Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2025

Ευρώ: Νέο νόμισμα φέρνει το τέλος των ΑΤΜ ‑ Τα μετρητά θα καταργηθούν σταδιακά

Ευρώ: Νέο νόμισμα φέρνει το τέλος των ΑΤΜ ‑ Τα μετρητά θα καταργηθούν σταδιακά

 


Μια αλλαγή που εισάγεται στα ευρωνομίσματα απειλεί να ανατρέψει τα πάντα: να ποιο θα είναι το νέο νόμισμα που θα κοπεί και για ποιο σκοπό.

Από αυτόν τον Ιανουάριο θα τεθεί σε κυκλοφορία ένα νέο νόμισμα, το οποίο έχει ήδη αρχίσει να συζητείται τόσο από ειδικούς οικονομολόγους όσο και από απλούς πολίτες.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που δεν αποσκοπεί μόνο στην εισαγωγή μιας νέας τομής στο νομισματικό σύστημα, αλλά η οποία φαίνεται να έχει έναν πολύ συγκεκριμένο στόχο: να ενθαρρύνει τη χρήση ψηφιακών πληρωμών μέσω ΑΤΜ και POS.

Η ιδέα έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την ευρωπαϊκή οικονομία: στο σημερινό πλαίσιο μεγάλων οικονομικών και τεχνολογικών μετασχηματισμών, όλο και περισσότερες κυβερνήσεις προωθούν τη μετάβαση σε ηλεκτρονικά συστήματα πληρωμών.

Υπάρχουν εκείνοι που φοβούνται αυτή την αλλαγή και ανησυχούν έντονα για την προοδευτική εξαφάνιση των μετρητών, ενώ βλέπουν να τροφοδοτούνται φόβοι που σχετίζονται με την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την οικονομική ασφάλεια.

Το νέο πορτογαλικό νόμισμα των 7,50 ευρώ που έχει προκαλέσει αναταραχή στην Ευρώπη

Το νέο νόμισμα των 7,50 ευρώ παρουσιάστηκε από την Banco de Portugal και κυκλοφορεί στην Πορτογαλία από την 1η Ιανουαρίου ως μέρος μιας μεγαλύτερης αναμνηστικής σειράς. Αν και έχει σχεδιαστεί κυρίως για συλλέκτες, το νόμισμα αυτό θα έχει νόμιμο χρήμα και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγορές.

Η ιδέα μιας τόσο ασυνήθιστης ονομαστικής αξίας δεν είναι τυχαία: πρόκειται για ένα πείραμα που αποσκοπεί στη δοκιμή νέων τρόπων διαχείρισης των πληρωμών για τη μείωση της χρήσης χαρτονομισμάτων μικρής ονομαστικής αξίας .

Η απόφαση για την κοπή αυτού του τύπου του ευρώ ήρθε σε μια εποχή μεγάλης οικονομικής πίεσης για τις ευρωπαϊκές οικογένειες, και αυτή η επιλογή έχει προκαλέσει μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με το μέλλον του φυσικού χρήματος και την πραγματική πιθανότητα ότι και άλλες χώρες θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Πορτογαλίας.

Η μετάβαση στις ψηφιακές πληρωμές και η ανησυχία για τη σταδιακή εξαφάνιση των μετρητών

Στην πραγματικότητα, πολλοί πιστεύουν ότι πίσω από την εισαγωγή αυτού του νομίσματος υπάρχει μια προσπάθεια να προωθηθεί περαιτέρω η υιοθέτηση των ηλεκτρονικών πληρωμών. Όπως είναι γνωστό, οι κυβερνήσεις διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών προωθούν εδώ και καιρό τη μετάβαση σε μια κοινωνία που εξαρτάται όλο και λιγότερο από τα μετρητά. Τα πλεονεκτήματα αυτής της κατάστασης είναι πολλά: από τη μεγαλύτερη φορολογική διαφάνεια μέχρι την ευκολία στις πληρωμές.

Δεν λείπουν όμως και οι ανήσυχοι πολίτες: φοβούνται ότι η τάση αυτή μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την οικονομική αυτονομία, επειδή οι ανώνυμες συναλλαγές θα γίνουν πιο δύσκολες και οι έλεγχοι στην κατανάλωση θα αυξηθούν.

Το συγκεκριμένο νόμισμα των 7,50 ευρώ θα μπορούσε να γίνει σύμβολο της μετάβασης σε αυτή τη νέα εποχή. Εν τω μεταξύ, η Banco de Portugal έχει ήδη ετοιμάσει μια σειρά ενδείξεων για να βοηθήσει τους καταναλωτές να αναγνωρίσουν τη γνησιότητα των κερμάτων: έχουν δοθεί στη δημοσιότητα ακριβείς λεπτομέρειες σχετικά με τα ανάγλυφα και άλλα χαρακτηριστικά ασφαλείας.

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025

6 στους 10 συνταξιούχους λαμβάνουν αποδοχές κάτω από τα 1.000 ευρώ μικτά

6 στους 10 συνταξιούχους λαμβάνουν αποδοχές κάτω από τα 1.000 ευρώ μικτά


 Περισσότεροι από τους μισούς συνταξιούχους της Ελλάδας, συγκεκριμένα το 57,1%, λαμβάνουν μηνιαίες συντάξεις που δεν ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ μεικτά. Από αυτούς, σχεδόν το 38,2% περιορίζεται σε αποδοχές έως 700 ευρώ, ενώ το 19,7% λαμβάνει συντάξεις που δεν ξεπερνούν τα 500 ευρώ. Τα στοιχεία αυτά αποτυπώνουν τη δύσκολη οικονομική πραγματικότητα που αντιμετωπίζει η πλειονότητα των συνταξιούχων, φανερώνοντας τα όρια του υφιστάμενου συνταξιοδοτικού συστήματος σε μια χώρα που έχει περάσει από διαδοχικές οικονομικές κρίσεις.

Τον Σεπτέμβριο του 2024, το ασφαλιστικό σύστημα κατέβαλε συνολικά 4.637.740 συντάξεις, αριθμός που καταδεικνύει το μέγεθος της δαπάνης για τη στήριξη των συνταξιούχων. Από αυτές, οι 2.845.291 αφορούσαν κύριες συντάξεις, 1.359.748 επικουρικές και 432.701 προέρχονταν από μερίσματα. Η συνολική δαπάνη για τις συντάξεις ανήλθε σε 2,65 δισεκατομμύρια ευρώ, περιλαμβάνοντας κρατήσεις φόρων, εισφορές υγείας και συνεισφορές προς τον ΑΚΑΓΕ.

