H Ελλάδα υπολείπεται του ευρωπαϊκού στόχου, τόσο στο σκέλος της εκπροσώπησης γυναικών στην πολιτική, όσο και στην οικονομία.
Η Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων στα διοικητικά συμβούλια των επιχειρήσεων τέθηκε σε εφαρμογή στα τέλη του 2024, με στόχο τη βελτίωση της ισόρροπης εκπροσώπησης των φύλων στα διοικητικά συμβούλια των εισηγμένων εταιρειών σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Μέσω της Οδηγίας, επιδιώκεται να «σπάσει» το αόρατο εμπόδιο που κλείνει τον δρόμο των γυναικών προς την κορυφή, προς τις θέσεις ηγεσίας του επαγγελματικού τους χώρου. Το κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ έχει δική του κλίμακα υπολογισμού της «γυάλινης οροφής», η οποία αντικατοπτρίζει τον βαθμό δυσκολίας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην προσπάθειά τους να προωθηθούν σε θέσεις ιεραρχίας αντίστοιχες με όσες συνήθως καταλαμβάνουν άνδρες συνάδελφοί τους.
Η Οδηγία θέτει ως στόχο για τις μεγάλες εισηγμένες εταιρείες στην ΕΕ το 40% του υποεκπροσωπούμενου φύλου για τα μη εκτελεστικά διοικητικά στελέχη τους και το 33% του υποεκπροσωπούμενου φύλου για όλα τα διευθυντικά στελέχη.
Η προθεσμία για τη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο από τα κράτη-μέλη ήταν η 28η Δεκεμβρίου 2024, ενώ οι εταιρείες πρέπει να επιτύχουν τους στόχους έως τις 30 Ιουνίου 2026.
Στην ΕΕ το ποσοστό των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των επιχειρήσεων είναι κατά μέσο όρο 34%. Μετά το 2010 η εκπροσώπηση των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια επιχειρήσεων βελτιώθηκε στα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά ο βαθμός της προόδου ποικίλλει κατά πολύ μεταξύ των κρατών μελών, και σε ορισμένα από αυτά τα ποσοστά παραμένουν στάσιμα.
Για παράδειγμα, το 2024 οι γυναίκες αντιπροσώπευαν το 39,6% των μελών των διοικητικών συμβουλίων των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών σε χώρες με δεσμευτικές ποσοστώσεις φύλου, σε σύγκριση με το 33,8% σε χώρες που εφαρμόζουν ήπια μέτρα και μόλις το 17% σε χώρες που δεν έχουν λάβει καθόλου μέτρα.
«Ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων σημαίνει δικαιοσύνη για άνδρες και γυναίκες και ίσες ευκαιρίες πρέπει να παρέχονται σε όλες οι πτυχές της ζωής. Η οδηγία αυτή αποτελεί σημαντικό ορόσημο, ενώ οι κανόνες που ορίζονται θα απελευθερώσουν τις εκπληκτικές δυνατότητες των γυναικών προς όφελος της ανάπτυξης και της καινοτομίας» επισημαίνει σε δηλώσεις της η Επίτροπος Ισότητας, Ετοιμότητας και Διαχείρισης Κρίσεων, Ατζά Λαμπίμπ.
H Ελλάδα υπολείπεται του ευρωπαϊκού στόχου, τόσο στο σκέλος της εκπροσώπησης γυναικών στην πολιτική, όσο και στην οικονομία. Στην πολιτική η χώρα μας είναι 10 μονάδες κάτω (σε σύγκριση με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά ποσοστά) στην παρουσία γυναικών στο Κοινοβούλιο, καθώς και στην κυβέρνηση.
Κάπως υψηλότερη, αλλά αρκετά μακριά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, είναι η εκπροσώπηση των γυναικών (27% έναντι 34%) στα συμβούλια των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών, ενώ ιδιαίτερα χαμηλή είναι η συμμετοχή τους στο ΔΣ της Τράπεζας της Ελλάδος (17% έναντι 29%).
Αρνητικό ρεκόρ διεκδικεί η χώρα μας στην εκπροσώπηση γυναικών σε ερευνητικούς οργανισμούς (13% έναντι 43%), σε κρατικούς ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς ( 17% έναντι 38%) και σε όργανα λήψης αποφάσεων για τις ολυμπιακές αθλητικές διοργανώσεις (12% έναντι 22%).
0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ:
Δημοσίευση σχολίου