Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

Νέος ΚΟΚ: ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ το όριο ταχύτητας στα 30 χλμ μέσα στις πόλεις

Νέος ΚΟΚ: ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ το όριο ταχύτητας στα 30 χλμ μέσα στις πόλεις


 «Κλείδωσε», όπως όλα δείχνουν, παρά τις μεγαλες αντιδράσεις, η θέσπιση του μέγιστού ορίου ταχύτητας στα αστικά κέντρα στα 30 χιλιόμετρα την ώρα.

Η ρύθμιση περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), στον οποίο μπήκαν οι τελευταίες πινελιές από το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών την Τετάρτη ώστε στη συνέχεια το κείμενο να αποσταλεί και στα συναρμόδια υπουργεία.

Στόχος είναι έως τα τέλη του μήνα να αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση διάρκειας ενός μήνα και εντός του Νοεμβρίου να κατατεθεί και να ψηφιστεί από τη Βουλή. Αυτό επεσήμανε ο υφυπουργός Μεταφορών, Βασίλης Οικονόμου από το βήμα του 7ου συνεδρίου Υποδομών και Μεταφορών. Αναφερόμενος στο όριο των 30 χλμ. στις πόλεις, επεσήμανε ότι δε θα ισχύει στους μεγάλους και κεντρικους οδικούς άξονες, στους οποίους η ανώτατη επιτρεπόμενη ταχύτητα θα παραμείνει στα 50 χλμ. την ώρα για λόγους κυκλοφορίας.

Ανέφερε ότι η οδήγηση με τη μειωμένη ταχύτητα είναι δύσκολη, όπως διαπίστωσε και ο ίδιος δοκιμάζοντάς τη το τελευταίο διάστημα, αλλά υπεραμύνθηκε του μέτρου υπογραμμίζοντας τα τεράστια οφέλη που θα έχει στην οδική ασφάλεια. «Χρειάζεται να αλλάξουμε νοοτροπία. Κάθε χρόνο έχουμε 650 νεκρούς σε τροχαία δυστυχήματα, οι 350 εξ αυτών είναι μέσα στην πόλη, οι 100 είναι πεζοί», τόνισε.

Να σημειωθεί ότι το μέτρο εφαρμόζεται εδώ και χρόνια σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις και σύμφωνα με τους συγκοινωνιολόγους σε χώρες όπως η Ελλάδα με αυξημένο αριθμό ευάλωτων χρηστών λόγω και της υψηλής χρήσης δικύλου, η μείωση της ταχύτητας στις κατοικημένες περιοχές στα 30 χλμ/ώρα δεν είναι επιλογή αλλά ανάγκη. Κι αυτό καθώς έχει αποδειχτεί ότι όταν ένα αυτοκίνητο κινείται με ταχύτητα 30 χλμ/ώρα, η πιθανότητα θανάσιμου ή σοβαρού τραυματισμού του ευάλωτου χρήστη, δηλαδή του πεζού, του χρήστη μοτοσυκλέτας, ποδηλάτου ή ηλεκτρικού πατινιού σε περίπτωση ατυχήματος είναι 20%, ενώ εάν το αυτοκίνητο κινείται με 50 χλμ/ώρα, η πιθανότητα θανάσιμου ή σοβαρού τραυματισμού ξεπερνά το 80%!

Τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν στις πόλεις

Πηγές του υπουργείου σημειώνουν επίσης ότι τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν στις πόλεις, με το 74% αυτών να προκαλούν νεκρούς ή τραυματίες.

Ο νέος ΚΟΚ θα περιλαμβάνει εξορθολογισμό ορισμένων ποινών για παραβάσεις που δε σχετίζονται με την πρόκληση σοβαρών ατυχημάτων, αλλά θα είναι αμείλικτος σε πέντε βασικές παραβάσεις για τις οποίες τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά. Πρόκειται για την παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, τη μη χρήση κράνους από τους δικυκλιστές, την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, τη μη χρήση ζώνης και τη χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση.

Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα δε θα προβλέπονται μονο υψηλά πρόστιμα, αλλά και ποινή όπως ήδη προβλέπει ο νέος Ποινικός Κώδικας, ενώ η υποτροπιάζουσα συμπεριφορά θα τιμωρείται με την κλιμάκωση ποινών και προστίμων: «Για το κράνος τα πρόστιμα θα είναι αυστηρά. Το ίδιο και για την αντικοινωνική συμπεριφορά, αλλά και για την υποτροπή που θα είναι επίσης ψηλά στην ποινική αντιμετώπιση. Πλέον δεν υπάρχει αμέλεια. Οταν πίνω και οδηγώ η συμπεριφορά μου προκαλεί σοβαρά τραυματίες και νεκρούς. Ανάλογη θα είναι και η ποινική αντιμετώπιση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

Οι νέες διατάξεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον νέο ΚΟΚ έχουν συμπεριληφθεί διατάξεις αναφορικά με τη διαμόρφωση των οδών ώστε να διευκολυνθεί η κίνηση των οχημάτων μικροκινητικότητας ποδηλάτων και πατινιών, ενώ προβλέπεται και η διήθηση της κυκλοφορίας των μοτοσικλετιστών ώστε να κινούνται χωρίς να παρεμποδίζονται από τα ΙΧ σε περίπτωση μποτιλιαρίσματος.

Ωστόσο αυτό που αλλάζει σημαντικά στον νέο ΚΟΚ είναι η φιλοσοφία, καθώς καταρτίστηκε ώστε να τιμωρεί τον παραβάτη οδηγό και όχι το αυτοκίνητο. Ως αποτέλεσμα θα μειωθούν δραστικά οι παραβάσεις, στις οποίες θα υπάρχει αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος και πλέον σε πολλές περιπτώσεις θα αφαιρείται μόνο η άδεια οδήγησης. Με τον τρόπο αυτό η τιμωρία θα βαρύνει μόνο τον παραβάτη οδηγό και δε θα τίθεται εκτός κυκλοφορίας και το όχημα, με το οποίο μπορεί να εξυπηρετούνται και άλλα μέλη της ίδιας οικογένειας.

Οι ποινές, σύμφωνα με τον νέο ΚΟΚ, θα αφορούν κυρίως στον οδηγό και θα είναι ανάλογες των παραβάσεων με βάση κατηγοριοποίηση αυτών ως προς την επικινδυνότητά τους και συγκεκριμένα:

σε αυτές που θεωρουνται υψηλής επικινδυνότητας για την πρόκληση σοβαρού ατυχήματος (π.χ. η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, η υπερβολική ταχύτητα ή η αντικανονική προσπέραση, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ),
στις παραβάσεις μεσαίας επικινδυνότητας και
στις παραβάσεις χαμηλής επικινδυνότητας (διοικητικές) . Στην κατηγορία αυτή αναμένεται να ενταχθεί για παράδειγμα η οδήγηση χωρίς ο οδηγός να φέρει μαζί του τα νόμιμα έγγραφα

πηγη: ethnos

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

Άρειος Πάγος: ΦΡΕΝΟ στην κατασπατάληση νερού- Ποινικές διώξεις στους παραβάτες

Άρειος Πάγος: ΦΡΕΝΟ στην κατασπατάληση νερού- Ποινικές διώξεις στους παραβάτες

 


«Καμπανάκι» ηχεί η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και η Γεωργία Αδειλίνη στους δήμους και τις περιφέρειες αλλά και στις διωκτικές αρχές, ζητώντας την απόδοση ποινικών ευθυνών σε όσους αλόγιστα σπαταλούν το νερό.

Με φόντο το διαφαινόμενο μεγάλο πρόβλημα της λειψυδρίας, που απειλεί πλέον και τη χώρα μας, ο Άρειος Πάγος παρεμβαίνει και ζητεί τη λήψη μέτρων ως ανάχωμα στην κατασπατάληση των υδάτινων αποθεμάτων.

Η κ. Αδειλινη στην εγκύκλιό της προς τις Εισαγγελίες της χώρας ζητά την αυξημένη επαγρύπνιση των αυτοδιοικήσεων της χώρας, ενώ από τις δικαστικές αρχές ζητά την άσκηση ποινικών διώξεων και την απόδοση ευθυνών στους παραβάτες, καθώ και σε αυτούς που αντλούν νερό από παράνομες γεωτρήσεις και σε όσους διαθέτουν μεν νόμιμες γεωτρήσεις, αλλά δε συμμορφώνονται με τα μέτρα και τις υποδείξεις των αρχών.

dnews.gr

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024

Ηλεκτρικό ρεύμα: 6 φορές υψηλότερη η χονδρεμπορική τιμή στην Ελλάδα από ότι στην ΕΥΡΩΠΗ

Ηλεκτρικό ρεύμα: 6 φορές υψηλότερη η χονδρεμπορική τιμή στην Ελλάδα από ότι στην ΕΥΡΩΠΗ


 Από χθες επανήλθαν οι ακραίες τιμές στις χονδρεμπορικές αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μετά από μια μικρή ανάπαυλα τριών ημερών, με την Ελλάδα να βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με τις υψηλότερες τιμές, παρά τη φθινοπωρινή μείωση της ζήτησης λόγω της δροσιάς.

 Συγκεκριμένα, η μέση τιμή της μεγαβατώρας εκτοξεύθηκε στα 138,19 ευρώ, έπειτα από ένα άλμα κοντά στο 70% σε σχέση με την τιμή της Κυριακής, η οποία διαμορφώθηκε στα 124,13 ευρώ. Η τιμή αυτή είναι έξι φορές υψηλότερη από τη Γαλλία, όπου η τιμή της μεγαβατώρας φτάνει μόλις τα 21,91 ευρώ, ενώ είναι πενταπλάσια σε σχέση με τις αγορές της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, που βρίσκονται στα 25,7 ευρώ.

Η ελληνική αγορά ενέργειας σημειώνει επίσης σημαντική διαφορά με τη Γερμανία, όπου η τιμή της μεγαβατώρας είναι 50 ευρώ χαμηλότερη, και με την Ιταλία, που παραδοσιακά έχει υψηλότερες τιμές, ωστόσο η τιμή της είναι σχεδόν 24 ευρώ χαμηλότερη από την ελληνική. Οι περισσότερες αγορές της Κεντρικής Ευρώπης κινούνται γύρω από τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ μόνο η Αλβανία με 168,65 ευρώ και η Ιρλανδία με 138,57 ευρώ καταγράφουν τιμές υψηλότερες από την Ελλάδα.

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί ανησυχία, καθώς οι αυξημένες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας επηρεάζουν άμεσα τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, αυξάνοντας το κόστος ζωής και τις λειτουργικές δαπάνες σε μια περίοδο που η οικονομική ανάκαμψη είναι καίρια. Παράλληλα, οι μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές υποδηλώνουν την αστάθεια των ενεργειακών αγορών, που παραμένουν ευάλωτες σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως οι διακυμάνσεις στις τιμές των καυσίμων και οι γεωπολιτικές εξελίξεις.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα καταγράφει υψηλότερες τιμές από χώρες όπως η Ιταλία υποδηλώνει δομικά προβλήματα στην εγχώρια αγορά ενέργειας, πιθανώς λόγω ελλείψεων ή έλλειψης επαρκούς ανταγωνισμού, κάτι που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα της χώρας στην ευρωπαϊκή οικονομία. Αν συνεχιστούν οι υψηλές τιμές, ενδέχεται να δημιουργηθούν νέες πιέσεις για κρατική παρέμβαση, γεγονός που θα μπορούσε να επιβαρύνει περαιτέρω τον κρατικό προϋπολογισμό.

dnews.gr

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024

Οδήγηση: Τι αλλάζει για τους ηλικιωμένους – Χωρίς εξετάσεις δεν θα κρατούν τιμόνι

Οδήγηση: Τι αλλάζει για τους ηλικιωμένους – Χωρίς εξετάσεις δεν θα κρατούν τιμόνι

 


Αλλαγές στο δίπλωμα οδήγησης όσον αφορά στους 70άρηδες οδηγούς σχετικά με το καθεστώς που προβλέπει τη χορήγηση δυνατότητας οδήγησης.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί οδηγία με βάση την οποία οι οδηγοί που κλείνουν τα 70 έτη θα πρέπει να περνούν από εκτενέστερους και πιο αυστηρούς ιατρικούς ελέγχους.

Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων έχει πέσει και η πρακτική εξέταση οδήγησης. Σχετικά με αυτό το θέμα, πολλά κράτη-μέλη έχουν επιχειρήσει στο παρελθόν να το υιοθετήσουν, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, αλλά δυστυχώς ποτέ δεν εφαρμόστηκε για πολλούς και διάφορους λόγους.

Αυστηρότεροι ιατρικοί έλεγχοι

Οι οδηγοί που κλείνουν τα 70 έτη θα πρέπει να περνούν από εκτενέστερους και πιο αυστηρούς ιατρικούς ελέγχους, όπως φαίνεται να έχουν καταλήξει τα στελέχη της Κομισιόν.

Αξίζει να αναφερθεί πως πουθενά στην ΕΕ δεν υπάρχει όριο ηλικίας στην άδεια οδήγησης και ο νόμος ορίζει ότι με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας οι οδηγοί πρέπει να εξετάζονται από 2 γιατρούς ανά τριετία, ενώ με τη συμπλήρωση των 80 χρονών κάθε 2 έτη απαιτείται η εξέταση του οδηγού από περισσότερες ειδικότητες γιατρών.

Αντιδράσεις για το υποχρεωτικό τεστ οδήγησης

Σύμφωνα με την Κομισιόν οι άνθρωποι άνω των 70 ετών θα πρέπει είτε να συμπληρώνουν μια λεγόμενη αυτοαξιολόγηση της οδηγικής τους ικανότητας είτε να υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις κάθε πέντε χρόνια.

Στο κείμενο των σχεδίων αναφέρεται ότι «η απόφαση για ποιο από τα δύο εναπόκειται στα κράτη-μέλη», με την επισήμανση ότι αυτό ισχύει για κάθε ανανέωση διπλώματος οδήγησης. Υπάρχουν βέβαια κι άλλες προτάσεις, όπως ότι για τα διπλώματα που εκδόθηκαν από τις 19 Ιανουαρίου του 2013 και μετά δεν θα ισχύουν επ’ αόριστον, αλλά μόνο για 15 χρόνια, κάτι που εφαρμόζει ήδη η Ελλάδα. Από την ηλικία των 70 θα πρέπει να ανανεώνονται κάθε 5 χρόνια, ενώ στην Ελλάδα ανανεώνονται κάθε 3 χρόνια έως τα 80 και κατόπιν κάθε 2 χρόνια.

Αρκετοί είναι οι υπουργοί Μεταφορών στην ΕΕ οι οποίοι προφανώς για ψηφοθηρικούς λόγους επισήμαναν: «Η ιδέα ότι οι ηλικιωμένοι πολίτες μιας ορισμένης ηλικίας πρέπει να υποβάλλονται σε τακτικό τεστ φυσικής κατάστασης χωρίς κανέναν περαιτέρω λόγο δεν είναι καλή».

Οι ασφαλιστές από την άλλη μεριά θεωρούν ότι είναι καλό οι άδειες οδήγησης να ανανεώνονται κάθε πέντε χρόνια από την ηλικία των 70 ετών, μέσω μιας αυτοαξιολόγησης.

Με τη σειρά τους, οι Σχολές Οδηγών προτείνουν να υπάρχουν κάποια υποχρεωτικά μαθήματα οδήγησης σε άτομα άνω των 75 ετών ώστε το δίπλωμά τους να παραμένει σε ισχύ…

parapolitika.gr

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

Πόσοι «χτυπούν» την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας και πόσοι την… λησμονούν

Πόσοι «χτυπούν» την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας και πόσοι την… λησμονούν

 


Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση των σούπερ μάρκετ. Πώς διασφαλίζεται η εφαρμογή του μέτρου.

Ιδιαιτέρως ικανοποιητική κρίνεται η έως τώρα εφαρμογή του μέτρου της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, γεγονός που καταδεικνύεται από την αύξηση των δηλωθεισών υπερωριών σε σχέση με τα προηγούμενα έτη στους κλάδους οι οποίοι έχουν ήδη ενταχθεί στο μέτρο αυτό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση των σούπερ μάρκετ. Βάσει των στοιχείων του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», σημειώθηκε αύξηση στις δηλωθείσες υπερωρίες στα σούπερ μάρκετ, καθώς, από την έναρξη της εφαρμογής του μέτρου έως το τέλος του 2023, παρατηρήθηκε σωρευτική αύξηση, ύψους +61,2%.

Ήδη, 73.000 επιχειρήσεις, με 750.000 εργαζόμενους από τράπεζες, μεγάλα σούπερ μάρκετ, ασφαλιστικές εταιρίες, εταιρίες φύλαξης (security), ΔΕΚΟ, βιομηχανία και λιανεμπόριο, κάνουν πλήρη εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, ενώ, πριν από λίγες ημέρες, η χρήση της επεκτάθηκε σε πιλοτική φάση αρχικά στους κλάδους του τουρισμού και του επισιτισμού, για να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από την 1η Μαρτίου 2025.

Έτσι, λοιπόν, περίπου 1.500.000 εργαζόμενοι στους μεγαλύτερους κλάδους της εγχώριας οικονομίας προβλέπεται πλέον να «χτυπάνε» την Ψηφιακή Κάρτα κατά την προσέλευση και κατά την αποχώρησή τους από τον χώρο εργασίας τους, καταγράφοντας επακριβώς τον χρόνο φυσικής παρουσίας τους εκεί, με τελικό στόχο η εφαρμογή του μέτρου να επεκταθεί σταδιακά στο σύνολο των επιχειρήσεων της χώρας.

Επίσης, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του τουρισμού και του επισιτισμού (π.χ. ξενοδοχεία, καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, camping και χώροι εστίασης) οφείλουν να αξιοποιήσουν την περίοδο προσαρμογής, ώστε να εναρμονιστούν με τα νέα δεδομένα και να εγκαταστήσουν τον απαιτούμενο τεχνολογικό εξοπλισμό, που επί της ουσίας είναι ένα τάμπλετ.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εργασίας δηλώνει ότι ο διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς θα είναι ανοιχτός και διαρκής, όπως ακριβώς συνέβη και με τους υπόλοιπους τομείς επαγγελματικής δραστηριότητας που έχουν ήδη ενταχθεί στο μέτρο της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας.

Εν τω μεταξύ, στο διάστημα που μεσολαβεί έως την 1η Μαρτίου, το υπουργείο σκοπεύει να υλοποιήσει διαδικτυακά σεμινάρια (webinars), καθώς και ενημερωτικές δράσεις σε πολλά μέρη της Ελλάδας, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους εργαζομένων και εργοδοτών, με σκοπό την πλήρη ενημέρωση για την ορθή εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας και την επίλυση τεχνικών ζητημάτων, όπου αυτά ανακύπτουν.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για τον σεβασμό του ωραρίου, καθώς διασφαλίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων με την πλήρη καταγραφή των πραγματικών ωρών εργασίας και πλήρεις απολαβές για κάθε ώρα εργασίας.

Παράλληλα, δημιουργείται το πλαίσιο για διαφανείς και αποτελεσματικούς ελέγχους, προστατεύονται από τον αθέμιτο ανταγωνισμό οι επιχειρήσεις που σέβονται τη νομοθεσία έναντι εκείνων που εφαρμόζουν πρακτικές αδήλωτης ή υποδηλωμένης εργασίας και κατοχυρώνονται τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος από εισφορές.

Πώς διασφαλίζεται η εφαρμογή του μέτρου

Με στόχο την πιστή εφαρμογή του μέτρου από τις επιχειρήσεις, η Επιθεώρηση Εργασίας διενεργεί συνεχώς εντατικούς ελέγχους, που αφορούν μεταξύ άλλων και τη σήμανση της Ψηφιακής Κάρτας των εργαζομένων.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, αν, κατά τον έλεγχο, διαπιστωθεί ότι ο εργαζόμενος έχει ξεκινήσει την απασχόλησή του στις κτιριακές εγκαταστάσεις του εργοδότη του, χωρίς να υφίσταται σήμανση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, επιβάλλονται σημαντικά διοικητικά πρόστιμα και κυρώσεις από τους Επιθεωρητές Εργασίας, που ανέρχονται σε 10.500 ευρώ για κάθε μη ορθά δηλωμένο εργαζόμενο.

Το ίδιο θα συμβεί, εάν διαπιστωθεί ότι ο εργαζόμενος έχει «νόθα» σήμανση της Ψηφιακής Κάρτας του, με την οποία δηλώνει δήθεν την αποχώρησή του από την επιχείρηση, ενώ, στην πραγματικότητα, εξακολουθεί να εργάζεται, πραγματοποιώντας αδήλωτη υπερωριακή απασχόληση.

Ενδεικτικά, η Επιθεώρηση Εργασίας στον τομέα των εργασιακών σχέσεων βεβαίωσε 211 παραβάσεις σχετικά με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, τον Αύγουστο του 2024 και επέβαλε πρόστιμα, ύψους 445.800,00 ευρώ, ενώ, στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2024, εντοπίστηκαν 1.469 παραβάσεις που αφορούσαν τη μη ορθή εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, με συνολικό ποσό προστίμων 3.752.690,00 ευρώ.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, δηλώνει ότι στόχος της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας είναι η προστασία των εργαζομένων, καθώς προάγει τις διαφανείς εργασιακές σχέσεις, αφού καταγράφει τις πραγματικές ώρες εργασίας, καταπολεμά τα φαινόμενα της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας και προστατεύει τις υγιείς επιχειρήσεις.

Όπως επισημαίνει η υπουργός, τον περασμένο Ιούλιο, εφαρμόστηκε πλήρως το μέτρο της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας σε εστίαση και λιανεμπόριο. Τώρα, επεκτείναμε την εφαρμογή του και στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης πιλοτικά.

«Σκοπός μας είναι να εντάξουμε σε αυτό το πλέγμα προστασίας όλους τους κλάδους και, συνεπώς, όλους τους εργαζόμενους» αναφέρει χαρακτηριστικά η κα Κεραμέως.

dnews.gr

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024

Η ακρίβεια «βαραίνει» την σχολική τσάντα: Γιατί έχουν αυξηθεί τόσο πολύ οι τιμές

Η ακρίβεια «βαραίνει» την σχολική τσάντα: Γιατί έχουν αυξηθεί τόσο πολύ οι τιμές


 Για την πορεία των τιμών των σχολικών ειδών υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Ανάπτυξης έχει θέσει σε εφαρμογή, έως και τις 15 Οκτωβρίου, το καλάθι του μαθητή.

Στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος των ελληνικών νοικοκυριών βρίσκονται, αυτές τις μέρες, τα σχολικά είδη λόγω της έναρξης της νέας χρονιά ενώ συνεχίζεται η προσπάθεια της κυβέρνησης για βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και έλεγχο της ακρίβειας.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Ανάπτυξης διατηρεί στραμμένο το ενδιαφέρον του στη σωστή λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά αλλά ετοιμάζει, δυναμικά, και το νέο βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο στη χώρας.

Ειδικά για την πορεία των τιμών των σχολικών ειδών υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Ανάπτυξης έχει θέσει σε εφαρμογή, έως και τις 15 Οκτωβρίου, το καλάθι του μαθητή και ήδη, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι τιμές των βασικών σχολικών προϊόντων που συμπεριλαμβάνονται σε αυτό το καλάθι φαίνεται να είναι μειωμένες, φέτος σε σχέση με πέρυσι, κατά 5% με 10%. Επίσης, διενεργείται έλεγχος, αυτή την περίοδο, σε 26 μεγάλες εταιρείες – σούπερ μάρκετ και προμηθευτές – για 2.500 κωδικούς.

Για το καλάθι του μαθητή, όπως έχει ξεκαθαρίσει ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, «εντάχθηκε στον πολύ αυστηρό νόμο για το περιθώριο κέρδους, που αν παραβιαστεί θα επιβληθούν πρόστιμα που φτάνουν μέχρι και τα 6 εκατ. ευρώ». Σε ό,τι αφορά, γενικότερα, στην πορεία των τιμών, όπως έχει αναφέρει ο υπουργός, για τέταρτο συνεχόμενο μήνα έχουν μειωθεί στα τρόφιμα και τα βασικά είδη διαβίωσης κατά 1% με 2% μέσο όρο, παρότι δεν έχει μειωθεί η κατανάλωση και ο τζίρος στην αγορά.

Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος, Απόστολος Πεταλάς σημειώνει ότι η μεγάλη πρόκληση που υπήρχε και συνεχίζει να υπάρχει είναι το γεγονός ότι «το μεγαλύτερο μέρος των σχολικών ειδών εισάγονται από την Ασία στην Ελλάδα, κάνοντας τον γύρο της Αφρικής λόγω των προβλημάτων στην Ερυθρά Θάλασσα, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια σημαντική επιβάρυνση στα κόστη αυτών των προϊόντων 10-12%. Παρά ταύτα, οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ κατανοούν την ανάγκη να υποστηριχθεί το μέσο νοικοκυριό με παιδιά σε σχολική ηλικία και στο πλαίσιο αυτό, προχώρησαν σε μειώσεις τιμών στα σχολικά είδη μέχρι και 10% σε σχέση με την περυσινή χρονιά». Αυτό δημιουργεί σημαντική πίεση στο αποτέλεσμα των σούπερ μάρκετ ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Πεταλά, είναι μέρος της κοινωνικής ευθύνης των εταιρειών.

Γενικότερα, όπως τονίζει ο κ. Πεταλάς, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι τιμές των καταναλωτικών προϊόντων στα σούπερ μάρκετ βρίσκονται σε καθοδικό κύκλο και η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της αποκλιμάκωσης των τιμών, διεθνώς, αλλά και των μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Ο ίδιος εκτιμά ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί με αποτέλεσμα και τον Σεπτέμβριο να καταγραφεί, για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, αρνητικός πληθωρισμός στα σούπερ μάρκετ στο σύνολο των προϊόντων. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), τον Αύγουστο ο πληθωρισμός στα σούπερ μάρκετ ήταν αρνητικός με τις τιμές των προϊόντων να καταγράφονται μειωμένες κατά μέσο όρο 1,08% σε σχέση με τον Αύγουστο 2023.

Εστιάζοντας στα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο κ. Πεταλάς σημειώνει ότι ο πληθωρισμός ενισχύθηκε στο 3% τον Αύγουστο, από 2,7% που ήταν τον Ιούλιο. Οι κατηγορίες που οδήγησαν σε αυτή την εξέλιξη ήταν η στέγαση, η εκπαίδευση, η υγεία και η ενέργεια. Στα τρόφιμα τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν ότι σε σχέση με πέρυσι, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 2,8%.

Συνεχείς έλεγχοι στην αγορά

Από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης, οι έλεγχοι στην αγορά είναι καθημερινοί και σε όλο το εύρος της, επιβάλλονται πρόστιμα όταν και όπου χρειαστεί, ενώ ενισχύονται οι ανεξάρτητες αρχές (Επιτροπή Ανταγωνισμού, Συνήγορος του Καταναλωτή) για να προστατευτεί ο καταναλωτής.

Στο μεταξύ όμως το υπουργείο Ανάπτυξης έχει στραμμένο το ενδιαφέρον του και στο μέλλον ετοιμάζοντας το νέο βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο στη χώρας.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός σημείωσε: «το υπουργείο, στα μάτια τμήματος της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης είχε μεταλλαχθεί σε υπουργείο της ακρίβειας», κάτι που χαρακτήρισε «μια πολύ λαθεμένη εξέλιξη γιατί η ταυτότητα του υπουργείου σχετίζεται με το πώς θα φέρει επενδύσεις, πώς θα διευκολύνει την επιχειρηματικότητα, να γίνει πιο παραγωγική και ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία, με πιο πολλές θέσεις εργασίας». «Αυτή είναι η βασική αποστολή, αυτή έχουμε κληθεί να υπηρετήσουμε», είπε ο υπουργός.

Στον τομέα της αντιμετώπισης του κόστους ζωής, ο κ. Θεοδωρικάκος ξεκαθάρισε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης σχετίζεται με το 1/3 της ακρίβειας – τρόφιμα και βασικά είδη διαβίωσης- αλλά ταυτόχρονα δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι η χώρα μας έχει νομοθετήσει μία πάρα πολύ αυστηρή νομοθεσία, που στοχεύει στο ότι, κανείς, δεν μπορεί να ξεπερνά το ποσοστό κέρδους που ίσχυε τον Δεκέμβριο του 2021.

Έτσι, εκτός από την πορεία των τιμών, το υπουργείο Ανάπτυξης εστιάζει, μεθοδικά και δυναμικά – όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο κ. Θεοδωρικάκος – στον σχεδιασμό του νέου βιώσιμου παραγωγικού μοντέλου της χώρα μας με βασικό άξονα να εντοπιστούν και να αναδειχθούν οι επιχειρηματικές δραστηριότητες που μπορούν να αναπτυχθούν περισσότερο ανά περιφέρεια.

Αυτό θα επιτευχθεί σε συνεργασία και με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ώστε να κατευθυνθούν σωστά οι διαθέσιμοι πόροι προκειμένου να ενισχυθούν επιχειρηματικές δραστηριότητες που δημιουργούν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα.

Υπενθυμίζεται ότι η βιώσιμη ανάπτυξη και η πράσινη μετάβαση αποτελούν κύριες στρατηγικές επιλογές του νέου παραγωγικού μοντέλου καθώς η Ελλάδα έχει πολλαπλά συγκριτικά πλεονεκτήματα στον τομέα αυτόν.

Σε ό,τι αφορά στις επενδύσεις, τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται, όποιος θέλει να καταθέσει επενδυτική πρόταση προς το ελληνικό κράτος, να μπορεί να απευθύνεται σε μια υπηρεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Τέλος ο τομέας που αναμένεται να δοθεί, άμεσα, ιδιαίτερη έμφαση είναι η έρευνα και η καινοτομία καθώς αποτελούν βασικό πυλώνα για να γίνουν οι επιχειρήσεις πιο ανταγωνιστικές. Σε αυτό το πλαίσιο, τις επόμενες μέρες θα εξειδικευτεί το μέτρο της «Golden Visa» για κεφάλαια που θα εισάγονται για την χρηματοδότηση startup εταιριών με τουλάχιστον 250.000 ευρώ, ενώ θα δίνονται φορολογικές εκπτώσεις μέχρι και 315% για επενδύσεις στην έρευνα.

dnews.gr

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024

Πόσο ευχαριστημένοι είναι οι Έλληνες με το μισθό τους και πόσο οι Ευρωπαίοι

Πόσο ευχαριστημένοι είναι οι Έλληνες με το μισθό τους και πόσο οι Ευρωπαίοι

 


Μεγάλη κουβέντα έχει ξεκινήσει σχετικά με τους μισθούς στη χώρα μας, για το αν υπάρχει πραγματικό ώφελος από τις αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς και το αν οι αυξήσεις εξουδετερώνονται από τις καθημερινές ανατιμήσεις σε βασικά προιόντα.

 

Η ακρίβεια τσακίζει τους πολίτες όλων των χωρών της Ευρώπης, πλην ελαχίστον περιπτώσεων. Η κεντρική Ευρώπη βιώνει άνοδο του κόστου ζωής, ενώ Ιρλανδία και Αγγλία έρχονται αντιμέτωποι με την δυσαρέσκεια του κόσμου, που βλέπει το βιοτικό του επίπεδο να έχει υποβαθμιστεί.

Οι αναλυτές πραγματοποίησαν έρευνα σχετικά με το πόσο ικανοποιημένοι είναι οι πολίτες της Ευρώπης με το μισθό τους, βάζοντας στην εξίσωση και το κόστος ζωής.

Στη Γερμανία, ένας μέσος μισθός κυμαίνεται μεταξύ 40.000 ευρώ και 60.000 ευρώ ετησίως. Οι μισθοί στο Βερολίνο και το Μόναχο είναι σε καλύτερη μοίρα από άλλες πόλεις, και προς το παρόν οι Γερμανοί βιώνουν τη μικρότερη αύξηση του κόστους ζωής.

«Ενώ το κόστος ζωής στο Βερολίνο έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, παραμένει πιο προσιτό από άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπως το Λονδίνο και το Παρίσι», δήλωσε στο Euronews Business ο Michael Stull, Διευθύνων Σύμβουλος της ManpowerGroup UK.

Στο Λονδίνο ο μέσος μισθός κυμαίνεται μεταξύ 60.000 ευρώ και 80.000 ευρώ. Το Λονδίνο όμως είναι η πόλη με τρομακτικές αυξήσεις σε προιόντα σίτισης, όπως αυξήσεις παρατηρούνται και στο κόστος στέγασης και υπηρεσιών.

Στο Παρίσι ένας μέσος μισθός είναι 2000 ευρώ το μήνα. Όμως σύμφωνα με τις αυξήσεις στο κόστος ζωής, δεν είναι ικανά για να ζήσεις άνετα στη Πόλη του Φωτός.

Στη Μαδρίτη ο μέσος μισθός είναι στα 2700 ευρώ, και προς το παρόν είναι αρκετός για να ζήσεις αξιοπρεπώς.

Η Ρώμη είναι από τις χώρες που πλήττονται και αυτή από ανατιμήσεις σχεδόν σε όλα τα προιόντα. Έχει αυξηθεί και το κόστος στέγασης, ενώ ο μέσος μισθός κυμαίνεται από 35.000 εώς 50.000. Θεωρητικά το κόστος ζωής είναι χαμηλότερο από τις άλλες χώρες, αλλά πολύ υψηλότερο από τα προηγούμενα χρόνια.

Για τους κατοίκους της Αθήνας η έρευνα έδειξε ότι είναι οι λιγότερο ικανοποιημένοι στην Ευρώπη, σε αντίθεση με τους εργαζόμενους στο Λουξεμβούργο που σε ποσοστό 87% λένε ότι πληρώνονται αρκετά καλά.

Στέγαση, διατροφή και υπηρεσίες στραγγαλίζουν τους εργαζόμενους στην Ελλάδα που είδαν το βιοτικό τους επίπεδο να πέφτει περισσότερο και από τα χρόνια των μνημονίων.

e-daily.gr

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024

Δήμοι σε «ρόλο» Εφορίας: Πώς θα βάζουν χέρι σε καταθέσεις οφειλετών

Δήμοι σε «ρόλο» Εφορίας: Πώς θα βάζουν χέρι σε καταθέσεις οφειλετών

 


Δήμοι σαν… εφορίες! Με βάση το ν/σ του ΥΠΕΣ που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, προωθούνται κατασχέσεις σε υπόλοιπα τραπεζικών λογαριασμών ασυνεπών οφειλετών που θα επιβάλλουν πλέον και οι Δήμοι όλης της χώρας, εφαρμόζοντας τις διαδικασίες-εξπρές που ήδη προβλέπονται και έχουν υιοθετηθεί εδώ και μερικά χρόνια από τις φοροεισπρακτικές υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Συνήθως οι οφειλές αυτές προέρχονται από κλήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας, οι οποίες καλούνται να πληρωθούν ακόμη και μετά από 20 χρόνια! για αυτές τις οφειλές οι Δήμοι στέλνουν ειδοποιήσεις, κάποιοι πολίτες μπορεί να μην τις λαμβάνουν και εκεί… ξεκινούν οι αντιπαραθέσεις.

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με το Άρθρο 9 του ΚΔΕ τα μέτρα που εφαρμόζονται για την είσπραξη των δημοσίων εσόδων είναι αναγκαστικά και είναι τα παρακάτω:

α) κατάσχεση κινητών, είτε στα χέρια του οφειλέτη είτε κινητών και απαιτήσεών του εν γένει στα χέρια τρίτου,

β) κατάσχεση ακινήτων.

Να τονιστεί δε, ότι δεν απαιτείται η κοινοποίηση της ατομικής ειδοποίησης υπερημερίας για την επιβολή κατάσχεσης στις περιπτώσεις κατάσχεσης χρημάτων ή χρηματικών απαιτήσεων στα χέρια του υπόχρεου ή τρίτου.

Τι αλλάζει ο νέος νόμος

Πλέον, με το νέο νομοθετικό πλαίσιο οι Δήμοι θα έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στην αναγκαστική είσπραξη εσόδων καθώς θα λειτουργούν σαν… ΑΑΔΕ και ο Προϊστάμενος της οικονομικής υπηρεσίας του εκάστοτε δήμου θα μπορεί να διαχειρίζεται τα περί κατασχέσεων με ηλεκτρονικά μέσα.

Ειδικότερα το άρθρο Άρθρο 26 του νέου νομοσχεδίου προβλέπει:

Για κάθε είδους οφειλές προς τους Δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα, το ύψος των οποίων υπερβαίνει τις δέκα χιλιάδες ευρώ (10.000€), ο οφειλέτης δικαιούται να υπαχθεί, με αίτησή του, στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών του ν. 4738/2020 (A’ 207).

Σε αυτήν την περίπτωση, το χρέος ως σύνολο απαιτήσεων (αρχικού οφειλόμενου ποσού, τυχόν προστίμων και προσαυξήσεων), βεβαιώνεται στην οικεία Δ.Ο.Υ. η οποία πλέον το διαχειρίζεται ως χρέος του Δημοσίου, ενεργώντας όλες τις πράξεις που ορίζονται στις ρυθμίσεις του ν. 4738/2020.

Στις περιπτώσεις επιτυχούς προόδου του μηχανισμού και είσπραξης οφειλομένων, η Α.Α.Δ.Ε. παρακρατά ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%) αυτών και αποδίδει τα υπόλοιπα εισπραχθέντα στον δικαιούχο, δήμο ή νομικό πρόσωπο εντός τριάντα (30) ημερών από την είσπραξή τους.

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, η Δ.Ο.Υ. ενεργεί σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 82 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν. 4978/2022, Α’ 190).

Επιπλέον, στο άρθρο 167 του ν. 3463/2006 (Α’ 114), περί είσπραξης εσόδων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προστέθηκε με το ν/σ το εξής:

«5. Ειδικά για την εφαρμογή από τους δήμους του άρθρου 32 του ν. 4978/2022 (Α’ 190), περί κατασχέσεων στα χέρια πιστωτικών ιδρυμάτων με ηλεκτρονικά μέσα, όπου στην παρ. 1 του ανωτέρω άρθρου αναφέρεται ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, νοείται ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Αναπτυξιακής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών, και όπου στην παρ. 5 αναφέρεται ο Διοικητής της ΑΑΔΕ νοείται ο Προϊστάμενος της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου.».

Γενικότερα, ως προς τις ρυθμίσεις οφειλών στους Δήμους το άρθρο 25 αναφέρει:

  1. Κάθε είδους οφειλές προς τους Δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα, από φυσικά πρόσωπα τα οποία πληρούν τα κριτήρια του ευάλωτου οφειλέτη σύμφωνα με την περ. α) του άρθρου 217 του ν. 4738/2020 (Α’ 207), περί ευάλωτου οφειλέτη, και έχουν εκδώσει βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη, σύμφωνα με την περ. β) του ίδιου άρθρου, εφόσον αυτές έχουν βεβαιωθεί έως την 31η.8.2024, δύναται, ύστερα από αίτηση του οφειλέτη προς την αρμόδια για την είσπραξή τους υπηρεσία του οικείου δήμου ή του νομικού του προσώπου, να ρυθμίζονται και να καταβάλλονται με απαλλαγή από τις προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν. 4978/2022, Α’ 190), καθώς και από τα πρόστιμα λόγω εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής ή ανακριβούς δήλωσης ή λόγω μη καταβολής τέλους, ως εξής:

α) αν εξοφληθούν εφάπαξ, με απαλλαγή κατά ποσοστό ενενήντα πέντε τοις εκατό (95%),

β) αν εξοφληθούν σε δύο (2) έως έξι (6) δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό ογδόντα πέντε τοις εκατό (85 %),

γ) αν εξοφληθούν σε επτά (7) έως δώδεκα (12) δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%),

δ) αν εξοφληθούν σε δεκατρείς (13) έως εξήντα (60) δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%).

  1. Κάθε είδους οφειλές προς τους Δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα, από φυσικά πρόσωπα τα οποία δεν ανήκουν στην κατηγορία του ευάλωτου οφειλέτη της παρ. 1, καθώς και από νομικά πρόσωπα, εφόσον αυτές έχουν βεβαιωθεί έως τις 31.8.2024, δύναται, ύστερα από αίτηση του οφειλέτη προς την αρμόδια για την είσπραξή τους υπηρεσία του οικείου δήμου ή του νομικού του προσώπου, να ρυθμίζονται και να εξοφλούνται σε έως εξήντα (60) δόσεις.
  2. Οι δόσεις των παρ. 1 και 2 είναι μηνιαίες και ισόποσες πλην της τελευταίας που μπορεί να είναι μικρότερη των υπολοίπων. Κάθε δόση, πλην της τελευταίας, δεν μπορεί να είναι μικρότερη των πενήντα ευρώ (50) ευρώ.
  3. Στη ρύθμιση του παρόντος άρθρου μπορεί, επίσης, να υπάγονται και οφειλές που κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης:

α) τελούν σε αναστολή, διοικητική ή εκ του νόμου,

β) έχουν υπαχθεί σε προηγούμενη ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής, η οποία είναι σε ισχύ, με απώλεια των ευεργετημάτων της προηγούμενης ρύθμισης και χωρίς η υπαγωγή τους να συνεπάγεται επιστροφή καταβληθέντων ποσών,

γ) δεν έχουν βεβαιωθεί, επειδή εκκρεμεί για αυτές δικαστική αμφισβήτηση σε οποιονδήποτε βαθμό, εφόσον, στην τελευταία περίπτωση, ο οφειλέτης παραιτηθεί από τα ασκηθέντα ένδικα βοηθήματα ή μέσα. Αν με το ένδικο βοήθημα είχε συνυποβληθεί αίτημα συμβιβαστικής επίλυσης της διαφοράς, η ανωτέρω παραίτηση καταλαμβάνει και το αίτημα αυτό. Βεβαίωση της γραμματείας του δικαστηρίου, όπου εκκρεμούσε η υπόθεση, ότι έχει υποβληθεί παραίτηση, επισυνάπτεται στην αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση.

  1. Η αίτηση του οφειλέτη για την υπαγωγή στη ρύθμιση του παρόντος υποβάλλεται έως την 30η.11.2024.
  2. Η ρύθμιση χορηγείται με απόφαση που εκδίδεται από τον προϊστάμενο της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου ή του νομικού προσώπου, η οποία γνωστοποιείται στον αιτούντα, με συστημένη επιστολή αν η αίτηση υποβλήθηκε έγχαρτα ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο αν υποβλήθηκε ψηφιακά.
  3. Η πληρωμή, είτε του εφάπαξ ποσού είτε της πρώτης δόσης, πραγματοποιείται μέσα σε τρεις (3) εργάσιμες ημέρες από την ημέρα γνώσης του οφειλέτη περί υπαγωγής του στη ρύθμιση, διαφορετικά η ρύθμιση καταργείται αυτοδικαίως. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του αντίστοιχου μήνα, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη ειδοποίηση του οφειλέτη.
  4. Η καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση με μηνιαία προσαύξηση πέντε τοις εκατό (5%) επί του ποσού της δόσης, από την επομένη της ημέρας που όφειλε αυτή να καταβληθεί.
  5. Εφόσον ο οφειλέτης της παρ. 1, σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης, εξοφλήσει εφάπαξ τις υπόλοιπες δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών, παρέχεται απαλλαγή κατά ποσοστό επί του εναπομείναντος ποσού των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής και των προστίμων, ίσο με αυτό που αντιστοιχεί στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων που τελικά διαμορφώνεται, με αντίστοιχη τροποποίηση της απόφασης του αρμόδιου οργάνου της παρ. 6.
  6. Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης, εφόσον δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις δέσμευσης χορήγησης αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας από άλλη αιτία και ο οφειλέτης έχει καταβάλει:

α) το πέντε τοις εκατό (5%) της ρυθμιζόμενης οφειλής του, για οφειλή μέχρι πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ, ή

β) το δέκα τοις εκατό (10%) της ρυθμιζόμενης οφειλής του, για οφειλή από πέντε χιλιάδες και ένα λεπτό του ευρώ (5.000,01) και άνω,

ο Δήμος ή το νομικό πρόσωπο προβαίνει σε εντολή άρσης της δέσμευσης αυτής προς την αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.) και σε εντολή για επαναδέσμευση σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής έστω και μίας από τις δόσεις.

  1. Σε περίπτωση μη καταβολής δύο (2) συνεχόμενων δόσεων ή τριών (3) δόσεων συνολικά, η ρύθμιση διακόπτεται και βεβαιώνονται εκ νέου τα οφειλόμενα, μαζί με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που έχουν διαγραφεί. Ο προϊστάμενος της ταμειακής υπηρεσίας γνωστοποιεί στην οικεία Δ.Ο.Υ. το συνολικά οφειλόμενο ποσό (αρχική οφειλή, πρόστιμα, προσαυξήσεις και τόκους), το οποίο πλέον βεβαιώνεται σε αυτή και εισπράττεται με ευθύνη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.). Η Α.Α.Δ.Ε. παρακρατά το πέντε τοις εκατό (5%) του ποσού που εισπράττεται και το υπόλοιπο καταβάλλεται στον δικαιούχο δήμο ή νομικό πρόσωπο εντός τριάντα (30) ημερών από την είσπραξή του.

aftodioikisi.gr

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

Πληθωρισμός: Σκαρφάλωσε στο 3% τον Αύγουστο – Tρόφιμα και υπηρεσίες στα ύψη

Πληθωρισμός: Σκαρφάλωσε στο 3% τον Αύγουστο – Tρόφιμα και υπηρεσίες στα ύψη


 Άνοδο κατέγραψε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο σκαρφαλώνοντας στο 3% από 2,7% τον Ιούλιο

Στέγαση, δαπάνες για την υγεία, και τη διατροφή καθώς και το ρεύμα σημείωσαν σημαντική άνοδο μέσα σε ένα χρόνο.

ΕΛΣΤΑΤ: «Τσίμπησε» ο πληθωρισμός

Στο 3% αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο σε ετήσια βάση από 2,7% τον Ιούλιο, σύμφωνα με τον εθνικό δείκτη τιμών καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ.

Σύμφωνα με τον εναρμονισμένο δείκτη της Eurostat, ο οποίος ανακοινώθηκε στις 30 Αυγούστου, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 3,1% από 2,7% τον Ιούλιο.

Στην άνοδο του πληθωρισμού, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, συνέβαλαν η εκτίναξη της τιμής του ρεύματος τον Αύγουστο κατά 9,7% σε ετήσια βάση (αύξηση 10,9% σε μηνιαία βάση), η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου κατά 28%.

Οι κλάδοι που «καίνε»

-Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια: +6,6%

-Ένδυση και υπόδηση: +6,2%

-Στέγαση: +5,5%

-Υγεία: +3,1%

-Εκπαίδευση: +3,5%

– Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά: +2,8%

ΕΛΣΤΑΤ: Τα τρόφιμα και οι υπηρεσίες με τις μεγαλύτερες αυξήσεις 

(Αύγουστος 2023 – Αύγουστος 2024)

-Ελαιόλαδο: +49,1%

-Φυσικό αέριο: +28%

-Ασφάλιστρα υγείας: +14%

-Ψάρια νωπά: +11,3%

-Δημητριακά +11,2%

-Μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων: +6,9%

-Ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά: +4,8%

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024

Επιδόματα Χριστουγέννων: «Κλείδωσαν» τα ποσά παροχών και οι δικαιούχοι

Επιδόματα Χριστουγέννων: «Κλείδωσαν» τα ποσά παροχών και οι δικαιούχοι

 


“Κλείδωσαν” από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τα ποσά χορήγησης της ενίσχυσης τα Χριστούγεννα αλλά και οι δικαιούχοι.

Αναλυτικά, όπως αναφέρει σήμερα σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών οι παρεμβάσεις για την  ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος για το 2025 αναλύονται ως εξής:

  • Μία επιπλέον δόση στους δικαιούχους επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ: Οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ θα λάβουν επιπλέον μία δόση επιδόματος παιδιού. Αφορά περίπου 767.000 δικαιούχους και το κόστος ανέρχεται σε 70 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το ποσό του επιδόματος ανέρχεται σε 70 ή 42 ή 28 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί ανά μήνα, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και σε 140 ή 84 ή 56 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί, ανά μήνα.
  • Ενίσχυση 200 ευρώ για δικαιούχους επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ: Πρόκειται για περίπου 37.000 δικαιούχους του εξω-ιδρυματικού επιδόματος και λοιπών επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ. Το κόστος είναι 7 εκατ. ευρώ.
  • Ενίσχυση 200 ευρώ για δικαιούχους επιδόματος ΑΜΕΑ ΟΠΕΚΑ: Αφορά περίπου 185.000 άτομα και το κόστος εκτιμάται σε 37 εκατ.
  • Ενίσχυση 200 ευρώ για τους ανασφάλιστους υπερήλικες: Οι ανασφάλιστοι υπερήλικες δικαιούχοι του αντίστοιχου επιδόματος του ΟΠΕΚΑ (περίπου 35.000) θα λάβουν ενίσχυση 200 ευρώ. Το κόστος εκτιμάται σε 7 εκατ. ευρώ.
  • Επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος: Οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (περίπου 205.000) θα λάβουν επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος κατά τον μήνα Δεκέμβριο. Το κόστος εκτιμάται σε 22 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το ύψος του επιδόματος ανέρχεται για μονοπρόσωπα νοικοκυριά σε 216 ευρώ το μήνα, για κάθε επιπλέον ενήλικα του νοικοκυριού προσαυξάνεται κατά 108 ευρώ το μήνα και για κάθε επιπλέον ανήλικο μέλος του νοικοκυριού κατά 54 ευρώ το μήνα. Συνεπώς ένα ζευγάρι με 2 τέκνα που λάμβανε επίδομα 432 ευρώ, θα λάβει επιπλέον 216 ευρώέκτακτο επίδομα, δηλαδή συνολικά 648 ευρώ.

Πηγή: enikonomia.gr

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

Οι αλλαγές για τους ιδιοκτήτες ακινήτων – Τι έρχεται για ενοίκια, Airbnb και ΕΝΦΙΑ το νέο έτος

Οι αλλαγές για τους ιδιοκτήτες ακινήτων – Τι έρχεται για ενοίκια, Airbnb και ΕΝΦΙΑ το νέο έτος

 


Μειώσεις φόρων και απαλλαγές για τους ιδιοκτήτες ακινήτων προβλέπει το νέο σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης. Στελέχη της αγοράς αναφέρουν ότι ένα ποσοστό της τάξης του 10% από τα περίπου 150.000 ακίνητα που είναι σε βραχυχρόνια μίσθωση θα μεταφερθεί στη μακροχρόνια κερδίζοντας την τριετή απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος, ενώ παράλληλα ποσοστό περίπου 10% σε πρώτη φάση υπολογίζεται να προχωρήσει στο άνοιγμα κλειστών διαμερισμάτων.

Επίσης σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ θα έχουν όσοι αποφασίσουν να ασφαλίσουν τα ακίνητα τους έναντι φυσικών καταστροφών. Σύμφωνα με το σχέδιο ο ΕΝΦΙΑ θα μειώνεται κατά 20% για όσους ιδιοκτήτες με περιουσία έως 500.000 ασφαλίσουν τα ακίνητα τους και 10% για πάνω από το ποσό αυτό. Επιπρόσθετα όσοι μείνουν χωρίς ασφάλιση, δεν θα έχουν δικαίωμα αποζημίωσης από το κράτος σε περίπτωση φυσικής καταστροφής.

Οι αλλαγές στα ακίνητα

ΕΝΦΙΑ: Αυξάνεται κατά 20% η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ στους ιδιοκτήτες που ασφαλίζουν κατοικίες αξίας έως 500.000 ευρώ από φυσικές καταστροφές (σεισμό, πυρκαγιά, πλημμύρες). Όμως όσοι έχουν ακίνητα αξίας άνω 500.000 ευρώ διατηρούν την έκπτωση 10% στον ΦΠΑ αν ασφαλιστούν ενώ εάν δεν το κάνουν, από τον Απρίλιο του 2025 δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος σε περίπτωση ζημιάς. Για παράδειγμα στην περίπτωση που ιδιοκτήτης ακίνητης περιουσίας 500.000 ευρώ ο οποίος πληρώνει σήμερα ΕΝΦΙΑ 850 ευρώ θα καταβάλλει το 2025 στην περίπτωση που ασφαλίσει το ακίνητο του 680 ευρώ. Δηλαδή θα κερδίσει 120 ευρώ ετησίως και για όσο διατηρεί την ασφαλιστική κάλυψη του ακινήτου.