Ηλικιακή κατανομή και ανισότητες

Η μεγαλύτερη ομάδα συνταξιούχων βρίσκεται μεταξύ 71 και 80 ετών (35,7%), ενώ σημαντικό ποσοστό, 35,5%, ανήκει στην ηλικιακή ομάδα των 51-70 ετών. Παράλληλα, το 25,8% των συνταξιούχων είναι άνω των 81 ετών, γεγονός που αναδεικνύει τις αυξημένες ανάγκες υποστήριξης και υγειονομικής περίθαλψης αυτής της ηλικιακής κατηγορίας. Σε αντίθεση, μόλις το 1,4% των συνταξιούχων είναι κάτω των 25 ετών, περιλαμβάνοντας κυρίως περιπτώσεις επιδοτούμενων ατόμων λόγω απώλειας γονέων ή άλλων ειδικών συνθηκών.

Οι συνταξιούχοι ηλικίας 61-70 ετών λαμβάνουν κατά μέσο όρο τα υψηλότερα ποσά σύνταξης, γεγονός που αντικατοπτρίζει τόσο τη διάρκεια της επαγγελματικής τους πορείας όσο και τα υψηλότερα εισοδήματα που ενδεχομένως συγκέντρωσαν κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους.

Γεωγραφική κατανομή συντάξεων

Η γεωγραφική ανάλυση των συνταξιούχων δείχνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία συγκεντρώνεται στις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της χώρας. Στην Αττική, καταβάλλονται 1.756.666 συντάξεις, που αντιστοιχούν σε περίπου το 38% του συνολικού αριθμού. Ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία, με 752.087 συντάξεις, ενώ τρίτη κατατάσσεται η Θεσσαλία, όπου καταβάλλονται 307.229 συντάξεις.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία εμφανίζει τη μεγαλύτερη αναλογία ποσών σύνταξης προς ΑΕΠ, φτάνοντας το 25,2%. Αυτό καταδεικνύει την εξάρτηση της τοπικής οικονομίας από τις συντάξεις. Στον αντίποδα, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου καταγράφει την χαμηλότερη αναλογία, στο 12,3%, γεγονός που συνδέεται με την υψηλότερη τουριστική δραστηριότητα και το μεγαλύτερο ΑΕΠ της περιοχής.

Ανισότητες μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα

Εντυπωσιακή είναι η διαφορά που παρατηρείται στα ποσά των νέων συντάξεων που χορηγούνται σε πρώην εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα σε σύγκριση με εκείνους που προέρχονται από τον δημόσιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι νέες συντάξεις γήρατος στον ιδιωτικό τομέα κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 741,69 ευρώ, ποσό που είναι 392 ευρώ χαμηλότερο από τον μέσο όρο των αντίστοιχων νέων συντάξεων στον δημόσιο τομέα, οι οποίες αγγίζουν τα 1.134,37 ευρώ.

Η διαφορά αυτή αναδεικνύει τις σημαντικές ανισότητες στο συνταξιοδοτικό σύστημα, που συνδέονται με την ασφάλιση, τις εισφορές και το επίπεδο αποδοχών κατά την επαγγελματική σταδιοδρομία. Παράλληλα, φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη για πολιτικές που θα μειώσουν το χάσμα αυτό, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη δικαιοσύνη και ισότητα στους συνταξιούχους.

Τα παραπάνω στοιχεία αποτυπώνουν την πολυπλοκότητα και τις προκλήσεις του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος. Με την πλειονότητα των συνταξιούχων να λαμβάνει χαμηλές συντάξεις, τις γεωγραφικές και κοινωνικές ανισότητες να παραμένουν έντονες και το χάσμα μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα να διευρύνεται, γίνεται σαφές ότι απαιτούνται στοχευμένες παρεμβάσεις για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και της δικαιοσύνης του συστήματος.

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025

Φορολογικές δηλώσεις 2025: Ποιες κατηγορίες φορολογουμένων θα έχουν μειώσεις και ελαφρύνσεις –

Φορολογικές δηλώσεις 2025: Ποιες κατηγορίες φορολογουμένων θα έχουν μειώσεις και ελαφρύνσεις –

 


Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς η διαδικασία εφέτος παρουσιάζει διαφορές, με τις ημερομηνίες να έχουν ήδη «κλειδώσει». Οι αλλαγές δεν περιορίζονται στη διαδικασία αλλά επεκτείνονται και στον φόρο που θα κληθούν να καταβάλλουν συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών. Αυτές οι αλλαγές αφορούν, μεταξύ άλλων, ελεύθερους επαγγελματίες, εργαζόμενους που αμείβονται με «μπλοκάκι», φορολογούμενους που προχώρησαν σε ανακαινίσεις ακινήτων, ιδιοκτήτες κλειστών κατοικιών που τα νοίκιασαν ή τα διέθεσαν μέσω Airbnb, καθώς και αγρότες με προστατευόμενα τέκνα.

Οι νέες φορολογικές ελαφρύνσεις προκύπτουν από πρόσφατες ρυθμίσεις που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή και αναμένεται να αποτυπωθούν με σημαντική διαφορά στα εκκαθαριστικά του 2025. Οι μειώσεις αυτές αναμένεται να ελαφρύνουν το φορολογικό βάρος για διαφορετικές κατηγορίες φορολογουμένων. Για παράδειγμα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκι» θα επωφεληθούν από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ενώ οι φορολογούμενοι που προχώρησαν σε ανακαινίσεις ή αναβαθμίσεις ακινήτων το 2024 θα δουν μειώσεις στον φόρο εισοδήματός τους, χάρη στις εκπτώσεις που παρέχονται για τις δαπάνες ανακαίνισης. Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εκμεταλλεύτηκαν κλειστές κατοικίες μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης ή Airbnb θα εξαιρεθούν από την καταβολή φόρου για τα μισθώματα του τελευταίου τριμήνου του 2024. Τέλος, οι αγρότες με προστατευόμενα τέκνα θα δουν αύξηση του αφορολόγητου ορίου και αντίστοιχες μειώσεις στους φόρους τους.

Αναλυτικά:

1. Φορολογούμενοι με ανακαίνιση ακινήτου: Οι φορολογούμενοι που ανακαινίζουν το ακίνητό τους το 2024 μπορούν να μειώσουν τον φόρο εισοδήματος έως 3.200 ευρώ για πέντε χρόνια, με δαπάνες έως 16.000 ευρώ. Το όφελος εξαρτάται από το ύψος των δαπανών ανακαίνισης, π.χ. για δαπάνη 10.000 ευρώ, η ελάφρυνση φτάνει τα 2.000 ευρώ ετησίως.

2. Ελεύθεροι επαγγελματίες: Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος μειώνει τον φόρο κατά 325 ευρώ για όλους τους επαγγελματίες. Ειδικά για όσους δραστηριοποιούνται σε περιοχές με πληθυσμό κάτω των 1.500 κατοίκων, η ελάφρυνση είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς το τεκμαρτό εισόδημα μειώνεται κατά 50%.

3. Εργαζόμενοι με «μπλοκάκι»: Οι εργαζόμενοι με “μπλοκάκι” θα επωφεληθούν από μείωση φόρου 400-500 ευρώ λόγω της κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος. Αυτή η αλλαγή θα εμφανιστεί στο εκκαθαριστικό του 2025.

4. Ιδιοκτήτες κλειστών κατοικιών: Όσοι ενοικίασαν ακίνητα που ήταν κλειστά για τρία χρόνια, δεν θα πληρώσουν φόρο για τα ενοίκια του τελευταίου τριμήνου του 2024, εφόσον η μίσθωση έγινε μετά την 8η Σεπτεμβρίου. Η φοροαπαλλαγή ισχύει για 36 μήνες.

5. Αγρότες με προστατευόμενα τέκνα: Οι αγρότες με προστατευόμενα τέκνα θα δουν αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ, με το όφελος να φτάνει τα 240 ευρώ ετησίως για αγρότες με τέσσερα ή περισσότερα παιδιά.

Ποιες είναι οι αλλαγές που υλοποιούνται από εφέτος

Βάσει της νομοθεσίας, έως τις 15 Ιανουαρίου οι υπόχρεοι φορείς του Δημοσίου έπρεπε να εγγραφούν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, ενώ η καταληκτική ημερομηνία για την ανάρτηση στοιχείων είναι η 28η Φεβρουαρίου. Οι φορείς που καθυστερούν ή αποστέλλουν ανακριβή στοιχεία επιβαρύνονται με πρόστιμο 2.500 ευρώ, το οποίο επιβαρύνεται επιπλέον με 50 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης.

Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα ξεκινήσει στις 15 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί στις 15 Ιουλίου, χωρίς περαιτέρω παρατάσεις.

Οι σύζυγοι υποχρεούνται σε κοινή δήλωση από το έτος του γάμου, με τον φόρο να υπολογίζεται ξεχωριστά για κάθε σύζυγο. Εφόσον υποβληθεί κοινή δήλωση εφέτος, η αλλαγή για φορολογικό διαζύγιο το 2025 πρέπει να δηλωθεί στην ΑΑΔΕ μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Η ΑΑΔΕ θα εκκαθαρίσει περίπου 1,3 εκατομμύρια δηλώσεις φυσικών προσώπων έως τις 16 Απριλίου 2025, με τις προεκκαθαρισμένες δηλώσεις να είναι έτοιμες για υποβολή από τις 15 Μαρτίου 2025. Όσοι υποβάλουν δηλώσεις έως τα τέλη Απριλίου 2025 και πληρώσουν εφάπαξ, θα κερδίσουν έκπτωση 4% στον φόρο.

Η καταβολή του φόρου θα γίνει σε 8 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιουλίου και τις υπόλοιπες έως τον Φεβρουάριο του 2026. Αν ο φόρος καταβληθεί εφάπαξ, παρέχεται έκπτωση 4% έως τις 30 Απριλίου.

enikos.gr

Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025

ΑΓΟΡΕΣ «χρυσάφι» στα ράφια των σούπερ μάρκετ – Στα ύψη και το ελαιόλαδο

ΑΓΟΡΕΣ «χρυσάφι» στα ράφια των σούπερ μάρκετ – Στα ύψη και το ελαιόλαδο


 Διατηρούνται οι αυξημένες τιμές των προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Οριακή επιβράδυνση κατέγραψε στην Ελλάδα ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο παραμένοντας όμως υψηλότερα του ευρωπαϊκού όρου, όπως προκύπτει από τα τελικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.

Ωστόσο, παρά την επιβράδυνσή του, οι τιμές στο ράφι παραμένουν υψηλές.

Συγκεκριμένα:

Τιμή χωραφιού        Τιμή ραφιού     

-Αγγούρια:    0,35-0,80 ευρώ         2,97 ευρώ

-Μαρούλια:  0,30 ευρώ                  0,79 ευρώ

-Ντομάτες:     0,10-0,55 ευρώ         2,35 ευρώ

-Λεμόνια:        0,30 ευρώ                  1,15 ευρώ

-Μήλα:             0,45 ευρώ                  3,65 ευρώ

-Μπανάνες:     0,70 ευρώ                  3,65 ευρώ

Στα ύψη και το ελαιόλαδο

Ένα ακόμα προϊόν που πωλείται φθηνά από τους παραγωγούς αλλά φτάνει πανάκριβο στο ράφι των σούπερ μάρκετ είναι και το ελαιόλαδο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Μύρων Χιλετζάκης, ελαιοπαραγωγός και αντιπρόεδρος Ένωσης Αγροτικού Συνεταιρισμού Ηρακλείου.

«Πέρσι δεν είχαμε πολύ λάδι. Πρόπερσι είδαμε το λάδι να πηγαίνει στα 15-17 ευρώ το λίτρο. Εμείς πουλάμε στο κιλό. Η μέση τιμή από το παραγωγό ήταν στα 5 ευρώ. Φέτος είναι από τις δυσκολότερες χρονιές, αντιμετωπίζουμε προβλήματα με κλιματική αλλαγή».

Τα αιτήματα των αγροτών τείνουν τα τελευταία χρόνια να γίνουν διαχρονικά, καθώς τα προβλήματα συσσωρεύονται χρόνο με το χρόνο.

Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025

Με εντολή της προέδρου του Αρείου Πάγου σε ισχύ τα αυτόφωρα Σαββατοκύριακα και αργίες

Με εντολή της προέδρου του Αρείου Πάγου σε ισχύ τα αυτόφωρα Σαββατοκύριακα και αργίες

 


Με έγγραφό της προς τους διευθύνοντες των πρωτοδικείων της χώρας η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα, επισημαίνει την υποχρέωσή τους να ορίζουν δικαστικούς λειτουργούς για τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, οι οποίοι θα είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμοι να εκτελέσουν τα καθήκοντα τους

Το σχετικό έγγραφο έρχεται λίγες ημέρες μετά το θανατηφόρο τροχαίο στα Χανιά, όταν ένας45χρονος που εντοπίστηκε από την αστυνομία να οδηγεί υπό τη επήρεια αλκοόλ δεν συνελήφθη, με αποτέλεσμα λίγο αργότερα να σκοτωθεί ένας 22χρονος.

Το έγγραφο με φόντο το τροχαίο

Η πρόεδρος στο έγγραφό της αναφέρει: «Σας επισημαίνουμε ότι, με βάση τις διατάξεις του κώδικα πολιτικής δικονομίας, του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και του κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και κατάστασης δικαστικών λειτουργών (ν.4938/2022), είστε υποχρεωμένοι να ορίζεται για τα σαββατοκύριακα και τις αργίες, Σύνθεση αυτοφώρου (μονομελούς και τριμελούς) πλημμελειοδικείου, η οποία θα είναι ανά πάσα στιγμή, διαθέσιμη να εκτελέσει τα καθήκοντα της».

«Αυτονόητο τυγχάνει ότι αυτό ισχύει για τον ανακριτή και τον πρόεδρο υπηρεσίας. Ή για οποιοδήποτε λόγο παράλειψη εφαρμογής των ανωτέρω θα είχε ως συνέπεια την διακινδυνεύσει των εννόμων αγαθών των πολιτών και εντεύθεν την προσβολή του κύρους της δικαιοσύνης», σημειώνεται επίσης.

reader.gr

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2025

OI κίνδυνοι του 2025 για την Ελλάδα σύµφωνα µε την έκθεση του Φόρουµ του Νταβός

OI κίνδυνοι του 2025 για την Ελλάδα σύµφωνα µε την έκθεση του Φόρουµ του Νταβός

 


Η έλλειψη εργατικού δυναµικού µε τις δεξιότητες που ζητά η αγορά εργασίας είναι η µεγαλύτερη πρόκληση µε την οποία είναι αντιµέτωπη η Ελλάδα, σύµφωνα µε τη φετινή Έκθεση Παγκόσµιων Κινδύνων του Φόρουµ του Νταβός.

Ακολουθεί ο κίνδυνος ακραίων καιρικών φαινοµένων (καύσωνες/πληµµύρες) και έπονται πληθωρισµός, ύφεση και δηµόσιο χρέος.

Σε σχέση µε πέρσι έχει υποχωρήσει από την πρώτη θέση ο κίνδυνος της ύφεσης και έχει εξαφανιστεί από την πρώτη πεντάδα ο κίνδυνος πολεµικής σύγκρουσης. Ενόψει της φετινής συγκέντρωσης στο Νταβός της Ελβετίας, που ξεκινά τη ∆ευτέρα, δηµοσιοποιήθηκε χθες η 20ή Έκθεση του Παγκόσµιου Οικονοµικού Φόρουµ. Βασίζεται σε δεδοµένα από έρευνα µεταξύ 900 ειδικών, προσεγγίζοντας τους κινδύνους σε τρία χρονικά πλαίσια: άµεσους (το 2025), µεσοπρόθεσµους (στη διετία) και µακροπρόθεσµους (10ετής ορίζοντας).

Η µεγαλύτερη ανησυχία είναι η επέκταση των πολεµικών συγκρούσεων

Σε παγκόσµιο επίπεδο αναδεικνύει ένα ολοένα και πιο κατακερµατισµένο παγκόσµιο τοπίο, µε τον ορίζοντα ιδιαίτερα «βαρύ». Για το 2025 η µεγαλύτερη ανησυχία (µε διαφορά) είναι η επέκταση των πολεµικών συγκρούσεων, καθώς οι πόλεµοι σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή ωθούν τις κυβερνήσεις να εστιάζουν ολοένα και περισσότερο σε θέµατα ασφάλειας. Ακολουθεί το ενδεχόµενο ακραίων καιρικών φαινοµένων, µετά τις µεγάλες καταστροφές σε Ασία, Ευρώπη και ΗΠΑ.

Την πρώτη πεντάδα συµπληρώνουν οι συνέπειες γεωοικονοµικών αντιπαραθέσεων (οι δασµοί µε τους οποίους απειλεί ο Τραµπ), η παραπληροφόρηση και οι συνέπειες που έχει στη λειτουργία της δηµοκρατίας καθώς και η εντεινόµενη κοινωνική πόλωση. Εξετάζοντας πώς διάφοροι παράγοντες τροφοδοτούν τους διάφορους κινδύνους, πλέον καθοριστικός θεωρείται η αύξηση των ανισοτήτων.

Απαισιοδοξία κυριαρχεί σε ορίζοντα διετίας

Σε ορίζοντα διετίας κυριαρχεί η απαισιοδοξία, µε το 36% των ερωτηθέντων να βλέπει «καταιγίδες» και αναταράξεις (στην περσινή έρευνα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 30%) και το 52% να προβλέπει αστάθεια. Οι συνέπειες της παραπληροφόρησης θεωρούνται σε αυτή την περίπτωση ο µεγαλύτερος κίνδυνος, στον βαθµό που η ενηµέρωση καθορίζει τις αποφάσεις στις δηµοκρατικές κοινωνίες.

Ακολουθούν οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι, οι πόλεµοι, η οξυνόµενη κοινωνική πόλωση και στην πέµπτη θέση οι κυβερνοεπιθέσεις. Σε ορίζοντα δεκαετίας η εικόνα είναι ακόµα πιο ανησυχητική, µε το 62% να προβλέπει «καταιγίδες» (17%) και αναταράξεις (45%), το 30% αστάθεια και µόλις 8% σταθερότητα.

Για δεύτερη χρονιά οι τέσσερις πρώτοι κίνδυνοι σχετίζονται µε το περιβάλλον: ακραία καιρικά φαινόµενα, κατάρρευση οικοσυστηµάτων και απώλεια βιοποικιλότητας, ανατροπή οικολογικών ισορροπιών σε πλανητικό επίπεδο και εξάντληση φυσικών πόρων. Ακολουθούν δύο ανησυχίες που σχετίζονται µε την τεχνολογία, η παραπληροφόρηση και οι συνέπειες της τεχνητής νοηµοσύνης.

*Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2025

ΦΟΥΛΑΡΕ η αγορά ακάλυπτες επιταγές: Αυξήθηκαν 45% το 2024

ΦΟΥΛΑΡΕ η αγορά ακάλυπτες επιταγές: Αυξήθηκαν 45% το 2024


 
Στα 115,1 εκατ. ευρώ ανήλθε η συνολική αξία των ακάλυπτων επιταγών και των απλήρωτων συναλλαγματικών για το 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συστήματος Αθέτησης Υποχρεώσεων της «Τειρεσίας».

Αναλυτικότερα, οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν σε 4.782 τεμάχια με συνολική αξία 101,8 εκατ. ευρώ, ενώ οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν σε 5.960 τεμάχια με αξία 13,2 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, η συνολική αξία των ακάλυπτων επιταγών αυξήθηκε κατά 45,29%. το 2024 σε σχέση με το 2023. Συνολικά, η αξία των απλήρωτων συναλλαγματικών αυξήθηκε κατά 3,84% το 2024 σε σχέση με το 2023.

Η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση στην αξία των ακάλυπτων επιταγών σημειώθηκε τον Ιούνιο του 2024, με το ποσοστό μεταβολής να αγγίζει το εντυπωσιακό 129,26% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023. Ενδεικτικά, σημαντικές αυξήσεις καταγράφηκαν και σε άλλους μήνες του 2024, όπως τον Οκτώβριο, όπου οι ακάλυπτες επιταγές παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 105,27%, ενώ ο Ιούλιος ακολούθησε με ποσοστό 81,12%. Παρόμοια ανησυχητική εικόνα αποτυπώνεται και τον Μάιο, με αύξηση 58,16%, τον Φεβρουάριο με 55,83% και τον Αύγουστο με 55,57%.

Το Δεκέμβριο του 2024, οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν σε 356 τεμάχια, με συνολική αξία 6,05 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, οι απλήρωτες συναλλαγματικές έφτασαν τις 404, με αξία που ξεπέρασε τα 730.000 ευρώ.

dnews.gr

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2025

Άνω των 65 ετών το 80% οι Έλληνες συνταξιούχοι – Από τους γηραιότερους της Ευρώπης

Άνω των 65 ετών το 80% οι Έλληνες συνταξιούχοι – Από τους γηραιότερους της Ευρώπης


 Τα νέα στοιχεία του του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου και Πληρωμών των Συντάξεων ΗΔΙΚΑ/«ΗΛΙΟΣ», 
καταρρίπτουν τον μύθο ότι οι Έλληνες συνταξιούχοι είναι πιο ευνοημένοι από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ως προς την ηλικία συνταξιοδότησης.

Αντιθέτως, σύμφωνα με την ανάλυση της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους, οι συνταξιούχοι στην Ελλάδα είναι από τους γηραιότερους της Ευρώπης, με οχτώ στους δέκα να είναι άνω των 65 ετών. Ο αριθμός τους προσεγγίζει τα δύο εκατομμύρια, σε σύνολο 2,497 εκατ. συνταξιούχων, ανάμεσά τους και όσοι λαμβάνουν συντάξεις αναπηρίας.

Η πλειονότητα των συνταξιούχων στην Ελλάδα (60%) είναι άνω των 71 ετών, ενώ η διάμεση σύνταξη είναι στα 882 ευρώ  μικτά, προ φόρων και κρατήσεων.

Μόνο το 5% των συνταξιούχων είναι κάτω των 50 ετών, περίπου 115.000 άτομα – κυρίως συντάξεις χηρείας και ΑμεΑ, ενώ οι συνταξιούχοι μεταξύ 55-60 ετών είναι μόλις 4,4% του συνόλου.

«Τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας διαψεύδουν και όσους τα τελευταία χρόνια αναληθώς υποστήριζαν (προκειμένου να περικόψουν τις συντάξεις και να αυξήσουν τα όρια ηλικίας) ότι δήθεν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες βγαίνουν πολύ νωρίτερα στη σύνταξη σε σχέση με τους άλλους ευρωπαίους πολίτες» υπογραμμίζει ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Αλέξης Μητρόπουλος, πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ.

Αύξηση ορίων ηλικίας

Η ηλικία των συνταξιούχων θα ανέβει τα επόμενα χρόνια, καθώς η Ελλάδα «κατέχει τη θλιβερή πρωτιά των υψηλότερων ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στην ΕΕ», υποστηρίζει ο ίδιος.

Συγκεκριμένα, έχουν καταργηθεί από 1/1/2023 όλες οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων και εφαρμόζεται υποχρεωτικά ο νόμος του τρίτου Μνημονίου που ανεβάζει τα νόμιμα όρια συνταξιοδότησης στα 67 έτη για όλους. Το όριο των 62 ετών για όσους έχουν συμπληρώσει 40 έτη συντάξιμου βίου είναι όνειρο απατηλό για τους νεότερους εργαζόμενους, όταν πλέον η μία στις δύο προσλήψεις αφορά σχέσεις ελαστικής απασχόλησης, με μισά ένσημα και μισθούς των 400 ευρώ.

Πόσο μάλλον, όταν έχει τεθεί σε ισχύ από το 2022 η «ρήτρα προσδόκιμου βίου» για περαιτέρω αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, που ενδέχεται να ξεπεράσουν τα 72 έτη, όσο αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, τις αλλαγές που προβλέπονται και με δεδομένη τη ρευστότητα του εργασιακού τοπίου, η συνταξιοδότηση θα δυσχεραίνει εφεξής για χιλιάδες νεότερους ασφαλισμένους. Εκτός από το φαινόμενο των φτωχών συνταξιούχων, θα δούμε να αυξάνεται και το φαινόμενο των ηλικιωμένων χωρίς σύνταξη, αφού πολλοί δεν θα καταφέρουν να να εξασφαλίσουν ούτε τις ελάχιστες προϋποθέσεις θεμελίωσης του δικαιώματος συνταξιοδότησης.

Πλήττονται οι γυναίκες

Οι γυναίκες ασφαλισμένες, που ήδη έχουν σημαντικά χαμηλότερους μισθούς από τους άντρες, είναι οι πρώτες που πλήττονται. Το έμφυλο μισθολογικό χάσμα στην Ελλάδα αγγίζει το 10%, ενώ στον ιδιωτικό τομέα φτάνει το 15%, με τις γυναίκες να λαμβάνουν το 85% του μισθού των αντρών.

Αντίστοιχα, όπως σημειώνεται και στην έκθεση του ΗΔΙΚΑ, οι άντρες συνταξιούχοι στην κατηγορία γήρατος είναι περισσότεροι από τις γυναίκες  και λαμβάνουν κατά μέσο όρο υψηλότερα ποσά σύνταξης. Το συνταξιοδοτικό χάσμα ανδρών γυναικών στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Εurostat αγγίζει το 24%.

Στους πίνακες της Εurostat η Ελλάδα αναφέρεται ως η χώρα με το υψηλότερο ανώτατο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης

Τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη

Σύμφωνα με την ανάλυση της Eurostat για τις συντάξεις στην Ευρώπη, πράγματι προκύπτει ότι έχουμε από τα υψηλότερα όρια  νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης, στα 67 έτη.

Με βάση τον πίνακα, που όμως δεν έχει ανανεωθεί με νέα στοιχεία από το 2020, η χαμηλότερη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης ήταν τα 60 έτη στην Αυστρία και την Πολωνία (μόνο για τις γυναίκες), ενώ η υψηλότερη ήταν τα 67 έτη στην Ελλάδα (τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες).

Εν τω μεταξύ μια σειρά χώρες αυξάνουν σταδιακά τα όρια συνταξιοδότησης στα 67 έτη, κάτι που δεν ισχύει όμως για τους νυν ασφαλισμένους, που βγαίνουν κατά μέσο όρο στη σύνταξη λίγο μετά τα 64 έτη.

Στον πίνακα της Εurostat παρέχονται και υποκειμενικές ενδείξεις για την επιθυμητή ηλικία συνταξιοδότησης, με βάση έρευνα του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Βελτίωση των Συνθηκών Εργασίας – Εurofound του 2015.  Έχει ενδιαφέρον ότι πριν δέκα χρόνια η επιθυμητή ηλικία συνταξιοδότησης για τους άντρες ήταν λίγο μετά τα 61 έτη και για τις γυναίκες τα 58, ενώ θεωρούσαν ότι μπορούν να κρατήσουν την τωρινή δουλειά τους ως τα 62 οι άντρες και ως τα 61 οι γυναίκες. Έκτοτε έχουν αλλάξει πολλά.

πηγή: ΟΟΣΑ

Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για την «τυπική ηλικία συνταξιοδότησης» στην Ελλάδα, αυτή ανήλθε το 2022 στα 63,2 έτη για τους άντρες και λίγο πριν τα 60 για τις γυναίκες – χαμηλότερη από το διεθνή μέσο όρο (64,4 για του άντρες και 63,1 για τις γυναίκες). Η ηλικία αυτή δεν αντιστοιχεί στον μέσο όρο ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά στο τυπικό ηλικιακό όριο για κάποιον που συνταξιοδοτήθηκε το 2022, έχοντας  εισέλθει στον εργασιακό στίβο στα 22 έτη και αφού εργαζόταν ανελλιπώς με πλήρη ασφάλιση όλο το προηγούμενο διάστημα.

in.gr

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2025

ΟΔΙΚΟΣ «χάρτης» για όλα τα επιδόματα αλλά είναι μειωμένα

ΟΔΙΚΟΣ «χάρτης» για όλα τα επιδόματα αλλά είναι μειωμένα


 Στη σύσταση Εθνικού Μητρώου Επιδομάτων και Παροχών προχωρά το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με στόχο να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα για τους δικαιούχους των επιδομάτων και τα ποσά που χορηγεί το δημόσιο καθώς και την κατανομή τους σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη.

Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκηςθα δημιουργηθεί μια ενιαία βάση δεδομένων στην οποία θα φαίνεται ποιος παίρνει και τι, ώστε να υπάρχει μια συνολική εποπτεία και μια εκλογίκευση των επιδομάτων.

Με απόφαση που δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια ορίζεται η «Σύσταση, συγκρότηση και ορισμός μελών και καθορισμός αποζημίωσης της Ομάδας Εργασίας για την ανάπτυξη του θεσμικού πλαισίου σχετικά με τη δημιουργία εθνικού μητρώου επιδομάτων και παροχών και για το συντονισμό υλοποίησης του έργου». Επικεφαλής της ομάδας που πρέπει να έχει ολοκληρώσει το έργο της έως τα τέλη του 2025 , τίθεται η γενική γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας Παυλίνα Καρασιώτου.

Σύμφωνα με την απόφαση έργο της ομάδας είναι:

α) Η χαρτογράφηση όλων των επιδομάτων και παροχών που χορηγούνται από το Δημόσιο Τομέα. Στο πλαίσιο αυτό η ομάδα μπορεί να αξιοποιήσει προηγούμενα έργα χαρτογράφησης των εν λόγω επιδομάτων και παροχών που έχουν παραδοθεί στη δημόσια διοίκηση, ιδίως μέσω έργων τεχνικής βοήθειας.

β) Η ανάπτυξη σχεδίου κανονιστικών διατάξεων για τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού εθνικού μητρώου επιδομάτων και παροχών, υπό την καθοδήγηση και τις κατευθυντήριες που θα τεθούν από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

γ) Ο συντονισμός και η τυχόν συνδρομή στην ανάπτυξη της δευτερογενούς νομοθεσίας που θα προβλεφθεί κατ’ εξουσιοδότηση του νόμου που θα ψηφιστεί.

δ) Ο συνολικός συντονισμός της μεταρρύθμισης, υπό τη μορφή ομάδας διοίκησης έργου, κατά τη φάση της υλοποίησης και ανάπτυξης του ηλεκτρονικού μητρώου.

ε) Η επαφή και τη διενέργεια συναντήσεων με άλλα Υπουργεία, Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και λοιπούς εμπλεκόμενους, ως προς τα θέματα που άπτονται του εν λόγω έργου.

Σήμερα, το δημόσιο δεν γνωρίζει, το συνολικό εισόδημα που προκύπτει από το άθροισμα των επιδομάτων που λαμβάνει κάποιος καθώς δεν υπάρχει καμιά επικοινωνία και αλληλοενημέρωση μεταξύ των αρμοδίων φορέων. Υπάρχουν νοικοκυριά που λαμβάνουν από τον ΟΠΕΚΑ και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και το επίδομα στέγασης και το επίδομα τέκνων αλλά και από το υπουργείο Οικονομικών το επίδομα θέρμανσης.

Επισημαίνεται ότι ανάμεσα στις δεκάδες κοινωνικές ενισχύσεις περιλαμβάνονται τα επιδόματα παιδιού, στέγασης, θέρμανσης, γονικής άδειας, φοιτητικό, εξωιδρυματικό παραπληγίας, μητρότητας, κίνησης, ειδικό εποχικό, μακροχρόνιας ανεργίας, αντί σύνταξης σε ανασφάλιστους υπερήλικες, στεγαστικής συνδρομής και ορεινών και μειονεκτικών περιοχών.

newsbeast.gr

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2025

Νέος ΚΟΚ: Οι 7 ριζικές ανατροπές που φέρνει – Όρια ταχύτητας, πρόστιμα, παραβάσεις

Νέος ΚΟΚ: Οι 7 ριζικές ανατροπές που φέρνει – Όρια ταχύτητας, πρόστιμα, παραβάσεις


 Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το νέο κυρωτικό πλαίσιο του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), «με γνώμονα την οδική ασφάλεια και την προστασία της ανθρώπινης ζωής, αλλά και σύμφωνα με τις ανάγκες της σύγχρονης κινητικότητας και τη σταδιακή ψηφιοποίηση των διαδικασιών», όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Ως προς τη φιλοσοφία των ρυθμίσεων, σημειώνεται ότι μια ολοκληρωμένη πολιτική ποινών πρέπει να επικεντρώνεται στην οδική ασφάλεια χωρίς να έχει τιμωρητικό χαρακτήρα. Στόχος είναι η συμμόρφωση των οδηγών, η επιβολή δίκαιων ποινών που να αντιστοιχούν στη σοβαρότητα / επικινδυνότητα της κάθε παράβασης, αλλά και η διασφάλιση της είσπραξης των προστίμων. Οι ποινές αφορούν κυρίως στον οδηγό (χρηματικό πρόστιμο, αφαίρεση άδειας οδήγησης, βαθμοί ποινής ΣΕΣΟ) και όχι στο όχημα (αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας), καθώς αυτό μπορεί να χρησιμοποιείται από περισσότερους από έναν οδηγούς.

Οι ποινές πρέπει να είναι ανάλογες των παραβάσεων και κατατάσσονται ως προς την επικινδυνότητά τους σε:

  • αυτές που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό ατύχημα (π.χ. η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, η υπερβολική ταχύτητα ή η αντικανονική προσπέραση, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ).
  • λιγότερο επικίνδυνες παραβάσεις (π.χ. παράνομη στάθμευση και διοικητικές παραβάσεις, όπως η οδήγηση χωρίς ο οδηγός να φέρει μαζί του τα νόμιμα έγγραφα).

Ακόμη, προβλέπεται κλιμάκωση των ποινών για τους οδηγούς που υποπίπτουν συχνά σε παραβάσεις.

Στο ίδιο πνεύμα, ορίζεται ο τρόπος πληρωμής των προστίμων, προκειμένου να διευκολύνεται η διαδικασία αποπληρωμής τους χωρίς σύνθετες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

 

Ιδιαίτερη μέριμνα αποδίδεται στην επιβολή ποινών και την είσπραξη προστίμων για παραβάσεις επαγγελματιών οδηγών άλλων χωρών, με επιτόπου ολοκλήρωση της διαδικασίας στο σημείο ελέγχου και καταγραφής της παράβασης.

Παράλληλα, προσδοκάται ότι η μείωση του ανώτατου επιτρεπόμενου ορίου ταχύτητας των οχημάτων εντός κατοικημένων περιοχών από τα 50 χλμ/ώρα στα 30 χλμ/ώρα (εκτός αν ορίζεται αλλιώς με ειδική σήμανση) θα επιφέρει σημαντική μείωση των τροχαίων ατυχημάτων στις αστικές περιοχές, εκεί όπου παρατηρείται αυξημένη κυκλοφορία ευπαθών χρηστών της οδού (πεζοί, ποδήλατα, ΕΠΗΟ, μοτοσικλέτες) και καταγράφονται τα περισσότερα ατυχήματα.

Διευκρινίζεται ότι σε μονόδρομους στους οποίους υπάρχουν δύο (2) τουλάχιστον λωρίδες κυκλοφορίας διαχωριζόμενες με κατά μήκος διαγραμμίσεις και σε οδούς διπλής κατεύθυνσης, μέσα στις κατοικημένες περιοχές, διατηρείται το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας των πενήντα (50) χιλιομέτρων την ώρα, εκτός αν άλλως ορίζεται με ειδική σήμανση.

Οι 7 ριζικές αλλαγές που φέρνει ο νέος ΚΟΚ

Συνοπτικά, τα βασικά σημεία στο Σχέδιο Νόμου «Νέο Κυρωτικό Πλαίσιο του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και Λοιπές Διατάξεις για την Ασφαλή Κινητικότητα», συνοψίζονται στα εξής:

  1. Ο εξορθολογισμός των ποινών και η κατηγοριοποίηση των παραβάσεων ανάλογα με την επικινδυνότητα, καθώς και η επιβολή κυρώσεων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις και ενισχύουν τον αποτρεπτικό χαρακτήρα τους
  2. Η κατηγοριοποίηση των παραβάσεων σε τρεις βασικές κατηγορίες καθιστά το κυρωτικό πλαίσιο ρεαλιστικότερο και ευκολότερα εφαρμόσιμο από τα όργανα ελέγχου και πιο κατανοητό από τους πολίτες
  3. Για τις σοβαρότερες παραβάσεις που αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων τίθενται αποτρεπτικές κυρώσεις (πρόστιμα και διοικητικά μέτρα) προκειμένου να περιοριστούν δραστικά
  4. Οι ποινές για επικίνδυνες οδηγικές συμπεριφορές, πλέον, επικεντρώνονται στον οδηγό και όχι στο όχημα (δεν αφαιρούνται τα στοιχεία του οχήματος)
  5. Η μείωση της ανώτατης ταχύτητας κίνησης εντός του αστικού ιστού και σε οδούς γειτονιάς στα 30 χλμ/ώρα, υπό τις ειδικές προϋποθέσεις που προβλέπονται κατά περίπτωση.
  6. Αυστηροποιείται το κυρωτικό πλαίσιο για τα οχήματα μικροκινητικότητας και τα μηχανοκίνητα δίκυκλα, καθώς η χρήση του κράνους και η τήρηση των ορίων ταχύτητας είναι αδιαπραγμάτευτα και τιμωρούνται αυστηρά
  7. Αναμορφώνεται το θεσμικό πλαίσιο για τη διεύρυνση της δυνατότητας αξιοποίησης τεχνικών ή ηλεκτρονικών μέσων, όπως είναι οι κάμερες στα λεωφορεία για τη διαπίστωση των παραβάσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

parapolitika.gr

Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2025

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ  η Ελλάδα στην πανευρωπαϊκή εκστρατεία στην επαγγελματική ανέλιξη των γυναικών

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ η Ελλάδα στην πανευρωπαϊκή εκστρατεία στην επαγγελματική ανέλιξη των γυναικών


 H Ελλάδα υπολείπεται του ευρωπαϊκού στόχου, τόσο στο σκέλος της εκπροσώπησης γυναικών στην πολιτική, όσο και στην οικονομία.

Η Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων στα διοικητικά συμβούλια των επιχειρήσεων τέθηκε σε εφαρμογή στα τέλη του 2024, με στόχο τη βελτίωση της ισόρροπης εκπροσώπησης των φύλων στα διοικητικά συμβούλια των εισηγμένων εταιρειών σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Μέσω της Οδηγίας, επιδιώκεται να «σπάσει» το αόρατο εμπόδιο που κλείνει τον δρόμο των γυναικών προς την κορυφή, προς τις θέσεις ηγεσίας του επαγγελματικού τους χώρου. Το κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ έχει δική του κλίμακα υπολογισμού της «γυάλινης οροφής», η οποία αντικατοπτρίζει τον βαθμό δυσκολίας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην προσπάθειά τους να προωθηθούν σε θέσεις ιεραρχίας αντίστοιχες με όσες συνήθως καταλαμβάνουν άνδρες συνάδελφοί τους.

Η Οδηγία θέτει ως στόχο για τις μεγάλες εισηγμένες εταιρείες στην ΕΕ το 40% του υποεκπροσωπούμενου φύλου για τα μη εκτελεστικά διοικητικά στελέχη τους και το 33% του υποεκπροσωπούμενου φύλου για όλα τα διευθυντικά στελέχη.

Η προθεσμία για τη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο από τα κράτη-μέλη ήταν η 28η Δεκεμβρίου 2024, ενώ οι εταιρείες πρέπει να επιτύχουν τους στόχους έως τις 30 Ιουνίου 2026.

Στην ΕΕ το ποσοστό των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των επιχειρήσεων είναι κατά μέσο όρο 34%. Μετά το 2010 η εκπροσώπηση των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια επιχειρήσεων βελτιώθηκε στα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά ο βαθμός της προόδου ποικίλλει κατά πολύ μεταξύ των κρατών μελών, και σε ορισμένα από αυτά τα ποσοστά παραμένουν στάσιμα.

Για παράδειγμα, το 2024 οι γυναίκες αντιπροσώπευαν το 39,6% των μελών των διοικητικών συμβουλίων των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών σε χώρες με δεσμευτικές ποσοστώσεις φύλου, σε σύγκριση με το 33,8% σε χώρες που εφαρμόζουν ήπια μέτρα και μόλις το 17% σε χώρες που δεν έχουν λάβει καθόλου μέτρα.

«Ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων σημαίνει δικαιοσύνη για άνδρες και γυναίκες και ίσες ευκαιρίες πρέπει να παρέχονται σε όλες οι πτυχές της ζωής. Η οδηγία αυτή αποτελεί σημαντικό ορόσημο, ενώ οι κανόνες που ορίζονται θα απελευθερώσουν τις εκπληκτικές δυνατότητες των γυναικών προς όφελος της ανάπτυξης και της καινοτομίας» επισημαίνει σε δηλώσεις της η Επίτροπος Ισότητας, Ετοιμότητας και Διαχείρισης Κρίσεων, Ατζά Λαμπίμπ.

Ελλάδα υπολείπεται του ευρωπαϊκού στόχου, τόσο στο σκέλος της εκπροσώπησης γυναικών στην πολιτική, όσο και στην οικονομία. Στην πολιτική η χώρα μας είναι 10 μονάδες κάτω (σε σύγκριση με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά ποσοστά) στην παρουσία γυναικών στο Κοινοβούλιο, καθώς και στην κυβέρνηση.

Κάπως υψηλότερη, αλλά αρκετά μακριά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, είναι η εκπροσώπηση των γυναικών (27% έναντι 34%) στα συμβούλια των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών, ενώ ιδιαίτερα χαμηλή είναι η συμμετοχή τους στο ΔΣ της Τράπεζας της Ελλάδος (17% έναντι 29%).

Αρνητικό ρεκόρ διεκδικεί η χώρα μας στην εκπροσώπηση γυναικών σε ερευνητικούς οργανισμούς (13% έναντι 43%), σε κρατικούς ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς ( 17% έναντι 38%) και σε όργανα λήψης αποφάσεων για τις ολυμπιακές αθλητικές διοργανώσεις (12% έναντι 22%).