Σημαντικές παρεμβάσεις στις συντάξεις ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας ενόψει μάλιστα και της κατάθεσης ασφαλιστικού νομοσχεδίου.
Ειδικότερα σχεδιάζονται παρεμβάσεις που αφορούν τον νέο τρόπο υπολογισμού των αυξήσεων στις συντάξεις, την περικοπή των συντάξεων χηρείας, την αναπροσαρμογή της ΕΑΣ, τον ενιαίο κανονισμό παροχών υγείας και την πολυαναμενόμενη ρύθμιση που αφορά τους συνταξιούχους ΑμεΑ που εργάζονται.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews κάποιες παρεμβάσεις θα γίνουν εντός φθινοπώρου και κάποιες θα γίνουν το 2025.
Οι παρεμβάσεις έχουν ως εξής:
1. Εντός φθινοπώρου θα κατατεθεί ρύθμιση που θα αφορά τη λήψη επικουρικής σύνταξης με εξαγορά πλασματικών ετών.
Eάν κάποιος ασφαλισμένος δεν είχε τις ελάχιστες προϋποθέσεις για τη λήψη επικουρικής σύνταξης, πλέον θα έχει την ευκαιρία να εξαγοράσει πλασματικά έτη για την συμπλήρωση του ελάχιστου ορίου των 15 ετών με βάση της διατάξεις του νόμου 5078/2023. Το μέτρο θα αφορά περίπου 24.000 αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι έχουν την δυνατότητα να αναγνωρίσουν πλασματικά έτη για να εξασφαλίσουν επικουρική σύνταξη. Η επικουρική ασφάλιση αφορά μισθωτούς εργαζόμενους με συνέπεια χιλιάδες συνταξιούχοι ελεύθεροι επαγγελματίες που στο παρελθόν είχαν και μισθωτή εργασία να μην μπορούν να λάβουν την επικουρική τους σύνταξη, εάν δεν έχουν συμπληρώσει σε μισθωτή εργασία τις ελάχιστες 4.500 ημέρες επικουρικής ασφάλισης ή δεν έχουν καταβληθεί ορθά στον επικουρικό φορέα οι προβλεπόμενες εισφορές. Συνέπεια αυτού είναι ο ασφαλισμένος να μην μπορεί να λάβει την επικουρική σύνταξη λόγω μη συμπλήρωσης των κατώτατων προϋποθέσεων.
Οι προϋποθέσεις για την λήψη επικουρικής σύνταξης και εξαγοράς πλασματικών ετών θα είναι αντίστοιχες με εκείνες που ισχύουν για την λήψη κύριας σύνταξης:
-Η συμπλήρωση 3.600 ημερών πραγματικής ασφάλισης στον επικουρικό φορέα
-Η εξαγορά με κόστος 6% επί των τελευταίων αποδοχών του ασφαλισμένου και ελάχιστες αποδοχές στο ύψος του κατώτατου μισθού.
2. Εντός φθινοπώρου θα έρθει η ρύθμιση με τον νέο τρόπο υπολογισμού των αυξήσεων των συντάξεων για το 2025.
Από την επόμενη χρονιά οι συντάξιμες αποδοχές των ασφαλισμένων που αποτελούν τη βάση υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης, παύουν να αυξάνονται με τον πληθωρισμό και θα αυξάνονται με το ποσοστό αύξησης του Δείκτη μισθών όλων των εργαζομένων. Αν το 2024 ο δείκτης μισθών καταγράψει αύξηση 3,5%, αυτό το ποσοστό θα αυξήσει και τον μισθό που θα ληφθεί υπόψη για την ανταποδοτική σύνταξη όσων αποχωρήσουν το 2025.Με τον νόμο 4387/2016, ο υπολογισμός της ανταποδοτικής σύνταξης για κάθε νέο συνταξιούχο γίνεται με βάση τις συντάξιμες αποδοχές έτσι όπως διαμορφώνονται από το 2002 και μετά προσαυξημένες κατ΄έτος με την μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Σημειωτέον ότι λαμβάνονται υπόψη μόνον οι θετικές τιμές του πληθωρισμού και όχι οι αρνητικές. Αυτό σημαίνει ότι οι συντάξιμες αποδοχές εκάστου έτους αυξάνονται κατά το ποσοστό αύξησης του πληθωρισμού του προηγούμενου έτους. Για παράδειγμα ασφαλισμένος που συνταξιοδοτείται το 2024, θα έχει αύξηση στις συντάξιμες αποδοχές του κατά το ποσοστό του πληθωρισμού του 2023. Ο πληθωρισμός του 2023 ήταν 3,5% οπότε αν ο συντάξιμος μισθός του από το 2002 μέχρι το 2023 είναι κατά μέσο όρο 1.500 ευρώ θα αυξηθεί στα 1.552 ευρώ. Με αυτόν τον μισθό θα πολλαπλασιαστεί το ποσοστό αναπλήρωσης για τα έτη ασφάλισης που έχει και θα βγει η ανταποδοτική σύνταξη. Το σύστημα αυτό τερματίζεται φέτος και από το 2025 η αύξηση των συντάξιμων αποδοχών θα γίνεται με ένα νέο Δείκτη, τον Δείκτη Μεταβολής Μισθών , που τώρα δημιουργείται από την ΕΛΣΤΑΤ και το υπουργείο Εργασίας
3. Εντός φθινοπώρου θα κατατεθεί ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών ΕΦΚΑ.
Θα τεθούν αυστηρότερες προϋποθέσεις χορήγησης, που αναμένεται να οδηγήσουν σε περικοπές παροχών, ειδικά για δικαιούχους που προέρχονται από τα πρώην «ευγενή Ταμεία», δηλαδή ΟΤΕ, ΔΕΗ, Τράπεζες, ΔΕΚΟ.
4. Εντός φθινοπώρου θα διορθωθεί κενό που δημιουργήθηκε στο αμέσως προηγούμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. Έτσι, όσοι συνταξιούχοι με αναπηρία επιθυμούν να εργάζονται, δεν θα πρέπει για να λάβουν την αναπηρική τους σύνταξη, να διακόψουν την εργασία τους και να επαναπροσληφθούν, όπως ισχύει σήμερα.
5. Όπως όλα δείχνουν το 2025 θα έρθει η νέα εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων ΕΑΣ αφορά περισσότερους από 400.000 δικαιούχους, οι οποίοι αναμένεται να συνεχίσουν να καταβάλλουν τη συγκεκριμένη επιβάρυνση, αλλά με διαφορετικό τρόπο. Ουσιαστικά, η ΕΑΣ θα πάψει να αποτελεί εισφορά που προκύπτει από το πρώτο ευρώ, αλλά θα ενεργοποιείται μόνο για ποσά άνω των 1.400 ευρώ, που είναι σήμερα το κατώτατο όριο. Όμως θα υπάρξει αναμόρφωση στα κλιμάκια (σήμερα είναι 3-10% ανάλογα το ύψος του μηνιαίου εισοδήματος από συντάξεις), αφού το μέτρο που θα εφαρμοστεί πρέπει να είναι δημοσιονομικά ουδέτερο.
6. Οι μείωση των συντάξεων χηρείας θα παραπεμφθεί πάλι για τον επόμενο χρόνο αφού το πολιτικό κόστος είναι μεγάλο.
Δύο λύσεις για την άμβλυνση των επιπτώσεων εξετάζει το υπουργείο Εργασίας για το καυτό θέμα των περικοπών στις συντάξεις χηρείας. Οι δικαιούχοι συντάξεων χηρείας μετά την τριετία- σύμφωνα με τον νόμο- θα χάνουν τη μισή παροχή σε περίπτωση ανάληψης εργασίας ή συνταξιοδότησης (από το 70% της σύνταξης του άμεσα ασφαλισμένου, στο 35%). Η εν λόγω περικοπή εφαρμόζεται ήδη για τους συνταξιούχους του Δημοσίου και του ΟΓΑ και ακόμη δεν έχει επεκταθεί στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.
Σύμφωνα με νομικούς, η κυβέρνηση θα κληθεί να καταθέσει τη ρύθμιση, καθώς αν προσφύγουν οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι αγρότες δικαστικά θα πρέπει να τους επιστρέψει αναδρομικά τα ποσά της παρακράτησης.
Για την άμβλυνση των επιπτώσεων το υπουργείο Εργασίας εξετάζει δύο λύσεις:
- Πρώτον, ο δικαιούχος να επιλέγει την σύνταξη που θα περικοπεί κατά 50% μετά την πάροδο της τριετίας. Έτσι θα μπορεί να επιλέξει την μείωση της μικρότερης σύνταξης.
- Δεύτερον, συζητείται το ενδεχόμενο η περικοπή να αφορά μόνο την εθνική σύνταξη (426,17 ευρώ) και όχι την αναλογική σύνταξη.
0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ:
Δημοσίευση σχολίου