Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Στον αέρα οι συμβάσεις της «Βοήθειας στο Σπίτι»

Στον αέρα οι συμβάσεις της «Βοήθειας στο Σπίτι»

Συναντήσεις με υπουργούς και εκπροσώπους της ΕΕΤΑΑ στην Αθήνα είχε αντιπροσωπεία της Ένωσης Υπαλλήλων του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, προκειμένου να συζητηθούν διάφορα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο.

Από τις συναντήσεις αυτές, όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι της Ένωσης, τα αποτελέσματα, φαίνεται να έχουν αρνητικές εξελίξεις όσον αφορά την συνέχιση των συμβάσεων των εργαζομένων στο πρόγραμμα, που μέχρι σήμερα, παρά τις αντίξοες συνθήκες και χωρίς να λαμβάνουν τα χρήματά τους επί μήνες, συνεχίζουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους.

Στα προγραμματισμένα ραντεβού στην Αθήνα συμμετείχαν η πρόεδρος της Ένωσης, Αγγελική Μαντέλου, η αντιπρόεδρος, Ελευθερία Ζησιμοπούλου και η πρόεδρος της Ελεγκτικής Επιτροπής και εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Νομό Ηλείας, Διονυσία Παπαγιαννακοπούλου που είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργο Κατρούγκαλο καθώς και τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρη Στρατούλη. Επίσης, τα μέλη του Σωματείου, πραγματοποίησαν συνάντηση και με τους εκπροσώπους της ΕΕΤΑΑ, κ. Γούπιο, κ. Χρυσοστομίδη και την κ. Διαμαντάρα.

«Έρχεται» η πρώτη δόση

Όσον αφορά την συνάντηση με τους εκπροσώπους της ΕΕΤΑΑ, όπως αναφέρουν τα μέλη της Ένωσης, αυτή πραγματοποιήθηκε με παρόντες εκπροσώπους εργαζομένους από 17 σωματεία οι οποίοι ενημερώθηκαν πως η διαδικασία καταβολής της πρώτης δόσης «έχει σχεδόν ολοκληρωθεί προς όλους τους φορείς» και εντός των επόμενων ημερών θα αναρτηθούν τα δικαιολογητικά που πρέπει να αποσταλούν για την καταβολή της δεύτερης δόσης που είναι το 40% του έργου και προβλέπεται να έχει καταβληθεί ως τις αρχές Απριλίου.

Επίσης, όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι της ΕΕΤΑΑ, σε όσους φορείς δεν έχει καταβληθεί η αποπληρωμή του προηγούμενου έργου θα υπάρξει μικρή καθυστέρηση λόγω του ότι δεν έχουν ακόμη τα χρήματα από το υπουργείο.

Στον «αέρα» οι μονιμοποιήσεις

Χωρίς να ξεκαθαρίζει το τοπίο, όσον αφορά τις μονιμοποιήσεις του προσωπικού που εργάζεται στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», ήταν το αποτέλεσμα των συναντήσεων των εκπροσώπων του Σωματείου με τους αναπληρωτές υπουργούς, Δημήτρη Στρατούλη, Γιώργο Κατρούγκαλο και Θεανώ Φωτίου. Όπως καταγγέλουν μάλιστα οι εκπρόσωποι που βρέθηκαν στην Αθήνα, έγιναν «μπαλάκι» μεταξύ των υπουργείων έως ότου αποφασισθεί ποιος φορέας είναι αρμόδιος για την λειτουργία του Προγράμματος.

«Το αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών ήταν καταπέλτης. Οι συνάδελφοί μας διά στόματος τριών υπουργών που μέχρι χθες δεσμεύονταν πολιτικά για την θεσμοθέτηση του Βοήθεια στο Σπίτι και την μονιμοποίηση του προσωπικού, άκουσαν ότι: ’’είναι αντισυνταγματικό να γίνουμε αορίστου χρόνου αλλά είναι και αντισυνταγματικό να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ως ορισμένου χρόνου’’. Δηλαδή απολυόμαστε», αναφέρουν οι εκπρόσωποι του Σωματείου που το επόμενο διάστημα θα συνεχίσουν τις επαφές στα υπουργεία.
«Δυστυχώς για άλλη μια φορά βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν και μόνο με μαζικούς αγώνες και διεκδίκηση θα καταφέρουμε να παραμείνουμε στις εργασίες μας», καταλήγουν οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».
Στις 18 Μαΐου ξεκινούν οι Πανελλαδικές

Στις 18 Μαΐου ξεκινούν οι Πανελλαδικές

Τη Δευτέρα 18 Μαΐου ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους υποψήφιους των Γενικών Λυκείων και των Επαγγελματικών Λυκείων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. 

Τα μαθήματα του τρέχοντος σχολικού έτους λήγουν στις 13 Μαΐου ανέφερε στην ίδια ανακοίνωση το υπ. Παιδείας.
Οι πανελλαδικές εξετάσεις  των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β΄) για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα αρχίσουν τη Δευτέρα 18-5-2015, ενώ οι πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α΄) θα αρχίσουν την Τρίτη 19-5-2015. Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 17-6-2015. Η Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) θα διεξαχθεί από 15-6-2015 ως και 26-6-2015. Τέλος, οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ θα αρχίσουν την Τρίτη 9-6-2015.
Οι απολυτήριες εξετάσεις για τα μαθήματα που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας για την Γ΄ τάξη των ημερήσιων και τη Δ΄ τάξη των εσπερινών Γενικών Λυκείων θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 3-6-2015 για όσους θα έχουν συμμετάσχει στις πανελλαδικές και θα διενεργηθούν με βάση το πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε λύκειο χωριστά.
Οι απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄ και Β΄) σε επίπεδο σχολικής μονάδας θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 10-6-2015 και θα διενεργηθούν με βάση το πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε λύκειο χωριστά.
Ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσουν οι μαθητές
Στις αρχές Μαΐου, όλοι οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, στο Λύκειο στο οποίο υπέβαλαν την Αίτηση-Δήλωση του Φεβρουαρίου, θα αποκτήσουν  το δελτίο εξεταζομένου, με το οποίο θα προσέρχονται στο εξεταστικό κέντρο κατά τις ημέρες των εξετάσεων. Στο δελτίο εξεταζομένου θα αναγράφεται  και το συγκεκριμένο εξεταστικό κέντρο, στο οποίο θα πρέπει οι υποψήφιοι  να προσέρχονται για την εξέταση στα πανελλαδικά μαθήματα ή σε τυχόν ειδικά μαθήματα.
Στα μέσα Ιουνίου, όλοι οι υποψήφιοι για τις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, στο Λύκειο στο οποίο υπέβαλαν την Αίτηση-Δήλωση του Φεβρουαρίου, θα προσέλθουν για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), για να τον χρησιμοποιήσουν κατά την ηλεκτρονική υποβολή του μηχανογραφικού τους δελτίου. Οι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων (χωρίς νέα εξέταση) θα μπορούν να αποκτούν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) σε όποιο Λύκειο τους εξυπηρετεί.
Η υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων θα γίνει και φέτος ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτύου, από τα μέσα Ιουνίου ως τις αρχές Ιουλίου. Το έντυπο μηχανογραφικό δελτίο θα έχει ήδη ανακοινωθεί από τον Απρίλιο.
Όσοι από τους μαθητές της τελευταίας τάξης εμπίπτουν στην ειδική κατηγορία των υποψηφίων-πασχόντων από σοβαρές παθήσεις (για εισαγωγή στο 5% των θέσεων εισακτέων), έχουν ήδη πιστοποιηθεί από συγκεκριμένα νοσοκομεία για την πάθησή τους. Οι υποψήφιοι (οι μαθητές και οι αντίστοιχοι απόφοιτοι) θα υποβάλουν ειδικό μηχανογραφικό δελτίο στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Για όλες τις παραπάνω διαδικασίες οι υποψήφιοι θα ενημερώνονται από τα Λύκειά τους με σχετικές εγκυκλίους. Παράλληλα, ενημερωτικό υλικό, εγκύκλιοι, υποδείγματα κλπ θα αναρτώνται και στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr στο σύνδεσμο ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ.

Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Παπαδημούλης: Διαπραγμάτευση και λύση ανάπτυξης με τους «έξω», ρήξη με τις παθογένειες «μέσα»

Παπαδημούλης: Διαπραγμάτευση και λύση ανάπτυξης με τους «έξω», ρήξη με τις παθογένειες «μέσα»

papadimoulis1Την ικανοποίηση του για τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel στο Βερολίνο εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης.
«Διαπραγμάτευση και λύση ανάπτυξης με τους «έξω», ρήξη με τις παθογένειες, «μέσα».
Ο Τσίπρας προωθεί το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, με τόλμη και ρεαλισμό» αναφέρει σε μήνυμα του στο twitter ο κ.Παπαδημούλης.
«Σημαντική αρχή, τίποτε παραπάνω», γράφουν τα γερμανικά ΜΜΕ για τη συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ

«Σημαντική αρχή, τίποτε παραπάνω», γράφουν τα γερμανικά ΜΜΕ για τη συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ

berolino1Συμφιλιωτικοί τόνοι και μία αναγκαία επίσκεψη που είχε αργήσει από καιρό -αλλά χωρίς ιδιαίτερη πρόοδο, όπως ήταν αναμενόμενο, και με σαφή λόγια από την Άνγκελα Μέρκελ: Κάπως έτσι συνοψίζεται η ανάγνωση του γερμανικού Τύπου της πρώτης επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στην καγκελαρία.
Το ένα κεντρικό σημείο πάντως στο οποίο συμφωνούν όλοι είναι πως η πρόσκληση Μέρκελ θα έπρεπε να τερματίσει τον άσκοπο ρητορικό πόλεμο ώστε να μείνει χώρος για σύγκλιση των δύσκολων διαφορών που παραμένουν.
Η Sueddeutsche Zeitung γράφει ότι η συνάντηση έδειξε πως έχει έρθει η ώρα «να λήξει o επικοινωνιακός πόλεμος στη λάσπη». Το συμπέρασμα της συνάντησης είναι πως το Βερολίνο πρέπει να «κοιτάζει ισότιμα τον Αλέξη Τσίπρα» και να λείψει το μέχρι τώρα κλίμα και από τις δύο πλευρές που «εμποδίζει τον εποικοδομητικό διάλογο»: «Ο Τσίπρας έχει ευθύνη επειδή παρερμηνεύει την εθνική κάλπη ως εντολή για αναδόμηση μίας ολόκληρης ηπείρου, όπως και η Μέρκελ επειδή βάζει τα “σκυλιά που γαβγίζουν” […], δευτεροκλάσατα πολιτικά στελέχη, να παριστάνουν τον σχολικό διευθυντή».
«Καλύτερα να μιλά κανείς με τον άλλο, παρά να μιλά για τον άλλον» καταλήγει η SZ. Η ίδια ακριβώς φράση είναι το συμπέρασμα και του σχολίου του Spiegel.
Το περιοδικό χαρακτηρίζει ίσως υπερβολική μεν την αναφορά Τσίπρα περί «πολύ θετικής σχέσης», αλλά τονίζει ότι οι δύο πλευρές κατέβαλαν προσπάθεια να αποκλιμακώσουν την κατάσταση. «Οι τόνοι συμφιλίωσης όμως δεν μπορούν να κρύψουν ότι ακόμη δεν υπάρχει εμπιστοσύνη» υπογραμμίζει.
«Μία αρχή όμως έγινε, και τίποτε παραπάνω» συνεχίζει. «Η Μέρκελ δεν έκανε στον επισκέπτη της ούτε την χάρη να υπαινιχθεί παραχώρηση» τονίζει, και «η αξία των διαφορετικών τόνων θα φανεί στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις, όπου στην ουσία του πράγματος δεν υπάρχει κινητικότητα -οι Έλληνες χρειάζονται χρήματα, αλλά η Μέρκελ δεν θέλει μόνο να δει λίστες μεταρρυθμίσεων αλλά πράξεις».
Η FAZ στέκεται επίσης στους «συμφιλιωτικούς τόνους» και γράφει πως απογοητεύηκαν όσοι περίμεναν τη μεγάλη αντιπαράθεση, αλλά και όσοι ήλιπζαν στη μεγάλη υπέρβαση». Οι τόνοι του επισκέπτη ήταν φιλικοί, η ίδια η οικοδέσποινα έμεινε σε πραγματολογικές αναφορές, γράφει και εξηγεί: «Ο μεν Τσίπρας επναέαβε το “μάντρα” του για νέο πολιτικό μείγμα, και η καγκελάριος είχε το δικό της “μάντρα” για τους αριθμούς που πρέπει να στέκουν και μεταρρυθμίσεις, στέρεα δημοσιονομικά και λειτουργική δημόσια διοίκηση».
Σε ξεχωριστό της σχόλιο, με τίτλο «ας τελειώσουν τα καραγκιοζιλίκια», η FAZ καλεί η συνάντηση να γίνει «το ξεκίνημα ρητορικού αφοπλισμού και να δουν όλοι κατάματα την πραγματικότητα, στην οποία όπως οι ίδιοι λένε, το μέλλον είναι κοινό». Η καγκελάριος, γράφει η εφημερίδα υπενθυμίζοντας αναφορά της τις προηγούμενες ημέρες, έχει αποφασίσει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ αλλά «το εάν αυτό αξίζει θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα του έλληνα πρωθυπουργού να σταθεί στο ύψος των ευθυνών του»

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

337% περισσότεροι φόροι στους φτωχότερους Έλληνες

337% περισσότεροι φόροι στους φτωχότερους Έλληνες

Σύμφωνα με έρευνα του Ιδρύματος Hans Böckler, το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών στην Ελλάδα της κρίσης μεγάλωσε δραματικά. Oι φτωχότεροι επιβαρύνθηκαν φορολογικά κατά 337% ενώ οι εύποροι κατά 9%. 
«Ελλάδα. Αλληλεγγύη και προσαρμογή στα χρόνια της κρίσης» είναι ο τίτλος μακροσκελούς έρευνας που εκπόνησαν ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπουργός Τάσος Γιαννίτσης μαζί με τον αναπληρωτή καθηγητή Αγροτικής Οικονομίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Σταύρο Ζωγραφάκη για λογαριασμό του γερμανικού Ιδρύματος Μακροοικονομικών Μελετών Hans Böckler. 
Στόχος της έρευνας ήταν η μελέτη της επίδρασης της κρίσης και των πολιτικών αντιμετώπισής της στη μείωση των εισοδημάτων καθώς επίσης στην όξυνση των φορολογικών και γενικότερα οικονομικών ανισοτήτων στην Ελλάδα. 
Σύμφωνα με την έρευνα, εξαιρετικά σημαντικές ήταν οι διαφοροποιήσεις ως προς τις φορολογικές επιβαρύνσεις που επιβλήθησαν κατά την περίοδο της κρίσης μεταξύ πλουσιότερων και φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων. 
Τα σκληρά μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν στη χώρα, η οποία ήταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας, είχαν ως αποτέλεσμα την απότομη αύξηση της φτώχειας. Όπως αναφέρει η έρευνα, το ονομαστικό ακαθάριστο προϊόν των μέσων ελληνικών νοικοκυριών μειώθηκε συνολικά μεταξύ 2008 και 2012 έως και κατά ένα τέταρτο, ενώ οι μεγάλες αυτές μειώσεις οφείλονται κατά το ήμισυ στις περικοπές μισθών. 
Το βάρος της κρίσης έφεραν οι φτωχότεροι 
Ιδιαίτερα επιβαρυμένα παρουσιάζονται, σύμφωνα με την έρευνα, τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, τα οποία αναγκάστηκαν να σηκώσουν το μεγαλύτερο φορολογικό βάρος κατά την περίοδο της κρίσης.
Ειδικότερα, τα χαμηλότερα στρώματα αναγκάστηκαν να υποστούν φορολογικές επιβαρύνσεις που αυξήθηκαν έως και 337% σε σχέση με το παρελθόν. Αντίθετα, τα ανώτερα οικονομικά στρώματα υπέστησαν περαιτέρω επιβαρύνσεις της τάξεως μόλις του 9%. Σε απόλυτους αριθμούς, αν και η φορολογική επιβάρυνση στα μη προνομιούχα νοικοκυριά αυξήθηκε μόνο κατά κάποιες εκατοντάδες ευρώ, εντούτοις συνοδεύτηκε από τις μαζικές μειώσεις σε μισθούς αλλά και την αύξηση της ανεργίας.
Η έρευνα πηγαίνει όμως και ένα βήμα παραπέρα, υπογραμμίζοντας ότι οι περικοπές που επιβλήθηκαν ήταν πολύ πιο εκτεταμένες από ό,τι χρειαζόταν στην πραγματικότητα για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας σε διεθνές επίπεδο. 
Επιπλέον αναφορικά με τις μειώσεις μισθών η έρευνα σημειώνει ότι αυτές ήταν πολύ πιο επίπονες στον ιδιωτικό τομέα σε σχέση με τον δημόσιο. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις οι μειώσεις που αποφασίσθηκαν για μισθούς του δημοσίου είτε δεν εφαρμόστηκαν ποτέ στην πράξη, είτε αποσύρθηκαν, εν μέρει, λόγω δικαστικών αποφάσεων. 
Η έρευνα αναφέρει επίσης ότι το 2012 ένα στα τρία ελληνικά νοικοκυριά έπρεπε να αντεπεξέλθει στις οικονομικές του υποχρεώσεις με ετήσιο εισόδημα περί τα 7.000 ευρώ. Εντύπωση, τέλος, προκαλεί το γεγονός ότι τα μη προνομιούχα νοικοκυριά έχασαν μέσα στην κρίση το 86% του συνολικού τους εισοδήματος, ενώ οι πιο εύπορες οικογένειες μόλις το 16% με 20%. 
Ας σημειωθεί ότι στην έρευνα για λογαριασμό του Ιδρύματος Hans Böckler αναλύθηκαν στοιχεία που αφορούσαν 260.000 ελληνικά νοικοκυριά. 
Έγινε το πρώτο βήμα σύγκλισης και συνεργασίας

Έγινε το πρώτο βήμα σύγκλισης και συνεργασίας

http://www.patrisnews.com/sites/default/files/styles/655x385/public/field/news/image/tsipras2_4.jpgΤο ναυάγιο που πολλοί φοβούνταν τελικά αποφεύχθηκε και η ελληνική κυβέρνηση αποκατέστησε τη συνεργασία με τους Eυρωπαίους εταίρους επί μιας συγκεκριμένης βάσης, τη νύχτα της Πέμπτης στις Βρυξέλλες.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσιπρας πήρε εν μέρει τουλάχιστον την πολιτική συμφωνία που ζητούσε απο τους κορυφαίους ηγέτες και τους επικεφαλής των θεσμών της ευρωζώνης και εναπόκειται πλέον στο πόσο γρήγορα θα καταφέρει να τρέξει τις μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες δεσμεύτηκε προκειμένου να εξασφαλίσει και την αναγκαία ρευστοτητα και χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.
Η κυβέρνηση εμφανίζεται ικανοποιημένη απο τη συμφωνία, με την οποία επιβεβαιώθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό η εφαρμογή της συμφωνίας του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, με τον τρόπο που ήθελε η κυβέρνηση. Κατάφερε να φέρει το ελληνικό πρόβλημα στο πολιτικό επίπεδο και να το απεμπλέξει απο τα γρανάζια της τεχνικών κλιμακίων, που θεωρείται οτι επειδή ελέγχονται απο τον Βόλφγκανκ Σοιμπλε προσπαθούσαν να σαμποτάρουν τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου και να προκαλέσουν ως κατάρρευση της κυβέρνησης.
Βέβαια η ελληνική πλευρά είναι αναγκασμένη να ζήσει σε συνθήκες μερικής οικονομικής ασφυξίας, έως ότου παρουσιάσει συγκεκριμένα αποτελέσματα, αλλά ήταν κοινή εκτίμηση όλων των πλευρών οτι δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα μέχρι τις 15 Απριλίου, άρα μέχρι τότε δεν υπάρχει κανένα θεμα πιστωτικού γεγονότος.
Η κυβέρνηση εξασφάλισε, όπως επιθυμούσε και μια πολιτική συμφωνία με ισχυρό μήνυμα, ότι δηλαδή δεν τίθεται και δεν υπάρχει κανένα θέμα Grexit.
Η συνεδρίαση των «8», που ειχε ζητήσει ο πρωθυπουργος, τελικά διήρκησε τέσσερις ωρες, ολοκληρώθηκε περί τις 3 τα ξημερώματα και συμμετείχαν σε αυτήν, εκτός του κ. Τσίπρα και οι εξης: η Άγκελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Μάριο Ντράγκι, ο Ρέουν Ντάισελμπλουμ, ο προεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο γραμματέας του συμβουλίου ο Uwe Corsepius.
 

Τσίπρας: Ξαναβάλαμε τη διαδικασία στις ράγες
 
«Σήμερα ξαναβάλαμε τη διαδικασία στις ράγες διότι με ευθύνη κάποιων είχε εκτροχιαστεί», απάντησε σε ερώτηση του protothema.gr, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση της οκταμερούς συνάντησης στις Βρυξέλλες, καθώς όπως είπε όλες οι πλευρές έδειξαν την πρόθεσή τους να συνεργαστούν για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στη συνάντηση επαναβεβαιώθηκε η κοινή ανάγνωση της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει υποχρέωση να υλοποιήσει υφεσιακά μέτρα,δεν έχει υποχρέωση να υλοποιήσει το mail Χαρδούβελη. «Αντίθετα η Ελλάδα θα υλοποιήσει τις δικές της διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι όλες οι πλευρές επαναβεβαιώσαν την πρόθεσή τους να εργαστούν ώστε το συντομότερο δυνατόν να αποκατασταθεί η χρηματοπιστωτική ομαλότητα για την Ελλάδα.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν επαναβεβαίωσε την πρόθεσή του να προχωρήσει σε εκταμίευση ποσών από ευρωπαϊκά προγράμματα προκειμένου να αντιμετωπισθεί η ανθρωπιστική κρίση. Απέφυγε όμως να ανακοινώσει συγκεκριμένο ποσό και παρέπεμψε στις ανακοινώσεις του κ. Γιούνκερ την Παρασκευή.

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Όλη η Ελλάδα θρηνεί τον άδικο θάνατο του Βαγγέλη Γιακουμάκη

Όλη η Ελλάδα θρηνεί τον άδικο θάνατο του Βαγγέλη Γιακουμάκη

Σχεδόν 40 μέρες κράτησε η αγωνία ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας για την τύχη τουΒαγγέλη Γιακουμάκη, του νεαρού με τα ευγενικά μάτια, η φωτογραφία του οποίου μπήκε σε όλα τα σπίτια μαζί με την φοβερή είδηση πως αγνοείται, στις 6 Φεβρουαρίου. Την Κυριακή σταΓιάννενα γράφτηκε ο επίλογος του δράματος, καθώς βρέθηκε η σορός του, ενώ την επομένη ο ιατροδικαστής επιβεβαίωσε πως ο Βαγγέλης αυτοκτόνησε...
Σύμφωνα με πληροφορίες, η νεκροψία έδειξε ότι ο άτυχος νέος έθεσε τέλος στη ζωή του την ημέρα της εξαφάνισής του, στις 6 Φεβρουαρίου, καθώς και ότι πέθανε από αιμορροϊκό σοκ λόγω τραύματος στο δεξιό περικάρπιο. Το μαχαίρι που βρέθηκε δίπλα του ήταν εκείνο που προκάλεσε το μοιραίο τραύμα.
Το απόγευμα της Δευτέρας δεκάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα και στο Ρέθυμνο, την περιοχή καταγωγής του νεαρού, όπου φωνάζοντας «Ο Βαγγέλης είναι παιδί μου» ζητούν να αποδοθεί δικαιοσύνη.
Η εκδοχή της αυτοχειρίας, σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ, δημιουργεί, δικαστικά, ένα σοβαρό κώλυμα ως προς την απόδοση ευθυνών σε συγκεκριμένα άτομα για το θάνατο του νεαρού σπουδαστή. Και αυτό γιατί, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, για να διατυπωθεί οποιαδήποτε κατηγορία σε βάρος τρίτου ατόμου για συμμετοχή σε αυτοκτονία, πρέπει να αποδειχτεί με ατράνταχτα στοιχεία ότι «με πρόθεση έχει καταπείσει τον αυτόχειρα να αυτοκτονήσει, με βία, εξαναγκασμό ή πειθώ». Αυτό πρακτικά είναι πολύ δύσκολο, όπως επισημαίνουν.
Στο ζήτημα παρενέβη με μια σκληρή ανακοίνωση ο θείος του Βαγγέλη Γιακουμάκη, Γιάννης Γιακουμάκης, όπου ξεκαθαρίζει ότι θα υπάρξουν σαρωτικές εξελίξεις σε δικαστικό επίπεδο για την υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο. Όπως δηλώνει στο protothema.gr ο ποινικολόγος συγγενής του άτυχου 20χρονου:

«Στην όποια περίπτωση με πιθανότητα ή βεβαιότητα αυτοχειρίας, αυτό σε καμία περίπτωση δεν καθιστά ανύπαρκτες και δεν αποδυναμώνει τις ούτως ή άλλως βαρύτατες ποινικές ευθύνες υπέχουν οι όποιοι συμμέτοχοι ως "ηθικοί αυτουργοί". Ο νόμος προβλέπει και τιμωρεί "οπωσδήποτε" καλώς και δικαίως τον ηθικό αυτουργό ισάξια πολλές φορές και βαρύτερα όταν αυτός εμπίπτει απόλυτα τόσο στην αντικειμενική όσο και στην υποκειμενική υπόσταση του εγκλήματος».
Σε κλίμα συγκίνησης πόνου και θλίψης περίμεναν τη σωρό του αδικοχαμένου Βαγγέλη φίλοι και συγγενείς στο λιμάνι του Πειραιά όπου και έφτασε το απόγευμα της Δευτέρας η νεκροφόρα που μετέφερε τη σορό από τα Γιάννενα με προορισμό την Κρήτη. Με ένα λευκό τριαντάφυλλο υποδέχτηκαν το δικό τους Βαγγέλη και το συνόδευσαν μέσα στο πλοίο όπου και ξεκίνησε η επιβίβαση. Η κηδεία θα γίνει αύριο στη μία το μεσημέρι στην ιδιαίτερη πατρίδα του παιδιού, τους Αρμένους Ρεθύμνου.
Η υπόθεση όμως δεν πρόκειται να κλείσει με την ταφή του Βαγγέλη στην πατρίδα του, καθώς οι αστυνομικές έρευνες θα συνεχιστούν έως ότου καταλήξουν στο τι ακριβώς συνέβαινε στη Γαλακτομική Σχολή.
«Ημουν στην ομάδα που σχεδίαζε δολοφονία του Καραμανλή»

«Ημουν στην ομάδα που σχεδίαζε δολοφονία του Καραμανλή»

Νέα τροπή στη δικαστική έρευνα για το σχέδιο «Πυθία 1», το αποκαλούμενο σχέδιο δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, δίνει με κατάθεσή του στον ανακριτή Δημήτρη Φούκα μάρτυρας-κλειδί. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εν λόγω μάρτυρας, που είναι τρόφιμος των φυλακών, κατέθεσε στον ανακριτή ότι έχει στη διάθεσή του αδιάσειστα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ομάδα προσώπων επί μήνες δούλευε άοκνα αλλά και διακριτικά προς την κατεύθυνση συγκέντρωσης στοιχείων και πληροφοριών σχετικά με τις πρωτοβουλίες αλλά και τη δράση της τότε κυβέρνησης του κ. Κώστα Καραμανλή, κυρίως σε εθνικά θέματα.
 Με βιτρίνα τον πατριωτισμό τους και την αγάπη τους για την Ελλάδα, όπως φέρεται να καταθέτει ο συγκεκριμένος μάρτυρας, τα εν λόγω πρόσωπα που προέρχονταν από ετερόκλητους χώρους και εργασιακούς τομείς συγκέντρωναν τις πληροφορίες καταφέρνοντας σε αρκετές περιπτώσεις να σπάσουν τον απόρρητο χαρακτήρα των σχεδιασμών της κυβέρνησης.
Ο μάρτυρας, η κατάθεση του οποίου αξιολογείται από τις Αρχές, φέρεται να κατέθεσε στον κ. Φούκα ότι ο ίδιος ήταν μέλος της συγκεκριμένης ομάδας και μεταξύ των καθηκόντων που του είχαν ανατεθεί ήταν να παρακολουθεί και να διασταυρώνει τις δημοσιεύσεις στο Διαδίκτυο αλλά και τον Τύπο σχετικά με εξαγγελίες και σχεδιασμούς της κυβέρνησης για εθνικά θέματα μείζονος σημασίας. 
Το αξιοπερίεργο είναι ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο καταδικάστηκε πριν από λίγες εβδομάδες σε ισόβια για ανθρωποκτονία, σε μια υπόθεση που αφορά το οργανωμένο έγκλημα, και εκτίει την κάθειρξή του στις Φυλακές Κορυδαλλού.

«Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όσα λέει δεν πρέπει να ερευνηθούν και να αξιολογηθούν», τονίζουν αρμόδιες δικαστικές, πηγές που δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο το συγκεκριμένο πρόσωπο να γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα γύρω από αυτό το πολιτικο-κατασκοπευτικό θρίλερ. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο ίδιος φέρεται να υποστηρίζει: «Ημουν μέλος ομάδας που δούλευε για τη συγκέντρωση απόρρητων πληροφοριών στο πλαίσιο του σχεδίου “Πυθία 1”». 
Επιπλέον, ο ίδιος φέρεται να επιμένει ότι όσα λέει είναι απολύτως αληθή και μάλιστα έχει επιφυλαχθεί να προσκομίσει τις επόμενες μέρες και στοιχεία στον ανακριτή, που θα «δένουν» τη μαρτυρία του και θα αποδεικνύουν το βάσιμο των ισχυρισμών του.

Η εκκρεμότητα αυτή, δηλαδή η ολοκλήρωση της κατάθεσης του συγκεκριμένου προσώπου όπως και άλλα ζητήματα εξίσου σοβαρά αναφορικά με την απίστευτη αυτή ιστορία, κρατούν, σύμφωνα με πληροφορίες, ανοιχτή την ανάκριση για την υπόθεση κατασκοπείας, τουλάχιστον ως προς αυτό το σκέλος που αφορά στο σχέδιο «Πυθία 1». 
Οι αρμόδιες αρχές μετά και τη συγκεκριμένη εξέλιξη έχουν πλέον βεβαιωθεί ότι για την υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου δεν δούλευαν μόνο επαγγελματίες πράκτορες, αλλά και πρόσωπα που κατείχαν νευραλγικά πόστα στην Ελλάδα και το εξωτερικό και λόγω της θέσης τους μπορούσαν να συλλέγουν με άνεση τις σχεδόν απόρρητες πληροφορίες. 
H παρακολούθηση του Κ. Καραμανλή
Οπως έχει προκύψει, στο πλαίσιο των δικαστικών ερευνών που προηγήθηκαν -έχουν εξάλλου ασκηθεί ποινικές διώξεις-, το σχέδιο με την κωδική ονομασία «Πυθία 1» προέβλεπε τόσο την πολιτική και οικονομική αποσταθεροποίηση της χώρας με κοινωνική αναταραχή και τρομοκρατικές ενέργειες όσο και τη δημιουργία προβλημάτων στην εξωτερική πολιτική. Μάλιστα, στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχεδίου έλαβε χώρα παρακολούθηση του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με πλέον γνωστό το σκηνικό αντιπαρακολούθησης που φέρεται να είχε στηθεί στο κέντρο της Αθήνας. 
Ρώσοι πράκτορες
Πιο συγκεκριμένα, ομάδες των πρακτόρων της ρωσικής υπηρεσίας FSB ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με άνδρες άλλης ομάδας που παρακολουθούσε το αυτοκίνητο του κ. Καραμανλή στην περιοχή της Νέας Μάκρης.
Η ανάκριση για τη μεγάλη υπόθεση που απασχολεί τη Δικαιοσύνη από το 2006, όταν τρεις υπουργοί της τότε κυβέρνησης Καραμανλή έδωσαν στη δημοσιότητα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία μέλη της κυβέρνησης και κορυφαίοι αξιωματούχοι είχαν πέσει θύματα υποκλοπών, οδεύει προς το τέλος της. Ηδη, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο της έρευνας έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από τη δράση του 65χρονου πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών σχετικά με την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών και έχει εκδοθεί ένταλμα για τη σύλληψή του, ενώ αναμένεται και διάταξη που θα επιτρέπει τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του. 
Μάλιστα, η δράση του συγκεκριμένου προσώπου που διατηρεί στενούς δεσμούς με την Ελλάδα -είναι παντρεμένος με Ελληνίδα- δεν φαίνεται να περιορίζεται μόνο στις τηλεφωνικές υποκλοπές μελών της κυβέρνησης Καραμανλή. Το άλλοτε ενεργό στέλεχος της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας φαίνεται πως έχει ενεργό συμμετοχή και στην υλοποίηση του σχεδίου «Πυθία 1». Δικαστικές πηγές δεν αποκλείουν πλέον το σχέδιο να είχε ως σκοπό να ανατρέψει τις προσπάθειες της τότε κυβέρνησης να βελτιώσει τις ενεργειακές σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία.

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Δείτε τη ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας

Δείτε τη ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας

Προστασία από τον πλειστηριασμό της κύριας κατοικίας τους έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2015 θα έχουν όσοι οφειλέτες πληρούν τρεις βασικές προϋποθέσεις, κρίνονται «συνεργάσιμοι» και υπαχθούν στη σχετική ρύθμιση, η οποία εκτός απροόπτου θα κατατεθεί στη Βουλή το αμέσως προσεχές διάστημα.
Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει στην κατοχή του το Euro2day.gr, και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αλλάξει κάτι μέχρι την κατάθεση του στη Βουλή, η προστασία από τους πλειστηριασμούς αφορά την κύρια ή μοναδική κατοικία του δανειολήπτη η αξία του ακινήτου του οποίου δεν υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ και εφόσον πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:
* Το ετήσιο δηλωθέν οικογενειακό τους εισόδημα όπως διαμορφώνεται μετά την αφαίρεση των κρατήσεων υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων, του φόρου εισοδήματος και της εισφοράς αλληλεγγύης είναι μικρότερο ή ίσο των 50.000 ευρώ.
* Η συνολική αξία της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους είναι μικρότερη ή ίση των 500.000 ευρώ και εξ αυτής το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό την 31η Δεκεμβρίου του 2014 δεν υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ, εξαιρουμένων περιοδικών παροχών από συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά προγράμματα.
Τα κριτήρια αυτά προσαυξάνονται κατά 20% στην περίπτωση οικογενειών με τρία ή και περισσότερα τέκνα, άτομα με αναπηρία 67% και άνω και όσους βαρύνονται φορολογικά με άτομα με αναπηρία 67% και άνω.
Σε αυτή την περίπτωση η αντικειμενική αξία του ακινήτου φθάνει έως 360.000 ευρώ, το εισόδημα έως 60.000 ευρώ, η συνολική ακίνητη περιουσία έως 600.000 ευρώ και οι καταθέσεις έως 36.000 ευρώ.
Το ύψος της καταβολής για προστασία από τους πλειστηριασμούς
Οι οφειλέτες -εφόσον δεν είναι άνεργοι- υποχρεούνται να καταβάλουν προς τους δανειστές μηνιαίως ποσοστό έως 20% του καθαρού ετήσιου εισοδήματός τους. Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια απαγόρευσης πλειστηριασμού οι οφειλέτες εφόσον δεν είναι άνεργοι υποχρεούνται να καταβάλουν προς τους δανειστές μηνιαίως ποσοστό 10% επί του καθαρού μηνιαίου εισοδήματός τους, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 25.000 ευρώ.
Στην περίπτωση που το καθαρά μηνιαίο εισόδημα ξεπερνά τις 25.000 ευρώ οι οφειλέτες υποχρεούνται να καταβάλουν προς τους δανειστές μηνιαίως ποσοστό 10% στο ποσό μέχρι τις 25.000 ευρώ και ποσοστό 20% στο υπερβάλλον εισόδημα.
Εξαιρούνται της παραπάνω υποχρέωσης καταβολής οικογένειες που βαρύνονται φορολογικά με τρία και περισσότερα τέκνα, άτομα με αναπηρία 67% και άνω και όσους βαρύνονται φορολογικά με άτομα με αναπηρία 67% όταν το ετήσιο οικογενειακό τους εισόδημα είναι έως 35.000 ευρώ.
Οι καταβολές κατά την περίοδο απαγόρευσης πλειστηριασμού αφαιρούνται από το ανεξόφλητο υπόλοιπο.
Για τους οφειλέτες που είναι άνεργοι και για τους οφειλέτες με μηδενικό εισόδημα παρέχεται η δυνατότητα μηδενικών καταβολών.
Σε περίπτωση ύπαρξης περισσότερων του ενός δανειστών η μηνιαία καταβολή κατανέμεται συμμέτρως σύμφωνα με το ανεξόφλητο υπόλοιπο της κάθε οφειλής.
Σε περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης ως και για έξι συνεχόμενους μήνες αίρεται για τον συγκεκριμένο οφειλέτη και τη συγκεκριμένη οφειλή η απαγόρευση πλειστηριασμού.
Στη ρύθμιση προβλέπεται ότι κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης πλειστηριασμού εφόσον η απαγόρευση δεν έχει αρθεί για τον πρωτοφειλέτη ως προς τη συγκεκριμένη οφειλή, απαγορεύεται ο πλειστηριασμός ακινήτων των εγγυητών για τις συγκεκριμένες οφειλές.Οφειλέτες που θα υπαχθούν στη συγκεκριμένη ρύθμιση δεν θα επιβαρύνονται με επιτόκιο υπερημερίας για όσο διάστημα διαρκεί η απαγόρευση των πλειστηριασμών και τηρούν την υποχρέωση καταβολής του 10% ή 20% του εισοδήματός τους.
Τι άλλο προβλέπει η ρύθμιση για την απαγόρευση των πλειστηριασμών
Η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν καταλαμβάνει τις οφειλές που: α) προέκυψαν από αδικοπραξία που διαπράχθηκε με δόλο, από χρηματικές ποινές, εξαιρουμένων των διοικητικών προστίμων, φόρους και τέλη προς το Δημόσιο και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, τέλη προς νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και εισφορές προς οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης είτε β) προέκυψαν από χορήγηση δανείων από φορείς κοινωνικής ασφάλισης.
Κατά τη διάρκεια απαγόρευσης του πλειστηριασμού οι οφειλέτες έχουν υποχρέωση υποβολής στην τράπεζα υπεύθυνης δήλωσης στην οποία αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία τους, λεπτομερή και επικαιροποιημένα στοιχεία επικοινωνίας, περιγραφή της πλήρωσης των προϋποθέσεων και αναγραφή των κινήσεων λογαριασμού κατά το χρόνο υποβολής της υπεύθυνης δήλωσης.
Σε περίπτωση που δεν τηρηθεί η συγκεκριμένη ρήτρα εντός δυο μηνών από τη δημοσίευση του νόμου ή δύο μηνών από την επίδοση επιταγής προς εκτέλεση αίρεται για τον συγκεκριμένο οφειλέτη και τη συγκεκριμένη οφειλή η απαγόρευση πλειστηριασμού.
Η τράπεζα κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης του πλειστηριασμού μπορεί να καλεί τον οφειλέτη να προσκομίσει, αντίγραφο τίτλων ιδιοκτησίας για ακίνητα που έχουν αποκτηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου του 2007, βεβαίωση συγκριτικών στοιχείων της αρμόδιας φορολογικής αρχής, αντίγραφο των τελευταίων δηλώσεων Ε1 και Ε9, αποδεικτό έγγραφο με το ύψος των καταθέσεων και των κινητών αξιών, βεβαίωση ανεργίας, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και πιστοποιητικό Α'/Βάθμιας ή Β'/Βάθμιας Επιτροπής για την πιστοποίηση της αναπηρίας και του ποσοστού της.
''ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΚΕΡ ΜΕ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ''..

''ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΚΕΡ ΜΕ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ''..

Στο Εurogroup της Δευτέρας στρέφονται για ακόμη μια φορά τα βλέμματα ...
της ΕΕ στη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών με τους συναδέλφους του της ευρωζώνης.


Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης περιμένουν από τον Βαρουφάκη να συγκεκριμενοποιήσει επτά προτάσεις για μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ξεμπλοκάρει έγκαιρα και η τελευταία δόση του προγράμματος δεδομένων των τεράστιων χρηματοδοτικών κενών, που αντιμετωπίζει η χώρα.

Δε φτάνει μια επιστολή

Αλλά οι διασαφηνίσεις που έχει δώσει μέχρι τώρα δεν φαίνεται να επαρκούν. 

«Με μια επιστολή δεν αλλάζουν πολλά», δηλώνει στην αυριανή έκδοση της Frankfurter Allgeneine Zeitung ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και επίτροπος για το ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο Βάλντις Ντομπρόφσκις εννοώντας την επιστολή ένδεκα σελίδων που έστειλε πριν λίγες μέρες ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών στον επικεφαλής τους Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η ιδέα να μπουν στη μάχη της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής φοιτητές, οικοκυρές, ακόμη και τουρίστες κάθε άλλο παρά ενθουσίασε τους εταίρους. Κατά τον Ντεμπρόφσκις η επιστολή περιέχει μόνο γενικές διακηρύξεις καλών προθέσεων. Ο επίτροπος επαναλαμβάνει ότι η τελευταία δόση θα δοθεί ολόκληρη και όχι τμηματικά, μόνο όταν η ελληνική κυβέρνηση τηρήσει του όρους για μεταρρυθμίσεις.

«Η Αθήνα συνεχίζει να αντιλαμβάνεται αυτό το πρόβλημα διαφορετικά από ότι εμείς», σημειώνει με σημασία.

Θα ζητήσει επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα

Σύμφωνα με την κυριακάτικη έκδοση της Allgemeine της Φραγκφούρτης, στη συνεδρίαση το Eurogroup θα ζητήσει -και πιθανότατα θα αποφασίσει - την επιστροφή στην Αθήνα των εκπροσώπων από τους τρεις ευρωπαϊκούς θεσμούς προκειμένου να ελέγξουν τη χρηματοδοτική ικανότητα της χώρας. «Ένα τέτοιο βήμα είναι αναπόφευκτο για να διαπιστωθεί η ρευστότητα της κυβέρνησης», ανέφεραν ευρωπαίοι διπλωμάτες. 

Ο πρόεδρος της Γαλλικής Κεντρικής Τράπεζας και εκτελεστικό μέλος της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, εξέφρασε την ετοιμότητα ευρωπαίων εμπειρογνώμων να μεταβούν στην Ελλάδα για να δουν «αριθμούς και προβλήματα», όπως είπε χαρακτηριστικά. Και εξέφρασε την ευχή να συναινέσει επ΄ αυτού στο αυριανό Εurogroup και η ελληνική κυβέρνηση.

Σε κύκλους των δανειστών κυκλοφορεί η εκτίμηση πάντως ότι μέχρι τέλος Μαρτίου η Αθήνα έχει εξασφαλίσει ρευστότητα, αλλά όχι και τον Απρίλιο. Σε αυτήν την περίπτωση δεν αποκλείεται, όπως αναφέρεται στο άρθρο, να αναγκαστεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναθεωρήσει το ανώτατο όριο για έκδοση ομολόγων και εντόκων γραμματίων σύντομης λήξης προκειμένου να αποφευχθεί «ατύχημα» που θα σήμαινε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Ασαφής επικοινωνιακή πολιτική

Το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών ή δημοψηφίσματος που επικαλέστηκε ο Γ. Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στην ιταλική Κοριέρε ντε λα Σέρα, προκάλεσε τα αρνητικά σχόλια του γερμανικού τύπου. Γερμανοί σχολιαστές εκτιμούν ότι πρόκειται για το τελευταίο διαπραγματευτικό χαρτί της ελληνικής πλευράς στο σκληρό παιγνίδι πόκερ με τους δανειστές. 

Η Αθήνα, γράφει ενδεικτικά η Welt, βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο λόγω των χρηματοδοτικών της αναγκών και προσφεύγει για άλλη μια φορά στο επιχείρημα της λαϊκής ετυμηγορίας για να πιέσει τους εταίρους της. Η Handelsblatt επισημαίνει ότι η επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης λίγες ώρες πριν το Eurogroup παίρνει όλο και περισσότερο ασαφείς διαστάσεις.

Πηγή: Deutsche Welle

Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

 ΕΛΛΑΔΑ Αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής των διοδίων εξετάζει η κυβέρνηση

ΕΛΛΑΔΑ Αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής των διοδίων εξετάζει η κυβέρνηση

Στη θέσπιση ηλεκτρονικών διοδίων (χρέωση ανάλογα με τη χρήση του δρόμου), καθώς και στην καθιέρωση κοινωνικών τιμολογίων για τα διόδια, που θα εξυπηρετούν ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και πολίτες που ζουν κοντά σε περιοχές με διόδια, προτίθεται να προχωρήσει η νέα κυβέρνηση.
Αυτό σημειώνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού μετά τη συνάντηση του αρμόδιου υπουργού, Γ.Σταθάκη, με τους βουλευτές Μαγνησίας, Πιερίας και Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, με κύριο αντικείμενο την πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση αναφορικά με τα διόδια και τους αυτοκινητόδρομους.
Στη συνάντηση συζητήθηκε, ακόμα, η κατάργηση του νόμου Βορίδη-Ρέππα, ο οποίος, όπως υποστηρίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, «ποινικοποιεί τη διαμαρτυρία».
Έγινε, επίσης, λόγος, για την αναγκαιότητα αλλαγής της τιμολογιακής πολιτικής των διοδίων στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των αναγκών της κοινωνίας, όπως είχε περιγράφει, σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατά τη συζήτηση στη Βουλή της τροποποίησης των συμβάσεων παραχώρησης (Νοέμβριος 2013).
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
''ΔΕΝ ΑΓΑΠΩ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΣΤΑ ΜΜΕ''...

''ΔΕΝ ΑΓΑΠΩ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΣΤΑ ΜΜΕ''...

Αναλυτική συνέντευξη παραχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στην ιταλική εφημερίδα «Ιλ Μεσσατζέρο», με τίτλο «Ελπίζω...
ο Ρέντσι να εκμεταλλευθεί όλη την δουλειά της Αθήνας». 


Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την προβολή του από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο υπουργός Οικονομικών, μεταξύ των άλλων τονίζει ότι «δεν αγαπά την προβολή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, διότι όσο σε ανεβάζουν, τόσο κινδυνεύεις να πονέσεις όταν πέσεις».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης εξηγεί ότι «ο υπουργός Οικονομικών μιας χώρας με μεγάλα χρέη θεωρείται ένας αδύναμος κρίκος. Αν επιτίθενται σε εμένα, φτάνουν στον πρωθυπουργό και στο σύνολο της κυβέρνησης. Η δολοφονία ενός χαρακτήρα (character assassination) είναι μια εν δυνάμει προβλεπόμενη κορύφωση: δεν εκπλήσσομαι και ούτε ταράσσομαι».

Σε ερώτηση αν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στον ίδιο και στον Αλέξη Τσίπρα, ο κύριος Βαρουφάκης απαντά: «είναι αυτό που προσπαθούν να διαρρεύσουν οι εχθροί. Αυτή είναι η μέθοδος, έτσι; Προσπαθούν να μας διχάσουν εδώ και αρκετό καιρό, αλλά θα αποτύχουν με θεαματικό τρόπο, διότι ο Αλέξης και εγώ είμαστε πολύ κοντά. Μπήκα σε αυτή την προσπάθεια για να τον βοηθήσω και για να βοηθήσω την χώρα. Αυτό που δεν με ενδιαφέρει καθόλου είναι η πολιτική εξουσία».

Ο υπουργός Οικονομικών, σε ερώτηση που αναφέρεται σε «τυχόν βούληση, κάποιων, να ελέγξουν τους τραπεζικούς του λογαριασμούς», αποκρίνεται: «δεν θα βρουν πολλά χρήματα, ήμουν ακαδημαϊκός σε όλη μου την ζωή, δεν έχω πολλά αγαθά και ούτε χρήματα. Μπορούν και να παρουσιάσουν το διαμέρισμά μου στην Αθήνα ως υπερπολυτελές, αλλά όσοι το επισκέφθηκαν ξέρουν ότι δεν είναι έτσι. Δεν είναι ούτε δικής μας ιδιοκτησίας. Εγώ έχω μόνον μια αποστολή και αυτό προσπαθώ να εκτελέσω: να αλλάξω τον ψευδή τρόπο με τον οποίο παρουσιάστηκε η Ελλάδα και η ευρωπαϊκή κρίση. Να πω την αλήθεια. Και είναι αυτό που θα συνεχίσω να κάνω, πάση θυσία».

Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομική κρίση, ο κύριος Βαρουφάκης τόνισε: «ξέρουμε καλά ότι για σειρά ετών η οικονομία μας δεν ήταν βιώσιμη αλλά όποιος, σε εκείνα τα “καλά χρόνια”, έλεγε ότι η ανάπτυξη ήταν ψεύτικη, στην Ευρώπη εθεωρείτο εκκεντρικός. Την εποχή εκείνη όλοι γιόρταζαν το ελληνικό θαύμα και σε εμάς που λέγαμε “θα υπάρξει άσχημο τέλος”, μας φέρθηκαν σαν να ήμασταν αντιευρωπαϊστές. Στην συνέχεια, όταν ξέσπασε η κρίση, όταν ζητήσαμε να πληρώσουν εκείνοι που δεν είχαν πληρώσει ποτέ, όταν διαμαρτυρηθήκαμε λέγοντας ότι η λύση δεν ήταν περισσότερα δάνεια και περισσότερη λιτότητα, μας συμπεριφέρθηκαν και πάλι σαν να ήμασταν αντιευρωπαϊστές».

«Δεν είμαστε αντιευρωπαϊστές. Είμαστε σίγουρα το μόνο ισχυρό κόμμα της αριστερής πτέρυγας που τάσσεται υπέρ της Ευρώπης. Τι σημαίνει σήμερα να είμαστε ευρωπαίοι; Να δεχόμαστε παθητικά τα όσα επιβάλουν οι ισχυρές εξουσίες;» αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών.

Με αναφορά στην Ιταλία, ο κύριος Βαρουφάκης υπογραμμίζει: «ελπίζω οι Ιταλοί και ο πρωθυπουργός Ρέντσι να μπορέσουν να εκμεταλλευθούν τα όσα κάνουμε στην Ελλάδα για να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες. Η Ιταλία είναι μια χώρα που μετράει περισσότερο από εμάς, αλλά μια αναθεώρηση των συμφωνιών συμφέρει και χώρες οι οποίες, όπως η Γερμανία, έχουν εμπορικό πλεόνασμα».

Στην τελευταία ερώτηση της Ιλ Μεσσατζέρο, η οποία αναφέρεται σε «δηλώσεις ενός Έλληνα υπουργού, ο οποίος απειλεί να ανοίξει τα σύνορα σε μετανάστες και σε τρομοκράτες, ως αντίποινα κατά της Γερμανίας», ο υπουργός Οικονομικών απαντά:

«Πρόκειται για σκουπίδια. Δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος που να λέει τέτοια πράγματα, αλλά και να υπήρχε, θα τον κατέκρινα. Στην φάση αυτή πρέπει να προσέξουμε πολύ, πάρα πολύ, να μην περιορίσουμε την συναίνεση που έχουμε εξασφαλίσει στην Ευρώπη. Το να κατηγορούμε ο ένας τον άλλον, δεν βοηθά».

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Πληρώστε και διαγράψτε το 100% των προστίμων

Πληρώστε και διαγράψτε το 100% των προστίμων

Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, εξήγησε χθες ότι η ρύθμιση στηρίζεται στην εξής αρχή. «Έλα να πληρώσεις ότι μπορείς από το κεφάλαιο της ληξιπρόθεσμης οφειλής και θα κουρευτεί μέχρι και το 100% των προσαυξήσεων».
Ρύθμιση – εξπρές για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο με ισχυρά κίνητρα, που φθάνουν μέχρι και την ολική διαγραφή των προστίμων και προσαυξήσεων και η οποία θα ισχύσει μέχρι το τέλος Μαρτίου, καταθέτει άμεσα στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να εισρεύσει «ζεστό χρήμα» στα δημόσια ταμεία.
Την ίδια ώρα, στο τελικό στάδιο επεξεργασίας βρίσκεται η νέα ευνοϊκή ρύθμιση των 100 δόσεων που προβλέπει κούρεμα προστίμων, άρση του πλαφόν των οφειλών και μπόνους για όσους καταβάλουν είτε ολόκληρη την οφειλή εφάπαξ, ή μέρος της με την πρώτη δόση.
Το σχέδιο της ρύθμισης που εξήγγειλε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, μιλώντας χθες στην πρωινή εκπομπή του Mega, στηρίζεται στην εξής αρχή. «Έλα να πληρώσεις ότι μπορείς από το κεφάλαιο της ληξιπρόθεσμης οφειλής και θα κουρευτεί μέχρι και το 100% των προσαυξήσεων».
Δείτε online αν έχει ανανεωθεί το βιβλιάριο υγείας σας

Δείτε online αν έχει ανανεωθεί το βιβλιάριο υγείας σας

Τη δυνατότητα να ελέγξετε ηλεκτρονικά αν έχετε ενεργή ασφαλιστική ικανότητα, σας δίνει το ΙΚΑ. Χρησιμοποιώντας τον υπολογιστή σας, κάνετε τη ζωή σας πιο εύκολη και γλιτώνετε την ταλαιπωρία να μεταβείτε στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ.
Όσοι υπάγεστε στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι (συμπεριλαμβάνονται και οι ασφαλισμένοι του τ. ΟΠΑΔ/ΤΥΔΚΥ) μπορείτε να ανανεώσετε την ασφαλιστική ικανότητα για την περίοδο από 1/3/2015 έως 29/2/2016 και να θεωρήσετε τα βιβλιάρια υγείας πατώντας εδώ.
Σε ανακοίνωσή της η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ επισημαίνει τα εξής:
-Η θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας και η αποστολή αυτοκόλλητων ετικετών για την ανανέωσή τους καταργήθηκε.
-Για τους άμεσα ασφαλισμένους, που έχουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις (τουλάχιστον 50 ημέρες ασφάλισης το έτος 2014), έχουμε ήδη αναγγείλει ηλεκτρονικά την ανανέωση της ασφαλιστικής τους ικανότητας στο Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων Περίθαλψης, ώστε οι πάροχοι υγείας (νοσοκομεία, κλινικές, ιατροί, διαγνωστικά κέντρα κλπ) να τους εξυπηρετούν με την επίδειξη του ατομικού βιβλιαρίου υγείας, χωρίς περαιτέρω διαδικασίες και κυρίως χωρίς να απαιτείται προσέλευσή τους στις υπηρεσίες μας.
-Τα προστατευόμενα μέλη (σύζυγοι και τέκνα έως 18 ετών) των ασφαλισμένων δικαιούχων περίθαλψης, εξυπηρετούνται από τους παρόχους υγείας χωρίς περαιτέρω διαδικασίες, έστω και αν δεν διαθέτουν Αριθμό Μητρώου Ασφαλισμένου/ ΑΜΑ (δηλ. δεν έχουν απογραφεί), αρκεί να επιδείξουν ατομικό και οικογενειακό βιβλιάριο υγείας, στο οποίο είναι καταχωρημένα.
-Για τα προστατευόμενα μέλη (συζύγους και τέκνα) των ασφαλισμένων του τ. ΟΠΑΔ / ΤΥΔΚΥ η ανανέωση της ασφαλιστικής τους ικανότητας έχει αναγγελθεί στο Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων Περίθαλψης από την Τρίτη 3/3/2015.
-Όλοι οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι μπορούν να ενημερώνονται και να επιβεβαιώνουν ηλεκτρονικά ότι διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα από το διαδικτυακό τόπο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (www.ika.gr / Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες/ Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες προς Ασφαλισμένους - Συνταξιούχους/ Ασφαλιστική Ικανότητα).
Τέλος, αναμένεται σύντομα να τεθεί σε λειτουργία νέα ηλεκτρονική υπηρεσία, μέσω της οποίας θα παρέχεται δυνατότητα απογραφής (απόδοσης Αριθμού Μητρώου Ασφαλισμένου / ΑΜΑ) των προστατευόμενων μελών (συζύγων και τέκνων) που είναι καταχωρημένα σε οικογενειακά βιβλιάρια υγείας με παράλληλη απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας (ηλεκτρονική θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας).

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Ο κακοπληρωτής και το δάνειο

Ο κακοπληρωτής και το δάνειο

Μετά τα δημαγωγικά, τα επαναστατικά και τα περί διαγραμμάτων και καθόλου περί γραμμάτων, ήρθε και η προσγείωση, για τον γνωστό μας φίλο και πρώην επαναστατημένο στην πλατεία, στους δρόμους και στον καναπέ κυρίως του σπιτιού του και χθες το μεσημέρι στο καφενείο της πλατείας, ήταν λαλίστατος και αποκαλυπτικός, όσο ποτέ άλλοτε.
Μόλις είχε επιστρέψει από την επίσκεψη στην τράπεζα, κρατώντας ένα μεγάλο φάκελο, γεμάτο έγγραφα, με σφραγίδες και υπογραφές, αλλά και το ζητούμενο της επίσκεψής του, το μπλοκάκι των επιταγών ,που θα εκταμιευτούν οι επόμενες δόσεις  του νέου δανείου ,που αποφάσισαν να του χορηγήσουν οι δανειστές του.
Περιχαρής και περήφανος, κέρασε κατ επανάληψη τα μεσημεριανά μας ποτά, τα έτσουξε δυνατά και ο ίδιος, από την χαρά του όπως δήλωσε, για να χωνέψει τα αχώνευτα είπε ο γνωστός επί των πειραγμάτων της παρέας, πάντως όπως και αν έχει το ζήτημα, γεγονός είναι ότι ελήφθη το πολυπόθητο και αναγκαίο δάνειο, φυσικά με τις δέουσες προσωπικές και εμπράγματες εξασφαλίσεις.
Όπως ξέρουμε όλοι ο τραπεζικός δανεισμός έχει κάποιους βασικούς κανόνες χρηματοδοτήσεων ίδιους και απαράβατους ,είτε πρόκειται για δανεισμό κρατών, είτε μεμονωμένων ιδιωτών ή εταιρειών, και εν προκειμένω ομιλούμε για τον αγαπητό και κολλητό μας φίλο, ο οποίος πρόσφατα ξέμπλεξε με την επανάστασή του, προσγειώθηκε, προσαρμόσθηκε και υπέγραφε τα σχετικά έγγραφα για το καινούργιο επιχειρηματικό δάνειο.
Η διαπραγμάτευση, κατά τον ίδιο φαίνεται ότι απέδωσε τους  αναμενόμενους καρπούς, άσχετα τι πιστεύουμε εμείς οι άλλοι, οι απέξω από τον χορό και από την αγωνία επιβίωσης της επιχείρησης και αφενός μεν θα πληρωθούν οι απλήρωτοι εργάτες, αφετέρου δε  και με την τεχνική συνδρομή της τράπεζας σε ελέγχους, συμβουλές και κατευθύνσεις, μπορεί σοβαρά πλέον να ανακάμψει η επιχείρηση και να μπει σε τροχιά ανάκαμψης και ανάπτυξης, ώστε να ξαναμπεί στις αγορές και φυσικά να μπορέσει να πληρώσει τα τοκοχρεολύσια .
Οι λεπτομέρειες του νέου δανεισμού, αποτυπώνονται ασφαλώς στην δανειακή σύμβαση και στους λοιπούς όρους , αναφέρονται λεπτομερώς και δεν υπάρχει τώρα λόγος να αρχίσουμε την συζήτηση αν είναι επαχθείς ή λιγότερο ήπιοι, αυτό που έχει σημασία είναι η λήψη του δανείου, αν επρόκειτο για την χώρα θα το λέγαμε ευρωδάνειο, έτσι ώστε να κινηθεί η μηχανή της ανάκαμψης και ο φίλος μας να πάψει να είναι ο φτωχογείτονας  μεταξύ των συναδέλφων του.
Ούτε έχει καμία σημασία που οι ελεγκτές, που παλιά λέγονταν τρόϊκα, κατόπιν κουστούμια με γραβάτες και τώρα θα λέγονται θεσμοί, θα συνεχίσουν να ελέγχουν την διάθεση του δανείου και την πρόοδο της επένδυσης, χωρίς σπατάλες και φαγοπότια του παρελθόντος, έτσι γίνεται όταν κάποιος δανείζεται και ειδικά όταν είναι καταγραμμένος ως κακοπληρωτής.

