Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

Βαρύ το κόστος στη Κυβέρνηση για την άγρια φορολογία των τεκμηρίων

SHARE

 


Η επιβολή νέων φορολογικών μέτρων σε περισσότερους από 700.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν πέρυσι και δηλώνονται εφέτος στην εφορία, κόστισε ακριβά στην κυβέρνηση κατά τις πρόσφατες εκλογές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, από τις 75.166 δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος ατομικών επιχειρήσεων που υποβλήθηκαν μέχρι τις 10 Ιουνίου, οι μισές περίπου εμπίπτουν στα τεκμήρια, ενώ οι άλλες μισές περιλαμβάνουν δηλωθέντα εισοδήματα υψηλότερα από τα τεκμήρια φορολόγησης. Επίσης, έχουν υποβληθεί 255 δηλώσεις επαγγελματιών που αμφισβητούν τα τεκμήρια και ζητούν να τους γίνει φορολογικός έλεγχος.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει στη μεταρρύθμιση της φορολογίας, αν και είναι ανοιχτή σε σημειακές διορθώσεις. Οι διορθώσεις που πλέον εξετάζονται θα αφορούν στα εισοδήματα του 2024 που θα δηλωθούν το 2025, και όχι εκείνα που δηλώνονται ήδη, δηλαδή τα εισοδήματα του 2023.

Αν και κυβέρνηση δεν σχεδιάζει αλλαγές στις φορολογικές κλίμακες και συντελεστές, ωστόσο θα υπάρξουν προσπάθειες για μείωση τόσο των άμεσων όσο και των έμμεσων φόρων. Συγκεκριμένα, ο στόχος για τον ΦΠΑ είναι η μείωση του βασικού συντελεστή από το 24% που είναι σήμερα στο 23% ή 22%.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι έμποροι, από την πλευρά τους, καταθέτουν αύριο στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης του νόμου για το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα, επικαλούμενοι ότι το μέτρο αντιβαίνει τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας.

 

SHARE

Author: verified_user

Οι εξελίξεις στο χώρο της Τεχνολογιας, των παιχνιδιών, στις κονσόλες αλλά και τα gadgets. E-mail: freegr@gmail.com

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: