Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Βόμβα Κωνσταντοπούλου: Θέμα εγκυρότητας νόμων που ψηφίστηκαν χωρίς την ΧΑ

SHARE
Θέμα εγκυρότητας ορισμένων διατάξεων νομοσχεδίων που ψηφίστηκαν από την προηγούμενη Βουλή, μετά από ονομαστική ψηφοφορία, και είχαν λιγότερες από 151 ψήφους, ενώ απουσίαζαν οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής καθώς δεν τους δόθηκε ειδική άδεια για να παραστούν στην ψηφοφορία, έθεσε η πρόεδρος της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου.
«Σας λέω ευθέως δεν υπονοώ ότι υπάρχει ζήτημα εγκυρότητας ρυθμίσεων που ψηφίστηκαν με ονομαστική ψηφοφορία, έλαβαν λιγότερες από 151 ψήφους και στις συνεδριάσεις αυτές δεν υπήρχε συμμετοχή μελών του κοινοβουλίου επειδή δεν τους δόθηκε άδεια» δήλωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, προσθέτοντας ότι «προφανώς θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για τις οποίες θα ενημερωθείτε».
Στην πρώτη της συνέντευξη προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η κ. Κωνσταντοπούλου δήλωσε ότι τα φαινόμενα της προηγούμενης κοινοβουλευτικής περιόδου με κατεπείγοντα νομοσχέδια δεν μπορεί να επαναληφθούν, αλλά ούτε και η κατάθεση τροπολογιών σε άσχετα νομοσχέδια.
Παράλληλα, προανήγγειλε ότι την Τρίτη το απόγευμα θα γίνει ειδική συνεδρίαση για την ανασυγκρότηση και αναβάθμιση της Επιτροπής Διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών, τονίζοντας ότι «είναι ιστορική υποχρέωση της Βουλής να φέρει σε πέρας την αποστολή της αυτή».
Επεσήμανε επίσης ότι θα αποκωδικοποιηθούν όλες οι παράμετροι που συντέλεσαν στην διόγκωση του χρέους και θα εξεταστούν συμβάσεις, όπως αυτές για τη Siemens και εξοπλιστικά προγράμματα. «Είναι αναγκαίο να ξέρουν οι πολίτες πως αυτές οι συμβάσεις διόγκωσαν το χρέος» σημείωσε η πρόεδρος της Βουλής.
Παίρνει τα γραφεία των πρώην πρωθυπουργών
Ταυτόχρονα, η κ. Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι αύριο, Πέμπτη, θα αποστείλει επιστολές προς τους τρεις πρώην πρωθυπουργούς Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, Κώστα Σημίτη και Γιώργο Παπανδρέου με την οποία θα τους ζητά να αποδώσουν τους χώρους που καταλαμβάνουν μέσα στο κεντρικό κτίριο της Βουλής, προκειμένου να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο για τις ανάγκες των βουλευτών.
Η πρόεδρος της Βουλής προανήγγειλε ακόμα ότι θα εφαρμοστεί ο Κανονισμός της Βουλής σε ότι αφορά την αδικαιολόγητη απουσία βουλευτών. Έτσι, μετά από πάνω από πέντε αδικαιολόγητες απουσίες από τις συνεδριάσεις θα γίνεται περικοπή 1/5 της αποζημίωσης του βουλευτή.
Παράλληλα, τόνισε ότι θα προτείνει την συλλογική κατάργηση της αποζημίωσης των βουλευτών στις επιτροπές, καθώς όπως είπε, η παρουσία τους σε αυτές είναι στο πεδίο του κοινοβουλευτικού τους ρόλου.
Η πρόεδρος της Βουλής μίλησε επίσης «για αχειραγώγητη ενημέρωση όλων των πολιτών για τις εργασίες της Βουλής, τόσο μέσα από το κανάλι της Βουλής αλλά και διαδικτυακά όσο και από την ΕΡΤ Open. Στο πλαίσιο αυτό θα μεταδίδονται απευθείας όλες οι συνεδριάσεις και των Επιτροπών και της Ολομέλειας.
«Η Βουλή θα λειτουργήσει θαρρετά, ώστε να μπει τέλος στον παραμορφωτικό φακό της ενημέρωσης», είπε η κ. Κωνσταντοπούλου.
Ακόμα έκανε λόγο για άνοιγμα της Βουλής στις κοινωνικές ομάδες που θέλουν να παρέμβουν στο Κοινοβούλιο και πρόσθεσε: «Η Βουλή θα ανοίξει τις πύλες της στη νέα γενιά, στους πολίτες και στους ανθρώπους που αναζητούν πρόσβαση για την έρευνα τους».
Στις αιτιάσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ότι σκοπίμως κωλύεται η συζήτηση των επικαίρων ερωτήσεων («το βιβλίο κατάθεσης δεν έχει ανοίξει, για να μην έρχονται οι υπουργοί να απαντούν στη Βουλή» έχουν καταγγείλει χαρακτηριστικά τα δύο κόμματα), η κα Κωνσταντοπούλου απέδωσε την καθυστέρηση στον υπό διαμόρφωση προγραμματισμό που έχει η ίδια δρομολογήσει, ώστε να απαντά το κάθε υπουργείο σε συγκεκριμένη μέρα, για την καλύτερη οργάνωση του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Τέλος, σε ερώτηση εάν θεωρεί πως η Βουλή θα πρέπει να κυρώσει τα συμφωνηθέντα στο πρόσφατο Eurogroup, η κα Κωνσταντοπούλου θεώρησε πως «δεν υπάρχει συμφωνία, αλλά ανταλλαγή εγγράφων».
«Η ενημέρωση της Βουλής είναι ευπρόσδεκτη, αλλά η Βουλή δεν ψηφίζει επί ανταλλαγής επιστολών. Αυτό βεβαίως δεν εμποδίζει καμία κοινοβουλευτική ομάδα να θέσει οποιοδήποτε θέμα κρίνει» κατέληξε η κα Κωνσταντοπούλου.
Σχόλιο της Χρυσής Αυγής
Σχολιάζοντας τη θέση της κ. Κωνσταντοπούλου, η Χρυσή Αυγή σχολίασε: «Το Σύνταγμα των Ελλήνων προβλέπει τη λειτουργία της Βουλής με 300 βουλευτές, επομένως όσοι μνημονιακοί νόμοι και άλλα αντεθνικά νομοθετήματα ψηφίστηκαν χωρίς τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, που κρατούνται παράνομα στη φυλακή, είναι άκυρα και αντισυνταγματικά.»
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: