Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024

 Σημαντικές παρεμβάσεις στις συντάξεις ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας

Σημαντικές παρεμβάσεις στις συντάξεις ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας


 Σημαντικές παρεμβάσεις στις συντάξεις ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας ενόψει μάλιστα και της κατάθεσης ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Ειδικότερα σχεδιάζονται παρεμβάσεις που αφορούν τον νέο τρόπο υπολογισμού των αυξήσεων στις συντάξεις, την περικοπή των συντάξεων χηρείας, την αναπροσαρμογή της ΕΑΣ, τον ενιαίο κανονισμό παροχών υγείας και την πολυαναμενόμενη ρύθμιση που αφορά τους συνταξιούχους ΑμεΑ που εργάζονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews κάποιες παρεμβάσεις θα γίνουν εντός φθινοπώρου και κάποιες θα γίνουν το 2025.

Οι παρεμβάσεις έχουν ως εξής:

1. Εντός φθινοπώρου θα κατατεθεί ρύθμιση που θα αφορά τη λήψη επικουρικής σύνταξης με εξαγορά πλασματικών ετών.

Eάν κάποιος ασφαλισμένος δεν είχε τις ελάχιστες προϋποθέσεις για τη λήψη επικουρικής σύνταξης, πλέον θα έχει την ευκαιρία να εξαγοράσει πλασματικά έτη για την συμπλήρωση του ελάχιστου ορίου των 15 ετών με βάση της διατάξεις του νόμου 5078/2023. Το μέτρο θα αφορά περίπου 24.000 αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι έχουν την δυνατότητα να αναγνωρίσουν πλασματικά έτη για να εξασφαλίσουν επικουρική σύνταξη. Η επικουρική ασφάλιση αφορά μισθωτούς εργαζόμενους με συνέπεια χιλιάδες συνταξιούχοι ελεύθεροι επαγγελματίες που στο παρελθόν είχαν και μισθωτή εργασία να μην μπορούν να λάβουν την επικουρική τους σύνταξη, εάν δεν έχουν συμπληρώσει σε μισθωτή εργασία τις ελάχιστες 4.500 ημέρες επικουρικής ασφάλισης ή δεν έχουν καταβληθεί ορθά στον επικουρικό φορέα οι προβλεπόμενες εισφορές. Συνέπεια αυτού είναι ο ασφαλισμένος να μην μπορεί να λάβει την επικουρική σύνταξη λόγω μη συμπλήρωσης των κατώτατων προϋποθέσεων.

Οι προϋποθέσεις για την λήψη επικουρικής σύνταξης και εξαγοράς πλασματικών ετών θα είναι αντίστοιχες με εκείνες που ισχύουν για την λήψη κύριας σύνταξης:

-Η συμπλήρωση 3.600 ημερών πραγματικής ασφάλισης στον επικουρικό φορέα

-Η εξαγορά με κόστος 6% επί των τελευταίων αποδοχών του ασφαλισμένου και ελάχιστες αποδοχές στο ύψος του κατώτατου μισθού.

2. Εντός φθινοπώρου θα έρθει η ρύθμιση με τον νέο τρόπο υπολογισμού των αυξήσεων των συντάξεων για το 2025.

Από την επόμενη χρονιά οι συντάξιμες αποδοχές των ασφαλισμένων που αποτελούν τη βάση υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης, παύουν να αυξάνονται με τον πληθωρισμό και θα αυξάνονται με το ποσοστό αύξησης του Δείκτη μισθών όλων των εργαζομένων. Αν το 2024 ο δείκτης μισθών καταγράψει αύξηση 3,5%, αυτό το ποσοστό θα αυξήσει και τον μισθό που θα ληφθεί υπόψη για την ανταποδοτική σύνταξη όσων αποχωρήσουν το 2025.Με τον νόμο 4387/2016, ο υπολογισμός της ανταποδοτικής σύνταξης για κάθε νέο συνταξιούχο γίνεται με βάση τις συντάξιμες αποδοχές έτσι όπως διαμορφώνονται από το 2002 και μετά προσαυξημένες κατ΄έτος με την μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Σημειωτέον ότι λαμβάνονται υπόψη μόνον οι θετικές τιμές του πληθωρισμού και όχι οι αρνητικές. Αυτό σημαίνει ότι οι συντάξιμες αποδοχές εκάστου έτους αυξάνονται κατά το ποσοστό αύξησης του πληθωρισμού του προηγούμενου έτους. Για παράδειγμα ασφαλισμένος που συνταξιοδοτείται το 2024, θα έχει αύξηση στις συντάξιμες αποδοχές του κατά το ποσοστό του πληθωρισμού του 2023. Ο πληθωρισμός του 2023 ήταν 3,5% οπότε αν ο συντάξιμος μισθός του από το 2002 μέχρι το 2023 είναι κατά μέσο όρο 1.500 ευρώ θα αυξηθεί στα 1.552 ευρώ. Με αυτόν τον μισθό θα πολλαπλασιαστεί το ποσοστό αναπλήρωσης για τα έτη ασφάλισης που έχει και θα βγει η ανταποδοτική σύνταξη. Το σύστημα αυτό τερματίζεται φέτος και από το 2025 η αύξηση των συντάξιμων αποδοχών θα γίνεται με ένα νέο Δείκτη, τον Δείκτη Μεταβολής Μισθών , που τώρα δημιουργείται από την ΕΛΣΤΑΤ και το υπουργείο Εργασίας

3. Εντός φθινοπώρου θα κατατεθεί ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών ΕΦΚΑ.
Θα τεθούν αυστηρότερες προϋποθέσεις χορήγησης, που αναμένεται να οδηγήσουν σε περικοπές παροχών, ειδικά για δικαιούχους που προέρχονται από τα πρώην «ευγενή Ταμεία», δηλαδή ΟΤΕ, ΔΕΗ, Τράπεζες, ΔΕΚΟ.

4. Εντός φθινοπώρου θα διορθωθεί κενό που δημιουργήθηκε στο αμέσως προηγούμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. Έτσι, όσοι συνταξιούχοι με αναπηρία επιθυμούν να εργάζονται, δεν θα πρέπει για να λάβουν την αναπηρική τους σύνταξη, να διακόψουν την εργασία τους και να επαναπροσληφθούν, όπως ισχύει σήμερα.

5. Όπως όλα δείχνουν το 2025 θα έρθει η νέα εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων ΕΑΣ αφορά περισσότερους από 400.000 δικαιούχους, οι οποίοι αναμένεται να συνεχίσουν να καταβάλλουν τη συγκεκριμένη επιβάρυνση, αλλά με διαφορετικό τρόπο. Ουσιαστικά, η ΕΑΣ θα πάψει να αποτελεί εισφορά που προκύπτει από το πρώτο ευρώ, αλλά θα ενεργοποιείται μόνο για ποσά άνω των 1.400 ευρώ, που είναι σήμερα το κατώτατο όριο. Όμως θα υπάρξει αναμόρφωση στα κλιμάκια (σήμερα είναι 3-10% ανάλογα το ύψος του μηνιαίου εισοδήματος από συντάξεις), αφού το μέτρο που θα εφαρμοστεί πρέπει να είναι δημοσιονομικά ουδέτερο.

6. Οι μείωση των συντάξεων χηρείας θα παραπεμφθεί πάλι για τον επόμενο χρόνο αφού το πολιτικό κόστος είναι μεγάλο.
Δύο λύσεις για την άμβλυνση των επιπτώσεων εξετάζει το υπουργείο Εργασίας για το καυτό θέμα των περικοπών στις συντάξεις χηρείας. Οι δικαιούχοι συντάξεων χηρείας μετά την τριετία- σύμφωνα με τον νόμο- θα χάνουν τη μισή παροχή σε περίπτωση ανάληψης εργασίας ή συνταξιοδότησης (από το 70% της σύνταξης του άμεσα ασφαλισμένου, στο 35%). Η εν λόγω περικοπή εφαρμόζεται ήδη για τους συνταξιούχους του Δημοσίου και του ΟΓΑ και ακόμη δεν έχει επεκταθεί στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με νομικούς, η κυβέρνηση θα κληθεί να καταθέσει τη ρύθμιση, καθώς αν προσφύγουν οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι αγρότες δικαστικά θα πρέπει να τους επιστρέψει αναδρομικά τα ποσά της παρακράτησης.

Για την άμβλυνση των επιπτώσεων το υπουργείο Εργασίας εξετάζει δύο λύσεις:

  • Πρώτον, ο δικαιούχος να επιλέγει την σύνταξη που θα περικοπεί κατά 50% μετά την πάροδο της τριετίας. Έτσι θα μπορεί να επιλέξει την μείωση της μικρότερης σύνταξης.
  • Δεύτερον, συζητείται το ενδεχόμενο η περικοπή να αφορά μόνο την εθνική σύνταξη (426,17 ευρώ) και όχι την αναλογική σύνταξη.

Τρίτη 30 Ιουλίου 2024

Πανικός  στα διπλώματα οδήγησης – Ποιοι και γιατί θα κάτσουν ξανά στα… θρανία

Πανικός στα διπλώματα οδήγησης – Ποιοι και γιατί θα κάτσουν ξανά στα… θρανία

 


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει άμεσες ρυθμίσεις για τον εκσυχρονισμό των προϋποθέσεων έκδοσης αδειών οδήγησης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς έχει καταλάβει τις σημαντικές αλλαγές που έχουν επηρεάσει τον κλάδο των μεταφορών.

Στόχος της ενέργειας αυτής είναι η επιμόρφωση των οδηγών σε θέματα:

  • ψηφιακής ασφάλειας
  • αυτόνομης οδήγησης
  • περιβαλλοντικών πρακτικών

Καθώς από την τελευταία δεκαετία έχουν αλλάξει ριζικά τα αυτοκίνητα, είναι αναγκαία η εκπαίδευση και ενημέρωση των οδηγών για τις νέες τεχνολογίες και τα οικολογικά οχήματα.

Η πρόταση της Επιτροπής αναφέρεται στην ανάγκη της ανανέωσης διαρκώς αλλά και στην αναβάθμιση των οδηγικών δεξιοτήτων, εστιάζοντας στην οδική ασφάλεια και στις βιώσιμες μεταφορές.

Κατά τις φάσεις ανανέωσης των οδηγικών αδειών, θα γίνονται αυτές οι ενέργειες, περιοδικά.

Οπότε, χωρίς εξαίρεση, θα γυρίσουν όλοι οι οδηγοί στις σχολές οδήγησης, ανεξαρτήτως ηλικίας, για να παραμένουν ενημερωμένοι.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών του Ευρωκοινοβουλίου, Karima Delli, τόνισε το πόσο σημαντική είναι η ενσωμάτωση των πρόσφατων τεχνολογικών εξελίξεων στην οδήγηση, καθώς είναι πολύ σημαντική η συνεχής ενημέρωση των οδηγών.

Όσον αφορά την Ελλάδα, οι αλλαγές αυτές θα επηρεάσουν τις διαδικασίες ανανέωσης των αδειών οδήγησης. Θα τροποποιηθούν οι προϋποθέσεις ανανέωσης αλλά και η περιοδικότητα, με σκοπό την ενισχύση της οδικής ασφάλειας και της οικολογικής ευαισθητοποίησης.

Η πρόταση αυτή αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου μέσα στις επόμενες μέρες, έτσι ώστε να λάβει την οριστική επικύρωσή της.

newsbomb.gr

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024

 «Λαβράκια» φοροδιαφυγής από το ψηφιακό σύστημα αυτοματοποιημένου ελέγχου της Εφορίας.

«Λαβράκια» φοροδιαφυγής από το ψηφιακό σύστημα αυτοματοποιημένου ελέγχου της Εφορίας.


 «Λαβράκια» φοροδιαφυγής από το ψηφιακό σύστημα αυτοματοποιημένου ελέγχου της Εφορίας.

Ένα νέο ψηφιακό σύστημα αυτοματοποιημένου ελέγχου και εντοπισμού αδικαιολόγητης προσαύξησης περιουσίας φορολογουμένων χρησιμοποιεί η ΑΑΔΕ από τις αρχές του έτους και έως τώρα έχει φέρει σημαντικά αποτελέσματα.

Έχει χτυπήσει «καμπανάκι» για 1.100 φυσικά πρόσωπα καθώς τα εισοδήματα που δηλώνουν στην Εφορία δεν δικαιολογούν το ύψος των καταθέσεων ή των επενδυτικών λογαριασμών που έχουν στις τράπεζες. Το επόμενο βήμα των ελεγκτικών αρχών είναι να καλέσουν τους φορολογούμενους αυτούς να δικαιολογήσουν τη μεγάλη διαφορά μεταξύ των δηλωθέντων εισοδημάτων και των καταθέσεων τους και αν δεν μπορέσουν να τους επιβληθούν φόροι, πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Πρόκειται για τον μηχανισμό Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας που δίνει τη δυνατότητα στις ελεγκτικές αρχές να λαμβάνουν με ταχύτατες διαδικασίες στοιχεία και πληροφορίες από τα πιστωτικά ιδρύματα για το ύψος των καταθέσεων, τους επενδυτικούς λογαριασμούς, τις πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες, τις τραπεζικές θυρίδες και τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια για τα ελεγχόμενα φυσικά πρόσωπα. Τα στοιχεία αυτά στη συνέχεια συγκρίνονται με τις φορολογικές δηλώσεις προκειμένου να διαπιστωθεί αν το ύψος της περιουσίας τους και οι δαπάνες διαβίωσης δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που δηλώνουν στην εφορία.

Αν δεν δικαιολογούνται τότε επιβάλλεται φόρος 33% επί της διαφοράς και επιπλέον πρόστιμα, προσαυξήσεις και ειδική εισφορά αλληλεγγύης με αποτέλεσμα η τελική επιβάρυνση να υπερβαίνει το 50%. Στόχος των ελεγκτικών αρχών είναι το επόμενο διάστημα να ενταθούν οι έλεγχοι μέσω του νέου μηχανισμού ο οποίος αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποτελεσματικός στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

Εκτός από την εξέλιξη των καταθέσεων των φυσικών προσώπων στο επίκεντρο των ελέγχων θα βρεθούν τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια και οι υπηρεσίες τύπου Paypal που καταγράφουν ισχυρή αυξητική τάση στις μεθόδους ψηφιακής πληρωμής

Τα στοιχεία που αποστέλλουν στο νέο σύστημα τα τραπεζικά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι τα ακόλουθα:

  • Καταθέσεις
  • Χορηγήσεις δανείων
  • Επενδυτικοί λογαριασμοί από κάθε είδους χαρτοφυλάκια επενδυτικών προϊόντων και αξιογράφων (αμοιβαία κεφάλαια, ομόλογα, μετοχές, παράγωγα, Repos).
  • Πιστωτικές κάρτες
  • Τραπεζικές θυρίδες
  • Λογαριασμοί Πληρωμών
  • Προπληρωμένες Κάρτες
  • Ηλεκτρονικά πορτοφόλια

Σημειώνεται ότι με βάση το νόμο σε περίπτωση που η Εφορία εντοπίσει ένα ποσό σε ένα τραπεζικό λογαριασμό με άγνωστη πηγή προέλευσης καθώς δεν δικαιολογείται από καμία πηγή εισοδήματος του φορολογούμενου, τότε αυτόματα το χαρακτηρίζει ως «προσαύξηση περιουσίας». Ο φορολογούμενος, εφόσον κληθεί από την Εφορία, φέρει το βάρος της απόδειξης για την πηγή ή την αιτία προέλευσης. Σε περίπτωση που οι αποδείξεις δεν είναι ικανοποιητικές, η οποιαδήποτε προσαύξηση της περιουσίας χαρακτηρίζεται και φορολογείται ως εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα, με συντελεστή 33% συν πρόστιμα και προσαυξήσεις και επιβολή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Σε κάθε περίπτωση επισημαίνεται ότι προσαύξηση της περιουσίας που προκύπτει από τον έλεγχο τραπεζικών λογαριασμών πρέπει να τεκμηριώνεται επαρκώς, αφού αναλήψεις ή καταθέσεις μπορεί να αφορούν συναλλαγές και κινήσεις που δεν συνιστούν κατ’ ανάγκη φορολογητέο εισόδημα.

dnews.gr

Κυριακή 28 Ιουλίου 2024

Τι συμβαίνει με τις τιμές στα ακίνητα – Εξακολουθούν να καλπάζουν στην Ελλάδα

Τι συμβαίνει με τις τιμές στα ακίνητα – Εξακολουθούν να καλπάζουν στην Ελλάδα

 


Χωρίς «φρένο» συνεχίζουν να τρέχουν οι τιμές των οικοδομικών υλικών, εκτινάσσοντας στα ύψη τα ακίνητα.

Οι υποψήφιοι αγοραστές κατοικίας καλούνται να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη καθώς η περαιτέρω αύξηση στα υλικά και τις εργασίες μετακυλίεται στο κόστος αγοράς κατοικίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, περαιτέρω αύξηση, κατά 5,4%, σημείωσαν οι τιμές στα οικοδομικά υλικά συνολικά τον Ιούνιο φέτος, καθώς συνεχίστηκαν οι ανατιμήσεις σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες των υλικών, εκτός από την ηλεκτρική ενέργεια.

Ειδικότερα, νέες ανατιμήσεις καταγράφηκαν σε: Τούβλα (13,1%), Αγωγούς χάλκινους (9,9%), Πλαστικούς σωλήνες (8%), Σωλήνες πλαστικούς, συνθετικούς, ινοτσιμέντου (7,8%), Θερμαντικά σώματα (7,7%), Πίνακες διανομής ηλεκτρικού ρεύματος (7,3%), Διακόπτες (7,1%), Ηλιακούς θερμοσίφωνες (7%), Υαλοπίνακες ασφαλείας (6,9%), Πλακίδια γενικά- δαπέδου, τοίχου (6,2%), Τσιμέντο (5,9%), Κουφώματα αλουμινίου (5,9%), Παρκέτα (5,4%), Ενισχυτικά κονιαμάτων και έτοιμου σκυροδέματος (5,4%), Μαρμαρόπλακες (5,1%), Πλαστικό, ακρυλικό, νερού (4,7%), Σίδηρο οπλισμού (4,1%) και Έτοιμο σκυρόδεμα (4%). Αντίθετα, μείωση τιμής κατά 12,2% σημειώθηκε στην Ηλεκτρική ενέργεια.

Την στιγμή, που καλπάζουν οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα στις περισσότερες ευρωπαϊκές υποχωρούν. Εκπρόσωποι της αγοράς περιμένουν ότι η άνοδος των τιμών θα συνεχιστεί ειδικά όσον αφορά τα νεόδμητα.

Πρόσφατα  στοιχεία της Eurostat για την πορεία των τιμών των ακινήτων αποτύπωσαν ξεκάθαρα τη στασιμότητα ή και την πτώση τιμών σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές real estate. O μέσος όρος για την Ευρωπαϊκή Ένωση διαμορφώθηκε στο -0,3% και για την Ευρωζώνη στο -1,2%, καθώς σε τουλάχιστον οκτώ μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές καταγράφηκε πτώση τιμών.

Ξεχώρισε το -9,1% στο Λουξεμβούργο, το -8,4% στην Γερμανία, το -5,6% στη Φινλανδία, το -5,3% στη Σουηδία, το -3,6% στη Δανία και το -2,6% στην Αυστρία. Στην άλλη πλευρά της στατιστικής, εκτός από το +93,7% της Τουρκίας που προφανώς συνδέεται με τον εξωπραγματικό πληθωρισμό που αντιμετωπίζει η γειτονική χώρα λόγω της κατάρρευσης της τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ και του δολαρίου, είχαμε το +11,9% της Κροατίας, το +9,9% της Βουλγαρίας και το +9,8% της Λιθουανίας.

in.gr

Σάββατο 27 Ιουλίου 2024

Οικονομία Η «ψαλίδα» σε μισθούς και παραγωγικότητα σε Ελλάδα και Ε.Ε. – Το ΣΟΚ για την οικονομία

Οικονομία Η «ψαλίδα» σε μισθούς και παραγωγικότητα σε Ελλάδα και Ε.Ε. – Το ΣΟΚ για την οικονομία

 


Ο ιδιωτικός τομέας της ελληνικής αγοράς εργασίας υφίσταται σημαντικό μετασχηματισμό τα τελευταία έτη. Έχουν σημειωθεί αξιοσημείωτες αλλαγές σε όρους αμοιβών και απασχόλησης. Ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί συμβάλλοντας στη σημαντική μείωση του αριθμού των εργαζομένων που αμείβονται με πολύ χαμηλούς μισθούς. Από την άλλη μεριά, η απασχόληση βελτιώνεται κάθε έτος τα τελευταία έτη, και το ποσοστό ανεργίας έχει πέσει σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο.

Πιο συγκεκριμένα, σημαντική είναι η μείωση του αριθμού αυτών που λαμβάνουν λιγότερα από 800 ευρώ μεικτά κατά την τελευταία δεκαετία, καθώς μειώθηκαν από 43,4% του εργατικού δυναμικού το 2013 σε 30,9% το 2023, και αυξήθηκαν σημαντικά αυτοί που λαμβάνουν μεταξύ 801 και 1500 ευρώ μεικτά, από 36,4% το 2013 σε 50,2% το 2023. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι που έχουν αμοιβές άνω των 1.500 ευρώ μεικτά αντιπροσωπεύουν μόλις το 20,2% το 2013 και το 18,9% το 2023 και ακόμη λιγότεροι κερδίζουν πάνω από 2.500 ευρώ μεικτά (6,2% το 2013 και 5,7% το 2023).

Οι βαθύτερες διαπιστώσεις στην σύγκριση μεταξύ 2013 και 2023 είναι οι παρακάτω:

α)    Ο αριθμός των εγγεγραμμένων εργαζομένων έχει αυξηθεί σημαντικά αν και μπορεί να είναι και τεχνικό θέμα («ωρίμανση» Εργάνη).

β)    Δημιουργείται ένα μεγάλο στρώμα μεσαία αμειβόμενων εργαζομένων.

γ)    Αυξάνεται το πλήθος των ατόμων που λαμβάνουν πάνω από 1.500 ευρώ μικτά, ενώ αυτοί που λαμβάνουν πάνω από τα 2.500 ευρώ μειώνονται τουλάχιστον ποσοστιαία.

Η ενίσχυση του στρώματος των μεσαία αμειβόμενων εργαζομένων θα μπορούσε να ήταν πολύ καλό νέο εάν ο μέσος μισθός ήταν υψηλότερος σε σύγκριση με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα (βλέπε Πίνακα 2). Στην Ελλάδα ο μέσος μισθός εργαζομένου είναι 20.065 ευρώ ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 (ΕΕ-27) είναι 27.530 ευρώ.

Το ερώτημα που τίθεται είναι τι τον εμποδίζει να είναι υψηλότερος;

Αυτή είναι μία κρίσιμη ερώτηση αλλά η απάντηση δεν είναι απλή:

α)    Προφανώς βρισκόμαστε σε μία οικονομία με παραγωγική διάρθρωση που είναι συμβατή με χαμηλής ειδίκευσης και χαμηλής αμοιβής εργαζομένους (άρα τίθεται το θέμα του παραγωγικού προτύπου).

β)    Με τα συγκεκριμένα δεδομένα η παραγωγικότητα εργασίας στην Ελλάδα είναι χαμηλή σε σύγκριση με την ΕΕ-27.

γ)    Οι δεξιότητες των Ελλήνων εργαζομένων είναι αρκετά χαμηλότερες από τις αντίστοιχες των εργαζομένων στο μέσο όρο των χωρών της ΕΕ-27 (με βάση στοιχεία από το CEDEFOP το ποσοστό των εργαζομένων με ψηφιακές δεξιότητες πάνω από το βασικό επίπεδο ήταν 20% για την Ελλάδα το 2023 και 27,1% για την ΕΕ-27, ενώ με βάση το European Skills Index, και τους 3 πυλώνες που τον αποτελούν -skill development, skill activation και skill matching-, η Ελλάδα έχει για το 2024 την 3η χειρότερη επίδοση μεταξύ 31 ευρωπαϊκών χωρών για το 2024, με την Ελλάδα να σημειώνει βαθμολογία 28,1 και το μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών να σημειώνει βαθμολογία 54,1[1]). 

Η παραγωγικότητα στην ΕΕ-27 ήταν 1,52 φορές μεγαλύτερη το 2013 και 1,6 φορές μεγαλύτερη το 2023. Ταυτόχρονα, η παραγωγικότητα στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά 3,2% από το 2013 έως το 2023, ενώ στην ΕΕ-27 κατά 8%.

Ουσιαστικά δηλαδή ενώ ο μέσος μισθός στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά 17% (2013-2023), η παραγωγικότητα έχει αυξηθεί κατά 3,2%. Στην ΕΕ-27 ενώ ο μέσος μισθός έχει αυξηθεί κατά 33,6%, η παραγωγικότητα έχει αυξηθεί κατά 8%.

Εάν υποθετικά θεωρούσαμε ότι οι μισθοί ακολουθούσαν τη μεταβολή της παραγωγικότητας στις δύο περιοχές, τότε ο μέσος μισθός στην Ελλάδα έπρεπε να είναι 17.314 ευρώ και όχι 20.065 ευρώ! Ίσως αυτό να είναι το πιο ανησυχητικό εύρημα αυτών των υπολογισμών γιατί βεβαίως παραπέμπει σε μειωμένη ανταγωνιστικότητα. Ότι δηλαδή έχουμε μία οικονομία η οποία είναι συμβατή με μεσαίο και χαμηλό επίπεδο μισθών (παραγωγικό πρότυπο – επενδύσεις).

Τα ευρήματα αυτά παραπέμπουν και σε μία διαφορετική συζήτηση αναφορικά με τις πολιτικές που μπορούν να ακολουθηθούν για την Ελληνική Οικονομία: Οι πολιτικές που στηρίζονται στην αύξηση της προσφοράς (supply side) οι οποίες θα μπορούσαν εντέλει να αυξήσουν την παραγωγικότητα στην οικονομία (παραγωγικές παρεμβάσεις) φαίνεται να υπόσχονται μία σταθερότερη προοπτική αύξησης των αμοιβών των εργαζομένων. Αυτές όμως είναι πολύ πιο δύσκολο να εφαρμοστούν για λόγους που ξεφεύγουν του παρόντος. Γι’ αυτό συχνά πυκνά ακούγονται προτάσεις που σκοπεύουν στην αύξηση των μισθών αγνοώντας τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας.

Παναγιώτης Ε. Πετράκης

Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Παντελής Χ. Κωστής

Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

[1] Ο δείκτης λαμβάνει τιμές από 0 (χειρότερη επίδοση) έως 100 (καλύτερη επίδοση). Η βαθμολογία 28,1 για την Ελλάδα σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει πετύχει το 28,1% της ιδανικής απόδοσής της. Οπότε υπάρχει περιθώριο βελτίωσης κατά 71,9%.

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024

Βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό φέρνει Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), με διεύρυνση των κριτηρίω

Βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό φέρνει Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), με διεύρυνση των κριτηρίω


 Βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό φέρνει Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), η οποία προβλέπει τη διεύρυνση των κριτηρίων που αφορούν άτομα με αναπηρία.

Με τη νέα υπουργική απόφαση, διευρύνονται τα κριτήρια ευάλωτου οφειλέτη για άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%.

Η αποδοχή της πρότασης του αλγορίθμου καθίσταται έτσι υποχρεωτική από funds και Δημόσιο.

Τα κριτήρια

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα εισοδηματικά κριτήρια είναι:

– Μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 14.000 ευρώ
– Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο μέλη: 21.000 ευρώ
– Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος: 28.000 ευρώ

– Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη: 35.000 ευρώ
– Νοικοκυριό αποτελούμενο από πέντε μέλη και πάνω ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη και πάνω: 42.000 ευρώ

– Ακίνητη περιουσία: 240.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 30.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 360.000 ευρώ.

«Διπλασιάζει στην ουσία, για τα άτομα με αναπηρία, τα κριτήρια εισοδήματος, που τα καθιστούν ευάλωτα», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς.

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024

4,9 εκατομμύρια Έλληνες ταξίδεψαν πέρυσι τουλάχιστον μία φορά

4,9 εκατομμύρια Έλληνες ταξίδεψαν πέρυσι τουλάχιστον μία φορά

 


Σε 4,9 εκατομμύρια πολίτες ανήλθαν οι Έλληνες όλων των ηλικιών που πραγματοποίησαν τουλάχιστον ένα ταξίδι πέρυσι, και πραγματοποιήθηκαν 8,3 εκατομμύρια ταξίδια, σημειώνοντας αύξηση 1,7% και 0,6%, αντίστοιχα σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2022.

Παράλληλα, το σύνολο των διανυκτερεύσεων το 2023 ανήλθε σε 77,8 εκατομμύρια και των δαπανών σε 3.446,8 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 2,2% και αύξηση 3,6%, σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2022, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας ποιοτικών χαρακτηριστικών ημεδαπών τουριστών της ΕΛΣΤΑΤ, τα άτομα ηλικίας 15 ετών και άνω που πραγματοποίησαν τουλάχιστον ένα ταξίδι ανήλθαν σε 4,1 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση κατά 2,4%, ενώ πραγματοποιήθηκαν 6,9 εκατομμύρια ταξίδια, σημειώνοντας οριακή μείωση κατά 0,2% σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2022. Το σύνολο των διανυκτερεύσεων των ατόμων αυτών ανήλθε σε 66 εκατομμύρια και οι δαπάνες σε 3.182,7 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 3,8% και αύξηση 2,8%, αντίστοιχα, σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2022.

Από τα παραπάνω ταξίδια των ατόμων ηλικίας 15 ετών και άνω, το 96,6% αφορούσε σε ταξίδια που πραγματοποιήθηκαν για προσωπικούς λόγους (ανάπαυση, αναψυχή, διακοπές, επίσκεψη σε συγγενείς και φίλους, λοιποί προσωπικοί λόγοι) και το 3,4% σε ταξίδια που πραγματοποιήθηκαν για επαγγελματικούς λόγους.

Από τη σύγκριση των στοιχείων των ταξιδιών που πραγματοποιήθηκαν για προσωπικούς λόγους το 2023 με τα αντίστοιχα του 2022, παρατηρείται αύξηση κατά 1,9% στα άτομα που πραγματοποίησαν τουλάχιστον ένα ταξίδι, κατά 0,4% στον αριθμό των ταξιδιών και κατά 3,1% στις αντίστοιχες δαπάνες. Ενώ παρατηρείται μείωση κατά 3,3% στις διανυκτερεύσεις.

Αναφορικά με τα άτομα που ταξίδεψαν για προσωπικούς λόγους, η σημαντικότερη αύξηση, σε απόλυτες τιμές σε σύγκριση με το 2023, παρατηρείται στις ηλικίες 45- 64 ετών, με αντίστοιχη αύξηση κατά 4,5%. Στις ηλικίες αυτές η αύξηση των ταξιδιών ανήλθε σε 4,6%, των δαπανών σε 6,2% και των διανυκτερεύσεων σε 2,2%.

Ως προς τη διάρκεια διαμονής των προσωπικών ταξιδιών, η σημαντικότερη αύξηση το 2023, σε απόλυτες τιμές σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, παρατηρείται στον αριθμό των ταξιδιών διάρκειας από 4 έως 7 διανυκτερεύσεις, στα οποία σημειώνεται αύξηση κατά 10,5% στα ταξίδια και κατά 9,6% στις διανυκτερεύσεις.

Τα περισσότερα προσωπικά ταξίδια πραγματοποιήθηκαν με χερσαία μέσα μεταφοράς (4,7 εκατομμύρια ταξίδια) και δευτερευόντως, με θαλάσσια μέσα (1 εκατομμύριο ταξίδια). Από τη σύγκριση των στοιχείων αυτών, σε σχέση με τα αντίστοιχα στοιχεία του 2022, η σημαντικότερη αύξηση, σε απόλυτες τιμές, παρατηρείται στα ταξίδια που πραγματοποιήθηκαν με χερσαία μέσα μεταφοράς, κατά 5,8%.

Το 55,5% των προσωπικών ταξιδιών πραγματοποιήθηκε σε μη ενοικιαζόμενα καταλύματα, εκ των οποίων το 58% πραγματοποιήθηκε σε καταλύματα που παρέχονται δωρεάν από συγγενείς και φίλους. Τα ταξίδια σε μη ενοικιαζόμενα καταλύματα αντιστοιχούν στο 72,9% του συνολικού αριθμού των διανυκτερεύσεων. Tα ταξίδια σε ιδιόκτητες εξοχικές κατοικίες αυξήθηκαν κατά 10,3%, και οι αντίστοιχες διανυκτερεύσεις μειώθηκαν οριακά κατά 0,3%.

Για τα προσωπικά ταξίδια µε διαμονή σε ενοικιαζόμενα καταλύματα (44,5% των προσωπικών ταξιδιών), κύριος τύπος καταλύματος που επιλέχθηκε, σε ποσοστό 62,2%, ήταν τα ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα. Τα ταξίδια με διαμονή σε ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα παρουσίασαν αύξηση κατά 4,1% και οι αντίστοιχες διανυκτερεύσεις κατά 2,3% σε σύγκριση με το 2022.

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

Ηλεκτρικό ρεύμα: Χάος με τις αυξήσεις – Ποιοι κερδίζουν και ποιοι καταναλωτές χάνουν

Ηλεκτρικό ρεύμα: Χάος με τις αυξήσεις – Ποιοι κερδίζουν και ποιοι καταναλωτές χάνουν

 


Με τις τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα να σημειώνουν σταθερά αυξητική τάση στο επίπεδο της χονδρεμπορικής, ανησυχητική είναι η προοπτική του αντίκτυπου που θα έχει στα νοικοκυριά.

Όπως ενημέρωσε ο ενεργειακός επιθεωρητής Βαγγέλης Πάνος στην Πρωινή Ενημέρωση του ΣΚΑΙ, η τιμή χονδρικής του ρεύματος έχει ξεπεράσει τα 200 ευρώ/MWh, και αναμένεται να δούμε πως θα επηρεαστεί η λιανική αγορά.

Αναφορικά τον Ιούνιο MWh κυμαινόταν περί τα 100 ευρώ, με τον φόβο να είναι πως ένα μεγάλο μέρος της διαφοράς θα μετακυλήσει στους λογαριασμούς.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Κερδισμένοι και χαμένοι

Για τα πράσινα και κίτρινα τιμολόγια εφαρμόζονται ήδη μέτρα για την οικονομική στήριξη των νοικοκυριών, βάσει των οποίων θα δοθεί επιδότηση, και για καταναλώσεις από 500 κιλοβατώρες και πάνω ανά μήνα, για να υπάρξει ελάφρυνση σε σπίτια με υψηλή κατανάλωση.

Κερδισμένοι της υπόθεσης φαίνεται πως θα είναι οι εγγεγραμμένοι σε μπλε τιμολόγια, καθώς με τις χαμηλές τιμές τους ανά κιλοβατώρα, ακόμα και αν αυξηθούν για το καλοκαίρι οι τιμές, πάλι θα έχουν συμφέρον σε διάστημα εξαμήνου, εκτιμά ο ειδικός.

Τέλος, ο κ. Πάνος εξήγησε πως η τελική τιμή που βλέπουμε στον λογαριασμό μας είναι συνισταμένη τριών παραγόντων:

  1. το τιμολόγιο που θα επιλέξουμε και η «ευαισθησία» του στις τιμές της αγοράς
  2. η ενεργειακή κλάση των συσκευών μας, με τις πιο προηγμένες να καταναλώνουν λιγότερο
  3. η δυνατότητα για ιδιωτική παραγωγή μέρους της ενέργειας, όπως με φωτοβολταϊκά πάνελ και ανεμογεννήτριες

reader.gr

Τρίτη 23 Ιουλίου 2024

Ακριβότερη η Ελλάδα από τη Γερμανία στα συσκευασμένα προϊόντα στα σούπερ μάρκετ

Ακριβότερη η Ελλάδα από τη Γερμανία στα συσκευασμένα προϊόντα στα σούπερ μάρκετ

 


Η πρόσφατη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδoς για τον πληθωρισμό στα τυποποιημένα προϊόντα, διαπίστωσε ότι η Ελλάδα είναι κατά μέσο όρο 10% ακριβότερη από τις χώρες της Ευρωζνης.

Οι αποκλίσεις στις τιμές φτάνουν σε ακραίες περιπτώσεις το 129% (ανθρακούχο νερό) και το 56% (γάλα μακράς διαρκείας).

Το in έκανε ένα εμπειρικό πείραμα. Επισκεφθήκαμε τα e-shop τριών επώνυμων αλυσίδων σουπερμάρκετ, σε Γερμανία, Ολλανδία και Ελλάδα – την ίδια ημέρα.

Αναζητήσαμε 10 επώνυμα τυποποιημένα προϊόντα, που πωλούνται και στις τρεις χώρες, όπου ήταν δυνατόν σε ομοειδείς συσκευασίες. Η Γερμανία είναι μακράν η φθηνότερη χώρα στα επώνυμα τυποποιημένα προϊόντα. Η Ολλανδία σε αρκετές περιπτώσεις (πλην του καφέ) είναι ακριβότερη από την Ελλάδα. Στα προϊόντα που η Ελλάδα ειναι ακριβότερη, οι αποκλίσεις στις τιμές που διαπιστώσαμε ξεκινάνε από  21% (υγρό απορρυπαντικό πλυντηρίου), σε σύγκριση με τη φθηνότερη τιμή.

Οι πολίτες την ακρίβεια τη ζουν στο πετσί τους. Δεν τους χρειάζονται εξυπνάδες, αλλά μέτρα

Σε ακραίες περιπτώσεις,  όπως το συσκευασμένο cottage cheese, η Ελλάδα είναι ακριβότερη ως και πάνω από 100% σε σύγκριση με τη Γερμανία.  Στην Ελλάδα βρήκαμε σε ελάχιστα χαμηλότερες τιμές επώνυμο brand δημητριακών με κακάο (-0,23%). Χωρίς την προσφορά η Ελλάδα παραμένει ακριβότερη και στα δημητριακά ως 54%Επίσης είναι φθηνότερη και από τη Γερμανία σε επώνυμο brand οδοντόκρεμας (-3%). Πρόκειται για μία από τις πολυεθνικές στις οποίες είχε επιβληθεί τσουχτερό πρόστιμο.  Το συγκεκριμένο καλάθι που «ψωνίσαμε», που περιέχει μόνο επώνυμα τυποποιημένα brands που υπάρχουν και στις τρεις χώρες,  είναι κατά μέσο όρο σχεδόν 50% ακριβότερο στην Ελλάδα από ό,τι στη Γερμανία

Αν βέβαια λάβουμε υπ’όψιν ένα τυπικό καλάθι νοικοκυριού – που περιλαμβάνει π.χ. και νωπά προϊοντα – η διαφορά θα είναι πολύ μικρότερη. Σε κάθε περίπτωση η χαώδης διαφορά στα επώνυμα – εισαγόμενα brands επιβεβαιώνει πανηγυρικά τα ευρήματα της ΤτΕ, και αποδεικνύει ότι η Ελλάδα παραμένει πρωταθλήτρια στην ακρίβεια, σε τυποποιημένα τρόφιμα και καταναλωτικά αγαθά.

