Μετατίθεται η αργία της Πρωτομαγιάς, καθώς φέτος «πέφτει» Κυριακή. Η σχετική απόφαση του υπουργείου Εργασίας που δημοσιεύτηκε σήμερα.
Ειδικότερα, με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, η υποχρεωτική αργία της 1ης Μαΐου 2022, λόγω του ότι συμπίπτει με Κυριακή, μετατίθεται για τη Δευτέρα 2 Μαΐου 2022.
Καθώς ο κόσμος εισέρχεται δυναμικά στη δεκαετία 2025-2035, οι ραγδαίες εξελίξεις σε τεχνολογία, τεχνητή νοημοσύνη,πράσινη ενέργεια και η παγκοσμιοποίηση τηςαγοράς εργασίαςδημιουργούν ένα εντελώς νέο πλαίσιο για τις επαγγελματικές επιλογές.
Παραδοσιακά επαγγέλματα μεταμορφώνονται ή υποχωρούν, ενώ νέες ειδικότητες με καινοτόμο χαρακτήρα αναδύονται, ανταποκρινόμενες στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας και οικονομίας.
Από ειδικούς στην τεχνητή νοημοσύνη και την κυβερνοασφάλεια έως επαγγελματίες στη βιώσιμη ανάπτυξη και την ψυχική υγεία, το τοπίο της απασχόλησης αναδιαμορφώνεται ριζικά.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι: ποια επαγγέλματα θα πρωταγωνιστήσουν στην επόμενη δεκαετία και ποιες δεξιότητες θα απαιτηθούν για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις του μέλλοντος;
Ο Κωνσταντίνος Αγραπιδάς, Γενικός Διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τα επαγγέλματα που θα διαμορφώσουν την επόμενη δεκαετία.
«Είναι πολύ ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε ποια επαγγέλματα θα αναδειχθούν, ιδιαίτερα εκείνα που θα επηρεαστούν από την τεχνητή νοημοσύνη. Η έρευνα του Cedefop προβλέπει τη δημιουργία περίπου 2 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας, είτε λόγω συνταξιοδοτήσεων είτε εξαιτίας της εμφάνισης νέων ειδικοτήτων», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Εκτιμήσεις για τις νέες θέσεις εργασίας (2025-2035)
Εργαζόμενοι σε προσωπικές υπηρεσίες: 337.718
Υπάλληλοι πωλήσεων: 269.655
Γενικοί και πληκτρογραφικοί υπάλληλοι: 144.425
Οδηγοί και χειριστές κινητών εγκαταστάσεων: 128.274
Εκπαιδευτικοί και δάσκαλοι: 122.011
Επαγγελματίες υγείας: 119.928
Επαγγελματίες επιχειρήσεων και διοίκησης: 81.837
Νομικοί και κοινωνικοί – πολιτιστικοί επαγγελματίες: 67.534
Επαγγελματίες επιστημών και μηχανικής: 67.200
Εργαζόμενοι προσωπικής φροντίδας: 56.052
Οι ειδικότητες με υψηλούς μισθούς
Οικονομικοί διευθυντές
Ανώτερα διευθυντικά και διοικητικά στελέχη
Αξιωματικοί καταστρώματος και πλοηγοί πλοίων
Μηχανικοί (εκτός ηλεκτρολόγων τεχνολόγων)
Μηχανικοί ναυσιπλοΐας
Επιστήμονες και μηχανικοί
Διοικητικοί και εμπορικοί διευθυντές
Ηλεκτρολόγοι μηχανικοί
Διευθυντές πωλήσεων, μάρκετινγκ και ανάπτυξης
Διευθυντές έρευνας και ανάπτυξης
Προγραμματιστές εφαρμογών
Επαγγελματίες επιχειρήσεων και διοίκησης
Διευθυντές υπηρεσιών πληροφορικής
Χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι και επενδυτικοί σύμβουλοι
Στροφή στις φθηνές διακοπές για Έλληνες και ξένους τουρίστες. Τι αναφέρουν στο Reader παράγοντες της αγοράς.
Αντιμέτωπος με τριγμούς βρίσκεται ο τουρισμός στην Ελλάδα, καθώς η «βαριά βιομηχανία» της χώρας πλήττεται τόσο από την «εκτόξευση» των ακτοπλοϊκών, τις αυξημένες τιμές στη διαμονή και τον ανταγωνισμό που δέχεται από γειτονικές χώρες, όπως η Τουρκία και η Αλβανία.
Την ίδια ώρα, οι Έλληνες επιλέγουν ολοένα και οικονομικότερες διακοπές, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΙΕΛΚΑ, την ώρα που οι μισοί και πλέον ερωτηθέντες απάντησαν ότι δεν σχεδιάζουν καν να ταξιδέψουν σε κάποιο προορισμό.
Μπορεί η κυβέρνηση να διατείνεται ότι και το καλοκαίρι του 2025 ο τουρισμός… «πετάει», ωστόσο παράγοντες της αγοράς εμφανίζονται προσγειωμένοι και τονίζουν ότι η φετινή σεζόν δεν θα είναι από τις «δυνατές».
Πόσο κοστίζει η διαμονή για μία τετραμελή οικογένεια σε κατάλυμα βραχυχρόνιας μίσθωσης
Σύμφωνα με τον Ανδρέα Χίου, πρόεδρο του ΠΑΣΥΔΑ, οι τιμές στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο 10 – 15%, καθώς από φέτος «υπάρχει υποχρεωτική αύξηση λόγω του ΦΠΑ και φόρων όπως το ΤΑΚ, το τέλος επιδημούντων κλπ, οπότε αναγκαστικά όλοι ανέβασαν τις τιμές».
Έτσι, αν μία τετραμελής οικογένεια επιλέξει να κάνει διακοπές σε κατάλυμα βραχυχρόνιας μίσθωσης με δύο δωμάτια σε έναν «μεσαίο» οικονομικά προορισμό, θα χρειαζόταν περίπου 120-140 ευρώ τη βραδιά.
Μείωση επισκεπτών στις «ναυαρχίδες» του ελληνικού τουρισμού
Κατά τον κ. Χίου, «οι μεγάλοι προορισμοί, οι “ναυαρχίδες” του ελληνικού τουρισμού, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Ρόδος, η Κέρκυρα κλπ, έχουν κρατήσει μία τιμή σταθερή, αν και ήταν από τους ακριβότερους στην Ελλάδα».
Ωστόσο «έχουν δει μεγάλη μείωση του τουρισμού», με τη Μύκονο και τη Σαντορίνη ιδιαίτερα να παρουσιάζουν «αρκετά μεγάλη μείωση της τάξεως του 15-20%, παρότι οι της κυβέρνησης λένε ότι είναι μία καλή σεζόν η φετινή, καθώς αυτό δεν ισχύει».
Ο ανταγωνισμός από γειτονικές χώρες
«Οι αυξήσεις στις τιμές που έγιναν με τους φόρους φάνηκαν, καθώς την ίδια στιγμή είχαμε μειώσεις από γειτονικά κράτη. Για παράδειγμα, η Τουρκία έχει μειώσει ένα 15-20% από τις τιμές της.
Η Αλβανία που ανεβαίνει πάρα πολύ, παρουσιάζει παρόμοιες μειώσεις. Έχει πολύ ωραία ακίνητα και παραλίες και ανεβαίνει πάρα πολύ. Η Αίγυπτος και η Κροατία το ίδιο», τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΔΑ για τον ανταγωνισμό που δέχεται η Ελλάδα και συνεχίζει:
«Ενώ όλοι γύρω μας μειώνουν τις τιμές, εμείς τις αυξάνουμε. Αυτό φάνηκε από τις κρατήσεις και θα φανεί και σε άλλες χρονιές, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Μπορεί να λέμε ότι ο τουρισμός αυξάνεται, αλλά το κοινό μας αυτή τη στιγμή είναι οι Ευρωπαίοι που είναι στο ίδιο περίπου οικονομικό επίπεδο με τους Έλληνες».
Σαντορίνη | Shutterstock
Αύξηση της κίνησης σε φθηνότερους προορισμούς
Την ίδια ώρα, καταγράφεται αύξηση της κίνησης σε φθηνότερους και μικρότερους προορισμούς που βρίσκονται κοντά στους μεγάλους. Για παράδειγμα νησιά στις Κυκλάδες, όπως η Σέριφος και ιδιαίτερα η Κύθνος, η οποία, κατά τον κ. Χίου, «έχει ανέβει πολύ», άλλα στο Ιόνιο, όπως η Ζάκυνθος και η Ιθάκη, αλλά και στη βόρεια Ελλάδα, όπως η Θάσος «που δεν είναι τόσο γνωστή στον τουριστικό χάρτη, αλλά την επιλέγουν λόγω των τιμών»
«Βέβαια η άνοδος που παρουσιάζουν αυτοί οι προορισμοί δεν έχει φτάσει για να εξισορροπήσει τη μείωση των μεγάλων», τονίζει ο κ. Χίου.
Τα ακτοπλοϊκά ωθούν πολλούς σε ηπειρωτικούς προορισμούς
Συνολικά η χρονιά φέτος, «σίγουρα θα έχει σημαντική μείωση», της τάξεως του 15% ακόμα και 25%, «δεν θα είναι από τις μεγαλύτερες σεζόν μας, θα κάνει μία “κοιλιά” σίγουρα, αλλά αυτό θα το δούμε συνολικά τον Σεπτέμβριο», εκτιμάει παράλληλα ο Ανδρέας Χίου.
Αναφέρεται επίσης σε μία τάση που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια. Λόγω και των αυξημένων τιμών στα ακτοπλοϊκά, «ο κόσμος επιλέγει προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας για διακοπές. Βλέπουμε κίνηση σε αρκετά παραλιακά σημεία της Πελοποννήσου, όπως επίσης στη βόρεια Ελλάδα, με την Καβάλα να έχει μία αρκετά μεγάλη αύξηση».
Ταξιδιώτες επιβιβάζονται σε πλοίο | Eurokinissi
Το κόστος διαμονής στα ξενοδοχεία
Τι γίνεται όμως με το κόστος διαμονής στα ξενοδοχεία; Το Reader.gr επικοινώνησε με τον Ηρακλή Τσιτλακίδη, πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδoχείων Πιερίας και αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ).
«Μιλώντας σε τοπικό επίπεδο, στις ακτές της Πιερίας, οι τιμές κυμαίνονται περίπου στα περσινά επίπεδα. Όπου υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις είναι σε πολύ χαμηλό μονοψήφιο αριθμό, παρά το ότι η αύξηση του λειτουργικού κόστους των ξενοδοχείων είναι αρκετά σημαντική», επισήμανε ο ίδιος.
Εξήγησε δε ότι στις όποιες διαφοροποιήσεις «θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν και η φορολογική επιβάρυνση του τουριστικού προϊόντος -για παράδειγμα της υπέρμετρης αύξησης του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, ενός μη ανταποδοτικού τέλους, που ανάγκασε τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να απορροφήσουν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αυτής της αύξησης, πράγμα το οποίο αντανακλάται στην κερδοφορία τους».
Σε πανελλαδικό επίπεδο οι καταγράφονται «μικρές αποκλίσεις στα ίδια επίπεδα», σύμφωνα με τον κ. Τσιτλακίδη, «καθώς και οι συνεργασίες που υπάρχουν και το προϊόν, με όλες τις γεωγραφικές αποκλίσεις, έχει ίδια χαρακτηριστικά».
Η φετινή σεζόν
Η φετινή σεζόν «ξεκίνησε παραδοσιακά στις αρχές Απριλίου με καλές πληρότητες, ήταν ένας καλό μήνας. Ο Μάιος αντίθετα ήταν ένας κακός μήνας που ιδιαίτερα στη βόρεια ηπειρωτική Ελλάδα περιμέναμε περισσότερα πράγματα, ιδιαίτερα μετά την πλήρη ενσωμάτωση και στο οδικό κομμάτι της Σέγκεν των αγορών της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας, το οποίο όμως δεν αποτυπώθηκε στις αφίξεις και στις διανυκτερεύσεις».
«Ήταν και ο καιρός κακός και ήταν γενικότερα ένας κακός Μάιος, ο Ιούνιος κινήθηκε ομαλά. Σαν μήνας έχει δύο διαφορετικές ταχύτητες, το πρώτο και το δεύτερο μισό, καθώς κλείνουν τα σχολεία. Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος ευελπιστούμε ότι θα κινηθούν στα ομαλά νούμερα όπως συνήθως», επισήμανε ο αντιπρόεδρος της ΠΟΞ και εξήγησε:
«Ανάλογα με την κατηγορία, την περιοχή και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε καταλύμματος υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Γενικά φαίνεται να εξελίσσεται ομαλά».
Παραλία Λεπτοκαρυάς | Shutterstock
Η αστάθεια διεθνώς
«Πάντοτε βέβαια δεν παύουμε να έχουμε κατά νου ότι το ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον είναι εξαιρετικά ασταθές», τόνισε ο κ. Τσιτλακίδης και υπογράμμισε ότι ο τουρισμός «είναι ένα γενικά ευπαθές προϊόν».
Επιπλέον, «οι επιπτώσεις του ουκρανικού, εκτός από το θέμα αυτό καθ’ εαυτό, έχει επιπτώσεις και στο πλεονάζον εισόδημα των επισκεπτών στην Κεντρική Ευρώπη, ενώ τα τελευταία γεγονότα στη Μέση Ανατολή, εκτός από το ανθρωπιστικό κομμάτι, απασχολούν και τις δικές μας επιχειρήσεις και δημιουργούν ένα “γκριζάρισμα” στον ελληνικό τουρισμό, σε συνδυασμό με τη γενικότερη αβεβαιότητα και αστάθεια».
Αλλαγές στις προτιμήσεις των Ελλήνων
Ο αντιπρόεδρος της ΠΟΞ αναφέρεται σε τάση αλλαγής της προτίμησης όσον αφορά τους προορισμούς, ιδιαίτερα στην εσωτερική αγορά: «Προς το τέλος του covid -όταν είχαν αρθεί οι περισσότεροι περιορισμοί στις μετακινήσεις- και τοπικά στην Πιερία και γενικότερα, υπάρχει μία τάση προτίμησης, ιδιαίτερα από την εσωτερική αγορά, των προορισμών που έχουν ευκόλοτερη οδική πρόσβαση».
«Το να μπει ελληνική οικογένεια σε ένα αυτοκίνητο και να έρθει σε τέσσερις ώρες μέσω του αυτοκινητοδρόμου της ΠΑΘΕ για διακοπές σε έναν ηπειρωτικό προορισμό είναι ιδιαίτερα ελκυστικό, συν το ότι στο συνολικό κόστος συνυπολογίζονται η διατροφή, η διαμονή, η διασκέδαση. Αυτό αποτυπώνεται και στον αριθμό των επισκεπτών και στη μέση διάρκεια παραμονής», ανέφερε επίσης.
Πόσο κοστίζει η διαμονή σε ξενοδοχείο για μία τετραμελή οικογένεια
Η απάντηση στο ερώτημα αυτό καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, σύμφωνα με τον κ. Τσιτλακίδη. «Το θέμα είναι πότε γίνεται η κράτηση», εξηγεί και συνεχίζει: «Είναι διαφορετικό να κάνει κάποιος την κράτηση μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου ή όπως κάνουν οι αγορές του εξωτερικού από το προηγούμενο ακόμα καλοκαίρι και είναι διαφορετικό να γίνει η κράτηση πιο κοντά στην ημερομηνία της άφιξης».
«Πάντως και σήμερα μπορεί κάποιος να βρει δωμάτιο από 70 – 80 ευρώ» και άνω, «ανάλογα με την κατηγορία, την τοποθεσία και την ποιότητα και την ικανοποίηση των επισκεπτών».
Ξενοδοχείο | Shutterstock
«Ο ελληνικός τουρισμός αφορά το σύνολο των πολιτών»
Ο αντιπρόεδρος της ΠΟΞ σχολιάζει επιπλέον: «Αυτό που θα θέλαμε να τονίσουμε είναι ότι για να συνεχίσει ο ελληνικός τουρισμός να διαδραματίζει τον βαρύνοντα ρόλο του για την εθνική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες, θα πρέπει όλοι μας να ενσκύψουμε με προσοχή και σεβασμό σε αυτόν.
Θα πρέπει να έχουμε πάντοτε στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι ο ελληνικός τουρισμός υπόκειται στους κανόνες του διεθνούς ανταγωνισμού με ό,τι αυτό συνεπάγεται».
«Ο ελληνικός τουρισμός δεν αφορά μόνο τους ξενοδόχους, αλλά και το σύνολο των πολιτών. Δεν θέλουμε να φτάσουμε στο σημείο να έχουμε ένα βεβαρυμένο φορολογικά προϊόν, το οποίο θα απολέσει την ανταγωνιστικότητά του στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον», επισήμανε καταληκτικά.
Η Ελλάδα, μαζί με την Ουγγαρία, εμφανίζει τον χαμηλότερο έλεγχο διαφθοράς ανάμεσα στις ανεπτυγμένες οικονομίες. Διατηρεί επίσης τη μεγαλύτερη αντίληψη ύπαρξης διαφθοράς, ειδικά στον δημόσιο τομέα, αφού «συναγωνίζεται» για την τελευταία θέση – επίσης με την Ουγγαρία.
Αυτό προκύπτει από τους σχετικούς δείκτες που παρουσιάστηκαν χθες στη νέα έκθεση του ΟΟΣΑ για τις ευρωπαϊκές οικονομικές προοπτικές (OECD Economic Surveys: European Union and Euro Area 2025).
Ειδικότερα, από την έκθεση προκύπτει πως η χώρα μας λαμβάνει τη δεύτερη χαμηλότερη βαθμολογία στον Δείκτη Ελέγχου της Διαφθοράς του ΟΟΣΑ για το 2023, με μόλις 0,098. Η Ουγγαρία παίρνει βαθμολογία 0. Αριστα είναι το 2,5 και κατώτατο το -2,5. Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται επίσης η Σλοβακία με 0,29, η Ιταλία με 0,55, η Πολωνία με 0,56, η Ισπανία με 0,63, η Πορτογαλία με 0,69 και η Λετονία με 0,70. Στις πρώτες θέσεις είναι η Δανία με 2,37, η Φινλανδία με 2,22 και η Σουηδία με 2.
Ως ουραγός εμφανίζεται η Ελλάδα και στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς για το 2024.
Με άριστα το 100, η χώρα μας συγκεντρώνει μόλις 41 μονάδες και βρίσκεται στην προτελευταία θέση, μετά την Ουγγαρία που έχει 49. Ο εν λόγω δείκτης αποτυπώνει κυρίως το πόσο μεγάλη διαφθορά θεωρείται ότι υπάρχει στον δημόσιο τομέα και καταρτίζεται από τη Διεθνή Διαφάνεια (Transparency International).
Η Ελλάδα κατατάσσεται στην τελευταία θέση και ως προς την αύξηση της παραγωγικότητας. Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, η παραγωγικότητα στην Ελλάδα είναι η χαμηλότερη σε πραγματικό ΑΕΠ ανά ώρα εργασίας, με δείκτη 38,82. Προηγούνται η Εσθονία με 46,8 και η Ουγγαρία με 48. Στην κορυφή βρίσκεται η Ιρλανδία με 131 και το Λουξεμβούργο με 107.
Επιπλέον, η αύξηση της παραγωγικότητας στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2000-2023/24 ήταν η τρίτη χαμηλότερη στην ΕΕ, μετά το Λουξεμβούργο και την Ιταλία, με μόλις 0,29% σε ετήσια βάση.
Συνολικά για την Ευρωπαϊκή Ενωση ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι αυξανόμενες εμπορικές εντάσεις λόγω δασμών έχουν επιβραδύνει την οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη και αναδεικνύουν την ανάγκη εμβάθυνσης των λεγόμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Οι γεωπολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ απαιτούν ισχυρές πολιτικές απαντήσεις από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τις εθνικές κυβερνήσεις. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Οργανισμό:
Η οικονομική πολιτική πρέπει να υποστηρίζει την ανάπτυξη και να δημιουργεί χώρο για νέες ανάγκες δαπανών, όπως η άμυνα. Η νομισματική πολιτική πρέπει να διασφαλίζει την επιστροφή στη σταθερότητα των τιμών.
Ζητείται επαναπροσδιορισμός των προτεραιοτήτων και βελτιστοποίηση των δαπανών του προϋπολογισμού της ΕΕ ώστε να διασφαλιστούν επαρκείς πόροι για τις νέες προκλήσεις.
Χρειάζεται πιο ολοκληρωμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, που θα μειώσει το κόστος και θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα.
Η μείωση του κανονιστικού φόρτου και η άρση των φραγμών στην εσωτερική αγορά θεωρούνται το «κλειδί» για την ενίσχυση της καινοτομίας, του επιχειρηματικού δυναμισμού και της παραγωγικότητας.
Παράτασηγια ακόμα έξι μήνες, στις προθεσμίες εξώδικης επίλυσηςφορολογικών υποθέσεων, δίνει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, προκειμένου να μη σβήσουν οι ελπίδες χιλιάδων φορολογουμένων, χωρίς καν να προλάβουν να εξεταστούν οιαιτήσειςτους.
Η αρχική διορία για την εξώδικη επίλυση διαφορών λήγει κανονικά στις 30 Ιουλίου 2025, αλλά ο όγκος των εκκρεμοτήτων και η αδυναμία της Επιτροπής να ανταποκριθεί εγκαίρως στα αιτήματα οδήγησαν στην απόφαση να παραταθεί η λειτουργία της έως το 2026.
Με βάση το νέο χρονοδιάγραμμα:
– η εξέταση των αιτήσεων ολοκληρώνεται το αργότερο μέχρι 31 Ιανουαρίου 2026,
– τα τελικά πρακτικά επίλυσης θα πρέπει να έχουν εκδοθεί έως 31 Μαρτίου 2026.
Ζωντανές οι ελπίδες
Η απόφαση επιτρέπει να εξεταστούν υποθέσεις που έχουν «φρακάρει» στην Επιτροπή και θα ήταν αδύνατον να εξεταστούν μέσα στις 4 εβδομάδες που απέμεναν μέχρι η Επιτροπή να κλείσει τον κύκλο ζωής της, χωρίς να έχει ολοκληρώσει ακόμα όμως το έργο που της είχε ανατεθεί, δηλαδή να δώσει διέξοδο σε υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια για χρόνια.
Στην πράξη, όλες σχεδόν οι αιτήσεις θα θεωρούνταν ότι έχουν απορριφθεί σιωπηρώς, χωρίς να έχουν προλάβει να εισαχθούν καν σε συζήτηση στην Επιτροπή.
Οι καύσωνες θα δημιουργήσουν προβλήματα στην ελληνική οικονομία, απειλώντας στην τόσο την οικονομία, όσο και την παραγωγικότητα.
Ισχυρό πλήγμα στην ελληνική οικονομία επιφέρουν τα κύματα καύσωνα που πλήττουν τη χώρα, με τις συνολικές απώλειες να υπολογίζονται φέτος στα 2,6 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 1,1% του ΑΕΠ, σύμφωνα με μελέτη της Allianz Research.
Η εκτίμηση αυτή έρχεται σε μια περίοδο που η θερινή σεζόν βρίσκεται ακόμη στο μέσον της, ενώ υπονομεύει σχεδόν τη μισή από την προβλεπόμενη ετήσια ανάπτυξη για το 2025, η οποία είχε τοποθετηθεί στο 2,3% από την ελληνική κυβέρνηση, την Τράπεζα της Ελλάδος και την Κομισιόν.
Η Allianz τονίζει πως μία μόνο ημέρα με θερμοκρασία άνω των 32 βαθμών Κελσίου ισοδυναμεί οικονομικά με μισή ημέρα απεργίας, φανερώνοντας το μέγεθος της διαταραχής που προκαλείται στις οικονομικές δραστηριότητες.
Οι επιπτώσεις των ακραίων θερμοκρασιών δεν περιορίζονται μόνο στην Ελλάδα. Σε ολόκληρη την Ευρώπη, η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί κατά 0,5% φέτος λόγω της ακραίας ζέστης, ενώ μεγαλύτερες είναι οι απώλειες για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, με την Ιταλία να καταγράφει εκτιμώμενη απώλεια 1,2% του ΑΕΠ και την Ισπανία 1,4%. Στις ΗΠΑ, η επίπτωση εκτιμάται στο 0,6% του ΑΕΠ, ενώ στην Κίνα αγγίζει το 1%.
Η μελέτη επισημαίνει ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή γίνονται πλέον η νέα κανονικότητα, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές σε ανθρώπινες ζωές, φυσικούς πόρους αλλά και στην οικονομία.
Οι συνέπειες αυτές γίνονται ακόμη πιο ορατές μέσα από τη μείωση της παραγωγικότητας της εργασίας, καθώς η θερμική καταπόνηση επηρεάζει άμεσα τις ώρες απασχόλησης και την απόδοση των εργαζομένων. Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας προβλέπει μείωση κατά 2,2% των συνολικών ωρών εργασίας παγκοσμίως – κάτι που ισοδυναμεί με 80 εκατομμύρια θέσεις πλήρους απασχόλησης.
Τα στοιχεία δείχνουν πως η ικανότητα εκτέλεσης σωματικής εργασίας μειώνεται κατά περίπου 40% όταν οι θερμοκρασίες αγγίζουν τους 32 °C, ενώ η μείωση φτάνει έως και το 60% στους 38 °C. Σε αυτό το περιβάλλον, τα κόστη για τις επιχειρήσεις και το δημόσιο σύστημα υγείας αναμένεται να αυξηθούν κατακόρυφα.
Παρότι οι επιπτώσεις είναι σοβαρές, η Allianz επισημαίνει ότι μπορούν να μετριαστούν, με την υιοθέτηση τόσο βραχυπρόθεσμων όσο και μακροπρόθεσμων μέτρων. Στις πρώτες περιλαμβάνονται τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, ενώ για τις μακροπρόθεσμες λύσεις προτείνεται ο διαρθρωτικός μετασχηματισμός των πόλεων και των χώρων εργασίας, με έμφαση στο πράσινο αστικό τοπίο, τις υποδομές ανθεκτικές στη ζέστη και την ευέλικτη προσαρμογή του ωραρίου εργασίας.
Διευκρινίσεις για τονέο νομοσχέδιο,με τίτλο «Δίκαιη Εργασία για Όλους: Απλοποίηση της Νομοθεσίας-Στήριξη στον Εργαζόμενο-Προστασία στην Πράξη», παρέχει το Υπ. Εργασίας.
Όπως επισημαίνει το Υπουργείο, με 16 ερωταπαντήσεις, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που προέρχεται από την αγορά εργασίας, αφού πολλές από τις ρυθμίσεις του προτάθηκαν από εργαζόμενους και επιχειρήσεις και λύνει πρακτικά ζητήματα, που υπάρχουν στην αγορά εργασίας.
Ενδεικτικά, το νομοσχέδιο απλοποιεί διαδικασίες (καταργεί έντυπα, επιταχύνει και διευκολύνει τις προσλήψεις για όλους), περιορίζοντας τη γραφειοκρατία, εισάγει ρυθμίσεις που ενισχύουν τους εργαζόμενους και ενισχύει τους ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας, προκειμένου να έχουμε πιο πιστή τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.
Ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο
Με δύο κουβέντες, τι προβλέπει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο; Το νέο νομοσχέδιο προέρχεται από την αγορά εργασίας, αφού πολλές από τις ρυθμίσεις του προτάθηκαν από εργαζόμενους και επιχειρήσεις και λύνει πρακτικά ζητήματα, που υπάρχουν στην αγορά εργασίας. Συνοπτικά, απλοποιεί διαδικασίες (καταργεί έντυπα, επιταχύνει και διευκολύνει τις προσλήψεις για όλους), περιορίζοντας τη γραφειοκρατία, εισάγει ρυθμίσεις που ενισχύουν τους εργαζόμενους και ενισχύει τους ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας, προκειμένου να έχουμε πιο πιστή τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.
Με ποιον τρόπο το νομοσχέδιο στηρίζει τους εργαζόμενους στην καθημερινότητά τους; Το νομοσχέδιο προβλέπει ενδεικτικά:
Μεγαλύτερες ελευθερίες για τους εργαζόμενους στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, π.χ. τη δυνατότητα για έναν εργαζόμενο γονέα να εργάζεται 4 ημέρες την εβδομάδα και να είναι με το παιδί του την 5η ημέρα για όλο τον χρόνο και όχι μόνο για ένα εξάμηνο, που ισχύει σήμερα.
Μεγαλύτερη ελευθερία στο αίτημα που μπορεί να καταθέσει ο εργαζόμενος για κατανομή της ετήσιας άδειας αναψυχής.
Περισσότερες γυναίκες να είναι δικαιούχοι του επιδόματος κυοφορίας και λοχείας.
Το επίδομα γονικής άδειας να είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο.
Πολλές ρυθμίσεις για την περαιτέρω προστασία της υγείας και ασφάλειας στην εργασία (π.χ. την υποχρεωτική παρουσία συντονιστή υγείας και ασφάλειας σε τεχνικά έργα, ανάλογα με το μέγεθός τους, για την πρόληψη εργατικών ατυχημάτων).
Τη δυνατότητα να εργαστεί στην εκ περιτροπής εργασία, εφόσον το επιθυμεί, σε υπερωρία, με αποδοχές προσαυξημένες κατά 40% (π.χ. σε εργασία 4 ημερών την εβδομάδα).