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Βόμβα Κωνσταντοπούλου: Θέμα εγκυρότητας νόμων που ψηφίστηκαν χωρίς την ΧΑ

Βόμβα Κωνσταντοπούλου: Θέμα εγκυρότητας νόμων που ψηφίστηκαν χωρίς την ΧΑ

Θέμα εγκυρότητας ορισμένων διατάξεων νομοσχεδίων που ψηφίστηκαν από την προηγούμενη Βουλή, μετά από ονομαστική ψηφοφορία, και είχαν λιγότερες από 151 ψήφους, ενώ απουσίαζαν οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής καθώς δεν τους δόθηκε ειδική άδεια για να παραστούν στην ψηφοφορία, έθεσε η πρόεδρος της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου.
«Σας λέω ευθέως δεν υπονοώ ότι υπάρχει ζήτημα εγκυρότητας ρυθμίσεων που ψηφίστηκαν με ονομαστική ψηφοφορία, έλαβαν λιγότερες από 151 ψήφους και στις συνεδριάσεις αυτές δεν υπήρχε συμμετοχή μελών του κοινοβουλίου επειδή δεν τους δόθηκε άδεια» δήλωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, προσθέτοντας ότι «προφανώς θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για τις οποίες θα ενημερωθείτε».
Στην πρώτη της συνέντευξη προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η κ. Κωνσταντοπούλου δήλωσε ότι τα φαινόμενα της προηγούμενης κοινοβουλευτικής περιόδου με κατεπείγοντα νομοσχέδια δεν μπορεί να επαναληφθούν, αλλά ούτε και η κατάθεση τροπολογιών σε άσχετα νομοσχέδια.
Παράλληλα, προανήγγειλε ότι την Τρίτη το απόγευμα θα γίνει ειδική συνεδρίαση για την ανασυγκρότηση και αναβάθμιση της Επιτροπής Διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών, τονίζοντας ότι «είναι ιστορική υποχρέωση της Βουλής να φέρει σε πέρας την αποστολή της αυτή».
Επεσήμανε επίσης ότι θα αποκωδικοποιηθούν όλες οι παράμετροι που συντέλεσαν στην διόγκωση του χρέους και θα εξεταστούν συμβάσεις, όπως αυτές για τη Siemens και εξοπλιστικά προγράμματα. «Είναι αναγκαίο να ξέρουν οι πολίτες πως αυτές οι συμβάσεις διόγκωσαν το χρέος» σημείωσε η πρόεδρος της Βουλής.
Παίρνει τα γραφεία των πρώην πρωθυπουργών
Ταυτόχρονα, η κ. Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι αύριο, Πέμπτη, θα αποστείλει επιστολές προς τους τρεις πρώην πρωθυπουργούς Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, Κώστα Σημίτη και Γιώργο Παπανδρέου με την οποία θα τους ζητά να αποδώσουν τους χώρους που καταλαμβάνουν μέσα στο κεντρικό κτίριο της Βουλής, προκειμένου να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο για τις ανάγκες των βουλευτών.
Η πρόεδρος της Βουλής προανήγγειλε ακόμα ότι θα εφαρμοστεί ο Κανονισμός της Βουλής σε ότι αφορά την αδικαιολόγητη απουσία βουλευτών. Έτσι, μετά από πάνω από πέντε αδικαιολόγητες απουσίες από τις συνεδριάσεις θα γίνεται περικοπή 1/5 της αποζημίωσης του βουλευτή.
Παράλληλα, τόνισε ότι θα προτείνει την συλλογική κατάργηση της αποζημίωσης των βουλευτών στις επιτροπές, καθώς όπως είπε, η παρουσία τους σε αυτές είναι στο πεδίο του κοινοβουλευτικού τους ρόλου.
Η πρόεδρος της Βουλής μίλησε επίσης «για αχειραγώγητη ενημέρωση όλων των πολιτών για τις εργασίες της Βουλής, τόσο μέσα από το κανάλι της Βουλής αλλά και διαδικτυακά όσο και από την ΕΡΤ Open. Στο πλαίσιο αυτό θα μεταδίδονται απευθείας όλες οι συνεδριάσεις και των Επιτροπών και της Ολομέλειας.
«Η Βουλή θα λειτουργήσει θαρρετά, ώστε να μπει τέλος στον παραμορφωτικό φακό της ενημέρωσης», είπε η κ. Κωνσταντοπούλου.
Ακόμα έκανε λόγο για άνοιγμα της Βουλής στις κοινωνικές ομάδες που θέλουν να παρέμβουν στο Κοινοβούλιο και πρόσθεσε: «Η Βουλή θα ανοίξει τις πύλες της στη νέα γενιά, στους πολίτες και στους ανθρώπους που αναζητούν πρόσβαση για την έρευνα τους».
Στις αιτιάσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ότι σκοπίμως κωλύεται η συζήτηση των επικαίρων ερωτήσεων («το βιβλίο κατάθεσης δεν έχει ανοίξει, για να μην έρχονται οι υπουργοί να απαντούν στη Βουλή» έχουν καταγγείλει χαρακτηριστικά τα δύο κόμματα), η κα Κωνσταντοπούλου απέδωσε την καθυστέρηση στον υπό διαμόρφωση προγραμματισμό που έχει η ίδια δρομολογήσει, ώστε να απαντά το κάθε υπουργείο σε συγκεκριμένη μέρα, για την καλύτερη οργάνωση του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Τέλος, σε ερώτηση εάν θεωρεί πως η Βουλή θα πρέπει να κυρώσει τα συμφωνηθέντα στο πρόσφατο Eurogroup, η κα Κωνσταντοπούλου θεώρησε πως «δεν υπάρχει συμφωνία, αλλά ανταλλαγή εγγράφων».
«Η ενημέρωση της Βουλής είναι ευπρόσδεκτη, αλλά η Βουλή δεν ψηφίζει επί ανταλλαγής επιστολών. Αυτό βεβαίως δεν εμποδίζει καμία κοινοβουλευτική ομάδα να θέσει οποιοδήποτε θέμα κρίνει» κατέληξε η κα Κωνσταντοπούλου.
Σχόλιο της Χρυσής Αυγής
Σχολιάζοντας τη θέση της κ. Κωνσταντοπούλου, η Χρυσή Αυγή σχολίασε: «Το Σύνταγμα των Ελλήνων προβλέπει τη λειτουργία της Βουλής με 300 βουλευτές, επομένως όσοι μνημονιακοί νόμοι και άλλα αντεθνικά νομοθετήματα ψηφίστηκαν χωρίς τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, που κρατούνται παράνομα στη φυλακή, είναι άκυρα και αντισυνταγματικά.»