Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

Εκστρατεία κατά του καπνίσματος και όχι κατά των χρηστών

SHARE
Εξαιρούνται προσωρινά τα καζίνα από τα αντικαπνιστικά μέτρα που θα ισχύσουν από την 1η Ιουλίου. Οι υπεύθυνοι του υπουργείου Υγείας βρίσκονται σε διαβουλεύσεις με τους συναρμόδιους των υπουργείων Οικονομίας και Τουριστικής Ανάπτυξης, ώστε να διαμορφώσουν από κοινού τον τρόπο εφαρμογής των μέτρων στους συγκεκριμένους χώρους. Στόχος, πάντως, είναι οι σχετικές αποφάσεις να έχουν ληφθεί μέχρι την 1η Ιουλίου.
Μικρές αλλαγές υπάρχουν και στους εργασιακούς χώρους του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Το κάπνισμα απαγορεύεται παντού, ενώ σε επιχειρήσεις όπου απασχολούνται λιγότεροι από 50 εργαζόμενοι δεν προβλέπεται καν χώρος για τους καπνιστές.
Σταδιακή προσαρμογή
Σχετικές ανακοινώσεις έκανε χθες ο υπουργός Υγείας, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, λέγοντας ότι στόχος των μέτρων είναι να υπάρξει σταδιακή προσαρμογή της χώρας μας και να εφαρμοστεί ένα ρεαλιστικό μοντέλο. Δεν πηγαίνουμε επιθετικά προς τους καπνιστές, αλλά προς το κάπνισμα, ανέφερε ο υπουργός. Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, ταυτόχρονα με την έναρξη των μέτρων θα βρίσκεται στη διάθεση των πολιτών και ένας τετραψήφιος τηλεφωνικός αριθμός βοήθειας (1142). Σε αυτόν θα αναζητούν πληροφορίες σχετικά με τους τρόπους διακοπής του καπνίσματος και θα καταγγέλλουν τυχόν παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας. Ο διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής, πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κ. Γουργουλιάνης κατά την αντικαπνιστική εξόρμηση στη Λάρισα
Ο κ. Αβραμόπουλος επέστησε την προσοχή στους καταστηματάρχες, λέγοντας πως όσοι δεν υποβάλουν αιτήσεις για χώρους καπνιστών ή δεν διαμορφώσουν καθόλου τέτοιους χώρους, υπάγονται στην πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος. Το ίδιο ισχύει και για καταστήματα με εμβαδόν έως 70 τετραγωνικά. Τα καταστήματα άνω των 70 τετραγωνικών, με εξαίρεση τα κέντρα διασκέδασης άνω των 300 τετραγωνικών, μπορούν να δημιουργήσουν χώρο καπνιζόντων με μέγιστο εμβαδόν ίσο με το 30% του ωφέλιμου χώρου του καταστήματος. Ο χώρος πρέπει να είναι διαχωρισμένος από το υπόλοιπο κατάστημα. Στα κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική πάνω από 400 τετραγωνικά μπορούν να δημιουργηθούν χώροι καπνιστών σε ποσοστό 40% της επιφάνειας του καταστήματος. Ο χώρος διαχωρίζεται από το υπόλοιπο κατάστημα, με διαχωριστικό που έχει ύψος τουλάχιστον δύο μέτρων. Για τα κέντρα διασκέδασης η άδεια θα αναφέρει ρητά τα μηχανήματα εξαερισμού (κουρτίνα αέρα). Eιδικά διαμορφωμένα καπνιστήρια θα υπάρξουν υποχρεωτικά σε όλους τους εργασιακούς χώρους όπου απασχολούνται πάνω από 50 εργαζόμενοι. Ο εξαερισμός του χώρου θα πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές του νόμου και ο καπνός να μην επηρεάζει την υγεία των υπόλοιπων εργαζομένων.
Για τους παραβάτες θα υπάρχουν πρόστιμα, τα οποία θα κυμαίνονται από 50 έως 500 ευρώ για τους ιδιώτες και από 1.000 έως 2.000 ευρώ για τους επιχειρηματίες.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: