Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Η Ελληνική ταυτότητα και ο Δυτικός πολιτισμός…..

SHARE
Στις δυτικές κοινωνίες υπάρχει μια διαφοροποίηση όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο υπερασπίζεται η εθνική ταυτότητα, η προέλευση του έθνους. Φυσικά το στοιχείο του Ρωμαϊκού δικαίου που επικρατεί μέχρι σήμερα διαμόρφωσε μια συνείδηση που κάνει αμέσως αυτούς τους ανθρώπους να ξεχωρίζουν. Αντιλαμβάνεται αμέσως ότι κάποιος είναι από Ευρωπαϊκό κράτος.
Αντίθετα στην Ελλάδα σήμερα επικρατεί μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση όσο αφορά αυτό το θέμα. Οι σύγχρονοι νεοέλληνες από την μια πλευρά φαίνεται ότι δεν έχουν καμία ουσιαστική επαφή με αυτό που λέμε ελληνική ταυτότητα και από την άλλη προσπαθούν να μιμηθούν τους Ευρωπαίους με απίστευτη αποτυχία.
Αυτό γίνεται τόσο σε δομές που αφορούν την κρατική δομή όσο και την προσωπική του κάθε πολίτη. Δεν ξέρει που να εντάξει τον εαυτό του. Φυσικά υπάρχουν και πολλές εξαιρέσεις γιατί υπάρχουν στην Ελλάδα πολίτες που ξέρουν ποιοι είναι και που ανήκουν και πως να συμπεριφέρονται. Όμως η μεγάλη πλειοψηφία βρίσκεται ανάμεσα σε αυτές τις δυο κατευθύνσεις.
Εδώ είναι η ριζική μεταστροφή που πρέπει να κάνει ο σύγχρονος Ελληνισμός. Να αφήσει την διαδικασία μίμησης και να επανέλθει στην φιλοσοφία του λαμπρού ελληνικού παρελθόντος του κρατώντας ότι θετικό υπάρχει προσαρμόζοντας το όμως στα σημερινά δεδομένα. Δυστυχώς η συμπεριφορά είναι ένας τομέας που οι σύγχρονοι νεοέλληνες δεν τον έχουμε προσέξει όσο πρέπει. Εφαρμόζουν στις σχέσεις τους πρότυπα ανατολικά και τριτοκοσμικά σε ένα απίστευτο αποτυχημένο remix με αποτέλεσμα να συμβαίνουν αυτά τα κωμικοτραγικά συμβάντα που βλέπουμε κάθε μέρα.
Από την πλευρά των Δυτικών έχουμε και εκεί πρόβλημα. Υπάρχει και εκεί μια λειτουργική αντίφαση. Ο Δυτικός πολιτισμός είναι μια κακή αντιγραφή του Ελληνικού σε συνδυασμό με ένα ανεπίγνωστο μίσος για κάθε τι που έχει προέλευση και καταγωγή από την Ελλάδα. Φοβερό remix και σε αυτή την περίπτωση. Δημιούργησαν έναν πολιτισμό στον αντίποδα του Ελληνικού και φυσικά για την σημερινή κατάσταση της Ελλάδας έχουν ιστορικά τεράστια ευθύνη…. Η Ιστορία έχει πάντα πολλές όψεις της αλήθειας. Τα γεγονότα ξεπερνάνε το συναίσθημα και η νηφάλια προσέγγιση είναι δύσκολη και πάρα πολύ σπάνια…
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: