Κυριακή 15 Μαΐου 2016

Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ, ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ, ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ, ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ, ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ

Οι μορφές και τα είδη του ρατσισμού ποικίλουν
Φυλετικός: με κριτήριο διάκρισης των ατόμων το χρώμα του δέρματος (λευκοί, μαύροι, ερυθρόδερμοι, κιτρινόχρωμοι) είτε με βάση διαχωρισμού τη φυλετική καταγωγή (ξανθή Άρεια φυλή - Εβραίοι). 
Για παράδειγμα οι ινδιάνοι, είναι μία φυλή, διαφορετική από τους άλλους. 
Έχουν δέρμα πιο κίτρινο και κάποια άλλα τέτοια χαρακτηριστικά, που τους κάνουν να διαφέρουν από τους άλλους. Εξαιτίας αυτού, πχ θεωρούνται κατώτεροι άνθρωποι βάσει του φυλετικού ρατσισμού. 
Αλλά οι ίδιοι, αν είναι ρατσιστές, μπορεί να πιστεύουν ότι είναι ανώτεροι από τους υπόλοιπους ανθρώπους. Στην ουσία όμως, αν και υπάρχουν "επιφανειακές" διαφορές, όλοι οι άνθρωποι είναι απλά άνθρωποι. Αυτού του τύπου ο ρατσισμός αντλείται από τον εθνικισμό και το ναζισμό και έχει διαφορετική ιδεολογία από τον εθνικό ρατσισμό που μπορεί να ακούγονται έννοιες παραπλήσιες.
Εθνικός: διαφοροποίηση των ανθρώπων με γνώμονα την εθνική τους καταγωγή (στον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο το γερμανικό έθνος θεωρούσε ότι ήταν ανώτερο από τα άλλα).
Θρησκευτικός: η διάκριση των ατόμων εστιάζεται στις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους (Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι, Ορθόδοξοι, Καθολικοί, Προτεστάντες). Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν σε διάφορες θρησκείες. Αυτό φυσικά δεν τους κάνει ανώτερους οι κατώτερους από κάποιους άλλους, μιας και όλοι είναι απλά άνθρωποι, ίδιοι, απλά με διαφορετικά πιστεύω και χαρακτηριστικά. Η αντίληψη ότι ο τάδε πιστεύει σε διαφορετική θρησκεία από εμάς, άρα είναι κατώτερος, ονομάζεται ρατσισμός και πιο συγκεκριμένα για αυτήν την περίπτωση, θρησκευτικός ρατσισμός.
Πολιτισμικός: οι λαοί διαιρούνται με κριτήριο το πολιτιστικό τους επίπεδο (πολιτιστική ανωτερότητα του δυτικού κόσμου σε σχέση με τον υπανάπτυκτο Τρίτο Κόσμο). Ο «πολιτισμικός» ρατσισμός θεμελιώνεται βασικά σε δύο θέσεις: πρώτον, στην υπόθεση του ασυμβίβαστου των πολιτισμικών διαφορών, που καθιστά αντικειμενικώς αδύνατη τόσο την πολιτιστική ενσωμάτωση (ή αφομοίωση) των ξένων μεταναστών όσο και την προοπτική μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας, και δεύτερον, στην επίκληση ενός υποτιθέμενου «φυσικού» (ή και συνταγματικού) δικαιώματος κάθε εθνικής ομάδας στη διατήρηση της ταυτότητάς της, στο όνομα του οποίου δικαιολογείται κάθε είδους μεροληπτική μεταχείριση σε βάρος των ξένων μεταναστών, που αποτρέπει την ανάμειξή τους, ως πολιτών pleno jure, με τους αυτόχθονες.
Κοινωνικοοικονομικός: με κριτήριο την κοινωνική και οικονομική κατάσταση των ατόμων (πλούσιοι-φτωχοί), το μορφωτικό τους επίπεδο (μορφωμένοι-αμόρφωτοι), το φύλο (γυναίκες-άνδρες), το επάγγελμα (πνευματικοί άνθρωποι-χειρώνακτες), τη σωματική ή νοητική ικανότητα (αρτιμελείς-άνθρωποι με ειδικές ανάγκες), την υγεία, τις συνήθειες, τη σεξουαλική συμπεριφορά (ταυτότητα φύλου, ομοφυλόφυλοι), την εμφάνιση.
Πολιτικός: διάκριση των ατόμων με κριτήριο την πολιτική τους ιδεολογία και την κομματική τους ένταξη (δημοκράτες, συντηρητικοί, φιλοβασιλικοί). 
Η γνώση, η μόρφωση και ιδιαίτερα η ανθρωπιστική παιδεία είναι εφικτό να συμβάλλουν στην ανάπτυξη κριτικής ικανότητας με σκοπό τη μείωση του κοινωνικού ρατσισμού. Επίσης, η μελέτη της ιστορίας και της κοινωνιολογίας, είναι σε θέση με γνώσεις και επιχειρήματα να αποδείξουν ότι ο ρατσισμός σε οποιαδήποτε μορφή του είναι αβάσιμος επιστημονικά και πως η ισότητα ανάμεσα στους ανθρώπους είναι αδιαμφισβήτητη. Η ισότητα και ο σεβασμός στο διαφορετικό μπορούν να δημιουργήσουν ένα κόσμο δίκαιο και θεσπισμένο με δημοκρατικές αξίες, μα πάνω από όλα πολιτισμένο!
ΣΤΙΣ 17 ΜΑΙΟΥ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΟΜΟΦΟΒΙΑΣ
"Όλοι οι άνθρωποι γεννιόμαστε ίσοι και είμαστε διαφορετικοί ο ένας από τον άλλον οπότε η αποδοχή αυτής της διαφορετικότητας, μας ενώνει" είναι το σύνθημα  με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας και Τρανσοφοβίας στις 17 Μαίου.
Ήταν στις 17 Μαΐου 1990, όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αφαίρεσε την ομοφυλοφιλία από τον Διεθνή Κατάλογο Νοσημάτων. Παρά τους αγώνες που έχουν δώσει τα κινήματα για την ίση μεταχείριση των ανθρώπων ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου, τα ομόφυλα και διεμφυλικά άτομα εξακολουθούν να υφίστανται διακρίσεις και να γίνονται θύματα αρνητικών στερεοτύπων, προκαταλήψεων ακόμα και βίαιων επιθέσεων.
Σήμερα τα συνθήματα ισονομίας, ισοπολιτείας ενήλικων πολιτών που ζητούν το αυτονόητο σε μια δημοκρατία και οργανωμένη κοινωνία, παραμένουν επίκαιρα όσο ποτέ. Οι ομοφοβικές επιθέσεις σε ομοφυλόφιλους, αμφίφιλους ή τρανς ανθρώπους σημειώνουν ανησυχητική αύξηση στην Ελλάδα, οπότε για τον λόγο αυτό η αλληλεγγύη αποτελεί μονόδρομο. 
 όπως και σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Θα είμαστε παρών και ελπίζουμε ότι οι θεσμικοί φορείς θα προάγουν την ισότητα των πολιτών μέσα από ενέργειες θωράκισης της προσωπικότητας.
ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ
    Ένας θεσμός που μπορεί να λειτουργήσει θετικά στην αντιμετώπιση του ρατσισμού είναι η οικογένεια. Πράγματι η οικογένεια, μιας και αποτελεί πρωτογενή φορέα κοινωνικοποίησης του ατόμου, πρέπει να μην προωθεί ρατσιστικές πεποιθήσεις. Δηλαδή, να καλλιεργεί την προσωπικότητα του παιδιού με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην έχουν διαμορφώνουν  ρατσιστικές αντιλήψεις και  συμπεριφορές . Επίσης, οι γονείς θα πρέπει να λειτουργούν ως θετικά πρότυπα, να δείχνουν αγάπη προς τη διαφορετικότητα και να μην κάνουν διακρίσεις.
    Η εκπαίδευση με την σειρά της θα πρέπει να συμβάλει στη καλλιέργεια της κριτικής σκέψης των νέων και να παρουσιάζει τα θετικά της διαφορετικότητας, καλλιεργώντας παράλληλα το σεβασμό προς αυτό, ώστε να εξαλείψει τη ρατσιστική συμπεριφορά των νέων. Ίσως θα ήταν καλό να επαναπροσδιοριστεί το περιεχόμενο της εκπαίδευσης και να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στον ανθρωπιστικό της προσανατολισμό, αφού στις μέρες μας και με το υφιστάμενο σύστημα, που είναι κατά βάση εξετασιοκεντρικό, ο χαρακτήρας της είναι κατά βάση τεχνοκρατικός.
Επιπλέον μέσα στο σχολείο το ιδανικό θα ήταν να μη γίνονται διακρίσεις εις βάρος παιδιών. Πολλές φορές οι καθηγητές, συνειδητά ή μη, κατηγοριοποιούν τους μαθητές και με τις «ταμπέλες» που τους αποδίδουν προκαλούν ρατσιστικές συμπεριφορές και αντιδράσεις από τους συμμαθητές τους. Θα ήταν καλό να τηρούν μια στάση ίση  και δίκαιη προς όλους, να μην γίνονται αρνητικά πρότυπα προς αποφυγή, αλλά πρότυπα προς μίμηση, δείχνοντας ότι ο κάθε άνθρωπος έχει την αξία του, την αξιοπρέπειά του και κανείς, όση εξουσία και δύναμη κι αν έχει, δεν μπορεί να του την αφαιρεί.
     Ακόμη, τα ΜΜΕ παίζουν και αυτά το ρόλο στην κοινωνικοποίηση του ατόμου. Οπότε, τα πρότυπα που προβάλλονται μέσα από αυτά θα ήταν σωστό να μην προβάλλουν ρατσιστικές αντιλήψεις, ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας, φυλής και θρησκείας. Επίσης είναι αναγκαίο να είναι προσεκτικοί στην έκφραση, δηλαδή στο πώς παρουσιάζουν τις ειδήσεις, ώστε να μην δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις. Τέλος θα πρέπει το ΕΣΡ  να επεμβαίνει δραστικά σε περιπτώσεις που θίγεται μια κοινωνική ομάδα και να επιβάλει πρόστιμα  στα κανάλια - ραδιοφωνικούς σταθμούς.
    Οι διεθνείς οργανισμοί, τέλος, όπως ο ΟΗΕ, θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν περισσότερο. Πράγματι, μετά τον B΄ παγκόσμιο πόλεμο οι περισσότερες χώρες δημιούργησαν τον οργανισμό αυτό με σκοπό την ισότητα και την ευημερία σε όλο τον κόσμο. Γι’ αυτόν τον λόγο είναι αναγκαίο να περάσει το μήνυμα ισότητας και να εξαλείψει τις ρατσιστικές συμπεριφορές με νόμους, με δραστικότερες παρεμβάσεις όπου και όποτε χρειάζεται. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο οργανισμός αυτός έχει το δικαίωμα να επέμβει όποτε κρίνει ότι είναι απαραίτητο σε όλες τις χώρες μέλη, όταν βλέπει ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατώνται και να οδηγεί στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης όποιον θεωρεί ένοχο για τέτοιου είδους εγκλήματα.
ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΙΤΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Τροποποίηση του ν. 927/1979 (Α 139) και προσαρμογή του στην απόφαση – πλαίσιο 2008/913/ΔΕΥ της 28ης Νοεμβρίου 2008, για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου (L 328) και άλλες διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 1
Το άρθρο 1 του ν. 927/1979 αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 1
Δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους
1. Όποιος με πρόθεση, δημόσια, προφορικά ή δια του τύπου, μέσω του διαδικτύου ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο ή τρόπο, υποκινεί, προκαλεί, διεγείρει ή προτρέπει σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων, που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου ή την αναπηρία, κατά τρόπο που εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη ή ενέχει απειλή για τη ζωή, την ελευθερία ή τη σωματική ακεραιότητα των ως άνω προσώπων, τιμωρείται με φυλάκιση τριών (3) μηνών έως τριών (3) ετών και με χρηματική ποινή πέντε έως είκοσι χιλιάδων (5.000 – 20.000) ευρώ.
2. Με τις ίδιες ποινές τιμωρείται όποιος με πρόθεση και με τα μέσα και τους τρόπους που αναφέρονται στην παράγραφο 1, υποκινεί, προτρέπει, προκαλεί ή διεγείρει σε διάπραξη φθοράς ή βλάβης πραγμάτων, εφόσον αυτά χρησιμοποιούνταν από τις παραπάνω ομάδες ή πρόσωπα, κατά τρόπο που εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη.
3. Αν η πρόκληση, προτροπή, διέγερση ή υποκίνηση των προηγούμενων παραγράφων είχε ως αποτέλεσμα την τέλεση εγκλήματος, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών και χρηματική ποινή δεκαπέντε έως τριάντα χιλιάδων (15.000-30.000) ευρώ.
Σε περίπτωση επιβολής ποινής φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους, επιβάλλεται η αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων από ένα έως πέντε έτη.
4. Όποιος συγκροτεί ή συμμετέχει σε οργάνωση ή ένωση προσώπων οποιασδήποτε μορφής που επιδιώκει συστηματικά την τέλεση των πράξεων των παραγράφων 1 και 2, τιμωρείται με τις ποινές της παραγράφου 1, αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη.
5. Αν η πράξη των προηγουμένων παραγράφων τελέστηκε από δημόσιο λειτουργό ή υπάλληλο, κατά την άσκηση των ανατεθειμένων σε αυτόν καθηκόντων, επιβάλλεται: α) στις περιπτώσεις των παραγράφων 1 και 2, φυλάκιση έξι (6) μηνών έως τριών (3) ετών και χρηματική ποινή δέκα χιλιάδων έως είκοσι πέντε χιλιάδων (10.000 – 25.000) ευρώ και β) στην περίπτωση της παραγράφου 3, φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους και χρηματική ποινή είκοσι πέντε χιλιάδων έως πενήντα χιλιάδων (25.000 – 50.000) ευρώ.»

Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΟΙ ΓΛΙΤΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΟΙ ΓΛΙΤΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ


Στα 384 ευρώ «έκλεισε» η Εθνική Σύνταξη, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, που υπογραμμίζει ότι καμιά επικουρική σύνταξη συνταξιούχου με μεσαία ή μικρά εισοδήματα δεν πρόκειται να μειωθεί...
Αναλυτικότερα, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, μετά την ολοκλήρωση και αυτής της φάσης της διαπραγμάτευσης υπήρξε συμφωνία ή σημαντική προσέγγιση σε όλα τα ανοικτά θέματα, στη βάση του προσχεδίου νόμου και των κυβερνητικών προτάσεων και σε αρκετές περιπτώσεις σε ακόμη πιο θετική κατεύθυνση, ιδίως σε ό,τι αφορά τις μεταβατικές του διατάξεις.
Ειδικότερα, διασφαλίσθηκε η απόλυτη προστασία των κύριων συντάξεων.
Εξασφαλίσθηκε, επίσης, Εθνική Σύνταξη 384 Ευρώ και ποσοστά αναπλήρωσης κοντά σε αυτά της αρχικής κυβερνητικής πρότασης που προστατεύουν τους πιο αδύναμους και ταυτόχρονα δίνουν κίνητρα παραμονής στην εργασία για όσους έχουν αυτή τη δυνατότητα.
Καμιά επικουρική σύνταξη συνταξιούχου με μεσαία ή μικρά εισοδήματα δεν πρόκειται να μειωθεί. Δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για περικοπές από το πρώτο ευρώ είναι απολύτως αναληθή.
Εξίσου ανακριβείς είναι και οι πληροφορίες ότι θα κοπεί το ΕΚΑΣ, «για να κλείσει η συμφωνία». Επισημαίνεται ότι η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το 2019 αποτελεί πρόβλεψη του ν. 4336/2015 (Μνημονίου) ψηφισμένη και από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. Ακριβώς για την προστασία των φτωχών συνταξιούχων η μεταρρύθμιση προέβλεψε την καθιέρωση της Εθνικής Σύνταξης, επισημαίνει το υπουργείο.
Ενόψει όλων των παραπάνω, αποτελεί απολύτως εφικτό στόχο το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης μέχρι το Eurogroup και η ολοκλήρωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, που αποτελεί σημαντική θεσμική τομή ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης.
ΟΟΣΑ: ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΤΟ 40% ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...

ΟΟΣΑ: ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΤΟ 40% ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...

Υψηλό ποσοστό φορολογίας ακόμη και στα χαμηλά μισθολογικά κλιμάκια, κατέγραψε. ..
η έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, το 2015, το 39,3% του εισοδήματος ενός μέσου μισθωτού, κατέληξε σε φόρους, ενώ ακόμη μεγαλύτερο ήταν το βάρος, σε ποσοστό, που κλήθηκαν να σηκώσουν οι υψηλότεροι μισθοί. Οι επιβαρύνσεις αφορούν τόσο την μέση φορολογία εισοδήματος, όσο και των ασφαλιστικών εισφορών και δεν περιλαμβάνουν τους έμμεσους φόρους.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, οι φορολογικές επιβαρύνσεις αυξήθηκαν σε 24 από τις 34 χώρες του ΟΟΣΑ πέρυσι, ενώ μειώθηκαν σε οκτώ χώρες με την Ελλάδα, την Ισπανία και την Εσθονία να καταγράφουν τις μεγαλύτερες μειώσεις άνω της μια ποσοστιαίας μονάδας. Ειδικότερα, στην Ελλάδα, η μέση επιβάρυνση του μισθωτού που λάμβανε το 100% του μέσου μισθού ανήλθε σε 39,3% το 2015. Η επιβάρυνση ανήλθε σε 46,8% για όσους αμείβονταν με το 167% του μέσου μισθού της χώρας και 34,7% για όσους αμείβονταν με το 67% του μέσου μισθού.

Το Βέλγιο εμφανίζεται να έχει τα πρωτεία στις επιβαρύνσεις ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ με 55,3% και ακολουθούν η Αυστρία με 49,5%, η Γερμανία με 49,4%, η Ουγγαρία με 49%, η Ιταλία με 49% και η Γαλλία με 48,5%.
ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ


Μειώσεις έως 30% στις νέες κύριες συντάξεις, έως 40% στις καταβαλλόμενες επικουρικές, μειώσεις στο ΕΚΑΣ, στα εφάπαξ και στα μερίσματα, αλλαγές στις συντάξεις χηρείας και επιβολή εισφοράς 20% στους... 
ελεύθερους επαγγελματίες - επιστήμονες - αγρότες περιλαμβάνει το βαρύ πακέτο των εννέα μέτρων για τις συντάξεις και το Ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με Τα Νέα, οι ρυθμίσεις για το Ασφαλιστικό προβλέπουν:

Οι καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις σχεδιάζεται να περικοπούν 10%-40% για ποσά άνω των 120 ευρώ.

Οι νέες κύριες συντάξεις (όσοι συνταξιοδοτηθούν μετά τη δημοσίευση του νέου νόμου στο ΦΕΚ) θα είναι μειωμένες από 10% έως 30%. Οι μέσες συντάξιμες αποδοχές (που θα υπολογίζονται πλέον με βάση ολόκληρο τον εργασιακό βίο και όχι με την καλύτερη πενταετία, διετία κ.ά.) θα κυμαίνονται από 600 ευρώ (το χαμηλότερο ποσό για πλήρη απασχόληση) έως 2.000 ευρώ (το υψηλότερο).

To ύψος της εθνικής σύνταξης καθορίστηκε στα 384 ευρώ ύστερα από 20 έτη ασφάλισης, ενώ θα υπάρχει μείωση του ποσού κατά 2% για κάθε έτος κάτω των 20 και έως την 15ετία, που παραμένει το όριο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Επιβάλλεται εισφορά 20% στο εισόδημα των επαγγελματιών, των επιστημόνων και των αγροτών (από 1.1.2017). Η εισφορά αυτή θα επιβληθεί σταδιακά έως το 2021 για τους αγρότες (με δυνατότητα επιλογής συντελεστή 16% για τους κατ' επάγγελμα αγρότες, με αντίτιμο όμως χαμηλότερη μελλοντική σύνταξη). Οι επιστήμονες με εισόδημα έως 55.000 ευρώ θα έχουν έκπτωση έως 50%. Στους νέους επιστήμονες θα επιβληθεί συντελεστής 14% για τα δύο πρώτα χρόνια άσκησης του επαγγέλματός τους και 17% για τα επόμενα τρία.

Θεσπίζεται ανώτατο όριο συνταξιοδοτικού εισοδήματος στα 3.088 ευρώ μεικτά για όσους λαμβάνουν περισσότερες από μία και στα 2.304 ευρώ για όσους λαμβάνουν μία σύνταξη.

Περικοπές στα εφάπαξ έως 20%.

Μειώσεις άνω του 30% έρχονται και για το μέρισμα των δημοσίων υπαλλήλων

Από 1/1/2016 περίπου 60.000 δικαιούχοι σταματούν να παίρνουν το ΕΚΑΣ λόγω αυστηροποίησης των εισοδηματικών κριτηρίων και σταδιακά μέχρι 1/1/2020 κόβεται το επίδομα και στους υπόλοιπους, ώστε να καταργηθεί εντελώς.

Για τις συντάξεις χηρείας θα προβλέπεται όριο ηλικίας για τη λήψη της σύνταξης χηρείας το 55ο (από το 57ο που είχαν αρχικώς θέσει οι δανειστές). Οσοι είναι νεότεροι θα λαμβάνουν τη σύνταξη του θανόντος συζύγου μόνο για 3 χρόνια, εκτός αν υπάρχουν ανήλικα τέκνα.
SUDDEUTSCHE ZEITUNG: ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ''ΕΛΛΗΝΙΚΟ'' ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ...

SUDDEUTSCHE ZEITUNG: ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ''ΕΛΛΗΝΙΚΟ'' ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ...

SUDDEUTSCHE ZEITUNG: ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ''ΕΛΛΗΝΙΚΟ'' ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ...

«Όπως όλα δείχνουν, την Ευρώπη περιμένει άλλο ένα ελληνικό καλοκαίρι», γράφει...
η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung και προσθέτει: «και το χειρότερο είναι ότι η οικονομική κατάσταση στηνΕλλάδα δεν βελτιώνεται. Οι επενδυτές αποφεύγουν τη χώρα. Διότι ποιος από τους επίδοξους επενδυτές ξέρει αν η κυβέρνηση αυξήσει ξαφνικά την επόμενη μέρα τους φόρους επειδή το απαιτούν οι δανειστές; Σε αυτό προστίθενται και τα ασφυκτικά capital controls, το προβληματικό τραπεζικό σύστημα και κατά συνέπεια η απουσία εμπιστοσύνης από τους Έλληνες καταθέτες».

Μια από τις προτεραιότητες του τρίτου ελληνικού προγράμματος είναι η επιστροφή των επενδύσεων στην Ελλάδα, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα. «Ο στόχος αυτός ωστόσο δεν επιτυγχάνεται. Ή όπως λέει εύστοχα αξιωματούχος στις Βρυξέλλες, "η κατάσταση γίνεται ολοένα και χειρότερη"».

Από την πλευρά του το ΔΝΤ έχει έχει καθοριστικό ρόλο και λόγο στο πως θα μπορούσαν να επιλυθούν τα δραματικά προβλήματα της Ελλάδας, υπογραμμίζει η Süddeutsche Zeitung στο άρθρο της με τίτλο «Η κρίση σε διαρκή επανάληψη».



«Οι διαπραγματεύσεις έχουν διακοπεί λόγω διαφωνίας για τις περικοπές 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Θα συνεχιστούν μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ με στόχο μια συμφωνία μέχρι το επόμενο Eurogroup στις 22 Απριλίου. Οι αξιωματούχοι στο Βερολίνο έχουν σημειώσει ήδη τη μέρα αυτή στα ημερολόγιά τους ως "Ημέρα της Μαρμότας". Υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο Βερολίνο δηλώνει σχετικά: "Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε την 22η Απριλίου για συζήτηση. Μέχρι τότε όμως θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία στην Αθήνα» γράφει η γερμανική εφημερίδα και επισημαίνει: «Η  πρόταση αυτή επαναλαμβάνεται συνεχώς. Τόσο στο Βερολίνο όσο και στις Βρυξέλλες...».
ΥΦΕΣΗ 1% ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΟ 25,2% ''ΒΛΕΠΕΙ'' ΓΙΑ ΤΟ 2016 ΤΟ ΙΟΒΕ...

ΥΦΕΣΗ 1% ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΟ 25,2% ''ΒΛΕΠΕΙ'' ΓΙΑ ΤΟ 2016 ΤΟ ΙΟΒΕ...


Συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 1% και αύξηση της ανεργίας«βλέπει» το ΙΟΒΕ...
για το 2016, σύμφωνα με την τριμηνιαία του Έκθεση για την Ελληνική Οικονομία.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, η ιδιωτική κατανάλωση θα υποχωρήσει περίπου 1%-2%, ενώ αναμένεται και περιστολή δημόσιας κατανάλωσης λόγω επανεκκίνησης δημοσιονομικής προσαρμογής περίπου 2%-3%.

«Η εξέλιξη του ΑΕΠ θα εξαρτηθεί αποφασιστικά από τον χρόνο και τα χαρακτηριστικά με τα οποία θα κλείσει η αξιολόγηση», αναφέρει το Ινστιτούτο, προειδοποιώντας ότι «σε περίπτωση ρήξης ή μη ομαλής εφαρμογής του προγράμματος, οι εξελίξεις θα είναι ιδιαίτερα δραματικές και η σχετική άμεση και μακροπρόθεσμη ζημιά μη αναστρέψιμη».

Συγκεκριμένα, το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι τα νέα δημοσιονομικά μέτρα θα πλήξουν τις καταναλωτικές δαπάνες και το εισόδημα των νοικοκυριών, δύο παράγοντες που θα συνεχίσουν να ασκούν αποπληθωριστικές πιέσεις. Παρ' όλα αυτά, μετά από μια τριετία έντονης πτώσης στις τιμές καταναλωτή, προβλέπει σχετική σταθερότητα τιμών, με μηδενικό πληθωρισμό ή μικρή πτώση τιμών το τρέχον έτος, χάρη και στην αύξηση των έμμεσων φόρων που δρομολογείται.

Όσον αφορά την ανεργία, υποστηρίζει ότι θα αυξηθεί στο 25,2% φέτος, από το 24,4% το δ' τρίμηνο του 2015.
ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΥΨΗΛΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΑΠΟ 23% ΣΕ 24%...

ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΥΨΗΛΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΑΠΟ 23% ΣΕ 24%...


...ΔΙΧΩΣ ΤΕΛΟΣ Η ΦΟΡΟΚΑΤΑΙΓΙΔΑ...
Εκτός από όλες τις άλλες επιβαρύνσεις που φέρνει η κυβέρνηση ...
με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που προτίθεται να φέρει στη Βουλή παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει συμφωνία με τους δανειστές, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει συμφωνηθεί η αύξηση κατά μια ποσοστιαία μονάδα ο υψηλός συντελεστήςΦΠΑ.

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση, σύμφωνα με την Καθημερινή, φέρεται να έχει συμφωνήσει για αύξηση στο 24% από 23% του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ προσδοκώντας σε έσοδα 500 εκατ. ευρώ.
Κατά το δημοσίευμα η αύξηση θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου με στόχο να κλείσει ένα μεγάλο μέρος του δημοσιονομικού κενού ύψους 1% για το 2017-2018, να καλυφθεί το κενό από την εξαίρεση των ιδιωτικών σχολείων από το ΦΠΑ και για να μην υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ.

Αν το σχέδιο εφαρμοστεί τότε θα υπάρξει αύξηση σε:

- τυποποιημένα είδη διατροφής όπως ρύζι, μακαρόνια, αλεύρι, αλλαντικά κ.α.

- αναψυκτικά και χυμούς

- ταβέρνες και εστιατόρια και catering

- εισιτήρια ΜΜΜ και κόμιστρα ταξί
OI ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ...

OI ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ...


«Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην πρόληψη» είναι το θέμα της ...
ομιλίας του κ. Ιωάννη Υφαντόπουλου, Καθηγητή Οικονομικών της Υγείας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, την Τετάρτη 20 Απριλίου στις 19:30 στο Ινστιτούτο Δημόσια Υγείας (Ηπίτου 17Β στην Πλάκα).
Την ομιλία οργανώνει το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας.
Σκοπός του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, που λειτουργεί υπό την διεύθυνση του πνευμονολόγου κ. Παναγιώτη Μπεχράκη, τέως Αναπληρωτή Καθηγητή της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Harvard, είναι η ανάπτυξη επιστημονικών, ερευνητικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στον τομέα της Δημόσιας Υγείας, με ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη και διακοπή του καπνίσματος.
Οι διαλέξεις, που θα διαρκέσουν μέχρι τις 8 Ιουνίου, απευθύνονται σε Ιατρούς, Ψυχολόγους, Επαγγελματίες Υγείας, Εκπαιδευτικούς και Επιστήμονες κάθε τομέα που έχουν ενδιαφέρον ή έρχονται αντιμέτωποι με ζητήματα Δημόσιας Υγείας.
Τις διαλέξεις, οι οποίες θα λάβουν χώρα σε αίθουσες του Ινστιτούτου (Ηπίτου 17Β στην Πλάκα) θα πραγματοποιούν κορυφαίοι ειδικοί, καθηγητές και ακαδημαϊκοί του χώρου της υγείας.
Η ίδρυση και συνεχής λειτουργία του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας στηρίζεται στην ευγενική χορηγία του Ιδρύματος George D. Behrakis της Βοστώνης.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Υπεύθυνη Προγράμματος κα Άννα Τζώρτζη.
Τηλ : 210.6470056, 210.331475
ΜΕ ΔΙΑΒΗΜΑΤΑ ΑΠΑΝΤΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΥΠΕΡΠΤΗΣΕΩΝ...

ΜΕ ΔΙΑΒΗΜΑΤΑ ΑΠΑΝΤΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΥΠΕΡΠΤΗΣΕΩΝ...

Την άποψη της ελληνικής πλευράς ότι με τις συνεχίζομενες επιθετικές πτήσεις τουρκικών ...
μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά δημιουργούνται συνθήκες πρόκλησης αεροπορικού ατυχήματος στο Αιγαίο, υπονομεύεται το κλίμα της αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας και αμφισβητούνται ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα μεταφέρουν στους Τούρκους διπλωμάτες υπηρεσιακά στελέχη του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. 

Μετά και την σημερινή πρωτοφανή εξαπλή πτήση τουρκικών μαχητικών πάνω από τις Οινούσσες και τη νήσο Παναγιά στο υπουργείο Εξωτερικών ελήφθη η απόφαση για έκτακτα, αυστηρά διαβήματα προς την τουρκική πλευρά. Οι Έλληνες διπλωμάτες αναμένεται να μεταφέρουν αυστηρά μηνύματα προς την τουρκική πλευρά. 

Από το υπουργείο Εξωτερικών πάντως δεν δίνονται λεπτομέρειες για τον χρόνο πραγματοποίησης των διαβημάτων προς τις αρμόδιες τουρκικές διπλωματικές αρχές. Θεωρείται όμως δεδομένο ότι τα διαβήματα θα κατατεθούν τόσο στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών από την ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα όσο και από υψηλόβαθμα στελέχη στη

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΡΟΣΦΕΥΓΕΙ Η ΝΔ ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΑΛΛΑ..

ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΡΟΣΦΕΥΓΕΙ Η ΝΔ ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΑΛΛΑ..


ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΕΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ
Για άθλια δημοσιεύματα που αναπαράγει ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο η ΝΔσε ανακοίνωσή της, τονίζοντας παράλληλα ότι απάντηση θα δώσει η δικαιοσύνη. «Μπροστά στα ολέθρια αδιέξοδα στα οποία... 
οδηγούν τους Έλληνες, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Α. Τσίπρας και το "παρασύστημά" τους, εξελίσσονται από συνώνυμο της εξαπάτησης και του ψέματος σε συνώνυμο της λασπολογίας και της χυδαιότητας», αναφέρει η Νέα Δημοκρατία, απαντώντας σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με δημοσίευμα του περιοδικού «Επίκαιρα».
«Απάντηση στην αθλιότητα και τη συκοφαντία των δημοσιευμάτων, που χωρίς ντροπή υιοθετεί και αναπαράγει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα δώσει η ελληνική δικαιοσύνη», τονίζει επίσης στην ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
ΤΟ ΥΠΟΙΚ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ - ΕΞΠΡΕΣ ΤΟΥ ΦΠΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ...

ΤΟ ΥΠΟΙΚ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ - ΕΞΠΡΕΣ ΤΟΥ ΦΠΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ...

Μέσα σε διάστημα ενός μήνα θα επιστρέφεται ο ΦΠΑ στους αγρότες όπως προβλέπεται...
στην σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που υπογράφηκε σήμερα.

Με την απόφαση αυτή, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών:
1) Λύνεται ένα σημαντικό ζήτημα που απασχολούσε τους αγρότες.

2) Δημιουργείται ένα νέο και πιο αποτελεσματικό σύστημα ελέγχου για την ορθή καταβολή του επιστρεπτέου φόρου στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος.

3) Προωθείται ένα νέο σύστημα ταχείας επιστροφής φόρου με την άμεση ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων.

4) Η επιστροφή θα πραγματοποιείται εντός μηνός από την επιβολή της αίτησης επιστροφής, σύμφωνα με τα κριτήρια τα οποία αναγράφονται στην υπουργική απόφαση
Η ΓΑΛΛΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ ΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΝΑ ΔΩΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΑΠΟΥΛΗΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΣΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ...

Η ΓΑΛΛΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ ΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΝΑ ΔΩΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΑΠΟΥΛΗΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΣΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ...


Δια νόμου απαγορεύεται πλέον στη Γαλλία να πετούν τα σούπερ μάρκετ τα απούλητα προϊόντα τους. Τα καταστήματα...
υποχρεούνται πλέον να δωρίζουν τα είδη διατροφής σε φιλανθρωπικά ιδρύματα και τράπεζες τροφίμων, αντί να τα καταστρέφουν ρίχνοντας πάνω τους χλωρίνη και να τα μεταφέρουν σε χωματερές, όπως έκαναν στο παρελθόν.

Ο καινούργιος νόμος ψηφίστηκε ομόφωνα από τη Γαλλική γερουσία την Τετάρτη, μετά από πρόταση που υπέβαλε ο βουλευτής Arash Derambarsh. Σύμφωνα με την εφημερίδα Independent, το πρωτοποριακό αυτό νομοσχέδιο ισχύει για όλα τα σούπερ μάρκετ με μέγεθος 400 τετραγωνικά μέτρα και άνω.

Σε περίπτωση παράβασης του νόμου, οι εταιρείες αντιμετωπίζουν τσουχτερά πρόστιμα που μπορεί να φτάσουν και τα 75.000 ευρώ ή ακόμα και ποινές φυλάκισης που αγγίζουν τα δύο χρόνια. «Το πιο σημαντικό όφελος από τον καινούργιο νόμο είναι το γεγονός ότι, υποχρεώνοντας τα σούπερ μάρκετ να συνάψουν συμφωνίες με φιλανθρωπικά ιδρύματα, η ποιότητα και η ποσότητα των τροφίμων που λαμβάνουμε και διανέμουμε θα αυξηθεί σημαντικά», είπε στην εφημερίδα Guardian o Jacques Bailet από το Banques Alimentaires, ένα δίκτυο Τραπεζών Τροφίμων.

«Μέχρι σήμερα είχαμε σημαντικές ελλείψεις σε κρέας, φρούτα και λαχανικά. Με το νέο νομοσχέδιο ελπίζουμε πως θα καλύψουμε αυτά τα κενά», επισήμανε, τονίζοντας ότι επιτέλους υπάρχει μια πραγματικά χρήσιμη και αξιόπιστη πηγή ποιοτικών προϊόντων για τα συγκεκριμένα ιδρύματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γάλλος βουλευτής Arash Derambarsh πρόκειται σύντομα να ξεκινήσει μια εκστρατεία για τη θέσπιση πανευρωπαϊκού νόμου που θα απαγορεύει στα σούπερ μάρκετ να πετούν τα απώλητα προϊόντα τους. «Το επόμενο βήμα είναι να ζητήσω από τον πρόεδρο Ολάντ να ασκήσει πίεση στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ώστε να επεκταθεί ο νόμος σε όλοκληρη την ΕΕ», αναφέρει ο ιδεαλιστής βουλευτής, τονίζοντας πως «η μάχη κατά της σπατάλης φαγητού μόλις ξεκίνησε».
ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΓΙΑ ΓΕΛ ΚΑΙ ΕΠΑΛ...

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΓΙΑ ΓΕΛ ΚΑΙ ΕΠΑΛ...

Ξεκινούν από την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις για τη συμμετοχή...
στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των υποψηφίων από ΓΕΛ και ΕΠΑΛ.

Όλοι οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις Πανελλαδικές εξετάσεις του 2016 των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, πρέπει να υποβάλουν στο Λύκειό τους Αίτηση-Δήλωση υποψηφιότητας συμμετοχής στις εξετάσεις αυτές.

Η προθεσμία ορίζεται από την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου ως και την Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου για όλους τους υποψηφίους που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) είτε με το παλιό-καταργούμενο σύστημα είτε με το νέο σύστημα. Επισημαίνεται ότι η ανωτέρω προθεσμία (11-29 Φεβρουαρίου) είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της δεν γίνεται δεκτή καμία Αίτηση-Δήλωση.

Τις επόμενες μέρες θα σταλούν στα Λύκεια οι σχετικές εγκύκλιοι με τα αντίστοιχα υποδείγματα της Αίτησης-Δήλωσης. Ο υποψήφιος θα μπορεί να προμηθεύεται την Αίτηση - Δήλωση που αναλογεί στην περίπτωσή του είτε από το διαδίκτυο, είτε από το Λύκειό του. Στη συνέχεια θα συμπληρώνει την Αίτηση - Δήλωση σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στο έντυπο και θα προσέρχεται στο Λύκειό του, για την οριστική ηλεκτρονική υποβολή της.
35 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΗΣ ΘΥΡΑΣ 7

35 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΗΣ ΘΥΡΑΣ 7



ΟΛΑ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΘΡΥΛΟΥ ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ 
Σήμερα το μεσημέρι τελέστηκε στο «Γ. Καραϊσκάκης» το ετήσιο μνημόσυνο της Θύρας 7. Πριν από 35 χρόνια, 21 άτομα έχασαν τη ζωή τους στα σκαλοπάτια της Θύρας, της οποίας οι πόρτες ήταν κλειστές...
και από τότε, κάθε χρόνο, κανείς δεν τους ξεχνάει και τιμούν τη μνήμη τους.

Το μεσημέρι τελέστηκε το μνημόσυνο για τους νεκρούς και το «παρών» έδωσε σύσσωμο το ποδοσφαιρικό τμήμα και το μπάσκετ του Ολυμπιακού, αλλά και πολλά παιδιά από τις Σχολές του συλλόγου. Πάντα ο Θρύλος τιμάει τους νεκρούς του και δεν θα μπορούσε να λείψει η Ολυμπιακή οικογένεια.

Να σημειωθεί βέβαια πως πλήθος κόσμου και απλών φιλάθλων της ομάδας βρέθηκε στο «Γ. Καραϊσκάκης» για την τέλεση του μνημόσυνου, κάτι που δείχνει πως όσα χρόνια και να περάσουν, ο κόσμος θα είναι εκεί για να τιμά τα παιδιά που δεν θα τα ξεχάσουμε ποτέ.

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΟΙ ΣΤΑ ΜΠΛΟΚΑ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ -NEA ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ...

ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΟΙ ΣΤΑ ΜΠΛΟΚΑ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ -NEA ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ...

Αμετακίνητοι παραμένουν στα δεκάδες μπλόκα σε όλη τη χώρα οι αγρότες, που ...
σε νέα διευρυμένη σύσκεψη στα Τέμπη σήμερα το μεσημέρι αποφασίζουν για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως προσανατολίζονται σε κλιμάκωση των δράσεών τους, με πολύωρους αποκλεισμούς, ενώ παράλληλα οργανώνουν την επιχειρηματολογία τους και τις προτάσεις τους για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Χθες έγινε γνωστό πως μέλη της «πρωτοβουλίας αγροτών» είναι θετικά στο ενδεχόμενο συνάντησης με τον πρωθυπουργό, κάτι που ζητά η κυβέρνηση αλλά αρνείται η πλειοψηφία των αγροτών μέχρι στιγμής, εκτός εάν αποσυρθεί εντελώς το σχέδιο Κατρούγκαλου. Σήμερα στις 2 το μεσημέρι στα  Τέμπη θα παραβρεθούν εκπρόσωποι από 35 μπλόκα όλης της χώρας, ενώ το απόγευμα στην Θεσσαλονίκης θα συναντηθούν τα μέλη της Πρωτοβουλίας για να πάρουν τις τελικές τους αποφάσεις.

Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Θεσσαλίας τα Τέμπη σήμερα θα παραμείνουν κλειστά από τις 4 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ από τον κόμβο Γυρτώνης μέχρι την διασταύρωση Στομίου και η κυκλοφορία θα διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές που έχει ήδη υποδείξει κατ επανάληψη.

Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους είναι οι αγρότες στο μπλόκο των Μικροθηβών, θέση που αναμένεται να διαφανεί σήμερα στην Πανελλαδική συνάντηση στα Τέμπη. Το μέλος της συντονιστικής επιτροπής των Μικροθηβών, Σωτήρης Γαλογαύρος, δήλωσε «όσο περνούν οι μέρες που οι αγρότες βρίσκονται στο δρόμο τα πνεύματα "αγριεύουν", καθώς οι αγρότες χάνουν την υπομονή τους και ζητούν να κλιμακωθεί ο αγώνα τουςΕπιθυμία των αγροτών είναι να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό, αλλά και να αποσυρθούν το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής και να γίνει συζήτηση από την αρχή. Ωστόσο η απόφαση αυτή πρέπει να ληφθεί συνολικά και όχι μόνο από το μπλόκο των Μικροθηβών».



Η εικόνα στα μπλόκα της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας
Το μπλόκο στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, που έχει «απαγορέψει» από την Τρίτη 26 Ιανουαρίου την είσοδο σε νταλίκες και φορτηγά, δίνοντας ελευθέρας στα λεωφορεία και τα Ι.Χ. οχήματα, θα συνεχίσει με το ίδιο ρυθμό μέχρι και την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου, όπως δηλώνει ο αγροτοσυνδικαλιστής Βισαλτίας, Στέργιος Λίτος. Γνωστοποίησε δε, ότι μηνιαίως τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα περνούν περισσότερες από τις 15.000 νταλίκες και φορτηγά. Μεταξύ άλλων, ο κ. Λίτος τόνισε ότι «το καλύτερο που έχει να κάνει η κυβέρνηση είναι να παραιτηθεί και να πάμε σε οικουμενική, αλλά απαιτούμε και από τον πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να πάρει σαφή θέση για τα ζητήματα που θέτουμε σαν κλάδος».

Στα διόδια των Μαλγάρων, όπου βρίσκονται παρατεταγμένα περισσότερα από 800 τρακτέρ, αντιπροσωπεία των αγροτών θα παρευρεθούν σήμερα στη συνάντηση των Τεμπών, ενώ θα «μπλοκάρουν» το δρόμο στο χρονικό διάστημα 16.00-20.00 το βράδυ.

Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται από τις 20 Ιανουαρίου η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ κλείνουν και οι παρακαμπτήριοι δρόμοι συμβολικά και όχι για περισσότερο από μία ώρα κάθε φορά. Όπως ανέφερε ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιάννης Παναγής, «δεν αποκλείεται να αποφασίσουμε κλιμάκωση της κινητοποίησης και να σκληρύνουμε τη στάση μας από την προσεχή Δευτέρα».

Σε τρία ανέρχονται πλέον τα μπλόκα που έχουν στηθεί στο Νομό Δράμας. Στη διασταύρωση Κοκκινογείων Προσοτσάνης Δράμας, στο δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, περισσότερα από 600 τρακτέρ καταλαμβάνουν συμβολικά το οδόστρωμα. Το δεύτερο μπλόκο είναι αυτό που έχει «κατασκηνώσει» στο τελωνείο Εξοχής και το τρίτο είναι στο δρόμο προς Καβάλα, στα Μάρμαρα του Σκαρή. Και στα τρία μπλόκα συνεχίζονται οι αποκλεισμοί 12.00 - 14.00 και 19.00-21.00.

Στο νομό του Κιλκίς, περισσότερα από 450 τρακτέρ βρίσκονταν επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Πεστριτσίου. Όπως τόνισε ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιώργος Λασκάκης, 145 τρακτέρ βρίσκονται ήδη στο τελωνείο Δοϊράνης όπου θα κλείσουν και σήμερα 19.00 - 21.00 το βράδυ, ενώ 75 τρακτέρ ενίσχυσαν τον μπλόκο στο τελωνείο των Ευζώνων, το οποίο θα είναι κλειστό τις ίδιες ώρες. Η υπόλοιπη δύναμη των τρακτέρ που έμειναν στον κόμβο, αναχώρησαν από το πρωί προς τα δύο τελωνεία.

Στο Νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη σε επίπεδο Νομού αφορά στα εξής: Το μπλόκο στη γέφυρα Σερβικιά στα Γιαννιτσά έκλεισε 11.00-12.00 το πρωί όπως και αυτά σε Έδεσσα, αυτό στο Αμύνταιο 10.00-12.00 το πρωί και αυτά σε Μελίσσι, Μαυροβούνι και Αλυσίδα 'Αρνισσας 17.30-20.00 το βράδυ. Αυτές οι ώρες ισχύουν για το Σαββατοκύριακο, ενώ μετά τη συνάντηση των Τεμπών θα αποφασιστεί το τι μέλλει γενέσθαι από Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου. Όπως επισήμανε ο αγροτοσυνδικαλιστής, Τάσος Κυραλίδης «θα πάμε αντιπροσωπεία στα Τέμπη, με αίτημα να γίνει καταγραφή των αιτημάτων μας και να καταρτιστεί σχέδιο φορολογικό με φοροτεχνικούς, ενώ θα ζητήσουμε να ληφθούν αποφάσεις για το συντονισμό των μπλόκων σε όλη την χώρα».

Στο Νομό Πιερίας, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή, Γιάννη Δημαλή, δεν πρόκειται σήμερα να γίνει αποκλεισμός. Υπενθυμίζεται ότι στο Νομό Πιερίας έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 700 τρακτέρ στο Αιγίνιο και στην Κατερίνη.

Στον κόμβο τη Κουλούρας στην Ημαθία,-μπλόκο της Πρωτοβουλίας Αγροτών- δυναμικότητας 400 τρακτέρ, οι συμμετέχοντες τηρούν στάση αναμονής και συσκέπτονται προκειμένου να καθορίσουν την επόμενή τους κίνηση, εν αναμονή και της συνάντησης με τον πρωθυπουργό.

Στο μπλόκο που βρίσκεται πιο μπροστά, στον κόμβο Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, γίνεται αποκλεισμός 12.00-18.00. Στο συγκεκριμένο μπλόκο η δύναμη έχει ενισχυθεί και υπερβαίνει τα 750 τρακτέρ, ενώ συμμετέχουν απλοί πολίτες, αλλά και κτηνοτρόφοι και άλλες επαγγελματικές ομάδες της ευρύτερης περιοχής, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή, Παναγιώτη Μεσαλά. Τονίζεται ότι αντιπροσωπεία του μπλόκου θα συμμετάσχει στη συνάντηση των Τεμπών σήμερα.

Στο Νομό Θεσσαλονίκης έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 600 τρακτέρ στο Δερβένι, στην αερογέφυρα Θέρμης, στα «πράσινα φανάρια», τη διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία» και ένα μπλόκο επί της διασταύρωσης στον κρατικό αερολιμένα, το οποίο και προχωρά σε συμβολικό αποκλεισμό μιας ώρας από τις 19.30.Το μπλόκο της Χαλκηδόνας, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή, Θόδωρο Νέλλα, είναι κλειστό από 12.00-14.00 και θα κλείσει ξανά 18.00-21.00. Ο αγροτοσυνδικαλιστής, Βασίλης Μαυροσκάς, επισήμανε ότι «από σήμερα σκληραίνουμε τη στάση μας και αποφασίσαμε τις ώρες 17.00-22.00 το βράδυ να έχουμε κλειστούς τους δρόμους σε εναλλαγή με το μπλόκο στην αερογέφυρα Θέρμης, ώστε να υπάρχει εναλλακτική για τους οδηγούς». Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε «όσο υπάρχει μαζικότητα στα μπλόκα, τόσο οι σάπιοι αγροτοπατέρες δεν θα πουλήσουν τον κλάδο στον πρωθυπουργό», σχολιάζοντας έτσι την κίνηση της Πρωτοβουλίας Αγροτών.

Στο Νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί τρία μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά και στη Νέα Καλλικράτεια, είναι δυναμικότητας άνω των 600 συνολικά και συμμετέχουν περισσότεροι από 80 μελισσοκόμοι, των οποίων το ένα όχημα ισούται με τρία τρακτέρ. Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου δεν θα γίνει καμία κινητοποίηση, ενώ σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Γιώργο Τσακίρογλου, την Κυριακή το βράδυ θα ληφθούν αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι από Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου.

Στο χορό των κινητοποιήσεων εισήλθαν ακόμα πιο δυναμικά οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στη Δυτική Μακεδονία, με τον συντονιστή των μπλόκων, Δημήτρη Μόσχο, να αναφέρει ότι «χθες το βράδυ αποφασίσαμε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας στα εννέα μπλόκα που έχουν στηθεί στην περιοχή μας για σήμερα, ενώ αύριο Κυριακή, θα κινηθούμε στα διόδια του Πολύμυλου Κοζάνης, δίνοντας ελευθέρας κατά τις ώρες 14.00-17.00».

Το πρόγραμμα κλεισίματος στα μπλόκα της Δυτικής Μακεδονίας είναι: Τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και Νίκης με την ΠΓΔΜ 10.00-12.00 το πρωί και 18.30-20.30 το βράδυ και 12.00-14.00 και 19.00-21.00 αντίστοιχα, Αντιγόνου Αμύνταιο, Γρεβενά πρώτη έξοδος προς την Εγνατία οδό προς τα Ιωάννινα και Νεάπολης Τσοτυλίου 12.00-14.00 το μεσημέρι και 17.30-20.30, στο 'Αργος Ορεστικού κάθετα στην Εγνατία στο δρόμο προς Καστοριά 12.00-13.30 και 16.30-18.30 και Αγία Κυριακή και Δεσκάτη ελεύθερα, ενώ στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης σήμερα αποκλεισμός 12.00-12.30.
ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ...

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ...

«Το DiEM (Democracy in Europe | Movement 2025) είναι στον αέρα» ενημερώνει...
τους ακολούθους του στο Twitter ο πρώην υπουργός Γιάνης Βαρουφάκης κα τους προσκαλεί να ακολουθήσουν και τον νέο λογαριασμό της κίνησης που έκανε πρεμιέρα στα social media.

Η «Δημοκρατία στην Ευρώπη|Κίνημα 2025» με τα λατινικά αρχικά DiEM, θα έχει στο εξής παρουσία και στα κοινωνικά δίκτυα, με λογαριασμούς τόσο στο Twitter όσο και στο Instagram.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εκδημοκρατιστεί ή θα διαλυθεί», είναι το πρώτο μήνυμα που αναρτήθηκε και στους δύο λογαριασμούς.

Στις 23 Δεκεμβρίου, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο ιταλικό περιοδικό L'Espresso, ο πρώην υπ. Οικονομικών είχε αποκαλύψει τις προθέσεις του: «Τον Φεβρουάριο θα ξεκινήσω το κίνημα μου, που θα έχει πανευρωπαϊκό χαρακτήρα, με ένα στόχο: τον ριζικό εκδημοκρατισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θέλω να αποδείξω ότι υπάρχει τρίτη εναλλακτική λύση για όσους θέλουν την επιστροφή στο έθνος-κράτος και για εκείνους που αποδέχονται τις αυταρχικές πολιτικές των αντι-δημοκρατικών ευρωπαϊκών χωρών».
ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ''ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ'' ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ...

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ''ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ'' ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ...

Παρουσία εκατοντάδων δημοσιογράφων, πολιτικών και φίλων...
του συγγραφέα, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Αντώνη Κοκορίκου, «Το Σχέδιο Για Τη Χώρα», την Τετάρτη 27/1, στο Polis art cafe,  από τις εκδόσεις Σιδέρη.

Οι ομιλητές Σταύρος Λυγερός, Νάσος Αθανασίου, Ανδρέας Ρουμελιώτης, Ρίτσα Μπιζόγλη αναφέρθηκαν στο περιεχόμενο του βιβλίου και μερικοί στην προσωπικότητα και στα … αρνητικά του συγγραφέα.

«To βιβλίο είναι ένα πολιτικό συγγραφικό εγχείρημα», είπε στην αρχή ο Σταύρος Λυγερός, «το οποίο δυσκολεύομαι να ταξινομήσω γιατί δεν είναι μόνον Ιστορία, αν και έχει πολύ ιστορία, δεν είναι μόνο εξωτερική πολιτική, αν και είναι βιβλίο γεωπολιτικής, δεν είναι μόνο πολιτικό δοκίμιο, αν και είναι και αυτό και επίσης είναι βιβλίο οικονομικών».

Στη συζήτηση που ακολούθησε ο Νάσος Αθανασίου αναφέρθηκε στα «αρνητικά» του συγγραφέα τα οποία τα ξέρει όπως είπε γιατί είναι φίλος και συνεργάτης του από πολλών ετών. Ένα από αυτά είναι ότι είναι Αρβανίτης κι αυτό υποστηρίζεται μέσα στο βιβλίο του με όλα τα τολμηρά συμπεράσματα που θεωρεί αυτονόητα. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις εξαιρέσεις της ιστορίας όπως χαρακτήρισε τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Χαρίλαο Τρικούπη, σημεία που όπως είπε διαφωνεί με τον συγγραφέα. Σημασία όμως έχει  - πρόσθεσε – ότι ο Αντώνης Κοκορίκος «έφερε νερό» ενώ αν κάνουμε την αυτοκριτική μας πολλοί εξ ημών ευθυνόμαστε για το αντίθετο, όπως και ο αναγνώστης ή ο θεατής επίσης ευθύνονται για την ποιότητα των μέσων επικοινωνίας και ενημέρωσης».


Ο τρίτος ομιλητής, Ανδρέας Ρουμελιώτης προκάλεσε – ως συνήθως – το ενδιαφέρον και συχνά τα γέλια των καλεσμένων με τις ιστορίες από τα νεανικά χρόνια και των δύο στη Χαλκίδα, για να εξηγήσει στη συνέχεια γιατί θεωρούν στις παρέες τον Κοκορίκο ως τον πιο μορφωμένο … αν και δεν έχει τα περισσότερα πτυχία από κανέναν. Και ανέφερε ως παράδειγμα τον τομέα της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, προχωρώντας και σε αποκαλύψεις για το πώς ο Σύριζα παρήγγειλε προεκλογικά ένα πλήρες πρόγραμμα για τους συνεταιρισμούς και στη συνέχεια ξέχασε να το παραλάβει (!!!) ενώ ήταν έτοιμο.

Η Ρίτσα Μπιζόγλη έκανε μια πλήρη παρουσίαση των περιεχομένων του βιβλίου, επικεντρώνοντας σε ορισμένα σημεία όπως το παρακάτω:

«Αναφέρεται αρκετές φορές στις αρχές διακυβέρνησης του Ελληνικού πολιτισμού . Αιώνες πριν τον διαφωτισμό. Η πολιτική εξουσία δεν είναι διαφορετική από την κοινωνία ( όπως στη Δύση), η ατομική ελευθερία είναι προτεραιότητα και η αυτοδιοίκηση, η αυτοκυβέρνηση, η αυτονομία γίνεται είτε άμεσα, αδιαμεσολάβητα, είτε έμμεσα (με εκπροσώπηση) με βάση την (αναρχική θα λέγαμε σήμερα) αρχή που διατύπωσε ο Αριστοτέλης «μη άρχεσθαι υπό  μηδενός».
Αυτήν την πεποίθηση προσπαθεί μεταξύ άλλων να ξεριζώσει και η τρόικα όπως λέει: να διαχωρίσει την κοινωνία από την πολιτική με την παρέμβαση του κράτους ως οργάνου επιβολής, κάτι που εκλαμβάνεται ως «ανωμαλία και έξωθεν παρέμβαση
», οπότε καταδικάζεται σε αποτυχία.

Υποστηρίζει τη σημασία της «μονομερούς ενέργειας» στην διπλωματία χρησιμοποιώντας αρκετά παραδείγματα, ανάμεσα τους και εκείνο του Ελευθέριου Βενιζέλου, που ανακοίνωσε με μονομερή πρωτοβουλία την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα στην αρχή των βαλκανικών πολέμων «και όλοι οι ξένοι δεν το σχολίασαν , ούτε το ξανασυζήτησαν . Έτσι γίνονται αυτές οι δουλειές. Μετά αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για τα υπόλοιπα…»

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

"Μαύρος" Γενάρης: Κύμα λουκέτων και απολύσεων

"Μαύρος" Γενάρης: Κύμα λουκέτων και απολύσεων

 60 χιλιάδες ΑΦΜ  "μετανάστευσαν” στη Βουλγαρία από το περασμένο καλοκαίρι 

Ο επιχειρηματικός κόσμος εδώ και καιρό έχει προειδοποιήσει για την πορεία που λαμβάνουν τα πράγματα, χωρίς ωστόσο να εισακούεται. 

Μια από τις χειρότερες των τελευταίων ετών ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για τον ιδιωτικό τομέα και την επιχειρηματικότητα. Μέσα σε λίγες μόλις ημέρες, τουλάχιστον 1.000 θέσεις εργασίας σε σειρά εταιρειών, μεταξύ των οποίων στις Eldorado Gold, Softex, Bacardi Hellas στην καλύτερη περίπτωση τέθηκαν υπό απειλή, εάν δεν χάθηκαν.
Οι συνέπειες από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων που έχουν στραγγαλίσει τον επιχειρηματικό κόσμο σε συνδυασμό με το αντιεπενδυτικό περιβάλλον που έχουν διαμορφώσει συγκεκριμένες κυβερνητικές πολιτικές, τα διαρκώς αυξανόμενα φορολογικά βάρη (ώστε να συντηρείται ένας αναποτελεσματικός δημόσιος τομέας) και οι εντεινόμενες ανησυχίες για αναβίωση του εφιάλτη του 2015, έπειτα και από τις προειδοποιήσεις ότι εάν δεν κλείσει η αξιολόγηση σύντομα η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει κρίση ρευστότητας, έχουν δημιουργήσει ένα τοξικό περιβάλλον.
Η αγορά παρακολουθεί (στη σημερινή συγκυρία, όπου οι προοπτικές εξόδου από την ύφεση παραμένουν αβέβαιες), μια σειρά κυβερνητικών πράξεων ή παραλείψεων να οδηγούν σε αναστολή επιχειρηματικών επενδύσεων (Ελληνικός Χρυσός), σε αθέτηση συμβατικών υποχρεώσεων (ΟΠΑΠ) και σε καθυστερήσεις στην ανάληψη ιδιωτικών επενδυτικών πρωτοβουλιών (ΟΛΠ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Ελληνικό, υδατοδρόμια, κ.α.). Την ίδια στιγμή, η αντοχή και τα αποθέματα πολλών επιχειρήσεων δείχνει να εξαντλείται και σε πολλές περιπτώσεις, κυρίως πολυεθνικών επιχειρήσεων που συχνά βρίσκονται εκτός των εγχώριων "συστημάτων", η απόφαση των κεντρικών είναι να γίνει άμεσα stop loss από την Ελλάδα.
Η αντιμετώπιση μιας από τις μεγαλύτερες επενδύσεις (πάνω από 700 εκατομμύρια δολάρια από το 2012 και σχεδόν 2.000 άμεσες θέσεις εργασίας) των τελευταίων ετών στην Ελλάδα, αυτή της Eldorado Gold, είναι ενδεικτική. Τα τελευταία γεγονότα με την επένδυση της Eldorado, τις αδειοδοτήσεις που δεν λαμβάνει και το έντονο παρασκήνιο με τα πρόστιμα του υπουργείου Περιβάλλοντος που "ανακαλύφθηκαν” και επιβλήθηκαν μόλις ο καναδικός όμιλος ανακοίνωσε την αναστολή των εργασιών ανάπτυξης στη μονάδα στις Σκουριές με το αιτιολογικό ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αντιμετωπίζει την επένδυση της ως πολιτικό παιχνίδι και διατηρεί συγκρουσιακή στάση, ξεπέρασαν τη στενή ελληνική πραγματικότητα, στέλνοντας (για άλλη μια φορά μετά την περίπτωση του ΟΠΑΠ) το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι αφιλόξενη επενδυτικά χώρα Η ουσία, όμως, είναι πως 600 θέσεις εργασίας κινδυνεύουν να χαθούν.
Το ίδιο συμβαίνει με άλλες 200 θέσεις εργασίας στην Αθηναϊκή Χαρτοποιία. Ο πολυεθνικός όμιλος Bolton Group εμφανίζει αδυναμία να συνεχίσει τη λειτουργία του εργοστασίου της Softex (Αθηναϊκή Χαρτοποιία), έπειτα από την καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε στις αρχές Ιουλίου 2015 σε μία μονάδα του εργοστασίου που δημιούργησε προβλήματα στη παραγωγή. Το υπουργείο Εργασίας αναφέρει πως οι ασφαλιστικές εταιρείες με διάφορες δικαιολογίες και καθυστερήσεις αποφάσισαν να αποζημιώσουν με ένα πολύ μικρό ποσό την εταιρεία, κάτι που λειτούργησε ως πρόσχημα για το "λουκέτο" και τη μεταφορά, όπως αφήνει να διαρρεύσει το υπουργείο της δραστηριότητας στη Βουλγαρία.
Δεν είναι, όμως, οι μόνες περιπτώσεις. Η προ ημερών ανακοίνωση για την ανάληψη από την Άμβυξ της  διανομής, εμπορίας και μάρκετινγκ του συνολικού χαρτοφυλακίου των προϊόντων της πολυεθνικής Bacardi στην ελληνική αγορά, θέτει σε αμφιβολία το μέλλον περίπου 35 εργαζομένων της θυγατρικής του πολυεθνικού ομίλου στη χώρα. Νωρίτερα, λίγους μήνες πριν τη Softex, είχε προηγηθεί το λουκέτο στο εργοστάσιο παραγωγής χαρτιού στο Βόλο της βιομηχανίας συσκευασίας ΒΙΣ, συμφερόντων της οικογένειας Φιλίππου, οδηγώντας στην ανεργία άλλους 40 εργαζομένους και στο σβήσιμο ενός ακόμη βιομηχανικού φουγάρου στην πάλαι ποτέ κραταιό βιομηχανικό νομό Μαγνησίας.
Το δελτίο ανέργων δεν σταματά εδώ. Σε μείωση θέσεων εργασίας έχουν προχωρήσει τον τελευταίο μήνα σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων η "Βιομηχανία Γάλακτος Ξάνθης - Ροδόπη ΑΕ", η "Μόρνος Α.Ε." (επίσης συμφερόντων Φιλίππου), η Sabo στην Εύβοια, η "Norsafe Watercraft Hellas" (εταιρεία που κατασκευάζει σωστικά και πλωτά μέσα) στη Βοιωτία, η "Καζίνο Ρόδου, η Mellon Technologies και άλλες. Την ίδια στιγμή, άνθρωποι που χάνουν τις δουλειές τους,  κατηγορούνται από κορυφαίους υπουργούς πως "έχασαν τη ταξική τους συνείδηση" και η κυβέρνηση ξεχνά πως η ανεργία μειώνεται με επενδύσεις και όχι με προσλήψεις στο δημόσιο, επιλέγοντας την πριμοδότηση βαρύτατα ζημιογόνων επιχειρήσεις που βρίσκονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, και την δημιουργία και στελέχωση, φυσικά, μιας νέας δημόσιας εταιρείας (ΔΕΠΕΝΕ) για το προ πολλού "νεκρό” σχέδιο του Turkish Stream....
 Ο επιχειρηματικός κόσμος εδώ και καιρό έχει προειδοποιήσει για την πορεία που λαμβάνουν τα πράγματα, χωρίς ωστόσο να εισακούεται. Μόλις την περασμένη Παρασκευή, ο ΣΕΒ στην εβδομαδιαία έκθεσή του ανέφερε πως η ανεργία δεν καταπολεμάται με τη δημιουργία εικονικής απασχόλησης, ούτε το δημόσιο μπορεί να υποκαταστήσει τις ιδιωτικές επιχειρήσεις ως εργοδότης παραγωγικών κι αποδοτικών θέσεων εργασίας. Απλώς στερεί πόρους, μέσω της φορολογίας, από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, που αδυνατούν να προσλάβουν κόσμο και να πληρώσουν σωστές και δίκαιες αμοιβές.
Την ίδια στιγμή, στις εκτιμήσεις περί 60 χιλιάδων ΑΦΜ που "μετανάστευσαν” στη Βουλγαρία από το περασμένο καλοκαίρι, ως αποτέλεσμα της ανησυχίας για τους κυβερνητικούς χειρισμούς κατά τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές που οδήγησαν στην επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων και έφεραν τη χώρα ένα βήμα πριν από το "διάλειμμα” από την Ευρωζώνη, έρχεται να προστεθεί ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός περιπτώσεων μεταφοράς, στην πράξη, περιουσιακών στοιχείων και δραστηριοτήτων από την Ελλάδα σε γειτονικές χώρες, κυρίως στην Κύπρο και τη Βουλγαρία, τάση που διαρκώς ενισχύεται αντί να μειώνεται..
Νέος εκλογικός νόμος: Ποιες περιφέρειες μπορούν να «σπάσουν» !

Νέος εκλογικός νόμος: Ποιες περιφέρειες μπορούν να «σπάσουν» !

Mεγάλες ανατροπές στον εκλογικό χάρτη της χώρας θα φέρει το σχέδιο της κυβέρνησης για νέο εκλογικό νόμο με μείωση του μπόνους, σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών και μείωση του ορίου για είσοδο στη Βουλή.
Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην ΕΡΤ ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλής προανήγγειλε πως θα σπάσουν όλες οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες και όχι μόνο η Β’ Αθηνών και πρόσθεσε πως κατά την προσωπική του άποψη «δεν θα πρέπει να υπάρξουν περιφέρειες με πάνω από 6 βουλευτές».
Χαρακτήρισε τις μεγάλες περιφέρειες ως «τα μεγαλύτερα εκκολαπτήρια διαφθοράς». Ενώ τόνισε ότι στο τραπέζι του διαλόγου θα μπει και το θέμα των θητειών των βουλευτών.
Στο τραπέζι, είπε ο υπουργός, είναι ακόμα το μπόνους των 50 εδρών, οι θητείες των βουλευτών και ο εξορθολογισμός στη διανομή των εδρών που λαμβάνουν τα κόμματα ανά εκλογική περιφέρεια. “Όσα συμβαίνουν σήμερα είναι εκτρώματα. Η ΝΔ που είναι δεύτερο κόμμα δεν έχει βουλευτή π.χ. στην Καβάλα, στην Κομοτηνή ή στην Πιερία”, τόνισε χαρακτηριστικά.
Κατηγόρησε τα κόμματα των προηγούμενων κυβερνήσεων ότι ψήφιζαν εκλογικό νόμο σκοπίμως λίγο πριν τις εκλογές εκτιμώντας τις συγκυρίες, ενώ είπε ότι η παρούσα κυβέρνηση, από την αρχή κιόλας της τετραετίας, άνοιξε διάλογο για έναν νέο εκλογικό νόμο, ο οποίος ανέφερε ότι θα ανακοινωθεί εντός του 2016.
Για τον χρόνο τέλεσης των εκλογών τόνισε κατηγορηματικά ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, προσθέτοντας ότι δεν τις θέλει η κυβέρνηση, ενώ κανείς από την αντιπολίτευση δεν έχει το κουράγιο να τις ζητήσει. “Αλλά αφού λένε στη ΝΔ ότι είναι πρώτο κόμμα, ας μας τις ζητήσουν”, συμπλήρωσε.
Για τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές για το ασφαλιστικό, ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε ότι μόνη “κόκκινη γραμμή” της κυβέρνησης είναι να μην μειωθούν οι συντάξεις. “Πρέπει να ξέρουν και οι δανειστές ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα να αιμοδοτηθεί το ασφαλιστικό και από άλλες πηγές για να αντέξουμε την πίεση. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω από τις «κόκκινες γραμμές» που έχουμε χαράξει. Δεν μπορεί η χώρα να ζει υπό καθεστώς απειλών διαρκώς”, τόνισε.
Από τις 55+1 εκλογικές περιφέρειες (με την επικρατείας) οι 10 εξ αυτών – οι λεγόμενες «μεγάλες» εκλέγουν πάνω από 6 βουλευτές.
Πρόκειται για τις περιφέρειες:
  • Α' Αθηνών – Εκλέγει 14 βουλευτές
  • Β' Αθηνών – Εκλέγει 44
  • Αιτωλίας και Ακαρνανίας – Εκλέγει 7
  • Αττικής (υπόλοιπο) – Εκλέγει 15
  • Α' Θεσσαλονίκης – Εκλέγει 16
  • Β' Θεσσαλονίκης – Εκλέγει 9
  • Β' Πειραιά – Εκλέγει 8
  • Αχαΐας – Εκλέγει 8
  • Ηρακλείου – Εκλέγει 8
  • Λαρίσης – Εκλέγει 8
Η κυβέρνηση λοιπόν να σπάσει την τεράστια περιφέρεια της της Β' Αθηνών αλλά και άλλα «εκτρώματα» των προηγούμενων εκλογικών νόμων που έχουν ως αποτέλεσμα - για παράδειγμα - το δεύτερο κόμμα, όπως είναι η ΝΔ σήμερα να μην εκλέγει ούτε έναν βουλευτή σε νομούς όπως η Κομοτηνή ή η Πιερία.
Παράλληλα, αναταραχή επικρατεί για την πρόθεση της κυβέρνησης να θεσπίσει όριο στις θητείες των βουλευτών. Ετσι, τα επιτελεία των κομμάτων, όπως και οι νυν αλλά και επίδοξοι υποψήφιοι βουλευτές όλων των κομμάτων ξεκινούν να κάνουν τους σχεδιασμούς τους.
arrow_upward