Κομισιόν για Ελλάδα: Απαιτείται μείωση στους μισθούς

Πέμπτη, 31 Μαΐου 2012

H επιτυχής εφαρμογή του δεύτερου προγράμματος, που αντιμετωπίζει πλέον υψηλούς κινδύνους, εξαρτάται από την ίδια την Ελλάδα.
Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα των «συστάσεων» που απηύθυνε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα, με την ευκαιρία της αξιολόγησης του εθνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων και του προγράμματος σταθερότητας.

Όπως υπογραμμίζει η Επιτροπή, «η επιτυχία του προγράμματος εξαρτάται από την πλήρη και έγκαιρη εφαρμογή της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και την υλοποίηση των αναπτυξιακού χαρακτήρα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος».
Υπογραμμίζεται ακόμη ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές, κυρίως στην αγορά εργασίας, στην απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και στα άλλα διαρθρωτικά μέτρα, θα βελτιώσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον, τον ανταγωνισμό και την ανταγωνιστικότητα. Επίσης, οι αλλαγές αυτές θα αυξήσουν την απασχόληση και θα μειώσουν το κόστος παραγωγής, ενώ επισημαίνεται ότι χωρίς αυτές τις μεταρρυθμίσεις, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας θα καθυστερήσει περαιτέρω.
Παράλληλα, η Επιτροπή σημειώνει ότι μεσοπρόθεσμα παρατηρείται «ένταση» μεταξύ του «εσωτερικού αποπληθωρισμού» και της δημοσιονομικής σταθεροποίησης.
Για το λόγο αυτόν, η Επιτροπή επιμένει ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα, μέσα από τον εσωτερικό αποπληθωρισμό, δηλαδή μέσα από τη μείωση των τιμών και του κόστους παραγωγής, σε σχέση με τους ανταγωνιστές της και να υπάρξει μετάβαση της οικονομίας, από την έμφαση στην κατανάλωση, στην τόνωση των εξαγωγών».
Λαμβάνοντας υπόψη ότι θα απαιτηθεί χρόνος προκειμένου να υπάρξουν οφέλη στην ενίσχυση της παραγωγικότητας, η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι απαιτείται εμπροσθοβαρής μείωση στους ονομαστικούς μισθούς και στο μη μισθολογικό κόστος.
Σε ό,τι αφορά στο κλείσιμο της δημοσιονομικής «τρύπας» για την περίοδο 2013- 2014 ύψους 5,5% του ΑΕΠ, η Επιτροπή υποστηρίζει ότι «τους επόμενους μήνες η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε σημαντικές περικοπές δαπανών, οι οποίες θα πρέπει να αποτυπώνονται στο επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα».
Σύμφωνα με την Επιτροπή, στην Ελλάδα διαπιστώνεται ανεπαρκής πρόοδος στη μεταρρύθμιση των δημοσίων συμβάσεων, τόσο από νομικής όσο και από θεσμικής άποψης, καθώς και στη φορολογική μεταρρύθμιση.
Επίσης, η πρόοδος στην υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων υπήρξε περιορισμένη σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό, κάτι που οφείλεται σε δυσμενείς συνθήκες της αγοράς, αλλά και σε τεχνικά και νομικά εμπόδια.
Η Επιτροπή υποστηρίζει ακόμη ότι η επιτυχής ανταλλαγή του δημοσίου χρέους αναμένεται να συμβάλει στην εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων και να δημιουργήσει κλίμα συναίνεσης για τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να προωθηθούν. Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι η συνολική διεθνής οικονομική στήριξη μπορεί να συνεχιστεί μόνον εφόσον προχωρήσει το πρόγραμμα υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων. Στην έκθεση επισημαίνεται ακόμη ότι η αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών σχετικά με την αυστηρή τήρηση των πολιτικών που έχουν συμφωνηθεί, θα ελεγχθεί τους επόμενους μήνες, όταν θα καθοριστούν τα μέτρα για το κλείσιμο της δημοσιονομικής τρύπας της περιόδου 2013- 2014.
Επίσης, η Επιτροπή τονίζει ότι θα απαιτηθούν συμπληρωματικές προσπάθειες και στοχευμένα μέτρα προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη και να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης. Η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα απαιτήσει την καταπολέμηση των καθυστερήσεων που προκύπτουν από τη γραφειοκρατία, την αντίσταση σε συγκεκριμένες ομάδες οικονομικών συμφερόντων και σε «λόμπι» και στο να δοθεί τέλος σε διάφορα ταμπού που συνιστούν εμπόδια στη προώθηση πολιτικών. Η Επιτροπή καθιστά σαφές ότι αυτό απαιτεί αποφασιστικότητα από την πλευρά της κυβέρνησης, καλύτερο πολιτικό συντονισμό και την αποδοχή του προγράμματος από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.
Ακόμη στην έκθεσή της η Επιτροπή επισημαίνει ότι η ελληνική οικονομία συνεχίζει να συρρικνώνεται και ότι οι βραχυπρόθεσμοι δείκτες ανάπτυξης αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω. Η Επιτροπή τονίζει ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 6,9% το 2011 και πως η ανάκαμψη που είχε αρχικά προβλεφθεί για το 2013, θα καθυστερήσει περισσότερο. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, τονίζει η Επιτροπή, θα υπάρξει σταθεροποίηση της οικονομικής δραστηριότητας το 2013, ενώ από το 2014 θα πρέπει να αναμένουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

"5η Φάλαγγα" ο Λ.Παπαδήμος - Ζητούσε να γίνουν δηλώσεις κατά της Ελλάδας!

Όταν το defencenet.gr είχε γράψει ότι ο Λ.Παπαδήμος παίζει τον ρόλο "Εφιάλτη" με την γνωστή συνέντευξή του στη Wall Street Journal, ξέραμε πολύ καλά τι γράφαμε καθώς είχαμε την πληροφόρηση που πρν λίγο μετέδωσε ως είδηση στο Reuters, αλλά δεν είχαμε αποδείξεις: Ότι ο πρώην "Έλληνας" πρωθυπουργός ζήτησε από την ΕΕ να κάνει σκληρές δηλώσεις σε βάρος της Ελλάδας για να φοβίσουν τους πολίτες και να ψηφίσουν τα κόμματα που είναι υπέρ του Μνημονίου στις εκλογές της 17ης Ιουνίου!
Πριν από δύο εβδομάδες, ο Βαν Ρομπάι και ο Χοζέ Μανουέλ Μπαρόζο συναντήθηκαν στο γραφείο του πρώτου για να συζητήσουν την απάντηση της Ευρώπης στην επιστολή του Αλέξη Τσίπρα που τόνιζε ότι δεν υπάρχει νομιμοποίηση του Μνημονίου και ζητούσε την επαναδιαπραγμάτευση του. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, σημειώνει το Reuters, είναι ότι μερικές φορές υπάρχουν πιέσεις και από την Αθήνα για εξωτερική παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας.
Ως μία τέτοια περίπτωση περιγράφεται το τηλεφώνημα του Λ.Παπαδήμου στον Μ.Μπαρόζο που μετά την συντριπτική ήττα των δυνάμεων του Μνημονίου στις ελληνικές εκλογές, ζήτησε να φοβίσει το κόσμο (αλλά και να ρίξει τις αγορές παγκοσμίως) με σχετική δήλωσή τους. Έτσι όταν σε συνέντευξη του στην ιταλική τηλεόραση στις 11 Μαΐου, ο Μπαρόζο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ρωτήθηκε για την άποψη του για το σχέδιο Τσίπρα να καταγγείλει το Μνημόνιο απάντησε.
"Κοιτάξτε", απάντησε, "εάν ένα μέλος ενός κλαμπ δεν σέβεται τους κανόνες, είναι καλύτερο ότι να φεύγει, και αυτό ισχύει για κάθε οργανισμό ή ίδρυμα."
Ακόμα κι αν δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην Ελλάδα, τα σχόλια του ελήφθησαν ως αναφορά στην Ελλάδα. Η είδηση που έκανε τον γύρο των διεθνών και ελληνικών μέσων ενημέρωσης ήταν ότι πλησιάζει η ελληνική έξοδος από το ευρώ. Πανικός επικράτησε στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ενώ οι Έλληνες εξοργίσθηκαν.
Δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε έρθει δεύτερο στις εκλογές της 6 Μαΐου, η "απειλή" που συνιστούσε η επιστολή Τσίπρα δεν μπορούσε να αγνοηθεί. Οι δύο ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν εάν και πως θα απαντήσουν.Το Reuters αποκαλύπτει ότι ο Μπαρόζο δεν είχε πρόθεση να κάνει μια τόσο σκληρή δήλωση για την Ελλάδα. Το διεθνές πρακτορείο αποκαλύπτει, επικαλούμενο αξιωματούχο της Κομισιόν, ότι ο Μπαρόζο δέχθηκε τηλεφώνημα από τον τότε πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος του ζήτησε να το πράξει.
Απογοητευμένος από αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί στις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού, ο Παπαδήμος ζήτησε από την ΕΕ να στείλει ένα δραματικό μήνυμα με την ελπίδα ότι θα αφυπνιστούν οι πολιτικοί αρχηγοί στην Ελλάδα.
"Δεν ήταν πρωτοβουλία του Μπαρόζο. Ήταν αίτημα από την Αθήνα", είπε ο ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters και πρόσθεσε: "Βεβαίως η πρωτοβουλία απέτυχε".
Οι ευρωπαίοι ηγέτες ελπίζουν ότι μια πιο διακριτική μορφή πίεσης ίσως έχει καλύτερα αποτελέσματα, καταλήγει η ανάλυση του Reuters. Πάντως ο Λ.Παπαδήμος, μιλώντας ενωρίτερα σε ραδιοφωνικό σταθμό, διέψευσε, όπως βέβαια ήταν αναμενόμενο, το τηλεφώνημα. Μένουν τα πραγματικά γεγονότα της δήλωσης όμως, που τον εκθέτουν...
Mήπως κάποιοι (εντός και εκτός Ελλάδας) εργάζονται, τελικά για να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Α.Τσίπρας στην εξουσία ; Γιατί διαφορετικά δεν εξηγείται, ούτε ο προδοτική παρέμβαση του Λ.Παπαδήμου, ούτε το τηλεγράφημα στριπ-τιζ στον Λ.Παπαδήμο, του Reuters...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Τεκμήρια και αποδείξεις βάζουν φωτιά στα εκκαθαριστικά της Εφορίας

Τετάρτη, 30 Μαΐου 2012

«Φωτιά» στα εκκαθαριστικά σημειώματα που θα αρχίσουν να έρχονται στους φορολογούμενους από τις αρχές Ιουνίου βάζουν η μείωση του αφορολογήτου ορίου στα 5.000 ευρώ, ο νέος τρόπος υπολογισμού των αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώνει κάθε φορολογούμενος για να κατοχυρώσει το αφορολόγητο όριο και η σημαντική αύξηση κατά 33% έως και 70% των τεκμηρίων διαβίωσης για κατοικίες και Ι.Χ. αυτοκίνητα.
Οι νέες φορολογικές ρυθμίσεις που αποτυπώνονται στις φορολογικές δηλώσεις που συμπληρώνουν τις ημέρες αυτές οι φορολογούμενοι κρύβουν παγίδες πρόσθετων φόρων για μεγάλο αριθμό πολιτών.
Όλοι οι φορολογούμενοι αλλά κυρίως όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα ακόμη και κάτω από 5.000 ευρώ θα πρέπει να βρουν οπωσδήποτε αποδείξεις για αγορές αγαθών και παροχής υπηρεσιών, η συνολική αξία των οποίων πρέπει να είναι ίση με το 25% του μεγαλύτερου ποσού μεταξύ του συνολικού ατομικού εισοδήματος του προηγούμενου έτους (το οποίο πρόκειται να δηλώσουν) και του τεκμαρτού εισοδήματος που θα προσδιοριστεί γι’ αυτούς με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης.
Αποδείξεις
Αν η συνολική αξία των αποδείξεων που θα συγκεντρώσουν είναι χαμηλότερη του ποσοστού αυτού, τότε θα πληρώσουν φόρο 10% επί της διαφοράς μεταξύ της αξίας των αποδείξεων έτους 2011 που θα έχουν μαζέψει και της αξίας των αποδείξεων που ισοδυναμεί με το 25% του μεγαλύτερου ποσού μεταξύ ετησίου δηλωθέντος ή ετησίου τεκμαρτού εισοδήματος. Ειδικά όσοι απέκτησαν το 2011 πραγματικά εισοδήματα χαμηλότερα του αφορολογήτου των 5.000 ευρώ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι με την εφαρμογή των νέων αυξημένων τεκμηρίων διαβίωσης, τα τεκμαρτά εισοδήματα που θα προκύψουν γι’ αυτούς θα είναι, στις περισσότερες περιπτώσεις, μεγαλύτερα από το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ και, ως εκ τούτου, υψηλότερα του εισοδήματος που απέκτησαν και πρόκειται να δηλώσουν. Συνεπώς, θα υποχρεωθούν να πληρώσουν φόρο, παρά το γεγονός ότι τα πραγματικά εισοδήματά τους είναι χαμηλότερα του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ, εκτός εάν καταφέρουν τη διαφορά μεταξύ δηλωθέντος και τεκμαρτού εισοδήματος επικαλούμενοι αποταμιεύσεις παρελθόντων ετών, έσοδα που απέκτησαν από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων ή άλλα εισοδήματα που εισέπραξαν το 2011 τα οποία απαλλάχθηκαν από το φόρο εισοδήματος ή φορολογήθηκαν αυτοτελώς.
Επιπλέον, εάν οι αποδείξεις που έχουν μαζέψει έχουν αξία ίση με το 25% του δηλωθέντος κι όχι του (υψηλότερου) τεκμαρτού εισοδήματος, τότε θα πληρώσουν επιπλέον φόρο ίσο με το 10% της διαφοράς μεταξύ της αξίας των αποδείξεων που θα έχουν συγκεντρώσει και της αξίας που ισοδυναμεί το με το 25% του (υψηλότερου του δηλωθέντος) τεκμαρτού εισοδήματος. Κατά τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προσέξουν τα εξής:
1. Κάθε φορολογούμενος, ακόμη κι αν το συνολικό ατομικό εισόδημά του για το 2011 ήταν χαμηλότερο του αφορολογήτου των 5.000 ευρώ πρέπει να έχει μαζέψει αποδείξεις για δαπάνες αγοράς αγαθών ή παροχής υπηρεσιών που πραγματοποίησε το 2011 για να μη χάσει το αφορολόγητο. Συγκεκριμένα, για να κατοχυρώσει ως αφορολόγητα τα πρώτα 5.000 ευρώ του εισοδήματός του, πρέπει να έχει συγκεντρώσει φέτος αποδείξεις δαπανών έτους 2011 αξίας ίσης με το 25% του ετησίου ατομικού εισοδήματός του. Σε κάθε περίπτωση το 25% υπολογίζεται επί του μεγαλύτερου ποσού μεταξύ του εισοδήματος που δηλώνει ο φορολογούμενος και του εισοδήματος που προσδιορίζεται με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες, αυτοκίνητα, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, σκάφος αναψυχής. Π.χ. αν το δηλωθέν εισόδημα είναι 4.000 ευρώ και το τεκμαρτό εισόδημα, δηλαδή αυτό που προσδιορίζεται με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης, είναι 5.000 ευρώ, τότε χρειάζονται αποδείξεις αξίας ίσης με το 25% του ποσού των 5.000 ευρώ (που είναι το μεγαλύτερο) κι όχι με το 25% του ποσού των 1.000 ευρώ (που είναι μικρότερο). Χρειάζονται δηλαδή αποδείξεις αξίας 1.250 ευρώ κι όχι 1.000 ευρώ.
2. Αν ο φορολογούμενος δεν έχει μαζέψει τις αποδείξεις που απαιτούνται, τότε επί της διαφοράς θα κληθεί να πληρώσει φόρο 10%. Στο παραπάνω παράδειγμα ο φορολογούμενος θα πληρώσει έξτρα φόρο 25 ευρώ (1.250-1.000=250 Χ 10%=25) γιατί δεν συγκέντρωσε τις απαιτούμενες αποδείξεις.
3. Κάθε φορολογούμενος πρέπει να δηλώσει την αξία των αποδείξεων που συγκέντρωσε στον κωδικό 049 του πίνακα 7, στην τρίτη σελίδα του βασικού εντύπου της φορολογικής δήλωσης (του εντύπου Ε1). Ο συγκεκριμένος κωδικός επιτρέπεται να συμπληρωθεί μόνο εφόσον η δήλωση υποβάλλεται εμπρόθεσμα. Πρέπει να συμπληρωθεί ακόμα και όταν το πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα του φορολογούμενου δεν υπερβαίνει το αφορολόγητο ποσό των 5.000 ευρώ, δεδομένου ότι αν η δήλωση δεν αναγράφει καθόλου ποσό αποδείξεων τότε ο φορολογούμενος θα πληρώσει φόρο 10% για το 25% του πραγματικού ή τεκμαρτού εισοδήματός του, όποιο κι αν είναι αυτό.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Προσοχή στα τεκμήρια διαβίωσης
Στον προσδιορισμό του τεκμαρτού εισοδήματος με βάση τα τεκμήρια οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι εκτός από τα περιουσιακά στοιχεία (κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία) κατά την εκκαθάριση της δήλωσης λαμβάνεται και ένα ποσό ελάχιστης ετήσιας «αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης», το οποίο ανέρχεται σε 3.000 ευρώ προκειμένου για άγαμο και σε 5.000 ευρώ για συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση. Στην περίπτωση των συζύγων ο καθένας βαρύνεται με ελάχιστη ετήσια «αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης» ύψους 2.500 ευρώ. Συνεπώς, σε κάθε φορολογούμενο, όποιο κι αν είναι το ύψος του δηλωθέντος εισοδήματός του, ακόμη δηλαδή κι αν είναι μηδενικό, η εφορία καταλογίζει ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα 3.000 ευρώ αν είναι άγαμος ή 2.500 ευρώ αν είναι έγγαμος. Επιπλέον, σε κάθε περίπτωση στο ελάχιστο αυτό ποσό τεκμηρίου διαβίωσης προστίθεται και το τεκμήριο που προκύπτει με βάση την έκταση και την τιμή ζώνης της κύριας και κάθε δευτερεύουσας κατοικίας (ιδιόκτητης, εκμισθούμενης ή δωρεάν παραχωρούμενης) που χρησιμοποιεί ο φορολογούμενος για τη διαμονή του.
Από κει και πέρα εάν ο φορολογούμενος χρησιμοποιεί και Ι.Χ. αυτοκίνητο, τότε προστίθεται στα προαναφερθέντα τεκμήρια και το τεκμήριο που προκύπτει με βάση τα κυβικά εκατοστά του αυτοκινήτου αυτού, οπότε το τεκμαρτό εισόδημα ανεβαίνει σε ακόμη πιο υψηλό επίπεδο. Συνεπώς, κάθε φορολογούμενος που έχει στην κατοχή του τουλάχιστον ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο βαρύνεται φέτος με τουλάχιστον 3 ποσά τεκμηρίων: το ελάχιστο των 3.000 ή 2.500 ευρώ, το τεκμήριο της κατοικίας που χρησιμοποιεί και το τεκμήριο του αυτοκινήτου. Τα ποσά αυτά αθροιζόμενα προσδιορίζουν ένα ελάχιστο όριο τεκμαρτού εισοδήματος το οποίο στις περισσότερες περιπτώσεις είναι υψηλότερο του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειονότητα όσων φορολογουμένων δηλώσουν φέτος εισοδήματα χαμηλότερα του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ να κληθούν να πληρώσουν φόρο εισοδήματος βάσει τεκμηρίων.

"Οι Έλληνες έχουν ψυχή κυρία Λαγκάρντ"

Σας ευχαριστώ κυρία Λαγκάρντ! Σας ευχαριστώ, γιατί για μία αφορά ακόμη βουτήξατε μέσα στο νερό το κεφάλι των Ελλήνων.
Σε μια συνέντευξη που δώσατε στην αγγλική καθημερινή εφημερίδα Guardian, είπατε: “Πιστεύω πως οι Ελληνες θα πρέπει να ξεκινήσουν μια συλλογική αλληλοβοήθεια”, “πληρώνοντας όλοι τους φόρους τους”, “Οσον αφορά τους Ελληνες, σκέφτομαι επίσης και όλους εκείνους τους ανθρώπους που προσπαθούν όλη την ώρα να αποφύγουν να....
πληρώσουν τους φόρους τους”.
Δεν είναι λοιπόν μόνο η κ. Μέρκελ που δεν αγαπά τους Ελληνες. Για σας επίσης οι Ελληνες είναι κλέφτες, μπαταξήδες, άνθρωποι που δεν είναι φρόνιμο να τους κάνεις παρέα.
Για μια φορά ακόμη η εικόνα των Ελλήνων κηλιδώθηκε από τα λόγια σας.
Αντί να τους δώσετε ελπίδα, και να τους πείτε ότι όλα είναι δυνατά, ότι είναι εφικτή η επίλυση των προβλημάτων, εσείς τους βουλιάζετε ακόμη περισσότερο όπως τόσοι και τόσοι άλλοι.
Μια μέρα, κ. Λαγκάρντ, μια μέρα οι Ελληνες θα σηκώσουν το κεφάλι, αλλά δεν θα έχουν ξεχάσει εκείνους και εκείνες που τους είχαν καταδικάσει πριν από τον ερχομό του δήμιου. Είναι αξιοθρήνητο, όπως είναι αξιοθρήνητο να ακούς Ελληνες, που διαμένουν εκτός Ελλάδας, να κάνουν κριτική στη χώρα και στο λαό τους.
Δεν γνωρίζετε καλά τους Ελληνες κ. Λαγκάρντ. Οι Ελληνες έχουν μνήμη, αλλιώς δεν θα γνώριζαν την ιστορία της αρχαιότητας απ'έξω κι ανακατωτά. Καλόν είναι να αναλογιστείτε την ελληνική μνήμη κ. Λαγκάρντ, όπως η κ. Μέρκελ, εσείς οι δυο, φαίνεται πως διαθέτετε μικρή μνήμη. Τα ελληνικά δεν είναι μια νεκρή γλώσσα, ούτε οι Ελληνες είναι νεκροί, γιατί διαθέτουν μία ψυχή, την ελληνική ψυχή!

"Μνημόνιο & δάνεια, ΤΕΛΟΣ για Ελλάδα - Μένει όμως στο ευρώ"

Τρίτη, 29 Μαΐου 2012

Έκθεση αξιολόγησης κινδύνου της Goldman Sachs επιβεβαιώνει ακριβώς αυτό που υποστήριζε σε πρωινό του σημείωμα το defencenetgr: Μνημόνιο, τέλος για την Ελλάδα, αλλά και παραμονή εντός του ευρώ!
Συγκεκριμένα στην έκθεση που φέρνουμε στην δημοσιότητα αναφέρεται ότι
"'Οποια και αν είναι η επόμενη κυβέρνηση συνασπισμού στην Ελλάδα (σ.σ.: θεωρουν δεδομένη τουλάχιστον τρικομματική κυβέρνηση) μετά από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου στην Ελλάδα η νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί, θα επιλέξει να κινηθεί εντός ευρωζώνης, αλλά δεν πρόκειται και να εφαρμόσει το Μνημόνιο.

Θα ζητήσει άμεση και ευρεία επαναδιαπραγμάτευση η οποία όμως είναι ελάχιστα πιθανό να γίνει δεκτή από την τρόϊκα. Ως αποτέλεσμανα αυτό θα οδηγήσει σε παύση της εξυπηρέτησης του εξωτερικού χρέους της Ελλάδας από την τρόϊκα. Κάτι τέτοιο δεν θα συνιστά από μόνο του αποκλεισμό της Ελλάδα από την ευρωζώνη, δεδομένου ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στους μηχανισμούς της ΕΚΤ"!
Η Goldman Sachs επισημαίνει ότι "το ελληνικό προηγούμενο θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις δημιουργίας τείχους εντός της ευρωζώνης και θα προσαρμόσει την τακτική της ΕΕ προς μια βαθύτερη ενοποίηση τακτικής προκειμένου να καταστεί η ευρωζώνη ευέλικτη και να αποτραπεί η ίδια αναταραχή όπως στην Ελλάδα".
Γενικά, η Goldman Sachs αποκλείει έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ακόμα αι με στάση πληρωμών!
Τονίζει πως "Η έξοδος από το ευρώ δεν είναι πιθανή, ούτε μπορεί κανείς να αποβάλει την Ελλάδα. Αν όμως η Ελλάδα αποφασίσει από μόνη της να αποχωρήσει από την ευρωζώνη και να εκδώσει δικό της νόμισμα, οι επιπτώσεις θα ήταν δραματικές για την ίδια την ευρωζώνη, αλλά και για τις παγκόσμιες αγορές".
"Η Ελλάδα θα δημιουργούσε μεγάλη αναταραχή στις κεφαλαιαγορές και αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα οι τη συρρίκνωση του ΑΕΠ της ευρωζώνης μέχρι και 2% και αυτό με την προπϋπόθεση ότι θα λαμβανόταν άμεσα, μέτρα αντιμετώπισης",τονίζει η Goldman Sachs.
Και επειδή το λέει η Goldman Sachs που είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια τράπεζα ή ένας διεθνής χρηματοικονομικός οίκος, έχουν πολύ μεγάλη σημασία αυτά που λέει. Και ανακεφαλαιώνουμε:
-Μνημόνιο, τέλος για την Ελλάδα
-Παραμένουμε στο ευρώ ανεξάρτητα με το αν σταματήσει η χρηματοδότηση από την τρόϊκα (βασικά αν σταματήσουν να πληρώνουν τους δανειστές μας)
-Αν τυχόν αποφασίσουμε (γιατί μόνο με εθνική απόφαση η Ελλάδα μπορεί να βγει από την ευρωζώνη) να βτούμε από την ζώνη του ευρώ, τα αποτελέσματα θα είναι συντριπτικά για τις διεθνείς αγορές
-Η ίδια η ευρωζώνη θα συρρικνωθεί κατ'ελάχιστον 2% αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ
Και βέβαια όλα αυτά, χωρίς το ισπανικό και το ιταλικό χάος...

Μπαλάκι του πιγκ-πογκ οι μαθητές!

Του Δημήτρη Τσιμούρα,
φυσικού
Θεμελιώδες είναι το ερώτημα, που περιμένει απάντηση. Γιατί αυτή η υπερβολική δυσκολία στα θέματα, δυσκολία χωρίς καμία λογική, τη στιγμή που απευθύνονται σε παιδιά τέτοιας ηλικίας; Και μάλιστα τη στιγμή, που οι συνθήκες
μάθησης στο σχολείο χειροτερεύουν με γοργούς ρυθμούς; Γιατί αυτό συμβαίνει αποκλειστικά τα δύο τελευταία χρόνια; Οφείλεται σε άγνοια των μελών της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων (Κ.Ε.Ε.) –η οποία προφανώς είναι διορισμένη από την προηγούμενη κυβέρνηση- ή υπάρχει σχετική πολιτική οδηγία για το....
βαθμό δυσκολίας των θεμάτων; Και αν ναι, ποιος είναι ο τελικός στόχος;
Τα ερωτήματα πολλαπλασιάζονται, ύστερα και από την ακαριαία και δραματική παρέμβαση της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών (Ε.Ε.Φ.), η οποία, αφού διαπιστώνει -πολύ σωστά- ότι: «Εκτός από το πρώτο θέμα τα υπόλοιπα απαιτούσαν μεγάλη εμπειρία και ιδιαίτερη διαίσθηση στη φυσική, σαν να επρόκειτο για διαγωνισμό ταλέντων φυσικής…» καταλήγει: «Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών ως ύστατη προσπάθεια να σώσει την τιμή και το κύρος της επιστήμης, ζητά συγγνώμη για αυτά τα θέματα από τις μαθήτριες και τους μαθητές που διαγωνίστηκαν σήμερα».
Αυτό που έκανε η Ε.Ε.Φ. δεν ήταν τίποτα άλλο από το να μας δείξει την κορυφή του παγόβουνου! Κάτι, που έτσι και αλλιώς, είναι ορατό. Όμως το ίδιο το παγόβουνο, στους άμεσα ενδιαφερόμενους γονείς και μαθητές, δεν το έδειξε ποτέ. Γιατί λοιπόν για δεκαπέντε σχεδόν ολόκληρα χρόνια, προκειμένου… «να σώσει την τιμή και το κύρος της επιστήμης», όπως ισχυρίζεται τώρα, δεν έχει κάνει τίποτα για τα ακατάλληλα βιβλία, που διδάσκονται στο Λύκειο; Και φυσικά γι αυτά που μπήκαν στη συνέχεια στο Γυμνάσιο; Ενημερωτικά: Τα βιβλία Φυσικής, που διδάσκονται σήμερα στο Γυμνάσιο, έχουν την ύλη του Λυκείου και σε κάποια σημεία είναι πιο δύσκολα. Για παράδειγμα: στη Δευτέρα Γυμνασίου διδάσκεται ύλη της πρώτης Λυκείου, με ερωτήσεις δυσκολότερες απ’ αυτές του Λυκείου! Αποτέλεσμα, να δημιουργείται αποστροφή στους μαθητές για το μάθημα της Φυσικής, ήδη από το ξεκίνημά τους! Στο Λύκειο διδάσκονται πέντε βιβλία Φυσικής, πέντε διαφορετικών συγγραφικών ομάδων, εντελώς ασύνδετα μεταξύ τους, χωρίς να υπάρχει συνέχεια στην ύλη και σε κάποια από αυτά ο βαθμός δυσκολίας είναι ιδιαίτερα μεγάλος. Είναι γνωστό ότι τμήματά τους αποτελούν αντιγραφή αντίστοιχων πανεπιστημιακών βιβλίων και συνεπώς είναι ακατάλληλα για τους μαθητές του Λυκείου. Χαρακτηριστικό επίσης παράδειγμα είναι ότι η ύλη, που διδάσκεται στην Κατεύθυνση της Τρίτης Λυκείου, έχει σχεδόν αποκλειστικά σχέση με αυτήν της Πρώτης Λυκείου και ελάχιστη με αυτήν της Δευτέρας! Έτσι, οι περισσότεροι μαθητές, όταν φτάνουν στην Τρίτη Τάξη, έχουν ήδη ξεχάσει σε μεγάλο βαθμό αυτά, που έχουν διδαχθεί στην Πρώτη, με συνέπεια να δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν την ύλη της Τρίτης. Το τελικό αποτέλεσμα, για μια πολύ μεγάλη μερίδα μαθητών -ανάλογα και με την περιοχή του σχολείου φοίτησης- είναι να μη μπορεί να παρακολουθήσει στοιχειωδώς τις σχολικές παραδόσεις. Προσωπικά υπήρξα πολλές φορές μάρτυρας ανάλογων περιπτώσεων! Εξ άλλου δεν είναι τυχαίο ότι κάθε χρόνο στη Φυσική Κατεύθυνσης, ακόμη και με πολύ εύκολα θέματα, ένα ποσοστό των μαθητών, που ξεπερνάει το 50%, είναι κάτω από τη βάση, ενώ οι αριστούχοι δεν ξεπερνούν το 5%! Ειδικά πέρυσι, που τα θέματα ήταν πολύ δύσκολα, δεν ξεπέρασαν το 2%!
Υπάρχει βεβαία και συνέχεια στα ερωτήματα. Αντίστοιχη ζημιά με αυτά τα δύσκολα και απαράδεκτα θέματα έκαναν και τα θέματα που έμπαιναν τα προηγούμενα χρόνια. Θέματα που δεν απαιτούσαν καμία κριτική ικανότητα, παρά μόνο απομνημόνευση και μηχανικές απαντήσεις. Με αυτό το… τέχνασμα κατάφεραν να περιορίσουν στο ελάχιστο την σκέψη, την κριτική ικανότητα των μαθητών και φυσικά την ολοκληρωμένη γνώση. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι τα προηγούμενα και τα τωρινά θέματα αποτελούν τις δύο όψεις του ιδίου νομίσματος, που δεν είναι άλλο από την αμάθεια. Γιατί κώφευε λοιπόν τόσα χρόνια η Ε.Ε.Φ;
Ο δραματικός όμως τόνος αυτής της ανακοίνωσης είναι προφανές ότι, αυτήν τη στιγμή, μόνο σύγχυση και περαιτέρω ανασφάλεια μπορεί να δημιουργήσει στους μαθητές, όπως εκείνο το βαρύγδουπο της Ε.Ε.Φ… «Το θέμα Γ4 όπως διατυπώθηκε είναι επιστημονικά λανθασμένο». Αυτό δεν είναι σωστό. Όταν υπάρχει λάθος αριθμητικού δεδομένου, δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε τέτοιες βαρύγδουπες εκφράσεις για τη δημιουργία εντυπώσεων! Πολύ περισσότερο, όταν ένα ελάχιστο ποσοστό της κοινωνίας μας γνωρίζει Φυσική και δεν είναι σε θέση να μας κρίνει. Το συγκεκριμένο ερώτημα, πέρα από το βαθμό δυσκολίας του, θα ήταν σωστό, αν δίνονταν μια μικρότερη τιμή της εφαπτομενικής δύναμης στη ράβδο, ώστε αυτή, η δύναμη, να μην μπορεί να στρέφει τη ράβδο πάνω από 180ο. Ανάλογο αποτέλεσμα θα μπορούσαμε να έχουμε, αν αυξάναμε την τιμή της μάζας του σφαιριδίου, που είναι στερεωμένο στο κάτω μέρος της ράβδου. Αν τώρα, για παράδειγμα, σε κάποιο ερώτημα μας έλεγαν: Τροχός κυλά, χωρίς να ολισθαίνει σε λείο πλάγιο επίπεδο… αυτό μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν «επιστημονικά λανθασμένο», γιατί αυτό δεν μπορεί να συμβεί ποτέ. Επομένως, δεν μπορούμε να μιλάμε για επιστημονικό αλλά για αριθμητικό λάθος! Αν υπήρχε τέτοιο λάθος δεν θα μπορούσε να γίνει δεκτή καμία απάντηση!
Ύστερα απ’ αυτήν την ανακοίνωση και τον δικαιολογημένο θόρυβο που δημιουργήθηκε, παίρνοντας το μπαλάκι η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων, ακυρώνει εντελώς αδικαιολόγητα το εν λόγω ερώτημα, ενώ θα μπορούσε να δεχτεί περισσότερες της μιας απαντήσεις σαν σωστές - αυτή η ανάλυση ξεπερνά τους στόχους αυτού του κειμένου- από τις οποίες θα ξεχώριζαν αυτοί, που είχαν τη γνώση και την κριτική ικανότητα να απαντήσουν. Με αυτήν την ισοπέδωση, δημιουργείται -και σωστά- σ’ αυτούς που απάντησαν, το αίσθημα όχι μόνο της αδικίας αλλά και της επιπλέον αγανάκτησης. Και φυσικά δημιουργούνται δύο αντίπαλα στρατόπεδα, γονιών και μαθητών, που το καθένα υπερασπίζεται τη δική του εκδοχή, Και πάλι επιστρέφει το ίδιο ερώτημα. Πρόκειται απλά και μόνο για απλή ανικανότητα των μελών της Επιτροπής;
Και βέβαια, αν όσα γράφτηκαν για το μάθημα της Φυσικής αποτελούσαν εξαίρεση, τότε θα ήταν διαφορετικές οι τελικές εκτιμήσεις. Όμως και στη Βιολογία της Γενικής Παιδείας, από ότι γράφτηκε, αλλά και κυρίως στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, την πρώτη μέρα των εξετάσεων, έχουμε τα ίδια. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της Ακαδημαϊκού κ. Αρβελέρ στο «Βήμα», της οποίας κείμενο δόθηκε στους μαθητές. «Αν επέλεγα εγώ θέματα για τις εξετάσεις, δεν θα έβαζα ποτέ κείμενο της Αρβελέρ. Γράφω δύσκολα, δεν είναι για παιδιά τα κείμενα μου. Στην Γαλλία, όπου ως πρύτανης δίνω εγώ τα θέματα στα σχολεία, ποτέ δεν έδωσα τέτοια θέματα. Ουδέποτε θα έδινα εγώ τέτοιο κείμενο. Τι δίνετε εδώ στα παιδιά; Τι πράγματα είναι αυτά;» αναρωτήθηκε.
Τελικά είναι τυχαία όλα αυτά; Κάποιος που παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Εκπαίδευση, τουλάχιστον σε βάθος δεκαπενταετίας, θα έλεγε: Δεν είναι καθόλου τυχαία. Η «αποστολή» του νόμου 2525/97, που είναι γνωστός και σαν «Νόμος Αρσένη», βαίνει προς την ολοκλήρωσή της. Είναι ο νόμος που έδεσε με… άγκυρα τη βάρκα της Εκπαίδευσης και άφησε τους εκπαιδευτικούς, ελεύθερα, όπως και όσο μπορούσε ο καθένας, να τραβούν το κουπί. Ήταν τόσο καλά σχεδιασμένα από τη μεριά τους όλα αυτά, ώστε γνώριζαν με απόλυτη βεβαιότητα ότι η Δημόσια Εκπαίδευση θα έφτανε στο σημερινό εξευτελιστικό επίπεδο. Πήραν εξ άλλου και τα μέτρα τους. Βρέθηκαν οι πρόθυμοι, όπως πάντα συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις -με το αζημίωτο φυσικά- που υπηρέτησαν με αφοσίωση τις επιταγές αυτού του νόμου-εκτρώματος. Τις υπηρέτησαν σε επίπεδο διοίκησης, συνδικαλιστικής υποστήριξης, προσωπικής συναλλαγής. Είχαν επίσης την ολόπλευρη στήριξη των ΜΜΕ με τον γνωστό πλέον ρόλο σε όλους μας! Είχαν «παιδαγωγούς» πανεπιστημιακούς, που με την υπογραφή τους, εν πλήρει γνώσει για το τι κάνουν, τους έδιναν… «παιδαγωγικό» άλλοθι. Είχαν και αυτούς μαζί τους, που είχαν συμφέρον από τη αμορφωσιά των νέων μας! Όλοι αυτοί μαζί κατάφεραν με όλους τους μηχανισμούς που διαθέτουν να κάμψουν τις δυναμικές αντιστάσεις μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών.
Έτσι, μόνο από αφέλεια ή σκοπιμότητα, θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι δεν υπάρχει γενική «πολιτική οδηγία», σχετικά με το βαθμό δυσκολίας, στο συγκεκριμένο ζήτημα των θεμάτων στις Πανελλαδικές. Τότε τι συμβαίνει; Η μόνη λογική εξήγηση, που μπορεί να δοθεί, είναι ότι η προγραμματισμένη διαδρομή του Εκπαιδευτικού Συστήματος και της Δημόσιας Εκπαίδευσης, όπως τη γνωρίσαμε μέχρι σήμερα, έφτασε στο τέρμα της. Ο νόμος Αρσένη υλοποίησε την αποστολή του. Το επίπεδο της Δημόσιας Εκπαίδευσης και αυτό των μαθητών το κατέβασαν στο κατώτερο δυνατό σημείο.

7 + 11 διέξοδοι από τα τεκμήρια

Δευτέρα, 28 Μαΐου 2012

Στόχοι των νέων τεκμηρίων είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά και οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι
TOY ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΦΩΤΙΟΥ

Περιορισμένες εξόδους διαφυγής από τα τεκμήρια έχουν φέτος οι φορολογούμενοι, οι οποίοι θα επιβαρυνθούν τα μέγιστα τόσο λόγω τεκμηρίων όσο και του μειωμένου αφορολόγητου, από 12.000 σε 5.000 ευρώ. Μόνον από την εφαρμογή των νέων τεκμηρίων, η επιβάρυνση στους φορολογούμενους φτάνει συνολικά στο ποσό των 900 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ η επιβάρυνση από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου σε 5.000 ευρώ, κοστίζει επιπλέον 700 ευρώ για όσους δηλώσουν εισοδήματα 12.000 ευρώ και πάνω.
Ακόμη, το μειωμένο αφορολόγητο και τα τεκμήρια θα επιβαρύνουν με φόρο, περίπου 3.000.000 φορολογουμένους οι οποίοι δεν πλήρωναν φόρο μέχρι και πέρυσι, όπως οι συνταξιούχοι αγρότες και γενικά όσοι αμείβονται με 360 ευρώ μηνιαίως.
Κεντρικοί στόχοι των νέων τεκμηρίων είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι δεν δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα, αλλά και οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι.
Οι φορολογούμενοι που δεν θα μπορέσουν να δικαιολογήσουν τα τεκμήρια διαβίωσης θα φορολογηθούν όχι για τα πραγματικά τους εισοδήματα, αλλά για τα τεκμαρτά που προκύπτουν βάσει των αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης. Δηλαδή αν το εισόδημά τους είναι χαμηλότερο από το άθροισμα της τεκμαρτής δαπάνης, θα φορολογείται με βάση την τεκμαρτή δαπάνη.
Παραδείγματα
Εκτός της αυξημένης τεκμαρτής δαπάνης, υπάρχουν και παγίδες.
Παράδειγμα 1: Αν το τεκμαρτό εισόδημα είναι υψηλότερο από το πραγματικό, τότε οι απαιτούμενες αποδείξεις υπολογίζονται με βάση το τεκμαρτό. Έστω φορολογούμενος με εισόδημα 8.000 ευρώ και τεκμαρτό εισόδημα 10.000 ευρώ. Οι αποδείξεις που θα πρέπει να υποβάλει είναι 2.500 ευρώ (το 25% του τεκμαρτού) και όχι 2.000 ευρώ (το 25% του δηλωθέντος). Αν δηλώσει αποδείξεις 2.000 ευρώ αντί για 2.500 θα πληρώσει φόρο 50 ευρώ. Επίσης, η ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη είναι 3.000 ευρώ προκειμένου για άγαμο και 5.000 ευρώ για συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση.
Κοντολογίς αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι οφείλουν να δηλώσουν το μέγιστο ποσό των αποδείξεων που έχουν, ανεξάρτητα από το δηλωθέν εισόδημά τους, ώστε να είναι βέβαιοι ότι τουλάχιστον δεν θα πληρώσουν επιπλέον φόρο λόγω των αποδείξεων.
Παράδειγμα 2: Αν το δηλωθέν εισόδημα είναι κάτω των 12.000 ευρώ, απαλλάσσεται από την εισφορά «αλληλεγγύης» 1% - 4% επί του εισοδήματος. Αν το τεκμαρτό εισόδημα είναι υψηλότερο των 12.000 ευρώ, ο φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει και εισφορά πέραν του αυξημένου φόρου.
Ποιοι γλιτώνουν
Το ετήσιο συνολικό ποσό της αντικειμενικής δαπάνης, που προκύπτει, μπορεί να αμφισβητηθεί από τον φορολογούμενο όταν αυτό είναι μεγαλύτερο από την πραγματική δαπάνη του φορολογουμένου και των μελών που τον βαρύνουν, εφόσον αυτό αποδεικνύεται από τον υπόχρεο με βάση πραγματικά περιστατικά ή στοιχεία.
Με βάση τη νομοθεσία μπορούν να απαλλαγούν από τα τεκμήρια όσοι:
1. υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους στις Ενοπλες Δυνάμεις,
2. είναι φυλακισμένοι,
3. νοσηλεύονται σε νοσοκομείο ή κλινική,
4. είναι άνεργοι και δικαιούνται βοήθημα ανεργίας,
5. συγκατοικούν με συγγενείς πρώτου βαθμού και έχουν μειωμένες δαπάνες διαβίωσης, λόγω αποδεδειγμένης συμβολής στις δαπάνες αυτές των συγγενών τους με την προϋπόθεση ότι οι τελευταίοι αυτοί έχουν εισόδημα από εμφανείς πηγές,
6. είναι ορφανοί ανήλικοι οι οποίοι έχουν στην κυριότητά τους επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης από κληρονομιά του πατέρα ή της μητέρας τους και
7. προσκομίζουν στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται ότι για λόγους ανώτερης βίας πραγματοποίησαν δαπάνη μικρότερη από την αντικειμενική.
Τι μειώνει τα τεκμήρια
Οσοι δεν εμπίπτουν στις ανωτέρω κατηγορίες, μπορούν να επικαλεστούν, εφόσον έχουν αποδεικτικά στοιχεία, τους παρακάτω λόγους, προκειμένου να περιορίσουν την επιβάρυνση από τα τεκμήρια.
1. H διάθεση περιουσιακών στοιχείων. Το τίμημα που εισπράχθηκε από την πώληση μέσα στο 2011 από πωλήσεις IX, ακινήτων, σκαφών αναψυχής κ.λπ. Αναγράφονται στους κωδικούς 781-782 του πίνακα 6.
2. Τα κέρδη από μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια, δηλαδή η υπεραξία από την πώλησή τους σε τιμή υψηλότερη από την τιμή κτήσης. Αναγράφονται στους κωδικούς 659-660 του πίνακα 6 της δήλωσης.
3. Οι τόκοι από ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, που εισπράχθηκαν το 2011. θα αναγραφούν στυς κωδικούς 659-660 του πίνακα 6.
4. 4. Οι τόκοι από repos, έντοκα γραμμάτια και καταθέσεις. Τα ποσά των τόκων που τυχόν αποκτήθηκαν το 2011 και θα αναγραφούν στους κωδικούς 659-660.
5. H εισαγωγή χρηματικών κεφαλαίων ή συναλλάγματος. Θα αναγραφούν στους κωδικούς 781-782 του πίνακα 6 της δήλωσης.
6. Τα δάνεια από τράπεζες-συγγενείς. H σύναψη δανείου αποδεικνύεται από συμβολαιογραφικό ή ιδιωτικό έγγραφο που έχει χαρτοσημανθεί και έχει βέβαιη ημερομηνία για τη συνομολόγηση του δανείου. Τα ποσά των δανείων θα αναγραφούν στους κωδικούς 781-782.
7. Οι δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών. Τα ποσά που εισπράξατε το 2011 είτε από δωρεές είτε από γονικές παροχές καλύπτουν τα τεκμήρια. Οι δωρεές ή οι γονικές παροχές χρηματικών ποσών πρέπει να δηλωθούν στους κωδικούς 781-782, ενώ σημειώνεται πως αποτελούν τεκμήριο για τους δωρητές.
8. Τα ποσά που δεν θεωρούνται εισόδημα, όπως η αποζημίωση για ατύχημα, το εφάπαξ ασφαλιστικού οργανισμού, που δηλώνονται στους κωδικούς 781-782.
9. Τα κέρδη από λαχεία, ΠPOΠO, ΛOTTO, TZΟKEP, Στοίχημα, που αναγράφονται στους κωδικούς 781-782.
10. Η ανάλωση κεφαλαίου από προηγούμενα έτη, που δηλώνονται στους κωδικούς 787-788 του πίνακα 6.
11. Επαναπατρισθέντα κεφάλαια. Πρόκειται για τα ποσά που επανεισήχθησαν στην Ελλάδα και φορολογήθηκαν με συντελεστή 5%, στο πλαίσιο των κινήτρων για επαναπατρισμό των κεφαλαίων και αναγράφονται στους νέους κωδικούς 783 και 784.
Διευκρινίσεις
- Προκειμένου για αντικειμενικές δαπάνες των τέκνων, η διαφορά αντικειμενικής δαπάνης καταλογίζεται σε εκείνον το γονέα που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα.
- Η αντικειμενική δαπάνη που προκύπτει με βάση το αυτοκίνητο ΙΧ αναπήρου με την προϋπόθεση ότι αυτό απαλλάσσεται από τα τέλη κυκλοφορίας, εξαιρείται.
- Οι ετήσιες αντικειμενικές δαπάνες, προκειμένου για συνταξιούχους που έχουν υπερβεί το 65ο της ηλικίας τους εφαρμόζονται μειωμένες κατά 30%.

Τα πακέτα διάσωσης σώζουν τους... Γερμανούς

Τα πακέτα διάσωσης που χορηγούνται στην Ελλάδα και εξασφαλίζονται μέσω των Μνημονίων, δεν σώζουν τους Έλληνες, αλλά τους Γερμανούς φορολογούμενους και τις γερμανικές τράπεζες. Αυτό υποστηρίζουν στο....Bloomberg View οι συντάκτες του γνωστού οικονομικού πρακτορείου, έπειτα από ενδελεχή μελέτη των κινήσεων κεφαλαίων στην Ευρώπη και τους ισολογισμών των κεντρικών τραπεζών.
Όπως εξηγούν, όταν η ΕΕ και η ΕΚΤ έσπευσαν να διασώσουν τις χώρες σε κρίση, έδωσαν στις γερμανικές τράπεζες τη δυνατότητα να πάρουν πίσω τα λεφτά τους.
Στην ελληνική περίπτωση, οι γερμανικές τράπεζες ήταν το μέσο διευκόλυνσης της χώρας, καθώς διέθεσαν τεράστια ποσά και έτσι απέκτησαν, τα χρόνια πριν από την κρίση, τεράστια έκθεση στις χώρες της περιφέρειας της ζώνης του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.
Ουσιαστικά, ωστόσο, διέσωσαν τις γερμανικές τράπεζες και τους φορολογούμενους, οι οποίοι, αν δεν αποπληρώνονταν τα δάνεια, θα έπρεπε να στηρίξουν αυτές τις τράπεζες.
Σε αντίθεση με μεγάλο μέρος της βοήθειας προς την Ελλάδα, η στήριξη στις γερμανικές τράπεζες προσφέρθηκε αυτόματα, ως μια λειτουργία της δομής της νομισματικής ένωσης.
Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (ΤΔΔ), μέχρι το Δεκέμβριο του 2009 η έκθεση των τραπεζών στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία, στην Ιταλία, στην Πορτογαλία και στην Ισπανία έφτανε στα 704 δισ. δολάρια. Ποσό κατά πολύ μεγαλύτερο από το συνολικό άθροισμα των κεφαλαίων τους.
Στην πραγματικότητα, δάνεισαν πολύ περισσότερα από όσα μπορούσαν να αντέξουν.
Όταν λοιπόν οι γερμανικές τράπεζες απέσυραν χρήματα από την Ελλάδα, οι άλλες κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης αντιστάθμισαν συλλογικά τις συγκεκριμένες εκροές, με δάνεια προς την Τράπεζα της Ελλάδος.
Τα δάνεια αυτά εγγράφηκαν στον ισολογισμό της Bundesbank, της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, ως απαιτήσεις στην υπόλοιπη ευρωζώνη. Ο μηχανισμός αυτός, σχεδιασμένος για να κρατά σε ισορροπία τους ισολογισμούς της ευρωζώνης, έκανε πιο εύκολη την απόσυρση των γερμανικών ιδρυμάτων από τις θέσεις τους.
Σε αντίθεση με τις απαιτήσεις των ιδιωτικών τραπεζών, οι απαιτήσεις της Bundesbank ήταν εν μέρει μόνο ευθύνη της Γερμανίας. Αν η Ελλάδα αποκήρυσσε το χρέος της, οι απώλειες θα κατανέμονταν μεταξύ όλων των κρατών - μελών της ευρωζώνης, ανάλογα με τη συμμετοχή τους στην ΕΚΤ. Το μερίδιο της Γερμανίας θα ήταν στο 28%, σημειώνουν οι συντάκτες του Bloomberg.
Στην ουσία, τα τελευταία δύο χρόνια, μεγάλο μέρος του ρίσκου που βρισκόταν στους ισολογισμούς γερμανικών τραπεζών μεταφέρθηκε στους φορολογούμενους όλης της ευρωζώνης.

Πακτωλός δισεκατομμυρίων για τις τράπεζες, και ο λογαριασμός στον Ελληνα πολίτη!!

Κυριακή, 27 Μαΐου 2012

Καυτά ερωτήματα προς τους εραστές του Μνημονίου και τους Κυβερνήτες της νεο-αποικίας!
Λάζαρος Ελευθεριάδης
Ξεπούλησαν οι τραπεζίτες προχτές στο ΧΑΑ της Αθήνας και έριξαν το Χρηματιστήριο αρχικά στις 536,49 μονάδες χάνοντας 3,41% και χτες το έριξαν κάτω από τις 500 μονάδες!!!
Επίπεδα τιμών που....μας πάνε πίσω στον Ιανουάριο του 1990.

Στην Ευρώπη, η πτώση επίσης ήταν σημαντική καθώς το επιτόκιο δανεισμού παραμένει σε υψηλά επίπεδα καθώς η Ισπανία δανείστηκε με 4% στα τριετή και 3,25% στα 4ετή, ενώ την ίδια ώρα η Moody’s προειδοποιεί με υποβάθμιση τις τράπεζες της χώρας. 
Η πτώση μέσα σε ένα μόνο απόγευμα ήταν στην Ισπανία 1,73%, στην Ιταλία 1,8%, στην Αγγλία 1,2% και σε Γαλλία – Γερμανία από 0,90%. 
Το δε ευρώ υποχώρησε στη διάρκεια μόνο της πρώτης ημέρας ακόμη και κάτω από τα 1,27 δολάρια
Πραγματικά ριζοσπαστικές προτάσεις, τις οποίες είχαν εισηγηθεί ΚΑΙ στον Κώστα Καραμανλή, κάποιοι συνεργάτες του, μετά τον ανασχηματισμό του 2008, αναφορικά με τον έλεγχο των τραπεζών και την στενή παρακολούθηση των χρημάτων που διατίθενται για την αύξηση της ρευστότητάς τους (δηλαδή αν διαθέτουν την ρευστότητα στην αγορά και όχι για να αυξάνουν τα αποθεματικά τους, τα οποία χρησιμοποιούν ανέλεγχτα) εξέφρασε, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β` Αθηνών Δημήτρης Στρατούλης.
"Έχουμε δώσει ή θα δώσουμε ως ελληνικός λαός, 200 δισ. στις ελληνικές τράπεζες για να τις σώσουμε, τα οποία ανήκουν στο λαό. Επομένως με το δημόσιο έλεγχο θα εγγυηθούμε καταθέσεις και θα έχουμε χρήματα για την ανάπτυξη.
"Οι τράπεζες έχουν, ήδη, 165 δισ. σε καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών. Αυτές είναι δικές μας, όχι των τραπεζών"…. "Και πού πρέπει να χρησιμοποιηθούν; Μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνταν για τα κέρδη των μετόχων τους, των τραπεζιτών. Δεν πρέπει να δίνουν ρευστότητα οι τράπεζες, να δώσουν δάνεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δάνεια στο λαό να κάνει σπίτια ή καταναλωτικά δάνεια να κινηθεί;
Είναι θέμα πολιτικής βούλησης", είπε ο κ. Στρατούλης.
Το τραγικότερο όλων, είναι, ότι αντί να το πράξουν αυτό οι υποτιθέμενες “λαϊκές” κυβερνήσεις της ΝΔ ή το δήθεν "σοσιαλιστικό" ΠΑΣΟΚ, το εισηγούνται οι ριζοσπάστες της Αριστεράς.
Δηλαδή οι Παπανδρέου-Σαμαράς-Παπαδήμος-Βενιζέλος, αρνούντο να πράξουν τα αυτονόητα. Γι`αυτό έπεσαν στο 33,5% και στις επόμενες εκλογές, ζήτημα είναι αν και οι δύο θα πιάσουν το 25%.
Εν τω μεταξύ, το οικονομικό επιτελείο του κ. Ε. Βενιζέλου, εξακολουθεί να επιμένει, ότι η επανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων θα πρέπει να γίνει με κοινές μετοχές και όχι με προνομιούχες, όπως προβλέπει και ο νόμος εξάλλου. Άλλωστε, όπως σημειώνει ο κ. Βενιζέλος, οι προνομιούχες τραπεζικές μετοχές που έχει στην κατοχή του το Δημόσιο από προηγούμενα πακέτα στήριξης, υπερβαίνουν τη συνολική χρηματιστηριακή αξία των ελληνικών τραπεζικών ιδρυμάτων. Θεωρητικά, βέβαια, θα μπορούσε η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να μην επιβαρύνει το ελληνικό δημόσιο χρέος, εάν γινόταν από έναν χρηματοοικονομικό οργανισμό, όπως το EFSF, χωρίς να μεσολαβεί το Δημόσιο.
Όμως, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, αλλά ούτε και την προτίμηση του τέως υπουργού Οικονομικών κ. Βενιζέλου.
Την Δευτέρα ξεκινάει η διαδικασία για την διάθεση στις ελληνικές τράπεζες 18 δις ευρώ μέσω ομολόγων που θα έχουν την ανώτατη αξιολόγηση ΑΑΑ.
Τα ομόλογα ύψους 18 δις ευρώ οι ελληνικές τράπεζες θα τα δώσουν στην ΕΚΤ για να αντλήσουν την απαραίτητη ρευστότητα, και μετά θα περιμένουν άλλα 7 δις ευρώ, αφού συνολικά 25 δις ευρώ θα διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση τους.
Η δήλωση του κ. Βενιζέλου, «Η χώρα γίνεται ξανά αξιόπιστη, οι τράπεζες λειτουργούν» δεν επιδέχεται σχολιασμού, τα λέει όλα από μόνη της, για τον νέο πρόεδρο του νέου Γαλλικού κόμματος της Ελλάδος.
Ο σοσιαλισμός στα μεγαλεία του !!!
Δυστυχώς υπάρχει και ο ντόπιος “κατακτητής”, ο οποίος γνωρίζει να κρύβεται έντεχνα πίσω από “κάμερες”, πολιτικά συστήματα” και από “ιδιοκτήτες”.
"Σχεδόν όλοι είναι θυμωμένοι με την διάσωση των τραπεζών. Κανείς δεν παίρνει τα εύσημα για την αποτροπή ενός "υποθετικού" κινδύνου", αναλύουν σε άρθρο τους οι Financial Times.

Ζημίες που ξεπερνούν τα 20 δις ανακοίνωσαν οι 4 μεγάλες τράπεζες της χώρας, μια εικόνα όμως που δεν αντικατοπτρίζει "καθόλου" την πραγματικότητα, απλά γίνεται προσπάθεια αποπροσανατολισμού της προσοχής των Ελλήνων πολιτών.
Όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ είναι ακόμα στον "αέρα", ο τρόπος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Ενώ όλα ήταν να έχουν τελειώσει, την προηγούμενη εβδομάδα, αυτό δεν έγινε και ούτε πρόκειται να γίνει, έως τις εκλογές της 17-06-2012, δημιουργώντας ένα ασταθές περιβάλλον για την οικονομία, ευσταθές όμως για τις Τράπεζες.
Η δυσμενής εικόνα λοιπόν την οποία γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί και αποτυπώνεται από τους ισολογισμούς των Τραπεζών, δεν είναι απολύτως ακριβής.
«Γνωρίζοντας ότι έχετε δρομολογήσει σημαντικές αποφάσεις για να στηρίξετε τους τραπεζίτες με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, λίγες μόνο ημέρες πριν εκφραστεί η βούληση του ελληνικού λαού στις κάλπες, σας ζητάμε, έστω και τώρα, να παγώσετε αυτές τις αποφάσεις», αναφέρει στην επιστολή του ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρας.
«Θεωρούμε ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις, υπό το μανδύα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, διασώζουν τους τραπεζίτες» λέει ο κ. Τσίπρας και προσθέτει πως «τις αποφάσεις που θα λάβετε τώρα, θα τις αλλάξει ο λαός στις 17 Ιουνίου 2012».

Δημοσκοπήσεις ντέρμπι ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

Το Πρώτο Θέμα δημοσιεύει δημοσκόπηση της ALCO, με τη ΝΔ να συγκεντρώνει το 25,6%, ενώ ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 22,9%, το ΠΑΣΟΚ με 14%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 6,4%, το ΚΚΕ με 5,6%, η Χρυσή Αυγή με 4,6% και η ΔΗΜΑΡ, επίσης με 4,6%.
Προβάδισμα έναντι του Αλέξη Τσίπρα έχει ο Αντώνης Σαμαράς στο ερώτημα για το ποιος από τους δύο διασφαλίζει καλύτερα την Ελλάδα στην Ευρώπη, καθώς, σύμφωνα με την ALCO, τον πρόεδρο της ΝΔ επιλέγει το 42%, έναντι 24%, που επιλέγει τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε δημοσκόπηση της Κάπα Research, που δημοσιεύει το Βήμα της Κυριακής, η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει το 25,8%, έναντι 20,1% του ΣΥΡΙΖΑ και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 13%, το ΚΚΕ με 6,3%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 5,4%, η ΔΗΜΑΡ με 5,3% και η Χρυσή Αυγή με 5,2%.
Προβάδισμα τριών μονάδων για τη ΝΔ δίνει και η δημοσκόπηση της ΜARC, που δημοσιεύει το Έθνος της Κυριακής, καθώς συγκεντρώνει το 25,2%, έναντι 23,2% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 12,6%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 6,6%, η ΔΗΜΑΡ με 5,3%, το ΚΚΕ με 4,5%, η Χρυσή Αυγή με 4,4% και η Δημιουργία Ξανά, μαζί με τη Δράση, με 3,8%.
Σύμφωνα με τη MARC, το 64,8% των πολιτών εκτιμά πως θα πρέπει να προχωρήσουμε σε σκληρή επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου, την ώρα που το 21,1% ζητά την ακύρωση της συμφωνίας και την καταγγελία του Μνημονίου.
«Ντέρμπι» δείχνει η δημοσκόπηση της MRB για τη REAL NEWS, καθώς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνουν 23,3% και 22,2%, αντίστοιχα. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 13,8%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 7%, η ΔΗΜΑΡ με 5,7%, το ΚΚΕ με 5% και η Χρυσή Αυγή με 4%.
Στην παράσταση νίκης, σύμφωνα με την ίδια εταιρεία, η ΝΔ έχει περάσει μπροστά, συγκεντρώνοντας το 42,9%, από το 33,1% που ήταν την περασμένη εβδομάδα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ από το 41,7% έχει πέσει στο 35,8%. Η μεγάλη πλειοψηφία (87,8%), εξάλλου, ζητά την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, σύμφωνα με την MRB.

Έκτακτη εισφορά σε 600.000 νοικοκυριά θα επιβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Σάββατο, 26 Μαΐου 2012

Κάποιος πρέπει να τους μαζέψει εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί τώρα που βλέπουν τις δημοσκοπήσεις έχουν αρχίσει και κάνουν κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Αποκαλύπτουν έτσι ένα – ένα και τα μέτρα που θα επιβάλλουν αμέσως μετά τις εκλογές.
Μη φανταστείτε ότι είναι...
μείωση των φόρων, κατάργηση των χαρατσιών, ανακούφιση των μικρομεσαίων και όλα όσα τάζουν εδώ και μερικούς μήνες.
Το μυστικό οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει και βγαίνει στην επιφάνεια. Όσο κι αν είναι οργισμένοι οι Έλληνες, ας το προσέξουν, ας διαβάσουν καλά τι λέει προτού βρεθούν προ εκπλήξεως. Διότι από την απομάκρυνση από το ταμείο και την κάλπη, το λάθος και η ψήφος δεν αναγνωρίζονται.
Έτσι, λοιπόν, μετά τον υποχρεωτικό δανεισμό με 100 ευρώ το μήνα του Γλέζου, τη δέσμευση των καταθέσεων του Στρατούλη και τόσα άλλα, ήρθε και ο «υπουργός» Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Σταθάκης για να μιλήσει για… έκτακτη εισφορά. Αυτή δηλαδή που κατήγγειλαν τόσο καιρό σκέπτονται να το επιβάλλουν.
«Θα καθιερώσουμε έκτακτη εισφορά στα πιο ευκατάστατα στρώματα» είπε στο Ράδιο 9 ο Γιώργος Σταθάκης, υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.
Όταν ρωτήθηκε ποιους θα επιβαρύνει είπε ότι οι ευκατάστατοι είναι 600.000 νοικοκυριά. Πάνω κάτω δηλαδή όσοι επιβαρύνονται με την έκτακτη εισφορά που ισχύει σήμερα μέχρι το 2013. Οπότε ποια αλλαγή ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ;
Πώς το σκέφτεται δηλαδή; Θα ανακουφίσει τους χαμηλόμισθους και θα επιβάλλει έκτακτη εισφορά έναντι ποιου εισοδήματος; Μήπως θα βάλει και χαράτσι στα ακίνητα;
Όσο περνά ο καιρός θα ακούμε πολλά για την κυβέρνηση Τσίπρα. Όσοι νομίζατε ότι με κυβέρνηση της αριστεράς δε θα ξαναπληρώνατε φόρους και εισφορές, καλύτερα να το ξεχάσετ

Μόσχα, Πεκίνο και Λονδίνο τρέμουν μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Ζοφερές προβλέψεις και καταστροφολογικά σενάρια για την πορεία της ευρωπαϊκής αν όχι κι αυτής ακόμα της παγκόσμιας οικονομίας στην περίπτωση μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, φοβούνται οι αναλυτές.... και οι ειδήμονες κραταιών οικονομιών, ελάχιστες ώρες μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής που θεωρητικά επαναβεβαίωσε τη δέσμευση όλων να «κρατήσουν» την χώρα μας εντός της νομισματικής ένωσης.
Την Πέμπτη νέες αναλύσεις και σενάρια σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ κάνουν το γύρο του κόσμου με την Citigroup, τον τραπεζοπιστωτικό όμιλο που πρώτος εισήγαγε τον όρο "Grexit", να προβλέπει ότι η χώρα μας θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα την 1η Ιανουαρίου του 2013, σε επτά μήνες από σήμερα.
Απρόβλεπτες συνέπειες από ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη «βλέπει» από την πλευρά του ο αξιωματούχος της ΕΚΤ Έβαλντ Νοβότνι ο οποίος με νέες του δηλώσεις την Πέμπτη έκανε λόγο για «μεγάλα, μαζικά σοκ, οι συνέπειες των οποίων θα είναι απρόβλεπτες».
«Θα πρόκειται για μεγάλα, μαζικά σοκ, οι συνέπειες των οποίων θα είναι απρόβλεπτες» δήλωσε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε δημοσιογράφους, αρνούμενος πάντως να συμμετάσχει στη συζήτηση για τις προοπτικές ενός τέτοιου σεναρίου.
Παρά τις περί του αντιθέτου «επίσημες» διαβεβαιώσεις, παράγοντες της ρωσικής, της κινεζικής, αλλά και της βρετανικής οικονομίας εμφανίζονται να ανησυχούν για ένα πιθανό «ελληνικό ατύχημα».

Μόσχα, Πεκίνο και Λονδίνο εμφανίζονται να «αγωνιούν» για την τύχη της Ελλάδας και οι «σοφοί» των κυβερνήσεών τους κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, που θεωρούν ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε ντόμινο την Ευρωζώνη, να πλήξει καίρια τις ευρωπαϊκές οικονομίες και κατ’ επέκταση τα συμφέροντα των κρατών τους. Κρατών και οικονομιών που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές αγαθών, στην περίπτωση της Κίνας και ενέργειας, στην περίπτωση της Ρωσίας.
Το πόσο σημαντική για την διασφάλιση των οικονομικών τους συμφερόντων θεωρούν την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και την συνοχή της Ευρωζώνης οι ιθύνοντες Κίνας και Ρωσίας αποτυπώνεται στις δηλώσεις στελεχών τους.
Ενδεικτική η τοποθέτηση του επικεφαλής του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών της Μόσχας Μιχαήλ Ντμιτρίεφ, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για να υπογραμμίσει πως μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη μπορεί να πυροδοτήσει μια νέα παγκόσμια κρίση και μια «βουτιά» στην τιμή του πετρελαίου.
Εξέλιξη άκρως επικίνδυνη για τη Ρωσία και ειδικότερα για τον Πρόεδρο Πούτιν, ο οποίος σε μια τέτοια περίπτωση θα βρισκόταν αντιμέτωπος ακόμα και με κοινωνικές αναταραχές και αυξημένη δυσαρέσκεια προς το πρόσωπό του. Κι αυτό γιατί η ρωσική οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα ενεργειακά της έσοδα κι αν αυτά υποχωρήσουν δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του για ανάπτυξη και για κοινωνικές παροχές, ενώ πιθανότητα θα έβλεπε και αθρόα εκροή επενδυτικών κεφαλαίων από τη χώρα.
Το κακό στην περίπτωση της Ρωσίας είναι το ότι οι ειδικοί αναλυτές της θεωρούν ως πιθανή μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ - σε ποσοστό μάλιστα άνω του 50% - και παράλληλα προβλέπουν πως μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σύντομα και άλλες χώρες σε έξοδο από την νομισματική ένωση.
Την ίδια ώρα στην Κίνα η τύχη της Ελλάδας προκαλεί … εφιάλτες. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κύριος Murtaza Syed, εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Κίνα, μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ μπορεί να μην απειλεί άμεσα την Κίνα, πλην όμως εμμέσως συνιστά μείζον πρόβλημα καθώς εύκολα μπορεί να οδηγήσει σε ντόμινο την Ευρωζώνη, άρα και σε «μεγάλο αναπτυξιακό σοκ την Ευρώπη».
Με δεδομένο ότι η Ευρώπη αποτελεί σημαντικό «πελάτη» για τις κινεζικές εξαγωγές – με μερίδιο άνω του 18% - μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ μπορεί να πλήξει τις εξαγωγές της Κίνας…

Σοκ από την διπλή αυτοκτονία μητέρας και γιού

Παρασκευή, 25 Μαΐου 2012

- Όλα έγιναν λίγο μετά τις 8 το πρωί σε μια μικρή γειτονιά του Μεταξουργείου
- Είναι το δεύτερο περιστατικό μέσα σε 48 ώρες
- Πιθανότατα οικονομικοί οι λόγοι, λένε οι γείτονε
ς
Ήταν λίγο μετά τις 08.00 το πρωί όταν η μικρή γειτονιά στο Μεταξουργείο πάγωσε. Ενας δυνατός θόρυβος και μετά σιγή.
Μια 90χρονη γυναίκα με τον 60χρονο γιο της ανέβηκαν στην ταράτσα της πολυκατοικίας τους και βούτηξαν στο κενό!
Οι γείτονες δεν μπορούσαν να το πιστέψουν! O θάνατός τους ήταν ακαριαίος.
Σύμφωνα με τους γείτονες, μητέρα και γιος έμεναν μαζί εδώ και πολλά χρόνια στον πρώτο όροφο της πολυκατοικίας. Τους χαρακτηρίζουν μια αξιοπρεπή οικογένεια και ο γιός ήταν πολύ αφοσιωμένος στην μητέρα του. Ήταν πολυ τρυφερός μαζί της και κάθε ημέρα την έβγαζε βόλτα.
Αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι είδε τον γιο να σπρώχνει την μητέρα στο κενό και λίγα δευτερόλεπτα αργότερα να πέφτει κι εκείνος. Λένε επίσης, ότι πιθανότατα να αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα αφού τα τελευταία δυο χρόνια ο γιος ήταν άνεργος - μουσικός στο επάγγελμα - και ζούσαν με την σύνταξη του ΟΓΑ της μητέρας του που δεν ξεπερνούσε τα 340 ευρώ.
Το κρούσμα αυτό έρχεται μια ημέρα μετά την αυτοκτονία 60χρονου στο Περιστέρι ο οποίος σε ένα παγκάκι έκοψε τις φλέβες του και άφησε εκεί την τελευταία του πνοή.

Το Μνημόνιο απέτυχε παταγωδώς!

Σάλος αναμένεται να ξεσπάσει με την απόρρητη έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους όπου γίνεται λόγος για πλήρη εκτροχιασμό του Προϋπολογισμού του 2012 με μαύρη τρύπα 1,3 δισ. ευρώ.
Στην απόρρητη έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου που δημοσιεύει το περιοδικό Επίκαιρα, απεικονίζεται το φάντασμα της πτώχευσης που πλανάται πάνω από τη χώρα. Τα στοιχεία προκαλούν σοκ, και μάλιστα διπλό καθώς -όπως αποκαλύπτει το περιοδικό- τα στοιχεία αυτά έχουν ήδη παρουσιαστεί στους πολιτικούς αρχηγούς κατά τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών, προκαλώντας τουλάχιστον δέος στα κομματικά επιτελεία.

Στην τετρασέλιδη έκθεση που συνέταξε το Τμήμα Εσόδων της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού Γενικής Διεύθυνσης περιγράφεται το αδιέξοδο της ελληνικής οικονομίας. Καταρχήν, στην εκτίμηση για την πορεία των εσόδων του
τακτικού προϋπολογισμού για το 2012, φαίνεται ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός, καθώς τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου εκτιμούν ότι η «μαύρη τρύπα» για το 2012 θα φτάσει στα 1,3 δισ. ευρώ σε σχέση με το στόχο του συμπληρωματικού προϋπολογισμού που ψηφίστηκε από τη Βουλή το Φεβρουάριο!
Λιγότερα έσοδα από φόρους
Η υστέρηση αυτή οφείλεται, υποστηρίζουν, στην μη είσπραξη φόρων και συγκεκριμένα, του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, του ΦΠΑ και των φόρων συναλλαγών και κατανάλωσης.
Μάλιστα, στις τέσσερις σελίδες της Έκθεσης τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου τονίζουν ότι τελικά τα μέτρα που ελήφθησαν στα πλαίσια του Μνημονίου όχι μόνο δεν ανέτρεψαν αλλά επέτειναν την ύφεση καθώς οδήγησαν σε κάθετη πτώση την κατανάλωση και άρα τα κρατικά έσοδα.
Η υστέρηση των εσόδων δείχνει ότι ο στόχος για τα έσοδα του 2012 δεν είναι εφικτός και θα απαιτηθεί νέα αναθεώρηση, η δεύτερη μέσα σε λίγους μήνες. Όπως σημειώνουν τα στελέχη του ΓΛΚ, απαιτείται αναθεώρηση των προβλέψεων εσόδων του 2012, καθώς οι «μακροοικονομικές προβλέψεις είναι δυσμενέστερες». Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη αναθεώρηση του στόχου των εσόδων έγινε τον Φεβρουάριο με τον συμπληρωματικό Προϋπολογισμό.
Επιβεβαιώνονται οι Κασσάνδρες
Η ανάγκη νέας αναθεώρησης του Προϋπολογισμού επιβεβαιώνει τις «οικονομικές Κασσάνδρες» -όπως ο Κρούγκμαν, ο Στίγκλιτς, ο Ρουμπινί και άλλοι- που λένε ότι το μείγμα της περιοριστικής οικονομικής πολιτικής δεν αποδίδει, οδηγεί σε εντεινόμενη ύφεση και τελικά υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες στην ίδια την εφαρμογή του Mνημονίου.
Ουσιαστικά, η Έκθεση αποτυπώνει με τον πιο επίσημο τρόπο αυτό που είναι γνωστό, ότι οι πολίτες δεν αντέχουν πλέον να πληρώνουν επιπλέον φόρους και ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν πήρε έγκαιρα τα μέτρα που απαιτούνταν ώστε να εισπραχθούν όσοι φόροι έχουν θεσπιστεί.
Υπενθυμίζεται ότι ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός, προέβλεπε καθαρά έσοδα 51,4 δισ. ευρώ για το 2012, Ωστόσο, από το πρώτο τετράμηνο τα καθαρά έσοδα είχαν υστέρηση της τάξης των 334 εκατ. ευρώ σε σχέση με την πρόβλεψη του συμπληρωματικού προϋπολογισμού.
Παράλληλα, οι επιστροφές φόρου το α' τετράμηνο περιορίστηκαν στα 933 εκατ. ευρώ από 1,6 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2011, για να κρατηθεί τεχνητά το έλλειμμα του προϋπολογισμού.
Φταίνε οι περικοπές και η αύξηση φορολογίας
Σύμφωνα με τους συντάκτες της Έκθεσης, βασική αιτία του εκτροχιασμού του Προϋπολογισμού είναι τα σκληρά μέτρα, όπως οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και η αύξηση της φορολογίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΓΛΚ εκτιμά στα 300 εκατ. ευρώ για το 2012 την υστέρηση των εσόδων, εξαιτίας των περικοπών των μισθών και συντάξεων.
Η έκθεση αναφέρει επί λέξει: «Στις εκτιμήσεις εισπράξεων από το Φόρο Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, η επισφάλεια ύψους 300 εκατ. ευρώ εντοπίζεται κυρίως στο μέτρο περικοπής μισθών και συντάξεων, το οποίο λειτουργεί αρνητικά ως προς τα έσοδα από φόρο εισοδήματος κατά 270 εκατ. ευρώ».
Τέλος, στην Έκθεση σημειώνεται ότι οι περικοπές που έπληξαν κυρίως τα μεσαία και χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα θα έχουν ως αποτέλεσμα να σημειωθεί απόκλιση ύψους 60 εκατ. ευρώ σε ότι αφορά στα έσοδα που υπολογίζονταν από τις εισφορές μισθωτών και συνταξιούχων.

Κατάργηση της μείωσης 22% στους κατώτατους μισθούς θέλει ο ΣΕΒ

Πέμπτη, 24 Μαΐου 2012

Κατάργηση της μείωσης 22% στους κατώτατους μισθούς και της μετενέργειας βάζει στο «τραπέζι» της συζήτησης ο ΣΕΒ με επιστολή του προς τους κοινωνικούς εταίρους.
Ταυτόχρονα όμως, ο ΣΕΒ ζητεί να συζητηθούν προτάσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στο μη μισθολογικό κόστος, αλλά και για την προσαρμογή του μέσου κόστους εργασίας σε επιχειρήσεις.
Ειδικότερα, ο Δ. Δασκαλόπουλος πρότεινε να συζητηθούν προτάσεις:
-για την άρση των εμποδίων στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, που υπέρμετρα επιβαρύνουν το μη μισθολογικό κόστος και οδηγούν σε συρρίκνωση της επιχειρηματικότητας και αύξησης της ανεργίας και
-το ζήτημα της προσαρμογής του μέσου κόστους εργασίας σε επιχειρήσεις που σήμερα κινδυνεύουν από την οξυνόμενη κρίση, με έμφαση στις «ευγενείς» συμβάσεις που προβλέπουν αμοιβές από 20% έως και 100% πάνω από τη συλλογική σύμβαση του 2010.
Στην ίδια επιστολή ο ΣΕΒ δηλώνει έτοιμος να προωθήσει μέτρα, όπως η κατάργηση της πρόσφατης μείωσης κατά 22% του κατώτατου μισθού και την επαναφορά της παράτασης ισχύος των συλλογικών συμβάσεων (μετενέργεια) από τους 3 στους 6 μήνες από τη λήξη τους, όπως ίσχυε προηγουμένως.
Ο κ. Δασκαλόπουλος έστειλε δεύτερη επιστολή προς τον υπ. Εργασίας, κ. Ρουπακιώτη, ενημερώνοντας για την πρωτοβουλία-πρόσκληση του ΣΕΒ προς τους κοινωνικούς εταίρους.

Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει;

Εγκληματικός Λαϊκισμός: «Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έχει πει ότι η επιλογή του είναι μέσα στο ευρώ. Θα προβούμε και σε δημόσιο έλεγχο των τραπεζών. Επομένως με τον δημόσιο έλεγχο θα εγγυηθούμε καταθέσεις και θα έχουμε χρήματα για την ανάπτυξη. Και το τρίτο, άμεση κατανομή του πλούτου για να έχουμε ανάπτυξη και να δώσουμε μισθούς και συντάξεις που πρέπει να αποκατασταθούν» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στη Β΄ Αθηνών Δημήτρης Στρατούλης.
«Οι τράπεζες έχουν, ήδη, 165 δισ. σε καταθέσεις των ελλήνων πολιτών. Αυτές είναι δικές μας, όχι των τραπεζών» είπε ο κ. Δ. Στρατούλης και αποκάλυψε ότι: «Με άμεσο δημόσιο έλεγχο των τραπεζών εγγυόμαστε τις καταθέσεις των πολιτών και χρησιμοποιούμε αυτά τα χρήματα για ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας». Αποτελεί πραγματικό θαύμα, το ότι δεν έτρεξε ο κόσμος να αδειάσει τα ταμεία των τραπεζών, όταν μάλιστα και ο κ. Γλέζος «έταξε» στους ομοϊδεάτες του «δήμευση» των ιδιωτικών καταθέσεων! Ανίερα εγκληματικά λαϊκίστικα παιχνίδια!
«Δεν μπορεί να έχει γνώμη όποιος δεν έχει γνώση»! Πλάτων, Έλληνας φιλόσοφος (427-348 π.Χ.)
ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΑΚΡΟΥΣΗ

Τα τελευταία δύο χρόνια αυτοκτονούν, κατά μέσο όρο, τρεις Έλληνες την ημέρα! Την τελευταία εβδομάδα αποφασίσαμε να αυτοκτονήσουμε ΟΛΟΙ οι υπόλοιποι!
Ο ΜΑΓΟΣ ΤΟΥ 19%
Κοινότοπο το λογοπαίγνιο που θα χρησιμοποιήσω, αλλά ταιριάζει γάντι στην περίπτωση! Τόσο ο Γιωργάκης όσο και ο Αντωνάκης πήραν στα χέρια τους αξιόμαχα κόμματα και τα κατάντησαν αξιολύπητα αποκόμματα. Κι αν ο πρώτος έχει ίσως κάποιες δικαιολογίες, ο δεύτερος δεν έχει καμία. Επέλεγε αιφνιδιαστικά εντελώς αντιφατικές στρατηγικές επιλογές. Προχώρησε σε αλαζονικές διαγραφές στελεχών. Εξεβίασε και δυστυχώς πέτυχε τη διεξαγωγή άκαιρων και επικίνδυνων, όπως αποδείχθηκε, εκλογών.
Χωρίς την παραμικρή επαφή με την πραγματικότητα, επεδίωξε «αυτοδυναμία». Τραγική και ασυγχώρητη συγκομιδή λαθών για έναν Αρχηγό, μόλις μέσα σε δύο χρόνια, που κι ένα μόνο από αυτά ήταν ικανό να συρρικνώσει τη ΝΔ. Θα μιλήσουν ίσως κάποιοι για «κακούς συμβούλους». Μα τους συμβούλους ο ηγέτης τούς επιλέγει και αυτός τελικά ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ! Προφητική αποδείχθηκε η Ντόρα Μπακογιάννη, όταν τον κατηγόρησε ότι μεθοδεύει μια «Μικρή Νέα Δημοκρατία»! Ε, πιο μικρή δεν γινόταν!
Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΤΡΟΪΚΑ
Τα μέλη της πραγματικής καταστροφικής Τρόικας είναι οι κύριοι Αντώνης Σαμαράς, Αλέξης Τσίπρας και Ευάγγελος Βενιζέλος! Ο πρώτος εξεβίασε πρόωρες εκλογές, που ήταν και αποδείχθηκαν άκαιρες κι επικίνδυνες, για να γίνει πρωθυπουργός! Την ώρα που καιγόταν το σπίτι μας, αντί να πιάσει μαζί με τους υπόλοιπους την κάνουλα, ήθελε ντε και καλά να γίνει Αρχιπυραγός! Ο δεύτερος, άπειρος, άπυρος και φιλόδοξος, έριξε βενζίνη στη φωτιά, για να διασφαλίσει την πλήρη καταστροφή του σπιτιού, ώστε να κερδίσει μερικές ψήφους οργής παραπάνω!
Ο τρίτος, αν και έμπειρος και έμπυρος, κάθισε μέσα στο πυροσβεστικό όχημα, παρακολουθώντας τους άλλους δύο με σαρδόνιο χαμόγελο, ελπίζοντας ότι τα εγκληματικά λάθη τους θα διέγραφαν τα δικά του, ώστε να τσιμπήσει κι αυτός μερικές ψήφους παραπάνω. Αυτοί, οι προηγούμενοι και οι επόμενοι είναι οι ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ, όχι οι ξένοι, όχι η Τρόικα, την οποία χρησιμοποιούν ως άλλοθι.
ΟΙ ΓΕΝΝΗΤΟΡΕΣ ΤΗΣ Χ.Α.
Τη μεγάλη, την τεράστια ευθύνη για την έκρηξη της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής φέρει ολόκληρο ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ το πολιτικό προσωπικό. Οι κυβερνήσεις δεν έκαναν τίποτα για να ελέγξουν αποτελεσματικά την εγκληματικότητα, την ανομία και να εφαρμόσουν ένα συγκροτημένο μεταναστευτικό σχέδιο, διαφυλάσσοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ελλήνων, αλλά και των μεταναστών. Και οι αριστερές αντιπολιτεύσεις συνέβαλαν όσο μπορούσαν, αμέσως ή εμμέσως, στη διάλυση του κέντρου της πρωτεύουσας, με συνεχείς διαδηλώσεις και αποκλεισμούς, προσφέροντας ευκαιρίες και χώρο στους κουκουλοφόρους, για να καταστρέψουν, να κάψουν και να σκοτώσουν, «νομιμοποιώντας» τη βία!
Και παράλληλα «προσκαλούσαν» ουσιαστικά με τις δηλώσεις τους λαθρομετανάστες στην Ελλάδα. Το τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, λάθος της Πολιτείας ήταν ότι κράτησε τη Χρυσή Αυγή στο σκοτάδι της δημοσιότητας, επιτρέποντας στην επιδέξια προπαγάνδα της να την παρουσιάζει περίπου ως πατριώτη Ρομπέν των Δασών! Είναι βέβαιο ότι, αν την είχαν αφήσει να «εκτεθεί» στα μέσα ενημέρωσης, θα ήταν πολύ λιγότεροι οι οπαδοί-ψηφοφόροι της,
ΑΝ είχε κάποιους!
ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΣΥΡΡΟΗ
Είναι 10.15 το πρωί της Δευτέρας, 14.5.12. Για άλλη μια φορά το πολιτικό προσωπικό επέδειξε μικροκομματικό καιροσκοπισμό και εγκληματική ανευθυνότητα. Με βασικότερο υπεύθυνο τον κ. Αλέξη Τσίπρα και με έναν Φώτη Κουβέλη να μην αντέχουν οι ώμοι του το βάρος που του απόθεσε η ιστορία, οδηγούμαστε σε νέες εκλογές και κατά 99% σε νέα ακυβερνησία! Αυτό στο ποινικό δίκαιο λέγεται «προμελετημένο, κατά συρροή έγκλημα»! Εύχομαι, χωρίς να το ελπίζω, ότι ο λαός δεν θα ψηφίσει και πάλι αυτοκτονικά!

Ποιοι συνταξιούχοι εξαιρούνται από την καταβολή του ΕΚΑΣ

Τετάρτη, 23 Μαΐου 2012

Σε 200.626 συνταξιούχους θα καταβληθεί με τη σύνταξη Ιουνίου το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ), τα αναδρομικά του επιδόματος από 1/1/2012, το ποσό του επιδόματος του Ιουνίου, καθώς και το επίδομα των 30 ευρώ.
Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΙΚΑ, οι 175.979 είναι παλαιοί δικαιούχοι, 9.906 νέοι συνταξιούχοι, ενώ αποφασίστηκε η επαναχορήγηση σε 14.741 συνταξιούχους, στους οποίους είχε διακοπεί το έτος 2011 ή και από προηγούμενα έτη.

Η χορήγηση του ΕΚΑΣ θα διακοπεί για 11.021 συνταξιούχους έναντι 16.275 συνταξιούχων το 2011.
Συγκεκριμένα, διακόπτεται η χορήγηση σε 9.684 συνταξιούχους για τους οποίους διαπιστώθηκε αδυναμία ταύτισης των στοιχείων τους μεταξύ των αρχείων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και εκείνων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.
Το ίδιο θα ισχύσει και για 1.337 συνταξιούχους που δεν έχουν συμπεριλάβει στη δήλωση φορολογίας του 2012 ποσά συντάξεων που λαμβάνουν από φορείς του εξωτερικού.
Οι συνταξιούχοι αυτών των κατηγοριών και προκειμένου να τους επαναχορηγηθεί το επίδομα θα πρέπει να προσκομίσουν το αργότερο μέχρι 29/06/2012, στο Τμήμα Πληρωμών Συντάξεων του Υποκαταστήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του τόπου κατοικίας τους, εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας οικονομικού έτους 2011, δελτίο αστυνομικής ταυτότητας και πρόσφατο ενημερωτικό σημείωμα πληρωμής συντάξεων, για να πιστοποιηθούν και να διασταυρωθούν τα ακριβή ατομικά στοιχεία τους.
Οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν συντάξεις εξωτερικού της δεύτερης κατηγορίας θα χρειαστεί να προσκομίσουν στο αρμόδιο Τμήμα Πληρωμών Συντάξεων βεβαίωση του ξένου φορέα (νόμιμα μεταφρασμένη) με τα ποσά συντάξεων που έλαβαν το έτος 2010 ή βεβαίωση από την τράπεζα πού κατατίθεται η σύνταξη του εξωτερικού.
Ακόμη, διακόπτεται το επίδομα σε 13.261 συνταξιούχους (έναντι 19.579 το 2011) εξαιτίας της υπέρβασης των νέων εισοδηματικών κριτηρίων για το έτος 2012.
Οι συνταξιούχοι αυτοί θα λάβουν επιστολή από τη Διεύθυνση Εκμετάλλευσης και εάν έχουν αντίρρηση μπορούν να προσέλθουν στο Τμήμα Πληρωμών Συντάξεων του Υποκαταστήματος του τόπου κατοικίας τους, προσκομίζοντας το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας (και φωτοαντίγραφό της), εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας οικονομικού έτους 2011 ή υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 θεωρημένη από την αρμόδια ΔΟΥ περί μη υποχρέωσης εκ του νόμου προς υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, καθώς και πρόσφατο ενημερωτικό σημείωμα πληρωμής συντάξεων, προκειμένου να επανελεγχθούν τα εισοδήματά τους.
Σε ακόμη 8.381 (έναντι 12.059 το 2011) συνταξιούχους θα διακοπεί η χορήγηση του ΕΚΑΣ, διότι δεν κατέστη δυνατή η διαπίστωση εάν είναι δικαιούχοι του επιδόματος (π.χ. διπλοσυνταξιούχοι, συνταξιούχοι θανάτου με πολλαπλότητα κ.λπ. –κωδ. διακοπής 02, 04 μέχρι 07 και 11).
Στις περιπτώσεις των διπλοσυνταξιούχων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και άλλου φορέα για την επαναχορήγηση θα ζητηθεί και βεβαίωση από τον άλλο φορέα με τα ποσά συντάξεων που έλαβαν το έτος 2010.
Στην εγκύκλιο επίσης διευκρινίζεται ότι στις περιπτώσεις που χορηγήθηκε αχρεωστήτως το ΕΚΑΣ 2012 για τους μήνες Ιανουάριο - Μάιο 2012, λόγω υπέρβασης ή αλλαγής κλιμακίου, δεν θα αναζητηθούν τα ποσά από τους συνταξιούχους.

Άλλα ποσά ΕΚΑΣ αχρεωστήτως καταβληθέντα που δεν αναζητούνταν ως σήμερα ως καλοπίστως εισπραχθέντα, θα αναζητούνται εφεξής, σύμφωνα με οδηγίες που θα δοθούν στο επόμενο διάστημα σχετικά με το θέμα αυτό.

«Παγώνουν» καταβολές δόσεων δανείων για υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Τρίτη, 22 Μαΐου 2012

Ασπίδα προστασίας" υψώνει η Δικαιοσύνη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, καθώς δέχεται ότι μπορεί να «παγώσει» για σημαντικό διάστημα η καταβολή δόσεων για τραπεζικές οφειλές, εφόσον υπάρχει πραγματική οικονομική αδυναμία, δίνοντας προβάδισμα στην ανθρώπινη αξία έναντι του χρήματος.
Επισημαίνοντας ότι κατά το Σύνταγμα αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας να σέβεται και να προστατεύει την αξία του ανθρώπου, η Δικαιοσύνη δέχεται ως όριο κάθε πολιτειακής πράξης "να διατηρούνται εκείνες οι συνθήκες διαβίωσης του πολίτη που θα του επιτρέπουν να ζει με αξιοπρέπεια".

Έτσι γίνεται δεκτό ότι μπορεί να υπάρξει και πλήρες "πάγωμα" της εξόφλησης, με μηδενικές δόσεις σε ειδικές περιπτώσεις, όπως για όσους βρίσκονται σε μακρόχρονη ανεργία, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και το εισόδημά τους δεν φθάνει για να καλύψει τις βασικές βιοτικές τους ανάγκες.
Πρόκειται για δικαστική απόφαση-σταθμό, που βάζει ως όριο τη διατήρηση των συνθηκών διαβίωσης που επιτρέπουν στον οφειλέτη να ζει με αξιοπρέπεια, δέχεται ότι αν δεν "παγώσει" άμεσα το χρέος και τις δόσεις τουλάχιστον για 1 έτος, τότε θα στερηθεί ο οφειλέτης τη δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης και το δικαστήριο "θα έχει προκρίνει την ικανοποίηση περιουσιακών δικαιωμάτων έναντι της αξίας του ανθρώπου, σε αντίθεση με τη θεμελιώδη συνταγματική διάταξη (για σεβασμό στην ανθρώπινη αξία) που πρέπει να διαπνέει το δίκαιο και την ερμηνεία του".

Η υπόθεση της Καβάλας

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση που αντιμετώπισε το Ειρηνοδικείο Καβάλας, όπου 51χρονη (χήρα εδώ και 25 χρόνια), μητέρα δύο παιδιών έφθασε να χρωστά σε τρεις τράπεζες συνολικά 61.600 ευρώ από πιστωτικές κάρτες που ανέβαιναν στα ύψη με τόκους υπερημερίας κλπ από τις αρχές του 2009, όταν απολύθηκε από τη δουλειά της.
Το Ειρηνοδικείο έκρινε ότι η μηνιαία σύνταξη δεν επαρκεί να καλύψει τις στοιχειώδεις βιοτικές της ανάγκες που ξεπερνούν τα 560€ και γι' αυτό διέταξε μηδενικές καταβολές δόσεων για 1 χρόνο, οπότε θα ξανακριθεί εάν έχει βελτιωθεί η κοινωνικοοικονομική της κατάσταση.
Επέτρεψε να ρευστοποιηθεί μικρή ακίνητη περιουσία για μερική ικανοποίηση των τραπεζών απαγορεύοντας τη δέσμευση και εκποίηση της κύριας κατοικίας της.
Έρευνα της ΕΚΠΟΙΖΩ για παραπλάνηση υπερχρεωμένων νοικοκυριών
Η ΕΚΠΟΙΖΩ ζητά από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή να ασκήσει άμεσα ελέγχους και να επιβάλλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις σε όσους εκμεταλλεύονται το Ν. 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Ειδικότερα, τους τελευταίους μήνες η ΕΚΠΟΙΖΩ έχει λάβει δεκάδες καταγγελίες για γραφεία συμβούλων που, χωρίς καμία νομιμοποίηση, όπως καταγγέλλει, ζητούν μεγάλες χρηματικές προκαταβολές και αμοιβές ανά οφειλέτη για τη "διαμεσολάβηση" για εξωδικαστικές ρυθμίσεις και παροχή συμβουλών σε σχέση με τον νόμο για τη ρύθμιση οφειλών.
Μάλιστα, καταγγέλλεται ότι τα γραφεία αυτά καλούν στην τύχη από τον τηλεφωνικό κατάλογο και ρωτούν αν υπάρχει στην οικογένεια άτομο ή γνωστός που έχει χρέη σε τράπεζες.
"Όσο η στάση των τραπεζών δεν οδηγεί σε καμία ουσιαστική λύση των προβλημάτων των υπερχρεωμένων οφειλετών, τόσο ξεφυτρώνουν ολοένα και περισσότεροι διαμεσολαβητές εξωδικαστικού συμβιβασμού ή ακόμα και δικαστικής συνδρομής" σημειώνει η ΕΚΠΟΙΖΩ.
Υπενθυμίζει επίσης, ότι σύμφωνα με το Ν. 3869/2010 για τους υπερχρεωμένους, η προσπάθεια εξωδικαστικού συμβιβασμού πραγματοποιείται με τη συνδρομή του Συνηγόρου του Καταναλωτή, του Μεσολαβητή Τραπεζικών Επενδυτικών Υπηρεσιών, των Ενώσεων Καταναλωτών και φορέων που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή και των δικηγόρων.
Η ΕΚΠΟΙΖΩ καλεί και τους δανειολήπτες να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με όσες διαφημίσεις αναφέρονται σε "διαμεσολαβητές" δανείων, εξωδικαστικού συμβιβασμού κτλ. και να εμπιστεύονται μόνον τους φορείς που έχει ανακοινώσει η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή στην ιστοσελίδα της (www.efpolis.gr).