Τη δυνατότητα να εργαστεί έως 13 ώρες την ημέρα (κατ΄ εξαίρεση) σε έναν εργοδότη, με προσαύξηση 40% στην αμοιβή.
Την εκπαίδευση σε μαθήματα πρώτων βοηθειών (ΚΑΡΠΑ, Heimlich).
Την επέκταση της άδειας μητρότητας και σε ανάδοχες μητέρες.
Τη ρητή απαγόρευση μείωσης των αποδοχών, μετά την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας.
Πώς διευκολύνει το νομοσχέδιο τις επιχειρήσεις; Προβλέπει:
Μεγάλη απλοποίηση της διαδικασίας πρόσληψης.
Fast-track προσλήψεις ορισμένου χρόνου για έως 2 ημέρες για επείγουσες ανάγκες.
Κατάργηση πολλών εντύπων, των οποίων η πληροφορία ήδη υποβάλλεται στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ».
Περαιτέρω απαλλαγή προσαυξήσεων σε ασφαλιστικές εισφορές για υπερεργασία, υπερωρία, νυχτερινά και αργίες.
Ειδική εφαρμογή για εργοδότες (τύπου myErgani).
Συγχώνευση πολιτικών κατά βίας και παρενόχλησης.
Με το νέο νομοσχέδιο καταργείται το 8ωρο και καθιερώνεται ημερήσια απασχόληση 13 ωρών; Όχι. Το οκτάωρο ημερήσιας απασχόλησης είναι κεκτημένο και παραμένει σε απόλυτη ισχύ. Σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα, έτσι και στη δική μας, υπάρχει η δυνατότητα για υπερωριακή απασχόληση, μετά από συμφωνία εργαζομένου και επιχείρησης και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Σήμερα, ένας εργαζόμενος έχει τη δυνατότητα να εργάζεται κατ’ εξαίρεση έως 13 ώρες ημερησίως σε δύο ή περισσότερους εργοδότες. Με το νομοσχέδιο, η δυνατότητα 13ωρης απασχόλησης επεκτείνεται και σε εργαζόμενους που απασχολούνται σε έναν εργοδότη, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται πιστά τα όρια ανάπαυσης και μέγιστου ορίου εβδομαδιαίων ωρών εργασίας, καθώς και η καταβολή των νόμιμων προσαυξήσεων από υπερωρίες (συν 40%). Μάλιστα, με τη νέα ρύθμιση, ο εργαζόμενος ευνοείται μισθολογικά. Παράδειγμα: εργαζόμενος ο οποίος απασχολείται σε δύο εργοδότες και αμείβεται με 8 ευρώ την ώρα, εφόσον απασχοληθεί 13 ώρες σε δύο εργοδότες, θα αμειφθεί με ημερομίσθιο, ύψους 104 ευρώ. Εάν απασχοληθεί τις αντίστοιχες ώρες σε έναν και μόνο εργοδότη, θα λάβει 119 ευρώ.
Μπορεί να υποχρεώσει ο εργοδότης έναν εργαζόμενο να εργαστεί 13 ώρες ημερησίως; Όχι. Το να εργαστεί ο εργαζόμενος σε υπερωριακή απασχόληση (δηλαδή την 10η έως την 13η ώρα σε μία ημέρα) απαιτεί τη συναίνεσή του.
Μπορεί ο εργοδότης να αρνηθεί να καταβάλει υπερωρίες, εφόσον ο εργαζόμενος απασχοληθεί πέραν του προβλεπόμενου ωραρίου του; Όχι, δεν μπορεί. Όποιος εργάζεται υπερωριακά, δικαιούται αμοιβή ίση με το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο, προσαυξημένο κατά 40%. Αυτό διασφαλίζεται και από την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, καθώς, αν δεν δηλωθεί η υπερωρία, η επιπλέον ώρα απασχόλησης θεωρείται παράνομη και οφείλεται προσαύξηση 120%.
Μπορεί ένας εργαζόμενος να απασχολείται 13 ώρες ημερησίως όλον τον χρόνο; Όχι, ο ανώτατος χρόνος εργασίας είναι 48 ώρες εβδομαδιαίως σε περίοδο αναφοράς 4 μηνών και το ανώτατο όριο υπερωριακής απασχόλησης οι 150 ώρες ετησίως. Συνεπώς, ένας εργαζόμενος μπορεί να εργαστεί 13 ώρες ημερησίως έως συνολικά 37,5 ημέρες τον χρόνο.
Μπορεί ο εργοδότης να απολύσει εργαζόμενο, στέλνοντας απλά ένα γραπτό μήνυμα (sms); Όχι. Στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόβλεψη. Δεν αλλάζει απολύτως τίποτα στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο ως προς τις απολύσεις.
Τι αλλάζει στην ετήσια άδεια αναψυχής; Θα μπορεί ο εργοδότης να αρνηθεί τη χορήγησή της, όποτε επιθυμεί να την λάβει ο εργαζόμενος; Μέχρι σήμερα, βάσει νόμου, η άδεια έπρεπε να λαμβάνεται από τον εργαζόμενο αδιαίρετη σε μία περίοδο, ενώ, με αίτημα του εργαζομένου, ήταν δυνατή η κατάτμηση του χρόνου αδείας, ωστόσο έπρεπε οι 2 εβδομάδες να λαμβάνονται συνεχόμενα. Με το νέο νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα στον εργαζόμενο να αιτηθεί επιμερισμό της άδειάς του σε περισσότερα χρονικά διαστήματα, εφόσον το επιθυμεί. Π.χ. θα μπορεί να λάβει την ετήσια άδειά του τμηματικά σε 4 διαφορετικές περιόδους εντός του ίδιου έτους, αν επιθυμεί κάτι τέτοιο. Η χρονική περίοδος λήψης της άδειας επιλέγεται σε συνεννόηση με τον εργοδότη.
Εργάζομαι σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας, 4 ημέρες την εβδομάδα. Γιατί δεν μπορώ να απασχοληθώ υπερωριακά, εφόσον το επιθυμώ; Με τη νέα ρύθμιση, οι εκ περιτροπής απασχολούμενοι θα έχουν δικαίωμα να εργαστούν επιπλέον του οκταώρου τους, λαμβάνοντας την αντίστοιχη προσαύξηση 40% για κάθε ώρα υπερωριακής απασχόλησης, εφόσον το επιθυμούν. Για παράδειγμα, κάποιος που δουλεύει σε εστιατόριο, το οποίο λειτουργεί Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, θα μπορεί να συμπληρώνει το εισόδημά του και με υπερωριακή απασχόληση, εφόσον το επιθυμεί.
Έχει δικαίωμα ο εργοδότης να μειώσει τον μισθό με αιτιολογία την υπαγωγή του επαγγελματικού του κλάδου στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας; Όχι. Με το νομοσχέδιο, η μείωση των αποδοχών, αμέσως μετά την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, θεωρείται μονομερής βλαπτική μεταβολή και απαγορεύεται.
Γιατί ένας εργαζόμενος μπορεί να εργάζεται 4 ημέρες την εβδομάδα μόνο για έξι μήνες; Τους υπόλοιπους έξι μήνες τι θα κάνει; Πώς θα καλύψει την ανάγκη που τον οδήγησε σε αυτή την επιλογή; Μέχρι σήμερα, η δυνατότητα 4ήμερης εργασίας (10 ώρες την ημέρα), σε συνεννόηση με τον εργοδότη, ισχύει για έξι μήνες. Με το νέο νομοσχέδιο, η δυνατότητα αυτή δίνεται για ολόκληρο το έτος Κάθε εργαζόμενος, χωρίς περιορισμό, για παράδειγμα ένας γονέας με ανήλικο τέκνο, θα μπορεί να εργάζεται εφεξής σε 4ήμερη βάση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, κατόπιν συνεννόησης με τον εργοδότη.
Είμαι εργαζόμενη μητέρα που εργάστηκε σε 2 διαφορετικούς εργοδότες και ασφαλίστηκε σε δύο διαφορετικά ταμεία. Παρά το γεγονός ότι συμπλήρωσα 200 ένσημα, δεν έλαβα το επίδομα κυοφορίας και λοχείας. Με ρύθμιση, που φέρνει το νέο νομοσχέδιο, διορθώνεται η συγκεκριμένη στρέβλωση και εφεξής μία μητέρα θα λαμβάνει επίδομα κυοφορίας και λοχείας, έχοντας συμπληρώσει 200 ένσημα, ανεξάρτητα από τον αριθμό των ταμείων, που έχει ασφαλιστεί και των εργοδοτών, από τους οποίους έχει απασχοληθεί. Επιπλέον, το επίδομα γονικής άδειας κατοχυρώνεται ως αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο, ενώ επεκτείνεται η χορήγηση του μεταγενέθλιου τμήματος της άδειας μητρότητας και σε ανάδοχες μητέρες.
Είμαι εργαζόμενος συνταξιούχος και με την αύξηση του εισοδήματος από τη μισθωτή εργασία μου κινδυνεύω να μου επιβληθεί Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων. Στο νέο νομοσχέδιο έχει συμπεριληφθεί πρόβλεψη, ώστε, όταν ο εργαζόμενος συνταξιούχος δικαιούται προσαύξηση στη σύνταξή του από την εργασία του, η επιπλέον παροχή να μην οδηγεί σε αύξηση του συντελεστή της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων.
Με την πρόσφατη απαλλαγή των προσαυξήσεων από ασφαλιστικές εισφορές σε υπερεργασία, υπερωρίες, νυχτερινά και αργίες, η οποία επεκτείνεται και σε προσαυξήσεις που προβλέπονται από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, καθώς και σε προσαυξήσεις που χορηγούνται οικειοθελώς από τον εργοδότη, δεν τίθενται σε κίνδυνο τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων και ως εκ τούτου και η επάρκεια του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας; Όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Τον Απρίλιο, τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων αυξήθηκαν κατά 48% σε έναν μήνα, γιατί πολύ περισσότερες επιχειρήσεις δήλωσαν υπερωριακή και νυχτερινή απασχόληση, αργίες και υπερεργασία. Αντίστοιχα, οι αποδοχές των εργαζομένων από υπερωρία αυξήθηκαν κατά 62%. Αυτό είναι αποτέλεσμα της μείωσης του κόστους των εισφορών.
Οι αλλαγές που κάνετε σε επίπεδο ατομικού εργατικού δικαίου δεν υπονομεύουν τις μελλοντικές συζητήσεις για τη σύναψη Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας; Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Παράλληλα με τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στο ατομικό εργατικό δίκαιο, (δηλαδή το παρόν νομοσχέδιο), διεξάγονται συζητήσεις για το συλλογικό εργατικό δίκαιο, με επίκεντρο την ενθάρρυνση για τη σύναψη Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Απόδειξη των παραπάνω είναι οι ευνοϊκές αλλαγές που επιφέρει το νέο νομοσχέδιο υπέρ των εργαζομένων και, παράλληλα, η αύξηση στην υπογραφή νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ), που συντελείται το τελευταίο χρονικό διάστημα (υπογραφή ΣΣΕ ξενοδοχοϋπαλλήλων, τραπεζικών υπαλλήλων, υπογραφή ΣΣΕ για τους εργαζόμενους στη βιομηχανία μετάλλου για πρώτη φορά, μετά από 12 χρόνια κ.ο.κ.), με όρους πιο ευνοϊκούς από το ατομικό εργατικό δίκαιο (για παράδειγμα, ο χαμηλότερος μισθός είναι υψηλότερος από τον κατώτατο μισθό).
Αποκαλυπτικά για την πορεία της καταθετικής βάσης στο πρώτο μισό της εφετινής χρονιάς είναι τα νέα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος.
Σύμφωνα με αυτά, οι καταθέσεις των φυσικών προσώπων, ήτοι των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ελεύθερων επαγγελματιών, μειώθηκαν τους πρώτους πέντε μήνες του 2025 κατά 1,65 δισ. ευρώ.
