Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΕΩΣ 150.000 ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

SHARE
Από τις τράπεζες εξετάζονται τα αιτήματα επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων ατομικών επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών, για κίνηση κεφαλαίων (εμβάσματα, εισαγωγές κλπ) ποσού έως €150.000 ανά πελάτη και ανά εργάσιμη ημέρα...

Αυτό ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα στατιστικά στοιχεία σχετικά με την πορεία εργασιών της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών (ΕΕΤΣ):

Εγκρίσεις Αιτημάτων

Κατά το διάστημα ισχύος των περιορισμών στις αναλήψεις μετρητών και στην κίνηση κεφαλαίων (από 29.06.2015 έως και 31.10.2015), υποβλήθηκαν από τα Πιστωτικά Ιδρύματα 27.576 αιτήματα, εκ των οποίων:

* εγκρίθηκαν 21.069 (76%),

* αρχειοθετήθηκαν ή ακυρώθηκαν ή απαντήθηκαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου 5.384 (20%), και

* απορρίφθηκαν 1.123 (4%)

Ήτοι, ποσοστό μόνο 4% του συνόλου των αιτημάτων έχει απορριφθεί, ενώ ο μέσος όρος των αιτημάτων που εξετάζονται από την ΕΕΤΣ σε ημερήσια βάση αγγίζει τα 298 αιτήματα.

Συνολικό Ποσό Εγκρίσεων και Τομείς Οικονομικής Δραστηριότητας

Το συνολικό εγκριθέν ποσό των αιτημάτων της ΕΕΤΣ ήταν €7.928 εκ., τα οποία κατανεμήθηκαν στους εξής τομείς οικονομικής δραστηριότητας:

* €846 εκ. σε τρόφιμα

* €484 εκ. σε φάρμακα και φαρμακευτικά προϊόντα

* €1.768 εκ. σε ενέργεια και ηλεκτρισμό

* €3.848 εκ. σε λοιπούς τομείς (πρώτες ύλες, ένδυση, αυτοκίνητα, καπνός κλπ) και

* €982 εκ. σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες

Επιπλέον, ποσό €3.376 εκ. εγκρίθηκε από τις Ειδικές Υποεπιτροπές των Πιστωτικών Ιδρυμάτων. Το συνολικό ποσό που εγκρίθηκε για την οικονομική δραστηριότητα (χωρίς τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες) ανέρχεται σε €10.322 εκ.

Ειδικότερα, κατά την περίοδο λειτουργίας της ΕΕΤΣ και των Ειδικών Υποεπιτροπών των Πιστωτικών Ιδρυμάτων εγκρίθηκαν €10,3 δισ. για εισαγωγές αγαθών έναντι αντίστοιχου ποσού €16,8 δισ. το 2014, ήτοι ποσοστό κάλυψης 61%. Ειδικά για τις εισαγωγές αγαθών, εξαιρουμένων των καυσίμων και ναυτιλιακών δαπανών, η κάλυψη έφθασε το 80% του αντίστοιχου διαστήματος του προηγούμενου έτους.

Εργασίες που έχουν εκχωρηθεί στις τράπεζες

Τα Πιστωτικά Ιδρύματα δύνανται να εξετάζουν αιτήματα επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων ατομικών επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών, ποσού έως €150.000 ανά πελάτη και ανά εργάσιμη ημέρα. Το συνολικό εβδομαδιαίο εγκριτικό όριο των Ειδικών Υποεπιτροπών ανέρχεται σε €308 εκ. ενώ, εφόσον κρίνεται σκόπιμο και κατόπιν σχετικής αίτησης του Πιστωτικού Ιδρύματος, εγκρίνεται από την ΕΕΤΣ πρόσθετη παροχή ρευστότητας.

Για τις μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό ανά Ίδρυμα Πληρωμών ή ανά Πιστωτικό Ίδρυμα, έως του ποσού των 500 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο/πληρωτή ή ανά καταθέτη και ανά ημερολογιακό μήνα, το ισχύον συνολικό μηνιαίο εγκριτικό όριο των Πιστωτικών Ιδρυμάτων και των Ιδρυμάτων Πληρωμών ανέρχεται σε €80 εκ.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: