Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Έγινε το πρώτο βήμα σύγκλισης και συνεργασίας

SHARE
http://www.patrisnews.com/sites/default/files/styles/655x385/public/field/news/image/tsipras2_4.jpgΤο ναυάγιο που πολλοί φοβούνταν τελικά αποφεύχθηκε και η ελληνική κυβέρνηση αποκατέστησε τη συνεργασία με τους Eυρωπαίους εταίρους επί μιας συγκεκριμένης βάσης, τη νύχτα της Πέμπτης στις Βρυξέλλες.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσιπρας πήρε εν μέρει τουλάχιστον την πολιτική συμφωνία που ζητούσε απο τους κορυφαίους ηγέτες και τους επικεφαλής των θεσμών της ευρωζώνης και εναπόκειται πλέον στο πόσο γρήγορα θα καταφέρει να τρέξει τις μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες δεσμεύτηκε προκειμένου να εξασφαλίσει και την αναγκαία ρευστοτητα και χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.
Η κυβέρνηση εμφανίζεται ικανοποιημένη απο τη συμφωνία, με την οποία επιβεβαιώθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό η εφαρμογή της συμφωνίας του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, με τον τρόπο που ήθελε η κυβέρνηση. Κατάφερε να φέρει το ελληνικό πρόβλημα στο πολιτικό επίπεδο και να το απεμπλέξει απο τα γρανάζια της τεχνικών κλιμακίων, που θεωρείται οτι επειδή ελέγχονται απο τον Βόλφγκανκ Σοιμπλε προσπαθούσαν να σαμποτάρουν τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου και να προκαλέσουν ως κατάρρευση της κυβέρνησης.
Βέβαια η ελληνική πλευρά είναι αναγκασμένη να ζήσει σε συνθήκες μερικής οικονομικής ασφυξίας, έως ότου παρουσιάσει συγκεκριμένα αποτελέσματα, αλλά ήταν κοινή εκτίμηση όλων των πλευρών οτι δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα μέχρι τις 15 Απριλίου, άρα μέχρι τότε δεν υπάρχει κανένα θεμα πιστωτικού γεγονότος.
Η κυβέρνηση εξασφάλισε, όπως επιθυμούσε και μια πολιτική συμφωνία με ισχυρό μήνυμα, ότι δηλαδή δεν τίθεται και δεν υπάρχει κανένα θέμα Grexit.
Η συνεδρίαση των «8», που ειχε ζητήσει ο πρωθυπουργος, τελικά διήρκησε τέσσερις ωρες, ολοκληρώθηκε περί τις 3 τα ξημερώματα και συμμετείχαν σε αυτήν, εκτός του κ. Τσίπρα και οι εξης: η Άγκελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Μάριο Ντράγκι, ο Ρέουν Ντάισελμπλουμ, ο προεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο γραμματέας του συμβουλίου ο Uwe Corsepius.
 

Τσίπρας: Ξαναβάλαμε τη διαδικασία στις ράγες
 
«Σήμερα ξαναβάλαμε τη διαδικασία στις ράγες διότι με ευθύνη κάποιων είχε εκτροχιαστεί», απάντησε σε ερώτηση του protothema.gr, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση της οκταμερούς συνάντησης στις Βρυξέλλες, καθώς όπως είπε όλες οι πλευρές έδειξαν την πρόθεσή τους να συνεργαστούν για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στη συνάντηση επαναβεβαιώθηκε η κοινή ανάγνωση της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει υποχρέωση να υλοποιήσει υφεσιακά μέτρα,δεν έχει υποχρέωση να υλοποιήσει το mail Χαρδούβελη. «Αντίθετα η Ελλάδα θα υλοποιήσει τις δικές της διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι όλες οι πλευρές επαναβεβαιώσαν την πρόθεσή τους να εργαστούν ώστε το συντομότερο δυνατόν να αποκατασταθεί η χρηματοπιστωτική ομαλότητα για την Ελλάδα.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν επαναβεβαίωσε την πρόθεσή του να προχωρήσει σε εκταμίευση ποσών από ευρωπαϊκά προγράμματα προκειμένου να αντιμετωπισθεί η ανθρωπιστική κρίση. Απέφυγε όμως να ανακοινώσει συγκεκριμένο ποσό και παρέπεμψε στις ανακοινώσεις του κ. Γιούνκερ την Παρασκευή.

SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: