Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2024

Χωριάτικη σαλάτα από «χρυσάφι» – Φτάνει στο τραπέζι σε εξωφρενικές τιμές

Χωριάτικη σαλάτα από «χρυσάφι» – Φτάνει στο τραπέζι σε εξωφρενικές τιμές

 


Με τιμή που φτάνει ακόμα και τα 15 ευρώ έρχεται στο τραπέζι η χωριάτικη σαλάτα, με τους επιχειρηματίες του κλάδου να υποστηρίζουν πως αιτία της αύξησης είναι τα αυξημένα έξοδα των καταστημάτων, που μετακυλούν στα πιάτα που σερβίρουν στο κατάστημα.

Σύμφωνα με τον Ant1, μία χωριάτικη σαλάτα, κοστίζει στους επαγγελματίες γύρω στα 3,5 ευρώ, ωστόσο, μπορεί να φτάσει στο τραπέζι των καταναλωτών, ακόμα και τα 15 ευρώ, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, ή τα νησιά.

Οι επιχειρηματίες, για να δικαιολογήσουν την αύξηση υποστηρίζουν πως τα έξοδα του καταστήματος είναι αυξημένα, με τις ανατιμήσεις στα σερβιριζόμενα πιάτα, να είναι αναπόφευκτες.

Συγκεκριμένα, για την Παρασκευή της παραδοσιακής χωριάτικης σαλάτας απαιτείται:

  • Μισό κιλό ντομάτες – 0,85 λεπτά
  • Μισό αγγούρι – 0,45 λεπτά
  • 50 γρ. κρεμμύδια και πιπεριές – 0,36 και 0,18 λεπτά
  • 70 γρ. φέτα – 0,88 λεπτά
  • 30 γρ. ελιές – 0,33 λεπτά
  • 50 γρ. ελαιόλαδο (με βάση τα 12 ευρώ η τιμή του λίτρου) – 0,60 λεπτά

Από την πλευρά τους οι καταναλωτές εκφράζουν τη δυσαρέσκιά τους για την υπερβολική αύξηση που παρουσιάζει το κλασικό ελληνικό πιάτο.

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2024

ΟΛΑ τα κίνητρα για την απόκτηση στέγης από νέους, ζευγάρια και ευάλωτους

ΟΛΑ τα κίνητρα για την απόκτηση στέγης από νέους, ζευγάρια και ευάλωτους

 


Κίνητρα με χαμηλότοκα δάνεια για την αγορά σπιτιού από νέους και ζευγάρια, επιδότηση ανακαινίσεων, ειδικά προγράμματα για την αποκατάσταση ευάλωτων νοικοκυριών, και κοινωνικές κατοικίες 
με χαμηλό μίσθωμα και δικαίωμα αγοράς στη συνέχεια από τους ενοικιαστές, περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση για να περιορίσει το στεγαστικό πρόβλημα ιδίως των νέων.

Τα προγράμματα έχουν συνολικό προϋπολογισμό 5 δισ. ευρώ με ορίζοντα υλοποίησης ως το 2027.

Το “βαρύ πυροβολικό” των στεγαστικών προγραμμάτων είναι το “Σπίτι μου 2” που θα ξεκινήσει στις αρχές του 2025. Η σχετική διάταξη περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ Το ηλικιακό όριο συμμετοχής είναι έως και 50 ετών. Η αξία του ακινήτου που θα αναγράφεται στο συμβόλαιο φτάνει στα 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο για τους δικαιούχους είναι έως τα 20.000 ευρώ για τον άγαμο, έως 28.000 ευρώ για τα ζευγάρια με προσαύξηση κατά 4.000 ευρώ ανά παιδί, ενώ για τον μονογονέα το εισοδηματικό όριο αυξάνεται στα 31.000 ευρώ και 5.000 ευρώ ανά παιδί.

Το προς αγορά ακίνητο θα πρέπει να έχει άδεια κατασκευής μέχρι το 2007 και να είναι μέχρι 150 τ.μ. Οι δικαιούχοι δεν θα πρέπει να έχουν ιδιόκτητη κατοικία.

Το πρόγραμμα επιδοτεί το επιτόκιο στεγαστικού δανείου κατά 50% για νέους και ζευγάρια και κατά 75% για τρίτεκνους που σημαίνει ότι το τελικό επιτόκιο διαμορφώνεται στο 2% με 2,5% για όσους δικαιούνται επιδότηση 50% και στο 1,15% για όσους δικαιούνται επιδότηση 75%.

Τα εισοδηματικά κριτήρια θα ελέγχονται με βάση το οικονομικό έτος 2023, δηλαδή με τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν πέρυσι και δηλώθηκαν το 2024. Δικαιούχοι θα είναι όμως -όπως έχει ήδη εξαγγείλει ο πρωθυπουργός για το εν λόγω πρόγραμμα- και όσοι “πιάνουν” τα εισοδηματικά κριτήρια σε βάθος τριετίας έστω και αν το υπερέβαιναν το 2023. Αυτό σημαίνει ότι δικαίωμα υποβολής αίτησης και αγοράς σπιτιού αποκτούν και τα νοικοκυριά που θα πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια με βάση τον μέσο όρο εισοδήματος που είχαν στα έτη 2023, 2022 και 2021.

Στο φορολογικό νομοσχέδιο πέρασε επίσης, μετά από μεγάλες καθυστερήσεις, η αύξηση της επιδότηση του προγράμματος “Ανακαινίζω και Νοικιάζω” στο 60% των δαπανών επισκευής. Η επιδότηση καλύπτει δαπάνες έως τις 13.500 ευρώ και παρέχεται σε σπίτια που είναι κενά-κλειστά. Ενας ιδιοκτήτης που θα κάνει ανακαίνιση με κόστος 12.000 ευρώ θα επιδοτηθεί με 7.200 ευρώ, ενώ αν η ανακαίνιση κοστίσει 20.000 ευρώ θα λάβει 8.100 ευρώ. Η αρχική επιδότηση έφτανε στις 4.000 ευρώ και γι΄ αυτόν τον λόγο το πρόγραμμα απέτυχε καθώς υποβλήθηκαν κάτω από 1.000 αιτήσεις. Με την αύξηση της επιδότησης μπορεί να ζωντανέψει το ενδιαφέρον.

Ολες οι δαπάνες θα πρέπει να είναι ηλεκτρονικές διαφορετικά η επιδότηση απορρίπτεται.

Προϋποθέσεις

Στο πρόγραμμα μπορούν να υπαχθούν φυσικά πρόσωπα, ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές ακινήτων με χρήση κατοικίας, για ένα ακίνητο με χρήση κατοικίας, εφόσον πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

* Οι δικαιούχοι διαθέτουν την πλήρη κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου σε ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 50%.

* Το ακίνητο (διαμέρισμα ή μονοκατοικία) έχει έκταση κύριων χώρων έως 100 τ.μ. και βρίσκεται σε οικιστική περιοχή.

* Οι δικαιούχοι έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ και διαθέτουν ακίνητη περιουσία της οποίας η συνολική αξία δεν υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ. Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα νοείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα των συζύγων ή των μερών συμφώνου συμβίωσης και των προστατευόμενων τέκνων.

* Το ακίνητο δεν έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, δεν έχει δηλωθεί ως μισθωμένο και δηλώνεται ως κενό στο έντυπο Ε2 που συνοδεύει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος των 3 τελευταίων ετών.

* Οι δικαιούχοι δεν έχουν λάβει επιδότηση για πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης σε ακίνητο ιδιοκτησίας τους τα τελευταία 5 έτη και δεν έχουν ενταχθεί σε προγράμματα επιδοτούμενης ενεργειακής εξοικονόμησης για οποιοδήποτε ακίνητό τους, δηλαδή από 1.1.2019 και εφεξής.

Ενδεικτικά, στις δαπάνες μπορούν να περιληφθούν οι εργασίες για ανακαίνιση μπάνιου, κουζίνας, αντικατάσταση πόρτας εισόδου και εσωτερικών θυρών, αντικατάσταση δαπέδων, αντικατάσταση ή επισκευή ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων, δομικών στοιχείων, επιχρισμάτων, πλακιδίων, χρωματισμών και λοιπές αντίστοιχες εργασίες.

Το πρόγραμμα για τις κοινωνικές κατοικίες θα τρέξει μέσα στο 2025 με την ανέγερση των πρώτων σπιτιών σε οικόπεδα της ΔΥΠΑ. Ο σχεδιασμός προβλέπει την ανέγερση συνολικά 2.500 σπιτιών που θα κατασκευαστούν από ιδιώτες σε οικόπεδα της ΔΥΠΑ. Το 50%-60% των σπιτιών θα διατεθεί με χαμηλό μίσθωμα σε νέους και ζευγάρια ενώ τα υπόλοιπα ακίνητα θα τα αξιοποιήσουν οι κατασκευαστές για να βγάλουν το κόστος ανέγερσης. Οι ενοικιαστές θα έχουν προτιμησιακό καθεστώς αγοράς των σπιτιών με συνυπολογισμό των μισθωμάτων στην αγορά.

Για τους ευάλωτους βρίσκεται σε ισχύ το πρόγραμμα “Κάλυψη” που υλοποιείται με τη συνεργασία των Δήμων και περιλαμβάνει τη διάθεση 1.000 σπιτιών για δωρεάν διαμονή σε δικαιούχους του εγγυημένου εισοδήματος. Το κόστος της διαμονής καλύπτεται από το κράτος με την καταβολή του ανάλογου ενοικίου στους ιδιοκτήτες που διαθέτουν τα σπίτια τους για τις ανάγκες του προγράμματος.

Άλλο ένα πρόγραμμα για την παροχή στέγης σε ευάλωτα νοικοκυριά ξεκίνησε πρόσφατα και αφορά στην ανακαίνιση 30 ακινήτων, δημοτικών και δημοσίων, στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Το Πρόγραμμα χρηματοδοτείται από πόρους του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης, με προϋπολογισμό 610,5 χιλιάδων ευρώ. Η ανακαίνιση αφορά ένα κτίριο του Δήμου Θεσσαλονίκης, το οποίο θα διαμορφωθεί σε έξι αυτόνομα διαμερίσματα και 24 κατοικίες – κληροδοτήματα προς το δημόσιο, που παρέμειναν αχρησιμοποίητα επί σειρά ετών. Στη συνέχεια τα σπίτια θα διατεθούν σε ευάλωτα νοικοκυριά τουλάχιστον για 8 έτη έναντι μειωμένου μισθώματος με κατώτερο όριο το 5%-8% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, διαιρούμενο διά του δώδεκα, το οποίο θα μπορεί να μειώνεται ή και να προσαυξάνεται.

Πηγή: Capital.gr

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2024

Στην χρυσή λίρα στρέφονται οι Έλληνες με τιμή σοκ

Στην χρυσή λίρα στρέφονται οι Έλληνες με τιμή σοκ


 Στροφή στις χρυσές λίρες φαίνεται πως κάνουν τον τελευταίο καιρό οι Έλληνες, με την τιμή της να σημειώνει αύξηση τον τελευταίο καιρό.

«Ο χρυσός είναι μια αξία η οποία παραμένει για πάντα και είναι και το πιο ασφαλές καταφύγιο. Αν κοιτάξει κανείς τις αποδόσεις, θα δει ότι είναι το μόνο περιουσιακό στοιχείο που βρίσκεται πάντα ανοδικά και είναι τεράστιες», λέει η Κωνσταντίνα Κοτταρίδη, καθηγήτρια Οικονομικού Πανεπιστημίου Πειραιώς, μιλώντας στο MEGA.

«Είναι πολλοί οι λόγοι που ο χρυσός ανεβαίνει τόσο πολύ. Η τιμή του ανεβαίνει γιατί ανεβαίνει η ζήτηση. Ο ένας λόγος είναι η αστάθεια που υπάρχει οπότε οι επενδυτές το θεωρούν ένα ασφαλές καταφύγιο. Ένα άλλο κομμάτι οφείλεται στο γεγονός ότι με τη μείωση των επιτοκίων οι επενδυτές κάνουν μια αναπροσαρμογή στα χαρτοφυλάκιά τους».

Όπως λέει η ίδια:

«Τώρα αν την πουλήσετε τη λίρα είναι γύρω στα 580 ευρώ. Βλέπουμε ότι γίνονται πολλές πωλήσεις λιρών γιατί έχει πάει σε πολύ μεγάλη τιμή. Θα ανέβει και άλλο. Η χρυσή λίρα ακολουθεί το τι γίνεται με τον χρυσό παγκοσμίως».

newsbeast.gr

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2024

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο με τις αυξήσεις να επιμένουν

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο με τις αυξήσεις να επιμένουν

 


Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή παρέμεινε σταθερός σε σχέση με τον Σεπτέμβριο όπου είχε σημειωθεί ετήσια άνοδος 2,9%. Σημαντική αύξηση καταγράφουν για ένα ακόμη μήνα οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος που εμφανίζονται ακριβότερες κατά 12,9% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Στο 2,4% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Οκτώβριο σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ με τον Γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή να παραμένει σταθερός σε σχέση με τον Σεπτέμβριο που είχε σημειωθεί ετήσια άνοδος 2,9%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών σημειώθηκαν τον Οκτώβριο στις κατηγορίες «Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια» (6,1%), «Ένδυση και Υπόδηση» (5%), «Υγεία» (3,6%) και «Στέγαση» (3%). Μείωση τιμών (-0,4%) είχαμε μόνο στην ομάδα «Διαρκή αγαθά – Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες» λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.

Ο πληθωρισμός τροφίμων (ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά) διαμορφώθηκε στο 1,5% λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί, κρέατα (γενικά), νωπά ψάρια, ελαιόλαδο, αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς, λαχανικά (γενικά), ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: αλεύρι και άλλα δημητριακά, πίτσες και πίτες, ζυμαρικά, γαλακτοκομικά και αυγά, άλλα βρώσιμα έλαια, νωπά φρούτα, καφέ.

Πάνω το ρεύμα – κάτω τα καύσιμα

Σημαντική αύξηση καταγράφουν για ένα ακόμη μήνα οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος που εμφανίζονται ακριβότερες κατά 12,9% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Αυξημένες κατά 10% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2023 είναι και οι τιμές του φυσικού αερίου. Από την άλλη οι τιμές πετρελαίου θέρμανσης είναι μειωμένες κατά 16% σε σχέση με τον περσινό Οκτώβριο, ενώ συνολικά οι τιμές στην κατηγορία «Καύσιμα – Λιπαντικά» είναι μειωμένες κατά 7,4%.

Σημαντικές αυξήσεις στις υπηρεσίες

Αντηχώντας και τις αρχικές εκτιμήσεις της Eurostat για τον Οκτώβριο τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν μια σειρά σημαντικά προς τα πάνω ανατιμήσεων στις υπηρεσίες: Τα αεροπορικά εισιτήρια είναι ακριβότερα κατά 25,6%, τα ξενοδοχεία κατά 16,9%, τα ασφάλιστρα υγείας κατά 14%, τα πακέτα διακοπών κατά 7,4% και τα εστιατόρια κατά 5,6%.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις και μειώσεις

Πρωταθλητές της ακρίβειας αναδεικνύονται για αυτό τον μήνα τα αεροπορικά εισιτήρια με ετήσια αύξηση 25,6% και ακολουθούν: το ελαιόλαδο (18,1%), τα ξενοδοχεία (16,9%), τα ασφάλιστρα υγείας (14%) και ο ηλεκτρισμός (12,9%).

Από την άλλη τις μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφουν οι τιμές σε: Πετρέλαιο θέρμανσης (-16%), αλεύρι (-8%), άλλα βρώσιμα έλαια (-7,7%), καύσιμα και λιπαντικά (-7,4%) και εξοπλισμός επεξεργασίας ήχου και εικόνας (-5,5%).

Στο 3,1% ο εναρμονισμένος Δείκτης

Ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή Οκτωβρίου 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Οκτωβρίου 2023, παρουσίασε αύξηση 3,1% έναντι αύξησης 3,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2023 με το 2022. Ο ΕνΔΤΚ κατά τον μήνα Οκτώβριο 2024, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο 2024 παρουσίασε αύξηση 0,1% έναντι αύξησης επίσης 0,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Αναπροσαρμογή μισθωμάτων

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) κατά τη δωδεκάμηνη περίοδο Νοεμβρίου 2023 – Οκτωβρίου 2024 παρουσίασε αύξηση κατά 2,4%. Έτσι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ στις περιπτώσεις των μισθώσεων των οποίων η ετήσια αναπροσαρμογή μισθώματος ορίζεται, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, στο 75% της μεταβολής του ΔΤΚ, όπως αυτός υπολογίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό αύξησης του μισθώματος για τον μήνα Νοέμβριο 2024 διαμορφώθηκε σε 1,8% επί του καταβαλλόμενου μισθώματος.

insider.gr

Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2024

Πώς θα αποφύγετε τη φορο-παγίδα των τεκμηρίων με 8 κινήσεις

Πώς θα αποφύγετε τη φορο-παγίδα των τεκμηρίων με 8 κινήσεις


 Περισσότεροι από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι ή σχεδόν 1 στους 4 που υποβάλουν φορολογική δήλωση, φορολογούνται για εισόδημα που προκύπτει με την εφαρμογή των τεκμηρίων. Χιλιάδες νοικοκυριά αδυνατούν να δικαιολογήσουν τις τεκμαρτές δαπάνες με αποτέλεσμα να καλούνται να πληρώσουν έξτρα φόρο για εισοδήματα που δεν έχουν αποκτήσει.

Το 2023 στην τσιμπίδα των τεκμηρίων έπεσαν συνολικά 1.540.255 φορολογούμενοι, οι οποίοι ενώ δήλωσαν συνολικό εισόδημα 2,96 δισ. ευρώ, τους καταλογίσθηκε επιπλέον τεκμαρτό εισόδημα 4,39 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να φορολογηθούν για εισόδημα ύψους 7,35 δισ. ευρώ. Οι 947.676 φορολογούμενοι ή το 62% ήταν μισθωτοί και συνταξιούχοι, οι 319.734 ήταν εισοδηματίες, οι 195.843 ήταν επιχειρηματίες και οι αγρότες ήταν 77.002.

Ωστόσο, υπάρχουν 8 τρόποι, που επιτρέπουν στον φορολογούμενο να παρακάμψει τα τεκμήρια και να φορολογηθεί για το πραγματικό του εισόδημα.

Ευρώ

Ειδικότερα το νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει ότι η απενεργοποίηση των τεκμηρίων γίνεται με τους ακόλουθους τρόπους:

  1. Ποσά από δωρεές η γονικές παροχές εντός του 2024 που αποδεικνύονται από πιστοποιητικό ότι η δωρεά ή η γονική παροχή έγινε πριν την 31η Δεκεμβρίου 2024.
  2. Πραγματικά εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2024 στα οποία συμπεριλαμβάνονται η αποζημίωση λόγω απόλυσης από την εργασία, οι ειδικές ενισχύσεις, τα επιδόματα και οι τόκοι από καταθέσεις στις τράπεζες.
  3. Χρηματικά ποσά που αποκτήθηκαν εντός του 2024 και δεν θεωρούνται εισόδημα όπως για παράδειγμα το εφάπαξ για όσους βγαίνουν στη σύνταξη, οι αποζημιώσεις από ασφαλιστική εταιρεία και άλλα.
  4. Εισοδήματα παρελθόντων οικονομικών ετών και αφορούν αποταμιεύσεις που μπορεί να φτάνουν σε βάθος 10, 20 ή και περισσότερων ετών.
  5. Έσοδα από την πώληση περιουσιακών στοιχείων όπως ακινήτων, αυτοκινήτων, κινητών πραγμάτων μεγάλης αξίας κ.α. Επισημαίνεται ότι εφορία δεν αναγνωρίζει ολόκληρο το ποσό των εσόδων καθώς από το τίμημα πώλησης ενός ακινήτου αφαιρεί το κόστος απόκτησής του. Για παράδειγμα για φορολογούμενο που πούλησε ακίνητο έναντι 300.000 ευρώ το 2024 το οποίο είχε αγοράσει 200.000 ευρώ το ποσό που λαμβάνεται υπόψη για τη κάλυψη του τεκμηρίου είναι 100.000 ευρώ.
  6. Δάνεια που έλαβαν οι φορολογούμενοι εντός του 2023 από τράπεζες, συγγενείς ή τρίτους. Η σύναψη δανείου αποδεικνύεται από συμβολαιογραφικό ή ιδιωτικό έγγραφο που έχει χαρτοσημανθεί και έχει βέβαιη ημερομηνία για τη συνομολόγηση του δανείου. Από την ημερομηνία πρέπει να προκύπτει ότι το δάνειο ελήφθη εντός του 2023 και πριν από την πραγματοποίηση της δαπάνης αγοράς περιουσιακού στοιχείου που πρόκειται να δικαιολογηθεί.
  7. Χρηματικά ποσά που εισήχθησαν στην Ελλάδα η σε ευρώ η σε συνάλλαγμα εφόσον δικαιολογείται η απόκτησή τους στο εξωτερικό.
  8. Κέρδη από λαχεία, ΠPOΠO, ΛOTTO, TZΟKEP κ.λπ. τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ. Τα ποσά από τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ λαμβάνονται υπόψη μόνο εφόσον αφαιρεθεί η δαπάνη του φορολογουμένου για την αγορά του κουπονιού ή του δελτίου ή του λαχείου που κέρδισε. Για να αποδειχθεί το κέρδος από τυχερό παιχνίδι του ΟΠΑΠ ή λαχείο απαιτείται σχετική βεβαίωση από τον OΠAΠ ή από την εταιρεία που διενεργεί τις κληρώσεις των Λαχείων. Προσοχή γιατί εξαιρούνται τα κέρδη από τα καζίνα.

newsbeast.gr

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2024

Συντάξεις πείνας για τους νέους συνταξιούχους με επίσημα στοιχεία!

Συντάξεις πείνας για τους νέους συνταξιούχους με επίσημα στοιχεία!


 
Συντάξεις φτώχειας λαμβάνουν οι νέοι συνταξιούχοι, καθώς ο μέσος όρος της σύνταξής τους-βάσει των στοιχείων του συστήματος Ηλιος-, μετά βίας ξεπερνά τα 740 ευρώ για τον μήνα Αύγουστο. Τα στοιχεία αυτά αποτελεί πρόσθετη απόδειξη ότι οι νέες συντάξεις και δη αυτές που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, ψαλιδίζονται συνεχώς, μήνα με τον μήνα.

Η γενική εικόνα είναι επίσης απογοητευτική για τους συνταξιούχους, καθώς έξι στους δέκα λαμβάνουν σύνταξη γήρατος κάτω από 1.000 ευρώ το μήνα. Σύμφωνα με την έκθεση «Ηλιος» Η μέση σύνταξη γήρατος τον Αύγουστο περιορίστηκε στα 926,64 ευρώ μικτά, ενώ η επικουρική στα 196,83 ευρώ.


