Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

ΔΙΕΘΝΗ ΜΜΕ : ΚΥΡΙΑΚΗ Η ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...

ΔΙΕΘΝΗ ΜΜΕ : ΚΥΡΙΑΚΗ Η ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...

Η Κυριακή 12 Ιουλίου είναι η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας προκειμένου :::
να φθάσει σε συμφωνία με τους πιστωτές της και να μην βρεθεί αντιμέτωπη με το οδυνηρό ενδεχόμενο μίας μη συντεταγμένης εξόδου από το ευρώ, όπως σημειώνουν στην πρώτη τους σελίδα η ιστοσελίδες των κορυφαίων διεθνών ΜΜΕ.


FT: Τελεσίγραφο πέντε ημερών στην Ελλάδα για να αποφύγει την χρεοκοπία 

Τελεσίγραφο πέντε ημερών προκειμένου να καταλήξει σε μια συμφωνία με τους πιστωτές της και να αποφύγει την χρεοκοπία και την κατάρρευση έδωσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην Ελλάδα.

Με αυτόν τον τρόπο σχολιάζουν οι Financial Times τα αποτελέσματα της νέας Συνόδου Κορυφής για την χώρα μας, τονίζοντας πως την ερχόμενη Κυριακή θα πραγματοποιηθεί νέα σύνοδος στην οποία θα συμμετέχουν και οι 28 ηγέτες των κρατών-μελών της Ένωσης.

Οι FT τονίζουν ότι για πρώτη φορά από την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό ζήτημα οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι χρησιμοποίησαν τόσο σκληρή γλώσσα για να περιγράψουν την κατάσταση που επικρατεί.

Στις δηλώσεις τους λίγες ημέρες έπειτα από την επικράτηση του «όχι» στο ελληνικό δημοψήφισμα οι ηγέτες της ΕΕ προειδοποίησαν την Ελλάδα ότι ένα νέο πρόγραμμα για την χώρα θα απαιτούσε την υιοθέτηση σκληρών μέτρων.

Wall Street Journal: Η Ευρωζώνη θέτει ως Deadline την Κυριακή για την Ελλάδα

«Οι ηγέτες της Ευρωζώνης έθεσαν την Κυριακή ως καταληκτική ημερομηνία προκειμένου η Ελλάδα να κατορθώσει να κλείσει μία νέα χρηματοδοτική συμφωνία, στην οποία θα περιλαμβάνονται μέτρα πλήρους αναδιάρθρωσης, όπως τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος», είναι το πρώτο σχόλιο της Wall Street Journal.

Bloomberg: Η Ελλάδα αντιμέτωπη με Grexit εάν ο Τσίπρας δεν «υποκλιθεί» έως την Κυριακή

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έθεσαν την Κυριακή ως deadline για να διασώσουν την Ελλάδα, τονίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα λάβουν το άνευ προηγούμενου βήμα να διώξουν τη χώρα από το ευρώ», το πρώτο σχόλιο του πρακτορείου Bloomberg.


CNBC: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έθεσαν το τελικό deadline

Περισσότερο περιγραφικό παρά σχολιαστικό το πρώτο δημοσίευμα του αμερικανικού δικτύου, μετά το πέρας τόσο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης όσο και των δηλώσεων όλων των εμπλεκομένων...
ΔΝΤ : ΡΙΣΚΟ ΓΙΑ ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΗΠΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ...

ΔΝΤ : ΡΙΣΚΟ ΓΙΑ ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΗΠΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ...

Ρίσκο για τις οικονομίες σε Ιταλία και ΗΠΑ αποτελεί η κρίση στην Ελλάδα αναφέρει έκθεση του ΔΝΤ που εξετάζει ...
τις επιπτώσεις.
Τις προηγούμενες ημέρες ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι και ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν είχαν υποστηρίξει ότι η Ιταλία δεν διατρέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο.
Ωστόσο η έκθεση του ΔΝΤ για τις προοπτικές της ιταλικής οικονομίας σημειώνει ότι «αν δεν αντιμετωπιστούν οι εξελίξεις της ελληνικής κρίσης με μια ισχυρή πολιτική απάντηση, μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην Ιταλία, πλήττοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών». Υπογραμμίζει όμως ότι ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης είναι περιορισμένος.
Επίσης σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ για την πορεία της αμερικάνικης οικονομίας η κρίση στην Ελλάδα αποτελεί ένα ρίσκο για τις ΗΠΑ, ο αντίκτυπος της οποίας έως σήμερα είναι μικρός. Ωστόσο, αναφέρει πως αν η κατάσταση επιδεινωθεί περαιτέρω, ενδέχεται να πλήξει την ανάπτυξη στην ευρωζώνη και να υπονομεύσει και την πορεία της αμερικάνικης ανάκαμψη.
Επίσης η ετήσια έκθεσή του το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα (Fed) ότι δεν πρέπει να προχωρήσει στην αύξηση επιτοκίων μέσα το 2015 πριν δει ξεκάθαρα σημάδια ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ, ομολογώντας πως η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη.
GUARDIAN: ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ; ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΚΕΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ...

GUARDIAN: ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ; ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΚΕΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ...

«Θέλετε να απολαύσετε φθηνές διακοπές σε μια όμορφη χώρα, τότε επιλέξετε την Ελλάδα ...
για να ενισχύσετε και τη οικονομία της χώρας» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος τουGuardian.
Ειδικότερα αναφέρεται στο άρθρο «Οι Έλληνες είναι ακόμα πιο φιλόξενοι και περισσότερο ευγνώμων από ποτέ. Η αντίδραση της δυσκολίας έχει ένα ευρύτερο χαμόγελο, μια ευρύτερη αγκαλιά».
Παράλληλα επισημαίνεται πως ο τουρισμός είναι αλληλεγγύη. Στην Ελλάδα δεν υπήρξε ουδέποτε βία και πουθενά. Και όποτε υπήρξε οποιοδήποτε πρόβλημα στο παρελθόν αυτό έχει αντιμετωπιστεί.
ΚΑΜΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤ - ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΕΧΡΙ ΝΕΩΤΕΡΑΣ...

ΚΑΜΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤ - ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΕΧΡΙ ΝΕΩΤΕΡΑΣ...

Αμετάβλητο στα επίπεδα των 88,6 δισ. ευρώ διατήρησε τον Έκτακτο Μηχανισμό Στήριξης (ELA) η ΕΚΤ, με το διοικητικό συμβούλιό της...
να τονίζει ότι το όλο θέμα θα επανεξεταστεί τη Δευτέρα, σύμφωνα με το Bloomberg.


Νωρίτερα,το πρακτορείο Reuters μετέδιδε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να εξετάσει το ενδεχόμενο παροχής περαιτέρω ρευστότητας στην Ελλάδα μέσω του ELA, ωστόσο, οι πληροφορίες αυτές τελικά δεν επιβεβαιώθηκαν και όπως όλα δείχνουν, η ΕΚΤ περιμένει τα αποτελέσματα της νέας, κρίσιμης Συνόδου Κορυφής για την χώρα μας την ερχόμενη Κυριακή, προκειμένου να λάβει τις όποιες αποφάσεις. 
Παρατείνεται το κλείσιμο των τραπεζών
Υπό τις νέες συνθήκες, η τραπεζική αργία οδεύει προς νέα παράταση και ενδεχομένως και το όριο αναλήψεων των 60 ευρώ από τα ΑΤΜ και των 120 ευρώ για συνταξιούχους από τα γκισέ των τραπεζών -εφόσον δεν μειωθούν τελικώς και αυτά!

Η σύσκεψη που θα ξεκινούσε στις 5 το απόγευμα στο Γενικό Λογιστήριο υπό τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα με εκπροσώπους των τραπεζών ακυρώθηκε.

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης πως θα βγει νέα υπουργική απόφαση Τσακαλώτου για παράταση της Πραξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που λήγει απόψε τα μεσάνυχτα, με κάποιες τροποποιήσεις σε σχέση με όσα ίσχυαν.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΝΤΑΙΣΕΛΜΠΛΟΥΜ ΣΕ ESM ΓΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ...

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΝΤΑΙΣΕΛΜΠΛΟΥΜ ΣΕ ESM ΓΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ...

Επιστολή προς τα μέλη της διοίκησης του ESM, την ΕΚΤ και την Κομισιόν, μέσω της οποίας ζητά να εξεταστούν...
οι ελληνικές προτάσεις, απέστειλε ο πρόεδρος του Eurogroup και επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου του ESM, Γερούν Ντάισελμπλουμ.


Ο κ. Ντάισελμπλουμ ζητά από τα μέλη της διοίκησης του ESM να εξετάσουν κατά πόσο οι ελληνικές προτάσεις μπορούν να προκαλέσουν κινδύνους για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ευρωζώνης, να εξετάσουν σε συνεργασία με το ΔΝΤ, εάν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και τέλος να εξετάσουν τις πραγματικές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας.

Μάλιστα, υπάρχουν πληροφορίες για διεξαγωγή τηλεδιάσκεψης Eurogroup για να εξεταστεί το ελληνικό αίτημα, αργότερα εντός της ημέρας. Την αποκάλυψη έκανε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το Eurogroup θα συνεδριάσει, μέσω τηλεδιάσκεψης, αργότερα σήμερα, με στόχο την αξιολόγηση του ελληνικού αιτήματος στον ESM και τη χάραξη των επόμενων βημάτων.

Την ίδια ώρα, πηγή της Ευρωζώνης στη βελγική πρωτεύουσα την οποία επικαλείται η DW, ο κ. Ντάισελμπλουμ σχεδιάζει να επισπεύσει τη συνεδρίαση του Εurogroup κατά μια μέρα, ώστε να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, αντί για το Σάββατο.

Στην επιστολή του ο κύριος Ντάισελμπλουμ τονίζει:

«Αγαπητέ Επίτροπε,
Αγαπητέ πρόεδρε,

Στις 8 Ιουλίου η Ελληνική Δημοκρατία κατέθεσε αίτημα για στήριξη από τον ESM, η οποία θα έρθει υπό τη μορφή δανείου.

Μετά την λήψη του προαναφερόμενου αιτήματος και σε εκτέλεση του Άρθρου 13 (1) της Συνθήκης του ESM και σε σύνδεση με το Άρθρο 2 του Οδηγού Παροχής Δανείων του μηχανισμού, αναθέτω, ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ESM, στην Κομισιόν σε συνεργασία με την ΕΚΤ τα ακόλουθα:

α. Αξιολόγηση της ύπαρξης ρίσκου για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ευρωζώνης ως συνόλου ή των κρατών-μελών της,
β. Αξιολόγηση, σε συνεργασία με το ΔΝΤ, του κατά πόσο το δημόσιο χρέος της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι βιώσιμο και
γ. Αξιολόγηση των πραγματικών ή πιθανών χρηματοδοτικών αναγκών της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Βάσει του Άρθρου 13 (1) της Συνθήκης του ESM, αυτές οι αξιολογήσεις σε συνδυασμό με το προαναφερθέν αίτημα και την πρόταση του γενικού διευθυντή του ESM, βάσει του Άρθρου 2, θα αποτελέσουν τη βάση της απόφασης του διοικητικού συμβουλίου του ESM για το κατά πόσο θα προσφέρουν στήριξη στην Ελληνική Δημοκρατία, υπό μορφή δανείου.

Μετά τιμής,
Γερούν Ντάισελμπλουμ
Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ESM»
Π. Τατούλης: «Η Ευρώπη της δημοκρατίας δεν χωρά μικροπολιτικές»

Π. Τατούλης: «Η Ευρώπη της δημοκρατίας δεν χωρά μικροπολιτικές»

Π. Τατούλης: «Η Ευρώπη της δημοκρατίας δεν χωρά μικροπολιτικές»Σχολιάζοντας την ομιλία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Μάνφρεντ Βέμπερ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης προέβη στην κάτωθι δήλωση:
«Η στάση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Μάνφρεντ Βέμπερ κατά την ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο ήταν βαθύτατα αντιδημοκρατική και εντελώς απαράδεκτη.
Ο κ. Βέμπερ με τους χαρακτηρισμούς του απέναντι στον Πρωθυπουργό της χώρας προσέβαλλε ολόκληρο τον Ελληνικό λαό και, με την ευθεία παρέμβασή του σε εσωτερικά εθνικά ζητήματα της Ελλάδος, υπερέβη όχι μόνο τα όρια της θεσμικής του λειτουργίας, αλλά και στοιχειωδών κανόνων δημοκρατίας και σεβασμού.
Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα οφείλει να σταθεί αντάξιο της ιστορίας του και σε αυτή την κρίσιμη για την Ελλάδα και τη μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια στιγμή να ξεπεράσει αναχρονιστικές συμπεριφορές και να λειτουργήσει προς όφελος των Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτών και της σταθερότητας της Ευρωζώνης.
Για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες μοναδική κόκκινη γραμμή αποτελεί η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση».