Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2024

Η Mαύρη Bίβλος των παρανομιών στον Δημόσιο τομέα και Δήμους

Η Mαύρη Bίβλος των παρανομιών στον Δημόσιο τομέα και Δήμους


 
Εντυπωσιακά στοιχεία για τον κύκλο των παραβάσεων και παρανομιών 913 συνολικά δημοσίων υπαλλήλων, δεκάδες από τους οποίους είναι δήμαρχοι, προϊστάμενοι διευθύνσεων, τμημάτων και άλλοι κρατικοί λειτουργοί, περιλαμβάνει η τελευταία έκθεση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) για τη διαφθορά και την αυθαιρεσία στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, η οποία εκδόθηκε προ μερικών ημερών και αποκαλύπτουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ».

Πρόκειται για σειρά υποθέσεων για τις οποίες ενημερώθηκε υπηρεσιακά η ΕΑΔ, όπως και άλλες στις οποίες προχώρησε η ίδια σε σειρά πειθαρχικών ελέγχων μετά από καταγγελίες πολιτών. Με πολλές από αυτές να αφορούν από παραβάσεις καθήκοντος μέχρι υπεξαιρέσεις και ασέλγειες σε βάρος ανηλίκων!

Πόσοι ελέγχθηκαν

Οπως σημειώνεται στην τελευταία έκθεσή της, στην ΕΑΔ εστάλησαν το 2023 από δικαστικές κι άλλες Αρχές 5.215 έγγραφα που αφορούσαν εκτός των άλλων 737 κλήσεις σε απολογία, 585 παραπομπές σε πειθαρχικά συμβούλια, 756 ποινικές διώξεις, 397 ποινικές αποφάσεις, 98 πράξεις θέσης σε αργία και 11 πράξεις έκπτωσης δημοσίων υπαλλήλων.

Με έναυσμα τις ποινικές διώξεις, τις αποφάσεις κ.λπ. που κοινοποιήθηκαν στην Αρχή, διερευνήθηκαν 598 υποθέσεις ως προς τον πειθαρχικό έλεγχο των υπαλλήλων και την επιβολή τυχόν διοικητικών μέτρων.

Από τους 598 ελεγχόμενους για ύποπτες ενέργειες, οι 104 ήταν υπάλληλοι δήμων, οι 103 αιρετοί, οι 92 ένστολοι, οι 68 γιατροί, οι 64 εκπαιδευτικοί, οι 51 υπάλληλοι υπουργείων, οι 44 υπάλληλοι ΝΠΙΔ, οι 41 υπάλληλοι περιφερειών, οι 18 σωφρονιστικοί υπάλληλοι και οι 13 υπάλληλοι Ανεξαρτήτων Αρχών.

Στο «μικροσκόπιο» από την ίδια την ΕΑΔ μπήκαν ύστερα κατά το ίδιο χρονικό διάστημα και 3.583 καταγγελίες πολιτών και συντάχθηκαν από την Αρχή 2.570 εκθέσεις αναφορών. Από αυτές, το 24,6% αφορούσαν ΟΤΑ, το 18,37% υποθέσεις ασφάλισης/εργασιακών σχέσεων, το 15,4% ζητήματα του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, το 15,34% θέματα Υγείας και Πρόνοιας, το 9,42% θέματα του υπουργείου Παιδείας κ.λπ.

Πόσοι τιμωρήθηκαν

Οπως σημειώνεται στην έκθεση της ΕΑΔ, με βάση αυτές τις αναφορές και τις επακόλουθες έρευνες ελέγχθηκαν πειθαρχικά 315 κρατικοί υπάλληλοι από τους οποίους οι 135 για «παράβαση καθήκοντος» και οι υπόλοιποι για μια σειρά από άλλα πειθαρχικά παραπτώματα.

Από τους ελεγχόμενους από την ίδια την ΕΑΔ, οι 57 ήταν δήμαρχοι, οι 52 προϊστάμενοι διεύθυνσης, οι 50 προϊστάμενοι τμημάτων, οι 102 υπάλληλοι, οι 36 αιρετοί και ένας περιφερειάρχης.

Εκδιώχθηκαν από τις υπηρεσίες τους 55 υπάλληλοι για αδικαιολόγητη αποχή, πέντε για μαστροπεία και κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας, τέσσερις για υπεξαίρεση, δύο για απάτη με υπολογιστή, δύο για κατοχή πλαστού πτυχίου και ένας για κακουργηματική… αρχαιοκαπηλία. Ο συνολικός αριθμός των εκδιωχθέντων υπαλλήλων είναι 77.

Αγνωστα περιστατικά

Εντύπωση προκαλούν από την έκθεση της ΕΑΔ άγνωστα περιστατικά και αναφορές που την έχουν απασχολήσει.

Ετσι λοιπόν σημειώνεται «ότι επιβλήθηκε οριστική παύση σε γιατρό ΕΣΥ για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ανήλικης ασθενούς που προσήλθε στο ιατρείο του για ιατρική εξέταση.

Σε πρώτο βαθμό τού είχε επιβληθεί προσωρινή παύση 12 μηνών. Επιπλέον υπήρξε επιβολή ποινής προσωρινής παύσης 12 μηνών σε δύο υπαλλήλους πρεσβείας για τη μη νόμιμη χορήγηση θεωρήσεων εισόδου σε πολίτες τρίτων χωρών.

Επιβλήθηκε οριστική παύση σε εκπαιδευτικό, ο οποίος καταδικάστηκε στην κατ’ έφεση δίκη σε ποινή φυλάκισης 40 μηνών για κατάχρηση σε ασέλγεια ανήλικου μαθητή του που δεν συμπλήρωσε τα 14 έτη κατ’ εξακολούθηση.

Σε πρώτο βαθμό στον συγκεκριμένο εκπαιδευτικό είχε επιβληθεί ποινή προσωρινής παύσης έξι μηνών. Ακόμη υπήρξε προσωρινή παύσης 12 μηνών σε χειρουργό γιατρό του ΕΣΥ διότι, κατόπιν χειρουργικής επέμβασης, προκάλεσε στην ασθενή βαριά σωματική βλάβη, δυνητικά θανατηφόρα. Σε πρώτο βαθμό – όπως σημειώνεται στην έκθεση της ΕΑΔ – «ο ιατρός είχε απαλλαχθεί από την πειθαρχική ευθύνη».

Επίσης καταγράφονται άλλες έρευνες της ΕΑΔ που αφορούσαν καταγγελία για Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο περί μη νόμιμης επαναποστείρωσης και επαναχρησιμοποίησης χειρουργικών υλικών μίας χρήσης στα χειρουργεία του νοσοκομείου.

Από την ΕΑΔ φέρεται να ανακαλύφθηκε ανάμεσα στα άλλα «μη καταγραφή των χειρουργικών υλικών μίας χρήσης στα παραστατικά χειρουργικών επεμβάσεων και στα ατομικά δελτία ανάλωσης χειρουργικών υλικών».

Επίσης, υπήρξε έλεγχος για τη νομιμότητα της διαδικασίας πραγματοποίησης ορισμένων σχολικών εκδρομών και διαπιστώθηκε «μη τήρηση της νόμιμης διαδικασίας επιλογής μεταφορικού μέσου» καθώς και «παράβαση της υποχρέωσης έγγραφης ενημέρωσης της Τροχαίας για τον έλεγχο των οχημάτων».

Εντυπωσιάζει ακόμη το εύρημα της ΕΑΔ για «παρατηρούμενη συστηματική μικροβιολογική επιβάρυνση και ελλιπής χλωρίωση του νερού, δίχως να εκδίδεται σχετική ενημέρωση του κοινού και απαγόρευση χρήσης, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία, όπως και η μη διενέργεια του προβλεπόμενου αριθμού ελέγχων σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία» που αφορούν Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης και Αποχέτευσης και τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας.

Τέλος, υπήρξε και έλεγχος της νομιμότητας 2.379 αιτήσεων δικαιούχων για τη χορήγηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος υπό τη μορφή εισοδηματικής ενίσχυσης. Και ανάμεσα στα ευρήματα ήταν, όπως σημειώνεται στην έκθεση της ΕΑΔ, «παράβαση διατάξεων νομοθεσίας με δόλο κατά την έγκριση αιτήσεων. Τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά από μη νόμιμα εγκεκριμένες αιτήσεις ανέρχονται συνολικά σε 4.307.921,05 ευρώ».

Premium έκδοση ΤΑΝΕΑ

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ η αυτόματη είσπραξη του ΦΠΑ – Καταργούνται οι δηλώσεις

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ η αυτόματη είσπραξη του ΦΠΑ – Καταργούνται οι δηλώσεις



Ένα ακόμα βήμα στην ψηφιοποίηση δρομολογεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), καθώς στα σκαριά είναι η κατάργηση των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ και η αυτόματη είσπραξη.

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ 2025-2029, η ΑΑΔΕ πρόκειται να βεβαιώνει και να εισπράττει αυτόματα το ποσό του ΦΠΑ χωρίς να χρειάζεται να το αποδίδει ο επαγγελματίας. Ως εκ τούτου, δεν θα απαιτούνται και οι περιοδικές δηλώσεις ανά μήνα ή τρίμηνο.

Στόχος της ΑΑΔΕ είναι η εισπραξιμότητα του φόρου να πολλαπλασιαστεί καθώς ο ΦΠΑ θα βεβαιώνεται και θα εισπράττεται αυτόματα σε real time την στιγμή της συναλλαγής.

Για να γίνει αυτό θα οργανωθεί ένας λογαριασμός της ΑΑΔΕ στον οποίο το αναλογούν ποσό του ΦΠΑ επί της οποιασδήποτε συναλλαγής θα μπαίνει αυτόματα, ενώ μέχρι σήμερα εισπράττει τον ΦΠΑ ο επαγγελματίας και κατόπιν αναλαμβάνει να το αποδώσει ο ίδιος στο Δημόσιο.

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2024

Πτωτικά τα έσοδα τον Αύγουστο τα έσοδα από τον τουρισμό, παρότι οι αφίξεις ήταν αυξημένες

Πτωτικά τα έσοδα τον Αύγουστο τα έσοδα από τον τουρισμό, παρότι οι αφίξεις ήταν αυξημένες


 Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, η μέση δαπάνη ανά τουρίστα τον Αύγουστο ήταν 594 ευρώ έναντι 652 ευρώ, τον αντίστοιχο μήνα του 2023, και 693 ευρώ τον Αύγουστο του 2022. Η μείωση τον Αύγουστο ήταν 8,8%.

Σε επίπεδο οκταμήνου, η μέση δαπάνη προσδιορίζεται στα 584 ευρώ, ενώ ήταν 628 ευρώ ένα χρόνο πριν, δηλαδή μείωση 7%. Εν τω μεταξύ, η ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 6,6% τον Αύγουστο του 2024 και κατά 9,9% την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2024.

Οι πιο «σφιχτοί» τουρίστες

Κομβικός παράγοντας στη μεγάλη μείωση της δαπάνης ανά τουρίστα φαίνεται πως ήταν οι Γερμανοί, οι οποίοι παραδοσιακά αποτελούν τους καλύτερους «πελάτες» στη χώρα μας την περίοδο του καλοκαιριού. Ωστόσο φέτος τον Αύγουστο ξόδεψαν σχεδόν 120 ευρώ λιγότερα ανά τουρίστα σε σύγκριση με πέρυσι.

Το αντίστοιχο μέγεθος στην περίοδο του οκταμήνου ήταν 92 ευρώ. Σημαντικές περικοπές στις δαπάνες έγιναν και από τους τουρίστες άλλων χωρών, όπως από τη Βρετανία και τη Γαλλία. Μάλιστα οι Γάλλοι κατέγραψαν τον Αύγουστο τη μεγαλύτερη μείωση.

Αναλυτικότερα:

Για τον Αύγουστο

  • Οι Γερμανοί μείωσαν τις δαπάνες τους κατά 13,84%, στα 723 ευρώ από 840 ευρώ.
  • Οι Άγγλοι τις μείωσαν κατά 9,76%, στα 743 ευρώ από 824 ευρώ.
  • Οι Αμερικάνοι αύξησαν οριακά τις δαπάνες τους κατά 0,87%, 948 ευρώ από 940 ευρώ.
  • Οι Γάλλοι σημείωσαν βουτιά στις δαπάνες 20,78%, 731 ευρώ από 922 ευρώ.
  • Οι Ιταλοί στις δαπάνες τους κατέγραψαν άνοδο 11,79%, φτάνοντας στα 716 ευρώ από 640 ευρώ.

Για το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου

  • Οι Γερμανοί ξόδεψαν 11,84% λιγότερα, με την κατά κεφαλήν δαπάνη να διαμορφώνεται στα 684 ευρώ από 776 ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023.
  • Οι Άγγλοι ξόδεψαν 1,13% λιγότερα, με τη μέση δαπάνη να ανέρχεται στα 757 ευρώ από 766 ευρώ πέρυσι.
  • Οι Αμερικανοί ξόδεψαν 6,99% λιγότερα, με τη μέση δαπάνη να διαμορφώνεται στα 964 ευρώ από 1.036 ευρώ.
  • Οι Γάλλοι σημείωσαν και πάλι τη μεγαλύτερη πτώση, 18,66%, με δαπάνη 664 ευρώ από 816 ευρώ.
  • Οι Ιταλοί κατέγραψαν άνοδο στις δαπάνες 6,68%, στα 640 ευρώ έναντι 600 ευρώ πέρυσι.

Ταξιδιωτικό ισοζύγιο

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο τον Αύγουστο του 2024 εμφάνισε πλεόνασμα 4.020,7 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 4.090,6 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2023.

Μείωση κατά 1,8% κατέγραψαν τον Αύγουστο του 2024 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 4.249,6 εκατ. ευρώ, έναντι 4.328,2 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2023, ενώ μείωση κατά 3,7% παρατηρήθηκε και στις ταξιδιωτικές πληρωμές (Αύγουστος 2024: 228,9 εκατ. ευρώ, Αύγουστος 2023: 237,6 εκατ. ευρώ).

H μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην πτώση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 8,8%, καθώς η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 6,6%. Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών υπεραντιστάθμισαν κατά 150,6% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και συνέβαλαν κατά 88,8% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2024, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εμφάνισε πλεόνασμα 13.330,6 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 13.096,1 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Άνοδο κατά 476,2 εκατ. ευρώ, ή 3,2%, παρουσίασαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 15.179,6 εκατ. ευρώ, ενώ αύξηση κατά 241,7 εκατ. ευρώ, ή 15,0%, παρατηρήθηκε και στις ταξιδιωτικές πληρωμές, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 1.849,0 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην άνοδο της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 9,9%, καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 7%. Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθμισαν κατά 58,3% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και συνέβαλαν κατά 83,4% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες.

Ταξιδιωτικές εισπράξεις

Τον Αύγουστο του 2024, όπως προαναφέρθηκε, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 1,8% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023. Αναλυτικότερα, αύξηση κατά 5,1% κατέγραψαν οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 2.599,2 εκατ. ευρώ, έναντι 2.473,8 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2023, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των λοιπών χωρών εμφάνισαν μείωση κατά 13,9% (Αύγουστος 2024: 1.506,4 εκατ. ευρώ, Αύγουστος 2023: 1.750,3 εκατ. ευρώ).

Η άνοδος των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 ήταν αποτέλεσμα της αύξησης των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ζώνης του ευρώ κατά 3,2% (Αύγουστος 2024: 2.022,0 εκατ. ευρώ, Αύγουστος 2023: 1.959,0 εκατ. ευρώ), καθώς και των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 εκτός της ζώνης του ευρώ, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 12,1% και διαμορφώθηκαν στα 577,2 εκατ. ευρώ, έναντι 514,8 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2023.

Ειδικότερα, όσον αφορά τις σημαντικότερες χώρες προέλευσης ταξιδιωτών από τη ζώνη του ευρώ, οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 13% και διαμορφώθηκαν στα 729,2 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τη Γαλλία μειώθηκαν κατά 9,6% και διαμορφώθηκαν στα 331,7 εκατ. ευρώ. Αυξημένες κατά 18,5% ήταν οι εισπράξεις από την Ιταλία, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 396,1 εκατ. ευρώ.

Από τις λοιπές χώρες, μείωση κατά 14,6% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 647,3 εκατ. ευρώ, ενώ αύξηση κατά 14,7% εμφάνισαν οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 215,9 εκατ. ευρώ. Τέλος, δεν σημειώθηκαν εισπράξεις από τη Ρωσία.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2024, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατέγραψαν άνοδο κατά 3,2% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2023 και διαμορφώθηκαν στα 15.179,6 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 κατά 6,0%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 8.562,7 εκατ. ευρώ, καθώς οι εισπράξεις από κατοίκους των λοιπών χωρών μειώθηκαν κατά 2,8% στα 5.980,9 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκαν στα 6.699,8 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 3,0%, ενώ άνοδο κατά 18,4% σημείωσαν και οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 εκτός της ζώνης του ευρώ, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 1.862,9 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 3,7% στα 2.472,8 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τη Γαλλία μειώθηκαν κατά 12,4% στα 1.007,8 εκατ. ευρώ. Αυξημένες κατά 18,3% ήταν οι εισπράξεις από την Ιταλία, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 988,6 εκατ. ευρώ. Από τις λοιπές χώρες, άνοδο κατά 2,8% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 2.375,6 εκατ. ευρώ, όπως και οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ, κατά 0,8% στα 979,6 εκατ. ευρώ. Τέλος, οι εισπράξεις από τη Ρωσία σημείωσαν πτώση κατά 68,5% και διαμορφώθηκαν στα 8,7 εκατ. ευρώ.

Εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση

Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση τον Αύγουστο του 2024 διαμορφώθηκε σε 6.908,0 χιλ. ταξιδιώτες, αυξημένη κατά 6,6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023. Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση μέσω αεροδρομίων αυξήθηκε κατά 8,8% έναντι του Αυγούστου του 2023 και αυτή μέσω οδικών συνοριακών σταθμών κατά 3,0%.

Η άνοδος της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης προήλθε από την αύξηση της ταξιδιωτικής κίνησης τόσο από τις χώρες της ΕΕ-27 κατά 8,1% όσο και από τις λοιπές χώρες κατά 4,1%.

Αναλυτικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκε σε 2.838,6 χιλ. ταξιδιώτες, αυξημένη κατά 12,7%, ενώ αυξημένη κατά 0,7% ήταν και η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ-27 εκτός της ζώνης του ευρώ, η οποία διαμορφώθηκε σε 1.600,5 χιλ. ταξιδιώτες.

Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία παρουσίασε αύξηση κατά 31,3% και διαμορφώθηκε σε 1.008,5 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γαλλία αυξήθηκε κατά 14,1% σε 454,0 χιλ. ταξιδιώτες. Αύξηση κατά 6,0% εμφάνισε και η ταξιδιωτική κίνηση από την Ιταλία, η οποία διαμορφώθηκε σε 553,2 χιλ. ταξιδιώτες.

Αναφορικά με τις λοιπές χώρες, η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε κατά 5,3% και διαμορφώθηκε σε 870,8 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ η ταξιδιωτική κίνηση από τις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 13,7% σε 227,7 χιλ. ταξιδιώτες. Τέλος, δεν σημειώθηκε ταξιδιωτική κίνηση από τη Ρωσία.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2024, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση κατέγραψε άνοδο κατά 9,9% και διαμορφώθηκε σε 24.890,6 χιλ. ταξιδιώτες, έναντι 22. 649,1 χιλ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση μέσω αεροδρομίων αυξήθηκε κατά 11,1% και αυτή μέσω οδικών συνοριακών σταθμών κατά 7,7%.

Κατά την επισκοπούμενη περίοδο, η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ-27 διαμορφώθηκε σε 15.255,5 χιλ. ταξιδιώτες, παρουσιάζοντας άνοδο κατά 10,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, ενώ η ταξιδιωτική κίνηση από τις λοιπές χώρες αυξήθηκε κατά 9,2% και διαμορφώθηκε σε 9.635,1 χιλ. ταξιδιώτες.

Η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ζώνης του ευρώ αυξήθηκε κατά 13,4% και η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ-27 εκτός της ζώνης του ευρώ κατά 4,8%. Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία παρουσίασε αύξηση κατά 17,7% και διαμορφώθηκε σε 3.613,1 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γαλλία αυξήθηκε κατά 7,7% και διαμορφώθηκε σε 1.518,5 χιλ. ταξιδιώτες.

Άνοδο κατά 10,9% σημείωσε επίσης η ταξιδιωτική κίνηση από την Ιταλία, η οποία διαμορφώθηκε σε 1.543,9 χιλ. ταξιδιώτες.

Αναφορικά με τις λοιπές χώρες, η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 4,0% και διαμορφώθηκε σε 3.136,9 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ αυτή από τις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 8,4% σε 1.016,3 χιλ. ταξιδιώτες. Τέλος, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Ρωσία μειώθηκε κατά 64,9% και διαμορφώθηκε σε 9,0 χιλ. ταξιδιώτες.

ieidiseis.gr

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024

Ξοδεύουμε περισσότερα από όσα βγάζουμε – Αποκαρδιωτικά στοιχεία για την αποταμίευση

Ξοδεύουμε περισσότερα από όσα βγάζουμε – Αποκαρδιωτικά στοιχεία για την αποταμίευση

 


Το 2023, το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων αυξήθηκε με ταχύτερο ρυθμό από την τελική καταναλωτική δαπάνη.

Οι Έλληνες πολίτες ξόδεψαν σχεδόν 3 δισ. ευρώ παραπάνω από το εισόδημά τους το 2023. Όπως έδειξαν τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι Έλληνες πολίτες είχαν διαθέσιμο εισόδημα 151,7 δισ. ευρώ το περασμένο έτος ωστόσο δαπάνησαν 154,6 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται δε πως το 2023, το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων αυξήθηκε με ταχύτερο ρυθμό από την τελική καταναλωτική δαπάνη. Ωστόσο σε απόλυτους αριθμούς, αυτό μεταφράζεται πως  η τελευταία συνεχίζει να ξεπερνά το διαθέσιμο εισόδημα.

Δηλαδή, το διαθέσιμο εισόδημα αυξήθηκε κατά 8,1% το 2023 σε σχέση με το 2022. Δηλαδή αυτό ανήλθε σε 151,7 δισ. ευρώ το περασμένο έτος από 140,3 δισ. ευρώ που ήταν το 2022.  Μάλιστα αυξήθηκε κατά 6,5% η τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών και των μη κερδοσκοπικών οργανισμών που εξυπηρετούν νοικοκυριά  το 2023 σε  σχέση  με το 2022. Δηλαδή η δαπάνη αυτή διαμορφώθηκε στα  154,6 δισ. ευρώ από 145,2 δισ. ευρώ που ήταν το 2022.

Αποταμίευση: Τι δείχνουν τα στοιχεία

 Μάλιστα στο -1,9% ανήλθε το 2023 το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών και των μη κερδοσκοπικών οργανισμών που εξυπηρετούν νοικοκυριά από  -3,5% που ήταν το 2022.  Αυτό επιβεβαιώνει το χρόνιο πρόβλημα της αποταμίευσης  που υπάρχει στη χώρα.  Σημειώνεται δε πως -σύμφωνα με  πρόσφατα μελέτη της Eurobank- η μείωση της αποταμίευσης αποδίδεται μεταξύ άλλων:

  • στο υψηλό ποσοστό της παραοικονομίας,
  • στις υψηλές δαπάνες στέγασης.
  • στο περιορισμένο διαθέσιμο εισόδημα,
  • στα δομικά χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας, όπως στις γονικές παροχές.  Αυτές είναι πολύ πιο διαδεδομένες στην Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες χώρες.

Πάντως η μείωση των αποταμιεύσεων δείχνει πως οι Έλληνες πολίτες ξοδεύουν περισσότερα από το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημά τους, είτε αντλώντας από τις αποταμιεύσεις προηγούμενων ετών είτε δανειζόμενοι.

Πηγή: enikonomia.gr

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024

ΕΡΧΟΝΤΑΙ στο ρεύμα οι μειω΄σεις σε χρεώσεις υπέρ τρίτων – Τι πληρώνουν οι καταναλωτές και τι θα οφεληθούν

ΕΡΧΟΝΤΑΙ στο ρεύμα οι μειω΄σεις σε χρεώσεις υπέρ τρίτων – Τι πληρώνουν οι καταναλωτές και τι θα οφεληθούν

 


Ναι μεν αλλά, με τις χρεώσεις υπέρ τρίτων στους λογαριασμούς ρεύματος. Η πρόθεση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για «ψαλίδι» στις εν λόγω χρεώσεις είναι υπαρκτή -και έχει αποτυπωθεί και στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια- εντούτοις δεν θα έρθει τόσο γρήγορα όσο θα περίμενε κανείς. Από το 2025… και βλέπουμε θα αρχίσουν οι περικοπές, οι οποίες θα είναι σε άμεση συνάρτηση με την «ωρίμανση» των συμβάσεων για φωτοβολταϊκά και της διασύνδεσης με τα νησιά.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης  

Το δεδομένο αυτή τη στιγμή είναι πως η σταδιακή κατάργηση των χρεώσεων που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας για τη χρηματοδότηση των ανανεώσιμων πηγών (ΕΤΜΕΑΡ) και της ηλεκτροδότησης των νησιών (ΥΚΩ) περιλαμβάνονται στις δράσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη μείωση των τιμών καταναλωτή της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο σχεδιασμός του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας 

Η στρατηγική για τη μείωση των τιμών περιγράφεται στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που παρουσιάστηκε πρόσφατα από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και περιλαμβάνει, όπως αναφέρεται, δράσεις:

  • ανάπτυξης των ΑΠΕ ισόρροπα ανά κατηγορία (φωτοβολταϊκά, αιολικά, υδροηλεκτρικά) και στη βάση
  • προγραμματισμού βάσει των αναγκών, με κριτήριο την ελαχιστοποίηση των περικοπών, και ταυτόχρονα ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας,
  • απόκρισης (μετατόπισης) ζήτησης στις ώρες υπερπροσφοράς των ΑΠΕ,
  • συγκράτησης σε εύλογα επίπεδα του κόστους των ρυθμιζόμενων χρεώσεων που σχετίζονται με την ανάπτυξη δικτύων σε συνδυασμό με τη σταδιακή μείωση, ως την οριστική εξάλειψη, των ρυθμιζόμενων χρεώσεων που σχετίζονται με τις ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ – αφού θα λήξουν οι συμβάσεις με υψηλές επιδοτήσεις), και την επιδότηση των καταναλώσεων στα νησιά (ΥΚΩ – αφού θα έχουν υλοποιηθεί οι διασυνδέσεις),
  • μεταφοράς του χαμηλού κόστους ΑΠΕ στον τελικό καταναλωτή με PPAs και ανάπτυξη της αυτοπαραγωγής. Ειδικές δράσεις σχεδιάζονται ήδη με άξονα την τοπική αυτοδιοίκηση.

Τι χρηματοδοτούν ΕΤΜΕΑΡ και ΥΚΩ

Ο λογαριασμός του ΕΤΜΕΑΡ χρηματοδοτεί τους παραγωγούς ΑΠΕ για την ενέργεια που εγχέουν στο δίκτυο, με τιμές ανά μεγαβατώρα οι οποίες είναι υψηλότερες για τις παλαιότερες μονάδες που τέθηκαν σε λειτουργία όταν οι τεχνολογίες δεν είχαν ωριμάσει ακόμη και το κόστος ήταν υψηλότερο.

Οι νέες μονάδες συμμετέχουν απευθείας στην αγορά οπότε το κόστος τους είναι σαφώς χαμηλότερο και, στον βαθμό που οι παλιές μονάδες αποσύρονται, το κόστος για τον καταναλωτή θα μειώνεται.

Σε ό,τι αφορά τις ΥΚΩ, οι χρεώσεις που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς καλύπτουν το κόστος παροχής ενέργειας στα μη διασυνδεδεμένα νησιά σε τιμές ίδιες με την υπόλοιπη χώρα, όπου το κόστος παραγωγής από τις τοπικές μονάδες που λειτουργούν με υγρά καύσιμα είναι πολλαπλάσιο.

Κομβικής σημασίας για τη μείωση του κόστους ηλεκτροδότησης των μη διασυνδεδεμένων νησιών είναι η ολοκλήρωση της μεγάλης διασύνδεσης της Κρήτης (Ηράκλειο – Αττική) που είναι υπό κατασκευή. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον ΑΔΜΗΕ η ηλέκτριση του καλωδίου θα ξεκινήσει δοκιμαστικά στις αρχές του 2025 και θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι το προσεχές καλοκαίρι.

Παράλληλα ολοκληρώνεται η διασύνδεση των Κυκλάδων και ξεκινούν οι εργασίες για τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Τι «κερδίζει» ο καταναλωτής

Η χρέωση για το ΕΤΜΕΑΡ στην οικιακή κατανάλωση είναι 0,017 ευρώ ανά κιλοβατώρα ενώ για τις ΥΚΩ οι χρεώσεις κλιμακώνονται ως εξής:

  • Για κατανάλωση από 0-1600 κιλοβατώρες το τετράμηνο, 0,0069 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
  • Από 1601-2000 κιλοβατώρες, 0,05 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
  • Από 2001 κιλοβατώρες και πάνω, 0,085 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Συνεπώς για κατανάλωση 300 κιλοβατώρες το μήνα το όφελος, όταν ευοδωθεί το σχέδιο για εξάλειψη των χρεώσεων αυτών, διαμορφώνεται σε 5,1 ευρώ το μήνα από το ΕΤΜΕΑΡ και 2,07 ευρώ από τις ΥΚΩ και συνολικά 28,7 ευρώ ανά τετράμηνο.

enikos.gr

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024

Τέλη κυκλοφορίας: Έως τις 31 Δεκεμβρίου η εξόφλησή τους και μετά παράταση

Τέλη κυκλοφορίας: Έως τις 31 Δεκεμβρίου η εξόφλησή τους και μετά παράταση


 Φέτος δεν θα υπάρξουν αλλαγές όσον αφορά στις χρεώσεις, καθώς τα ποσά που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες είναι ίδια με πέρυσι, εντούτοις υιοθετήθηκαν διαφορετικά πρόστιμα στην περίπτωση εκπρόθεσμης εξόφλησης των τελών. Από φέτος όσοι… αργούν δεν θα πληρώνουν «διπλά» τέλη για λίγες ημέρες καθυστέρησης.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Το πρόστιμο θα είναι πια κλιμακωτό, ανάλογα με το χρονικό διάστημα που θα κάνει κάποιος κάτοχος αυτοκινήτου ή δίκυκλου να τακτοποιήσει την υποχρέωσή του απέναντι στο Κράτος.

Ποιες είναι οι αλλαγές φέτος στα τέλη κυκλοφορίας

Συγκεκριμένα, αν και τα τέλη κυκλοφορίας του 2025 θα παραμείνουν αμετάβλητα, υπάρχουν δύο σημαντικές αλλαγές σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Από φέτος πέφτουν «τίτλοι τέλους» στην παράταση που δίνονταν παραδοσιακά κάθε χρόνο με την καταληκτική ημερομηνία καταβολής τους να είναι πλέον η 31η Δεκεμβρίου.

Παράλληλα τίθεται σε ισχύ κλιμακωτά πρόστιμα για όσους «ξεχάσουν» να τα πληρώσουν.

Έτσι, μετά τις 31 Δεκεμβρίου, οπότε και λήγει η προθεσμία καταβολής των τελών κυκλοφορίας, τα πρόστιμα διαμορφώνονται σε:

+25% των τελών για πληρωμή εντός Ιανουαρίου

+50% των τελών για πληρωμή εντός Φεβρουαρίου

+100% των τελών για πληρωμή από το Μάρτιο και μετά

Σε  κάθε περίπτωση, το πρόστιμο για μη καταβολή των τελών κυκλοφορίας δεν μπορεί να είναι κατώτερο των τριάντα (30) ευρώ.

Πότε θα αναρτηθούν τα τέλη κυκλοφορίας

Τα τέλη κυκλοφορίας αναμένεται να αναρτηθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) «myCAR» χωρίς αλλαγές τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου.

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων αρχικά εκτυπώνουν το ειδοποιητήριο για τα τέλη κυκλοφορίας και στη συνέχεια μπορούν:

  • Να επισκεφθούν ένα μηχάνημα αυτόματων συναλλαγών και να σκανάρουν το QR code του ειδοποιητηρίου, ακολουθώντας τις οδηγίες στην οθόνη.
  • Να μπουν στο e-banking και να πληρώσουν χρησιμοποιώντας τον 23ψήφιο κωδικό RF που αναγράφεται στο ειδοποιητήριο.
  • Να πληρώσουν σε κάποιο κατάστημα τράπεζας ή ΕΛΤΑ επιδεικνύοντας το ειδοποιητήριο.

Ποιο είναι το κόστος των τελών κυκλοφορίας

Οι τιμές που ισχύουν για κάθε όχημα θα διαμορφωθούν και φέτος ως εξής:

Ταξινόμηση 1.1.2021 έως σήμερα

  • 0-122 κυβικά: 0 ευρώ
  • 123-139 εκπομπές C02: 0,64 ευρώ / γραμ.
  • 140-166 εκπομπές C02: 0,70 ευρώ / γραμ.
  • 167- 208 εκπομπές C02: 0,85 ευρώ / γραμ.
  • 209-224 εκπομπές C02: 1,87 ευρώ / γραμ.
  • 225-240 εκπομπές C02: 2,20 ευρώ / γραμ.
  • 241-260 εκπομπές C02: 2,50 ευρώ / γραμ.
  • 261-280 εκπομπές C02: 2,70 ευρώ / γραμ.
  • 281 εκπομπές C02 και άνω: 2,85 ευρώ / γραμ.

Ταξινόμηση 1.11.2010 – 31.12.2020

  • 0-90 εκπομπές C02: 0 ευρώ
  • 91-100 εκπομπές C02: 0,90 ευρώ / γραμ.
  • 101-120 εκπομπές C02: 0,98 ευρώ / γραμ.
  • 121-140 εκπομπές C02: 1,20 ευρώ / γραμ.
  • 141-160 εκπομπές C02: 1,85 ευρώ / γραμ.
  • 161-180 εκπομπές C02: 2,45 ευρώ / γραμ.
  • 181-200 εκπομπές C02: 2,78 ευρώ / γραμ.
  • 201-250 εκπομπές C02: 3,05 ευρώ / γραμ.
  • 251 εκπομπές C02 και άνω: 3,72 ευρώ / γραμ.

Ταξινόμηση 1.1.2006 – 31.10.2010

  • 0 -300 κυβικά: 22 ευρώ
  • 301-785 κυβικά: 55 ευρώ
  • 786-1.071 κυβικά: 120 ευρώ
  • 1.072-1.357 κυβικά: 135 ευρώ
  • 1.358 -1.548 κυβικά: 255 ευρώ
  • 1.549-1.738 κυβικά: 280 ευρώ
  • 1.739-1.928 κυβικά: 320 ευρώ
  • 1.929-2.357 κυβικά: 690 ευρώ
  • 2.358-3.000 κυβικά: 920 ευρώ
  • 3.001-4.000 κυβικά: 1.150 ευρώ
  • 4.001 κυβικά και άνω: 1.380 ευρώ

Ταξινόμηση 1.1.2001 – 31.12.2005

  • 0 -300 κυβικά: 22 ευρώ
  • 301-785 κυβικά: 55 ευρώ
  • 786-1.071 κυβικά: 120 ευρώ
  • 1.072-1.357 κυβικά: 135 ευρώ
  • 1.358 -1.548 κυβικά: 240 ευρώ
  • 1.549-1.738 κυβικά: 265 ευρώ
  • 1.739-1.928 κυβικά: 300 ευρώ
  • 1.929-2.357 κυβικά: 630 ευρώ
  • 2.358-3.000 κυβικά: 840 ευρώ
  • 3.001-4.000 κυβικά: 1.050 ευρώ
  • 4.001 κυβικά και άνω: 1.260 ευρώ

Ταξινόμηση έως 31.12.2000

  • 0 -300 κυβικά: 22 ευρώ
  • 301-785 κυβικά: 55 ευρώ
  • 786-1.071 κυβικά: 120 ευρώ
  • 1.072-1.357 κυβικά: 135 ευρώ
  • 1.358 -1.548 κυβικά: 225 ευρώ
  • 1.549-1.738 κυβικά: 250 ευρώ
  • 1.739-1.928 κυβικά: 280 ευρώ
  • 1.929-2.357 κυβικά: 615 ευρώ
  • 2.358-3.000 κυβικά: 820 ευρώ
  • 3.001-4.000 κυβικά: 1.025 ευρώ
  • 4.001 κυβικά και άνω: 1.230 ευρώ

enikos.gr

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024

Δεν καταργείται προς το παρόν το πράσινο τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος

Δεν καταργείται προς το παρόν το πράσινο τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος

 


Δεν πρόκειται να καταργηθεί, τουλάχιστον το αμέσως επόμενο διάστημα, το πράσινο τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος, σύμφωνα με πληροφορίες, αλλά και όσα δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

«Το πράσινο τιμολόγιο παραμένει ως ένα θεμελιώδες τιμολόγιο. Αυτό, που καταργείται είναι η υποχρεωτικότητα παροχής στους νέους πελάτες», είπε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ3. «Αυτό είναι θεσμική ανάγκη για λόγους ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Ωστόσο, επειδή είναι ένα πάρα πολύ δημοφιλές τιμολόγιο, δε θα υπάρχει καμία ή σχεδόν καμία εταιρεία, που να το καταργήσει, γιατί το θέλουν πάρα πολλοί πελάτες», εξήγησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Την ίδια ώρα στελέχη του ΥΠΕΝ τονίζουν ότι οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος πέφτουν και οι πολίτες δείχνουν να προτιμούν τα σταθερά τιμολόγια, γεγονότα, που σύμφωνα με τους ίδιους, δικαιώνουν την πολιτική και τη στρατηγική τους.