Σε ό,τι αφορά τις νέες συντάξεις που απονεμήθηκαν τον Αύγουστο, τα στοιχεία του συστήματος «Ήλιος» δείχνουν ότι:
  • Πληρώθηκαν 28.044 νέες συντάξεις, με το ποσό που δαπανήθηκε να ανέρχεται στα 14.752.584 ευρώ. Όμως, καταβλήθηκαν επιπλέον 89.737.881 ευρώ ως αναδρομικά.
  • Από το σύνολο των νέων συντάξεων που απονεμήθηκαν, οι 15.183 προήλθαν από τον ΕΦΚΑ (ποσοστό 54,13%), στοιχείο που δείχνει ότι αφορούσαν δικαιούχους, κύρια από τον ιδιωτικό τομέα. Χορηγήθηκαν επίσης 988 συντάξεις του Δημοσίου, καθώς και 9.988 επικουρικές.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι συντάξεις του ΕΦΚΑ, που είναι και πολύ περισσότερες στο σύνολό τους, απέφεραν εισόδημα μόλις 754,92 ευρώ στους δικαιούχους. Αντίθετα, οι συντάξεις του Δημοσίου, αν και πιο λίγες, απέφεραν εισόδημα αισθητά υψηλότερο, στα 1.077,46 ευρώ κατά μέσο όρο. Προκύπτει διαφορά 322,54 ευρώ (κατά μέσο όρο) ανάμεσα σε αυτές τις δύο κατηγορίες συντάξεων.
Πιο αναλυτικά, τα στοιχεία της Έκθεσης δείχνουν ότι:
  • Στην Ελλάδα τον Αύγουστο ανήλθαν 2.500.025 οι συνταξιούχοι
  • Οι συντάξεις γήρατος, τον ίδιο μήνα ήταν 1.915.042, από τις οποίες οι 1.019.528 (ποσοστό 53,23%) καταβλήθηκαν σε άνδρες και οι υπόλοιπες 895.514 (ποσοστό 46,76%) χορηγήθηκαν σε γυναίκες.
  • Οι συντάξεις χηρείας υπολογίστηκαν τον ίδιο μήνα σε 385.456, από τις οποίες η συντριπτική πλειονότητα (351.713 ή ποσοστό 91,24%) καταβάλλεται σε γυναίκες και μόλις 33.743 (ποσοστό 8,75%) χορηγείται σε άνδρες.
  • Για να καταβληθούν οι συντάξεις γήρατος, απαιτήθηκε ποσό άνω των 2,07 δισ. ευρώ για τον Αύγουστο. Άλλα 267.883.464 ευρώ δαπανήθηκαν για τις συντάξεις χηρείας.
  • Ένας στους τέσσερις συνταξιούχους (ποσοστό 26,1% ή 652.234 άτομα) είναι άνω των 81 ετών. Επίσης, ένας στους τρεις συνταξιούχους (35,8% ή 893.800 άτομα) είναι ηλικίας 71 – 80 ετών. Αντίστοιχο ποσοστό (35,2% ή 879.699 άτομα) είναι ηλικίας 51 – 70 ετών.
  • Συνταξιούχοι ηλικίας 66 – 70 ετών (451.076 άτομα ή ποσοστό 18%), λαμβάνουν το υψηλότερο εισόδημα από συντάξεις (1.084,31 ευρώ μικτά). Υπενθυμίζεται ότι για τον υπολογισμό του μέσου εισοδήματος αθροίζονται όλες οι συντάξεις (γήρατος, θανάτου, αναπηρίας), που μπορεί να λαμβάνει ένας δικαιούχος.
  • Τον Αύγουστο πληρώθηκαν συνολικά 642.616 συντάξεις. Από αυτές, οι 2.850.981 ήταν κύριες, οι 1.358.077 ήταν επικουρικές, ενώ καταβλήθηκαν και 433.558 μερίσματα. Η μηνιαία δαπάνη για την καταβολή του συνόλου των συντάξεων ξεπέρασε τα 2,66 δισ. ευρώ, μαζί με τις κρατήσεις φόρου, τις κρατήσεις υπέρ υγείας και ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών).
  • Η μέση σύνταξη γήρατος τον Αύγουστο περιορίστηκε στα 926,64 ευρώ μικτά, ενώ η επικουρική στα 196,83 ευρώ.
  • Το 60,24% των συντάξεων γήρατος (1.161.258) είναι κάτω από 1.000 ευρώ μικτά. Άρα, καθαρά οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας λαμβάνουν έως 940 ευρώ, στην καλύτερη περίπτωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν 318.175 κύριες συντάξεις γήρατος (ποσοστό 16,5%) που αποφέρουν μηνιαίο εισόδημα μικρότερο των 500 ευρώ, ανά περίπτωση.

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2024

Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο φόρο στα ακίνητα – Οι απαλλαγές και οι εκπτώσεις του νέου φορονομοσχεδίου

Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο φόρο στα ακίνητα – Οι απαλλαγές και οι εκπτώσεις του νέου φορονομοσχεδίου

 


Ελαφρύνσεις σε ιδιοκτήτες, εκμισθωτές και αγοραστές ακινήτων
 φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση καθώς προβλέπει πλήρη απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος σε όσους νοικιάσουν κλειστά σπίτια ή μετατρέψουν βραχυχρόνιες μισθώσεις σε μακροχρόνιες, υψηλότερη έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ για ασφαλισμένα έναντι φυσικών καταστροφών ακίνητα και αναστολή του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις.

Ειδικότερα με τις νέες ρυθμίσεις:

1

. Φορολογούμενοι με ασφαλισμένες έναντι φυσικών καταστροφών κατοικίες αξίας έως 500.000 ευρώ θα έχουν έκπτωση 20% από 10% στον ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν το 2025. Για παράδειγμα ιδιοκτήτης με ΕΝΦΙΑ ύψους 400 ευρώ εάν έχει ασφαλίσει τη κατοικία του για ολόκληρο το έτος θα γλυτώσει 80 ευρώ από 40 ευρώ φέτος, με ΕΝΦΙΑ 500 ευρώ το όφελος θα είναι 100 ευρώ από 50 ευρώ και για ΕΝΦΙΑ ύψους 1.000 ευρώ ανεβαίνει στα 200 ευρώ από 100 ευρώ 320. Η έκπτωση χορηγείται εφόσον:

– Οι κατοικίες είναι ασφαλισμένες σε ασφαλιστική επιχείρηση εγγεγραμμένη στο Μητρώο Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων, που τηρείται στη Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της Τράπεζας της Ελλάδος, για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα.

– Η ασφάλιση αφορά το προηγούμενο έτος και να έχει διάρκεια τουλάχιστον τριών μηνών. Αν η διάρκεια της ασφάλισης είναι μικρότερη του ενός έτους, η μείωση του ΕΝΦΙΑ προσαρμόζεται αναλογικά. Ακίνητο ασφαλισμένο για λιγότερες από 90 ημέρες δεν δικαιούται έκπτωση.

– Η ασφάλιση καλύπτει το σύνολο της αξίας του ακινήτου που δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Επισημαίνεται ότι για τους ιδιοκτήτες ασφαλισμένων κατοικιών μεγαλύτερης αξίας, δηλαδή άνω των 500.000 ευρώ η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ παραμένει στο 10%

2.

