Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024

Οι «ποινές» για σπίτια, αυτοκίνητα και επιχειρήσεις χωρίς ασφάλιση για φυσικές καταστροφές

Οι «ποινές» για σπίτια, αυτοκίνητα και επιχειρήσεις χωρίς ασφάλιση για φυσικές καταστροφές

 


Επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο πάνω από 500.000 ευρώ οι οποίες δεν είναι ασφαλισμένες για φυσικές καταστροφές όχι μόνο δεν θα δικαιούνται αποζημίωση για ζημιές από σεισμό, πλημμύρα ή πυρκαγιά αλλά θα βρεθούν αντιμέτωπες και με πρόστιμο 10.000 ευρώ. Αντίστοιχη «ποινή» προβλέπεται και για ακίνητα αξίας άνω των 500.000 ευρώ τα οποία χάνουν την κρατική αποζημίωση σε περίπτωση ζημιάς από φυσικές καταστροφές, ενώ για τα αυτοκίνητα γίνεται υποχρεωτική η ασφάλιση έναντι πλημμύρας και δασικών πυρκαγιών.

Το φορολογικό νομοσχέδιο φέρνει ανατροπές στις υποχρεωτικές ασφαλιστικές καλύψεις για επιχειρήσεις, σπίτια και αυτοκίνητα ενώ ειδικά για όσους ασφαλίσουν τα ακίνητά τους διευρύνεται η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ και φτάνει έως και το 20%.

Ευρώ

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου:

1. Κατοικίες. Για το 2024 ισχύει έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ 10% για κατοικίες φυσικών προσώπων που ασφαλίζονται για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα, εφόσον η ασφάλιση καλύπτει το σύνολο της αξίας του ακινήτου.

Η ασφαλιστέα αξία του ακινήτου δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό. Από το 2025 και στη συνέχεια, η ασφάλιση κατοικίας φυσικών προσώπων οδηγεί σε μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20%, εφόσον η φορολογητέα τους αξία δεν υπερβαίνει τα 500.000 ευρώ ενώ η έκπτωση παραμένει στο 10% για ακίνητα υψηλότερης αξίας.

Προϋπόθεση είναι η ασφάλιση να αφορά το προηγούμενο έτος με διάρκεια τουλάχιστον τριών μηνών ενώ αν η διάρκεια της ασφάλισης είναι μικρότερη του ενός έτους, η μείωση του ΕΝΦΙΑ προσαρμόζεται αναλογικά.

Παράλληλα όμως, ακίνητα αξίας μεγαλύτερης των 500.000 ευρώ τα οποία δεν είναι ασφαλισμένα, εξαιρούνται από επιχορήγηση στεγαστικής συνδρομής για ανακατασκευή ή επισκευή κτιρίου, επιδότηση προσωρινής στέγασης, ενίσχυση πρώτης αρωγής και εφάπαξ έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση απλών επισκευαστικών εργασιών και την αντικατάσταση οικοσκευής, λόγω σεισμού, πυρκαγιάς από φυσικά αίτια και πλημμύρες.

Ακίνητα

2. Επιχειρήσεις. Το όριο υποχρεωτικής ασφάλισης για τις επιχειρήσεις μειώνεται από τα 2 εκατ. ευρώ στα 500.000 ευρώ ετήσιου τζίρου. Προβλέπεται ότι επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα, κατά το εκάστοτε προηγούμενο φορολογικό έτος, άνω των 500.000 ευρώ, ασφαλίζονται υποχρεωτικά έναντι δασικής πυρκαγιάς, πλημμύρας και σεισμού.

Η ασφάλιση καλύπτει κατ’ ελάχιστον τον κίνδυνο από υλικές ζημιές που προκαλούνται από τους συγκεκριμένους κινδύνους στις ιδιόκτητες κτιριακές εγκαταστάσεις, καθώς και σε λοιπά στοιχεία ενεργητικού της επιχείρησης, όπως τον εξοπλισμό, τις πρώτες ύλες, τα εμπορεύματα, τα φορτηγά αυτοκίνητα και αυτοκίνητα επαγγελματικής χρήσης, τα μέσα παραγωγής και τα αποθηκευμένα προϊόντα και για ποσοστό τουλάχιστον 70% της αξίας του συνόλου του παραπάνω ενεργητικού. Σε υπόχρεες επιχειρήσεις που δεν ασφαλιστούν επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ το οποίο θα πρέπει να πληρωθεί μέσα σε 30 ημέρες από την κοινοποίησή του, αλλιώς διπλασιάζεται σε 20.000 ευρώ.

Οι υπόχρεες σε ασφάλιση επιχειρήσεις εξαιρούνται από κάθε επιχορήγηση κρατικής αρωγής για υλικές ζημιές στα περιουσιακά τους στοιχεία ,συμπεριλαμβανομένης της στεγαστικής συνδρομής.

3. Αυτοκίνητα. Καθίσταται υποχρεωτική η ασφάλιση του οχήματος έναντι των κινδύνων από δασική πυρκαγιά και από πλημμύρα, με βάση την τρέχουσα εμπορική αξία του οχήματος. Όσοι δεν έχουν ασφαλίσει σχετικά τα οχήματά τους, χάνουν σε περίπτωση φυσικής καταστροφής, την επιχορήγηση κρατικής αρωγής.

newsbeast.gr

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024

Νυχτερινό τιμολόγιο: Φθηνό ρεύμα πρωί και βράδυ σε ώρες νοικοκυριού

Νυχτερινό τιμολόγιο: Φθηνό ρεύμα πρωί και βράδυ σε ώρες νοικοκυριού


 Σπαζοκεφαλιά για τους επικεφαλής του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας  οι αλλαγές στο νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος
 που θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2025, με στόχο να διευρυνθεί όσον το δυνατόν περισσότερο το πεδίο εφαρμογής εξυπηρετώντας όλο και περισσότερα νοικοκυριά.

Αν και οι αρχικές σκέψεις ήθελαν το σημερινό νυχτερινό τιμολόγιο να μεταφέρεται σε μία μόνο ζώνη, πιθανότατα μεταξύ 10 πμ και 3 μμ, τελικά φαίνεται να επικρατούν δεύτερες σκέψεις, ότι πρέπει να παραμείνει και μια νυχτερινή, μεταμεσονύκτια ζώνη.

Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες η πρώτη ζώνη θα είναι κάπου μεταξύ 10 το πρωί και 3 το μεσημέρι και η δεύτερη ευκαιρία για φθηνό ρεύμα στα νοικοκυριά τοποθετείται μετά τη 1 τα ξημερώματα.

Ο ρόλος των έξυπνων οικιακών συσκευών

Το σκεπτικό του υπουργείου είναι ότι από τη στιγμή που όλο και περισσότερες οικιακές συσκευές, δουλεύουν με προγραμματισμό και εξ’ αποστάσεως, το μέτρο μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη μείωση της συνολικής δαπάνης των νοικοκυριών για ρεύμα  ακόμα και τις μεταμεσονύχτιες ώρες ή τις ώρες που οι ένοικοι βρίσκονται εκτός κατοικίας.

Το σχέδιο που θα οριστικοποιηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες και θα παρουσιαστεί μαζί με τις άλλες αλλαγές στα τιμολόγια εντός Δεκεμβρίου, στηρίζεται στα στοιχεία για την αναλογία των μη απασχολούμενων στον συνολικό πληθυσμό, που δείχνουν ότι γύρω στα 5 εκατομμύρια πολίτες βρίσκονται τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες στο σπίτι.

Η πρώτη φάση χρήσης του διζωνικού τιμολόγιου αφορά περίπου 1,2 εκατομμύρια καταναλωτές της ΔΕΗ με διπλό μετρητή. Επιπλέον όμως υπάρχουν και 400.000 ανενεργοί μετρητές διπλής εγγραφής, με το υπουργείο να εκτιμά ότι θα ενεργοποιηθούν όταν γίνει γνωστό το νέο μοντέλο. Σε αυτούς τους πελάτες εκτιμάται ότι θα εστιάσει ο ανταγωνισμός των παρόχων, όπως λένε πηγές της αγοράς, αυτούς θα διεκδικήσουν.

flash.gr

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2024

Βία κατά των γυναικών: Ο ένας στους τρεις άντρες αμφισβητεί τα θύματα

Βία κατά των γυναικών: Ο ένας στους τρεις άντρες αμφισβητεί τα θύματα

 


Στα χαρτιά καταδικάζουμε τη βία κατά των γυναικών, όμως οι νέοι άντρες είναι πιο ανεκτικοί στην ενδοοικογενειακή βία και πιο καχύποπτοι απέναντι στα θύματα. Αποκαλυπτική έρευνα του Ευρωβαρόμετρου.

Αποκαλυπτική, όσο και επίκαιρη είναι η τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για τη βία κατά των γυναικών και τα έμφυλα στερεότυπα.

Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, που «γιορτάζουμε» στις 25 Νοεμβρίου, η σφυγμομέτρηση δείχνει ότι η Ευρώπη της ισότητας και του διαφωτισμού, καταδικάζει μεν – στα λόγια τουλάχιστον – την έμφυλη βία, αλλά δεν έχει ξεπεράσει οπισθοδρομικές προκαταλήψεις.

Ανησυχητικό είναι ότι οι νεότεροι άντρες είναι πιο ανεκτικοί στη βία κατά των γυναικών σε σχέση με τους μεγαλύτερους, ενώ τείνουν σε μεγαλύτερο βαθμό να αμφισβητούν το θύμα και να δικαιολογούν τον θύτη.

Πιο πιθανοί «απολογητές» της έμφυλης βίας οι νέοι άντρες

Το 92% των πολιτών της Ευρώπης θεωρεί απαράδεκτο το να «σηκώνει χέρι» ένας άντρας για να χαστουκίσει τη σύντροφό του. Ωστόσο οι άντρες  18-24 και 25-39 ετών είναι λιγότερο πιθανό να το καταδικάσουν (83% και 82% αντίστοιχα).

Όσο αυξάνεται η ηλικία των ερωτηθέντων, τόσο αυξάνονται και τα ποσοστά όσων θεωρούν απαράδεκτη τη χειροδικία, με τους άντρες και τις γυναίκες άνω των 55 ετών να την καταδικάζουν σε ποσοστό 95% και 98% αντίστοιχα.

Το 87% διαφωνεί με τον ισχυρισμό ότι «η ενδοοικογενειακή βία είναι ιδιωτική υπόθεση» που πρέπει να επιλύεται πίσω από τις κλειστές πόρτες του σπιτιού. Κι εδώ όμως υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις, με σχεδόν έναν στους τέσσερις άντρες  25-39 ετών να είναι οπαδός του δόγματος «τα εν οίκω μη εν δήμω» και σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας.

To 36%-37% των νεότερων αντρών τείνει να αμφισβητεί τις μαρτυρίες των γυναικών θυμάτων βίας.

Ο ένας στους τρεις αμφισβητεί τις καταγγελίες των γυναικών

Το θέμα της συναίνεσης και εξακολουθεί να διχάζει τα δύο φύλα. Σε γενικές γραμμές οι Ευρωπαίοι πολίτες διαφωνούν με τη φράση «οι γυναίκες συχνά επινοούν ισχυρισμούς ή υπερβάλλουν σχετικά με περιπτώσεις κακοποίησης ή βιασμού».

Η τάση να αποδίδουμε, εν μέρει, ευθύνες στο θύμα για την κακοποίησή του παραμένει βαθιά ριζωμένη

Ωστόσο, ο ένας στους τρεις άντρες τείνει να αμφισβητεί τις καταγγελίες των γυναικών για κάτι τόσο σοβαρό, με τα ποσοστά να είναι ανησυχητικά υψηλότερα στις νεότερες ηλικίες.  Οι πλέον δύσπιστοι είναι οι άντρες 25-39 ετών, με το 37% να πιστεύουν ότι οι γυναίκες συχνά «βγάζουν πράγματα από το μυαλό τους» ή «τα παραλένε».

Κατά μέσο όρο, σε ολόκληρη την ΕΕ, το 86% των ερωτηθέντων διαφωνεί με τη φράση ότι «αν μια γυναίκα πει  όχι σε μια σεξουαλική πρόταση, εννοεί «ναι» αλλά παίζει το «δύσκολη».

Ωστόσο, η τάση να αποδίδουμε, εν μέρει, ευθύνες στο θύμα για την κακοποίησή του παραμένει βαθιά ριζωμένη, ιδίως σε χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης.

«Αν μια γυναίκα πέφτει θύμα σεξουαλικής βίας ενώ βρίσκεται υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών, έχει τουλάχιστον μερική ευθύνη». Η φράση αυτή βρίσκει σύμφωνους το 16% των Ευρωπαίων πολιτών (το 18% των Ελλήνων).

Τα χαμηλότερα ποσοστά «victim blaming» έχουν οι Σουηδοί και οι Δανοί, που σε ποσοστό 91% διαφωνούν με τον παραπάνω ισχυρισμό. Αντιθέτως οι λαοί της Βαλτικής (Λετονοί και Λιθουανοί) πιστεύουν σε ποσοστό 46% και 43% ότι η γυναίκα που έχει κάνει χρήση αλκόλο ή ουσιών «τα θέλει και τα παθαίνει».

Βία μεταξύ συντρόφων

Σε ολόκληρη την ΕΕ, η βία μεταξύ συντρόφων κατά των γυναικών θεωρείται πολύ πιο συχνή από τη βία μεταξύ συντρόφων κατά των ανδρών. Περίπου επτά στους δέκα ερωτηθέντες (71%), κατά μέσο όρο, απαντούν ότι η βία κατά των γυναικών από τους συντρόφους είναι «πολύ συχνή» ή «αρκετά συχνή» στη χώρα τους. Συγκριτικά, το ένα τρίτο των ερωτηθέντων (33%) απαντά το ίδιο για τη βία κατά των ανδρών.

Σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, το ποσοστό των γυναικών που πιστεύουν ότι η βία κατά των γυναικών από τους συντρόφους είναι κοινή στη χώρα τους είναι μεταξύ 11 και 17 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο για τις γυναίκες από ό,τι για τους άνδρες.

Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Εξουσιαστές στη σχέση οι Έλληνες άντρες

Η Ελλάδα ακολουθεί, με μικρότερη ή μεγαλύτερα απόστασση, τα θέματα που αφορούν την έμφυλη βία και τα στερεότυπα φύλου.

Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις έχουμε σημαντικά υψηλότερα ποσοστά όσων αμφισβητούν τις γυναίκες και όσων δικαιολογούν, τον έλεγχο και την εξουσία των αντρών πάνω στις γυναίκες.

Για παράδειγμα, το 28% των Ελλήνων θεωρεί ότι οι γυναίκες συχνά επινοούν ισχυρισμούς ή υπερβάλλουν σχετικά με περιπτώσεις κακοποίησης ή βιασμού (έναντι 17% του μέσου όρου της ΕΕ).

Ο ένας στους δύο θεωρεί αποδεκτό τον οικονομικό έλεγχο της γυναίκας από τον άντρα

Αντίστοιχα, ένα πολύ υψηλό ποσοστό (34%) θεωρεί αποδεκτό υπό συνθήκες ή και γενικά αποδεκτό   ο άντρας να ελέγχει τις σχέσεις της συζύγου ή της φιλενάδας του. Ακόμα πιο ισχυρά ριζωμένος είναι ο οικονομικός έλεγχος του άντρα στη γυναίκα, με το 55% να θεωρεί αποδεκτό ο άνδρας να ελέγχει τα οικονομικά της συντρόφου του.

Πηγή: in.gr

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2024

Συντάξεις Ιανουαρίου 2025: Νωρίτερα οι πληρωμές λόγω εορτών

Συντάξεις Ιανουαρίου 2025: Νωρίτερα οι πληρωμές λόγω εορτών

 


Δύο συντάξεις μέσα σε διάστημα ενός μηνός θα λάβουν οι συνταξιούχοι όλων των Ταμείων, καθώς λόγω της εορταστικής περιόδου, οι πληρωμές Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθούν πριν τα Χριστούγεννα.

Βέβαια, ο Δεκέμβριος είναι παραδοσιακά ένας μήνας που πρέπει να κλείσουν πολλές οικονομικές εκκρεμότητες, οπότε τα χρήματα είναι σίγουρο ότι δεν θα … φτάσουν.

Έτσι, πριν από τη εορταστική περίοδο, μεταξύ 17 και 19 Δεκεμβρίου, αναμένεται να καταβληθούν οι συντάξεις Ιανουαρίου 2025 από τον e-ΕΦΚΑ, όπως έγινε κα πέρυσι.

Συγκεκριμένα:

  • Το ΙΚΑ θα τις καταβάλλει την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου
  • Ο ΟΑΕΕ θα τις καταβάλλει την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου
  • Ο ΟΓΑ θα τις καταβάλλει την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου
  • Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα τις καταβάλλει την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου
  • Το ΝΑΤ θα τις καταβάλλει την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου
  • Το Δημόσιο θα τις καταβάλλει την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου
  • Τα υπόλοιπα ταμεία του ΕΦΚΑ θα τις καταβάλλουν όπως το Δημόσιο την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου

Υπενθυμίζεται ότι τα ποσά πιστώνονται στους λογαριασμούς τον δικαιούχων από το απόγευμα της προηγούμενης εργάσιμης ημέρας.

Οι αυξήσεις από 1/1/2025

Παράλληλα, μικρές αυξήσεις θα δουν στις συντάξεις Ιανουαρίου χιλιάδες συνταξιούχοι όλων των Ταμείων, κυρίως εκείνοι με περισσότερα από 36 χρόνια ασφάλισης.

Επιπλέον, όσοι υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης έως τον Δεκέμβριο του 2024, θα επωφεληθούν από τις αναπροσαρμογές.

Οι αυξήσεις που θα ισχύσουν το 2025 διαμορφώνονται ως εξής:

  • Χαμηλές συντάξεις (500-600 ευρώ): αύξηση έως 15 ευρώ τον μήνα
  • Μεσαίες συντάξεις (1.000-1.500 ευρώ): αύξηση κατά 30 ευρώ τον μήνα
  • Υψηλές συντάξεις (2.000-3.000 ευρώ): αύξηση 50-75 ευρώ τον μήνα
  • Η εθνική σύνταξη θα αυξηθεί από 426,17 ευρώ σε 436,8 ευρώ, ενώ το ανώτατο όριο κύριων συντάξεων θα φτάσει τα 5.241,89 ευρώ
  • Οι επικουρικές συντάξεις θα αυξηθούν από 1.534,21 ευρώ σε 1.572,56 ευρώ.

topontiki.gr

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Η μάχη του καφέ: Ο ελληνικός χάνει από τον espresso παρότι πίνουμε διπλάσιους καφέδες

Η μάχη του καφέ: Ο ελληνικός χάνει από τον espresso παρότι πίνουμε διπλάσιους καφέδες

 


Ιταλικός και όχι ελληνικός είναι ο καφές που προτιμούν οι Έλληνες καταναλωτές, καθώς βάσει ερευνών ο εσπρέσο 
κρατά τα ηνία από πλευράς κατανάλωσης καφέ με το μερίδιό του στην αγορά να ανέρχεται στο 41,3%, διατηρώντας οριακά μονοψήφια διαφορά από τον ελληνικό καφέ που προτιμάται από το 33,3% των Ελλήνων καταναλωτών.

Από την άλλη πλευρά παρατηρείται ότι η προτίμηση των καταναλωτών στη χώρα μας για άλλα είδη καφέ, όπως ο στιγμιαίος, ο φίλτρου και οι κάψουλες είναι αρκετά χαμηλή, καθώς αντίστοιχα τα μερίδια των ειδών αυτών στην ελληνική αγορά διαμορφώνονται στο 12,7%, το 8,7% και το 4%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατανάλωση καφέ κινείται ανοδικά με εξαίρεση τις χρονιές που είχαν μονοψήφια μείωση: το 2017 λόγω της αύξησης της τιμής που προκάλεσε ο ειδικός φόρος κατανάλωσης και το 2020 λόγω της πανδημίας.

Για τη χρονιά που μας πέρασε εκτιμάται ότι σε τιμές χονδρικής η αξία του καφέ στην Ελλάδα εκτιμήθηκε στα 650 εκατ. €, ενώ όσον αφορά τους τόνους που καταναλώθηκαν αυτοί ανήλθαν στις 40.450 και προβλέπεται άνοδος για το 2024 με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για 41.080 τόνους καφέ.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στατιστικό είναι το ότι από το 1993 έως και το 2023, δηλαδή σε διάστημα τριών δεκαετιών, έχει διπλασιαστεί η κατανάλωση καφέ. Πιο συγκεκριμένα, το 1993 οι Έλληνες κατανάλωσαν 22.200 τόνους καφέ με διαφορετική κατάταξη όσον αφορά τις προτιμήσεις, καθώς την πρωτοκαθεδρία είχε ο ελληνικός με 15.200 τόνους και ακολουθούσαν ο στιγμιαίος με μόλις 5.100 τόνους και οι φίλτρου και εσπρέσο με 1.900 τόνους.

Η μάχη του καφέ: Ο ελληνικός χάνει κατά κράτος από τον espresso - Πίνουμε διπλάσιους καφέδες σε σχέση με το '93

Πρωτοκαθεδρία της Nestle στο στιγμιαίο – Ηγέτης η Kaffea Terra στον εσπρέσο

Τη μερίδα του λέοντος της ελληνικής αγοράς στο στιγμιαίο καφέ διατηρεί ο κολοσσός της Nestle, καθώς το ποσοστό της αγγίζει το 80% των πωλήσεων, ενώ στη δεύτερη θέση ακολουθεί ο douwe egberts με πολύ χαμηλό ποσοστό της τάξης του 8%. Ελληνική παρουσία σε αυτή την κατηγορία είναι η Αναστασόπουλος Βασίλειος Εισαγωγική – Εμπορική Καφέ Α.Ε.

Στον εσπρέσο που είναι και ο πιο δημοφιλής καφές, η Kaffea Terra έχει αποκτήσει ηγετική θέση με μερίδιο 28% μέσω των Illy και Dimello, ενώ ακολουθούν οι μάρκες Lavazza, Hausbrand, Buondi (Νestle), καθώς και οι Costa Coffee και Vergnano της Coca Cola 3E.

Όσον αφορά τον ελληνικό καφέ, ηγέτης της κατηγορίας αυτής είναι ο Λουμίδης Παπαγάλος με ποσοστό έως και 48%, ενώ ακολουθεί με πολύ μικρότερο μερίδιο (έως και 12%) ο Bravo, ενώ από ελληνικής πλευράς στην αγορά δραστηριοποιούνται και οι Αρχοντάκης, Ουζούνογλου και Δάνδαλης.

Προχωρώντας στον καφέ φίλτρου, κυρίαρχος είναι η Jacobs douwe egberts, καθώς κατέχει έως και το ½ της αγοράς με μάρκες όπως οι Jacobs, Bravo και Maxwell House. Επιπλέον, ως ανερχόμενη κατηγορία μπορεί να χαρακτηριστούν οι κάψουλες καφέ με την Nespresso Ελλάς να κατέχει σημαντική παρουσία.

Πρέπει να τονιστεί, ωστόσο, τουλάχιστον όσον αφορά την αγορά καφέ από τα σούπερ μάρκετ που αποτελούν μαζί με τη λιανική το μεγαλύτερο κανάλι διάθεσης, αισθητή κάνουν την παρουσία τους και οι ιδιωτικές μάρκες (private label), καθώς οι καταναλωτές προσπαθούν να μειώσουν τα έξοδά τους.

thetoc.gr

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Θέρμανση: Πετρέλαιο, φυσικό αέριο ή κλιματιστικά; – Πώς θα ζεσταθείτε οικονομικά

Θέρμανση: Πετρέλαιο, φυσικό αέριο ή κλιματιστικά; – Πώς θα ζεσταθείτε οικονομικά


 Σε γρίφο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται το κόστος για τη θέρμανση 
τον φετινό χειμώνα, με τα νοικοκυριά να είναι προβληματισμένα για το ποια είναι συμφέρουσα λύση για το πορτοφόλι τους. Το κρύο έφτασε αλλά οι τιμές για το κόστος θέρμανσης συνεχίζουν να τρομάζουν. Πετρέλαιο, φυσικό αέριο ή ρεύμα; Τι συμφέρει τελικά;

Το κόστος για καυστήρα με πετρέλαιο φτάνει τα 172,50 ευρώ με την τιμή λίτρου στα 1,15 ευρώ και τη μέση μηνιαία κατανάλωση στα 150 λίτρα.

Το κόστος για καυστήρα φυσικού αερίου ανέρχεται στα 103 ευρώ με τιμή 0,065 ευρώ και μέση μηνιαία κατανάλωση 1.582 Kwh

Τα κλιματιστικά inverter A++ κοστίζουν στο νοικοκυριό 125 ευρώ, χωρίς inverter 224,4 ευρώ με τιμή 0,17 €/KWh)

Ηλεκτρικά σώματα – ηλεκτρικές θερμάστρες – αερόθερμα κοστίζουν σε έναν νοικοκυριό 245 ευρώ με τιμή 0,17 ευρώ//KWh

Αντλία θερμότητας αέρα-νερού κοστίζει 81,6 ευρώ με τιμή 0,17 €KWh

enikos.gr

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024

Σούπερ μάρκετ: Μειώσεις από 5% μέχρι 22% σε ταμπέλες – Πότε έρχονται τα εορταστικά καλάθια

Σούπερ μάρκετ: Μειώσεις από 5% μέχρι 22% σε ταμπέλες – Πότε έρχονται τα εορταστικά καλάθια


 
Όπως προκύπτει από την ανανεωμένη λίστα που δόθηκε στη δημοσιότητα, περισσότερα από 500 κωδικοί – και συγκεκριμένα 523 – από 54 συνολικά εταιρείες τροφίμων και λοιπών βασικών αγαθών φιγουράρουν πλέον στα ράφια των σούπερ μάρκετ όλης της χώρας με μειώσεις τιμών

Στα ράφια των σούπερ μάρκετ βρίσκονται ήδη τα καινούργια ταμπελάκια που υποδεικνύουν τα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης τα οποία έχουν ενταχθεί στην πρωτοβουλία μείωσης τιμών. Σημειώνεται ότι η σήμανση δεν είναι η ίδια σε όλα τα σούπερ μάρκετ καθώς κάθε επιχείρηση επιλέγει τον δικό της τρόπο για την ειδική σήμανση.

Πρόκειται για τη νέα πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης που αφορά σε μειώσεις τιμών στο ράφι που «τρέχει» από τις 22 Οκτωβρίου.

Όπως προκύπτει από την ανανεωμένη λίστα που δόθηκε στη δημοσιότητα, περισσότερα από 500 κωδικοί – και συγκεκριμένα 523 – από 54 συνολικά εταιρείες τροφίμων και λοιπών βασικών αγαθών φιγουράρουν πλέον στα ράφια των σούπερ μάρκετ όλης της χώρας με μειώσεις τιμών από 5% έως 24%. Η πρωτοβουλία έχει αναπτύξει μια δυναμική και καθημερινά οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης ενημερώνονται για νέους κωδικούς που προστίθενται στη λίστα. Όπως αναφέρουν πήγες της αγοράς, σύντομα αναμένεται ο αριθμός να ξεπεράσει τον αρχικό στόχο των 600 κωδικών.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας συνέστησε εντατικοποίηση των προσπαθειών από την πλευρά του οργανωμένου λιανεμπορίου, ώστε να αποδώσει τα μέγιστα η νέα πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης για μειώσεις τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ, με στόχο την ανάσχεση της ακρίβειας. O υπουργός ζήτησε από τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ να επεκτείνουν τον στόχο για μειώσεις τιμών σε περισσότερους από 600 κωδικούς, να παρατείνουν χρονικά τη διάρκεια της πρωτοβουλίας, καθώς και να τοποθετήσουν ειδική σήμανση στα ράφια των σούπερ μάρκετ με στόχο τη διευκόλυνση των καταναλωτών.

«Την προσπάθεια για να αποκλιμακωθούν οι τιμές δεν πρόκειται να τη σταματήσουμε ποτέ, μας ενδιαφέρουν τα νοικοκυριά που τα φέρνουν δύσκολα βόλτα και φυσικά η μεσαία τάξη» ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος. «Το τελευταίο εξάμηνο ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι κάτω από 1% -έχουμε τον μισό πληθωρισμό διατροφής από την ΕΕ- και ειδικότερα στα σούπερ μάρκετ έχουμε αρνητικό πληθωρισμό μεταξύ 1 και 2%» σημείωσε ο υπουργός ενώ προσέθεσε: «Αυτό που βιώσαμε όλοι τα προηγούμενα χρόνια, εξαιτίας της πανδημίας και των δύο πολέμων που δυστυχώς συνεχίζονται, το τελευταίο εξάμηνο έχει φρενάρει και κινείται σε μία περιοχή πέριξ του μηδενός».

Έλεγχοι στην αγορά και εορταστικά καλάθια

Την ίδια ώρα οι έλεγχοι στην αγορά εντατικοποιούνται. Μάλιστα, ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε πρόσφατα στον εξαπλασιασμό των προστίμων αλλά και την επέκταση του μέτρου περιορισμού του περιθωρίου κέρδους και σε χρονικό διάστημα εντός του 2025 και εξήγησε πως «η στρατηγική που ακολουθούμε είναι πιέσεις, έλεγχοι και διάλογος για μείωση των τιμών». Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε ότι συζητά με τους εκπροσώπους της αγοράς την επέκταση του μέτρου μείωσης των τιμών και ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των παραπλανητικών εκπτώσεων.

Ταυτόχρονα επέμεινε στα μέτρα ενίσχυσης των ελεγκτικών μηχανισμών και στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί των περιφερειών.

Στο ίδιο πλαίσιο, το υπουργείο αναμένεται και εφέτος να προχωρήσει στην εφαρμογή εορταστικών καλαθιών με στόχο να διευκολυνθούν οι αγορές των καταναλωτών ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Η σχετική δράση θα εφαρμοστεί για τρίτη διαδοχική χρονιά, ενώ αναμένεται να τεθεί σε ισχύ περί τα μέσα Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι το «καλάθι των Χριστουγέννων» αποτελεί την εορταστική εκδοχή της πρωτοβουλίας «καλάθι του νοικοκυριού» με στόχο τη μέγιστη δυνατή συγκράτηση των ανατιμήσεων στα βασικά είδη διατροφής που χρειάζεται κάθε νοικοκυριό για το εορταστικό τραπέζι. Στόχος είναι το νέο «καλάθι των Χριστουγέννων» να έχει την ίδια σύσταση με το περυσινό και να κινηθεί στο ίδιο εύρος τιμών. Πέρυσι η πρωτοβουλία τέθηκε σε ισχύ από τις 13 Δεκεμβρίου 2023 έως και τις 3 Ιανουαρίου 2024, με το καλάθι να περιλαμβάνει έξι βασικές για το εορταστικό τραπέζι κατηγορίες τροφίμων και συγκεκριμένα: αρνί, κατσίκι, γαλοπούλα, τσουρέκι, βασιλόπιτα, σοκολάτα. Την πρώτη χρονιά της εφαρμογής του το «καλάθι των Χριστουγέννων» τέθηκε σε ισχύ από τις 14 Δεκεμβρίου 2022 έως και τις 4 Ιανουαρίου 2023 με προϊόντα όπως η γαλοπούλα, το μοσχάρι, το τσουρέκι ή η βασιλόπιτα και η σοκολάτα.

Εκτός από το «καλάθι των Χριστουγέννων» δεν αποκλείεται να τεθεί σε ισχύ και το «καλάθι του ‘Αη Βασίλη» που αφορά στην αγορά παιδικών παιχνιδιών αποκλειστικά για την περίοδο των γιορτών. Σε αυτό συμμετέχουν πολλές αλυσίδες παιχνιδιών – μικρότερες και μεγαλύτερες – καθώς και γνωστές αλυσίδες ηλεκτρονικών ειδών. Πέρυσι, το «καλάθι του Αη Βασίλη» τέθηκε σε ισχύ στις 15 Δεκεμβρίου 2023 και διήρκησε έως και τις 11 Ιανουαρίου 2024. Οι κατηγορίες, όπως ίσχυαν πέρυσι, είναι οι εξής: επιτραπέζια / παζλ, παιχνίδια με κούκλες, κουκλόσπιτα και άλλα αξεσουάρ (παιχνίδια μίμησης), βρεφικά παιχνίδια, φιγούρες δράσης, παιχνίδια κατασκευών και δημιουργίας (π.χ. παιχνίδια με τουβλάκια), οχήματα – τηλεκατευθυνόμενα, ηλεκτρονικά παιχνίδια, αθλητικά παιχνίδια (π.χ. μπάλες, παιδικές μπασκέτες και τέρματα), λούτρινα, μουσικά παιχνίδια.

Ανοδική η πορεία του τζίρου το εννεάμηνο

Σε θετική πορεία συνεχίζει να βρίσκεται η αγορά του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων (καταστήματα τροφίμων άνω των 100 τ.μ., Ηπειρωτική Ελλάδα, Κρήτη & Νησιά Ιουνίου & Αιγαίου). Συγκεκριμένα, το εννεάμηνο του 2024 ο τζίρος αυξήθηκε 3,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο (στοιχεία YTD έως 29 Σεπτεμβρίου 2024). Σύμφωνα με την NielsenIQ , η αύξηση του τζίρου οδηγείται το τρέχον έτος από τους πωλούμενους όγκους και όχι τις τιμές, όπως συνέβαινε το 2023.

Σε επίπεδο κατηγοριών, η τάση αυτή οδηγείται κυρίως από τα τρόφιμα, τόσο τα φρέσκα (+4,5%) όσο και τα τυποποιημένα (+4,3%), με τα bazaar προϊόντα να εμφανίζουν την πιο μετριοπαθή ανάπτυξη, στο +1,8%. Την ίδια στιγμή οι μεγάλες FMCG κατηγορίες της οικιακής χρήσης παρουσιάζουν μείωση των πωλήσεών τους σε αξία (στο -1%) ενώ τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής στο σύνολό τους αναπτύσσονται κατά 2,4%. Και στις δύο μεγάλες αυτές κατηγορίες του μη τρόφιμου παρουσιάζονται αποπληθωριστικές τάσεις, ενώ στον αντίποδα, τα τρόφιμα και ποτά είναι αυτά, στα οποία φαίνεται αυξημένη η μέση πωλούμενη τιμή, σε σχέση με το 2023.

Σύμφωνα με την NielsenIQ, αυτό που διαφαίνεται από τη συστηματική μελέτη των στοιχείων της αγοράς είναι ότι η Ελλάδα ακολουθεί την παγκόσμια τάση, όπου η κατανάλωση είναι αυτή που οδηγεί την αύξηση του τζίρου, ενώ οι τιμές συνεχίζουν σταθερά να αποκλιμακώνονται.

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας Consumer Outlook της NielsenIQ, οι καταναλωτές φαίνεται να έχουν βελτιωμένη ψυχολογία και να νιώθουν πως υπάρχει μεγαλύτερη σταθερότητα, σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Παρ’ όλα αυτά παραμένουν ακόμη διστακτικοί όσον αφορά στις δαπάνες τους, ενώ η άνοδος στις τιμές των τροφίμων παραμένει η μεγαλύτερη ανησυχία για τους καταναλωτές, σε όλες τις ηπείρους.

Αυτή η διστακτικότητα, σε συνδυασμό με την μειωμένη αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, έχει, μεταξύ άλλων, συμβάλει στο γεγονός ότι τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας συνεχίζουν να καταλαμβάνουν το ¼ του καλαθιού του μέσου νοικοκυριού (YTD μερίδιο αγοράς: 24,7%). Μάλιστα, οι όγκοι για τα private label αυξάνονται με περισσότερο γοργούς ρυθμούς σε σχέση με το σύνολο των FMCGs (+5,7% vs +3,6%), κυρίως λόγω της αρνητικής τάσης, που εμφανίζει η μέση τιμής πώλησής τους, στο -1,1%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

«Σοκ και ΔΕΟΣ» για φοροφυγάδες και λαθρέμπορους από την ΑΑΔΕ

«Σοκ και ΔΕΟΣ» για φοροφυγάδες και λαθρέμπορους από την ΑΑΔΕ


 
Στη δημιουργία μιας νέας, ισχυρής μονάδας ελέγχου, με την επωνυμία «Δυνάμεις Ελέγχου Οικονομικών Συναλλαγών» (ΔΕΟΣ), η οποία αποτελεί ουσιαστικά ηχηρό μήνυμα προς τους φοροφυγάδες και τους λαθρέμπορους, προχωράει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στο πλαίσιο ενίσχυσης του έμψυχου «οπλοστασίου» της.

Απώτερος στόχος, η ενδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών για την αύξηση των φορολογικών εισπράξεων, και κατ’ επέκταση η δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου για τη χρηματοδότηση νέων παρεμβάσεων στην κατεύθυνση μείωσης της άμεσης φορολογίας και ενίσχυσης των εισοδημάτων.

Η ΔΕΟΣ θα λειτουργεί συντονισμένα με τις υπάρχουσες φορολογικές και τελωνειακές υπηρεσίες, ενώ η αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων και φορολογικών δεδομένων θα επιτρέπει τη διενέργεια ελέγχων σε υποθέσεις υψηλού κινδύνου. Με τον συνδυασμό της ανθρώπινης εμπειρίας και της τεχνολογίας, οι νέες Δυνάμεις Ελέγχου Οικονομικών Συναλλαγών θα επικεντρώνονται σύμφωνα με την ΕΡΤ, κυρίως σε μεγάλες επιχειρήσεις και εταιρείες που αποτελούν συχνά εστίες φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου, όπως το εμπόριο καυσίμων, ο τουριστικός τομέας και ο κλάδος της βιομηχανίας.

Οι νέες στρατηγικές ελέγχου δεν περιορίζονται μόνο στη σύσταση της ΔΕΟΣ, αλλά συνοδεύονται από την αναβάθμιση των ηλεκτρονικών εργαλείων και εφαρμογών.

Το σχέδιο δράσης της ΑΑΔΕ για το 2025 προβλέπει:

  • Καθολική δήλωση των εσόδων-εξόδων των επιχειρήσεων στο myDATA από 1η Ιανουαρίου 2025 και λειτουργία πριν από το τέλος του 2024 της νέας εφαρμογής myDATAapp που θα δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να εκδίδουν και να διαβιβάζουν παραστατικά όπως τιμολόγια και αποδείξεις λιανικής απευθείας στην πλατφόρμα myDATA μέσω smartphone ή tablet.
  • Ενεργοποίηση του Ψηφιακού Πελατολογίου τον Ιανουάριο του 2025. Πρόκειται για ένα ψηφιακό βιβλίο πελατών που θα τηρούν υποχρεωτικά συγκεκριμένοι κλάδοι ελευθέρων επαγγελματιών και επιτηδευματιών. Θα παρακολουθείται από την ΑΑΔΕ σε πραγματικό χρόνο online, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα διασταυρώσεων και συγκρίσεων με ομοειδείς επιχειρήσεις. Το Ψηφιακό Πελατολόγιο θα ξεκινήσει από κλάδους όπως συνεργεία, φανοποιεία, πλυντήρια αυτοκινήτων και χώρους στάθμευσης και θα επεκταθεί και σε άλλους κλάδους εντός του 2025.
  • Έναρξη υλοποίησης της υποχρεωτικής εφαρμογής του Ψηφιακού Δελτίου Αποστολής στις αρχές του 2025. Οι επιχειρήσεις θα υποχρεώνονται να εκδίδουν ψηφιακά παραστατικά διακίνησης και να διαβιβάζουν τα δεδομένα τους στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA και με αυτόν τον τρόπο οι φορολογικές αρχές θα έχουν μια πλήρη εικόνα του υπό διακίνηση προϊόντος, σε όλα τα στάδια διακίνησης, και:
  • Επέκταση του Ηλεκτρονικού Τιμολογίου σε όλους τους κλάδους της οικονομίας αρχής γενομένης από το δεύτερο εξάμηνο του 2025.

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Προϋπολογισμός 2025: Τι δίνει σε εργαζόμενους, συνταξιούχους και οικογένειες

Προϋπολογισμός 2025: Τι δίνει σε εργαζόμενους, συνταξιούχους και οικογένειες

 


Μέτρα στήριξης 1,1 δισ. ευρώ, αυξήσεις σε συντάξεις και κατώτατο μισθό αλλά και αύξηση των φορολογικών εσόδων φέρνει ο προϋπολογισμός του 2025

Με το ένα χέρι ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2025 «δίνει» 1,1 δισ. ευρώ για νέες παροχές, ελαφρύνσεις και μέτρα στήριξης της οικονομίας. Με το άλλο όμως «παίρνει» αφού η αύξηση των εισοδημάτων οδηγεί σε αντίστοιχη αύξηση των φορολογικών εσόδων. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι άμεσα στο 2025, το κράτος θα αντλήσει επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ από φόρους. Έτσι θα «στρώσει δρόμο» για νέες παροχές ενισχύοντας παράλληλα την δημοσιονομική θέση της χώρας.

Για το 2024, οι παροχές και τα μέτρα στήριξης ανήλθαν σε 1,84 δισ. ευρώ, ενώ για το 2025 προβλέπεται αύξηση αυτών των ποσών κατά 1,1 δισ. ευρώ, με το συνολικό κόστος να φτάνει στα 2,944 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, περιλαμβάνονται μέτρα όπως αυξήσεις στις συντάξεις, οι οποίες θα φτάσουν έως και το 2,4%, καθώς και η ενίσχυση του κατώτατου μισθού, με στόχο να μειωθεί η ανεργία κάτω από το 10%.

Παράλληλα, προγραμματίζονται νέες αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, με τον εισαγωγικό μισθό να ανέρχεται στα 950 ευρώ μέχρι το 2027 και με μια υπόθεση εργασίας να διαμορφωθεί το 2025 στα 870 ευρώ.

Τα μέτρα αυτά συνοδεύονται, όμως, και από αύξηση των φόρων, λόγω της ανόδου των αποδοχών και της ενίσχυσης της ιδιωτικής κατανάλωσης, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε υψηλότερα φορολογικά έσοδα. Η υπέρβαση των εσόδων από φόρους το 2024 ήταν εντυπωσιακή, φτάνοντας τα 3,7 δισ. ευρώ πάνω από τους στόχους, κυρίως λόγω των αυξήσεων στους μισθούς, της μείωσης της φοροδιαφυγής και της ανόδου των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Η αύξηση αυτή αποδίδεται κατά κύριο λόγο στις αυξήσεις των μισθών, στη μείωση της φοροδιαφυγής και στην άνοδο των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Επιπλέον, τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων σημείωσαν υπέρβαση κατά 1,026 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της αύξησης των αποδοχών, ενώ από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων τα έσοδα ξεπέρασαν τις προβλέψεις κατά 1,15 δισ. ευρώ. Ο ΦΠΑ επίσης απέφερε 1,24 δισ. ευρώ παραπάνω από τους στόχους, ως αποτέλεσμα της μεγαλύτερης κατανάλωσης και της περιστολής της φοροδιαφυγής.

Για το 2025, προβλέπεται περαιτέρω αύξηση των φορολογικών εσόδων, τα οποία εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 69,2 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,47 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2024. Οι εισφορές από άμεσους φόρους εισοδήματος αναμένονται στα 24,9 δισ. ευρώ, ενώ οι έμμεσοι φόροι, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, προβλέπεται να φέρουν στα δημόσια ταμεία 37,8 δισ. ευρώ.

Το 2025 περιλαμβάνει επίσης σημαντικές δημοσιονομικές παρεμβάσεις, όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα, με εκτιμώμενο κόστος 440 εκατ. ευρώ, και η πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, με κόστος 238 εκατ. ευρώ. Επίσης, μονιμοποιείται η επιστροφή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, ενώ αυξάνονται οι συντάξεις βάσει της μεταβολής του πληθωρισμού και του ΑΕΠ, με συνολικό κόστος 401 εκατ. ευρώ για το 2025.

Προβλέπεται επίσης ενίσχυση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, τόσο μέσω της αναμόρφωσης του μισθολογίου που ξεκίνησε το 2024, όσο και μέσω νέας αύξησης στους βασικούς μισθούς από τον Απρίλιο του 2025. Παράλληλα, ενισχύεται το εισόδημα των ιατρών του ΕΣΥ, ενώ προβλέπονται και αυξήσεις στις αποζημιώσεις για το ένστολο προσωπικό.

Τον Δεκέμβριο του 2024, θα δοθούν έκτακτες ενισχύσεις ύψους 243 εκατ. ευρώ σε 1,9 εκατομμύρια δικαιούχους, μεταξύ των οποίων συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά, δικαιούχοι επιδόματος παιδιού, ανασφάλιστοι υπερήλικες και δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Παράλληλα, ο κατώτατος μισθός, που αυξήθηκε κατά 27,7% από το 2021 έως το 2024, θα αναπροσαρμοστεί περαιτέρω το 2025, ενώ έχουν «ξεπαγώσει» οι τριετίες στον ιδιωτικό τομέα.

Ενίσχυση των εισοδημάτων σε εργαζόμενους και συνταξιούχους

Οι κυριότερες μόνιμες παρεμβάσεις που προβλέπουν ενισχύσεις εισοδήματος και εφαρμόζονται από το 2024 ή θα ξεκινήσουν το 2025 είναι οι εξής:

• Μείωση ασφαλιστικών εισφορών: Από 01.01.2025, κατά 1%, μείωση 0,5% για εργαζομένους και 0,5% για εργοδοτικές εισφορές υγείας, με ετήσιο κόστος 440 εκατ. ευρώ.

• Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος: Από 01.01.2025, σε συνέχεια της μείωσης κατά 50% το 2024, με κόστος 238 εκατ. ευρώ για το 2025.

• Επιστροφή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο: Επέκταση για το 2024 και μόνιμη εφαρμογή από το 2025, με ετήσιο κόστος 100 εκατ. ευρώ.

• Αυξήσεις συντάξεων: Με βάση τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη, κόστος 424 εκατ. ευρώ για το 2024 και 398 εκατ. ευρώ για το 2025.

• Αναμόρφωση μισθολογίου Δημοσίου: Από 01.01.2024, αυξήσεις σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, με έμφαση στους χαμηλόμισθους, στους γονείς και στους υπεύθυνους θέσεων.

Συνολικό κόστος 1.067 εκατ. ευρώ, με νέα αύξηση το 2025 (143 εκατ. ευρώ).

Επιπρόσθετα, το 2024 θα διατεθούν 243 εκατ. ευρώ για ενισχύσεις σε 1,9 εκατ. δικαιούχους, όπως συνταξιούχους, γονείς και άτομα με αναπηρίες.
Ενισχύσεις για οικογένειες

Ενισχύσεις για οικογένειες

Για την αντιμετώπιση του δημογραφικού, προβλέπονται:

• Αύξηση του επιδόματος γέννησης (2.400–3.500 ευρώ) με αναδρομική ισχύ από 01.01.2023.

• Ενίσχυση επιδόματος μητρότητας για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες από 4 σε 9 μήνες.

• Αύξηση αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για φορολογούμενους με τέκνα.

• Κατάργηση φόρου ασφαλίστρων υγείας για παιδιά έως 18 ετών από το 2025.

Τα μέτρα αυτά εντάσσονται σε ένα ευρύτερο εθνικό σχέδιο δράσης, ενώ παράλληλα εφαρμόζονται προγράμματα ενίσχυσης όπως «Νταντάδες της Γειτονιάς» και η παροχή voucher για παιδικούς σταθμούς.

Κίνητρα για επενδύσεις

Επίσης, η κυβέρνηση προχωρά σε σειρά σημαντικών παρεμβάσεων για την ενίσχυση των επενδύσεων. Συγκεκριμένα:

• Εισάγονται νέες περιπτώσεις χορήγησης προσαυξημένων ποσοστών έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων, που σήμερα ανέρχεται σε 200%, για δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας, που διαμορφώνεται έως και 315% για επενδύσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις έντασης γνώσης,
• Επεκτείνονται τα φορολογικά κίνητρα για εμπορική εκμετάλλευση ευρεσιτεχνίας (πατέντας), με περισσότερα έτη απαλλαγής των σχετικών κερδών από τον φόρο,

• Διευρύνονται τα φορολογικά κίνητρα για τους επενδυτές (angel investors) με αύξηση του ορίου στις 900.000 ευρώ επί του κεφαλαίου που εισφέρουν σε νεοφυείς επιχειρήσεις,

• Μειώνεται σε 100.000 ευρώ το ελάχιστο όριο εταιρικού κεφαλαίου της νέας εταιρείας που προκύπτει από συνεργασία/μετασχηματισμό, για την εξασφάλιση φοροαπαλλαγής 30% επί των κερδών και

• Θεσπίζεται η δυνατότητα μεταφοράς φορολογικής ζημίας μετασχηματιζόμενων επιχειρήσεων.

Αναπτυξιακές παρεμβάσεις

Η κυβέρνηση προωθεί μέτρα στήριξης επενδύσεων και καινοτομίας, όπως:

• Παροχή Golden Visa για επενδύσεις σε startup επιχειρήσεις (από 250.000 ευρώ).

• Κατάργηση τέλους σταθερής τηλεφωνίας για συνδέσεις υψηλών ταχυτήτων.

• Ίδρυση του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου (Growthfund) με αρχικά κεφάλαια 300 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, επιβάλλεται τέλος κρουαζιέρας (52 εκατ. ευρώ ετησίως), το οποίο κατανέμεται για τη βελτίωση υποδομών λιμένων, την ενίσχυση τουριστικών προϊόντων και τη στήριξη τοπικών κοινωνιών.

Μέτρα για του ιδιοκτήτες ακίνητων και για όσους ψάχνουν σπίτι

Ο προϋπολογισμός του 2025 ενσωματώνει τις παρεμβάσεις που συνθέτουν τον σχεδιασμό της στεγαστικής πολιτικής και διά γυμνού οφθαλμού είναι σαφής η στόχευση: κίνητρα για την αγορά κατοικίας – κίνητρα για το «άνοιγμα» και την εκμίσθωση άνω των 700.000 «κενών» κατοικιών – αντικίνητρα για βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Ειδικότερα, οι κυριότερες παρεμβάσεις συνίστανται στα εξής:

• Δημιουργία νέου προγράμματος «ΣΠΙΤΙ μου ΙΙ», με συνολικό προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1 δισ. ευρώ χρηματοδοτείται από το δανειακό σκέλος του ΤΑΑ και 1 δισ. ευρώ από τις εμπορικές τράπεζες. Το επιτόκιο θα είναι μειωμένο κατά 50% από το τρέχον εμπορικό, καθώς το ποσό που χρηματοδοτείται από το ΤΑΑ θα είναι άτοκο. Τα ηλικιακά και εισοδηματικά κριτήρια διευρύνονται σε σχέση με το πρώτο πρόγραμμα «ΣΠΙΤΙ μου». Το πρόγραμμα θα καλύπτει φυσικά πρόσωπα και ζευγάρια ηλικίας 25 έως 50 ετών, με εισόδημα το οποίο κυμαίνεται από 10.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ για τον άγαμο, ενώ για το ζευγάρι αυξάνεται σε 28.000 ευρώ με προσαύξηση 4.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

• Επιπρόσθετο πρόγραμμα ύψους 400 εκατ. ευρώ μέσω του δανειακού σκέλους του ΤΑΑ για την ενεργειακή αναβάθμιση παλιών κατοικιών με μηδενικό επιτόκιο.

• Απαλλαγή για τρία έτη από τον φόρο εισοδήματος των εισοδημάτων από ενοίκια ακινήτων εμβαδού έως 120 τ.μ., τα οποία θα εκμισθωθούν με μακροχρόνια μίσθωση, ενώ ήταν «κενά» ή σε βραχυχρόνια μίσθωση για τουλάχιστον τρία έτη. Το εκτιμώμενο κόστος για το 2025 ανέρχεται σε 3 εκατ. ευρώ και για τα έτη 2026-2028 σε 13 εκατ. ευρώ, κατ’ έτος.

• Αύξηση του επιδόματος στέγασης, στο πλαίσιο της εν γένει αναμόρφωσης των επιδομάτων, από το ποσό των 70 ευρώ στο ποσό των 125 ευρώ και στο ποσό των 75 ευρώ, αναλόγως της εισοδηματικής κλίμακας, το οποίο προσαυξάνεται κατά 30% για κάθε τέκνο, ενώ παράλληλα εισάγονται και στοχευμένα περιουσιακά κριτήρια.

• Απαγόρευση νέας βραχυχρόνιας μίσθωσης, κατά τη διάρκεια του 2025, για διαμερίσματα που βρίσκονται στο πρώτο, δεύτερο και τρίτο δημοτικό διαμέρισμα του κέντρου της Αθήνας, λόγω του ιδιαίτερα υψηλού ποσοστού των διαμερισμάτων που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση.

• Αύξηση του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση για βραχυχρόνιες μισθώσεις, κατά τους μεν χειμερινούς μήνες από 0,5 ευρώ σε 2 ευρώ ανά διανυκτέρευση, κατά τους δε καλοκαιρινούς μήνες από 1,5 ευρώ σε 8 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

• Διπλασιασμός της μέγιστης επιδότησης του προγράμματος «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» από το ποσό των 4.000 ευρώ στο ποσό των 8.000 ευρώ, η οποία θα καλύπτει το 60% έναντι του 40% των δαπανών. Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ και, συγκεκριμένα, 25 εκατ. ευρώ για το 2024 και 25 εκατ. ευρώ για το 2025.

• Επέκταση, για ένα ακόμα έτος (μέχρι το τέλος του 2025), της αναστολής του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές, με σκοπό την αύξηση των προς διάθεση κατοικιών, με ετήσιο κόστος 18 εκατ. ευρώ.

• Αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών, στο πλαίσιο του προγράμματος «Κοινωνική Αντιπαροχή», με δαπάνες του αναδόχου, ο οποίος έχει τη δυνατότητα εκμετάλλευσης του ακινήτου και παράλληλα την υποχρέωση εκμίσθωσής του.