1)Κέτσαπ:

Γερμανία: 2,56 ευρώ το λίτρο (2,99 ευρώ η συσκευασία του 1,17 lt), Ολλανδία: 4,69 το λίτρο, Ελλάδα: 5,36 το λίτρο (με προσφορά -35%)

Βρήκαμε την ίδια μάρκα, σε παρόμοιες συσκευασίες. Η Ελλάδα ειναι 79,25% ακριβότερη από τη Γερμανία

2)Αναψυκτικό τύπου Cola:

Γερμανία: 0,79 ευρώ (προσφορά πολυσυσκευασία), Ολλανδία: 1,40 λίτρο (προσφορά πολυσυσκευασία), Ελλάδα:  1,30 λίτρο  (1+1)

Η Ελλάδα είναι 64,5% ακριβότερη από την Γερμανία, αλλά -12,5 φθηνότερη από τν Ολλανδία

3) Καφές φίλτρου:

Γερμανία 14,98 ευρώ το κιλό (7,49 ευρώ η συσκευασία 500γρ),  Ολλανδία: 14,18 ευρώ το κιλό  – 7,09 τα 500 γρ Ελλάδα: 19,50 ευρώ το κιλό (9,75 τα 500 γρ).

Η Ελλάδα είναι 30% ακριβότερη στον καφέ από τη Γερμανία

4) Μαγιονέζα:

Γερμανία: 3,74 ευρώ το λίτρο (χωρίς προσφορά), Ελλάδα: 6,52 το λίτρο στην Ελλάδα (με προσφορά -35%). Στην Ολλανδία δεν βρήκαμε τον ίδιο  τύπο, αλλά σε παραλλαγή της ίδιας μάρκας έκανε 7,20 ευρώ το λίτρο

Η Ελλάδα είναι 74% ακριβότερη από τη Γερμανία

5) Δημητριακά πρωϊνού με κακάο

Γερμανία: 9,50 ευρώ το κιλό, Ολλανδία: 10,27 το κιλό , Ελλάδα:  14,67 το κιλό στην Ελλάδα. Αλλά με έκπτωση 1+1 πέφτει στα 7,30 ευρώ το κιλό.

Στα δημητριακά η Ελλάδα είναι ως και -0,23% φθηνότερη από τη Γερμανία (όταν έχει προσφορά). Χωρίς προσφορά ειναι ως και 54% ακριβότερη

6)  Cottage cheese (συσκευασμένο)

Γερμανία: 4,95 ευρώ το κιλό (σε πολυσυσκευασία), Ελλάδα: 10,71 το κιλό (με έκπτωση, από 12,60 το κιλό)

Δεν καταφέραμε να βρούμε τo ίδιο brand  στην Ολλανδία. Η Ελλάδα είναι ως και 154% ακριβότερη από τη Γερμανία. Με την έκπτωση η διαφορά πέφτει στο 116%

7) Aναψυκτικό γκαζόζα

Γερμανία: 0,65 ευρώ το λίτρο (προσφορά), Ολλανδία: 1,63  Ελλλαδα: 1,15 λίτρο

Η Ελλάδα είναι ως 77% ακριβότερη από τη Γερμανία. Ομως επειδή πρόκειται για ένα προϊόν που γίνοναι συχνά εποχικές προσφορές, η διαφορά μπορεί ως και να μηδενιστεί

8) Πάνες για μωρά ως ενός έτους

Γερμανία:  0,15 ευρώ  η πάνα, Ολλανδία: 0,45 η πάνα, Ελλάδα: 0,23 ευρώ η πάνα

Δεν μπορέσαμε να βρούμε συσκευασίες με τον ίδιο ακριβώς αριθμό τεμαχίων. Η Ελλάδα είναι 53% ακριβότερη από τη Γερμανία

9) Υγρό απορρυπαντικό

Γερμανία: 0,19 ευρώ η μεζούρα,  Ολλανδία: 0,66 λεπτά η μεζούρα, Ελλάδα: 0,23 λεπτά η μεζούρα

Η Ελλάδα είναι αισθητά φθηνότερη από την Ολλανδία  (-65%).  Αλλά 21% ακριβότερη από τη Γερμανία (σε επίπεδο μεζούρας, αλλά με διαφορετικό μέγεθος συσκευασίας)

10) Οδοντόκρεμα

Γερμανία: 22,90 λίτρο (προσφορά 1+1),  Oλλανδία: 33,20 ευρώ το λίτρο (χωρίς προσφορά), Ελλάδα:  37,07 το λίτρο – με έκπτωση 22,24 το λίτρο (πολυσυσκευασία)

Η Ελλάδα είναι φθηνότερη ως -3% από τη Γερμανία, όταν το συγκεκριμένο προϊόν είναι σε προσφορά.

Πηγή: in.gr

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

Προνόμια που έχουν πολύτεκνοι αποκτούν οι τρίτεκνοι με το πακέτο μέτρων

Προνόμια που έχουν πολύτεκνοι αποκτούν οι τρίτεκνοι με το πακέτο μέτρων


 Προνόμια που έχουν πολύτεκνοι αποκτούν οι τρίτεκνοι με το πακέτο μέτρων που σχεδιάζεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου δράσης 
για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Ετσι, 200.000 οικογένειες τριτέκνων πρόκειται να ενταχθούν – μονίμως – στην κατηγορία των πολυτέκνων, λαμβάνοντας τα αντίστοιχα προνόμια. Η εξίσωση των τρίτεκνων οικογενειών με τις πολύτεκνες θα είναι μεταξύ των μέτρων που περιλαμβάνει το Εθνικό Σχέδιο για το Δημογραφικό, το οποίο θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Ετσι, από το 2025 μελετάται να αλλάξει ο ορισμός της πολύτεκνης οικογένειας και από τέσσερα τέκνα που περιλαμβάνει σήμερα θα τροποποιηθεί σε τρία τέκνα.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολύτεκνοι, εκτός από το αυξημένο οικονομικό βοήθημα που εισπράττουν κάθε μήνα (με εισοδηματικά κριτήρια), απολαμβάνουν προνόμια μοριοδότησης σε ό,τι αφορά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, τις μετεγγραφές φοιτητών και τους διορισμούς στο Δημόσιο, ενώ προβλέπεται και μειωμένο τεκμήριο για τους πολύτεκνους ελεύθερους επαγγελματίες.

Τι λαμβάνουν οι πολύτεκνοι

Αναλυτικότερα λαμβάνουν:

  • Αυξημένη μοριοδότηση σε ό,τι αφορά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, τις μετεγγραφές φοιτητών και τους διορισμούς στο Δημόσιο
  • Μειωμένο τεκμήριο κατά 50% για τους πολύτεκνους ελεύθερους επαγγελματίες
  • Μειωμένο τιμολόγιο ενέργειας και υδροδότησης
  • Αυτοκίνητο με έκπτωση στο τέλος ταξινόμησης κατά την αγορά
  • Απαλλαγή από τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης για τα εξαθέσια ΙΧ
  • Αδειες ταξί
  • Εκπτώσεις στα δημοτικά τέλη
  • Οικονομική ενίσχυση δήμων κατά τη γέννηση τρίτου και τέταρτου παιδιού
  • Προστασία από απόλυση
  • Μειωμένα δικαστικά έξοδα
  • Εισιτήρια με έκπτωση σε ΜΜΜ και πλοία υπό προϋποθέσεις
  • Μειωμένο εισιτήριο σε ποδοσφαιρικούς αγώνες
  • Ελεύθερες είσοδοι σε μουσεία, θέατρα, κατά περίπτωση
  • Ισόβια διατήρηση ιδιότητας πολυτέκνου
  • Ισόβια σύνταξη αντίστοιχη με εκείνη της πολύτεκνης μητέρας
  • Κουπόνια λαϊκών αγορών
  • Εισαγωγή στις Στρατιωτικές Σχολές Αστυνομίας σε ποσοστό 10%
  • Δωρεάν τοκετός σε μαιευτήρια κ.λπ.

Επισημαίνεται ότι το 1944 η πολυτεκνία αφορούσε οικογένειες με πέντε τέκνα και το 1979 ο νόμος άλλαξε αναγνωρίζοντας τις οικογένειες με τέσσερα τέκνα ως πολύτεκνες.

Η απογραφή

Η τελευταία απογραφή αποδεικνύει πως η Ελλάδα αργοσβήνει πληθυσμιακά και επέρχονται αλλοιώσεις στον κοινωνικό ιστό της, συμπαρασύροντας και άλλους δείκτες ανάπτυξης και προόδου. Σύμφωνα με τη νεότερη έρευνα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής (Eurostat), το 2022 οι γεννήσεις στη χώρα μας ήταν 9.425 λιγότερες από το 2021. Πιο συγκεκριμένα, το 2021 γεννήθηκαν στην Ελλάδα 85.346 παιδιά, ενώ το 2022 μόλις 75.921, δηλαδή 11,04% λιγότερα.

Αναφορικά με τους τοκετούς που καταγράφηκαν σε διάφορες περιφέρειες της Ελλάδας, το αρνητικό ρεκόρ με ποσοστιαία τις λιγότερες γεννήσεις μεταξύ των δύο ετών κατέχουν το Βόρειο Αιγαίο (-21,57%), η Δυτική Μακεδονία (-14,8%) και τα Νησιά του Αιγαίου (-13,4%). Επίσης, στην Ηπειρο οι γεννήσεις μέσα σε έναν χρόνο μειώθηκαν κατά 11,9%, καθώς το 2022 γεννήθηκαν 1.966 παιδιά, ενώ το 2021 είχαν γεννηθεί 2.232.

Οι γεννήσεις για τα επόμενα 26 χρόνια (2024-2049), αν δεν δημιουργηθεί ένα εξαιρετικά ευνοϊκό περιβάλλον για την οικογένεια και το παιδί, δεν αναμένεται να ξεπεράσουν κατά πολύ (δυσμενές σενάριο) τα 1,9 εκατ. (2,64 εκατ. την περίοδο 1994-2019).

Τέλος, σημειώνεται ότι σύμφωνα με την Eurostat, η χώρα μας δίνει τα χαμηλότερα οικογενειακά επιδόματα στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετά τη Βουλγαρία. Για το 2021, το μέσο οικογενειακό επίδομα στην Ελλάδα ανήλθε σε 243 ευρώ ανά κάτοικο, έναντι 777 ευρώ στην ΕΕ. Χαμηλότερο ήταν μόνο το αντίστοιχο επίδομα στη Βουλγαρία (161 ευρώ), ενώ η Ρουμανία είχε οριακά υψηλότερο (244 ευρώ). Συνολικά, το ποσό που διατέθηκε από τον ελληνικό προϋπολογισμό το 2021 για οικογενειακά επιδόματα ανήλθε σε 2,57 δισ. ευρώ, έναντι 347 δισ. ευρώ συνολικά στην ΕΕ.

Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»

Κυριακή 21 Ιουλίου 2024

Τράπεζες: Χαράτσι με τον μήνα για πακέτο φθηνών συναλλαγών- Βγάζουν από την μύγα ξύγκι

Τράπεζες: Χαράτσι με τον μήνα για πακέτο φθηνών συναλλαγών- Βγάζουν από την μύγα ξύγκι


 Σε μοντέλο συνδρομών κατευθύνουν οι τράπεζες τους πελάτες τους και υπόσχονται σημαντικά χαμηλότερο κόστος συναλλαγών.

Δηλαδή, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, όπως στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, αντί οι πελάτες να πληρώνουν κόστος ανά τηλέφωνο, θα πληρώνουν μια μηνιαία συνδρομή και αυτή θα τους δίνει ένα πακέτο διαθέσιμων δωρεάν χρεώσεων για τραπεζικές συναλλαγές.

Όφελος

Αν ξεπερνούν τις παροχές του πακέτου, θα χρεώνονται έξτρα. Την αρχή έκανε η Eurobank και σύμφωνα με αυτήν, αν οι πελάτες επιλέξουν το ακριβότερο πακέτο Eurobank My Gold Advantage (κόστος 18,3 ευρώ) μήνα, δηλαδή 219,6 ευρώ/έτος και παράλληλα έχουν έντονη δραστηριότητα, οπότε το αξιοποιούν κάθε μήνα, τότε το όφελός τους θα φτάνει τα 54,3 ευρώ το μήνα.

Είναι, πάντως, χαρακτηριστικό ότι στις 25 Ιουνίου, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ο υπουργός Οικονομικών είχε καλέσει τις τράπεζες να υιοθετήσουν πιο δίκαια συστήματα με βάση πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών ή επιχειρήσεων με μεγάλα δίκτυα πελατών (πχ. τηλεπικοινωνίες) για να μην χρειαστεί κυβερνητική νομοθετική ρύθμιση.

aftodioikisi.gr