Όσοι έχουν κλειστά σπίτια και βάλουν ενοικιαστήριο ή μετατρέψουν τη βραχυχρόνια μίσθωση σε μακροχρόνια δεν θα πληρώνουν ούτε ένα ευρώ φόρο για τα μισθώματα που θα εισπράττουν για μία τριετία. Το μέτρο αφορά κατοικίες έως 120 τ.μ. για τις οποίες θα συναφθούν συμβόλαια τουλάχιστον τριετούς μίσθωσης μεταξύ της 8ης Σεπτεμβρίου 2024 και της 31ης Δεκεμβρίου 2025 οι οποίες τα φορολογικά έτη 2022, 2023 και 2024 (αν η μίσθωση καταρτίζεται το 2025), είχαν δηλωθεί ως κενά ακίνητα (έντυπο Ε2) ή δεν έχει δηλωθεί ως μισθωμένα ακίνητα ούτε ως κύριες ή δευτερεύουσες κατοικίες των εκμισθωτών ούτε ως ιδιοχρησιμοποιούμενα ούτε δωρεάν παραχωρούμενα ακίνητα (έντυπα Ε1 και Ε2) ή είχαν διατεθεί αποκλειστικά για βραχυχρόνια μίσθωση και οι συναφθείσες βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν δηλωθεί στη Φορολογική Διοίκηση.

Για παράδειγμα ιδιοκτήτης με ενοίκιο 1.000 ευρώ το μήνα θα έχει ετήσιο όφελος 1.800 ευρώ ή 5.400 ευρώ στην τριετία, για μηναίο μίσθωμα 1.660 ευρώ ή 20.000 ευρώ το χρόνο το όφελος διαμορφώνεται σε 4.600 ευρώ και για μηνιαίο μίσθωμα 2.083 ευρώ η 25.000 ετησίως το όφελος διαμορφώνεται σε 6.350 ευρώ. Κι αυτό γιατί με βάση τη κλίμακα τα εισοδήματα από ενοίκια φορολογούνται με συντελεστές από 15% έως 45% με τα πρώτα 12.000 ευρώ εισοδήματος να φορολογούνται με 15%, στο κλιμάκιο από 12.001 έως 35.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 35% και τα εισοδήματα άνω των 35.000 ευρώ φορολογούνται με 45%. ευρώ.

3.

Αναστέλλεται έως και το τέλος του 2026 ο φόρος υπεραξίας 15% στα κέρδη από τις αγοραπωλησίες ακινήτων που κανονικά λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του 2024, μέτρο που βάλει φρένο στην άνοδο των τιμών των ακινήτων και θα ενισχύσει την κτηματαγορά.

Παράλληλα σε επόμενο νομοσχέδιο θα περιληφθεί διάταξη για απαλλαγή από ΦΠΑ 24% των νέων οικοδομών και για το 2025 με αποτέλεσμα να συμπιέζεται αισθητά το κόστος απόκτησης στέγης, λόγω της χαμηλότερης επιβάρυνσης για τον αγοραστή. Για παράδειγμα για κατοικία αξίας 200.000 ευρώ το κόστος αγοράς με ΦΠΑ 24% και φόρο μεταβίβασης διαμορφώνεται στα 248.000 ευρώ ενώ με την αναστολή του ΦΠΑ η τιμή πέφτει στα 206.000 ευρώ και έτσι ο αγοραστής θα πληρώσει 42.000 ευρώ λιγότερα.

flash.gr

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2024

Φτώχεια: Οι μειώσεις, οι αποκλεισμοί στα κοινωνικά επιδόματα και οι παγίδες τους

Φτώχεια: Οι μειώσεις, οι αποκλεισμοί στα κοινωνικά επιδόματα και οι παγίδες τους

 


Η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός στην Ελλάδα απειλούν πάνω από έναν στους τέσσερις πολίτες (26,1%) σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2023 – ποσοστό ελάχιστα βελτιωμένο σε σύγκριση με το 2022 (26,2%).

Πρόκειται για ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη, ενώ παρά τη βελτίωση των σχετικών δεικτών σε σύγκριση με την περίοδο της κρίσης, η απόσταση που μας χωρίζει από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο είναι μεγάλη. Η νέα συνταγή της κυβέρνησης για να ενισχυθούν τα νοικοκυριά που απειλούνται από τη φτώχεια είναι η μείωση των δικαιούχων, θέτοντας περιουσιακά κριτήρια – κόφτες, με παράλληλη αύξηση των επιδομάτων.

Το δόγμα «περισσότερα χρήματα σε λιγότερους», διαπνέει την νέα αρχιτεκτονική του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), όπως την έχει παρουσιάσει το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Το επιχείρημα είναι σαφές: Μέχρι τώρα τα επιδόματα παιδιού, στέγης και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (Ε.Ε.Ε.) κατανέμονταν χωρίς αυστηρό έλεγχο, πέραν της φορολογικής δήλωσης, με αποτέλεσμα να τα νέμονται και οικογένειες που δεν τα χρειάζονται, στερώντας πόρους από όσους είναι σε πιο ευάλωτη θέση.

Εκτός επιδομάτων το 15%

«Το προφίλ του δικαιούχου επιδομάτων και vouchers, με πολυτελή σπίτια ακριβά τζιπ και 300.000 καταθέσεις στην τράπεζα δεν συνάδει με τον στόχο μας, που είναι η στήριξη αυτών που έχουν πραγματική ανάγκη», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά η υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής η Σοφία Ζαχαράκη.

Το νέο σύστημα που θα ισχύει από το 2025 εκτιμάται, με βάση πηγές των υπ. Οικονομίας και Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής, ότι θα «πετάξει» εκτός επιδομάτων περίπου το 15% των σημερινών δικαιούχων. Ήδη σχεδόν ένα 5%, που αφορά κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες, έχει βγει εκτός της λίστας του ΟΠΕΚΑ λόγω του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος που δήλωσε.

Αντίστοιχα, η κ. Ζαχαράκη έχει δηλώσει ότι εκτός επιδομάτων θα πεταχτούν λιγότεροι από 2 στους 10 σημερινούς δικαιούχους και θα είναι όσοι «απέκρυπταν εισοδήματα».

Αυτό σημαίνει περίπου από από τους περίπου 928.000 δικαιούχους που εισέπραξαν επιδόματα στέγης, τέκνου ή Ε.Ε.Ε. τον Σεπτέμβριο του 2024 θα αποκλειστούν από 140.000 ως 180.000. Ο αριθμός αυτός δεν αντιστοιχεί απαραίτητα σε ισάριθμες οικογένειες καθώς κάποιοι μπορεί να εισέπρατταν παραπάνω από ένα επιδόματα. Ήδη σε σχέση με πέρυσι ο αριθμός των ληπτών επιδομάτων έχει μειωθεί σημαντικά.  Ενδεικτικά, το επίδομα τέκνων το έλαβαν φέτος 113.000 λιγότερες οικογένειες από ό,τι πέρυσι τον Σεπτέμβριο.

Συνολικά, σύμφωνα με έκθεση της ΤτΕ τα κάθε είδους επιδόματα και παροχές αγγίζουν τα 4 δισ. ετησίως, ενώ έχει υπάρξει σύσταση για πιο στοχευμένη κατανομή τους. Το στοίχημα της κυβέρνησης είναι με τα ίδια περίπου χρήματα με πέρυσι (ή ελάχιστα περισσότερα σε κάποιες περιπτώσεις) να μειώσει τα ποσοστά κινδύνου φτώχειας, στοχεύοντας στους πραγματικά ευάλωτους.

Οι παγίδες στους κόφτες

Ως βασικός κανόνας ορίζεται πως  για μια οικογένεια με δύο παιδιά, η αξία της ακίνητης περιουσίας θα είναι περίπου στις 220.000 ευρώ, ενώ για τα αυτοκίνητα το όριο θα μπει στα 1.600 κυβικά.

Αυτό σημαίνει για παράδειγμα ότι αν μια οικογένεια έχει ένα πατρικό και ένα σπίτι στο χωριό, κινδυνεύει αυτόματα να χάσει το επίδομα τέκνων.

Το πρόβλημα με τους κόφτες είναι ότι κινδυνευουν μαζί με τα «ξερά» να καούν και τα χλωρά, αφού αντιμετωπίζονται όλοι ως εν δυνάμει φοροφυγάδες και απατεώνες.

Το υπαρκτό πρόβλημα της φοροδιαφυγής δεν μπορεί να χρησιμεύει ως άλλοθι για να πετιούνται εκτός του κράτους πρόνοιας ακόμα και οικογένειες που αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα, αλλά έχουν ένα σπίτι που υπερβαίνει τα περιουσιακά κριτήρια, ακόμα και υποθηκευμένο.

Φτώχεια και κοινωνικές μεταβιβάσεις

Ο κίνδυνος φτώχειας (χωρίς να υπολογίζεται ο κοινωνικός αποκλεισμός) αφορά το 23,1% των νοικοκυριών, ήτοι 1.929.761 άτομα στο σύνολο των 10.202.862 ατόμων του εκτιμώμενου πληθυσμού της Ελλάδας που διαβιεί σε ιδιωτικά νοικοκυριά.

Τα επιδόματα, που μαζί με τις συντάξεις αποτελούν τις κοινωνικές μεταβιβάσεις, συντελούν στη μείωση του κινδύνου φτώχειας, που χωρίς αυτές  ανέρχεται στο τρομαχτικό ποσοστό του 48,2%.

Χωρίς τις συντάξεις, ο κίνδυνος φτώχειας αυξάνεται κατά 23,5%, και χωρίς επιδόματα αυξάνεται κατά 5,1%. «Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν το σημαντικό ρόλο των επιδομάτων και των συντάξεων, που μειώνουν συνολικά τον κίνδυνο φτώχειας κατά 28,6%», υπογραμμίζει η φετινή έκθεση του Ελληνικού Δικτύου για την Καταπολέμηση της Φτώχειας – ανεξάρτητου οργανισμού στον οποίο συμμετέχουν 36 κοινωνικές οργανώσεις.

Η έκθεση ωστόσο διευκρινίζει ότι οι υφιστάμενες κοινωνικές πολιτικές και τα κοινωνικά επιδόματα δεν συμβάλλουν αρκετά στη μείωση της φτώχειας.

«Η έλλειψη κοινωνικής προστασίας για εργαζόμενους σε άτυπες θέσεις εργασίας και αυτοαπασχολούμενους θεωρείται σοβαρό κενό, αφήνοντας ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού ευάλωτο. Η κάλυψη των κοινωνικών επιδομάτων μειώνεται, ενώ πολλοί δικαιούχοι χάνουν την πρόσβαση στα επιδόματα, κυρίως λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών και αύξησης ονομαστικών εισοδημάτων, που επιταχύνουν την έξοδό τους από τα προγράμματα χωρίς το πρόβλημα να έχει λυθεί»,  τονίζει το Δίκτυο.

Ανησυχητικά ευρήματα

Κάποιες από τις παρατηρήσεις του Δικτύου γεννάνε προβληματισμό για το αν θα μπορέσει η συνταγή «περισσότερα σε λιγότερους» να αποφέρει καρπούς.

Για παράδειγμα, στην Ελλάδα μόνο το 58,4% των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες χαμηλής έντασης εργασίας λαμβάνουν επιδόματα, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από το 81,1% του μέσου όρου της Ε.Ε.

Αντίστοιχα, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα καλύπτει μόνο το 59,9% του ορίου της φτώχειας, πολλοί δε άνθρωποι αναγκάζονται να καταφεύγουν σε επισφαλείς συνθήκες στέγασης ή  συσσίτια.

Παράλληλα, καταγράφεται συνεχής μείωση του αριθμού των δικαιούχων των κοινωνικών επιδομάτων. Εκτιμάται  ότι μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2024 και του 2025, ο ρυθμός μείωσης θα επιταχυνθεί κυρίως λόγω της αύξησης των ονομαστικών εισοδημάτων. Το 2024 εισήχθη η πίστωση του 50% των κοινωνικών επιδομάτων σε προπληρωμένες κάρτες και η ηλεκτρονική «απογραφή» των δικαιούχων κοινωνικών  επιδομάτων.

«Το αφήγημα πίσω από αυτές τις κυβερνητικές πολιτικές είναι ότι »χρειάζεται προσεκτική στόχευση και εξέταση των δικαιούχων, ώστε να αυξηθούν τα χορηγούμενα ποσά, ειδικά όσον αφορά το επίδομα τέκνων». Απέχουμε μακράν από την πολιτική της αναδιανομής και το αφήγημα ότι έχουμε δικαιούχους που δεν το αξίζουν είναι κυρίαρχο στο δημόσιο λόγο. Την ίδια στιγμή οι όποιες αυξήσεις έρχονται στην επιδοματική πολιτική δεν μπορούν να βοηθήσουν πραγματικά στην αντιμετώπιση της ακρίβειας» επισημαίνει η έκθεση του Δικτύου.

in.gr

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΑΦΕΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΑΦΕΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ


 Πρόσφατη απόφαση της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) της ΑΑΔΕ ρίχνει φως σε ένα ζήτημα που αφορά την ερμηνεία της σιωπηρής σύμβασης άφεσης χρέους και συγκεκριμένα στο αν η μακροχρόνια αδράνεια του δανειστή ως προς την αναζήτηση του χρέους μπορεί να θεωρηθεί επαρκής ένδειξη για να συναχθεί ότι παραιτείται από την απαίτησή του. Σύμφωνα με την απόφαση, η απλή παρατεταμένη αδράνεια δεν συνιστά από μόνη της σιωπηρή σύμβαση άφεσης, εφόσον δεν συνοδεύεται από σαφείς και αναμφισβήτητες ενδείξεις ότι ο δανειστής προτίθεται να παραιτηθεί από το δικαίωμά του.

Η ΔΕΔ, επικαλούμενη τη νομολογία, επισημαίνει ότι η άφεση χρέους μπορεί να προκύψει είτε ρητά, δηλαδή με ξεκάθαρη δήλωση του δανειστή, είτε σιωπηρά, εάν η πρόθεσή του να παραιτηθεί είναι σαφώς συναγόμενη από τις συνθήκες. Για παράδειγμα, εάν ένας δανειστής συμφωνήσει εγγράφως να μην απαιτήσει το χρέος ή αν κάνει δηλώσεις που οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα, τότε μπορεί να συναχθεί μια άφεση χρέους. Αντιθέτως, απλά η έλλειψη διεκδίκησης δεν μπορεί να εκληφθεί ως αποδοχή της άφεσης, καθώς δεν πληροί τα κριτήρια σαφήνειας και βεβαιότητας που απαιτούνται.

Παραδείγματα

1. Ένας επιχειρηματίας οφείλει σημαντικό ποσό στον προμηθευτή του. Σε συνάντηση, ο προμηθευτής εκφράζει εγγράφως την πρόθεσή του να διαγράψει το χρέος λόγω μακροχρόνιας συνεργασίας και αμοιβαίου οφέλους. Αυτή η ρητή δήλωση συνιστά σύμβαση άφεσης χρέους, καθώς ο δανειστής κάνει σαφή την πρόθεσή του.

2. Ένας δανειστής έχει για χρόνια οικονομικές συναλλαγές με τον οφειλέτη και έχει επανειλημμένως παραχωρήσει εκπτώσεις ή διαγραφές χρεών σε ανάλογες περιπτώσεις. Αν και δεν υπάρχει ρητή δήλωση, η συνεχής και σταθερή πρακτική του μπορεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι υπάρχει πρόθεση άφεσης χρέους και ενδεχομένως, υπό συνθήκες, να συναχθεί ότι αποδέχεται την άφεση και σε αυτή την περίπτωση.

3. Ένας ιδιώτης δανείζει ένα χρηματικό ποσό σε φίλο του, αλλά για χρόνια δεν αναζητά την εξόφληση. Παρόλα αυτά, δεν κάνει καμία δήλωση που να υποδεικνύει ότι δεν θα διεκδικήσει το χρέος ούτε εκφράζει άμεσα ή έμμεσα την πρόθεση να το διαγράψει. Η παρατεταμένη αδράνεια του δανειστή δεν συνιστά σιωπηρή σύμβαση άφεσης χρέους, αφού δεν προκύπτει σαφής και αδιαμφισβήτητη πρόθεση.

4. Μία εταιρεία δεν διεκδικεί οφειλόμενα ποσά από έναν πελάτη της για πολλά χρόνια, πιθανώς επειδή ο πελάτης έχει οικονομικές δυσκολίες. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία έγγραφη συμφωνία για διαγραφή χρέους, ούτε έχει γίνει κάποια άλλη ενέργεια που να δηλώνει άφεση. Σε αυτή την περίπτωση, ακόμη κι αν ο χρόνος έχει περάσει, δεν υφίσταται σιωπηρή άφεση του χρέους, καθώς λείπει η σαφής ένδειξη αυτής της πρόθεσης.

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2024

Αυθαίρετα: Στην τελική ευθεία η ρύθμιση για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα

Αυθαίρετα: Στην τελική ευθεία η ρύθμιση για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα


 Όπως εξηγούν πηγές στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις προκειμένου το τελικό κείμενο που θα παρουσιαστεί να είναι σύμφωνο με το Συμβούλιο της Επικρατείας, ώστε να αποφευχθούν πιθανές μελλοντικές προσφυγές. Οι έτερες ζυμώσεις που υλοποιούνται αυτήν την περίοδο από την ηγεσία του ΥΠΕΝ αφορούν τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσει στην πράξη να λειτουργήσει η μεταβατική διάταξη μέχρι να ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός της χώρας. Πάντως, όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας τρέχει με γοργούς ρυθμούς τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια.

Η τελική μορφή της μεταβατικής ρύθμισης για την εκτός σχεδίου δόμηση δεν έχει ακόμα «κλειδώσει» και αυτό γιατί εξετάζεται μια σειρά από παραμέτρους, έτσι ώστε να μην… κολλήσει όπως οι προηγούμενες απόπειρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.» της Κυριακής, το μόνο σίγουρο είναι πως η ρύθμιση θα περιλαμβάνει την κατάργηση της «δουλείας διόδου», όπως έκανε γνωστό πριν από λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο επί τάπητος έχουν τεθεί και άλλα σενάρια.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ένα σενάριο που εξετάζεται είναι ανάλογα με το πότε προέκυψε χρονικά το οικόπεδο, να εξαρτάται και το αν μπορεί να δομηθεί. Για παράδειγμα, αν είναι προ του 1985, να επιτρέπεται. Σε κάθε περίπτωση, «μέχρι το τέλος του έτους-αρχές του 2025 η ρύθμιση θα έχει κατατεθεί στη Βουλή», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Κατάργηση «δουλείας διόδου»

Η κατάργηση της «δουλείας διόδου» αφορά εκείνα τα οικόπεδα που προέρχονται από κατάτμηση μεγαλύτερων οικοπέδων προ του 1985 και δεν έχουν «πρόσωπο» σε κοινόχρηστο χώρο και το αποκτούν έπειτα από παραχώρηση της απαιτούμενης γης, σε κοινή χρήση, με συμβολαιογραφική πράξη.

Σύμφωνα με τα όσα έχει πει ο πρωθυπουργός, καταργείται η δυνατότητα δόμησης μέσω «δουλείας διόδου» στα λεγόμενα «τυφλά» οικόπεδα. «Ηδη υπάρχει μία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τα οικόπεδα, τα “τυφλά” οικόπεδα και τη δυνατότητά τους να οικοδομούν, αν δεν έχουν πρόσοψη σε δρόμο. Και πολύ σύντομα θα φέρουμε μια μεταβατική διάταξη -λογική, πιστεύω- για να μπορούμε να προσαρμοστούμε μεταβατικά στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας», εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι ο εξορθολογισμός της δόμησης θα επέλθει με την εκπόνηση ή την τροποποίηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων.

«Τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια θα είναι έτοιμα σε 2-3 χρόνια από τώρα. Με αυτά θα μπορούμε να γνωρίζουμε τις αντοχές, τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, πού και τι μπορούμε να χτίσουμε. Μέχρι τότε θα χρειαστούμε οριζόντιους κανόνες. Με γνώμονα τις αποφάσεις του ΣτΕ, θα τεθούν σταδιακοί περιορισμοί στην εκτός σχεδίου», προσέθεσε ο πρωθυπουργός.

Σκοπός του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε κάθε περίπτωση, είναι η μεταβατική ρύθμιση, η οποία θα έχει ισχύ μέχρι να ολοκληρωθούν τα Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια, να επαναφέρει σε ρυθμούς κανονικότητας την αγορά και να βγάλει από την «ομηρία» χιλιάδες ιδιοκτήτες οικοπέδων σε περιοχές εκτός σχεδίου δόμησης.

Η τελική μορφή της μεταβατικής ρύθμισης για την εκτός σχεδίου δόμηση δεν έχει ακόμα «κλειδώσει» και αυτό γιατί εξετάζεται μια σειρά από παραμέτρους, έτσι ώστε να μην… κολλήσει όπως οι προηγούμενες απόπειρες.

Ο πολεοδομικός σχεδιασμός είναι συνταγματική επιταγή από το 1975, αλλά μέχρι σήμερα η Πολιτεία έχει καταφέρει να τον υλοποιήσει σε λιγότερο από το 30% της χώρας. Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ανέλαβε να προχωρήσει τον πολεοδομικό σχεδιασμό για το 70% της χώρας που λείπει, με σχεδιαζόμενη διάρκεια υλοποίησης μέχρι το 2026.

Ο νέος πολεοδομικός σχεδιασμός, με το πρόγραμμα πολεοδομικών μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» που εκπόνησε το ΥΠΕΝ, περιλαμβάνει στις δράσεις που υλοποιεί το ΤΕΕ 227 Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (που αφορούν 730 Δημοτικές Ενότητες), 18 Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (που αφορούν αντίστοιχα 20 ευρύτερες ή μικρότερες περιοχές), μία ολοκληρωμένη Μελέτη Καθορισμού Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης (σε 83 Δημοτικές Ενότητες), 12 αυτοτελείς μελέτες για την οριοθέτηση οικισμών (που αφορούν 51 Δημοτικές Ενότητες εκτός/επιπλέον αυτών που περιλαμβάνονται σε ΤΠΣ/ΕΠΣ) και 1 αυτοτελή μελέτη για τον χαρακτηρισμό δημοτικών οδών (που αφορά επιπλέον 149 Δημοτικές Ενότητες).

Σε αυτό το σύνολο 259 ξεχωριστών έργων-διαγωνισμών, έχει προχωρήσει η πλειονότητά τους μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2024. Συγκεκριμένα, 150 ΤΠΣ/ΕΠΣ/μελέτες έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί και εξελίσσονται οι εργασίες, 47 βρίσκονται σε φάση ελέγχου από τις υπηρεσίες (υπουργείων, Ελεγκτικού Συνεδρίου, ΤΕΕ, αναδόχων) πριν από την υπογραφή της σύμβασης (δηλαδή έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, αλλά εκκρεμεί η υπογραφή), 54 ακόμη βρίσκονται σε στάδιο πριν από την οριστική κατακύρωση σε ανάδοχο (υπάρχει προσωρινός ανάδοχος), 4 βρίσκονται στη φάση αξιολόγησης του διαγωνισμού και 4 (που αφορούν, κυρίως, τα πρώτα δοκιμαστικά ΤΠΣ που επαναπροκηρύχθηκαν) βρίσκονται σε φάση τελικής έγκρισης των τευχών του διαγωνισμού, ο οποίος εκκρεμεί, αλλά θα προχωρήσουν σε λίγες εβδομάδες.

Οι αποφάσεις του ΣτΕ που προκάλεσαν εμπλοκή 

Το θέμα που αφορά χιλιάδες ιδιοκτήτες είχε αρχικά δημιουργηθεί τον Φεβρουάριο του 2023, μετά την έκδοση της 176/2023 απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που ακύρωσε την οικοδομική άδεια σε μεγαλύτερο των 4 στρεμμάτων εκτός σχεδίου γήπεδο στην Πάτμο δημιουργώντας νομολογία, η οποία επί της ουσίας έβαζε τέλος στην εκτός σχεδίου δόμηση.

Μετά την υπόθεση στην Πάτμο, ακολούθησαν αντίστοιχες σε Αρτα και Εύβοια, ενώ τη σκυτάλη πήρε η Κρήτη στα τέλη Σεπτεμβρίου, καθώς έγινε δεκτή προσφυγή κατά τουριστικής επένδυσης. Ειδικότερα, το ΣτΕ ακύρωσε την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων Επένδυσης στη θέση Αγγελόβραχος, Αγίας Πελαγίας, εντός Περιοχής Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης, κρίνοντας ότι η αγροτική οδός δεν καθιστά το γήπεδο δομήσιμο. «Το γήπεδο της επίμαχης εγκατάστασης δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι πληροί τον βασικό κανόνα της πολεοδομικής νομοθεσίας, κατά τον οποίο δομήσιμα είναι τα γήπεδα που έχουν “πρόσωπο” σε κοινόχρηστο χώρο», αναφέρει χαρακτηριστικά. Σημειώνει, επίσης, ότι ο περιμετρικός πεζόδρομος του οικισμού δεν εμπίπτει στην έννοια της κοινόχρηστης οδού που δίνει «πρόσωπο» στο γήπεδο.

Λίγες μέρες αργότερα, το ΣτΕ έκρινε παράνομη την αναγνώριση τμήματος οδού στην Αντίπαρο ως προϋφιστάμενου του 1923. Όπως ανέφερε, δεν είναι επαρκώς αιτιολογημένη η κρίση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης περί αναγνώρισης τμήματος οδού ως προϋφιστάμενου του 1923, καθώς δεν διευκρινίστηκε ότι η προς αναγνώριση οδός προϋφίσταται ως ιδιωτική και τεθείσα σε κοινή χρήση προ του έτους 1923 καθ’ όλο της το μήκος, το οποίο εκτείνεται μεταξύ των δύο ακραίων σημείων σύνδεσης με κοινόχρηστους χώρους και σημεία προορισμού. «Το γεγονός ότι η προτεινόμενη προς αναγνώριση οδός προβάλλει στο όριο και έμπροσθεν ιδιοκτησιών, αποτελώντας κατ’ ουσίαν προέκτασή τους, δεν δύναται να της προσδώσει τον χαρακτήρα της οδού», επισημαίνουν οι δικαστές.

Οι αποφάσεις του ΣτΕ προκάλεσαν εμπλοκή στην οικοδομική δραστηριότητα και αναβρασμό στις Υπηρεσίες Δόμησης, που δεν ήξεραν πώς να διαχειριστούν τα νέα δεδομένα, με αποτέλεσμα να πέσει σημαντικά η έκδοση αδειών.

eleftherostypos.gr

Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2024

 Δραματική αύξηση παρουσιάζουν τα εργατικά ατυχήματα τελευταία χρόνια

Δραματική αύξηση παρουσιάζουν τα εργατικά ατυχήματα τελευταία χρόνια

 


Δραματική αύξηση παρουσιάζουν τα εργατικά ατυχήματα τελευταία χρόνια γεγονός που συνεχίσθηκε και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, με την καταγραφή 7.800 περιστατικών εκ των οποίων 24 θανατηφόρα. Το πρόβλημα έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας καθώς κάθε έτος τα εργατικά ατυχήματα ξεπερνούν τις 14.000, κάτι που απεικονίζεται στις επίσημες εκθέσεις της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεωρητών Εργασίας. Ένα μεγάλο μέρος από τα ατυχήματα αποδίδεται στις άθλιες συνθήκες εργασίας, αλλά και στα εξαντλητικά ωράρια εργασίας.

Ιδιαιτέρως σημαντικό και αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στα επίσημα στοιχεία της χώρας μας δεν καταγράφονται η επαγγελματική νοσηρότητα, οι επαγγελματικές ασθένειες και οι θάνατοι που προέρχονται από επαγγελματική νόσο.

Παρά ταύτα ο αριθμός των εργατικών ατυχημάτων βαίνει συνεχώς αυξανόμενος. Για το 2024 δεν υπάρχει πλήρης καταγραφή, παρότι τα πρώτα στοιχεία είναι ενδεικτικά για την ανοδική τους πορεία. Το 2023 αναγγέλθηκαν 14.920 εργατικά ατυχήματα, έναντι 14.388 το 2022 και 11.957 το 2021.

Το οικονομικό – πλην του κοινωνικού – κόστος των ατυχημάτων ξεπερνά τα 150 εκατομμύρια ετησίως.

Εργατικά ατυχήματα: Οι κλάδοι – «πρωταθλητές»

Τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα, αντιστοιχούν κατά σειρά στον κλάδο του λιανικού εμπορίου εκτός οχημάτων (22,8%), στον κλάδο των καταλυμάτων (9,3%), στον κλάδο της Δημόσιας Διοίκησης και Άμυνας και υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης (9,3%), στον κλάδο των δραστηριοτήτων ανθρώπινης υγείας (6,4%), στις κατασκευές (6%), στον κλάδο του χονδρικού εμπορίου εκτός οχημάτων (5,3%) και στη βιομηχανία τροφίμων (4,9%).

Σύμφωνα με έρευνα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΣΕΤΕΕ), συνολικά, τα εργατικά δυστυχήματα το 2023 ανήλθαν στα 179, ενώ 287 εργαζόμενοι τραυματίστηκαν σοβαρά. Το 2022 οι νεκροί σε εργατικά δυστυχήματα, ήταν 104 και σοβαρά τραυματισμένοι 140. Παράλληλα, δεν καταγράφονται οι επαγγελματικές ασθένειες στη χώρα μας. Ο υψηλότερος αριθμός θυμάτων, εντοπίζεται μεταξύ εργατών και μισθωτών (60), ακολουθούν οι αγρότες (44), στην τρίτη θέση βρίσκεται ο κατασκευαστικός κλάδος (31), ενώ στην τέταρτη θέση με 21 θύματα τοποθετούνται οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα ασφαλείας.

Από τα 179 δυστυχήματα που προέκυψαν το 2023, τα περισσότερα, (τα 60), αφορούσαν εργάτες – μισθωτούς. Έπονται με 44 δυστυχήματα οι αγρότες, ενώ στην τρίτη θέση με 31 βρίσκεται ο κατασκευαστικός τομέας και ειδικά οι οικοδομικές εργασίες και τα εργοτάξια. Τέταρτη κατά σειρά κατηγορία εργατικών δυστυχημάτων, με 21 το 2023 είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, όπου και εκεί πλέον καταγράφονται πολύ σημαντικές απώλειες.

Η ΓΣΕΕ μιλά για εκρηκτική κλιμάκωση των θανάτων στην εργασία το τελευταίο διάστημα, ενώ έρευνα στην οποία συμμετέχει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, υπολογίζει ότι οι θάνατοι στη χώρα μας από επαγγελματικές νόσους φθάνουν τις 2.500 χωρίς να αναφέρονται ή να καταγράφονται από κανένα φορές.