“Κλειστά” ακίνητα: Απαλλαγή από τον φόρο ενοικίου για 3 χρόνια, για τους ιδιοκτήτες που νοικιάζουν κλειστά ακίνητα ή εάν μετατρέψουν σε μακροχρόνια μία βραχυχρόνια μίσθωση. Απαραίτητη προϋπόθεση να τα μισθώσουν ως κύρια κατοικία για τρία χρόνια. Επί της ουσίας ιδιοκτήτης ακινήτου ο οποίος θα “ανοίξει το ακίνητο του και θα το μισθώσει έναντι 500 ευρώ το μήνα θα γλιτώσει φόρο 900 ευρώ ή 2.700 ευρώ στα τρία χρόνια.

Ασφάλιση για φυσικές καταστροφές. Όλες οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ θα πρέπει, υποχρεωτικά να ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές. Διαφορετικά, δεν θα αποζημιώνονται. Κάτι που θα ισχύσει και για κάθε νέο συμβόλαιο, όπως και για την ανανέωση παλαιάς σύμβασης οχημάτων ιδιωτικής ή επαγγελματικής χρήσης.

Airbnb. Απαγόρευση νέων βραχυχρόνιων μισθώσεων στα 3 κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας τουλάχιστον για έναν χρόνο. Επίσης, στις συμβάσεις μέσω πλατφορμών θα ισχύσει νέο, αυξημένο τέλος.

Παράλληλα όσοι διαθέτουν σήμερα τα ακίνητα τους σε βραχυχρόνια μίσθωση θα έχουν τριετή απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος εφόσον μεταπηδήσουν στη μακροχρόνια μίσθωση. Για παράδειγμα κάποιος που ελάμβανε 18.000 ευρώ ετησίως από την βραχυχρόνια μίσθωση πλήρωνε στην εφορία 3.900 ευρώ. Δηλαδή το καθαρό κέρδος χωρίς να υπολογισθούν τα έξοδα για καθαριότητα και κλινοσκεπάσματα περιορίζονται στα 14.100 ευρώ. Εφόσον το ακίνητο ενοικιασθεί έναντι 800 ευρώ το μήνα θα εισπράττει 9.600 ευρώ χωρίς να πληρώνει φόρο στην εφορία και να έχει επιπλέον έξοδα.

Πηγή: Capital.gr

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024

Οι αλλαγές που έρχονται για ιδιοκτήτες αινήτων και οι περιορισμοί για Airbnb

Οι αλλαγές που έρχονται για ιδιοκτήτες αινήτων και οι περιορισμοί για Airbnb


 
Φοροκίνητρα σε ιδιοκτήτες ακινήτων αξίας έως 500.000 ευρώ, οι οποίοι θα ασφαλίσουν τα ακίνητά τους έναντι φυσικών καταστροφών με διπλασιασμό της έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ και σε όσους ανοίξουν τα κλειστά διαμερίσματα τους ή επιστρέψουν από τη βραχυχρόνια μίσθωση στο καθεστώς της μακροχρόνιας μίσθωσης με απαλλαγή από το φόρο για τα ενοίκια που θα εισπράξουν για τρία χρόνια περιλαμβάνει το φορολογικό πακέτο της ΔΕΘ που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επίσης, ο Πρωθυπουργός άνοιξε τη βεντάλια των ελεύθερων επαγγελματιών που θα δικαιούται έκπτωση 50% στο ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα καθώς τη μείωση θα δικαιούνται και όσοι κατοικούν σε οικισμούς έως 1.500 κατοίκους από 500 κατοίκους που είναι σήμερα το όριο. Στις φορολογικές παρεμβάσεις που εξήγγειλε από το βήμα της ΔΕΘ περιλαμβάνεται η πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους από το 2025 αλλά και η φοροαπαλλαγή για ποσά έως 5.000 ευρώ που θα χορηγούν οι εργοδότες  στους εργαζόμενους τους που είναι νέοι γονείς.

Ειδικότερα το φορολογικό πακέτο της ΔΕΘ περιλαμβάνει τα εξής μέτρα:

1. Ελεύθεροι επαγγελματίες: Έρχονται τρεις παρεμβάσεις:

– Καταργείται το τέλος επιτηδεύματος με ετήσιο όφελος 325 ευρώ για κάθε αυτοαπασχολούμενο ή ατομική επιχείρηση από το 2025.

–  Το ελάχιστο φορολογητέο ποσό των ελεύθερων επαγγελματιών θα μειώνεται και σε περιοχές με 1.500 κατοίκους αντί των 500,

– Το κριτήριο του μέγιστου μισθού εργαζομένου δεν θα υπολογίζεται προσθετικά αλλά μόνο συγκριτικά.

2. Μείωση ΕΝΦΙΑ: Αυξάνεται κατά 20% η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ στους ιδιοκτήτες που ασφαλίζουν κατοικίες αξίας έως 500.000 ευρώ από φυσικές καταστροφές (σεισμό, πυρκαγιά, πλημμύρες). Όμως όσοι έχουν ακίνητα αξίας άνω 500.000 ευρώ διατηρούν την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ αν ασφαλιστούν ενώ εάν δεν το κάνουν, από τον Απρίλιο του 2025 δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος σε περίπτωση ζημιάς.

3. «Κλειστά» διαμερίσματα: Απαλλαγή από τον φόρο ενοικίου για 3 χρόνια, για τους ιδιοκτήτες που νοικιάζουν κλειστά ακίνητα ή εάν μετατρέψουν σε μακροχρόνια μία βραχυχρόνια μίσθωση.

4. Υποχρεωτική ασφάλιση για φυσικές καταστροφές. Όλες οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ θα πρέπει, υποχρεωτικά να ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές. Διαφορετικά, δεν θα αποζημιώνονται. Κάτι που θα ισχύσει και για κάθε νέο συμβόλαιο, όπως και για την ανανέωση παλαιάς σύμβασης οχημάτων ιδιωτικής ή επαγγελματικής χρήσης.

5. Σταθερή τηλεφωνία. Καταργείται ο Ειδικός Φόρος Σταθερής Τηλεφωνίας που ανέρχεται σε 5% για συνδέσεις οπτικής ίνας με ταχύτητες άνω των 100Mbps.

6. Φοροαπαλλαγή για εργοδότες. Οι εργοδότες που διευκολύνουν το προσωπικό τους με παροχές έως και 5.000 ευρώ ετησίως σε νέους γονείς, θα απαλλάσσονται από τον φόρο για αυτό το ποσό, το οποίο θα προσαυξάνεται για κάθε νέο μέλος της οικογένειας.

7. Αναβάθμιση παλαιών κατοικιών. Πρόγραμμα 400 εκατομμυρίων για δάνεια έως 20.000 ευρώ με μηδενικό επιτόκιο και στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση χιλιάδων παλαιών κατοικιών. Απαλλαγή από τον φόρο ενοικίου για 3 χρόνια, για τους ιδιοκτήτες που νοικιάζουν κλειστά ακίνητα ή εάν μετατρέψουν σε μακροχρόνια μία βραχυχρόνια μίσθωση.

Airbnb

8. «Κόφτης» στο Airbnb. Απαγόρευση νέων βραχυχρόνιων μισθώσεων στα 3 κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας τουλάχιστον για έναν χρόνο.

9.  Νέο τέλος στις πλατφόρμες. Στις συμβάσεις μέσω πλατφορμών θα ισχύσει νέο, αυξημένο τέλος.

10.  Αύξηση τέλους Ανθεκτικότητας. Αυξάνεται από Απρίλιο έως Οκτώβριο το Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση, αναλογικά, για ξενοδοχεία, καταλύματα και ενοικιαζόμενα ακίνητα μέσω πλατφορμών. Το τέλος ανέρχεται σήμερα έως 10 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Τα έσοδα που θα εισπραχθούν θα επιστρέφουν στις τοπικές κοινωνίες για να οργανώσουν καλύτερα τις υποδομές τους απέναντι στο βάρος που δέχονται κάθε καλοκαίρι.

Πηγή: ot.gr