Η αίσθηση για τις τιμές

«Οι τιμές στη λιανική στην Ελλάδα είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτό δείχνουν δύο διαφορετικές χρονοσειρές, από δυο διαφορετικές πηγές», σημειώνεται χαρακτηριστικά από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με στοιχεία του ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, για την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου η Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς βρίσκεται στα 93,44 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Αυτό σημαίνει μείωση 11,61% σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα, ενώ μετά από δύο συνεχόμενες ημέρες η χονδρική τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα πέφτει ξανά κάτω από τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Πάντως, τόσο ο Οκτώβριος, όσο και ο Νοέμβριο είναι μήνες που παραδοσιακά καταγράφονται χαμηλές τιμές καθώς δεν υπάρχει αυξημένη ζήτηση ενέργειας.

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

Ακίνητα: Υποχρεωτικά “ταυτότητα” από το 2025 – Το μητρώο που δημιουργούν ΑΑΔΕ και Κτηματολόγιο

Ακίνητα: Υποχρεωτικά “ταυτότητα” από το 2025 – Το μητρώο που δημιουργούν ΑΑΔΕ και Κτηματολόγιο

 


Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), υπάρχουν 793.884 κενά ακίνητα ανά την επικράτεια, εκ των οποίων 126.035 στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη

Τη δική τους «ταυτότητα» αποκτούν τα ακίνητα της χώρας από το 2025 με την ολοκλήρωση του Μητρώου Ιδιοκτησίας και Ακίνητης Περιουσίας.

Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και Κτηματολόγιο ολοκληρώνουν σύντομα το Μητρώο με το οποίο θα αποκτήσουν πλήρη εικόνα για το πλήθος, το είδος, την κατάσταση και τη γεωγραφική διάρθρωση των ακινήτων.

Ειδικά για τα κενά ακίνητα, σήμερα το Δημόσιο, δεν γνωρίζει ακριβώς ούτε τον αριθμό τους ούτε τη γεωγραφική τους θέση, με αποτέλεσμα να δυσκολεύει ακόμα περισσότερο η χάραξη αποτελεσματικότερης στεγαστικής πολιτικής.

Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), υπάρχουν 793.884 κενά ακίνητα ανά την επικράτεια, εκ των οποίων 255.300 στην Αττική, 229.627 στη Βόρεια Ελλάδα, 182.918 στην Κεντρική Ελλάδα και 126.035 στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

Στο Μητρώο θα υπάρχει μια πλήρης ακτινογραφία όλων των ακινήτων ανά τη χώρα: επιφάνεια, θέση, όροφος, ηλεκτροδοτούμενο, ημιτελές, κενό, ποσό συνιδιοκτησίας αλλά και πληροφορίες αναφορικά με το εάν είναι ιδιόκτητα, μισθωμένα, δωρεάν παραχωρούμενα, ύψος ενοικίων και στοιχεία ενοικιαστών, διευκολύνοντας τα μέγιστα τις διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ.

Αυτόματα, χωρίς την παρέμβαση των φορολογουμένων, στο Μητρώο Ακινήτων θα μεταφερθούν όλα τα στοιχεία από το Κτηματολόγιο, τις δηλώσεις Ε9 και Ε2 για τα μισθωτήρια ενώ  οποιαδήποτε  νέα δήλωση ή τροποποίηση στα στοιχεία ενός ακινήτου θα ενημερώνει αυτόματα το Μητρώο. Από το Μητρώο δεν θα εξαιρεθούν ούτε τα ακίνητα τα οποία ενοικιάζονται μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Οι ενοικιαστές, από την πλευρά τους  θα έχουν πρόσβαση σε νέα ειδική εφαρμογή και θα μπορούν να ελέγχουν τα στοιχεία των ακινήτων που νοικιάζουν. Σε περίπτωση διαφορών, όπως χαμηλότερο ενοίκιο από αυτό που καταβάλλεται, θα είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν τις πραγματικές τιμές ενώ όταν ένας ιδιοκτήτης δηλώνει τη λήξη της μίσθωσης ενός ακινήτου, η πληροφορία θα «περνάει» άμεσα στο σύστημα.

Στην πλήρη ανάπτυξη του νέου Μητρώου προβλέπεται διασύνδεση και με τις φορολογικές δηλώσεις ώστε να είναι προσυμπληρωμένα τα εισοδήματα από εκμετάλλευση ακινήτων όπως και οι δαπάνες των ενοικιαστών.

Με την άντληση στοιχείων από τις εγγραφές στο Κτηματολόγιο οι ελεγκτικές αρχές θα μπορούν να τα αντιπαραβάλλουν με το Ε9 αλλά και με το Ε1 για να ελέγξουν αν οι φορολογούμενοι έχουν δηλώσει τα ακίνητα που έχουν στη κατοχή τους και αν τα χαρακτηριστικά τους όπως η επιφάνεια, το είδος, χρήση, η θέση, το έτος έκδοσης της οικοδομικής άδειας και άλλα ανταποκρίνονται σε εκείνα που είναι καταγεγραμμένα στις κτηματολογικές υπηρεσίες.

Στις περιπτώσεις που διαπιστώνονται διαφορές στα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων που έχουν δηλωθεί στην ΑΑΔΕ και στο Κτηματολόγιο οι ιδιοκτήτες θα καλούνται να υποβάλουν διορθωτικές-τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 προκειμένου να διορθώσουν τις διαφορές ώστε οι δηλώσεις Ε9 να συμφωνούν πλήρως με τις δηλώσεις του Κτηματολογίου.

Σύμφωνα με παράγοντες της ΑΑΔΕ υπάρχουν ενδείξεις για ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν αποκρύψει από την εφορία την πραγματική τους ακίνητη περιουσία ή τα εμπράγματα δικαιώματα (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία κλπ) για να αποφύγουν την πληρωμή ΕΝΦΙΑ η να καταβάλλουν μικρότερο ποσό, να ξεφύγουν από τα τεκμήρια διαβίωσης όταν το πραγματικό εισόδημα είναι μικρότερο από τις πραγματικές τεκμαρτές δαπάνες και να γλυτώσουν από κατασχέσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία.

Οι φορολογούμενοι που θα εντοπισθούν να έχουν αποκρύψει ακίνητα ή να έχουν δηλώσει λανθασμένα στοιχεία θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή κύριου και συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, πρόστιμο για την υποβολή ανακριβών δηλώσεων φόρου ακινήτων, αλλά και έξτρα φόρο εισοδήματος με βάση τα τεκμήρια.

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Βαριά πρόστιμα σε χιλιάδες ιδιοκτήτες Ι.Χ. – Έρχεται η “λυπητερή” για τους οδηγούς

Βαριά πρόστιμα σε χιλιάδες ιδιοκτήτες Ι.Χ. – Έρχεται η “λυπητερή” για τους οδηγούς

 


Η προθεσμία εκπνέει για τους χιλιάδες ιδιοκτήτες οχημάτων που κυκλοφορούν χωρίς ασφάλιση ή δεν έχουν υποβληθεί στον απαιτούμενο τεχνικό έλεγχο (ΚΤΕΟ). Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, οι παραβάτες αναμένεται να λάβουν ειδοποιήσεις για την επιβολή προστίμων, τα οποία μπορεί να φτάσουν έως και τα 1.000 ευρώ.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει ολοκληρώσει τις προετοιμασίες για την πρώτη ηλεκτρονική διασταύρωση, που στοχεύει στην ταυτοποίηση των οχημάτων που παραβαίνουν τις υποχρεώσεις τους. Αυτή η διαδικασία θα επιτρέψει την ακριβή ανίχνευση και την έγκαιρη ενημέρωση των αρμόδιων αρχών.

Όσοι ιδιοκτήτες οχημάτων δεν έχουν συμμορφωθεί έως τα τέλη Οκτωβρίου θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα, τα οποία κυμαίνονται από 250 ευρώ έως 1.000 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο του οχήματος. Επιπλέον, η μη συμμόρφωση συνεπάγεται την αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας. Σε περιπτώσεις υποτροπής, τα πρόστιμα δύνανται να διπλασιαστούν.

Τα πρόστιμα διαμορφώνονται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και εξαρτώνται από την κατηγορία της παράβασης και τον τύπο του οχήματος:

Κατηγορίες Παράβασης

Ανασφάλιστα Οχήματα:

– Δίκυκλα: 250 ευρώ

– Επιβατικά και λοιπά οχήματα: 500 ευρώ

– Λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης: 1.000 ευρώ

Οχήματα Χωρίς ΚΤΕΟ:

– 150 έως 400 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο του οχήματος.

Οφειλές Τελών Κυκλοφορίας:

– Το πρόστιμο ισούται με το ποσό των οφειλόμενων τελών, εφόσον υπάρχει χρέος ενός τουλάχιστον έτους.

Η πράξη επιβολής κυρώσεων κοινοποιείται στην αρμόδια αστυνομική αρχή, η οποία αναλαμβάνει την αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας και την υποβολή τους στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της περιφέρειας.

Διαδικασία Επαναφοράς Πινακίδων και Άδειας Κυκλοφορίας

Για να επιστραφούν οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας, οι ιδιοκτήτες οφείλουν να προσκομίσουν το απαραίτητο ασφαλιστήριο συμβόλαιο ή το ισχύον δελτίο ΚΤΕΟ, ανάλογα με την περίπτωση. Παράλληλα, πρέπει να καταθέσουν την απόδειξη πληρωμής του προστίμου, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να παραλάβουν τα στοιχεία κυκλοφορίας τους.

Στο πλαίσιο της απαίτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μείωση των ρύπων, η Ελλάδα εξετάζει την επιβολή νέων τελών για τα παλιά ρυπογόνα οχήματα. Με τον μέσο όρο ηλικίας των Ι.Χ. να ανέρχεται στα 17,3 έτη, η κυβέρνηση προσπαθεί να ενθαρρύνει την ανανέωση του στόλου, μέσω κινήτρων για τη μετάβαση σε οχήματα νέας τεχνολογίας, όπως ηλεκτρικά.

Στρατηγική Κίνητρα και Αντικίνητρα

Αναμένονται μέτρα που θα περιλαμβάνουν κίνητρα για την απόσυρση παλαιών οχημάτων, όπως οικονομικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις για την αγορά φιλικών προς το περιβάλλον οχημάτων. Παράλληλα, θα εφαρμοστούν αντικίνητρα για τη χρήση παλαιών οχημάτων, με σκοπό την περιβαλλοντική αναβάθμιση και τη βελτίωση της δημόσιας υγείας.

Κλοπές Αυτοκινήτων: Νέα Μέθοδος και Προφυλάξεις

Η εμφάνιση νέων μεθόδων κλοπής, όπως η «ασύρματη διακοπή κλειδώματος», έχει προκαλέσει ανησυχία στους ιδιοκτήτες οχημάτων. Εγκληματίες χρησιμοποιούν εξελιγμένες συσκευές για να παρακάμψουν την ασφάλεια των σύγχρονων κλειδιών αυτοκινήτων, επιτρέποντας τους να κλέβουν οχήματα χωρίς να χρειάζεται φυσική εισβολή.

Απέναντι σε αυτήν την απειλή, οι ειδικοί προτείνουν τη χρήση συστημάτων συναγερμού που δεν εξαρτώνται από την ασύρματη επικοινωνία, καθώς και μηχανικών κλειδαριών. Είναι επίσης σημαντικό να ελέγχετε πάντα χειροκίνητα αν το αυτοκίνητο έχει κλειδώσει.

Συμπεράσματα: Ανάγκη για Δίκαιες Πολιτικές

Η επιτυχία των νέων μέτρων θα εξαρτηθεί από την ικανότητα της κυβέρνησης να κατανοήσει και να συνδυάσει τις ανάγκες της κοινωνίας με τις περιβαλλοντικές προτεραιότητες. Είναι κρίσιμο να διαμορφωθεί ένα σύστημα που θα ενθαρρύνει τη μετάβαση σε καθαρότερα οχήματα, χωρίς να επιβαρύνει υπερβολικά τους πολίτες, διασφαλίζοντας παράλληλα την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Η νέα εποχή απαιτεί προσαρμογή στις σύγχρονες προκλήσεις και τη διαμόρφωση πολιτικών που θα στηρίζουν την καινοτομία και την προστασία του περιβάλλοντος, εξασφαλίζοντας παράλληλα την ευημερία όλων των πολιτών.

Πηγή: enimerotiko.gr