Ως «υποκειμενική φτώχεια» ορίζεται η αντίληψη του ίδιου τού ατόμου για τη δική του οικονομική και υλική κατάσταση, με βάση ευρωπαϊκές στατιστικές για το εισόδημα και τις συνθήκες διαβίωσης (EU-SILC)
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat ως φτωχό αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους 7 στους 10 Έλληνες (67,1%) όλων των μορφωτικών επιπέδων, για την αντίληψη της υποκειμενικής φτώχειας, που επιβεβαιώνουν κι όλες τις αντικειμενικές μετρήσεις των τελευταίων χρόνων με βάση τις οποίες η πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού κινείται στον ευρωπαϊκό πάτο σε επίπεδο μισθών και αξιοπρεπούς διαβίωσης.
Ως «υποκειμενική φτώχεια» ορίζεται η αντίληψη του ίδιου τού ατόμου για τη δική του οικονομική και υλική κατάσταση, με βάση ευρωπαϊκές στατιστικές για το εισόδημα και τις συνθήκες διαβίωσης (EU-SILC).
Τα στοιχεία της Eurostat από τη συγκεκριμένη έρευνα για την προηγούμενη χρονιά δείχνουν ότι η Ελλάδα αναδεικνύεται, όπως και το 2022, πρωταθλήτρια με μεγάλη διαφορά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τόσο συνολικά, όσο και ανά μορφωτικό επίπεδο.
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα με 81,8% είχε το υψηλότερο ποσοστό ατόμων με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο (μέχρι απολυτήριο γυμνασίου) που αντιλαμβάνονταν τον εαυτό τους ως φτωχό (28,8% ο αντίστοιχος μ.ο. στην Ευρώπη), ξεπερνώντας βαλκανικές χώρες όπως η Βουλγαρία (60,5%) και η Σλοβακία (58,4%).
«Χρυσό» σε υποκειμενική φτώχεια παίρνουμε όμως και στα άτομα μεσαίου εκπαιδευτικού επιπέδου, με ποσοστό 68,9% έναντι 18,5% ευρωπαϊκού μ.ό., όπως και σε κατόχους τίτλων ανώτερης εκπαίδευσης, με ποσοστό 46,7% έναντι 9,4% μ.ο. στην Ευρώπη.
0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ:
Δημοσίευση σχολίου