καθαρά οικονομικοί, και αυτά τα μη οικονομικά κίνητρα περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις επιλογές του Βερολίνου για την αλλαγή της ευρωζώνης.....Η μετά τον Ψυχρό Πόλεμο εποχή είναι μια χρυσή εποχή στη γερμανική ιστορία. Η χώρα είχε το δικαίωμα για την επανένωση της μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, και οι γείτονές της δεν αισθάνονταν να απειλούνται αρκετά για να αντιδράσουν στη δύναμη του Βερολίνου. Σε οποιαδήποτε άλλη εποχή, μια συμμαχία για τον περιορισμό της Γερμανίας θα είχε αμέσως σχηματιστεί. Ωστόσο, τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως στο ευρώ, επέτρεψαν στη Γερμανία να συμμετάσχει στις ευρωπαϊκές υποθέσεις σε μια αρένα κατ 'εξοχήν ανταγωνιστική. Η Γερμανία επιθυμούσε να περιορίσει τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό στον τομέα της οικονομίας, δεδομένου ότι δεν θα μπορούσε να υπερισχύσει έναντι ενός συνασπισμού των γειτόνων της.
Αυτό το γεγονός εξαλείφει τις περισσότερες πιθανές λύσεις για τη κρίση της ευρωζώνης. Έξοδος από την ευρωζώνη θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι παραδοσιακοί ανταγωνιστές της Γερμανίας θα μπορούσαν να μετατραπούν σε αντιπάλους. Έτσι, οποιαδήποτε μεταρρυθμιστική επιλογή που θα μπορούσε να καταλήξει με τη Γερμανία σε μια διαφορετική οικονομική-νομισματική ζώνη από την Αυστρία, την Ολλανδία, τη Γαλλία, την Ισπανία ή την Ιταλία δεν είναι βιώσιμη, εάν το Βερολίνο θέλει να εμποδίσει έναν πυρήνα ανταγωνισμού.
Η Γερμανία αντιμετωπίζει, επίσης, μαθηματικούς περιορισμούς. Η δημιουργία μιας ένωσης στην οποία οικονομικοί πόροι θα μεταφέρονταν από τη Γερμανία προς την Ελλάδα,το πιο αδύναμο μέλος της ευρωζώνης δεν μοιάζει εφικτή.
Η άμεση μεταφορά κονδυλίων, η κυλιώμενη αναδιάρθρωση χρέους, η ελεγχόμενη χρεωκοπία δεν έχουν σημασία. Γιατί ένα τέτοιο σχέδιο θα δημιουργούσε ένα προηγούμενο που θα μπορούσε να επαναληφθεί για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία - και τελικά την Ιταλία, το Βέλγιο, την Ισπανία και τη Γαλλία. Κάτι που θα κοστίζει περίπου 1 τρις € ($ 1.300 δισεκατομμύρια) κάθε χρόνο. Ακόμη και αν αυτό ήταν μια πολιτική επιλογή της Γερμανίας (και δεν είναι), είναι πολύ πιο πέρα ​​από την οικονομική ικανότητά της .
Για όλα αυτά το STRATFOR βλέπει ένα μόνο δρόμο,σωτηρίας της Ευρωζώνης.

Φορολογικό για κλάμματα αλλά και για γέλια...

Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2011

Φόρο ακόμη και στα πιο φτωχά στρώματα επιβάλλει η κυβέρνηση στο βωμό του ελλείμματος. Όποιος δηλώνει 6.000 ευρώ (500 ευρώ το μήνα!) θα πληρώσει φόρο 100 ευρώ, ενώ ο επιπλέον φόρος για όποιον βγάζει 32.000 ευρώ είναι μεγαλύτερος από αυτόν που δηλώνει 200.000 ευρώ το χρόνο κα ο οποίος επιβαρύνεται με μόλις 820 ευρώ, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η “Ελευθεροτυπία”! Αναλυτικά το.....
δημοσίευμα αναφέρει: Φόρο 100 ευρώ
θα κληθεί να πληρώσει όποιος δηλώνει 6.000 ευρώ στην εφορία, δηλαδή ζει σε συνθήκες φτώχειας. Μεγάλη είναι η απώλεια αφορολόγητου για τους τρίτεκνους, καθώς από τα 20.500 ευρώ περιορίζεται στα 12.000 ευρώ. Όποιος δηλώνει στην εφορία 15.000 ευρώ, θα φορολογηθεί με επιπλέον ποσό 700 ευρώ και όποιος βγάζει 200.000 ευρώ, θα κληθεί να πληρώσει σχεδόν το ίδιο… τίμημα καθώς θα φορολογηθεί με επιπλέον 820 ευρώ. Πιο πολλά θα δώσει ο πολίτης με εισόδημα 32.000 ευρώ, στην περίπτωση του οποίου ο επιπλέον φόρος για το 2011 φτάνει στα 900 ευρώ… Τους χαμηλόμισθους, τα μεσαία εισοδήματα που θα κληθούν να πληρώσουν φόρους υψηλότερους το 2012 έως και κατά 900 ευρώ ετησίως, αλλά και τους τρίτεκνους – πολύτεκνους χτυπά η νέα φορολογική κλίμακα που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών. Εφαρμόζεται αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2011. Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, εκτιμάται ότι θα επιχειρήσει να φέρει στα κρατικά ταμεία περίπου 1 δισ. ευρώ περισσότερα έσοδα. Ακόμη 1 δισ. ευρώ θα προέλθουν από την οριζόντια περικοπή των φοροαπαλλαγών η οποία, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, δεν είναι… εξαντλητική, δηλαδή προοιωνίζεται και νέο ψαλίδι στο μέλλον, αν φανούν και άλλες αποκλίσεις στο Μνημόνιο. Με τη νέα φορολογική κλίμακα θα κληθούν να πληρώσουν φόρο ακόμη και όσοι διαβιούν με εισοδήματα κατώτερα του ορίου φτώχειας. Συγκεκριμένα:
**Το αφορολόγητο περιορίζεται από τις 12.000 ευρώ έναν χρόνο πριν και τις 8.000 ευρώ που βρέθηκε με το Μεσοπρόθεσμο, στα 5.000 ευρώ και μειώνεται στα 9.000 ευρώ για τους νέους έως 30 ετών και τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών. Ετσι, ενώ φέτος δεν πλήρωσαν φόρους όσοι είχαν εισόδημα 12.000 ευρώ, πλέον ο φόρος που τους αναλογεί φτάνει στα 700 ευρώ.
Οριζόντια επιβάρυνση
* Η πρόσθετη επιβάρυνση είναι και αυτή οριζόντια. Πλήττει σχεδόν το ίδιο τους φτωχούς και τους «μεσαίους» και λιγότερο μερικές φορές τους πλουσίους. Για παράδειγμα, η μέγιστη επιβάρυνση με τη νέα κλίμακα υπάρχει σε όσους δηλώσουν εισόδημα 32.000 ευρώ (900 ευρώ επιπλέον φόρος). Για εισοδήματα από 40.000 ευρώ και πάνω, όμως, η επιβάρυνση δεν ξεπερνά τα 820 ευρώ…
* Οσο για τους πραγματικά φτωχούς, όποιος δηλώνει 6.000 ευρώ και δεν έχει παιδιά θα πληρώσει φόρο 100 ευρώ και όποιος δηλώνει 7.000 ευρώ θα πρέπει να καταβάλει το 2012 στην εφορία 200 ευρώ…
* Και στους οικογενειάρχες οι αδικίες είναι μεγάλες. Το αφορολόγητο που «χτίζει» κάποιος με τα παιδιά του γκρεμίζεται. Αυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για το πρώτο και δεύτερο τέκνο (όπως και πριν) αλλά μόνο κατά 3.000 για κάθε επόμενο τέκνο. Ετσι, ενώ με βάση το σημερινό καθεστώς ένας τρίτεκνος είχε αύξηση αφορολόγητου κατά 12.500 ευρώ, τώρα έχει μόνο 7.000 ευρώ. Πλέον, για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα φορολογείται, ενώ με τα σημερινά δεδομένα είχε αφορολόγητο 20.500 ευρώ.
10% η έκπτωση φόρου
Στις φοροαπαλλαγές το όφελος περιορίζεται στο 10% του ποσού της έκπτωσης φόρου. Προηγουμένως ο συντελεστής ήταν 20% για εισοδήματα έως 40.000 ευρώ. Επίσης επιβάλλονται χαμηλά πλαφόν των δαπανών που σε πολλές περιπτώσεις έχει ήδη κάνει φέτος ο φορολογούμενος… Εκπτώσεις φόρου 10% επιβάλλονται για τις δαπάνες:
* Ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης του φορολογουμένου και των λοιπών προσώπων που τον βαρύνουν (το ποσό της μείωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα 3.000 ευρώ).
* Των ενοικίων κύριας κατοικίας και παιδιών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη (το ποσό της δαπάνης δεν μπορεί να υπερβεί τα 1.000 ευρώ).
* Τα διδάκτρων σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα (πλαφόν για κάθε δαπάνη στα 1.000 ευρώ).
* Των δεδουλευμένων τόκων που καταβάλλονται από τον φορολογούμενο για στεγαστικά δάνεια για απόκτηση πρώτης κατοικίας.
* Των ασφάλιστρων ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας για την ασφάλιση του ίδιου, της συζύγου του και των τέκνων που τους βαρύνουν (πλαφόν δαπάνης στα 1.200 ευρώ για άγαμο και στα 2.400 ευρώ για οικογένεια).
* Της διατροφής που καταβάλλεται από τον έναν σύζυγο στον άλλο (μείωση φόρου έως 1.500 ευρώ).
* Επεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτου (για δαπάνη έως 3.000 ευρώ).
* Των δεδουλευμένων τόκων δανείων που λαμβάνονται για αγορά πρώτης κατοικίας, για διατηρητέα.
* Των ποσών που καταβάλλονται λόγω δωρεάς προς το Δημόσιο ή κοινωφελή ιδρύματα.
* Εισφορών σε Ταμεία ασφάλισης.
Εξτρα για ακίνητα
Αν στο συνολικό εισόδημα περιλαμβάνεται και εισόδημα από ακίνητα, εκτός από το απαλλασσόμενο εισόδημα από ιδιοκατοίκηση, το ακαθάριστο ποσό αυτού υποβάλλεται και σε συμπληρωματικό φόρο, ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή 1,5%. Αυξάνεται σε 3% εφόσον η επιφάνεια κατοικίας υπερβαίνει τα 300 τ.μ. της κατοικίας ή πρόκειται για επαγγελματική ή εμπορική μίσθωση. Ο φόρος αυτός που προκύπτει δεν περιορίζεται στο ύψος του κυρίου φόρου

Ήρθε η ώρα να αποδεσμεύσουμε την Ελλάδα. Δεν προτείνω βεβαίως να πατήσουμε τα δάχτυλα της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ κρέμεται από το χείλος του ευρωπαϊ

Κυριακή, 9 Οκτωβρίου 2011

Ήρθε η ώρα να αποδεσμεύσουμε την Ελλάδα. Δεν προτείνω βεβαίως να πατήσουμε τα δάχτυλα της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ κρέμεται από το χείλος του ευρωπαϊκού γκρεμού. Φτάσαμε όμως, σε ένα σημείο όπου οι ελπίδες για το καλύτερο οδηγούν στον όλεθρο. Η Ευρώπη χρειάζεται ένα σχέδιο για να διαχειριστεί την πτώση της Ελλάδας.

Η ευρωζώνη έχει δύο προβλήματα: Το πρώτο αφορά την αφερεγγυότητα της Ελλάδας, την ευπάθεια της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας και τον συνεπακόλουθο αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές τράπεζες. Το δεύτερο είναι η δεινή δημοσιονομική και ανταγωνιστική αδυναμία των οικονομιών πέραν του ευρωπαϊκού πυρήνα. Ο χειρισμός του πρώτου προβλήματος δεν συνεπάγεται κατ’ ανάγκη και λύση του δεύτερου. Είναι όμως, μία απαραίτητη αρχή.
Η πιεστική απόφαση αφορά τον χρόνο και τους όρους της ελληνικής χρεοκοπίας. Είναι πιθανό οι πολιτικοί να έχουν ακόμη την δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε μία ελεγχόμενη αναδιάρθρωση ή μία χαοτική κατάρρευση που σύντομα θα παρασύρει άπαντες. Είναι πιθανό, αλλά όχι βέβαιο. Όσο περισσότερο διαφωνούν οι κυβερνήσεις για το πώς θα χτίσουν τείχη προστασίας γύρω από τις άλλες οικονομίες της περιφέρειας, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες αποκτά η ανεξέλεγκτη εξάπλωση της πυρκαγιάς ανά την Γηραιά Ήπειρο.
Η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει την επόμενη δόση του τρέχοντος πακέτου στήριξης. Η κυβέρνηση της Αθήνας έχει επιδείξει την ζητούμενη αποφασιστικότητα για την μείωση του ελλείμματος. Άρχισε να εισπράττει φόρους. Τα μακροπρόθεσμα νούμερα όμως, δεν βγαίνουν και η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, όπως φάνηκε και από τις απεργίες αυτή την εβδομάδα, δεν βελτιώνεται. Η ευρωζώνη έχει περιθώριο μερικών εβδομάδων – ίσως δύο μηνών – για να καταλήξει σε αυτό που κατ’ ευφημισμό οι αξιωματούχοι αποκαλούν, πρόγραμμα αναδιάρθρωσης.
Εξακολουθούν, βεβαίως, να υπάρχουν αξιωματούχοι που υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν χρειάζεται. Βρίσκονται κυρίως στο Βερολίνο. Η Angela Merkel δηλώνει ότι δεν θα δεχθεί να της επιβάλουν οι αγορές τι θα πράξει. Τα στελέχη της θυμίζουν, μάλιστα, το δυναμικό comeback στην δημοσιονομική θέση του Βελγίου κατά την δεκαετία του 1990. Επισημαίνουν και την εντυπωσιακή πρόοδο της Ιρλανδίας. Υποστηρίζουν ότι εάν η Ελλάδα έχει πολιτική θέληση και της δοθούν τα απαραίτητα περιθώρια, θα τα καταφέρει.
Δεν νομίζω όμως, ότι πραγματικά το πιστεύουν. Με δεδομένο το ύψος των χρεών, τα ελλείμματα στον προϋπολογισμό και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και την αξιοθρήνητη έλλειψη ανταγωνιστικότητας, η Ελλάδα δεν μπορεί να ξεφύγει από την παγίδα του χρέους. Οι αλλεπάλληλες συνταγές λιτότητας θα σκοτώσουν τον ασθενή.
Προς το παρόν, η ανομολόγητη στρατηγική της ευρωζώνης – αν όντως μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς τον όρο «στρατηγική»- είναι η αναβολή. Να κρατηθεί η Ελλάδα στην επιφάνεια για περίπου δύο χρόνια και η υπόλοιπη ευρωζώνη θα είναι αρκετά ισχυρή ώστε να αντέξει το σοκ της χρεοκοπίας.
Οι Γερμανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι εάν αποδεσμεύουμε την Ελλάδα τώρα, τότε Πορτογαλία και Ισπανία θα πρέπει να προετοιμάζονται για τα χειρότερα. Στη συνέχεια είναι και η Ιταλία, που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, αλλά και πολιτική δυσλειτουργία. Η συναλλαγή με τον Silvio Berlusconi είναι αδύνατη ακόμη και υπό τις καλύτερες συνθήκες. Τώρα δεν είναι η κατάλληλη περίοδος να τον εξοπλίσουμε με νέες δικαιολογίες για την αδράνειά του.
Η αποφυγή του ηθικού κινδύνου είναι μία καλή αρχή. Μπορεί όμως, να γίνει και επικίνδυνη. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαφυλάττει με ζήλο την αξιοπιστία της και την αρχική της εντολή. Ο Jean Claude Trichet, δήλωσε και αυτή την εβδομάδα ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη της κρίσης αντί να την μεταβιβάζουν στην ΕΚΤ.
Θεωρητικά, ίσως να έχει δίκιο. Οι κανόνες όμως, σε ορισμένες περιστάσεις πρέπει να παρακάμπτονται. Ποια θα είναι η αξιοπιστία της ΕΚΤ εάν καταλήξουμε στον επιτάφιο του ευρώ;
Το Σχέδιο Α στηρίχθηκε στην εκτίμηση ότι θα υπήρχε μία ασφαλής καραντίνα γύρω από την Ελλάδα. Η οικονομική ανάπτυξη, η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος και η απτή βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης των άλλων κρατών της περιφέρειας θα ήταν η λύση για την ευρωζώνη. Μόνο τότε θα μπορούσε να επιτραπεί στην Ελλάδα να χρεοκοπήσει.
Τα πράγματα όμως, εξελίχθηκαν πολύ διαφορετικά. Η αποτυχία να χειριστούμε την κατάσταση στην Ελλάδα έχει αποδυναμώσει και την υπόλοιπη ευρωζώνη, έχει οδηγήσει σε διασπορά του κινδύνου μετάδοσης μέχρι την Ιταλίας και έχει φέρει στην επιφάνεια την ευπάθεια των τραπεζών σε Γαλλία και Γερμανία.
Το αποτέλεσμα είναι ένας φαύλος κύκλος. Η κρίση κρατικού χρέους που δημιουργήθηκε από την τραπεζική κρίση, τώρα τροφοδοτεί μία δεύτερη τραπεζική κρίση. Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιταλίας αυτή την εβδομάδα και τα δεινά στην γαλλο-βελγική Dexia είναι οι τελευταίες εξελίξεις.
Η διαχείριση μίας χρεοκοπίας δεν είναι εύκολη και ενέχει κινδύνους. Οι πολιτικοί ζουν με τον εφιάλτη της κατάρρευσης της Lehman Brothers. Και δικαίως. Δεν υπάρχουν εξασφαλίσεις ότι με απομειώσεις της τάξεως του 50% ή 60% στο ελληνικό χρέος δεν θα υπάρξουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Αυτό που είναι, ωστόσο, βέβαιο είναι πως ανεξέλεγκτη χρεοκοπία θα οδηγήσει σε οικονομική και χρηματοοικονομική καταστροφή.
Όπως έλεγε και ένας παλιός πρωθυπουργός της Βρετανίας, ορισμένες φορές δεν υπάρχει εναλλακτική στις δύσκολες αποφάσεις.
Δεν υπάρχει τίποτε μυστηριώδες για τα όσα πρέπει να γίνουν, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος. Θα πρέπει να ξεκινήσουμε με μία συντονισμένη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τετραπλασιασμό της ισχύος του EFSF στα 2 τρισ. ευρώ. Η ΕΚΤ παράλληλα, πρέπει να αποδεχθεί ότι η διάσωση του ευρώ είναι πιο σημαντικός στόχος από την σταθερότητα των τιμών.

Η αλήθεια κρύβεται στις επενδύσεις ή στις μυσιτκές συμφωνίες;

Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2011

Εκτενή είναι τα δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου σχετικά με την επίσκεψη του αντικαγκελάριου Φίλιπ Ρέσλερ στην Ελλάδα με κεντρικό θέμα την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο, ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας Bild εξαπολύει ευθείες βολές στους Έλληνες και τον "εμφανή ρατσισμό" τους ....
εναντίον των Γερμανών.
Αφορμή, όπως περιγράφεται στο δημοσίευμα... στάθηκε η αφίσα που τοιχοκολλήθηκε έξω από τη γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα και στην οποία απεικονίζεται ο Αδόλφος Χίτλερ να αγκαλιάζει την Γερμανία καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Το προϊόν φωτομοντάζ ανήκει στην κίνηση πολιτών "Πόρτα-Πόρτα", με σκοπό τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία της πρεσβείας, στην οδό Λουκιανού, στο Κολωνάκι χτες Πέμπτη.
Στη συγκέντρωση κατά της επιβολής νέων μέτρων λιτότητας, έλαβε χώρα θεατρικό δρώμενο με ηθοποιούς, τραγουδιστές και μουσικούς που σατίριζαν γερμανικά ιστορικά γεγονότα.
Ωστόσο, το εν λόγω περιστατικό δεν ξέφυγε της προσοχής Γερμανών δημοσιογράφων, που στο δημοσίευμα μιλούν για "τρέλα μίσους από τους Έλληνες", αλλά και για το ότι"την ώρα που η Ευρώπη προσπαθεί να σώσει την Ελλάδα και ετοιμάζεται να της δώσει δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων φεύγει από... τη Γερμανία, οι Έλληνες μάς κοροϊδέυουν".
Μάλιστα, υπογραμμίζεται ότι "το ευχαριστώ των Ελλήνων είναι οι χυδαίες βρισιές και προσβολές", και κάνει λόγο για εμφανείς προσβολές των Ελλήνων εναντίον τους, μέσα από τα ΜΜΕ.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται σε σχόλια ελληνικών καναλιών και εφημερίδων, στα οποία όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα "αρκετοί σχολιαστές ειρωνεύονται την Γερμανία και τη γιορτή της μπύρας λέγοντας ότι οι Γεμανοί πίνουν στην υγειά της Ευρώπης, αλλά και για τα προβλήματα χρέους της Ελλάδας εξαιτίας του Β' Παγκοσμίου πολέμου".
"Απλά δεν θεραπεύεστε"
Πιο αναλυτικά, αναφέρεται ότι "στον τηλεοπτικό σταθμό ΜΕGA, ο Φ. Ρόσλερ σχολιάστηκε αρνητικά και παρουσιαστής σε πρωϊνάδικο είπε: "Τί θέλει αυτός ο Γερμανο- Ιάπωνας στην Ελλάδα;".
Στην ιστοσελίδα "Το Βήμα" σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι: "Αν μας αποζημίωνε η Γερμανία για το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ελλάδα δεν θα βρίσκονταν σε οικονομικό αδιέξοδο"
Σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Έθνος", υπάρχει φωτογραφία από το Oktoberfest στο Μοναχό, με τίτλο: "Οι Γερμανοί μεθάνε εις βάρος των άλλων. Πίνουν στην ευημερία της Ε.Ε. και εμείς υποφέρουμε κάτω από τις διαταγές τους. Είμαστε σε Κατοχή". Κάτι το οποίο εξόργισε τη γερμανική κοινότητα. Συντάκτης στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" αναφέρει ότι "Η Ελλάδα αποτελεί την κόλαση της Γερμανίας. Κάποια στιγμή, απλά οι Γερμανοί θα μας αφήσουν να πτωχεύσουμε. Έχουν άσχημο και απαιτητικό χαρακτήρα".
Στο ίδιο μήκος κύματος, αρνητικά σχολιάζονται από Γερμανό δημοσιογράφο, οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου, ο οποίος σε τηλεοπτική εκπομπή είχε δηλώσει: "Οι Γερμανοί έκλεψαν από τους Έλληνες λεφτά και χρυσό στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο".

Ευρωπαϊκές τράπεζες: Ο… βασιλιάς είναι γυμνός

Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2011

«Οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν έχουν αρκετά κεφάλαια», δήλωσε απερίφραστα η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Η δήλωση αυτή επιβεβαιώνει ουσιαστικά τους φόβους ότι η δημοσιονομική κρίση μετεξελίσσεται σε πιστωτική και απειλεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι αγορές διαπιστώνουν πως υπερχρεωμένα κράτη και τραπεζικός κλάδος βάδισαν χέρι χέρι για πολλά χρόνια, αλληλοκαλύπτοντας τις αδυναμίες τους, όμως τώρα δεν φαίνεται ότι μπορούν να συνεχίσουν να το κάνουν.
Και όσο οι ημέρες περνούν τόσο μεγαλώνει ο προβληματισμός για την ευρωστία του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Ο κίνδυνος να ξεσπάσει μια τραπεζική κρίση στην Ευρώπη είναι πολύ υψηλός έχει επανειλημμένως υποστηρίξει ο επικεφαλής της Pimco, κ. El Erian. Οσον αφορά τις γαλλικές τράπεζες, ο El Erian δήλωσε πως οδεύουν προς την κόλαση. Το ανώτερο στέλεχος του μεγαλύτερου επενδυτή ομολόγων στον πλανήτη υποστήριξε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως άλλες τράπεζες δεν δέχονται να συναλλάσσονται με γαλλικές τράπεζες και ότι CEOs γαλλικών τραπεζών γυρίζουν τον πλανήτη αναζητώντας ρευστό. Σημειώνει ότι οι μετοχές των μεγάλων γαλλικών τραπεζών διαπραγματεύονται κατά μέσο όρο 50% χαμηλότερα από την «ενσώματη» λογιστική αξία τους. Ολα αυτά, σύμφωνα με τον El Erian, είναι ενδείξεις για επικείμενες μαζικές αναλήψεις θεσμικών από τις γαλλικές τράπεζες. Αν συνεχιστούν, οι τράπεζες δεν θα έχουν άλλη επιλογή παρά την απομόχλευση στους ισολογισμούς τους με πολύ δραστικό και άτακτο τρόπο. Θα προκληθεί νευρικότητα μεταξύ των μικρών καταθετών, οι οποίοι θα ακολουθήσουν τους θεσμικούς επενδυτές στην έξοδο. Τότε, η Ευρώπη θα πέσει σε καθολική τραπεζική κρίση, που θα επιδεινώσει τις κρίσεις χρεών και θα προκαλέσει νέα οικονομική ύφεση, επιδεινώνοντας τις προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία, τόνισε ο επικεφαλής της Pimco. Να μείνουν μακριά από τις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών συστήνουν στους επενδυτές οι Nomura, Credit Suisse και Bank of America / Merrill Lynch, ενώ η Credit Suisse επισημαίνει πως υπάρχει κίνδυνος οι τράπεζες να ζήσουν μια χαμένη δεκαετία.
Νέα Lehman η Dexia;
Οσο διαδραματίζονται με την γαλλοβελγική τράπεζα Dexia, αποδεικνύουν πως τελικά ο… βασιλιάς (σ.σ. τραπεζικός κλάδος) είναι γυμνός. Ο όμιλος, που έχει έδρα στις Βρυξέλλες, ήταν από τις πρώτες ευρωπαϊκές τράπεζες που διασώθηκαν το 2008 μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers και τώρα πάλι χρειάζεται στήριξη. Να σημειωθεί πως η Moody’s έθεσε υπό επιτήρηση για υποβάθμιση την Dexia, γεγονός που προκάλεσε «αιματοκύλισμα» στις τραπεζικές μετοχές και στα ευρύτερα χρηματιστήρια τη Δευτέρα. Ο οίκος απέδωσε την κίνηση στην «επιδείνωση των χρηματοδοτικών συνθηκών στην αγορά» για τις τράπεζες και επανέλαβε τις ανησυχίες που είχε εκφράσει τον Ιούλιο, όταν υποβάθμισε την Dexia. Τον Σεπτέμβριο του 2008, μετά τη κατάρρευση ης Lehman Brothers, η Dexia είχε διασωθεί με ένα πακέτο 6 δισ. ευρώ από τις κυβερνήσεις της Γαλλίας, του Βελγίου και τους βασικούς μετόχους της. Ακολούθησαν 150 δισ. ευρώ σε εγγυήσεις χρεών από Γαλλία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο, από τις οποίες έλαβε τα 96 δισ. ευρώ το Μάιο του 2009. Η τράπεζα σταμάτησε να δανείζεται με ενέχυρο κρατικά ομόλογα τον Ιούνιο 2010. Στο τέλος Σεπτεμβρίου διατηρούσε ακόμη 29 δισ. ευρώ ανάλογων υποχρεώσεων στο παθητικό της. Η Dexia επιχείρησε να μειώσει την μεγάλη έκθεση της στον βραχυχρόνιο δανεισμό και από 250 δισ. ευρώ χρέη στα τέλη του 2008 τα μείωσε σε 96 δισ. ευρώ στο β΄ τρίμηνο φέτος.
Το θρίλερ με τη διάσωση
Πάντως σε Γαλλία και Βέλγιο έχει σημάνει «συναγερμός» και οι κυβερνήσεις είναι έτοιμες να στηρίξουν την τράπεζα, ώστε να αποφευχθεί η κατάρρευση, η οποία θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες για όλο το τραπεζικό σύστημα. Η Dexia διαθέτει 800 υποκαταστήματα και 80 δισ. ευρώ σε καταθέσεις στο Βέλγιο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου στο τραπέζι βρίσκονται σχέδια επανεθνικοποίησης και πώλησης της, ενώ αποκλείεται η αύξηση του κεφαλαίου.
Διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος της βελγικής κυβέρνησης είναι να απομονωθεί το προβληματικό κομμάτι της Dexia και ενδεχομένως να πουληθεί σε άλλη τράπεζα, προκειμένου να μην "προσβάλλει" τα υγιή τμήματα του χρηματοπιστωτικού οργανισμού. Όμως για να υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη, η Dexia πρέπει πρώτα να κρατικοποιηθεί, απόφαση που όμως εγείρει πολλά ερωτηματικά, καθώς θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά της χώρας και κατ' επέκταση στους φορολογούμενους. Κοινή είναι πάντως η αίσθηση ότι εάν τα σχέδια κατακερματισμού της Dexia υλοποιηθούν, εκείνοι που θα κληθούν να καταβάλουν το μεγαλύτερο τίμημα θα είναι οι μέτοχοι της τράπεζας. Η έκθεση της στα ελληνικά κρατικά ομόλογα ήταν 3,8 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου, ενώ η συνολική της έκθεση στην Ελλάδα ανήλθε στα 4,8 δισ. ευρώ. Οι ζημίες που ανέλαβε από την απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων κατά 21% είναι 338 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται πως σήμερα ανεστάλη η διαπραγμάτευση της μετοχής στα χρηματιστήρια του Παρισιού και των Βρυξελλών, μετά το αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς του βελγικού χρηματιστηρίου. Η αναστολή διαπραγμάτευσης έγινε λίγα λεπτά πριν από τις 17:00 (ώρα Ελλάδας) όταν η μετοχή είχε υποχωρήσει κατά 17,5% σε μία ημέρα και είχε φτάσει να αποτιμάται 0,85 ευρώ.

Μεγαλύτερο χρέος και έλλειμμα δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ!

Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2011

Με αμηχανία αντιμετωπίζουν στο οικονομικό επιτελείο την εκ νέου αναθεώρηση του ελληνικού ΑΕΠ, που δείχνει ότι και έλλειμμα και χρέος ήταν μεγαλύτερα όλα...
αυτά τα χρόνια (ως ποσοστό του) από όσο γνωρίζαμε.

Πηγές του οικονομικού επιτελείου, πάντως, διευκρίνιζαν σχετικά πως η αναθεώρηση δεν οδηγεί σε πρόσθετα μέτρα κάλυψης των ελλειμμάτων, παρά την μεταβολή που συνεπάγονται σε σχέση και με όσα προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012.
Και αυτό διότι, όπως ανέφεραν, το Μνημόνιο έχει συνταχθεί με βάση τα απόλυτα νούμερα του ελλείμματος και όχι ως ποσοστό του ελλείμματος προς το ΑΕΠ. Ωστόσο αποδεικνύεται πως είναι ακόμα μεγαλύτερη (ως ποσοστό του ΑΕΠ) η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής που καταβάλλει η χώρα, υπό πιο αντίξοες –όπως αποδεικνύεται- συνθήκες.
Η ΕΛΣΤΑΤ πάντως βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με τη Eurostat η οποία αναμένεται πως θα επικυρώσει σύντομα τα νέα στοιχεία για το ΑΕΠ.
Σε κάθε περίπτωση, το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της χώρας ήταν μικρότερο από ό,τι αναγράφει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που μόλις πριν 2 μέρες κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών!
Εν έτει 2011 η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ έρχεται να ανατρέψει τα στοιχεία των ετών 2005-2010 για το έλλειμμα της χώρας, τα οποία θεωρούντο δεδομένα εδώ και 6 μήνες, τον Απρίλιο, αφού τα ανακοίνωσε η Eurostat και τώρα αναθεωρούνται (ως ποσοστό του ΑΕΠ).
Ειδικότερα, ανά έτος:
- Το 2010 το ΑΕΠ ήταν 227,318 δισ. ευρώ και όχι 230,173. Άρα και το έλλειμμα της χώρας ήταν 10,6% και όχι 10,5%.
- Το 2009 το ΑΕΠ ήταν 235,017 δισ. ευρώ και όχι 231,642. Άρα και το έλλειμμα της χώρας ήταν 15,7% και όχι 15,4%.
- Το 2008 το ΑΕΠ ήταν 232,642 δισ. ευρώ και όχι 236,917 δισ..
- Το 2007 το ΑΕΠ ήταν 222,771 δισ. ευρώ και όχι 227,071 δισ.

Ωστόσο, τα έτη έως και το 2009 θεωρούνται και οριστικά «περαιωμένα» για τη Eurostat

 
 
 

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

 
Copyright © Ellinas Blog