Μπορεί το Μάιο να σημειώθηκε άνοδος της τάξης των 370 εκατ. ευρώ, ωστόσο είχαν προηγηθεί 4 συνεχείς μήνες υποχώρησης των σχετικών μεγεθών.
Σχολιάζοντας αυτές τις μεταβολές, τραπεζικές πηγές υποστηρίζουν πως η εξέλιξη των καταθέσεων τους τελευταίους μήνες δεν είναι ενδεικτική της οικονομικής κατάστασης των πολιτών.
Όπως λένε, «η υποχώρηση που καταγράφεται δεν είναι αποτέλεσμα συρρίκνωσης του διαθέσιμου εισοδήματος, ούτε θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι περισσότεροι Έλληνες τρώνε από τα έτοιμα. Η μεγάλη εικόνα είναι πως η περιουσία τους συνεχίζει να αυξάνεται, αλλά κατανέμεται με διαφορετικό τρόπο».
Σημειώνουν δε ότι η υποχώρηση των σχετικών μεγεθών εφέτος, είναι μικρότερη σε σύγκριση με την πτώση των 1,75 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2024.
Η ΕΚΤ έχει προχωρήσει από τον περυσινό Ιούνιο σε οκτώ διαδοχικές μειώσεις των παρεμβατικών της δεικτών
Ο ρόλος των επιτοκίων
Κατά τους ίδιους κύκλους, οι κινήσεις που καταγράφονται από την πλευρά των αποταμιευτών είναι ευθέως συνδεδεμένες με τη νομισματική πολιτική στη ζώνη του ευρώ.
Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ έχει προχωρήσει από τον περυσινό Ιούνιο σε οκτώ διαδοχικές μειώσεις των παρεμβατικών της δεικτών.
Αυτές είχαν άμεση επίδραση στα επιτόκια του πιο δημοφιλούς προϊόντος κατά την περίοδο του ακριβού χρήματος.
Ο λόγος γίνεται για τις προθεσμιακές καταθέσεις, οι οποίες προσφέρουν σήμερα ανταμοιβή χαμηλότερη κατά 50% σε σχέση με πέρυσι. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τραπεζικό στέλεχος, έχει οδηγήσει πολλούς αποταμιευτές σε αναζήτηση άλλων λύσεων για την εξασφάλιση ενός ικανοποιητικού εισοδήματος από τα χρήματά τους.
Όπως λέει, πρόκειται για μία ήδη καταγεγραμμένη τάση τη διετία 2023 – 2024, η οποία εκτιμάται πως θα ενισχυθεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα.
Στο πεντάμηνο Ιανουάριος – Μάιος 2025, οι καθαρές εισροές σε αμοιβαία κεφάλαια έφτασαν τα 2,82 δισ. ευρώ
Η στροφή
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, τα υπόλοιπα σε λογαριασμούς προθεσμίας από νοικοκυριά σημειώνουν πτώση 1,64 δισ. ευρώ από την αρχή του 2025 έως και το τέλος Μαΐου.
«Πολλοί καταθέτες επιλέγουν να μην ανανεώσουν προϊόντα που άνοιξαν κατά βάση πέρυσι, λόγω των χαμηλότερων αποδόσεων που προσφέρονται αυτήν τη στιγμή από τις τράπεζες», τονίζει επικεφαλής λιανικής τραπεζικής συστημικού ομίλου.
Κατά τον ίδιο, ένα μέρος από τα χρήματα αυτά επιστρέφει σε λογαριασμούς πρώτης ζήτησης, τα υπόλοιπα των οποίων είναι αμετάβλητα από το ξεκίνημα του 2025, μέχρι να ληφθεί η απόφαση για την επόμενη κίνηση αποταμίευσης, ενώ η πλειονότητά τους οδεύει προς αμοιβαία κεφάλαια.
Αυτό επιβεβαιώνουν τα στατιστικά στοιχεία της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών.
Σύμφωνα με αυτά, στο πεντάμηνο Ιανουάριος – Μάιος 2025 οι καθαρές εισροές σε αμοιβαία κεφάλαια έφτασαν τα 2,82 δισ. ευρώ, ποσό που υπερκαλύπτει τις απώλειες στην καταθετική βάση των ιδιωτών.
Η πλειονότητά τους, περί τα 2,3 δισ. ευρώ κατευθύνθηκε σε προϊόντα που επενδύουν σε ομολογιακούς τίτλους.
Προέρχονται δηλαδή από συντηρητικούς κατά βάση καταθέτες που επιζητούν μία απόδοση καλύτερη των προθεσμιακών καταθέσεων χωρίς ιδιαίτερο ρίσκο.
Φέτος το 80% των καθαρών εισροών κατέληξε σε ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια
Ευκαιρία για τις τράπεζες
Το περιβάλλον είναι σε κάθε περίπτωση υποστηρικτικό για την ανάπτυξη των εργασιών στο asset management από τις τράπεζες.
Όπως τονίζει πηγή από τον κλάδο, «ένα αξιοσημείωτο τμήμα του αποταμιευτικού κοινού διψά για καλύτερους όρους σε σχέση με τα κλασικά τραπεζικά προϊόντα».
Το στοίχημα λοιπόν κατά τον ίδιο για τις τράπεζες, «αποτελεί η βελτίωση της επενδυτικής κουλτούρας των πελατών μας, ώστε να διαμορφώσουν χαρτοφυλάκια κατάλληλα προσαρμοσμένα στο προφίλ τους, δηλαδή στην προσδοκία τους για κέρδος και στην ανοχή τους στο ρίσκο».
Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως υπάρχει πρόοδος προς αυτήν την κατεύθυνση.
Συγκεκριμένα, εφέτος το 80% των καθαρών εισροών κατέληξε σε ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια.
Την αντίστοιχη περυσινή περίοδο το ποσοστό αυτό διαμορφωνόταν στο 90%. Άρα, περισσότεροι επενδυτές επιλέγουν πλέον πιο ισορροπημένα χαρτοφυλάκια, που τοποθετούνται και σε μετοχές για την επίτευξη των επενδυτικών τους στόχων.