Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

"Μαύρος" Γενάρης: Κύμα λουκέτων και απολύσεων

SHARE
 60 χιλιάδες ΑΦΜ  "μετανάστευσαν” στη Βουλγαρία από το περασμένο καλοκαίρι 

Ο επιχειρηματικός κόσμος εδώ και καιρό έχει προειδοποιήσει για την πορεία που λαμβάνουν τα πράγματα, χωρίς ωστόσο να εισακούεται. 

Μια από τις χειρότερες των τελευταίων ετών ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για τον ιδιωτικό τομέα και την επιχειρηματικότητα. Μέσα σε λίγες μόλις ημέρες, τουλάχιστον 1.000 θέσεις εργασίας σε σειρά εταιρειών, μεταξύ των οποίων στις Eldorado Gold, Softex, Bacardi Hellas στην καλύτερη περίπτωση τέθηκαν υπό απειλή, εάν δεν χάθηκαν.
Οι συνέπειες από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων που έχουν στραγγαλίσει τον επιχειρηματικό κόσμο σε συνδυασμό με το αντιεπενδυτικό περιβάλλον που έχουν διαμορφώσει συγκεκριμένες κυβερνητικές πολιτικές, τα διαρκώς αυξανόμενα φορολογικά βάρη (ώστε να συντηρείται ένας αναποτελεσματικός δημόσιος τομέας) και οι εντεινόμενες ανησυχίες για αναβίωση του εφιάλτη του 2015, έπειτα και από τις προειδοποιήσεις ότι εάν δεν κλείσει η αξιολόγηση σύντομα η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει κρίση ρευστότητας, έχουν δημιουργήσει ένα τοξικό περιβάλλον.
Η αγορά παρακολουθεί (στη σημερινή συγκυρία, όπου οι προοπτικές εξόδου από την ύφεση παραμένουν αβέβαιες), μια σειρά κυβερνητικών πράξεων ή παραλείψεων να οδηγούν σε αναστολή επιχειρηματικών επενδύσεων (Ελληνικός Χρυσός), σε αθέτηση συμβατικών υποχρεώσεων (ΟΠΑΠ) και σε καθυστερήσεις στην ανάληψη ιδιωτικών επενδυτικών πρωτοβουλιών (ΟΛΠ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Ελληνικό, υδατοδρόμια, κ.α.). Την ίδια στιγμή, η αντοχή και τα αποθέματα πολλών επιχειρήσεων δείχνει να εξαντλείται και σε πολλές περιπτώσεις, κυρίως πολυεθνικών επιχειρήσεων που συχνά βρίσκονται εκτός των εγχώριων "συστημάτων", η απόφαση των κεντρικών είναι να γίνει άμεσα stop loss από την Ελλάδα.
Η αντιμετώπιση μιας από τις μεγαλύτερες επενδύσεις (πάνω από 700 εκατομμύρια δολάρια από το 2012 και σχεδόν 2.000 άμεσες θέσεις εργασίας) των τελευταίων ετών στην Ελλάδα, αυτή της Eldorado Gold, είναι ενδεικτική. Τα τελευταία γεγονότα με την επένδυση της Eldorado, τις αδειοδοτήσεις που δεν λαμβάνει και το έντονο παρασκήνιο με τα πρόστιμα του υπουργείου Περιβάλλοντος που "ανακαλύφθηκαν” και επιβλήθηκαν μόλις ο καναδικός όμιλος ανακοίνωσε την αναστολή των εργασιών ανάπτυξης στη μονάδα στις Σκουριές με το αιτιολογικό ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αντιμετωπίζει την επένδυση της ως πολιτικό παιχνίδι και διατηρεί συγκρουσιακή στάση, ξεπέρασαν τη στενή ελληνική πραγματικότητα, στέλνοντας (για άλλη μια φορά μετά την περίπτωση του ΟΠΑΠ) το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι αφιλόξενη επενδυτικά χώρα Η ουσία, όμως, είναι πως 600 θέσεις εργασίας κινδυνεύουν να χαθούν.
Το ίδιο συμβαίνει με άλλες 200 θέσεις εργασίας στην Αθηναϊκή Χαρτοποιία. Ο πολυεθνικός όμιλος Bolton Group εμφανίζει αδυναμία να συνεχίσει τη λειτουργία του εργοστασίου της Softex (Αθηναϊκή Χαρτοποιία), έπειτα από την καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε στις αρχές Ιουλίου 2015 σε μία μονάδα του εργοστασίου που δημιούργησε προβλήματα στη παραγωγή. Το υπουργείο Εργασίας αναφέρει πως οι ασφαλιστικές εταιρείες με διάφορες δικαιολογίες και καθυστερήσεις αποφάσισαν να αποζημιώσουν με ένα πολύ μικρό ποσό την εταιρεία, κάτι που λειτούργησε ως πρόσχημα για το "λουκέτο" και τη μεταφορά, όπως αφήνει να διαρρεύσει το υπουργείο της δραστηριότητας στη Βουλγαρία.
Δεν είναι, όμως, οι μόνες περιπτώσεις. Η προ ημερών ανακοίνωση για την ανάληψη από την Άμβυξ της  διανομής, εμπορίας και μάρκετινγκ του συνολικού χαρτοφυλακίου των προϊόντων της πολυεθνικής Bacardi στην ελληνική αγορά, θέτει σε αμφιβολία το μέλλον περίπου 35 εργαζομένων της θυγατρικής του πολυεθνικού ομίλου στη χώρα. Νωρίτερα, λίγους μήνες πριν τη Softex, είχε προηγηθεί το λουκέτο στο εργοστάσιο παραγωγής χαρτιού στο Βόλο της βιομηχανίας συσκευασίας ΒΙΣ, συμφερόντων της οικογένειας Φιλίππου, οδηγώντας στην ανεργία άλλους 40 εργαζομένους και στο σβήσιμο ενός ακόμη βιομηχανικού φουγάρου στην πάλαι ποτέ κραταιό βιομηχανικό νομό Μαγνησίας.
Το δελτίο ανέργων δεν σταματά εδώ. Σε μείωση θέσεων εργασίας έχουν προχωρήσει τον τελευταίο μήνα σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων η "Βιομηχανία Γάλακτος Ξάνθης - Ροδόπη ΑΕ", η "Μόρνος Α.Ε." (επίσης συμφερόντων Φιλίππου), η Sabo στην Εύβοια, η "Norsafe Watercraft Hellas" (εταιρεία που κατασκευάζει σωστικά και πλωτά μέσα) στη Βοιωτία, η "Καζίνο Ρόδου, η Mellon Technologies και άλλες. Την ίδια στιγμή, άνθρωποι που χάνουν τις δουλειές τους,  κατηγορούνται από κορυφαίους υπουργούς πως "έχασαν τη ταξική τους συνείδηση" και η κυβέρνηση ξεχνά πως η ανεργία μειώνεται με επενδύσεις και όχι με προσλήψεις στο δημόσιο, επιλέγοντας την πριμοδότηση βαρύτατα ζημιογόνων επιχειρήσεις που βρίσκονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, και την δημιουργία και στελέχωση, φυσικά, μιας νέας δημόσιας εταιρείας (ΔΕΠΕΝΕ) για το προ πολλού "νεκρό” σχέδιο του Turkish Stream....
 Ο επιχειρηματικός κόσμος εδώ και καιρό έχει προειδοποιήσει για την πορεία που λαμβάνουν τα πράγματα, χωρίς ωστόσο να εισακούεται. Μόλις την περασμένη Παρασκευή, ο ΣΕΒ στην εβδομαδιαία έκθεσή του ανέφερε πως η ανεργία δεν καταπολεμάται με τη δημιουργία εικονικής απασχόλησης, ούτε το δημόσιο μπορεί να υποκαταστήσει τις ιδιωτικές επιχειρήσεις ως εργοδότης παραγωγικών κι αποδοτικών θέσεων εργασίας. Απλώς στερεί πόρους, μέσω της φορολογίας, από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, που αδυνατούν να προσλάβουν κόσμο και να πληρώσουν σωστές και δίκαιες αμοιβές.
Την ίδια στιγμή, στις εκτιμήσεις περί 60 χιλιάδων ΑΦΜ που "μετανάστευσαν” στη Βουλγαρία από το περασμένο καλοκαίρι, ως αποτέλεσμα της ανησυχίας για τους κυβερνητικούς χειρισμούς κατά τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές που οδήγησαν στην επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων και έφεραν τη χώρα ένα βήμα πριν από το "διάλειμμα” από την Ευρωζώνη, έρχεται να προστεθεί ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός περιπτώσεων μεταφοράς, στην πράξη, περιουσιακών στοιχείων και δραστηριοτήτων από την Ελλάδα σε γειτονικές χώρες, κυρίως στην Κύπρο και τη Βουλγαρία, τάση που διαρκώς ενισχύεται αντί να μειώνεται..
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ:

arrow_upward