Σειρά φόρων και εισφορών για τους φορολογούμενους μετά τις εκλογές

Όλες τις πρόσθετες επιβαρύνσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα θα κληθούν να πληρώσουν οι
φορολογούμενοι μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου και συγκεκριμένα αυτές που προκύπτουν από... την ειδική εισφορά αλληλέγγύης, το τέλος επιτηδεύματος, τον φόρο εισοδήματος, το ειδικό τέλος ακινήτων, τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και τα τέλη κυκλοφορίας.

Από τους φόρους αυτούς αναμένονται έσοδα ύψους 8,5 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν:

* Ειδική εισφορά αλληλεγγύης έτους 2012. Οι φορολογούμενοι θα κληθούν αμέσως μετά την υποβολή των φορολογικών τους δηλώσεων, με τα εισοδήματα του 2011, που λήγει στις 15 Ιουνίου, να πληρώσουν έως και το Δεκέμβριο την εισφορά αλληλεγγύης, η οποία κυμαίνεται από 1% έως και 4% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.
Η ειδική εισφορά επιβάλλεται σε όσους έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ με συντελεστές:

* 1% για εισοδήματα από 12.000 - 20.000 ευρώ.

* 2% από 20.000 - 50.000 ευρώ

* 3% από 50.000 - 100.000 ευρώ.

* 4% για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ.

** Τέλος επιτηδεύματος έτους 2012. Στο δεύτερο εξάμηνο περίπου 900.000 μικρομεσαίοι επιτηδευματίες θα πληρώσουν ξανά τέλος επιτηδεύματος, το οποίο θα είναι αυξημένο από τα 300 στα 500 ευρώ για όσους εδρεύουν σε πόλεις άνω των 200.000 κατοίκων και στα 400 ευρώ για όσους εδρεύουν σε πόλεις κάτω των 200.000 κατοίκων. Για κάθε υποκατάστημα θα επιβαρυνθούν με επιπλέον ποσό τέλους επιτηδεύματος ύψους 300 ευρώ.

** Φόρος εισοδήματος έτους 2012. Ο φόρος εισοδήματος που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος περίπου 1,5 εκατομμύριο νοικοκυριά θα είναι πολλαπλάσιος σε σχέση με πέρυσι, καθώς, εκτός από τη μείωση του αφορολογήτου ορίου, έχουν τεθεί σε εφαρμογή οι σημαντικές περικοπές σε φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις φόρων, αλλά και τα νέα αυξημένα τεκμήρια διαβίωσης.

** Ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων για το έτος 2012. Το ειδικό τέλος επί των ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα από 5 εκατ. νοικοκυριά μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Αν αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, όπως ορίζει το Μνημόνιο, τα ποσά του ειδικού τέλους θα είναι αυξημένα σε σύγκριση με τα περυσινά.
Το γεγονός φυσικά ότι το εν λόγω τέλος δεν συμπεριελήφθη στους λογαριασμούς της ΔΕΗ του τρέχοντος μηνός, ενδέχεται να οδηγήσει στη μείωση του αριθμού των δόσεων εξόφλησής του από τις πέντε που ήταν σε τέσσερις έως τον Ιανουάριο του 2013. Εφέτος το συγκεκριμένο τέλος προσδιορίζεται με βάση τα στοιχεία ιδιοκτησίας της 31ης Μαρτίου 2012.
** Φόρος Ακίνητης Περιουσίας έτους 2011. Το φετινό ΦΑΠ θα κληθούν να πληρώσουν, περισσότεροι από 2 εκατ. φορολογούμενοι, οι οποίοι κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2011 κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα των οποίων η αντικειμενική αξία ξεπερνά το αφορολόγητο όριο των 400.000 ευρώ.
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει υπολογίσει ότι θα σταλούν εκκαθαριστικά σε περίπου 600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι έχουν ατομική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Το μέσο ποσό πληρωμής θα ανέλθει σε 1.000 ευρώ.
** Τέλη κυκλοφορίας έτους 2013. Στο δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου 2012 θα καταβληθούν απ όλους τους κατόχους οχημάτων τα τέλη κυκλοφορίας του έτους 2013, τα οποία αναμένεται να είναι και πάλι αυξημένα τουλάχιστον κατά 10%.

ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ

Δευτέρα, 21 Μαΐου 2012

Ø Δεν πληρώνουμε την κρίση τους – Δεν πληρώνουμε το χρέος τους - Ολοκληρωτική διαγραφή του χρέους.
Ø Κατάργηση όλων των χαρατσιών που επιβάλλει η χούντα των τραπεζιτών στους πολίτες για την αποπληρωμή του τοκογλυφικού χρέους.

Ø Κάτω η χούντα των τραπεζιτών - Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη - Διαγραφή των χρεών των συμπολιτών μας στις τράπεζες - Εθνικοποίηση των τραπεζών κάτω απο τον έλεγχο του λαού χωρίς αποζημίωση στους τραπεζίτες.
Ø Κατάργηση της κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων: Στην περίπτωση που το Κίνημα Δεν Πληρώνω μπει στη Βουλή, η οποιαδήποτε κρατική επιχορήγηση θα επιστέφει στο λαό μέχρι το τελευταίο ευρώ (λαϊκά συσσίτια, ξενώνες για αστέγους, αλληλεγγύη σε απεργιακούς αγώνες εργαζομένων, αλληλεγγύη σε ανέργους κ.λ.π.) με απόλυτα διαφανή τρόπο όπως θα προκύπτει απο τις ανοιχτές διαδικασίες του κινήματος.
Ø Κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και της βουλευτικής ασυλίας.
Ø Απόδοση ευθυνών σε ολους τους υπαίτιους της εξαθλίωσης μας, μέσα από μια δικαιοσύνη που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του λαού.
ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΓΑΘΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ – ΠΡΟΝΟΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ – ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.
Ø Κατάργηση όλων των διοδίων της χώρας - Ελεύθεροι και ασφαλείς δρόμοι για όλους.
Ø Δωρεάν μετακινήσεις - Ελεύθερη πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς για όλους. Δημιουργία χώρων στάθμευσης χωρίς την καταβολή αντιτίμου.
Ø Κανενα νοικοκυριο χωρις ρευμα - απαγορευση κοψιματος ρευματος απο οποιοδηποτε νοικοκυριο - δωρεαν ηλεκτρικο ρευμα για τους ανεργους, τις φτωχες και τις πολυτεκνες οικογενειες.
Ø Καταργηση του εισιτηριου των 5 ευρω και της οποιασδηποτε οικονομικης συμμετοχης των ασθενων στα δημοσια νοσοκομεια – Δημοσιο δωρεαν υψηλου επιπεδου σύστημα υγείας για ολους - Δημοσια δωρεαν υψηλου επιπεδου ιατροφαρμακευτικη περιθαλψη για ολους.
Ø Υψηλού επιπέδου δημόσια δωρεαν παιδεια για ολους - Ελεύθερη πρόσβαση στην εκπαίδευση κάθε βαθμίδας για όλο το λαό – Ακύρωση του νόμου περί κατάργησης του ασύλου στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Ø Κανένας άνθρωπος χωρίς στέγη και τροφή - Δημιουργία ξενώνων και λαϊκών συσσιτίων για όλους τους αστέγους, φτωχούς συμπολίτες μας και όσους έχουν ανάγκη
Ø Δωρεάν θέρμανση για τους ανέργους, τις φτωχές και πολύτεκνες οικογένειες - Δωρεάν και καθαρό νερό για όλους.
Ø Κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ΑΜΕΑ, των πεζών και των ποδηλατιστών.
Ø Κατάργηση του εισιτηρίου στους δημόσιους χώρους πολιτισμού. Η πολιτισμική κληρονομιά ανήκει σε όλους μας.
Ø Ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες και τις ακτές για όλο το λαό - Κατάργηση οποιουδήποτε εισιτηρίου και ξερίζωμα των καγκέλων της ντροπής - Κατάργηση του διατροφικού κώδικα (codex alimentarius).

Κρούγκμαν: Αναπόφευκτη η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη…

Αναπόφευκτη θεωρεί την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.
Ο κ. Κρούγκμαν υποστηρίζει πως «δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις» και προειδοποιεί για «τρομακτικές συνέπειες» τον πρώτο χρόνο, όχι μόνο στην Ελλάδα.
«Δεν μου αρέσει να το λέω έτσι ωμά, είναι σαν να φωνάζεις ‘φωτιά' μέσα σε ένα θέατρο γεμάτο κόσμο», δηλώνει ο κ. Κρούγκμαν και επισημαίνει ότι καμία από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές δεν έχει πιθανότητα να αποκαταστήσει τη ζημιά.
Προβλέπει ακόμη ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα οδηγήσει και σε άλλες χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης σε ‘bank run' (μαζικές αναλήψεις τραπεζικών καταθέσεων). «Αν δεν παρέμβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το ευρώ θα εκραγεί. Θα τυλιχτεί στις φλόγες και τότε θα πρέπει να ρίξουμε στη φωτιά όσο περισσότερο νερό μπορούμε», προκειμένου να περιοριστεί η φυγή κεφαλαίων από τις ιταλικές και τις ισπανικές τράπεζες, αναφέρει.
Επικρίνει πάραλληλα την γερμανική κυβέρνηση για την πολιτική λιτότητας που επέβαλε, τονίζοντας ότι «τουλάχιστον εδώ και δύο χρόνια έχει καταστεί σαφές ότι αυτή η συνταγή δεν λειτουργεί, παρόλα αυτά εξακολουθεί να εξυμνείται ως επιτυχημένο μοντέλο». Θεωρεί μάλιστα ότι η Γερμανία πρέπει να επιτρέψει σε πληθωρισμούς της τάξης του 3% - 4%, προκειμένου να μην πέσει και η ίδια θύμα της «μανίας για λιτότητα».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

"Η Ελλάδα ο τάφος της πολιτικής της Α.Μέρκελ"

Κυριακή, 20 Μαΐου 2012

Εκτός από αλαζονεία το χθεσινό απίστευτο αίτημα της Γερμανίδας καγκελάριου Α.Μέρκελ προς τον Έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, έδειξε και κάτι άλλο: Την απόλυτη αδυναμία της Γερμανίας να εκβιάσει Ελληνική έξοδο από το ευρώ.
Μια αδυναμία που την οδηγεί σε «ψυχολογικές επιχειρήσεις» του τύπου...
«κάντε δημοψήφισμα για το αν θέλετε να μείνετε στο ευρώ», τις οποίες μάλιστα τις διαψεύδει εν συνεχεία με περίσσιο θράσος, αλλά και αυτό στο πλαίσιο των επιχειρήσεων αυτών είναι: Δημιουργείται σύγχυση η οποία είναι υπέρ των δυνάμεων του Μνημονίου, θεωρούν στο Βερολίνο.
Και όλα αυτά εν όψει της έλευσης στην εξουσία αντιμνημονιακών δυνάμεων, οπότε και θα συμβεί για πρώτη φορά το αδιανόητο για τους Γερμανούς: Κάποιος θα τους βάλει στη θέση τους και δεν θα μπορούν να κάνουν τίποτα για να το αποτρέψουν, αφού οι ανοησίες περί «αποβολής της εξόδου από το ευρώ» είναι καλές να χρησιμοποιούνται από τους εγχώριους κεκράχτες των «μεγάλων» ΜΜΕ που βιώνουν λάθρα εντός του pay-roll της τρόϊκας και των «μαύρων ταμείων» του ΔΝΤ στην Αθήνα, (κάποια στιγμή θα ανοίξουμε αυτό τον φάκελο), αλλά απλά δεν ισχύουν.
Κανείς δεν μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από την ευρωζώνη, αν η Ελλάδα δεν θέλει να βγει από την ευρωζώνη και αυτό το ξέρουν καλά. Ακόμα και στην περίπτωση που χρησιμοποιηθεί το «υπέρτατο όπλο», η ΕΚΤ και παύσει να εγγυάται τα ελληνικά δάνεια, ακόμα και τότε οι πρώτοι που θα πληγούν ως αποτέλεσμα της έλλειψης ρευστότητας είναι η ίδια η … ΕΚΤ που έχει εγγυηθεί δάνεια δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ και εν συνεχεία οι τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης οι οποίες δεν θα εισπράξουν τα λεφτά τους.
Κατά τα λοιπά η Ελλάδα θα είναι μία χώρα ΕΝΤΟΣ ευρώ που θα έχει κηρύξει πτώχευση (ΗΔΗ έχει κηρύξει πτώχευση και τεχνικά από τις 12 Μαρτίου 2012 που ίσχυσε το PSI) και θα κινείται αυστηρά με τα ευρώ που της αναλογούν, χωρίς δυνατότητα δανείων από τις χώρες της ευρωζώνης.
Αυτά σε πολύ γενικές γραμμές, αλλά εν πάση περιπτώσει η Γερμανία δεν μπορεί να κάνει ΤΙΠΟΤΑ για να βγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη. Ούτε να την αποβάλει, ούτε νε την εκδιώξει, ούτε να την αναγκάσει να φύγει. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση θα μιλούσαμε σα … να πυροβολούσε τα πόδια της: Ελληνική ευρωέξοδος ίσον καταστροφή της ευρωζώνης.
Η Α.Μέρκελ όλα αυτά τα ξέρει. Και αναλώνεται σε ανόητες και αλαζονικές «ψυχολογικές επιχειρήσεις» μπας και βοηθήσει τους εγχώριους συνεργάτες της, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, την ΔΗΣΥ κλπ να κερδίσουν τις εκλογές.
Μάταιος κόπος: Ήδη η αμερικανική πρεσβεία στην Ελλάδα στοιχηματίζει υπέρ της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 17ης Ιουνίου και συνολικής ενίσχυσης των αντιμνημονιακών…
Συν το γεγονός ότι η «ελληνική ήττα» της Ε.Μέρκελ θα έχει για την Γερμανία τα ίδια αποτελέσματα που είχε η, σχεδόν, επί δύο μήνες αντίσταση των Ελλήνων σε ηπειρωτική Ελλάδα και Κρήτη στον Β’Π.Π.: Αυτοί οι δύο μήνες έλειψαν τραγικά στον Χίτλερ στην εκστρατεία στην Ρωσία. Όταν έφτασε στις πύλες της Μόσχας, είχε φτάσει ο βαρύς χειμώνας που θέρισε τις γερμανικές στρατιές με την λινές στολές…
Η Berliner Zeitung, με αφορμή την «ελληνική περίπτωση» γράφει σήμερα άρθρο με τίτλο «Η Μέρκελ μπαίνει στο περιθώριο διεθνώς. Η Ελλάδα αποδεικνύεται ο τάφος της πολιτικής της»

Οι γύπες κατασπάραξαν τη χώρα

Σάββατο, 19 Μαΐου 2012

Μέσα στην πολιτική θύελλα που μαίνεται στη χώρα μας και την προκήρυξη των νέων εκλογών, πέρασε απαρατήρητο σχεδόν από τον ελληνικό λαό ένα γεγονός τεράστιας οικονομικής και πολιτικής σημασίας: την Τρίτη η κυβέρνηση Παπαδήμου πλήρωσε στο 100% της ονομαστικής
αξίας τους ελληνικά κρατικά ομόλογα συνολικής αξίας 435 εκατομμυρίων ευρώ που είχαν υπαχθεί στο αγγλικό δίκαιο και τα οποία είχαν περιέλθει στα χέρια ακραία επιθετικών κερδοσκοπικών κύκλων που είχαν αρνηθεί κατηγορηματικά να δεχθούν το «κούρεμά» τους στο πλαίσιο του PSI.
Το τραγικό είναι ότι το 90% περίπου των ομολόγων αυτών βρίσκονταν στην κατοχή ενός κερδοσκοπικού οίκου ονόματι Νταρτ Μάνατζμεντ με έδρα στα νησιά Κέιμαν, ο οποίος είχε πληρώσει λιγότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσει τα ελληνικά ομόλογα-σκουπίδια στη δευτερογενή αγορά και την Τρίτη εισέπραξε περίπου... 400 εκατομμύρια ευρώ, βγάζοντας κέρδος... 300%!!!
Ο οίκος Νταρτ Μάνατζμεντ συγκαταλέγεται στους κερδοσκόπους που ονομάζονται «γύπες». Αυτοί ειδικεύονται στην αγορά ομολόγων που έχουν εκδώσει «κράτη-ψοφίμια», τα οποία απειλούνται με χρεοκοπία. Αγοράζουν τα ομόλογα σε εξευτελιστικές τιμές, γύρω στο 10%-25% της αξίας τους.
Στη συνέχεια εκβιάζουν αδίστακτα τα κράτη. Απαιτούν να τους πληρώσουν τα ομόλογα στο 100% της ονομαστικής αξίας τους (οπωσδήποτε πάντως πάνω από 70-80%) αποκομίζοντας υπερκέρδη. Αν οι χώρες αρνηθούν να πληρώσουν, έχουν πανίσχυρες και εξαιρετικά ειδικευμένες στον τομέα αυτόν ομάδες δικηγόρων και σέρνουν τα κράτη στα δικαστήρια επί χρόνια και χρόνια, κερδίζοντας πάντα τις σχετικές δίκες!
«Οι αγοραστές είναι βέβαιοι πως θα πάρουν τελικά τουλάχιστον τριπλάσια λεφτά ανά ομόλογο από τους ''επενδυτές-κορόιδα'' που συμφώνησαν ''οικειοθελώς'' στο ''κούρεμα''» γράφαμε στη σελίδα αυτή στις 9 Απριλίου, αναφερόμενοι στους κερδοσκόπους «γύπες». Δυστυχώς, οι εκτιμήσεις εκείνες επιβεβαιώθηκαν στο ακέραιο. Οι «γύπες» κατασπάραξαν την Ελλάδα και κέρδισαν 300% από το «οικονομικό κουφάρι» της!
Εγινε μια πολύ κακή αρχή. Ομόλογα αξίας 434 εκατομμυρίων ευρώ που υπάγονται σε ξένο δίκαιο και βρίσκονται στα χέρια «γυπών» πρέπει να πληρωθούν από τη νέα κυβέρνηση φέτος, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο.
Κι αυτό δεν είναι τίποτα μπροστά στον εφιάλτη που την απειλεί του χρόνου. Μέσα σε λιγότερους από τρεισήμισι μήνες (από τις 26 Μαρτίου ως τις 5 Ιουλίου του 2013 συγκεκριμένα) πρέπει να πληρωθούν τέσσερα μη «κουρεμένα» ομόλογα υπό ξένο δίκαιο που βρίσκονται στα χέρια επιθετικών κερδοσκόπων, συνολικής αξίας... 2 δισεκατομμυρίων ευρώ! Το 1,4 δισ. ευρώ μάλιστα πρέπει να πληρωθεί σε ένα... δεκαήμερο, στις 25 Ιουνίου και στις 5 Ιουλίου του 2013! Ο απόλυτος εφιάλτης... Υπάρχουν και χειρότερα όμως, τα οποία αποδεικνύουν πόσο εγκληματική από πολιτική σκοπιά πράξη ήταν η αποδοχή του αγγλικού δικαίου στα δάνεια που χορήγησε η ΕΕ στην Ελλάδα.
Τα δάνεια αυτά έχουν ρήτρες «διασταυρούμενης χρεοκοπίας (cross default)». Σε απλά ελληνικά, αυτό σημαίνει ότι αν η κυβέρνηση δεν πλήρωνε το ομόλογο της Τρίτης, είχαν το νομικό δικαίωμα όλοι οι άλλοι κερδοσκόποι «γύπες» που κατέχουν ακόμη ελληνικά ομόλογα συνολικής αξίας 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, να ζητήσουν αμέσως τώρα (!) την πληρωμή χωρίς να περιμένουν τη λήξη των δικών τους ομολόγων, ακόμη κι αν είναι ύστερα από δέκα χρόνια!
Στο ίδιο πλαίσιο, μπορούσαν και τα... κράτη της Ευρωζώνης να ζητήσουν να τους δώσουμε αμέσως τώρα πίσω τα... 100 και πλέον δισεκατομμύρια ευρώ που είχαν δώσει ως δάνεια στην Ελλάδα και τα έχουν πάρει όλα οι ευρωπαϊκές τράπεζες! Αυτά προβλέπει το ξένο δίκαιο!
Ζήτησε η απελθούσα κυβέρνηση της Αθήνας γραπτές εγγυήσεις ότι τουλάχιστον οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης δεν θα συμπεριφέρονταν ως «γύπες» και δεν θα ζητούσαν πίσω τα δάνεια, αν η Ελλάδα δεν πλήρωνε τους κερδοσκόπους, αλλά... καμία κυβέρνηση δεν της έδωσε τέτοια εγγύηση! Υπέροχοι οι εταίροι της...
ΨΥΧΡΟΛΟΥΣΙΑ
«Νταηλίκια» χωρίς αντίκρισμα
ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να πληρώσει η κυβέρνηση τους κατόχους ελληνικών ομολόγων που υπόκεινται σε ξένο δίκαιο και αρνήθηκαν να δεχθούν το «κούρεμά» τους στο πλαίσιο του PSI, διαβεβαίωνε προ μηνός ως υπουργός Οικονομικών ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Εχει διασφαλίσει την πλήρη στήριξη των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης στο θέμα αυτό, μας έλεγε. Αποδείχθηκε όμως ότι η κυβέρνηση τα «έσκασε» ωραία και καλά τα 435 εκατομμύρια στους αιμοδιψείς κερδοσκόπους που τα είχαν αγοράσει μάλιστα στο ένα τέταρτο της αξίας τους και έτσι έβγαλαν κέρδος 300% (!) «στην υγειά των κορόιδων» - δηλαδή του ελληνικού λαού. Οι Ευρωπαίοι εταίροι της κυβέρνησης την άφησαν γυμνή στις ορέξεις των κερδοσκόπων.

Πούλησαν σε μια μέ ρα όλο το δημόσιο

Παρασκευή, 18 Μαΐου 2012

Στις 26 Απριλίου 2012 δημοσιεύεται το ΦΕΚ υπ΄αριθμόν Φύλλου 1363 το οποίο μπορείτε να το αναγνώσετε και εσείς στο site του εθνικού Τυπογραφείου.
Ελάχιστες μέρες πριν γίνουν οι εθνικές εκλογές που δεν ανέδειξαν τελικά νικητή οι Υπουργοί: Σαχινίδης, Διαμαντοπούλου, Βορίδης, Παπακωνσταντίνου, Κουτρουμάνης και Γερουλάνος αποφάσισαν να ιδιωτικοποιήσουν ουσιαστικά το δημόσιο στο σύνολό του.
Διαβάστε ως το τέλος για να δείτε και τι ποσά θα χάσει κατ΄ έτος το κράτος πέραν του τεράστιου κοινωνικού κόστους που θα αναλάβουν οι φορολογούμενοι.
Μεταβιβάζονται λοιπόν στο «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε.» για ξεπούλημα τα εξής:
51% απο τον ΟΛΠ (ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε)
51% του ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε.
65 % της ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΕΡΙΟΥ Α.Ε.
34 % της ΕΤΑΙΡΙΑ ΥΔΡΕΥΣΕΩΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΕΩΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΗΣ Α.Ε
34 % της ΕΤΑΙΡΙΑ ΥΔΡΕΥΣΕΩΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΕΩΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε.
13,697% του ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε
81% της ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ Α.Ε.
25% της ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε.
17% της ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε.
34% του ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Τ.Ε.
92% της ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.
100% του ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.
και τέλος 55% της ΓΕΝΙΚΗ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΛΑΡΚΟ Α.Ε.

Η Γερμανική κυβέρνηση γνώριζε ότι το ευρώ θα αποτύχει!

Ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας Helmut Kohl είχε λάβει προειδοποίηση ότι το ευρώ ήταν καταδικασμένο σε αποτυχία, σύμφωνα με στοιχεία μυστικών αρχείων που απέκτησε η Spiegel...Τα έγγραφα της κυβέρνησης Kohl, τα οποία είχαν ως και σήμερα τον χαρακτήρα της απόλυτης εμπιστευτικότητας δείχνουν ότι οι ιδρυτές του πειράματος του ευρώ είχαν γνώση για τον ελλειμματικό του χαρακτήρα...
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ήξεραν πολύ καλά τι έκαναν όταν δημιούργησαν την ευρωζώνη. Η κρίση των ημερών μας δεν αποτελεί απλά ένα λάθος. Γνώριζαν πολύ καλά ότι, όπως αναφέρει η Spiegel “ένα κοινό νόμισμα δεν μπορεί να επιβιώσει μακροπρόθεσμα εάν δεν στηρίζεται και υποστηρίζεται από μία πολιτική ένωση”. Αυτό που έκαναν ήταν ότι προχώρησαν γρήγορα την διαδικασία επειδή πίστευαν ότι ένα κοινό νόμισμα θα εξανάγκαζε τον δύσπιστο λαό της Ευρώπης να συμφωνήσει στον σχηματισμό μίας πολιτικής ένωσης.
Τα έγγραφα που δημοσίευσε το Spiegel δίνουν ακόμη περισσότερες αποδείξεις...
Στην Ιταλία, όπως και στην Ελλάδα, επετράπη η είσοδος στη ζώνη του ευρώ έπειτα από έγκριση πλαστών δημόσιων λογιστικών στοιχείων τα οποία υπεδείκνυαν ότι πληρούσε τα κριτήρια εισόδου. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση Kohl δεν μπορεί να δηλώνει άγνοια, όπως γράφει η Spiegel: “Στην πραγματικότητα, τα έγγραφα δείχνουν ότι όλοι ήταν καλά πληροφορημένοι για την δημοσιονομική και οικονομική κατάσταση της Ιταλίας.”
Ο Kohl όχι μόνο αγνόησε τις προειδοποιήσεις σχετικά με το υψηλό επίπεδο δημόσιου χρέους της Ιταλίας αλλά επιπλέον τα νέα ντοκουμέντα δείχνουν ότι η κυβέρνηση Kohl παραπλάνησε τόσο τον λαό της Γερμανίας όσο και το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας του!
Η επίσημη κατάθεση της κυβέρνησης Kohl προς το Συνταγματικό Δικαστήριο ήταν ότι η παραβίαση των οικονομικών όρων εισόδου στην ευρωζώνη από την μεριά της Ιταλίας ήταν ούτε αναγνωρίσιμη ούτε αναμενόμενη...
Εν τω μεταξύ, οι επίσημοι οικονομικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης προειδοποιούσαν ότι το υψηλό επίπεδο χρέους της Ιταλίας αποτελούσε ένα τεράστιο ρίσκο για την βιωσιμότητα του εγχειρήματος του ενιαίου νομίσματος...
Η κυβέρνηση Kohl είπε ψέμματα στο ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας ώστε να καταστήσει βέβαιη την προώθηση της υπόθεσης του ενιαίου νομίσματος. Ο πρώην Καγκελάριος γνώριζε πολύ καλά ότι ο Ρομάνο Πρόντι, ο τότε πρωθυπουργός της Ιταλίας, «πείραζε» τα λογιστικά βιβλία για να δείξει ότι η χώρα του είναι έτοιμη για να μπεί στη ζώνη του ευρώ.

Το Τμήμα Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων της JP Morgan (JP Morgan Asset Management) υπολόγισε την περασμένη εβδομάδα ότι η ευρωζώνη αποτελούσε μία από τις χειρότερες δυνατές κοινές νομισματικές ζώνες.
Οι οικονομίες των χωρών είναι πολύ διαφορετικές και με πολύ διαφορετικές οικονομικές προοπτικές και δυνατότητες....
Όπως είχε προειδοποιήσει το πρώην στέλεχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγγραφέας του βιβλίου Η Σάπια Καρδιά της Ευρώπης (The Rotten Heart of Europe) Bernard Connolly το 2007: “Και ενώ ο στόχος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Η.Π.Α είναι η αποφυγή μίας οικονομικής κρίσης, η αποστολή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι να προκαλέσει μία έντονη κρίση. Ο στόχος της οικονομικής κρίσης, όπως είχε πεί το 2002 ο πρόεδρος της Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι είναι η Ε.Ε. να αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη ισχύ...
Οι κύριοι ηγέτες της Ευρώπης ήξεραν ότι το ευρώ δεν αποτελούσε μία ιδανική νομισματική ζώνη. Γνώριζαν ότι ο μόνος τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως κοινό νόμισμα θα ήταν η συγκέντρωση ολοένα και μεγαλύτερης εξουσίας στις Βρυξέλλες, αλλά δεν μπορούσαν να πείσουν τους ψηφοφόρους...

Από την τσέπη τους θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι

Πέμπτη, 17 Μαΐου 2012

Αναστολή χορήγησης φαρμάκων με πίστωση στον ΕΟΠΥΥ λόγω των χρεών του, που οδηγούν σε αδυναμία λειτουργίας των φαρμακείων, ξεκινούν οι φαρμακοποιοί σε όλη τη χώρα από τις 23/5/2012, ενώ για την ίδια ημέρα προγραμματίζεται 24ωρη πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση των φαρμακοποιών.
«Τα συσσωρευμένα χρέη προς τα φαρμακεία ανέρχονται...
συνολικά σε 540.000.000 €. Οι φαρμακοποιοί είναι σε απόγνωση και αδυνατούν να πληρώσουν τις συνεχόμενες αυξανόμενες υποχρεώσεις τους», επισημαίνουν σε ανακοίνωση τους και τονίζουν ότι ο ΕΟΠΥΥ καταρρέει αβοήθητος από την Πολιτεία και η κρατική χρηματοδότηση είναι η μισή από αυτή που απαιτείται.
«Υπερχρεωμένα ταμεία εντάσσονται σωρηδόν. Οι ''αρμόδιοι υπουργοί'' αδιαφορούν αφήνοντας ανασφάλιστους χωρίς περίθαλψη, 9.000.000 Έλληνες», αναφέρουν και ζητούν:
• Άμεση αποπληρωμή όλων των οφειλών του ΕΟΠΥΥ.
• «Γενναία» επιμήκυνση του χρόνου πληρωμής των επιταγών από τους φαρμακοβιομηχάνους.

 
 
 

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

 
Copyright © Ellinas Blog