Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Ατέλειωτη λιτότητα και το 2012 για 9 δις ευρώ

SHARE
Η λιτότητα δεν φαίνεται να έχει τέλος, ακόμη και μετά τα τελευταία μέτρα. Η Κυβέρνηση σε συνεργασία με τη τρόϊκα,ετοιμάζει το "προσχέδιο" του Προϋπολογισμού του 2012, με πρόσθετα μέτρα περίπου 9 δις ευρώ.
Με στόχο ενα πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο θα προσεγγίσει τα 3 δισ. ευρώ στο τέλος του 2012, σχεδιάζονται μέτρα και προς τη πλευρά της μείωσης των δαπανών αλλά και προς τη πλευρά των δραστικών περικοπών των μισθών και συντάξεων, όπως και της φορολόγησης εισοδημάτων αλλά και ακινήτων.
Με απλά λόγια αλλάζει και το μεσοπρόθεσμο, αφού προέβλεπε για το 2012, πρωτογενές έλλειμμα 1 δις ευρώ και ο νέος στόχος είναι για πρωτογενές πλεόνασμα 3 δις ευρώ απο τη νέα -κόλας- χρονιά. Δηλαδή να καλυφθεί μια διαφορά 4 δις ευρώ μέσα σε μία χρονιά.
Η αναλογία για τα 9 δις ευρώ αναμένεται να είναι περίπου 5 δις ευρώ απο πρόσθετες επιβαρύνσεις και τα 4 δις ευρώ απο περικοπές δαπανών.
Στο τομέα των δαπανών τα τεχνικά κλιμάκια της τρόϊκας με τη Κυβέρνηση έχουν σχεδιάσει να μπεί βαθιά το "νυστέρι" στις μισθολογικές δαπάνες (αυτό που λέγεται ανελαστικές δαπάνες και δεν άγγιξαν δεκαετίες τώρα οι υπουργοί Οικονομικών), ωστε να γίνει εξοικονόμηση σχεδόν 3 δις ευρώ.
Για να συμβεί αυτό πρέπει να εφαρμοσθεί χωρίς "δικαιολογίες" το νέο μισθολόγιο, καμμιά πρόσληψη στο δημόσιο, ακολουθώντας τη δέσμευση 1 πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις έως και το 2014, η αναστολή καταβολής "ωριμάνσεων" λόγω προϋπηρεσίας, οι καταργήσεις φορέων- και όχι μόνον όσων έχουν εξαγγελθεί- αλλά και απολύσεις είτε μετά τη λήξη της εργασιακής εφεδρείας είτε και άμεσα με κατάργηση οργανικών θέσεων.
Για τους συνταξιούχους η νέα χρονιά μέχρι στιγμής σχηματοποιείται σε περικοπές επιπλέον 4%- όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών- ωστε να γίνει εξοικονόμηση 1 δις ευρώ.
Την "διοφαντική εξίσωση" (με δύο αγνώστους δηλαδή) που καλείται να λύσει η τρόϊκα και το Κυβερνητικό επιτελείο, είναι η περαιτέρω μείωση του ΑΕΠ, που οδηγεί σε υψηλότερο έλλειμμα, ενώ οδηγεί σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα την ανεργία.
Τα αυξημένα έσοδα για το 2012 αναμένονται κατα βάση απο το ειδικό τέλος ακινήτων, απο την κατάργηση των φοροαπαλλαγών, για την οποία προϊδέασε ο υπουργός Οικονομικών που θα φέρει τουλάχιστον 1 δις ευρώ και απο την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης το 2012.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: