Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΟΙ ΓΛΙΤΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΟΙ ΓΛΙΤΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ


Στα 384 ευρώ «έκλεισε» η Εθνική Σύνταξη, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, που υπογραμμίζει ότι καμιά επικουρική σύνταξη συνταξιούχου με μεσαία ή μικρά εισοδήματα δεν πρόκειται να μειωθεί...
Αναλυτικότερα, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, μετά την ολοκλήρωση και αυτής της φάσης της διαπραγμάτευσης υπήρξε συμφωνία ή σημαντική προσέγγιση σε όλα τα ανοικτά θέματα, στη βάση του προσχεδίου νόμου και των κυβερνητικών προτάσεων και σε αρκετές περιπτώσεις σε ακόμη πιο θετική κατεύθυνση, ιδίως σε ό,τι αφορά τις μεταβατικές του διατάξεις.
Ειδικότερα, διασφαλίσθηκε η απόλυτη προστασία των κύριων συντάξεων.
Εξασφαλίσθηκε, επίσης, Εθνική Σύνταξη 384 Ευρώ και ποσοστά αναπλήρωσης κοντά σε αυτά της αρχικής κυβερνητικής πρότασης που προστατεύουν τους πιο αδύναμους και ταυτόχρονα δίνουν κίνητρα παραμονής στην εργασία για όσους έχουν αυτή τη δυνατότητα.
Καμιά επικουρική σύνταξη συνταξιούχου με μεσαία ή μικρά εισοδήματα δεν πρόκειται να μειωθεί. Δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για περικοπές από το πρώτο ευρώ είναι απολύτως αναληθή.
Εξίσου ανακριβείς είναι και οι πληροφορίες ότι θα κοπεί το ΕΚΑΣ, «για να κλείσει η συμφωνία». Επισημαίνεται ότι η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το 2019 αποτελεί πρόβλεψη του ν. 4336/2015 (Μνημονίου) ψηφισμένη και από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. Ακριβώς για την προστασία των φτωχών συνταξιούχων η μεταρρύθμιση προέβλεψε την καθιέρωση της Εθνικής Σύνταξης, επισημαίνει το υπουργείο.
Ενόψει όλων των παραπάνω, αποτελεί απολύτως εφικτό στόχο το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης μέχρι το Eurogroup και η ολοκλήρωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, που αποτελεί σημαντική θεσμική τομή ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης.
ΟΟΣΑ: ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΤΟ 40% ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...

ΟΟΣΑ: ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΤΟ 40% ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...

Υψηλό ποσοστό φορολογίας ακόμη και στα χαμηλά μισθολογικά κλιμάκια, κατέγραψε. ..
η έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, το 2015, το 39,3% του εισοδήματος ενός μέσου μισθωτού, κατέληξε σε φόρους, ενώ ακόμη μεγαλύτερο ήταν το βάρος, σε ποσοστό, που κλήθηκαν να σηκώσουν οι υψηλότεροι μισθοί. Οι επιβαρύνσεις αφορούν τόσο την μέση φορολογία εισοδήματος, όσο και των ασφαλιστικών εισφορών και δεν περιλαμβάνουν τους έμμεσους φόρους.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, οι φορολογικές επιβαρύνσεις αυξήθηκαν σε 24 από τις 34 χώρες του ΟΟΣΑ πέρυσι, ενώ μειώθηκαν σε οκτώ χώρες με την Ελλάδα, την Ισπανία και την Εσθονία να καταγράφουν τις μεγαλύτερες μειώσεις άνω της μια ποσοστιαίας μονάδας. Ειδικότερα, στην Ελλάδα, η μέση επιβάρυνση του μισθωτού που λάμβανε το 100% του μέσου μισθού ανήλθε σε 39,3% το 2015. Η επιβάρυνση ανήλθε σε 46,8% για όσους αμείβονταν με το 167% του μέσου μισθού της χώρας και 34,7% για όσους αμείβονταν με το 67% του μέσου μισθού.

Το Βέλγιο εμφανίζεται να έχει τα πρωτεία στις επιβαρύνσεις ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ με 55,3% και ακολουθούν η Αυστρία με 49,5%, η Γερμανία με 49,4%, η Ουγγαρία με 49%, η Ιταλία με 49% και η Γαλλία με 48,5%.
ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ


Μειώσεις έως 30% στις νέες κύριες συντάξεις, έως 40% στις καταβαλλόμενες επικουρικές, μειώσεις στο ΕΚΑΣ, στα εφάπαξ και στα μερίσματα, αλλαγές στις συντάξεις χηρείας και επιβολή εισφοράς 20% στους... 
ελεύθερους επαγγελματίες - επιστήμονες - αγρότες περιλαμβάνει το βαρύ πακέτο των εννέα μέτρων για τις συντάξεις και το Ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με Τα Νέα, οι ρυθμίσεις για το Ασφαλιστικό προβλέπουν:

Οι καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις σχεδιάζεται να περικοπούν 10%-40% για ποσά άνω των 120 ευρώ.

Οι νέες κύριες συντάξεις (όσοι συνταξιοδοτηθούν μετά τη δημοσίευση του νέου νόμου στο ΦΕΚ) θα είναι μειωμένες από 10% έως 30%. Οι μέσες συντάξιμες αποδοχές (που θα υπολογίζονται πλέον με βάση ολόκληρο τον εργασιακό βίο και όχι με την καλύτερη πενταετία, διετία κ.ά.) θα κυμαίνονται από 600 ευρώ (το χαμηλότερο ποσό για πλήρη απασχόληση) έως 2.000 ευρώ (το υψηλότερο).

To ύψος της εθνικής σύνταξης καθορίστηκε στα 384 ευρώ ύστερα από 20 έτη ασφάλισης, ενώ θα υπάρχει μείωση του ποσού κατά 2% για κάθε έτος κάτω των 20 και έως την 15ετία, που παραμένει το όριο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Επιβάλλεται εισφορά 20% στο εισόδημα των επαγγελματιών, των επιστημόνων και των αγροτών (από 1.1.2017). Η εισφορά αυτή θα επιβληθεί σταδιακά έως το 2021 για τους αγρότες (με δυνατότητα επιλογής συντελεστή 16% για τους κατ' επάγγελμα αγρότες, με αντίτιμο όμως χαμηλότερη μελλοντική σύνταξη). Οι επιστήμονες με εισόδημα έως 55.000 ευρώ θα έχουν έκπτωση έως 50%. Στους νέους επιστήμονες θα επιβληθεί συντελεστής 14% για τα δύο πρώτα χρόνια άσκησης του επαγγέλματός τους και 17% για τα επόμενα τρία.

Θεσπίζεται ανώτατο όριο συνταξιοδοτικού εισοδήματος στα 3.088 ευρώ μεικτά για όσους λαμβάνουν περισσότερες από μία και στα 2.304 ευρώ για όσους λαμβάνουν μία σύνταξη.

Περικοπές στα εφάπαξ έως 20%.

Μειώσεις άνω του 30% έρχονται και για το μέρισμα των δημοσίων υπαλλήλων

Από 1/1/2016 περίπου 60.000 δικαιούχοι σταματούν να παίρνουν το ΕΚΑΣ λόγω αυστηροποίησης των εισοδηματικών κριτηρίων και σταδιακά μέχρι 1/1/2020 κόβεται το επίδομα και στους υπόλοιπους, ώστε να καταργηθεί εντελώς.

Για τις συντάξεις χηρείας θα προβλέπεται όριο ηλικίας για τη λήψη της σύνταξης χηρείας το 55ο (από το 57ο που είχαν αρχικώς θέσει οι δανειστές). Οσοι είναι νεότεροι θα λαμβάνουν τη σύνταξη του θανόντος συζύγου μόνο για 3 χρόνια, εκτός αν υπάρχουν ανήλικα τέκνα.
SUDDEUTSCHE ZEITUNG: ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ''ΕΛΛΗΝΙΚΟ'' ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ...

SUDDEUTSCHE ZEITUNG: ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ''ΕΛΛΗΝΙΚΟ'' ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ...

SUDDEUTSCHE ZEITUNG: ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ''ΕΛΛΗΝΙΚΟ'' ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ...

«Όπως όλα δείχνουν, την Ευρώπη περιμένει άλλο ένα ελληνικό καλοκαίρι», γράφει...
η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung και προσθέτει: «και το χειρότερο είναι ότι η οικονομική κατάσταση στηνΕλλάδα δεν βελτιώνεται. Οι επενδυτές αποφεύγουν τη χώρα. Διότι ποιος από τους επίδοξους επενδυτές ξέρει αν η κυβέρνηση αυξήσει ξαφνικά την επόμενη μέρα τους φόρους επειδή το απαιτούν οι δανειστές; Σε αυτό προστίθενται και τα ασφυκτικά capital controls, το προβληματικό τραπεζικό σύστημα και κατά συνέπεια η απουσία εμπιστοσύνης από τους Έλληνες καταθέτες».

Μια από τις προτεραιότητες του τρίτου ελληνικού προγράμματος είναι η επιστροφή των επενδύσεων στην Ελλάδα, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα. «Ο στόχος αυτός ωστόσο δεν επιτυγχάνεται. Ή όπως λέει εύστοχα αξιωματούχος στις Βρυξέλλες, "η κατάσταση γίνεται ολοένα και χειρότερη"».

Από την πλευρά του το ΔΝΤ έχει έχει καθοριστικό ρόλο και λόγο στο πως θα μπορούσαν να επιλυθούν τα δραματικά προβλήματα της Ελλάδας, υπογραμμίζει η Süddeutsche Zeitung στο άρθρο της με τίτλο «Η κρίση σε διαρκή επανάληψη».



«Οι διαπραγματεύσεις έχουν διακοπεί λόγω διαφωνίας για τις περικοπές 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Θα συνεχιστούν μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ με στόχο μια συμφωνία μέχρι το επόμενο Eurogroup στις 22 Απριλίου. Οι αξιωματούχοι στο Βερολίνο έχουν σημειώσει ήδη τη μέρα αυτή στα ημερολόγιά τους ως "Ημέρα της Μαρμότας". Υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο Βερολίνο δηλώνει σχετικά: "Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε την 22η Απριλίου για συζήτηση. Μέχρι τότε όμως θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία στην Αθήνα» γράφει η γερμανική εφημερίδα και επισημαίνει: «Η  πρόταση αυτή επαναλαμβάνεται συνεχώς. Τόσο στο Βερολίνο όσο και στις Βρυξέλλες...».
ΥΦΕΣΗ 1% ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΟ 25,2% ''ΒΛΕΠΕΙ'' ΓΙΑ ΤΟ 2016 ΤΟ ΙΟΒΕ...

ΥΦΕΣΗ 1% ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΟ 25,2% ''ΒΛΕΠΕΙ'' ΓΙΑ ΤΟ 2016 ΤΟ ΙΟΒΕ...


Συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 1% και αύξηση της ανεργίας«βλέπει» το ΙΟΒΕ...
για το 2016, σύμφωνα με την τριμηνιαία του Έκθεση για την Ελληνική Οικονομία.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, η ιδιωτική κατανάλωση θα υποχωρήσει περίπου 1%-2%, ενώ αναμένεται και περιστολή δημόσιας κατανάλωσης λόγω επανεκκίνησης δημοσιονομικής προσαρμογής περίπου 2%-3%.

«Η εξέλιξη του ΑΕΠ θα εξαρτηθεί αποφασιστικά από τον χρόνο και τα χαρακτηριστικά με τα οποία θα κλείσει η αξιολόγηση», αναφέρει το Ινστιτούτο, προειδοποιώντας ότι «σε περίπτωση ρήξης ή μη ομαλής εφαρμογής του προγράμματος, οι εξελίξεις θα είναι ιδιαίτερα δραματικές και η σχετική άμεση και μακροπρόθεσμη ζημιά μη αναστρέψιμη».

Συγκεκριμένα, το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι τα νέα δημοσιονομικά μέτρα θα πλήξουν τις καταναλωτικές δαπάνες και το εισόδημα των νοικοκυριών, δύο παράγοντες που θα συνεχίσουν να ασκούν αποπληθωριστικές πιέσεις. Παρ' όλα αυτά, μετά από μια τριετία έντονης πτώσης στις τιμές καταναλωτή, προβλέπει σχετική σταθερότητα τιμών, με μηδενικό πληθωρισμό ή μικρή πτώση τιμών το τρέχον έτος, χάρη και στην αύξηση των έμμεσων φόρων που δρομολογείται.

Όσον αφορά την ανεργία, υποστηρίζει ότι θα αυξηθεί στο 25,2% φέτος, από το 24,4% το δ' τρίμηνο του 2015.
ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΥΨΗΛΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΑΠΟ 23% ΣΕ 24%...

ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΥΨΗΛΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΑΠΟ 23% ΣΕ 24%...


...ΔΙΧΩΣ ΤΕΛΟΣ Η ΦΟΡΟΚΑΤΑΙΓΙΔΑ...
Εκτός από όλες τις άλλες επιβαρύνσεις που φέρνει η κυβέρνηση ...
με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που προτίθεται να φέρει στη Βουλή παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει συμφωνία με τους δανειστές, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει συμφωνηθεί η αύξηση κατά μια ποσοστιαία μονάδα ο υψηλός συντελεστήςΦΠΑ.

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση, σύμφωνα με την Καθημερινή, φέρεται να έχει συμφωνήσει για αύξηση στο 24% από 23% του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ προσδοκώντας σε έσοδα 500 εκατ. ευρώ.
Κατά το δημοσίευμα η αύξηση θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου με στόχο να κλείσει ένα μεγάλο μέρος του δημοσιονομικού κενού ύψους 1% για το 2017-2018, να καλυφθεί το κενό από την εξαίρεση των ιδιωτικών σχολείων από το ΦΠΑ και για να μην υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ.

Αν το σχέδιο εφαρμοστεί τότε θα υπάρξει αύξηση σε:

- τυποποιημένα είδη διατροφής όπως ρύζι, μακαρόνια, αλεύρι, αλλαντικά κ.α.

- αναψυκτικά και χυμούς

- ταβέρνες και εστιατόρια και catering

- εισιτήρια ΜΜΜ και κόμιστρα ταξί
OI ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ...

OI ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ...


«Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην πρόληψη» είναι το θέμα της ...
ομιλίας του κ. Ιωάννη Υφαντόπουλου, Καθηγητή Οικονομικών της Υγείας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, την Τετάρτη 20 Απριλίου στις 19:30 στο Ινστιτούτο Δημόσια Υγείας (Ηπίτου 17Β στην Πλάκα).
Την ομιλία οργανώνει το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας.
Σκοπός του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, που λειτουργεί υπό την διεύθυνση του πνευμονολόγου κ. Παναγιώτη Μπεχράκη, τέως Αναπληρωτή Καθηγητή της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Harvard, είναι η ανάπτυξη επιστημονικών, ερευνητικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στον τομέα της Δημόσιας Υγείας, με ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη και διακοπή του καπνίσματος.
Οι διαλέξεις, που θα διαρκέσουν μέχρι τις 8 Ιουνίου, απευθύνονται σε Ιατρούς, Ψυχολόγους, Επαγγελματίες Υγείας, Εκπαιδευτικούς και Επιστήμονες κάθε τομέα που έχουν ενδιαφέρον ή έρχονται αντιμέτωποι με ζητήματα Δημόσιας Υγείας.
Τις διαλέξεις, οι οποίες θα λάβουν χώρα σε αίθουσες του Ινστιτούτου (Ηπίτου 17Β στην Πλάκα) θα πραγματοποιούν κορυφαίοι ειδικοί, καθηγητές και ακαδημαϊκοί του χώρου της υγείας.
Η ίδρυση και συνεχής λειτουργία του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας στηρίζεται στην ευγενική χορηγία του Ιδρύματος George D. Behrakis της Βοστώνης.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Υπεύθυνη Προγράμματος κα Άννα Τζώρτζη.
Τηλ : 210.6470056, 210.331475
ΜΕ ΔΙΑΒΗΜΑΤΑ ΑΠΑΝΤΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΥΠΕΡΠΤΗΣΕΩΝ...

ΜΕ ΔΙΑΒΗΜΑΤΑ ΑΠΑΝΤΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΥΠΕΡΠΤΗΣΕΩΝ...

Την άποψη της ελληνικής πλευράς ότι με τις συνεχίζομενες επιθετικές πτήσεις τουρκικών ...
μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά δημιουργούνται συνθήκες πρόκλησης αεροπορικού ατυχήματος στο Αιγαίο, υπονομεύεται το κλίμα της αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας και αμφισβητούνται ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα μεταφέρουν στους Τούρκους διπλωμάτες υπηρεσιακά στελέχη του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. 

Μετά και την σημερινή πρωτοφανή εξαπλή πτήση τουρκικών μαχητικών πάνω από τις Οινούσσες και τη νήσο Παναγιά στο υπουργείο Εξωτερικών ελήφθη η απόφαση για έκτακτα, αυστηρά διαβήματα προς την τουρκική πλευρά. Οι Έλληνες διπλωμάτες αναμένεται να μεταφέρουν αυστηρά μηνύματα προς την τουρκική πλευρά. 

Από το υπουργείο Εξωτερικών πάντως δεν δίνονται λεπτομέρειες για τον χρόνο πραγματοποίησης των διαβημάτων προς τις αρμόδιες τουρκικές διπλωματικές αρχές. Θεωρείται όμως δεδομένο ότι τα διαβήματα θα κατατεθούν τόσο στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών από την ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα όσο και από υψηλόβαθμα στελέχη στη