Τετάρτη 30 Απριλίου 2025

 Συρρίκνωση κατέγραψε η οικοδομική δραστηριότητα -Μειωμένες κατά 17% οι άδειες

Συρρίκνωση κατέγραψε η οικοδομική δραστηριότητα -Μειωμένες κατά 17% οι άδειες


 
Συρρίκνωση κατέγραψε η οικοδομική δραστηριότητα στο σύνολο της χώρας τον πρώτο μήνα του 2025, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Πιο συγκεκριμένα, το μέγεθος της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας (ιδιωτικής – δημόσιας), κατά τον Ιανουάριο 2025, στο σύνολο της χώρας με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, ανήλθε σε 1.762 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 288.063 m2 επιφάνειας και 1.260.482 m3 όγκου, παρουσίασε δηλαδή, μείωση κατά 17,0% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, μείωση κατά 37,0% στην επιφάνεια και μείωση κατά 38,2% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2024.

Οι εκδοθείσες άδειες Ιδιωτικής Οικοδομικής Δραστηριότητας, στο σύνολο της χώρας, ανήλθαν σε 1.746 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 282.535 m2 επιφάνειας και 1.234.455 m3 όγκου, παρουσιάζοντας μείωση κατά 17,3% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, μείωση κατά 37,2% στην επιφάνεια και μείωση κατά 38,4% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2024.

Το ίδιο διάστημα, οι εκδοθείσες άδειες Δημόσιας Οικοδομικής Δραστηριότητας, στο σύνολο της χώρας, ανήλθαν σε 16 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 5.528 m2 επιφάνειας και 26.027 m3 όγκου.

Το ποσοστό συμμετοχής της Δημόσιας Οικοδομικής Δραστηριότητας στον συνολικό οικοδομικό όγκο, για τον μήνα Ιανουάριο 2025, είναι 2,1%.

Κατά την περίοδο των τελευταίων δώδεκα μηνών, δηλαδή από τον Φεβρουάριο 2024 έως τον Ιανουάριο 2025, το μέγεθος της Συνολικής Οικοδομικής Δραστηριότητας (Ιδιωτικής-Δημόσιας) με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, στο σύνολο της χώρας, ανήλθε σε 30.631 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 7.114.222 m2 επιφάνειας και 31.219.130 m3 όγκου.

Σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Φεβρουαρίου 2023- Ιανουαρίου 2024 παρατηρήθηκε αύξηση κατά 12,4% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, αύξηση κατά 13,0% στην επιφάνεια και αύξηση κατά 6,4% στον όγκο.

Κατά την ίδια χρονική περίοδο, Φεβρουαρίου 2024- Ιανουαρίου 2025, η Ιδιωτική Οικοδομική Δραστηριότητα, εμφανίζει στο σύνολο της χώρας, αύξηση κατά 12,3% στον αριθμό των εκδοθεισών οικοδομικών αδειών, αύξηση κατά 12,7% στην επιφάνεια και αύξηση κατά 5,3% στον όγκο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο Φεβρουαρίου 2023- Ιανουαρίου 2024.

Το ποσοστό συμμετοχής της Δημόσιας Οικοδομικής Δραστηριότητας στον συνολικό οικοδομικό όγκο, για την ανωτέρω περίοδο, είναι 3,4%

Πηγή: skai.gr

Τρίτη 29 Απριλίου 2025

Τι θα γίνει με τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών που γονάτισαν από φόρους

Τι θα γίνει με τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών που γονάτισαν από φόρους


 Τα μάτια και τα αυτιά στραμμένα σε δύο κατευθύνσεις έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει να υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις.

Κατ’ αρχάς, αναμένουν την έκβαση της προσφυγής τους ενώπιον του ΣτΕ για το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα. Αν δικαιωθούν -όπως προσδοκούν-, το σχετικό πλαίσιο θα ανατραπεί και θα απαλλαγούν από ένα «βάρος», που αποφέρει περί τα 500 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία. Σημειωτέον, τα εν λόγω έσοδα αποτέλεσαν την αφετηρία των διαβουλεύσεων του οικονομικού επιτελείου με τους τεχνοκράτες της Κομισιόν, που κατέληξαν στην αναγνώριση μόνιμων εσόδων 2 δισ. ευρώ από τη φοροδιαφυγή και άνοιξαν τον δρόμο για το πρώτο «πακέτο» ενισχύσεων σε ενοικιαστές – συνταξιούχους. Αν η προσφυγή τους δεν έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, το επόμενο κρίσιμο ραντεβού τους είναι στις αρχές Σεπτεμβρίου, στη ΔΕΘ, όταν θα εξαγγελθούν τα οικονομικά μέτρα του 2026 και οι άξονες των σχεδιαζόμενων παρεμβάσεων για τα έτη 2027-2028, που καλύπτουν το τετραετές Μεσοπρόθεσμο, το οποίο έχει υποβληθεί στις Βρυξέλλες.

Με τα σενάρια να δίνουν και να παίρνουν για «ψαλίδισμα» των τεκμηρίων κατά τουλάχιστον 30%, η εύλογη προσδοκία των επαγγελματιών είναι ότι και το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα θα «ψαλιδιστεί» ή, στην καλύτερη περίπτωση, θα καταργηθεί όταν θα ενεργοποιηθούν όλα τα νέα ψηφιακά εργαλεία της ΑΑΔΕ (ηλεκτρονικά τιμολόγια, ηλεκτρονικά δελτία αποστολής, ψηφιακό πελατολόγιο, προσυμπληρωμένες δηλώσεις εισοδήματος – ΦΠΑ), που στόχο έχουν ακριβώς αυτό: να κλείσουν τις «τρύπες» της φοροδιαφυγής.

Οι φορολογικές δηλώσεις

Προς το παρόν, πάντως, οι επαγγελματίες συνεχίζουν την υποβολή των δηλώσεών τους, έχοντας φέτος αναπροσαρμοσμένο το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού, που αποτελεί τη βάση υπολογισμού του.

Οι περσινές δηλώσεις έγιναν με ελάχιστο τεκμήριο τα 10.920 ευρώ (780 ευρώ x 14), αλλά φέτος η αφετηρία είναι τα 11.620 ευρώ (830 ευρώ x 14). Για τους παλαιότερους, ισχύει κανονικά η προσαύξηση του 10% για κάθε τριετία πέραν δεύτερης τριετίας από τη δήλωση έναρξης επαγγελματικής δραστηριότητας. Έτσι, για παράδειγμα, ένας επαγγελματίας με 7 έτη δραστηριότητας έχει προσαύξηση 1.162 ευρώ στο ελάχιστο τεκμήριο, έναντι 1.092 ευρώ πέρσι.

Όπως και πέρσι, οι επαγγελματίες έχουν δύο τρόπους να αμφισβητήσουν τα τεκμήρια.

Ο πρώτος είναι να επικαλεστούν πραγματικά περιστατικά που οδηγούν αντικειμενικά σε μείωση της επαγγελματικής δραστηριότητας είτε για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είτε για ολόκληρο το φορολογικό έτος. Με την αίτηση συνυποβάλλονται σε ηλεκτρονική μορφή τα απαραίτητα για την απόδειξη των ισχυρισμών του φορολογούμενου δικαιολογητικά, π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο, εγκυμοσύνη, λοχεία, φυσικές καταστροφές κ.λπ. Μέχρι και αυτή τη στιγμή εκδίδονται κατά δεκάδες απορριπτικές αποφάσεις από τις ΔΕΔ, επί σχετικών αιτήσεων επαγγελματιών, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να τεκμηριώσουν τους ισχυρισμούς τους για αντικειμενικούς λόγους μειωμένου τζίρου.

Ο δεύτερος τρόπος είναι ο πιο δύσκολος και είναι ενδεικτικό πώς πέρσι ούτε 4.500 επαγγελματίες αποφάσισαν να πατήσουν το «κουμπί». Πρόκειται για τη συμπλήρωση των ειδικών κωδικών 443-444 του Ε1, με τους οποίους οι επαγγελματίες μπορούν να προκαλέσουν φορολογικό έλεγχο, προκειμένου να αποδείξουν ότι το ελάχιστο τεκμήριο που τους βαραίνει δεν ευσταθεί βάσει πραγματικών στοιχείων.

Η δυσκολία δεν έγκειται μόνο στο ότι οι επαγγελματίες θα πρέπει να εκτεθούν σε φορολογικό έλεγχο, που εκτείνεται σε όλα τα πρόσωπα του οικογενειακού περιβάλλοντος (σύζυγοι, παιδιά), αλλά και στο ότι θα πρέπει να υποβάλουν κανονικά τη δήλωσή τους και εν συνεχεία να πληρώσουν κανονικά τον φόρο εισοδήματος, αναμένοντας το αποτέλεσμα του ελέγχου, που δεν μπορεί να ξεπεράσει τους 12 μήνες. Σημειωτέον, το ειδικό ερωτηματολόγιο με το εξαντλητικό οικογενειακό πόθεν έσχες (κινητή και ακίνητη περιουσία) θα πρέπει να υποβληθεί το αργότερο εντός 60 ημερών από την καταληκτική προθεσμία των φορολογικών δηλώσεων. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι, από τη στιγμή που φέτος η τελευταία ημέρα υποβολής δηλώσεων είναι η 15η Ιουλίου, το «καυτό» ερωτηματολόγιο θα πρέπει να έχει υποβληθεί στην πλατφόρμα myBusinessSupport τις 15 Σεπτεμβρίου.

iefimerida.gr

Δευτέρα 28 Απριλίου 2025

«Καταιγίδα» προστίμων για ανασφάλιστη εργασία και ψηφιακή κάρτα – Ρεκόρ αποκάλυψης

«Καταιγίδα» προστίμων για ανασφάλιστη εργασία και ψηφιακή κάρτα – Ρεκόρ αποκάλυψης

 


Η αδήλωτη εργασία και οι παραβάσεις που σχετίζονται με την ψηφιακή κάρτα εργασίας συγκέντρωσαν το 50% των συνολικών προστίμων για εργατικές παραβάσεις κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025.

Συγκεκριμένα, για τις δύο αυτές κατηγορίες επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 4,5 εκατ. ευρώ, από τα συνολικά 8,8 εκατ. ευρώ που αφορούν παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, ενώ μαζί με τις παραβάσεις υγιεινής και ασφάλειας το συνολικό ποσό των προστίμων έφτασε τα 10,3 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2025:

  • Πραγματοποιήθηκαν 18.177 έλεγχοι,
  • Επιβλήθηκαν 4.059 κυρώσεις,
  • Το ποσοστό παραβατικότητας ανήλθε σε 22,3%.

Αναλυτικά τα πρόστιμα ανά παράβαση:

  • Αδήλωτη εργασία: 228 περιπτώσεις – πρόστιμα 2,5 εκατ. ευρώ.
  • Παραβάσεις ψηφιακής κάρτας: 580 περιπτώσεις – πρόστιμα 1,9 εκατ. ευρώ.
  • Παραλείψεις στους πίνακες προσωπικού: 816 περιπτώσεις – πρόστιμα 1,9 εκατ. ευρώ.
  • Απλήρωτοι μισθοί: 335 περιπτώσεις – πρόστιμα 723.500 ευρώ.

Παρά τη γενικευμένη χρήση της ψηφιακής κάρτας σε σούπερ μάρκετ, τράπεζες, βιομηχανία και λιανεμπόριο, η αδήλωτη εργασία εξακολουθεί να αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για τις αρχές, κυρίως λόγω μικρών επιχειρήσεων που είτε δεν υποχρεούνται να εφαρμόζουν το μέτρο είτε το παρακάμπτουν.

Ωστόσο, η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας έχει αποφέρει σημαντικά θετικά αποτελέσματα: για πρώτη φορά εντοπίστηκαν αδήλωτες υπερωρίες. Σύμφωνα με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, στους κλάδους εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας καταγράφηκαν 815.000 περισσότερες υπερωρίες σε σύγκριση με το παρελθόν.

Συγκεκριμένα, η αύξηση των καταγεγραμμένων υπερωριών ανέρχεται:

  • Σούπερ μάρκετ: +60%,
  • Τράπεζες: +38,3%,
  • Εταιρείες security: +27,8%,
  • Βιομηχανία: +34,3%,
  • Λιανεμπόριο: +28,1%.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει πλέον ο κλάδος του τουρισμού και της εστίασης, όπου η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας έγινε υποχρεωτική από την 1η Μαρτίου 2025. Τα στοιχεία από τους ελέγχους του Απριλίου και μετά αναμένεται να δείξουν τον βαθμό συμμόρφωσης στον κρίσιμο αυτό τομέα, καθώς πλησιάζει η θερινή περίοδος.

newsbomb.gr

Κυριακή 27 Απριλίου 2025

Η δημοκρατία υποχωρεί δραματικά στην Ελλάδα – Δυσαρεστημένο το 79% των πολιτών

Η δημοκρατία υποχωρεί δραματικά στην Ελλάδα – Δυσαρεστημένο το 79% των πολιτών

 


Η δημοκρατία δοκιμάζεται – κι οι Έλληνες το ξέρουν καλύτερα από τους περισσότερους. Παρότι η Ευρώπη παραμένει το πιο σταθερό δημοκρατικό μπλοκ στον πλανήτη, σύμφωνα με τη λίστα του Economist Intelligence Unit (EIU) για το 2024, στην Ελλάδα κυριαρχεί η απογοήτευση. Το 79% των πολιτών δηλώνει δυσαρεστημένο με τον τρόπο που λειτουργεί η δημοκρατία στη χώρα – το υψηλότερο ποσοστό δυσαρέσκειας στη Δυτική Ευρώπη.

Τυπικά, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 25η θέση και εντάσσεται στην κατηγορία των πλήρων δημοκρατιών σύμφωνα με τον δείκτη του EIU». Όμως η πραγματικότητα στους δρόμους δεν επιβεβαιώνει αυτή την αξιολόγηση.

Η λίστα του EIU αξιολογεί 167 χώρες σε κλίμακα από το μηδέν έως το δέκα, με βάση τη λειτουργία της κυβέρνησης, τις πολιτικές ελευθερίες, τη συμμετοχή των πολιτών και άλλους θεσμικούς δείκτες. Στη συνέχεια, οι χώρες ταξινομούνται σε τέσσερις κατηγορίες: πλήρεις δημοκρατίες, ατελείς δημοκρατίες, υβριδικά καθεστώτα και αυταρχικά καθεστώτα. Στη φετινή έκθεση, οι εννέα από τις δέκα πιο δημοκρατικές χώρες στον κόσμο βρίσκονται στη Δυτική Ευρώπη, ενώ πάνω από τις μισές από τις συνολικά 25 «πλήρεις δημοκρατίες» του πλανήτη είναι επίσης ευρωπαϊκές.

Οι ανησυχίες των πολιτών

Η ανθεκτικότητα της Ευρώπης εξηγείται κυρίως από το ιστορικό βάθος των θεσμών της: ανεξάρτητη δικαιοσύνη, αξιόπιστες εκλογές, κατοχυρωμένες ελευθερίες. Όμως αυτό το θεσμικό απόθεμα δεν εγγυάται την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Μια έρευνα του Pew το 2024 καταγράφει ραγδαία αυξανόμενη δυσαρέσκεια στη Δυτική Ευρώπη. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, που κατατάσσεται 17ο, το 60% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η δημοκρατία δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Στη Γερμανία και την Ολλανδία η πλειοψηφία δηλώνει ακόμη ικανοποιημένη, αλλά η υποστήριξη προς το δημοκρατικό σύστημα έχει μειωθεί αισθητά από το 2021.

Τα αίτια είναι σύνθετα και δύσκολα να απομονωθούν. Ο πληθωρισμός και η οικονομική ανασφάλεια έχουν πλήξει την εμπιστοσύνη στους πολιτικούς ηγέτες. Ταυτόχρονα, το νέο τοπίο των ΜΜΕ και οι πολιτισμικές εντάσεις –σε θέματα όπως η μετανάστευση, η εθνική ταυτότητα και η κοινωνική θέση– έχουν οξύνει τους διχασμούς. Οι ίδιες δυνάμεις που αποσταθεροποιούν την Ευρώπη ενισχύουν και αλλού τον λαϊκισμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ.

Προς το παρόν, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί μοιάζουν ανθεκτικοί. Όμως η αποξένωση των πολιτών από τη δημοκρατία μπορεί να διαβρώσει ακόμη και τα πιο σταθερά θεμέλια. Η Γαλλία, που άλλοτε βρισκόταν στην κατηγορία των «πλήρων δημοκρατιών», υποβαθμίστηκε φέτος σε «ατελή» λόγω της πολιτικής αστάθειας και της διάχυτης δυσπιστίας προς την κυβέρνηση. Αν οι ευρωπαϊκές ηγεσίες –και ιδιαίτερα η ελληνική– αγνοήσουν αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια, η ποιότητα της δημοκρατίας μπορεί να υποχωρήσει με τρόπους που δεν είναι εύκολα αναστρέψιμοι.

in.gr

Σάββατο 26 Απριλίου 2025

ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ  για 100.000 ιδιοκτήτες καταπατημένων ακινήτων

ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ για 100.000 ιδιοκτήτες καταπατημένων ακινήτων

 


Στις 100.000 εκτιμάται πως ανέρχονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων, που δεν μπορούν να χτίσουν και να μεταβιβάσουν τα ακίνητα στα παιδιά τους, διότι το κράτος εμφανίζεται να διεκδικεί την περιουσία τους.

Στα καταπατημένα δημόσια κτήματα έχουν ανεγερθεί κατοικίες και κτίρια για οποιαδήποτε επαγγελματική χρήση

Σημειώνεται πως στα καταπατημένα δημόσια κτήματα έχουν ανεγερθεί κατοικίες, ακόμη και πολυκατοικίες, εργοστάσια, αποθήκες, αγροτικά ακίνητα, εργαστήρια και κτίρια για οποιαδήποτε επαγγελματική χρήση, που είτε κατοικούνται είτε εκμισθώνονται σε τρίτους.

Η σύνταξη του Κτηματολογίου ανέδειξε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, που είναι τα καταπατημένα ακίνητα του Δημοσίου. Με τη λειτουργία των Κτηματολογικών Γραφείων οι εκτάσεις αυτές περνούν αυτόματα στο Ελληνικό Δημόσιο και οι ιδιοκτήτες τους αποβάλλονται διά νόμου από την ιδιοκτησία.

Αυτοί οι ιδιοκτήτες έχουν μια τελευταία ευκαιρία προκειμένου να καταφέρουν να αποκτήσουν τίτλο ιδιοκτησίας με τη διαδικασία της εξαγοράς και στη συνέχεια να εγγράψουν τα δικαιώματά τους επί των ακινήτων στο Κτηματολόγιο.

«ΤΑ ΝΕΑ» με τη βοήθεια της τοπογράφου – πολεοδόμου Γραμματής Μπακλατσή παρουσιάζουν μέσα από 10+3 ερωτήσεις – απαντήσεις όλες τις πληροφορίες που πρέπει να έχουν υπόψη τους οι προαναφερόμενοι ιδιοκτήτες για το πώς μπορούν να αποκτήσουν τίτλους ιδιοκτησίας και να κατοχυρώσουν την περιουσία τους αποφεύγοντας δικαστικούς μπελάδες.

Μέχρι πότε γίνονται οι αιτήσεις εξαγοράς;

Οι αιτήσεις εξαγοράς των ακινήτων λήγουν:

 Στις 30 Σεπτεμβρίου 2025 για τις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αρκαδίας, Εβρου, Εύβοιας, Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Κέρκυρας, Λάρισας, Λασιθίου, Λέσβου, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πιερίας, Ρεθύμνου, Σάμου, Τρικάλων, Φθιώτιδας, Χανίων, Χίου.

• Στις 31 Οκτωβρίου 2025 για όλες τις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες.

Ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί;

Η είσοδος των αιτούντων γίνεται με κωδικούς Τaxisnet μέσω του gov.gr στην ηλεκτρονική διεύθυνση aeda.apps.gov.gr στην οποία θα υποβάλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (ορίζονται σύμφωνα με την ΚΥΑ 125935/ΕΞ 2024 /ΦΕΚ Β΄5131/11.9.2024).

Ποιος μπορεί να εξαγοράσει;

Δικαιούται να υποβάλει αίτηση εξαγοράς όποιος:

• Ασκεί κατοχή αδιαλείπτως με τίτλο στο όνομα του ιδίου ή των δικαιοπαρόχων (κληρονόμων) του για τουλάχιστον 30 έτη επί του δημόσιου ακινήτου. Στην περίπτωση που εντός του ακινήτου υπάρχει κτίσμα αυτό πρέπει να είναι κατασκευασμένο μέχρι τις 31/12/91.

• Ασκεί κατοχή αδιαλείπτως για τουλάχιστον 40 έτη επί του ακινήτου στο οποίο:

Α) Βρίσκεται η κύρια και μοναδική κατοικία του η οποία καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες του ιδίου ή της οικογένειάς του.

Β) Ασκεί τουριστική, βιοτεχνική, βιομηχανική δραστηριότητα με χρήση κτιριακών εγκαταστάσεων και άλλων έργων που συνδέονται λειτουργικά με αυτές.

Γ) Ασκεί αγροτική δραστηριότητα με χρήση ή μη κτιριακών εγκαταστάσεων.

Τι ισχύει στην περίπτωση αυτή με το Ε9;

Είναι απαραίτητη η δήλωση του ακινήτου στο έντυπο Ε9 για τα πέντε τουλάχιστον έτη που προηγούνται της αίτησης, προκειμένου να είναι σαφές ότι οι αιτούντες θεωρούσαν πως το ακίνητο είναι δικό τους.

Ποιο είναι το παράβολο πληρωμής;

Για την υποβολή της αίτησης στη νέα πλατφόρμα οι ενδιαφερόμενοι – δικαιούχοι θα πρέπει να πληρώσουν παράβολο 300 ευρώ, το οποίο συμψηφίζεται με το τίμημα εξαγοράς ή επιστρέφεται εφόσον η αίτηση απορριφθεί.

Ποιο είναι το τίμημα και σε πόσεις δόσεις καταβάλλεται;

Το τίμημα εξαγοράς αντιστοιχεί σε ποσοστό 100% της αντικειμενικής αξίας του οικοπέδου ή του γηπέδου. Αν επί του οικοπέδου ή του γηπέδου υφίστανται κτίσματα ανεγερθέντα από τον αιτούντα, το ποσό του τιμήματος προσαυξάνεται κατά 25%. Αν το κτίσμα έχει ανεγερθεί από το Δημόσιο, το τίμημα εξαγοράς αντιστοιχεί στο 100% της αντικειμενικής αξίας.

Πώς γίνεται η εξόφληση;

Το τίμημα εξοφλείται είτε εφάπαξ με έκπτωση 10% ή τμηματικά σε έως 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο ποσό τα 100 ευρώ μηνιαίως.

Ποιες εκπτώσεις ισχύουν;

Επί του τιμήματος εξαγοράς προβλέπονται εκπτώσεις που φτάνουν το ανώτατο μέχρι 80% ανάλογα με την προσωπική και οικογενειακή κατάσταση του αιτούντος και συγκεκριμένα παρέχεται έκπτωση:

  • 2% ανά έτος κατοχής μετά την πάροδο 30 ετών.
  • 1% ανά έτος κατοχής μετά την πάροδο 40 ετών κατοχής, με ανώτατο όριο έκπτωσης και στις δύο περιπτώσεις, που ανέρχεται συνολικά σε ποσοστό 50% επί του ποσού του τιμήματος εξαγοράς.

Σε ποιες άλλες περιπτώσεις μπορεί να περιοριστεί το ποσό;

Μπορεί να περιοριστεί και εφόσον ο δικαιούχος εμπίπτει σε μία από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • 30% για ανάπηρους (80% αναπηρία και άνω) με ετήσιο ατομικό εισόδημα έως 40.000 ευρώ ή οικογενειακό έως 60.000 ευρώ.
  • 20% για ανάπηρους με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω με ετήσιο ατομικό εισόδημα έως 18.000 ευρώ ή έως 24.000 ευρώ οικογενειακό.
  • 20% εάν είναι πολύτεκνος με ετήσιο ατομικό εισόδημα έως 40.000 ευρώ ή οικογενειακό έως 80.000 ευρώ.
  • 15% εάν είναι τρίτεκνος με ετήσιο ατομικό εισόδημα έως 25.000 ευρώ ή οικογενειακό έως 40.000 ευρώ.
  • 15% εάν είναι μακροχρόνια άνεργος.
  • 20% εάν είναι δικαιούχος του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
  • 30% εάν εντός του δημόσιου ακινήτου υφίσταται κτίσμα το οποίο αποτελεί την κύρια και μοναδική κατοικία του αιτούντος.

Οι εκπτώσεις εφαρμόζονται σωρευτικά;

Οι προαναφερόμενες εκπτώσεις δεν εφαρμόζονται σωρευτικά, και σε κάθε περίπτωση, το ποσό που προκύπτει δεν μπορεί να υπολείπεται του 20% του τιμήματος εξαγοράς.

Ποια είναι τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την αίτηση;

Η αίτηση εξαγοράς συνοδεύεται κατ’ ελάχιστον από τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

• Τοπογραφικό διάγραμμα του προς εξαγορά δημόσιου ακινήτου.

• Φύλλο υπολογισμού αντικειμενικής αξίας οικοπέδου, γηπέδου ή ακινήτου.

• Βεβαίωση όρων δόμησης της αρμόδιας υπηρεσίας δόμησης.

• Οικοδομική άδεια, εφόσον υπάρχει. Yπεύθυνη δήλωση από την οποία προκύπτει ότι δεν συντρέχουν οι εξαιρέσεις του νόμου (ρυμοτομούμενα, δασικά, κοινόχρηστα, αιγιαλός κ.λπ.).

• Αποδεικτικό εξόφλησης του παραβόλου 300 ευρώ.

• Τίτλους από τους οποίους προκύπτει η κατοχή του ακινήτου για 30 έτη και συνοδευτικό σημείωμα στο οποίο αποτυπώνεται η κατοχή από τον αιτούντα και τους δικαιοπαρόχους του, σύμφωνα με τους τίτλους αυτούς.

• Υπεύθυνη δήλωση για την έκταση των προς εξαγορά δημόσιων ακινήτων.

• Εγγραφο από το οποίο προκύπτει η χρήση του δημόσιου ακινήτου από τον αιτούντα. Ειδικά, προκειμένου να αποδειχθεί ότι το ακίνητο συνιστά την κύρια κατοικία του αιτούντος, προσκομίζεται αντίγραφο του εντύπου Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος 2022 καθώς και αντίγραφο του εντύπου Ε9 για το ίδιο έτος.

• Απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος και κτηματολογικό φύλλο του Κωδικού Αριθμού Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) του δημόσιου ακινήτου το οποίο αφορά η αίτηση εξαγοράς, εφόσον στην περιοχή όπου αυτό κείται λειτουργεί Κτηματολογικό Γραφείο.

• Εκκαθαριστικό Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) των πέντε τελευταίων ετών που προηγούνται της υποβολής αίτησης εξαγοράς.

Ποιος αποφασίζει για την εξαγορά;

Για την εξαγορά αποφασίζει η οικεία κτηματική υπηρεσία, αφού ελέγξει αν πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου, καθώς και την αίτηση εξαγοράς και τα δικαιολογητικά, αποστέλλει στην Επιτροπή τον φάκελο, με συνοπτικό σημείωμα για την αποδοχή ή την απόρριψη της αίτησης εξαγοράς εντός προθεσμίας πέντε μηνών από τον χρόνο διαβίβασης σε αυτή του πλήρους φακέλου της αίτησης εξαγοράς από τον φορέα υποδοχής. Η αρμόδια Επιτροπή εντός τεσσάρων μηνών από τη λήψη του φακέλου προβαίνει στον έλεγχο της αίτησης εξαγοράς και των δικαιολογητικών και προτείνει αιτιολογημένα στο αρμόδιο όργανο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών την αποδοχή ή την απόρριψη της αίτησης εξαγοράς.

Πώς μπορεί να εγγραφεί στο Κτηματολόγιο από τον ιδιοκτήτη η έκταση;

Με την εφαρμογή των σχετικών νόμων (Ν. 5024/2023 και Ν. 5113/2024) που είναι σε ισχύ, μπορούν όσοι ιδιοκτήτες κατέχουν καταπατημένες εκτάσεις του Δημοσίου να τις εξαγοράσουν. Με την εξόφληση του τιμήματος αποκτούν τίτλους κυριότητας, τους οποίους στη συνέχεια οφείλουν να εγγράψουν στο Κτηματολόγιο και να αποκτήσουν όλα τα δικαιώματα κυριότητας.

Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»

Παρασκευή 25 Απριλίου 2025

ΜΑΖΙΚΗ έξοδος στη συνταξιοδότηση λόγω φόβου αύξησης ορίων και οικονομικής αστάθειας

ΜΑΖΙΚΗ έξοδος στη συνταξιοδότηση λόγω φόβου αύξησης ορίων και οικονομικής αστάθειας


 
Η έξοδος από την αγορά εργασίας εξελίσσεται σε διαρκή τάση, με τις αιτήσεις συνταξιοδότησης να διατηρούνται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα για τέταρτη συνεχή χρονιά. Τα στοιχεία του e-ΕΦΚΑ για το 2024 αποκαλύπτουν ότι 197.228 ασφαλισμένοι υπέβαλαν αίτηση για σύνταξη, επιβεβαιώνοντας τη μαζική «στροφή» χιλιάδων εργαζομένων προς την αποχώρηση, σε μια εποχή εντεινόμενης αβεβαιότητας για τα όρια ηλικίας και το μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος.

Παρά το γεγονός ότι το «ψυχολογικό όριο» των 200.000 αιτήσεων δεν ξεπεράστηκε, η φετινή καταγραφή αποτελεί την τρίτη υψηλότερη επίδοση από το 2017 και μετά. Το φαινόμενο δεν είναι νέο – ήδη από το 2021 ο αριθμός των ετήσιων αιτήσεων ξεπερνά σταθερά τις 190.000: 212.151 το 2021, 211.133 το 2022, 190.368 το 2023 και 197.228 το 2024.

Οι αιτίες της μαζικής φυγής

Σύμφωνα με αναλυτές της κοινωνικής ασφάλισης, οι λόγοι που εξηγούν τη διατήρηση αυτής της δυναμικής είναι πολλαπλοί:

  • Ωρίμανση ασφαλιστικών δικαιωμάτων: Χιλιάδες ασφαλισμένοι που γεννήθηκαν μεταξύ 1955 και 1965 έχουν πλέον κατοχυρώσει δικαίωμα πλήρους συνταξιοδότησης, γεγονός που ενισχύει το κύμα φυγής.
  • Νέα κίνητρα παραμονής στην εργασία: Η δυνατότητα που παρέχεται πλέον στους συνταξιούχους να συνεχίσουν να εργάζονται χωρίς σημαντικές περικοπές στη σύνταξη λειτουργεί διπλά – τόσο ως αντικίνητρο παραμονής όσο και ως ασφαλιστική «διέξοδος» για όσους επιθυμούν εισόδημα χωρίς εργασιακή δέσμευση.
  • Ανασφάλεια για το μέλλον του ασφαλιστικού: Η προβολή πιθανών αυξήσεων στα γενικά όρια ηλικίας μετά το 2027, λόγω του δημογραφικού προβλήματος, επιταχύνει τις αποφάσεις όσων βρίσκονται στο όριο και δεν επιθυμούν να ρισκάρουν την απώλεια υφιστάμενων προνομίων.

Τα στοιχεία σε βάθος χρόνου

Η ανοδική πορεία των αιτήσεων είναι εμφανής και ιστορικά:

  • 2017: 142.061 αιτήσεις
  • 2018: 155.649
  • 2019: 170.111
  • 2020: 175.705
  • 2021: 212.151
  • 2022: 211.133
  • 2023: 190.368
  • 2024: 197.228

Από την ανάλυση προκύπτει ότι η «έκρηξη» ήρθε το 2021 και διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα έκτοτε, παρά τις ελαφρές διακυμάνσεις.

Μόνο για τον Δεκέμβριο του 2024, υποβλήθηκαν 14.688 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 10.302 καταχωρήθηκαν μέσα στον ίδιο μήνα και οι υπόλοιπες 4.386 προήλθαν από αναδρομική επεξεργασία.

Οι οικονομικές εκκρεμότητες και το αρνητικό ισοζύγιο

Η πίεση στο σύστημα δεν προέρχεται μόνο από τον αριθμό των αιτήσεων, αλλά και από τις οικονομικές εκκρεμότητες που αυτές δημιουργούν.

Συγκεκριμένα, στο πεδίο των ληξιπρόθεσμων συντάξεων, το ισοζύγιο για τον Δεκέμβριο του 2024 ήταν αρνητικό κατά 15.055.126 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι αιτούντες σύνταξη οφείλουν περισσότερα στον ΕΦΚΑ (κυρίως από μη καταβολή εισφορών) από ό,τι θα έπρεπε να εισπράξουν αναδρομικά λόγω καθυστερήσεων.

Αντίστοιχα, στις μη ληξιπρόθεσμες αιτήσεις, το αρνητικό ισοζύγιο ήταν ακόμη μεγαλύτερο: 22.582.808 ευρώ.

Συνολικά, στο τέλος του 2024 υπήρχαν 32.855 εκκρεμείς αιτήσεις:

  • 15.000 ληξιπρόθεσμες,
  • 17.855 μη ληξιπρόθεσμες.

Αυτό το «απόθεμα» μεταφέρεται στο 2025, δημιουργώντας πρόσθετη πίεση στην ομαλή λειτουργία του ΕΦΚΑ.

newsbeast.gr

Πέμπτη 24 Απριλίου 2025

Φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα φέρνουν οι χαμηλές τιμές φυσικού αερίου

Φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα φέρνουν οι χαμηλές τιμές φυσικού αερίου

 


Σε πτωτική τροχιά κινείται η χονδρική τιμή ηλεκτρισμού με τη μέση τιμή μέχρι σήμερα να διαμορφώνεται στα 96,80 ευρώ ανά μεγαβατώρα όταν τον Μάρτιο η μέση τιμή ήταν στα 105,91 ευρώ ανά μεγαβατώρα, καταγράφοντας μείωση 31,1% σε σχέση με τα 153,84 ευρώ του Φεβρουαρίου.

Απομένουν ακόμη ελάχιστες συνεδριάσεις στο Χρηματιστήριο Ενέργειας προκειμένου να διαμορφωθεί η τελική χονδρεμπορική τιμή του Απριλίου και όλα δείχνουν ότι θα κινηθεί στα ίδια ή και χαμηλότερα επίπεδα. Με αυτά τα δεδομένα και αν δεν υπάρξει κάποια ανατροπή οι τιμές που θα ανακοινώσουν οι πάροχοι για τα πράσινα τιμολόγια του Μαίου εκτιμάται ότι θα κινηθούν στα ίδια εππεδα.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι για σήμερα Τετάρτη η Τιμή Εκκαθάρισης στην Αγορά της Επόμενης Ημέρας μειώθηκε κατά 3,93% και διαμορφώθηκε στα 103,36 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η χαμηλότερη τιμή διαμορφώθηκε στα 16 ευρώ ανά μεγαβατώρα και η ανώτατη στα 211,97 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τιμή που διαμορφώθηκε στις 9 το βράδυ, που έχουν σβήσει τα φωτοβολταϊκά. Με τη συμβολή των καιρικών συνθηκών οι ΑΠΕ κυριάρχησαν στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής με το μερίδιο τους να φτάνει στο 47,72%. Ακολουθεί το φυσικό αέριο με το ποσοστό στο 28,83%, οι εισαγωγές είναι στο 14,49%, τα μεγάλα υδροηλεκτρικά στο 2,71% και ο λιγνίτης στο 2,45%.

Την ίδια ώρα καταγράφεται σημαντική πτώση στις τιμές του φυσικού αερίου το τελευταίο διάστημα γεγονός που συμβάλλει στο θετικό κλίμα της αγοράς για το επόμενο διάστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ολλανδικό hub TTF χθες το συμβόλαιο Μαΐου έκλεισε στα 34,3 ευρώ/MWh με πτώση 3,6%, ενώ σε ανάλογα επίπεδα κινούνται και τα συμβόλαια των επομένων μηνών έως το Σεπτέμβριο που η τιμή διαμορφώνεται στα 35 ευρώ/MWh.

Μάλιστα η πτώση είναι συνεχής από τον περασμένο Φεβρουάριο όταν η τιμή είχε διαμορφωθεί στα 57,3 ευρώ/MWh ως αποτέλεσμα των ανησυχιών λόγω της ταχείας εξάντλησης των ευρωπαϊκών αποθεμάτων. Τα 57,3 ευρώ/MWh ήταν η υψηλότερη τιμή του τελευταίου έτους και σημειώθηκε σε μια περίοδο που οι χώροι αποθήκευσης φυσικού αερίου της Ευρώπης είχαν εξαντληθεί και είχαν φθάσει στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας τριετίας λόγω του κρύου χειμώνα και της χαμηλής παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Οι συνθήκες αυτές ανάγκασαν τις χώρες της Ευρώπης να χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή και εκτόξευσε τη ζήτηση αλλά και τις τιμές στα ύψη.

Οι έμποροι και οι αναλυτές παρακολουθούν στενά τον ρυθμό αναπλήρωσης των αποθηκευτικών χώρων τους επόμενους μήνες, καθώς και τη ζήτηση LNG στην Ασία. Εκτιμούν ότι εάν η ζήτηση στη Βόρεια Ασία αυξηθεί και θα δημιουργηθούν συνθήκες ανταγωνισμού σε spot φορτία με την Ευρώπη.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο μειώθηκαν οι τιμές του φυσικού αερίου τις τελευταίες εβδομάδες, είναι η συμφωνία των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δώσουν μεγαλύτερη ευελιξία στους στόχους αποθήκευσης φυσικού αερίου.

Η ΕΕ επιδιώκει να επεκτείνει την περίοδο κατά την οποία οι χώρες θα πρέπει να έχουν πλήρη αποθήκευση 90% πριν από το χειμώνα και θα μπορούσαν να αποκλίνουν έως και 10% από τον στόχο πλήρωσης.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η ΕΕ υποστήριξε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παράταση του κανονισμού αποθήκευσης αερίου κατά δύο χρόνια. Ωστόσο, τα κράτη μέλη της ΕΕ θέλουν επίσης μεγαλύτερη ευελιξία για την επίτευξη του στόχου πλήρωσης των αποθηκών για να αποφύγουν τις αυξήσεις των τιμών εάν οι συνθήκες της αγοράς είναι περιορισμένες.

Τετάρτη 23 Απριλίου 2025

Υπογεννητικότητα: Γιατί τα νέα ζευγάρια δεν κάνουν παιδιά στην Ελλάδα του αχταρμά;

Υπογεννητικότητα: Γιατί τα νέα ζευγάρια δεν κάνουν παιδιά στην Ελλάδα του αχταρμά;

 


Η υπογεννητικότητα και το συνεπακόλουθο δημογραφικό πρόβλημα είναι, αναμφίβολα, μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που
αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα, όπως και όλες σχεδόν οι χώρες της ΕΕ και του αποκαλούμενου «δυτικού κόσμου». Τα σχετικά στοιχεία και οι προβλέψεις για τις επόμενες δεκαετίες δεν χωρούν αμφισβήτηση και θέτουν όλους – κυρίως, βεβαίως, τους κυβερνώντες, αλλά και τους οικονομικά ισχυρούς – ενώπιον σοβαρών ερωτημάτων.

«Η ατεκνία δεν θα πρέπει ούτε να είναι ούτε να θεωρείται ταμπού»

«ΤΑ ΝΕΑ», στο πλαίσιο (μιας ακόμα, είναι αλήθεια) έρευνας γύρω από το συγκεκριμένο θέμα, απευθύνθηκαν σε ειδικούς, οι οποίοι ανέδειξαν κάποιες ιδιαίτερες πλευρές. Οπως είναι, για παράδειγμα, το υψηλό κόστος της στέγης και οι επιπτώσεις που έχει στο Δημογραφικό.

Συνομίλησαν όμως και με δύο ζευγάρια τα οποία είτε έχουν αποφασίσει είτε έχουν αναγκαστεί να μην αποκτήσουν παιδιά, ζητώντας τους να μας εξηγήσουν τα ίδια το «πώς» και το «γιατί» των αποφάσεών τους. Οσα είπαν και έγραψαν παρουσιάζουν ξεχωριστό ενδιαφέρον.

ΣΠΥΡΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ, ΑΝΤΩΝΙΑ ΜΑΡΔΑ: Νιώθουμε ευτυχισμένοι και πλήρεις και χωρίς παιδιά

«Πιστεύουμε ακράδαντα πως μια οικογένεια μπορεί να είναι ευτυχισμένη και πλήρης χωρίς παιδιά. Τα παιδιά κακώς χρησιμοποιούνται συχνά για τον ετεροπροσδιορισμό μας».

Γνωριστήκαμε στα χρόνια της πανδημίας μέσω μιας εφαρμογής, όπως άλλωστε συμβαίνει με πολλά ζευγάρια στην εποχή μας, ερωτευθήκαμε και λίγα χρόνια μετά παντρευτήκαμε. Ωστόσο, και οι δύο, δεν είχαμε νιώσει ποτέ την ανάγκη απόκτησης παιδιών. Στην απόφασή μας αυτή ούτε επηρεαστήκαμε, αλλά ούτε και αισθανθήκαμε κάποιας μορφής πίεση από «εξωτερικούς παράγοντες». Από την άλλη, δεν εισπράξαμε κάποια αντίδραση για την επιλογή μας αυτή ούτε από τον οικογενειακό, φιλικό αλλά ούτε και από τον κοινωνικό περίγυρο και τον επαγγελματικό μας κύκλο.

Η ατεκνία δεν θα πρέπει ούτε να είναι ούτε να θεωρείται ταμπού. Η ζωή χωρίς παιδιά είναι όμορφη και διαφορετική, καθώς σου δίνει πληθώρα επιλογών. Για παράδειγμα, ξεκουραζόμαστε όποτε θέλουμε και έχουμε χρόνο για εμάς. Το ωραίο είναι πως προλαβαίνουμε να «σταματάμε» και να απολαμβάνουμε τη ζωή μας ενώ από την επιλογή μας αυτή κερδίζουμε ελευθερία. Είναι επίσης γεγονός ότι μπορείς να είσαι πιο ευέλικτος στα οικονομικά, τα επαγγελματικά, ακόμα και στην επιλογή του τόπου κατοικίας σου.

Τα τελευταία χρόνια γινόμαστε μάρτυρες της γερασμένης δημογραφικής εικόνας της χώρας μας, που συνδυάζεται με το φαινόμενο του εξαιρετικά χαμηλού αριθμού γεννήσεων. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει εδώ και χρόνια, και όχι μόνο στη χώρα μας. Επίσης, στο όνομα της λύσης του «δημογραφικού προβλήματος», πληθαίνουν οι φωνές που προτρέπουν τον κόσμο να κάνει παιδιά σε ένα τέτοιο περιβάλλον και με τέτοιες επικρατούσες συνθήκες. Κατά τη γνώμη μας, κανένας δεν θα πρέπει να υπαγορεύει πώς θέλει ο καθένας μας να ζήσει τη ζωή του. Πριν από λίγα χρόνια «τρομοκρατούσαν» τον κόσμο πως ο πλανήτης μας δεν χωράει άλλους, σήμερα λένε το αντίθετο. Κάποια στιγμή ελπίζουμε πως θα βρεθεί η ισορροπία.

Πιστεύουμε ακράδαντα πως μια οικογένεια μπορεί να είναι ευτυχισμένη και πλήρης χωρίς παιδιά. Τα παιδιά κακώς χρησιμοποιούνται συχνά για τον ετεροπροσδιορισμό μας. Η ευτυχία ξεκινάει από μέσα μας. Το μήνυμά μας δεν είναι πως ο κόσμος δεν πρέπει να κάνει παιδιά. Το μήνυμά μας είναι πως ο καθένας πρέπει να κάνει ό,τι πιστεύει πως θα τον κάνει ευτυχισμένο. Οικογένεια είναι όπου νιώθεις αγάπη, ασφάλεια και παρηγοριά.

ΑΝΤΑ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΥ: Ένα παιδί είναι πιο πολύ ρίσκο παρά όνειρο

«Οι μισθοί δεν φτάνουν, το σουπερμάρκετ έχει γίνει είδος πολυτελείας και αν βάλεις στη λίστα πάνες, καρότσια, κούνιες, γιατρούς, φάρμακα… απλά δεν βγαίνεις. Και πού να μιλήσουμε για το νοίκι ή την ενέργεια…»

Με τον Δημήτρη είμαστε 22 χρονών, κάτοικοι Αθήνας και είμαστε ζευγάρι εδώ και 7 χρόνια. Ζούμε σε μια εποχή που το να κάνεις παιδί δεν είναι απλώς απόφαση καρδιάς – είναι και απόφαση που βαραίνει οικονομικά, κοινωνικά και ψυχολογικά. Εμείς, δυο νέοι άνθρωποι, αγαπιόμαστε, συζητάμε να φτιάξουμε οικογένεια, αλλά όταν βάζουμε κάτω τα δεδομένα η σκέψη μας μοιάζει πιο πολύ με ρίσκο παρά με όνειρο. Οικονομικά, κανένας νέος δεν είναι πραγματικά σε θέση να συντηρήσει ένα παιδί. Οι μισθοί δεν φτάνουν, το σουπερμάρκετ έχει γίνει είδος πολυτελείας και αν βάλεις στη λίστα πάνες, καρότσια, κούνιες, γιατρούς, φάρμακα… απλά δεν βγαίνεις. Και πού να μιλήσουμε για το νοίκι ή την ενέργεια…

Και δεν είναι μόνο τα λεφτά. Ενα παιδί είναι ευθύνη, 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα. Θέλει φροντίδα, υπομονή, γνώσεις που δεν έχει μάθει κανείς μας. Στο σχολείο δεν μας έμαθαν να γινόμαστε γονείς – όλα βασίζονται σε ένστικτο και ό,τι έχουμε ακούσει. Οταν έρθει ένα παιδί, αφήνεις τα πάντα πίσω. Επαγγελματικά σχέδια, ταξίδια, ελεύθερο χρόνο. Κι αν το παιδί έχει κάποιες δυσκολίες, όπως για παράδειγμα κινητικές και μαθησιακές και πολλά άλλα, πολλές φορές δεν υπάρχει ούτε στήριξη ούτε κατανόηση – τόσο από την οικογένεια όσο και από την κοινωνία.

Αν έπρεπε να μιλήσω ως γυναίκα, φοβάμαι ότι μια εγκυμοσύνη μπορεί να στοιχίσει τη δουλειά μου, αν πληροφορηθεί ο εργοδότης μου γι’ αυτό. Δεν υπάρχει πραγματική προστασία ή υποστήριξη. Πολλές φορές σού ζητούν να δουλεύεις μέχρι τον έβδομο μήνα και μετά να «τα καταφέρεις όλα»: να είσαι μητέρα, εργαζόμενη, σύντροφος – σε όλα τέλεια. Η πίεση είναι απίστευτη και καθόλου ανθρώπινη ως προς τη γυναίκα «υπερ-ήρωα». Αν προσθέσεις και τα «μικρά» πράγματα της καθημερινότητας – σχολεία, μπούλινγκ, άλλους γονείς, εξωσχολικά, άγχος –, καταλαβαίνεις γιατί πολλοί νέοι διστάζουν να κάνουν παιδιά.

Κι όμως, δεν χάνουμε την ελπίδα μας. Πιστεύουμε ότι τα πράγματα μπορούν να πάρουν μια άλλη πορεία εάν βελτιωθεί, αρχικά, η οικονομία, ώστε να μην είναι το παιδί «προνόμιο». Να υπάρχει πραγματική κατανόηση και στήριξη προς τη γυναίκα που κυοφορεί αλλά και προς τη γυναίκα που αγωνίζεται κάθε μέρα για να κρατήσει μια οικογένεια και μια δουλειά. Να αλλάξει η στάση της κοινωνίας προς τις δυσκολίες και τη διαφορετικότητα. Να δοθεί ευελιξία στους γονείς: επιδόματα, βοήθεια, ενημέρωση. Θέλουμε να ζούμε σε μια κοινωνία που δεν βλέπει το παιδί σαν βάρος, αλλά σαν ελπίδα. Μια κοινωνία που βοηθάει τους νέους να γίνουν γονείς – και να παραμείνουν άνθρωποι.

Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»

Τρίτη 22 Απριλίου 2025

ΕΚΚΙΝΗΣΗ με ελλείψεις για την τουριστική σεζόν… με 80.000 κενές θέσεις εργασίας

ΕΚΚΙΝΗΣΗ με ελλείψεις για την τουριστική σεζόν… με 80.000 κενές θέσεις εργασίας


 Με τουλάχιστον 80.000 κενές θέσεις εργασίας ξεκινά η φετινή τουριστική σεζόν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τόσο των εργαζομένων όσο και των εργοδοτών του κλάδου.

Τα πρώτα αρνητικά δείγματα έφτασαν τον Ιανουάριο, την περίοδο που πρέπει να αναγγελθούν οι αιτήσεις επαναπρόσληψης των εποχικών εργαζομένων που δούλεψαν την περσινή σεζόν. Με βάση τα στοιχεία από τα τοπικά σωματεία εργαζομένων, οι αιτήσεις ήταν μειωμένες κατά 10%, ιδίως σε μεγάλους τουριστικούς προορισμούς όπως η Ρόδος, η Κέρκυρα η Κρήτη και η Χαλκιδική.

«Υπάρχει μειωμένο ενδιαφέρον, ιδίως από τους  νέους. Εκτός από όσους είναι χρόνια στο επάγγελμα, γιατί να πάει ένας νέος που ξεκινάει τώρα στη δουλειά, να γίνει »σεζονίστας», τι θα του προσφέρει; Γνωρίζει ότι θα απασχολείται σε άθλιες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης. Επίσης οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σεζόν καλούνται να επιβιώσουν 12 μήνες με εισόδημα πέντε μηνών.  Γιατί να μη γίνουν για παράδειγμα διανομείς ή υπάλληλοι σε σούπερ μάρκετ και να έχουν εισόδημα όλο το χρόνο;», λέει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Χότζογλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού Τουρισμού (ΠΟΕΕΤ).

Κενές θέσεις εργασίας στα ξενοδοχεία

Τα φετινά κενά των 80.000 θέσεων εργασίας κινούνται περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, εκτιμά ο ίδιος με τα ξενοδοχεία να αντιμετωπίζουν τις σημαντικότερες ελλείψεις. Με βάση τα στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) , οι κενές θέσεις εργασίας στα Ελληνικά ξενοδοχεία ανήλθαν το 2024 σε περίπου 54.000. Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του ΞΕΕ κ. Αλέξανδρου Βασιλικού οι κενές θέσεις εργασίας συνδέονται με το ζήτημα των δεξιοτήτων στην απασχόληση στον τουριστικό κλάδο, που προκύπτει ως ανάγκη για την Ελλάδα.

Πάντως από τα ίδια στοιχεία του ΞΕΕ, από τους 198.000 εργαζόμενους που προσλήθφηκαν πέρυσι στα ξενοδοχεία, το 14% προλήλθε από σχολές με τουριστικό αντικείμενο, και με το κόστος απασχόλησης να παραμένει αμετάβλητο σε σχέση με το 2024. Δεν διευκρινίζεται ωστόσο σε τι βαθμό το ποσοστό αυτό αφορά «ασκούμενους» πρακτικάριους, που πληρώνονται με τον κατώτατο μισθό, ο οποίος επιδοτείται κατά το ήμισυ από το κράτος μέσω της ΔΥΠΑ.

Τι λένε οι εργοδότες για τις κενές θέσεις εργασίας

Ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελματών, εκφράζει την ανησυχία ότι φέτος οι κενές θέσεις εργασίας θα είναι πολύ μεγαλύτερες από πέρυσι, εξαιτίας και της ψηφιακής κάρτας.

Ο ίδιος θεωρεί ότι  η ψηφιακή κάρτα δημιουργεί λειτουργικά προβλήματα ιδίως στις εποχικές επιχειρήσεις σε τουριστικά μέρη, που κατά παράδοση μένουν ανοιχτές όλη την εβδομάδα. «Η έβδομη μέρα είναι στον αέρα. Με βάση τις κλαδικές συμβάσεις σε επισιτισμό-τουρισμό οι εργαζόμενοι δουλεύουν πενθήμερο και έκτη μέρα προαιρετικά, με μεγαλύτερη αμοιβή. Στα εποχικά επαγγέλματα η συνήθης πρακτική είναι ο εργαζόμενος να πληρώνεται πολύ περισσότερο από ό,τι δίνει συνήθως η αγορά για να δουλέψει έβδομη ημέρα και περισσότερες ώρες».

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η ψηφιακή κάρτα θα υποχρεώσει αρκετά μικρά καταστήματα να κλείσουν κάποιες ημέρες της εβδομάδας, δημιουργώντας προβλήματα στην ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών ή και μείωση στον κύκλο εργασιών για ορισμένες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Καββαθά είναι οι ίδιοι οι εποχικοί εργαζόμενοι που ζητούν να δουλέψουν – έστω και ατύπως – εφταήμερα και διπλοβάρδιες, για να βγάλουν σε μια σεζόν τα χρήματα όλης της χρονιάς.

Διαφωνούν τα σωματεία

Εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη έχει ο εκπρόσωπος των εργαζομένων σε επισιτισμό τουρισμό. «Η ψηφιακή κάρτα θα δημιουργήσει πρόβλημα μόνο σε παραβατικούς εργοδότες που δεν έχουν μάθει τόσα χρόνια να πληρώνουν νυχτερινά, υπερωρίες και Σαββατοκύριακα. Τώρα θα αποτυπώνεται ο πραγματικός χρόνος εργασίας και θα είναι υποχρεωμένος ο εργοδότης να πληρώσει».

Όσο για το επιχείρημα ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ζητάνε να δουλέψουν «μαύρα» για να πληρωθούν περισσότερο, ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΤ το διαψεύδει κατηγορηματικά. «Υπάρχει περίπτωση εργαζόμενος το 2025 να θέλει οικειοθελώς να δουλεύει επτά ημέρες την εβδομάδας 12 με 13 ώρες την ημέρα; Πρόκειται για προπαγάνδα μερίδας των εργοδοτών, για να απαξιώσουν την ψηφιακή κάρτα και να πιέσουν την κυβέρνηση να θεσμοθετήσει την εφταήμερη εργασία μέσω ψηφιακής κάρτας», υπογραμμίζει.

Παγιωμένο πρόβλημα

Το πρόβλημα των κενών θέσεων εργασίας στον τουρισμό δεν είναι καινούργιο. Ήρθε δυναμικά στο προσκήνιο με την επανεκκίνηση του κλάδου μετά την πανδημία. Μια κρίσιμη μάζα εποχικών εργαζομένων δεν άντεξε να επιβιώσει με το «ακορντεόν» των αναστολών σύμβασης των 534 ευρώ  – που διήρκεσε σχεδόν δύο χρόνια με διαλείμματα. Πολλοί εξ αυτών είτε μετακινήθηκαν σε άλλα επαγγέλματα είτε μετανάστευσαν, αναζητώντας δουλειά στο ίδιο αντικείμενο σε χώρες ανταγωνιστικές με την Ελλάδα στον τουρισμό. Πράγματι, τα τελευταία χρόνια βαίνει αυξανόμενος ο αριθμός των Ελλήνων εργαζομένων που δουλεύει εποχικά σε ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις  σε χώρες της δυτικής και βόρειας Ευρώπης, όπως η Ιρλανδία ή ακόμα και η Ισλανδία.

Ένας άλλος παράγοντας που αποθαρρύνει τους εργαζόμενους να δουλέψουν στον τουριστικό κλάδο – σύμφωνα πάντα με την ΠΟΕΕΤ – είναι ο υψηλός βαθμός εργοδοτικής παραβατικότητας, που «αποθρασύνεται» από την έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών. Το τρίτο είναι ότι το επίδομα ανεργίας δινεται μόνο για τρεις μήνες, με αποτέλεσμα οι εποχικοί εργαζόμενοι να μένουν πολλούς μήνες το χρόνο χωρίς κανένα εισόδημα.

Ένα μέρος των κενών θέσεων εργασίας επιχειρείται να καλυφθεί με μετακλητούς εργαζόμενους από τρίτες χώρες, όμως και εκεί σημειώνονται προβλήματα και καθυστερήσεις. Ήδη στη Ρόδο, σύμφωνα με ανταποκρίσεις από τα τοπικά μέσα, έχουν φτάσει περίπου 1.000 μετακλητοί εργαζόμενοι από τις Φιλιππίνες, ενώ αναμένενται άλλοι τόσοι για να καλύψουν τις χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας στον τουρισμό.